Dodaj do ulubionych

Obwodnice przed unijnym trybunałem

IP: *.pools.arcor-ip.net 22.03.07, 00:30
Cieszy że dorobiliśmy się w końcu społeczeństwa obywatelskiego.
Nie popieram przemocy ale ludzie się w końcu dowiedzą kogo posadzić na taczce.
Obserwuj wątek
    • Gość: hgw Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 07:50
      a kogo położyć w trumnie, jak zginie pod kołami tirów...
      • Gość: Kazik Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem IP: 212.33.72.* 22.03.07, 08:17
        No właśnie, ciekaw jestem kto odpowiada za spi...ny projekt obwodnic, łamiący
        prawo i w efekcie nie dający możliwości na wybudowanie tak potrzebnych dróg. Hej
        panowie decydenci - komuna się skończyła i już nie można działać metodą faktów
        dokonanych. Proejkty muszą być zgodne z prawem. Choc nie wierzę, że winni
        poniosą karę. I tak w końcu zwalą wszystko na zielonych. A wystarczyło pomyśleć...
        • koczisss Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 09:07
          W przypadku obwodnicy Wasilkowa nie ma innych wariantów, bo każdy jeden nic
          nowego by nie wniósł, droga i tak musi przejść przez Puszczę Knyszyńską.
          Dlaczego tam się czepiają?
          Czy 30 letni zagajnik sosnowy, uprawa monokulturowa może być obszarem
          wartościowym, który należy chronić?
          • olecky Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 10:42
            koczisss napisał:

> W przypadku obwodnicy Wasilkowa nie ma innych wariantów, bo każdy jeden nic
            > nowego by nie wniósł, droga i tak musi przejść przez Puszczę Knyszyńską.
            > Dlaczego tam się czepiają?
            > Czy 30 letni zagajnik sosnowy, uprawa monokulturowa może być obszarem
            > wartościowym, który należy chronić?

www.zm.org.pl/?a=bruksela-06c#2._Obwodnica_Wasilkowa

ktorego zdania nie rozumiesz?

