Dodaj do ulubionych

pogotowie "dzieciece"

21.03.07, 21:30
wszelkie rady, jak pomoc dziecku, na co zwracac szczegolna uwage, z czym do
lekarza, a z czym poradzic sobie w domu...

villem0, licze na ciebie :D
Obserwuj wątek
    • anet77 kolka 21.03.07, 22:14
      To ja zacznę o kolce, bo trochę tez mielismy z tym problemów i juz jakieś
      doświadczenie w zwiazku z tym posiadam. A wiec dziecku przy kolce można ulzyć
      stosując:
      - kropelki espumisan lub esputicon
      - Woda koperkowa GRIPE WATER
      - herbatki dla niemowląt na bazie kopru (np plantex, hippa)
      Domowe sposoby:
      - Masaz brzuszka (robiony prawidłowo na prawde potrafi bardzo pomóc, mi położna
      pokazała jak to robić)
      - okłady z ciepłej pieluszki (najlepiej przeciagnać ją zelazkiem i niezbyt
      goracą położyć na brzuszek)
      - suszarka - potrafi działac cuda. Odgłos suszarki uspokaja dziecko a ciepłe
      powietrze skierowane na brzuszek koi ból.

To tyle ode mnie, chyba że jeszcze cos mi sie przypomni to dopisze.
      • igua Re: kolka 21.03.07, 22:20
        na malucha dziala przytulenie brzuszkiem do mamy - moj na pieluszki nie
        reagowal, a bliskosc mamy+cieplo brzucha byly kojace.

poza tym kolki w 1. roku zycia bywaja czasem oznakiem nietolerancji czegos
        zywieniowego (u nas bialko). wtedy warto sie przyjrzec, czy kolka nie jest
        efektem jedzenia czegos (przez dziecko lub karmiaca mame).

u wiekszych dzieci - tez moze to miec zwiazek z nietrawieniem czegos. ale moze
        byc zwykly pospiech i nalykanie sie powietrza
        • anet77 Re: kolka 21.03.07, 22:32
          Przy kolkach ważna też jest dieta mamy. Oczywiście nietolerancja jakis pokarmów
          tak jak napisała igua ale tez potrawy ciezkostrawne, smażone itp.
    • anet77 ulewanie 21.03.07, 22:30
      Ulewanie jest związane z niedojrzałoscia zwieracza przełyku. Jesli nie jest
      ono silne to nie ma potrzeby faszerowac dziecka chemią. Jesli jednak jest mocne
      nalezy zglosic sie do lekarza. Na poczatek pewnie zleci Nutriton (zagęszczacz)
      albo debridat. U nas akurat Nutriton nie pomógł za to po debridacie po dośc
      krótkim czasie były widoczne efekty. I tak stosując ten lek po 2 miesiacach
      Weronika całkowicie przestała ulewac.

Jeśli dziecko ulewa nalezy:
      - zrobic dość duzy skos w łóżeczku, zeby pokarm nie wracał
      - zawsze układac dziecko, zeby glówka była troche wyzej (około 30 stopni do
      poziomu)
      - karmić często podając mniejsze ilości pokarmu
      - po jedzeniu zawsze trzymac dziecko do odbicia
      - nie przewijac, nie przebierac zaraz po jedzeniu dziecka, nalezy odczekac
      jakis czas

Dzieci dośc czesto ulewają. problem ten mija przeważnie jak dziecko zacznie
      siadac. Jesli ulewanie przypomina wymioty pod ciśnieniem moze to swiadczyć o
      refluksie, który nalezy leczyć.
    • anet77 Plesniawki 21.03.07, 22:54
      Wszedzie na pleśnaiwki polecają Aphtin, który mozna nabyc w aptece bez recepty.
      Słyszałam jednak i czytałam że nie nalezy stosowac tego leku u niemowlat ze
      wzgledu na zawartośc w nim kwasu borowego. Lepszy i bezpieczniejszy bedzie
      wodny roztwor filoletu gencjany lub nystatyne. oba te leki są na receptę, wiec
      wizyta u pediatry jest nieunikniona. U nas akurat nystatyna nie pomogła, bo
      skończyła sie zanim znikneły wszystkie plesniawki i zaraz szybko rozsiały sie
      ponownie. U nas reweklacyjnie zadziałał Flumycon - również na receptę ale jest
      w dużej butelce, wiec nie ma obaw, ze zabraknie:) Pomaga tez wit c wkrapiana do
      buxki, bo grzyby nie lubią kwasnego srodowiska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka