Gość: Mua IP: *.bsk.vectranet.pl 20.03.07, 21:18 No wreszcie zlikwiduja malpi gaj w centrum 300 tys. miasta ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kristof Re: Przesadzą drzewa spod ratusza IP: *.euro-net.pl 20.03.07, 23:04 Białystok staje sie betonową pustynia. Z czego tu się cieszyć ? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Przesadzą drzewa spod ratusza 20.03.07, 23:09 Oho, sam beton, zaprawdę nic innego nie ma:)! Wszelkie roślinki zostały unicestwione i dookoła, po sam horyzont niczego innego nie widać tylko ten mityczny beton! Odpowiedz Link Zgłoś
nubijska Re: Przesadzą drzewa spod ratusza 20.03.07, 23:31 beton na ulicach, beton w głowach mieszkańców i podejmujących betonowe decyzje. smutne, bardzo smutne. no cóż, do zobaczenia na betonowym placu latem - ciekawe kto ile wytrwa?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTM! Re: Przesadzą drzewa spod ratusza IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 20.03.07, 23:37 niektórzy powinni przed napisaniem czegokolwiek ugryźć się w ...kawałek betonu, a potem w granit powinni poczuć różnicę Odpowiedz Link Zgłoś
nubijska Re: Przesadzą drzewa spod ratusza 21.03.07, 11:50 myślałam, że to jasne, że beton jest tylko przenośnią, ale najwyraźniej nie dla wszystkich. jestem pewna, że nawet gdyby ten plac był ze złota, to i tak godnie nie zastąpi w tym miejscu drzew i zieleni. jeśli będzie kolejnym koszmarem architektonicznym (jak wszystko co w tym mieście powstaje na przestrzeni ostatnich lat), to zdecydowanie za późno bedzie żałować drzew. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Przesadzą drzewa spod ratusza 21.03.07, 12:20 nubijska napisała: > myślałam, że to jasne, że beton jest tylko przenośnią, ale najwyraźniej nie dla > > wszystkich. jestem pewna, że nawet gdyby ten plac był ze złota, to i tak godnie > > nie zastąpi w tym miejscu drzew i zieleni. Tak się złożyło, że to krzewy godnie nie zastąpiły placu miejskiego. > jeśli będzie kolejnym koszmarem > architektonicznym (jak wszystko co w tym mieście powstaje na przestrzeni > ostatnich lat), to zdecydowanie za późno bedzie żałować drzew. Jesteś osobą, dla której coś jest tylko białe, albo tylko czarne. To niebezpieczne. Właśnie spośród takich ludzi wywodzą się wyznawcy pana Rydzyka, albo Bin Ladena. Żadnych wątpliwości, tylko przekonanie o własnej nieomylności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTM! Re: Przesadzą drzewa spod ratusza IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 22.03.07, 11:22 nubijska napisała: > myślałam, że to jasne, że beton jest tylko przenośnią, ale najwyraźniej nie dla > > wszystkich. jestem pewna, że nawet gdyby ten plac był ze złota, to i tak godnie > > nie zastąpi w tym miejscu drzew i zieleni. jeśli będzie kolejnym koszmarem > architektonicznym (jak wszystko co w tym mieście powstaje na przestrzeni > ostatnich lat), to zdecydowanie za późno bedzie żałować drzew. a mnie wyprowadza z równowagi slogan "zabetonować miasto", szczególnie często nadużywane przez starsze tutaj osoby owszem, w niektórych miejscach wolałbym widzieć goły beton portlandzki niż oblepione bannerami rozpadające się budy, tylko co z tego ? może rozgraniczmy tereny reprezentacyjne z obszarami rekreacyjnymi i wypoczynkowymi ? może zamiast zamykać się w swojej autonomii warto posłuchać opinii ludzi z zewnątrz ? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Przesadzą drzewa spod ratusza 22.03.07, 11:27 Dobrze, że choć nie mówią 'zacementować' miasto:) Nie czepiaj się, jak chcą, to niech se narzekają. Ja jak chcę być na łonie przyrody, to udaję się do najbliższego lasu, czy łąkę, a nie pcham się do centrum miasta i nie mam z tym problemu. Jak chcę po pałętać się po mieście, to przecież nie pojadę do lasu, a do centrum i tam nie potrzebuję widzieć pseudoparku, gdzie jest syf, menelstwo, strach po ciemku przejść z dwóch powodów, a mianowicie, aby ktoś nie zaczepił i żeby w coś nie wdepnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Przesadzą drzewa spod ratusza 21.03.07, 14:58 nubijska napisała: > beton na ulicach, beton w głowach mieszkańców i podejmujących betonowe decyzje. > > smutne, bardzo smutne. no cóż, do zobaczenia na betonowym placu latem - ciekawe > > kto ile wytrwa?! HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH, zaiste tłumy latem na tym urokliwym i pięknym skwerku. A na betonie pod fontanna to pusto, ani żywej duszy, wszyscy garną się w cień drzew. A pod fontanną to jedynie za karę w czynie społecznym sie przebywa. Ziobro dał przykaż sędziom by kazali 3000000 godzin stać w czynie społecznym na betonowych placach:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: Przesadzą drzewa spod ratusza IP: *.bsk.vectranet.pl 30.03.07, 20:03 Ale może w końcu bedzie miał rynek, jak normalne miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: Przesadzą drzewa spod ratusza IP: *.elpos.net 20.03.07, 23:46 Zawsze stałem na stanowisku, że skwerek nie powinien być likwidowany. Zadecydowano inaczej - jakoś to przeżyję. Zaskoczony jednak jestem postanowieniem, że wyłoży się kolejne dziesiątki tysięcy zł. po to, by nie wycinać drzew, ale przesadzać je w inne miejsce. Sądzę, że jeżeli przy ACK potrzebne są jeszcze jakieś drzewa, taniej byłoby sprowadzić je ze szkółki. Z zainteresowaniem jednak będę się przyglądać eksperymentowi (aczkolwiek za spore pieniądze), bo nie wyobrażałem dotychczas przesadzania starych brzóz i tamaryszków. No cóż, pożyjemy - zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eko Niech Koronkiewicz sfinansuje ... IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 21.03.07, 06:18 Niech Koronkiewicz sfinansuje przesadzenie drzew. Czy miasto stać na spełnianie czyichś fanaberi> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Niech Koronkiewicz sfinansuje ... IP: *.csk.pl 21.03.07, 11:41 człeku a czemu Koronkiewicz ma płacić za czyjś debilizm? Po co wycinać te drzewa? Bo jakiś kmiotek z pod Jeżewa chce dać zarobić koleżkom? Pieprzenie o rewitalizacji to już mi bokiem wychodzi. Czy nasz "mądry" prezydent miasta przy okazji tej rewitalizacji przewiduje budowę żydowskich budek ze śledziami dookoła ratusza? Rynek Kościuszki nigdy nie był RYNKIEM w pełnym znaczeniu tego słowa i tylko jakiś wiochmen mógł to sobie skojarzyć. Cy to tylko GŁUPOTA czy chęć dania zarobienia koleżkom? Głupotę mogę darować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgw Przesadzą drzewa spod ratusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 10:09 A gdzie są nasi kochani ekolodzy? Spółka Wajrak-Medek hop na drzewo! A gdzie się podział Greenpeace?!!! Gdzie mister Kosno?!!! Do roboty panowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Przesadzą drzewa spod ratusza IP: *.elpos.net 21.03.07, 10:56 66 tys złoty z naszych kieszeni na jakieś drzewa, których i tak wszędzie jest dostatek. Czy ścięcie tych drzew tak strasznie naruszy nasz miejski ekosystem. Niech dadzą mi 5 tys, to ja te 13 drzew zetnę oraz porąbie bez zastanowienia. A jak zgraja ekologów z Koronkiewiczem na czele tak bardzo chcą uratować te kilka drzewek niech z własnej kieszeni dadzą te 66 tys. A dla tych co piszą ,że miasto to betonowa dżungla ,proponuję od Ratusza oddalić się kilkaset metrów aby znaleźć się w parku gdzie jest ich pod dostatkiem, i tam można wypoczywać na ławeczkach w cieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkoronkiewicz Re: Przesadzą drzewa spod ratusza IP: *.websky.pl 21.03.07, 11:35 twierdzi pan(pani), że drzew wszędzie dostatek. hm. mam nieco odmienne zdanie. ale poczekajmy do lata, gdy betonowe płyty placu przed ratuszem się nagrzeją. przyjrzyjmy się też temu miejscu zimą, gdy obstawione będzie wokół samochodami i hałdami brudnego śniegu zwalanego z obu ulic. wtedy będziemy mogli ocenić efekty. co zaś się tyczy kosztów przesadzania drzew, jest to rozwiązanie znacznie tańsze, niż gdyby drzewa miały zostać wycięte. ja wiem, że pan (pani) za 5 tysięcy obiecał ściąć wszystko i jeszcze porąbać na kawałki. ale zgodnie z prawem za każde ścięcie drzewa trzeba zapłacić określoną sumę pieniędzy. uzależnione jest to od gatunku drzewa, jego wieku i stanu zdrowia. specjalna komisja rok temu wyceniła wartość owych drzew i proszę mi wierzyć, że niekiedy znacznie więcej trzeba by zapłacić za wycinkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Przesadzą drzewa spod ratusza IP: *.csk.pl 21.03.07, 11:45 Panie Wojciechu proszę nie rzucać pereł przed wieprze bo to nic nie da. Część piszących na forum jest z UM i są zainteresowani takim stanem rzeczy. Dla nich zieleń wystarczy na ścianach domów. Odpowiedz Link Zgłoś
nubijska Re: Przesadzą drzewa spod ratusza 21.03.07, 11:52 bardzo trafnie ktoś to ujął - gratulacje! perły przed wieprze... święte słowa! Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Przesadzą drzewa spod ratusza 21.03.07, 15:02 Gość portalu: ja napisał(a): > Panie Wojciechu proszę nie rzucać pereł przed wieprze bo to nic nie da. Część > piszących na forum jest z UM i są zainteresowani takim stanem rzeczy. Dla nich > zieleń wystarczy na ścianach domów. W myśl tej zasady mogę zasugerować, że jesteś dzieckiem żula ze skwerku i nie za bardzo masz ochote by stary pil w domu, lepiej żeby się na skwerku zaszył i dał rodzinie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
lutobor Re: Przesadzą drzewa spod ratusza 21.03.07, 11:50 Na miejskim rynku nie może rosnąć las, który całkowicie zmienia historyczny wygląd tego miejsca. Trzeba przywrócić rynek z prawdziwego zdarzenia. Wyobraźmy sobie, że zdecydowano by o obsadzeniu krakowskiego rynku parkiem... Jakoś tam "wielka betonowa pustynia" nikomu nie przeszkadza. Swoją drogą, betonu do takich inwestycji się już chyba nie stosuje. Granit m.in. pod Katedrą sprawdza się znakomicie. Nie wiedziałem, że przywracanie porządku urbanistycznego w mieście może być takim problemem. Miejscowi menele będą musieli zmienić swoją letnią rezydencję, ale widocznie to nie jedyni zainteresowani status quo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: Przesadzą drzewa spod ratusza IP: *.elpos.net 21.03.07, 12:02 Czy unicestwienie skwerku ma być lekarstwem na kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Przesadzą drzewa spod ratusza 21.03.07, 12:22 A czy ci, którzy walczą o pozostawienie zakrzaczonego placu miejskiego nie mają kompleksów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: Przesadzą drzewa spod ratusza IP: *.elpos.net 21.03.07, 12:29 Osobiście uważam, że kwitnące forsycje są po prostu piękne. Ozdobą mogą być również dobrze poprowadzone żywopłoty wzdłuż alejek. Pisząc "zakrzaczony plac" przeginasz podobnie do tych, którzy mówią o zabetonowaniu rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Przesadzą drzewa spod ratusza 21.03.07, 13:47 Co do forsycji - pełna zgoda. Ale, jak wiesz, forsycja to krzew pospolity, niewymagający jakichś szczególnych warunków. Równie dobrze może rosnąć w innym miejscu, niekoniecznie na rynku. A co do mego "zakrzaczenia" - to jest reakcja na zwroty "zabetonują plac" i "wytną wszystkie drzewa" mimo wielkrotnych informacji (także na forum), że nic takiego nie będzie miało miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Przesadzą drzewa spod ratusza 22.03.07, 09:52 Wiesz, dziadek tam pił, ojciec pił, ja piję, to i chcę aby moje dzieci miały gdzie pić:) To już widocznie taka tradycja wśród żulerstwa jest, dlatego chcą za wszelką cenę zachować tą zaniedbaną część miasta w niezmienionej formie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: Przesadzą drzewa spod ratusza IP: *.elpos.net 21.03.07, 11:55 Wkoronkiewicz napisał: ... ale zgodnie z prawem za każde ścięcie drzewa trzeba zapłacić określoną sumę pieniędzy. _____________________ A komu trzeba wpłacić te pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkoronkiewicz Re: Przesadzą drzewa spod ratusza IP: *.websky.pl 21.03.07, 12:07 bardzo dobre pytanie. otóż (o ile się nie mylę) urząd miejski jako inwestor płaci płaci je właścicielowi terenu czyli...samemu sobie. pieniądze trafiają do wydziału ochrony środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: Przesadzą drzewa spod ratusza IP: *.elpos.net 21.03.07, 12:15 Tak więc płacąc za wycinkę drzew, zatrzymujemy poieniądze u siebie. Przesadzając drzewa, pozbywamy się pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Przesadzą drzewa spod ratusza 21.03.07, 12:25 A kto na forum wielokrotnie pisał o tym, żeby nie wycinać drzew na skwerze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: Przesadzą drzewa spod ratusza IP: *.elpos.net 21.03.07, 12:41 Nadal ubolewam nad tą decyzją. Pisząc na forum , żeby nie wycinać drzew, miałem na uwadze zachowanie skwerku. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Przesadzą drzewa spod ratusza 21.03.07, 13:48 Myślałem raczej o panu Koronkiewiczu. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Przesadzą drzewa spod ratusza 22.03.07, 09:54 Ha ha, czyli wycinka nic drożej by nie kosztowała,bo i tak kaska w ratuszu by pozostała!b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mocniak Re: Przesadzą drzewa spod ratusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 13:27 Gość portalu: wkoronkiewicz napisał(a): > twierdzi pan(pani), że drzew wszędzie dostatek. Koro, tak szczerze, Stary Rynek w Krakowie też byś zalesił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTINES Najwyższa pora zrobić porządek z tymi chaszczami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 15:36 Lubię zieleń i przyrodę ale te chaszcze i krzakocie w centrum strasznie je szpecą! Poza tym latem to same czerwone, zapijaczone gęby tak przesiadują a krzaki służą im za toaletę. Jestem jak najbardziej za tym żeby uporządkowac to miejsce żeby nie szpeciło naszego centrum i to jak najszybciej. Co cenniejsze zostawić a chwasty i krzakocie powycinać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiczkis Re: Najwyższa pora zrobić porządek z tymi chaszcz IP: *.telia.com 21.03.07, 15:48 Gość: MARTINES IP: *.internetdsl.tpnet.pl Data: 21.03.07, 15:36 + dodaj do ulubionych wątków skasujcie post + odpowiedz -------------------------------------------------------------------------------- Lubię zieleń i przyrodę ale te chaszcze i krzakocie w centrum strasznie je szpecą! Poza tym latem to same czerwone, zapijaczone gęby tak przesiadują a krzaki służą im za toaletę. Jestem jak najbardziej za tym żeby uporządkowac to miejsce żeby nie szpeciło naszego centrum i to jak najszybciej. Co cenniejsze zostawić a chwasty i krzakocie powycinać. --------------------------------------- Juz w dajacej przewidziec sie przyszlosci, potomkowie tych durni przezyja swe skarlowaciale zycie, nie dotykajac nigdy stopa naturalnej ziemi.. Takie modernistyczne obozy koncentracyjne im gotuja: - "sypialnia(w bloku)-praca-zarcie-sypialnia-praca-zarcie itd.etc... Od czasu do czasu "pyfko" na deptaku(betonie).. odwiedziny hipermarketu gdzie "markowe rzeczy" i koniecznie "multykyno".. Ot.. taki sobie zywocik ameby.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: Najwyższa pora zrobić porządek z tymi chaszcz IP: *.elpos.net 21.03.07, 15:57 Ciekawe, gdzie ty tam chaszcze widziałeś i kto ci takich bzdur naopowiadał, że latem tam same czerwone i zapijaczone gęby przesiadują. Pełną abstynęcję na ryneczku to bedziemy mieli dopiero po wysypie ogródków piwnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTINES azp: Najwyższa pora zrobić porządek z tymi chaszcz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 10:42 To przejdź się tam chociaż raz to zobaczysz te pijackie gęby. Co dzień tamtędy chodze do BPHa i widzę te sine mordy. A jesli twierdzisz że nie ma tam chaszczy i krzakoci tylko elegancka i uporządkowana zieleń to zrób sobie coś takiego u siebie w ogórdku albo na działce. Na pewno zadziwisz znajomych. Wszyscy moi znajomi z kraju co do mni eprzyjeżdżają dziwia się jak taki zarośnięty bezsensonie teren tkwi w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: azp: Najwyższa pora zrobić porządek z tymi ch 23.03.07, 14:18 W tym wątku ktoś psioczył na skwerek na Malmeda, ciekawe, że latem jest tam więcej ludzi niepijących, niż na tym cudownym skwerku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: azp: Najwyższa pora zrobić porządek z tymi ch IP: *.elpos.net 23.03.07, 18:19 To że ktoś pije, nie oznacza, że jest ślepy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: azp: Najwyższa pora zrobić porządek z tymi ch IP: *.elpos.net 23.03.07, 19:51 Czasami tamtędy chodzę i z całą powagą twierdzę, że przesadzasz w kwestii oblegania skwerku przez pijaków. Przesadzasz też z chaszczami. Podejrzewam również, że przesadzasz z tym totalnym dziwieniem się Twoich znajomych, porażonych widokiem drzew i krzewów w centrum miasta. Takie otoczenie nie przeszkadza królowej Anglii, nie do zaakceptowania jednak jest dla wielu bardziej światowych białostoczan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkoronkiewicz Re: Przesadzą drzewa spod ratusza IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 21.03.07, 15:39 przykład krakowskiego rynku pada dość często. warto zatem zwrócić uwagę na kilka rzeczy. 1. Kraków jest jednym z niewielu polskich miast w którym zachował się naprawdę zabytkowy średniowieczny rynek. 2. Kraków jest naprawdę wyjątkowym miastem, które nie uległo zniszczeniom podczas II wojny światowej. Zabytki na samym rynku i wokół niego mają wielowiekową historię 3. Na krakowskim rynku rośnie kilka dzrew i nikt ich nie zamierza wycinać. 4. restauratorzy mający swe lokale na rynku, co roku ściągają w olbrzymich donicach drzewa, aby ich goście siedzący na zewnątrz mogli zażywać chłodu w cieniu. 5. Jeszcze w latach 60-tych ubiegłego wieku, po Krakowskim rynku jeździły samochody. Można to zopbaczyć między innymi na filmie "Podróż za jeden uśmiech" . Obecnie jest to teren zupełnie wyłączony z ruchu. Można tam jedynie podróżowac rewerem, dorożką lub elektrycznym meleksem. I teraz spójrzmy na Białystok: Ad.1. Obecny kształt naszego rynkuma się nijak do słynnego "trójkątnego" rozwiązania jakim było w momencie zakładania miasta. Ad.2. Centrum Białegostoku uległo całkowitemu zniszczeniu. Większość "kamienic" wokół rynku to raczej jakieś sześciany z przedmieść niż zabytki. Architektoniczny badziew. W dodatku zapuszczony, z opadającym tynkiem i obwieszony setkami reklam. Identycznie wyglądają okolice ulicy Kawaleryjskiej. Ad.3. U nas zostawia się kilka drzew dla uspokojenia sumienia. W jaki sposób miasto dba o pozostałe drzewa możńa się przekonać oglądając świerki z drugiej strony ratusza. Lub patrząc na Lipy przy Lipowej. Ad.4 Jestem przekonany na 200%, że miejsce zieleni na skwerze zajmą parasole pwinych ogródków. Ci którzy teraz opowiadają o menelikach na ławeczce, za kilka miesięcy zetkną się w tym miejscu z pijaństwem na niewyobrażalną wręcz skalę. Przedsmak już mieliśmy przy tworzeniu deptaka. Wszędzie piwo, a kibelka żadnego. Zajdź Karolu np. do banku PKO i zapytaj ile razy zgłaszali się klienci w poszukiwaniu kibla. Porozmawiaj z mieszkańcami okolicznych budynków, co