pozdrawiam, olek
            • koczisss Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 11:03
              Z tego wynika, że najlepszym rozwiązaniem jest nie budowanie tych dróg, a ta co
              jest też powinna być zaorana?
              Bo przecież istniejąca też przebiega przez te tereny, a może ona nie oddziałuje
              negatywnie?
              • zewsi Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 11:07
                Oddziaływuje jak cholera, ale przecież "zielonym" nie o to chodzi, żeby nie
                oddziaływała, albo odziaływała mniej, tylko o to, żeby w ogóle nic tu nie było.
                • koczisss Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 11:20
                  Ale zmodernizowana, nowa droga, budowana według nowych przepisów, chyba mniej
                  oddziałuje, czyż nie tak?
                  I zwierzątka mają jak przejść, nie wejdą na jezdnię bo będzie ogrodzona itd.
                  Ale zgadzam się, będzie najmniej oddziaływała jak wcale nie będzie.
                  Jak dla mnie nie muszą tego budować, ale niech przy okazji ta zakichana KE
                  zabierze ruch tranzytowy do Brukseli!
                  Nie będzie tranzytu, to i bez obwodnic se poradzimy! Wszak tak naprawdę to on
                  jest zagrożeniem i dla niego te drogi mają być budowane!
                  • zewsi Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 11:24
                    Ależ Koczisssie, nie musisz mnie przekonywać, że nowa droga będzie mniej
                    niebezpieczna dla zwierząt i ogólnie dla środowiska.
                    Ale wielu tak zwanych obrońców przyrody nie zgadza się na jakąkolwiek poprawę
                    losu zwierząt. Dla nich jest dobrze tak, jak jest. :-)
                    • koczisss Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 11:30
                      Ja Ciebie nie przekonuję, bo wiem, iż to wiesz, ale oni tego pojąć nie mogą, z
                      może nie chcą:)
                      Wywalić ruch tranzytowy na przekór KE i zobaczymy co będzie:)
                      Znów pogrożą paluszkiem i karami zastraszą?
                      • sceptyk_cyklista Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 17:54
                        Niestety ze smutkiem stwierdzam, że umiejetność czytania ze zrozumieniem coraz
                        bardziej zanika. Jako miłośnik okolic Augustowa jestem przeciwny budowy drogi w
                        wariancie rzadowym. "Zieloni" nie blokują budowy obwodnicy w ogóle - blokują
                        tylko jej przebieg. To strona rządowa odrzuca wariant SISKOM (pytanie jaki ma w
                        tym interes). Komisja Europejska też to zauważyła cytuję: "W celu usunięcia
                        naruszenia art. 6 ust. 2 dyrektywy 92/43 Komisja sugerowałaby polskim władzom
                        zbadać rozwiązania alternatywne dla planowanej trasy, która nie przebiegałaby
                        przez dany OSO. Komisja posiada informacje stwierdzające, że takie alternatywy
                        istnieją, jak np. alternatywna trasa o niższych kosztach przebiegająca przez
                        Chodorki zaproponowana przez SISKOM we wrześniu 2006r."
                        Nie piszmy bzdur.
                        • Gość: MARTINES Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 12:28
                          Projekt obowdnicy wg SISKOM to kreska na mapie. narysował ja niejaki J.Jakiel
                          facet bez żadnych upranień! Narysował ten niby wariant bez zastanowienia, bez
                          analiz przebiegu trasy, bez uwzględnienia uwarukowań społecznych, bez badania
                          oddziaływania na przyrodę itp. TU NIE CHODZI O JAKĄKOLWIEK OBWODNICE. DLA
                          PSEUDOEKOLOGÓW NAJWAŻNIEJSZE ŻEBY WOGÓLE NIC TAM NIE BUDOWAĆ...
                          P.S. Jakośnie słyszałem o jakieś akcji ekologów związanej z Dolinią Rospudy np.
                          sprzątanie, walcza o oczyszczalnię ścieków dla pobliskiego Filipowa itp. Oni
                          poprostu zrobili sobie zadymę żeby się pokazać. A że wypadło na Augustów to
                          przypadek.
                          • Gość: MARTINES Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 12:30
                            Przepraszam pomyłka; jakoś NIE słyszałem o jakiejs akcji ekologów
                            • natt Gdzie ten link Martines? 23.03.07, 12:38
                              Juz kilka razy prosiłem o linki do zdjęć w wyborczej na których biebrza robi za
                              rospudę i na których po tamtejszych torfowiskach spacerują żubry. Prosiłem i
                              prosiłem, ale coś doczekać się nie mogę. czyzbyś kłamał?
                          • Gość: uomrzan Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem IP: 212.33.75.* 23.03.07, 15:05
                            Być może projekt siskomu jest zły.
                            Na pewno KE żądać będzie projektu alternatywnego.

Skoro projekt siskomu jest zły to oznacza, że trzeba stworzyć jeszcze jeden -
                            dobry.

P.S. Trzeba rozróżnić rolę KE od roli ekologów.
                          • robert_c Kreska na mapie? 23.03.07, 16:34
                            Gość portalu: MARTINES napisał(a):

> Projekt obowdnicy wg SISKOM to kreska na mapie. narysował ja niejaki J.Jakiel
                            > facet bez żadnych upranień! Narysował ten niby wariant bez zastanowienia, bez
                            > analiz przebiegu trasy, bez uwzględnienia uwarukowań społecznych, bez badania
                            > oddziaływania na przyrodę itp.

Mylisz się człowieku.
                            Przed wyznaczeniem przebiegu trasy w wariancie alternatywnym została
                            przeanalizowana dotychczasowa dokumentacja wykonana przez Transwar.
                            Poza tym projekt alternatywny to też analiza ekonomiczna oraz inwentaryzacja
                            siedlisk przyrodniczych, w tym ptasich.
                            Poza tym projekt ma 3 projektantów, w tym jeden z uprawnieniami.

