igua 21.03.07, 21:30 wszelkie rady, jak pomoc dziecku, na co zwracac szczegolna uwage, z czym do lekarza, a z czym poradzic sobie w domu... villem0, licze na ciebie :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anet77 kolka 21.03.07, 22:14 To ja zacznę o kolce, bo trochę tez mielismy z tym problemów i juz jakieś doświadczenie w zwiazku z tym posiadam. A wiec dziecku przy kolce można ulzyć stosując: - kropelki espumisan lub esputicon - Woda koperkowa GRIPE WATER - herbatki dla niemowląt na bazie kopru (np plantex, hippa) Domowe sposoby: - Masaz brzuszka (robiony prawidłowo na prawde potrafi bardzo pomóc, mi położna pokazała jak to robić) - okłady z ciepłej pieluszki (najlepiej przeciagnać ją zelazkiem i niezbyt goracą położyć na brzuszek) - suszarka - potrafi działac cuda. Odgłos suszarki uspokaja dziecko a ciepłe powietrze skierowane na brzuszek koi ból. To tyle ode mnie, chyba że jeszcze cos mi sie przypomni to dopisze. Odpowiedz Link Zgłoś
igua Re: kolka 21.03.07, 22:20 na malucha dziala przytulenie brzuszkiem do mamy - moj na pieluszki nie reagowal, a bliskosc mamy+cieplo brzucha byly kojace. poza tym kolki w 1. roku zycia bywaja czasem oznakiem nietolerancji czegos zywieniowego (u nas bialko). wtedy warto sie przyjrzec, czy kolka nie jest efektem jedzenia czegos (przez dziecko lub karmiaca mame). u wiekszych dzieci - tez moze to miec zwiazek z nietrawieniem czegos. ale moze byc zwykly pospiech i nalykanie sie powietrza Odpowiedz Link Zgłoś
anet77 Re: kolka 21.03.07, 22:32 Przy kolkach ważna też jest dieta mamy. Oczywiście nietolerancja jakis pokarmów tak jak napisała igua ale tez potrawy ciezkostrawne, smażone itp. Odpowiedz Link Zgłoś
anet77 ulewanie 21.03.07, 22:30 Ulewanie jest związane z niedojrzałoscia zwieracza przełyku. Jesli nie jest ono silne to nie ma potrzeby faszerowac dziecka chemią. Jesli jednak jest mocne nalezy zglosic sie do lekarza. Na poczatek pewnie zleci Nutriton (zagęszczacz) albo debridat. U nas akurat Nutriton nie pomógł za to po debridacie po dośc krótkim czasie były widoczne efekty. I tak stosując ten lek po 2 miesiacach Weronika całkowicie przestała ulewac. Jeśli dziecko ulewa nalezy: - zrobic dość duzy skos w łóżeczku, zeby pokarm nie wracał - zawsze układac dziecko, zeby glówka była troche wyzej (około 30 stopni do poziomu) - karmić często podając mniejsze ilości pokarmu - po jedzeniu zawsze trzymac dziecko do odbicia - nie przewijac, nie przebierac zaraz po jedzeniu dziecka, nalezy odczekac jakis czas Dzieci dośc czesto ulewają. problem ten mija przeważnie jak dziecko zacznie siadac. Jesli ulewanie przypomina wymioty pod ciśnieniem moze to swiadczyć o refluksie, który nalezy leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
anet77 Plesniawki 21.03.07, 22:54 Wszedzie na pleśnaiwki polecają Aphtin, który mozna nabyc w aptece bez recepty. Słyszałam jednak i czytałam że nie nalezy stosowac tego leku u niemowlat ze wzgledu na zawartośc w nim kwasu borowego. Lepszy i bezpieczniejszy bedzie wodny roztwor filoletu gencjany lub nystatyne. oba te leki są na receptę, wiec wizyta u pediatry jest nieunikniona. U nas akurat nystatyna nie pomogła, bo skończyła sie zanim znikneły wszystkie plesniawki i zaraz szybko rozsiały sie ponownie. U nas reweklacyjnie zadziałał Flumycon - również na receptę ale jest w dużej butelce, wiec nie ma obaw, ze zabraknie:) Pomaga tez wit c wkrapiana do buxki, bo grzyby nie lubią kwasnego srodowiska. Odpowiedz Link Zgłoś