sdię działo na podwórkach i w śmietnikach Ad. 5. Z obu stron skweru mamy ruchliwe ulice. Ciodziennie przetaczają się tamtędy tysiące pojazdów. Huk, spaliny, itp. To jest ten reprezentacyjny plac? Dlaczego prezydent miasta oraz miejscy planiści nie wspomną nic słowem na ten temat. Więc nie opowiadaj mi tu kolego o "zalesianiu" krakowskiego rynku. Przejedź się kolego do Łomży. Tam właśnie masz przykład placu miejskiego pozbawionego drzew i otoczonego ulicami i kamienicami pełnymi reklam. Tam szukaj kolego analogii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTINES Wg. niektórych najlepiej wszystko zaorać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 16:05 Niektórzy chcieliby wszystko zaorać i wszędzie zasadzić kwiatuszki, krzaczki i drzewka...Jeśli ktoś jest takim miłośnikiem fauny i flony to niech wyprowadzi się na wieś albo do lasu i będzie miał tam zieleni ile wlezie. No i jeśli ktoś jest obrońcą chaszczy i chwastów w centrum miasta to jego miłość do roślinek to już wypaczenie. Proponuję wizytę u odpowiedniego specjalisty...Dużo jeżdże po kraju i europie i nigdzie takiego "małpiego gaju" w centrum nie widziałem gdzie non stop przesiadują zapijaczone czerwone gęby. Owszem jest zieleń ale zieleń uporządkowana a nie byle jak i byle co tak jak u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Przesadzą drzewa spod ratusza 21.03.07, 16:39 Nie ma drzew w olbrzymich donicach na krakowskim rynku. Chyba że nasze definicje wyrazu "olbrzymie" są diametralnie sprzeczne. A cień to robią tam parasole. Drzewa owszem tam są, tylko, że nie zajmują całego rynku jak u nas. Zapominasz również, że znaczna część drzew zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Do Koro 21.03.07, 16:41 Ja proponuję walkę o Park na TBS-ach, o zasadzenie nowego świerku przy Piłsudskim. A nie bezsensowną walkę o kilka drzew, na szkodę miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Do Koro 22.03.07, 10:00 Nie tylko na TBS. Jest wiele wolnej przestrzeni wokół Białej, np. w okolicach Bacieczek. Tam park by sie przydał! W wielu podobnych miejscach też! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Przesadzą drzewa spod ratusza 22.03.07, 09:58 Okej, Kraków nie Pasuje, to może zaleśmy rynek w Poznaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl www.zaciankowosc.w.pl 21.03.07, 16:51 WWW.ZASCIANKOWOSC.W.PL WWW.HIPERMARKETY.W.PL PODLASIE BEZ SEJMIKU,OBWODNIC I KASY UNII EUROPEJSKIEJ.PODLASKIE AFERY,WYBORY,ŁAPOWKI,HIPERMARKETY-WSZYSCY PODLASCY POLITYCY TO ZAŚCIANKOWI OSZUŚCI, ZŁODZIEJE(LOTNISKA,OPERY,SPRZECZNE Z PRAWEM UNII EUROPEJSKIEJ OBWODNICE,UPADEK KOLEI,GOSPODARKI) www.zaciankowosc.w.pl www.hipermarkety.w.pl wybory,łapowki,hipermarkety-prawda o wszystkich partiach,politykach www.referendum-bialystok.w.pl - propozycja referendum w Białymstoku - mieszkańcy Białegostoku mają szansę powiedzieć, w jakim mieście i regionie chcieliby żyć i mieszkać - ZMIENIĆ BIAŁYSTOK I PODLASIE ! DOŚĆ ZAŚCIANKOWOŚCI ! Spis podlaskich i białostockich afer = dlaczego rządzący kryminaliści pozostają bezkarni ? www.hipermarkety.w.pl -dlaczego Białystok (300 tys. mieszkańców) od 10 lat miał tylko 1 monopolistyczny hipermarket = Auchan, który dzięki monopolistycznej pozycji zbijał kokosy, władze twierdziły ze w "interesie mieszkańców" blokują budowę innych, a w ciągu 2 miesięcy przed wyborami władze wydały pozwolenia na budowę ...4 innych, z rażącym naruszeniem prawa !? Czy chodzi o gigantyczna aferę korupcyjną ? jaki udział mają w tym lokalni politycy, kandydaci na prezydenta Białegostoku - Marek Kozłowski z PIS, Krzysztof Sawicki z ChrS/PO, Tadeusz Truskolawski z PO i Janusz Kochan z SLD ? Politycy wszystkich partii politycznych powinni siedzieć w więzieniach a nie kandydować. Zdelegalizować mafie - bo znowu nie mamy żadnego wyboru - wszyscy już rządzili, kradli i oszukiwali - pokazali już na co ich stać - opis afer i propozycji zmian www.zieloni-bialystok.w.pl www.bialostocki-deptak.w.pl -o białostockim deptaku, historia, plany, koncepcje, projekty, wydarzenia, promocje ZMIENIĆ BIAŁYSTOK I PODLASIE ! DOŚĆ ZAŚCIANKOWOŚCI ! WSZYSTKO NA OPAK , CZYLI BIAŁYSTOK I PODLASIE ZAŚCIANKIEM EUROPY. MIASTO I REGION, KTÓRY JEDNOCZEŚNIE NIE WYKORZYSTUJE WALORÓW TURYSTYCZNYCH, ŚRODOWISKOWYCH I PRZYRODNICZYCH (np. brak informacji turystycznej na dworcu PKP) JEST ZACOFANY I ZAŚCIANKOWY - NAJBLIŻSZE MULTIKINO, WIĘKSZE CENTRUM HANDLOWE JEST W WARSZAWIE, PLANUJE SIĘ LIKWIDACJĘ MIEJSKIEGO AMFITETARU, URZĄDZANIE DEPTAKA ZAMIAST OD USTAWIENIA ŁAWEK ZACZYNA SIĘ OD ZASUSZENIA LIP I PLANÓW WYCIĘCIA SKWERU ZIELENI, "ZAPOMINA SIĘ" O DROGACH ROWEROWYCH PRZY PRZEBUDOWIE DRÓG, PROJEKTUJE PROWIZORYCZNE, MAŁE LOTNISKO KOSZTEM UPADAJĄCEJ KOLEI I DZIURAWYCH DRÓG PIS, ChRS, SLD, PO, Tur, Sawicki, Kozłowski, Kochan - wszyscy ci ludzie już rządzili jako wiceprezydenci, radni. Złodzieje, kłamcy, mordercy powinni siedzieć w więzieniach ! Czego dokonali do tej pory? Zamiast kandydować powinni za to odpowiedzieć ! TUR, Sawicki - zaszuszone lipy na ul. Lipowej, brak deptaka, zamordowanie dla pieniędzy 500 psów w schronisku dla zwierząt, nie działający zakład segregacji śmieci, który zadłużył miasto i podwyżki cen śmieci, nielegalne hipermarkety za prawdopodobnie ogromne łapówki, autobusy zamiast na gaz ziemny bez klimatyzacji, SLD: nielegalna budowa "Opery", która zlikwidowała Amfiteatr, plany lotniska na Krywlanach służącego wyłącznie dla bezpłatnych lotów kilkuosobowych samolotów urzędników, posłów, senatorów, eurodeputowanych, PO: jest współodpowiedzialna za rządy prawicy (wiceprezydent Białegostoku, zarząd województwa itd.). O nieskuteczności działań świadczy chociażby 15 lat braku obwodnicy Augustowa (burmistrz pochodzi z PO) i brak pieniędzy z Unii Europejskiej na modernizację podlaskich dróg (eurodeputowana z PO, która załatwiła za to miejski lokal dla swojej szkoły), polityka "proinwestycyjna" to kradzież publicznych pieniędzy. Absurdalne inwestycje z zawyżonymi kosztami (ok. 10% to koszt łapówek) powodują podniesienie podatków (w Polsce wysokość podatków to nawet 50-70%, np. w Anglii tylko 11%), zadłużają budżet i hamują rozwój gospodarczy. Dlaczego więc władze wybierają rozwiązania najdroższe i nonsensowne ? Jak się szacuje, wartość łapówek przy przetargach dla urzędników i polityków wynosi minimum ok. 10 %. Dlatego urzędnicy, politycy wciąż coś