Jeśli okr4slasz wariamt alternatywny "kreską na mapie", to znaczy, że w ogóle
                            nie znasz tego projektu a powtarzasz jedynie zasłyszane ploty.
                            Polecam też popatrzenie mapki wariantów obwodnicy Augustowa prezentowane na
                            stronie GDDKiA.
                            www.gddkia.gov.pl/article/oddzialy/gddkia_bialystok/obwodnica_augustowa/warianty_przebiegu_obwodnicy_augustowa//index.php?
                            id_item_tree=cf3315707e48674af31b6ceee972370d
                            Jeśli uwaszasz projekt SISKOM za kreske na mapie, to jak okreslisz to, co
                            prezentuje inwestor?
              • olecky Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 11:24
                olecky napisał:
                > ktorego zdania nie rozumiesz?

koczisss napisał:
                > Z tego wynika, że najlepszym rozwiązaniem jest nie budowanie tych dróg,

wyglada na to, ze wszystkich.

z tego wynika, ze na Podlasiu zamiast nowych drog potrzebne sa bardziej
                podstawowe sprawy, np. likwidacja analfabetyzmu.

pozdrawiam, olek
                • koczisss Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 11:33
                  To Twoje zdanie!

Czy przeprowadzenie nowych analiz, wysmarowanie setek kartek tekstu i
                  przedstawienie KE coś zmieni?
                  W przypadku Wasilkowa jakiekolwiek poprowadzenie trasy naruszy Puszczę
                  Knyszyńską, a nowe papierzyska tu nic nie pomogą!

Zadam pytanie, obecna droga nie narusza obszarów chronionych, a zmodernizowana
                  będzie?
                  Ta co jest to nie szkodzi, a nowa doprowadzi do katastrofy ekologicznej?
            • tomaszr33 Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 12:08
              20. Oczywistym jest, co wynika z art. 6 ust. 3 dyrektywy 92/43, że władze
              polskie nie mogą zezwolić na przedsięwzięcie, gdy ocena podkreśla jego
              niekorzystny wpływ na dany teren.

tego zdania nie rozumiem.
              • sceptyk_cyklista Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 18:08
                Nie dokończyłeś punktu:
                "Taki projekt mógłby być jedynie zatwierdzony, gdy w pełni są spełnione
                przepisy art. 6 ust. 4 które obejmują ocenę dostępnych alternatyw z punktu
                widzenia ich wpływu na dany teren. Komisja uważa zatem, iż Polska nie
                zastosowała się do procedury z art. 6 ust. 3 i 4 dyrektywy 92/43 w stosunku do
                omawianego przedsięwzięcia."
                To samo w innym punkcie:
                "50. Komisja wyraża więc opinię, że polskie władze naruszyły przepisy art. 6
                ust. 3 dyrektywy 92/43 nie biorąc pod uwagę skumulowanego wpływu wszystkich
                wymienionych przedsięwzięć dotyczących danego OSO. Ponadto, gdy wziąć pod uwagę
                łącznie skutki przedsięwzięć na OSO, wydają się istnieć powody, aby sądzić, że
                nadal istnieją racjonalne naukowe wątpliwości co do braku wystąpienia
                niekorzystnych skutków. W związku z powyższym, powinno się odmówić udzielenia
                zezwolenia lub ewentualnie można by go udzielić zgodnie z art. 6 ust. 4
                dyrektywy habitatowej przy zapewnieniu, że warunki wynikające z tego artykułu
                będą spełnione."