budują, kupują (za nasze publiczne pieniądze), a podatki i ceny w Polsce należą porównywalnie z zarobkami do najwyższych w Europie. Więcej informacji: www.zaciankowosc.w.pl wybory, łapówki, hipermarkety - prawda o wszystkich partiach, politykach, spis podlaskich i białostockich afer=dlaczego rządzący kryminaliści pozostają bezkarni ? www.hipermarkety.w.pl -dlaczego Białystok (300 tys. mieszkańców) od 10 lat miał tylko 1 monopolistyczny hipermarket=Auchan, który dzięki monopolistycznej pozycji zbijał kokosy, władze twierdziły ze w "interesie mieszkańców" blokują budowę innych, a w ciągu 2 miesięcy przed wyborami władze wydały pozwolenia na budowę ...4 innych, z rażącym naruszeniem prawa, i chcą podarować "Jagielloni" atrakcyjny teren w centrum miasta !? Czy chodzi o gigantyczna aferę korupcyjną ? jaki udział mają w tym lokalni politycy, np. Prezydent Białegostoku Ryszard Tur, i kandydaci na prezydenta Białegostoku - Krzysztof Sawicki z ChrS/PO, Marek Kozłowski z PIS, Tadeusz Truskolawski z PO i Janusz Kochan z SLD ? Politycy wszystkich partii politycznych powinni siedzieć w więzieniach a nie kandydować. Zdelegalizować tę mafię - bo znowu nie mamy żadnego wyboru - wszyscy już rządzili, kradli i oszukiwali - pokazali już na co ich stać ("opery", "lotniska" "obwodnice" "Via Baltica" - itp. kłamstwa i oszustwa) - opis propozycji zmian www.zieloni-bialystok.w.pl www.zieloni.w.pl jesteśmy przeciwko : PIS,PO,SLD,SDPL, PSL, Samoobrona = wszystkie partie pokazały na co je stać. Pora na zmiany postkomunistycznego układu i związanej z nim tzw. "opozycji" Przykłady afer SLD opera" www.zieloni.osiedle.net.pl/opera-podlaska.htm zlikwidwała miejski Amfiteatr i spowoduje brak pieniedzy na wszystkie inne imprezy (koncerty,kabarety) oprócz muzyki powaznej - bo władza nie lubi jak się ludzie bawia lub smieją Lotnisko www.zieloni.osiedle.net.pl/lotnisko.htm budowa małego lotniska podczas gdy brakuje pieniedzy na szkoly, szpitale, ludzie umieraja w kolejkach do lekarza, gdyz urzednicy, posłowie, senatorowie, eurodeputowani maja darmowe przeloty spowoduje dalszy brak pieniedzy na remonty dziurawych dróg i zamykanie kolejnych połączeń kolejowych, np. planowana likwidacja pociagów Białystok - Ełk do końca 2006 Via Baltica, obwodnica Augustowa przez dolinę Rospudy niszczącą tereny chronione wbrew prawu UE to pomysł SLD wojewody Strzalińskiego na kampanie wyborczą do Sejmu i PO - od 15 lat nie może dlatego powstac, nie chce jej dofinansowac Unia Europejska, a każda ofiara Tirów w Augustowie wykorzystywana jest do kampanii wyborczej Burmistrza z PO www.zieloni.osiedle.net.pl/via-baltica-rospuda.htm PO wspomagało Tura, teraz wspomaga Sawickiego, ZŁODZEI Z PSL pamietamy Piskorskiego=PO+SLD - najwiekszego aferzyste Warszawy mam nadzieje ze przyszli Radni, i prezydenci: 1. utworza deptak na Lipowej w Białymstoku zgodnie z prawem (przekroczony hałas), www.bialostocki-deptak.w.pl -o białostockim deptaku, historia, plany, koncepcje, projekty, wydarzenia, pr Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl prawda o Partii Oszustow Truskolaskiego 21.03.07, 16:54 Ocenzurowany czat PO-ronnego z Truskolaskim-ZOBACZ PEŁEN ZAPIS NIEWYGODNYCH.CELOWO POMINIĘTYCH PYTAŃ,PODYSKUTUJ-ZATRUDNIENIE TURA W MPEC,AFERY,BEZPRAWIE,ŁAPÓWKI W UM,JAGIELLONIA I KOLESIE Z PO, www.zasciankowosc.w.pl, www.hipermarkety.w.pl NAJBARDZIEJ KONTROWERSYJNE PYTANIA CELOWO POMINIĘTO-BO TRUSKOLASKI ROBI TO SAMO CO TUR TYLKO SPRYTNIEJ-ZAMIAST OBUDZIC BIALYSTOK SAM SIE POWINIEN OBUDZIC,BO SKONCZY W WIEZIENIU Oto dowody: www.zieloni.osiedle.net.pl/27022007kurierporannyczattruskolaski1.jpg www.zieloni.osiedle.net.pl/27022007kurierporannyczattruskolaski2.jpg www.zieloni.osiedle.net.pl/27022007kurierporannyczattruskolaski3.jpg www.zieloni.osiedle.net.pl/27022007kurierporannyczattruskolaski4.jpg Ocenzurowany czat PO-ronnego z Truskolaskim forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=58130896 Zobacz co ocenzurowali ? Nauczony doświadczeniem zadaję pytanie wcześniej, by PO-ranny ich nie pominął Moderacja to nie cenzura - dlaczego PO - ranny nie zadaje moich www.zieloni-bialystok.w.pl niewygodnych pytań Truskolaskiemu ? 1. Dlaczego chce Pan wbrew woli 70% białostoczczan (w tym wielu sławnych jak. np. Piotr Sawicki, Jerzy Maksymiuk, Paweł Małaszyński itd.) i prawu zlikwidować skwer zieleni przy Ratuszu, ponieważ Marek Sakowicz, który startował bezskutecznie do Rady Miasta Białegostoku z Panem z listy PO i żona Wojciecha Strzałkowskiego – pana znajomego z klubu Jagiellonia chcą sprzedawać tam piwo i potrzebują miejsca na piwne stoliki 2. Odnośnie projektu placu kosztem skweru zieleni przy Ratuszu Białystok ma wiele niewykorzystanych pustych placów jak np. plac przed Uniwersytetem i Domem Handlowym Central, Rynek Sienny, puste przestrzenie przy ZUS. Otoczenie ZUS to przykład, ze po likwidacji bazaru przy Bema od wielu lat ten teren jest MARTWY. Po co popełniać ten sam błąd ? Dlaczego po prostu nie utworzy Pan prawdziwego deptaka, który ze względu na przekroczony poziom hałasu powinien być już od 20 lat pomiędzy Kościołem Rocha i białostockim kościołem Farnym ? Już w 1997 r ponad 500 mieszkańców ul. Lipowej i Federacja Zielonych złożyła petycje w tej sprawie (szczegóły: www.bialostocki-deptak.w.pl) ? 3. Obiecywał Pan oszczędności w urzędzie, tymczasem kupujecie 3 nowe samochody, a np. nowe autobusy miejskie zamiast podobnie jak warszawskie wyposażyć w ekologiczny, tani, cichy napęd gazowy CNG (co przynosi 75% oszczędności) i klimatyzacje by zwiększyć wygodę i liczbę korzystających pasażerów są dalej napędzane drożejącą ropą. W Grecji pojazdy diesla napędzane ropą nie mogą wjeżdzać do centrum miasta z powodu smogu i zanieczyszczeń. 4. Dlaczego nie zwolnił pan tak niekompetentnych osób jak np. Ostrowski z Wydz. Budownictwa, któremu „zawdzięczamy” np. zatopienie po deszczu nowego tunelu, bezsensowne remonty dróg (jak. np. przy hotelu Cristal) prowadzone poza sezonem polegające na rozkopaniu w zimie, wstrzymaniu prac do wiosny i zakorkowaniu na pół roku miasta, czy drogi rowerowe z kostki brukowej zamiast z asfaltu (tańszego i lepszego) rozpadające się natychmiast po wybudowaniu ? 5. Ile pieniędzy dostał Pan lub PO na Pana kampanię wyborczą od ludzi związanych z klubem Jagiellonia, w tym od Wojciecha Strzałkowskiego w zamian za bezprawną likwidację bazaru przy ul. Jurowieckiej, kosztem interesu wielu białostoczczan żyjących z handlu i kupujących tam ? Pieniadze z miejskiej kasy na podgzrewana murawe stadionu to spłata zobowiązan wyborczych ?” 6. Dlaczego toleruje pan zatrudnienie poprzedniego prezydenta Białegostoku Ryszarda Tura w miejskiej spółce MPEC zamiast rozliczyć go z afer i naprawić błędy, które stopniowo zaczynają wychodzić na światło dzienne jak np. niedziałająca oczyszczalnia w Hryniewiczach ? Pana partia PO startowała w wyborach w koalicji z partią Tura i Sawickiego – zagwarantowaliście im teraz bezkarność ? 7. Przed wyborami pana poprzednik Ryszard Tur wydał pozwolenie na budowę 4 nowych hipermarketów z rażącym naruszeniem prawa, bez wymaganych prawem ogłoszeń celowo uniemożliwiając np. wniesienie uwag i zastrzeżeń sąsiadom, łamiąc ustawę o dostępie do informacji publicznej, prawa własności (szczegóły: www.hipermarkety.w.pl). Dlaczego toleruje Pan to bezprawie, podobnie jak w przypadku Rospudy te samowole budowlane będą rozebrane, a władze miasta zapłacą gigantyczne kary ? 8. Twierdzi Pan na tym czacie, że „Teren Włókniarza został przekazany wyłącznie na cele sportowe” więc nie można wybudować tam bloków. Ale to samo dotyczy stadionu Jagielloni przy Jurowieckiej, a zgadza się Pan na budowę galerii handlowej Jagielloni. Jagielloni nie dotyczy w tym mieście prawo ? Stosuje pan bezprawne preferencje dla Jagielloni kosztem innych ? xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl namiastka deptaka-skwerek piwny 21.03.07, 16:56 ZE WZGLĘDU NA PRZEKROCZONY POZIOM HALASU ULICA LIPOWA I RYNEK KOSCIUSZKI POWINNY BYĆ ZAMKNIETE DLA RUCHU SAMOCHODOWEGO JUŻ 10 LAT TEMU-SPRAWE UMORZONO W PROKURATURZE DO CZASU WUBUDOWASNIA OBJAZDÓW,PO WYBUDOWANIU PRZEBICIA UL.CZESTOCHOWSKIEJ DO PIŁSUDSKIEGO NIE BYŁO WYJSCIA TRZEBA ZAMKNĄC KAWAŁEK ULICY,PO WYASFALTOWANIU KALINOWSKIEGO I GRUNWALDZIKIEJ - OBJAZD CENTRUM DO UL. WYSZYŃSKIEGO PRZY ZUS-IE DEPTAK POWSTANIE OD KOSCIOLA FARNEGO DO KOSCIOLA ŚW.ROCHA. JUŻ W 1996 ROKU FEDERACJA ZIELONYCH ZEBRALA I PRZEKAZALA PREZYDENTOWI BIAŁEGOSTOKU PONAD 500 PODPISOW MIESZKANCOW UL. LIPOWEJ KTÓRZY CHCIELI DEPTAKA - KUPONY DO PODPISÓW DRUKOWAŁA GAZETA WSPÓLCZESNA. www.zieloni.osiedle.net.pl/deptak-skwer-droga-rowerowa.htm już wiemy, że niekompetentne władze nie tylko szastając publicznymi pieniędzmi, ale i wprowadzając w błąd opinię publiczna lansują swój pomysł wycięcia zieleni ze skweru przy Ratuszu, braku ścieżek rowerowych przy modernizacji ulic - w tym nawierzchni ul. Lipowej pod kątem deptaka. Uważamy, że lepiej jest wstrzymać się z przebudową fragmentu ulicy Rynek Kościuszki do czasu zamknięcia dla ruchu całego odcinak ulic: Lipowej i Rynek Kościuszki od Kościoła Farnego do Kościoła św. Rocha, plac miejski urządzić pomiędzy Kościołem Farnym a Ratuszem po zamknięciu w przyszłości dla ruchu skrzyżowania ul. Rynek Kościuszki i Sienkiewicza i skupić się na wykonaniu objazdów strefy pieszej w centrum i modernizacji ulic: Kalinowskiego, Grunwaldzkiej (przejazd do ul. Wyszyńskiego), Legionowej (wytyczenie dodatkowych pasów przy pomiędzy ul. Akademicką a skrzyżowaniem z ul. Kościelną / Kilińskiego), urządzenie przystanków autobusowych przy Kościele św. Rocha, miejsc parkingowych. Odpowiedzi Urzędu Miasta w Białymstoku wprowadzają w błąd - chociaż nie chcą zieleni przy Ratuszu i zasuszają lipy na ul. Lipowej, poprzez niezgodne z prawem budowlanym murki wokół drzew odcinając dopływ wody i powietrza, udają, że decyzje co do zieleni i drogi rowerowej będą zawarte w projektach, które wpłyną na konkurs lub przetarg dotyczący przebudowy ul. Lipowej pod katem przyszłego deptaka - prawda jest oczywista - bez wyraźnych wskazań ze strony zamawiającego czyli Urzędu Miasta w Białymstoku , że zieleń ma być utrzymana przy Ratuszu, a droga rowerowa wytyczona na ul. Lipowej architekci nie przygotują tego w swoich projektach i planach. A decyzje lokalizacji np. "Opery Podlaskiej" na 1000 widzów z Multikinem również na 1000 widzów przy ulicy Kalinowskiego wraz z istniejącym Amfiteatrem (3000 widzów), i Teatrem Lalek (ok. 500 widzów) - kompleksu na około 5000 widzów wymagającym zapewnienia około 3000 miejsc parkingowych przy zapewnieniu ich zaledwie... 300 gwarantuje katastrofę komunikacyjna i gigantyczny korek w centrum miasta. Niekompetencja, hipokryzja, kłamstwo i manipulacja ? A oto odpowiedzi Urzędu Miasta w Białymstoku - chociaż nie chcą zieleni przy Ratuszu i zasuszają lipy na ul. Lipowej, udają, że decyzje co do zieleni i drogi rowerowej będą zawarte w projektach, które wpłyną na konkurs lub przetarg dotyczący przebudowy ul. Lipowej pod katem przyszłego deptaka - prawda jest oczywista - bez wyraźnych wskazań ze strony zamawiającego czyli Urzędu Miasta w Białymstoku , że zieleń ma być utrzymana przy Ratuszu, a droga rowerowa wytyczona na ul. Lipowej architekci nie przygotują tego w swoich projektach i planach. Niekompetencja, hipokryzja czy kłamstwo i manipulacja ? Poczytaj, zobacz zdjęcia, artykuły www.zieloni.osiedle.net.pl/deptak-skwer-droga-rowerowa.htm www.zieloni.osiedle.net.pl/fzb-umbstok-deptak-skwer.jpg www.zieloni.osiedle.net.pl/fzb-umbstok-deptak-droga-rowerowa.jpg www.zieloni.osiedle.net.pl/fzb-kp-ulotki-drzewne-skwer.jpg www.zieloni.osiedle.net.pl/lipowa-skwer.jpg www.bialostocki-deptak.w.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r.... szukasz problemów u innych... IP: 80.54.13.* 21.03.07, 18:33 portalwiedzy.onet.pl/4868,17230,1382280,czasopisma.html KAŻDA KASA JEST DOBRA O ILE JA UMIEJĘTNIE WYKOZYSTASZ I W ZAMIAN ZA NIA NIE ROBISZ TEGO CZEGO SOBIE ZYCZY PLACACY LECZ ROBISZ TO CO TY CHCESZ-TAK JAK JA TO ROBIE A CZEGO TY NIGDY NIE BEDZIESZ UMIAŁ slawni.wegetarianie@op.pl, 03.01.2007 22:35..poszukam u ciebie, czemu PLACACYCH ci kasę traktujesz w taki sposób, że nie mogą ci ufać? sam o tym piszesz w cytowanym tekście Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl www.lipowa.w.pl 21.03.07, 16:58 ulice Lipowa i Rynek Kościuszki dawno powinny być zamknięte dla ruchu samochodowego i przekształcone w miejski deptak, bo uprościłoby to układ komunikacyjny oraz trasy autobusów (główną ulica stałaby się równoległa 6 pasmowa Al. Piłsudskiego). CO DO POZOSTAWIENIA SKWERU ZIELENI BĄDŹ WYCIĘCIA ZIELENI PRZY RATUSZU: STWORZENIE PUSTEJ PRZESTRZENI W TYM MIEJSCU spowoduje efekt tzw. studni akustycznej (mała zamknięta przestrzeń ograniczona