Wynika z tego że nie rozpatrzono alternatyw lub rozpatrzone alternatywy nie
                zgłoszono do Komisji wraz z ich analizą i uzasadnieniem dlaczego zostały
                odrzucone. Jeśli w częśći odnoszącej się do Doliny Rospudy komisja odnosi się
                do zaproponowanych kompensacji a tu nie to znaczy iż takowych nie przedstawiono.
                Komisja tak o tym pisze:
                "54. Jednak takie łączne oddziaływanie różnych przedsięwzięć na przedmiotowy
                teren nie zostało wzięte pod uwagę w ocenie indywidualnych przedsięwzięć.
                Komisja wnioskuje, że polskie władze nie dysponują zatem pełną informacją na
                temat skutków, jakie wspomniane inwestycje drogowe będą mieć na dany obszar
                chroniony. Komisja jest zdania, że Polska nie powinna zezwalać na te inwestycje
                do czasu zapewnienia, że połączone przedsięwzięcia nie zagrożą poważnie
                ekologicznemu charakterowi tego obszaru."

• Gość: Pipi L. Obwodnice przed unijnym trybunałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 10:05
      Podziwiać należy panią Kudrycką, wystepującą w artykule jako ekspert od prawa
      unijnego. A ja mam dobrą pamięć i zastanawiam się, czy kiedy pani profesor
      wystepowała w dyskusjach w lokalnej telewizji i twierdziła, że Komisja
      Europejska w swoich dokumentach więcej uwag poswięciła błędnym decyzjom w
      sprawie obwodnicy Wasilkowa, a konflikt o Rospudę praktycznie nie jest
      problemem, to wykazała się nieumiejętnością czytania ze zrozumieniem tekstów po
      polsku czy po prostu zwyczajną hipokryzją? Potem jeszcze dodała, że nie mamy
      się czego obawiać przed Trybunałem Europejskim, bo mamy poważne argumenty.
      Dyskusja odbyła się zreszta w doborowym towarzystwie pana Strzalińskiego, posła
      Fedorowicza i jakiegos działacza z PiS (tu mnie pamięć zawodzi ;)). Pani
      profesor przyozdobiła się gustownie pomarańczową wstążką, a p. Fedorowicz
      twierdził z pełną powagą, że telewizje komercyjne pokazują nie zdjęcia z
      Rospudy tylko z jakiegoś innego terenu. Zabawne, prawda?
      • www.zieloni-bialystok.w.pl www.tiry-na-tory.w.pl 22.03.07, 11:03
        ANTYEKOLOGICZNY ZASCIANEK DO CZARNOBYLA:CAŁY KRAJ WIDZIAŁ BANDĘ ZASCIANKOWYCH
        EMERYTÓW Z PO,PIS,LPR,SAMOOBRONY OPŁACANYCH PRZEZ FIRMY DROGOWE,KTÓRYM POLITYCY
        ZROBILI WODE Z MÓZGU PRZED WYBORAMI,ZAMIAST ZABLOKOWAC NIEKOMPETENTNE URZĘDY
        CHCA WYSTĄPIC Z UNII EUROPEJSKIEJ ZAMIAST PRZESTRZEGAĆ PRAWA.HISZPANIA MA
        WIĘCEJ TERENÓW CHRONIONYCH NIZ POLSKA I POTRAFIŁA WYBUDOWAĆ ZGODNIE Z PRAWEM UE
        I ZA KASE UE CAŁĄ SIEĆ AUTOSTRAD NIE NISZCZĄC PRZYRODY