ścianami okolicznych budynków ze wszystkich stron) Czyli zamiast spokojnego miejsca będzie hałas – Na miejsce imprez jak koncerty taki „mały ryneczek” się nie nadaje – lepiej ustawić np. scenę wprost na jezdni ul. Rynek Kościuszki bądź z drugiej strony Ratusza, gdzie w przyszłości można by utworzyć większy plac – (np. dd Ratusza do Katedry po zamknięciu skrzyżowania Rynek Kościuszki i Sienkiewicza). Lepiej także byłoby np. przenieść fontannę na skwer zieleni... Utworzenie dużego placu imprez w tym miejscu (czemu i tak przeszkadza ustawiony pośrodku Ratusz, o którego ewentualnym „usunięciu” jakoś nikt nie mówi) jest raczej niepotrzebne – Białystok ma już kilka NIEWYORZYSTANYCH miejsc na takie imprezy (np. Amfiteatr, plac przy Teatrze Dramatycznym itp.). Mały skwerek zieleni na którym można usiąść i odpocząć od gwaru rozmów, w czasie spaceru, zwiedzania i zakupów jest zaletą deptaka i jedynym takim akcentem w tej okolicy - pomników akurat nie brakuje, a skwerek zieleni to np. w czasie upałów nielicznie zacienione i nie narażone na upał miejsce. Zieleń na skwerze przy Ratuszu to pewien symbol Białegostoku jako miasta zieleni – tradycji odnoszącej się do założeń pałacu Branickiego – powinna być traktowana specjalnie poprzez np. odpowiedni dobór roślin także ozdobnych, ławek itp. Białystok jest jednym z niewielu miast w którym w Parkach nie ma publicznych bezpłatnych toalet (np. w Warszawie w parkach są kabinowe plastikowe przenośne toalety typu TOI TOI). Zieleń na skwerze i deptaku przy ul. Rynek Kościuszki i Lipowej Zieleń jest elementem architektury, szczególnie w strefach pieszych i spacerowych – wprowadza element uspokojenia i zaznacza wypoczynkową funkcje centrum. Na wszystkich deptakach zieleń odgrywa ważna rolę wraz z elementami spacerowymi jak ławki itp. Jeśli nie jest elementem ulicy jest obecna w postaci np. dodatkowych donic z roślinami ozdobnymi, kwiatami, mini - klombów itp. Ul. Lipowa swoja nazwę zawdzięcza właśnie zieleni – szpalerowi lip. Niestety, o zielen jako element miasta trzeba dbać – Urząd Miasta Białegostoku prawie zasuszył już lipy, gdy pomimo niewłaściwego zabudowania systemu korzeniowego drzew i suszy w 2003 r wbrew wnioskowi Stowarzyszenia Federacja Zielonych w Białymstoku wstrzymywał się od regularnego podlewania tłumacząc się w oficjalnej odpowiedzi na wniosek Stowarzyszenia o podlewanie „brakiem środków” (koszty takiej akcji to góra kilkaset złotych). W 2004 r. ten sam Urząd Miasta Białegostoku wydał kilkadziesiąt tysięcy złotych na usuniecie tych zasuszonych i obumarłych drzew, i ich częściową wymianę na młode, małe drzewka które potrzebują kilkanaście lat by osiągnąć porównywalne wymiary - jak widać zasada że lepiej zapobiegać niż leczyć (bezskutecznie i po fakcie skutki) oraz nauce na błędach znowu nie jest stosowana. Pomysły na zabudowę skweru to po prostu marnotrawienie publicznych pieniędzy wbrew powszechnie stosowanym światowym rozwiązaniom. Prawie każda strefa piesza - deptak posiada: - strefę spacerową - ulicę, ciąg pieszy, deptak - strefę kulturalno artystyczną z np. sceną, placem - lepszym miejscem jest teren przed Ratuszem, przy pomniku Piłsudskiego i fontannie - ze względu na większą ilość miejsca, lepszą akustykę - obszar zieleni - wypoczynku - skwerek przy RATUSZU SPEŁNIA ŚWIETNIE TĘ ROLĘ. www.lipowa.w.pl Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: ((( 21.03.07, 17:25 myslalam,ze nowy prezydent jest madrzejszy i zleci uporzadkowanie zieleni przy ratuszu, a nie jej zniszczenie. ale jak widac oblakancze wizje Rysia T. beda realizowane. szkoda. znow bedzie wiecej spalin i betonu w i tak smrodliwym centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kristof Re: ((( IP: *.euro-net.pl 21.03.07, 17:43 Anko, ależ przyjęte do realizacji rozwiązanie to bardzo dobry kompromis - będzie plac i będą drzewa. I chwała tym, którzy przyczylili się do niewyrżnięcia wszystkiego w pień. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: ((( 21.03.07, 17:56 Nie wiesz, że wszystkie kompromisy są zgniłe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kristof Re: ((( IP: *.euro-net.pl 21.03.07, 18:12 Po rozwazeniu argumentow obu stron nie uwazam ze jest on zgnily. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: ((( 22.03.07, 08:57 mordowanie drzew, zwlaszcza teraz kiedy zaczynaja sie budzic po zimie to barbarzynstwo. skwer mozna uporzadkowac i zostawic trawniki. zamiast tego bedziemy mieli kolejna granitowa slizgawke. drzewa i tak umra, bo ich korzenie nie wytrzymaja kamiennej trumny nad soba, a kasztanowcom jeszcze szrotowek "pomoze". w rezultacie bedzie pod ratuszem pustynia nie do zniesienia w upaly. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: ((( 22.03.07, 10:05 To pójdziesz sobie na skwerek Zamenhofa, albo do parku, który jest w okolicy, czy ktoś każe siedzieć pod Ratuszem? Ile razy siedziałaś tam? Ja ani razu, bo mi towarzystwo fioletowych nosów nie pasowało. Zdarzało mi się posiedzieć po przeciwnej stronie, koło fontanny i jakoś słonko mi nie przeszkadzało, a jak zrobi mi się zbyt ciepło to przeniosłem się w inne miejsce! Zresztą siedzenia przymusu nie ma, a i tak, jest więcej niż pewne, ze tam sporo ludzi będzie! A czy przed teatrem Węgierki, na placu nigdy nie ma ludzi? Przecież tam też jest duża wolna przestrzeń, gdzie w południe nie ma cienia, a trudno se ławeczkę wolną znaleźć! Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: ((( 22.03.07, 15:21 na Zamenhofa ? kpisz czy o droge pytasz ? to nazywasz skwerkiem ? a pod drzewami przy ratuszu lubi biegac moje dziecko, karmic tam wroble i zbierac kasztany jesienia. i powtrzam po raz setny : czy to wina zieleni pod ratuszem, ze sie chlory tam zbieraja ? gdzie jest straz miejska i policja ? boja sie ze oberwa ? ale staruszki z peczkiem pietruszki to "bohatersko" scigaja, nie ? plac przy teatrze jest otoczony drzewami nie zauwazyles ?i sa tam fontanny i rzeka niedaleko. inaczej tez tam byloby nie do zniesienia w upaly. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: ((( 23.03.07, 22:02 Co z tych drzew, skoro w południe cienia nie dają? To tak jakby ich nie było! Fontanna jest w jednym miejscu, a ławeczki na całej długosci, zazwyczaj wszystkie są zajęte! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: ((( IP: *.elpos.net 23.03.07, 22:30 Z tą fontanną to nieporozumienie. Wygląda tak, jakby wstydziła się wody. Bardziej to studnia niż fontanna. Sądzę, że przy odrobinie dobrej woli można by ten stan rzeczy zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: ((( 22.03.07, 15:59 Przestań kocziss posługiwać się argumentami, bo to na nic:( Kiedy powstaną galerie handlowe to przez takich jak anka centrum Białegostoku cofnie się do lat 80-tych. W myśl słów mentora podlaskich "ekologów" nie będzie niczego. W miarę porządny placyk miejski jest szansą na ożywienie centrum. P.S. Do Anki czy Ty nie byłaś jedną z tych co tak psioczyli na "betonową pustynię" pod teatrem Węgierko Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: ((( 23.03.07, 11:12 aha to jak galerie handlowe powstana to beda w nich kolejki jak w l. 80-tych i tylko ocet na polkach ? i to przeze mnie ? moze napiszesz jasniej, bo taka bzdura jaka teraz "stworzyles" jakos mi sie w glowie nie miesci. chi, chi chi. centrum miasta moze zyc nawet wtedy kiedy w nim drzewa rosna. i to nawet lepiej, bo wtedy sie tak smrodu spalin nie czuje. ps. kiedy tworzono to "cudo" przy teatrze nie bylo mnie w Bialymstoku. ale fakt ze ta koncepcja mi sie niezbyt podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: ((( 23.03.07, 14:25 anka1 napisała: . > centrum miasta moze zyc nawet wtedy kiedy w nim drzewa rosna. i to nawet > lepiej, bo wtedy sie tak smrodu spalin nie czuje. Tak i będzie można przyjeżdżać zbierać borowiki, a latem na jagody i maliny, i to wszystko w centrum:) Bo na zakupy nikt tu nie przyjedzie bo po co, skoro lepiej do galerii?? Posiedzieć w kawiarence w centrum też nie, bo centrum nie będzie. Wiwat Kononowicz A co do smrodu spalin to jesteś nudna jak Wierzejski z gadką o homoseksualistach. Widać jak ludzie garną się do tej oazy spokoju i braku spalin, a ciężko znaleźć wolne miejsce na ławeczce, bo pozajmowane przez konsumentów ogórków i wody ognistej. P.S. Plac powstaje z myślą o deptaku w dalszej perspektywie. A Parki to masz w okolicy, masz nawet las..... Jednak czekaj, na namiastce deptaka przez jeden dzień bylo więcej ludzi niż w tym lesie w ciągu roku. A tak w ogóle to mi sie z Tobą nie chce gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: ((( 23.03.07, 16:17 taaak powalajaca jest sila twoich argumentow. jak galerie powstana to nie bedzie nic dziwnego,ze ludzie w nich pojda robic zakupy, a nie w niektorych zalosnych sklepikach na Rynku kosciuszki czy Lipowej. klienci beda decydowac a rola personelu sklepu wymyslic co zrobic zeby tych klientow przyciagnac. nie do mnie wiec glupawe pretensje o budowe galerii. najpierw sie narzeka ze ich nie ma potem ,ze sa. zdecyduj sie wreszcie ! juz mi sie niedobrze robi jak musze pisac, ze to nie zielen jest winna,ze tam pijaczki urzeduja tylko policja i straz miejska. na namiastce dpetaka siedzieli glownie amatorzy piwska i szlag mnie trafia jak do tego celu,zeby im wiecej miejsca zrobic morduje sie dorodne drzewa. pomysl z malinami nie jest taki glupi skoro w centrum Sztokholmu mozna ryby lowic to u nas mozna i malin nasadzic, chi, chi. tez mi sie nie chce z Toba gadac podobnie jak z faszysta Wierzejskim. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: ((( 23.03.07, 19:50 O jakie mocne porównanie, do Wierzejskiego mojego idola i bohatera, dziękuję wolę być z Wierzejskim niż jak Ty z Konowiczem:) A co do galerii to znajdź mi fragment w którym narzekałem na ich budowę?? Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Winne są drzewa 23.03.07, 19:52 i okolica. Istnienie taka zasada, że żule zbierają się w miejscach obskurnych i omijanych przez normalnych ludzi. Inteligentnym ludziom nie trzeba tego tłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: Winne są drzewa IP: *.elpos.net 23.03.07, 21:20 Czuję się podbudowany Twoimi argumentami, jako że czasami tam przysiadam sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Winne są drzewa 23.03.07, 21:30 Na nowym skwerku też będą drzewa. Zadam pytanie, jaka jest proporcja drzew w stosunku do powierzchni rynku w Wilnie i w Krakowie?? Oraz nikt mi nie wytłumaczył dlaczego nikt normalny nie przysiada sobie w tym cudownym miejscu, tylko wybiera "betonową pustynię" po drugiej stronie bądź malmeda?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: Winne są drzewa IP: *.elpos.net 23.03.07, 21:50 Sugerujesz, że jestem nienormalny, bo przysiadam czasami na skwerku? Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Winne są drzewa 23.03.07, 22:00 Ty to powiedziałeś. A po drugie jestem przekonany, że kłamiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: ((( 23.03.07, 22:03 Lepszy był syfiasty chodnik z połamanej kostki i klomb z niby kwiatami? Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: ((( 22.03.07, 14:26 Dla tych drzew to nie są naturalne warunki życia. Trzeba wziąć przykład z "ekologów" niemieckich i radykalnie rozwiązać problem organizmów żyjących w nienaturalnych warunkach! serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,4003448.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mis_fis ŻEBY drzewa sie przyjely to trzeba zaznaczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 17:22 NA NICH PÓŁNOC i wtedy sadzic rowniez tak samo do polnocy skierowane... tak mi jakis lesnik kiedys powiedzial... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: ŻEBY drzewa sie przyjely to trzeba zaznaczyc 22.03.07, 10:08 Trochę w tym racji jest, choć nie zawsze, bo widzisz, jak drzewo rośnie w zacienionym miejscu i słonko tylko ma z jednej strony, np ze wschodu, a później już nie, to małe znaczenie ma północ, a większe to, aby nagle tego słonka nie miało z każdej strony, przez cały dzień. Ale najważniejszą sprawą, to jest minimalne uszkodzenie korzeni i dbanie o dostateczną wilgotność podłoża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koczkodan Re: Przesadzą drzewa spod ratusza IP: *.elpos.net 01.04.07, 08:16 -------------------------------------------------------------------------------- No wreszcie zlikwiduja malpi gaj w centrum 300 tys. miasta ! ................................................................. a co zrobią z małpą wabiacą sie Mua? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkoronkiewicz Re: Przesadzą drzewa spod ratusza IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 01.04.07, 09:53 i gdzie się wówczas podziejesz koczkodanie? Odpowiedz Link Zgłoś