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Więcej informacji na stronach internetowych:
        www.zieloni.osiedle.net.pl/via-baltica-rospuda.htm
        www.zieloni-bialystok.w.pl -Białystok, Podlasie-lokalne informacje; eko -
        działalność, problemy, rozwiązania
        www.tiry-na-tory.w.pl
        www.via-baltica.w.pl - www.darzbor.v24.pl/via-baltica/index.htm
        MAPA - DLACZEGO VIA BALTICA PRZEZ BIAŁYSTOK TO NONSENS, PROJEKT OBWODNICY
        AUGUSTOWA I SUWAŁK OMIJAJĄCY DOLINE ROSPUDY I TERENY PRZYRODNICZE, INFORMACJE:
        www.darzbor.v24.pl/vb/index.php
        wszystko nt. wariantu omijającego obszar chroniony – szybciej i taniej:
        www.siskom.waw.pl/rospuda/Wariant_alt/
        www.viabalticainfo.org
        Raporty „Zielonego Mazowsza” na temat Rospudy www.zm.org.pl/?t=rospuda
        GAZETA WYBORCZA RAPORTY O ROSPUDZIE:
        www.gazetawyborcza.pl/8,75402,3900615.html
        Andrzej Strumiłło artysta malarz, mieszka w Maćkowej Rudzie nad Czarną Hańczą
        Podpisałem apel „Gazety”. Nie godzę się z zarozumialstwem technologicznymi
        administracyjną butą, przez które uczepiono się projektu budowy, nie licząc się
        z konfliktem, jaki z tego wyniknie. Wiem, jak bardzo potrzebna jest trasa Via
        Baltica. Jednak można było poprowadzić ją inaczej. Stracono czas, a teraz
        manipuluje się ludzkim zniecierpliwieniem i dramatem, by poprzeć szybką
        realizację projektu. Ja nie wierzę jednak, że decyzja o przeprowadzeniu
        alternatywnej drogi opóźni jej budowę. Przekonuje mnie pomysł obejścia doliny,
        tym bardziej że jest to tańsza wersja i ma szansę uzyskać finansowe wsparcie z
        Europy. Rozumiem gorycz mieszkańców Augustowa, ale zostali zmanipulowani –
        przez błąd techniczny albo czyjeś interesy. Tu jednak nie chodzi o jakąś
        roślinkę czy ptaszka z oryginalnym ogonkiem. Chodzi o ekosystem i przestrzeń,
        która raz zniszczona już nigdy się nie odbuduje.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

wiadomoscicsk.blog.onet.pl/2,ID180491658,index.html
        GDDKiA manipulowała z wyborem wariantów do analizy inwestycji transportowej, po
        to by przepchnąć swój wariant. Zapewne decyzja była już podjęta gdy pisano
        papiery, i opracowanie miało tylko wykazac słusznośc z góry założonego
        przebiegu. Pod to dobrano warianty- jeden prosty na skróty, inne półkoliście
        wokół niego. Pobiezność jakich mało, a wynagrodzenie ktoś za taką analizę
        pobrał.
        rządowe warianty
        Niestety, analiza była nie niezależna, ale rządowa (niezależna analiza jest
        jeszcze na etapie oprawowywania przez Scott Wilson). Pominięto dwa najtańsze
        warianty. Najkrótszy, który w całości omija dolinę rozpudy, oraz najtańszy
        wariant wschodni, pokrywający się z istniejącą drogą i tylko w Augustowie
        przechodzący estakadą przy torach nad istniejącą drogą.
        pozarządowe warianty- najkrótszy różowy i najtańszy jasnogranatowy
        Nawet gdyby pod uwagę nie brano kryteriów ekologicznych, to obecnie
        realizoweany wariant za astronomiczne 25 mln PLN za 1 km (najdroższa droga w
        Polsce!) nie miałby najmniejszych szans. Ale przecież Unia Europejska narzuca
        prawem analizy wielokryteriowe.
        To, co zrobiła GDDKiA to jedno wielkie oszustwo. Ci ludzie kłamią opinię
        publiczną twqierdząc iż postepowano zgodnie z prawem, i robią to w żywe oczy,
        ze swiadomością tego że nie mają racji i że złamali prawo.
        najtańszy wariant wschodniej obwodnicy Augustowa
        Opr. Adam Fularz/ TransportInfo 2007-02-16

Lista zwolenników obwodnicy do zapłaty kar UE

zbieramy informacje o wsyztskich enuzjastach obwodnicy wbrew prawu UE

niech tylko oni płaca kary UE

pokazywali się w TV, Radiu POronnym nosili pomarańczowe wstążeczki

pomarańczowy to kolor ostrzegawczy w sygnalizacji świetlnej oznacza że zaraz
        włączy się czerwone światło wstrzymujące ruch

TREŚĆ ZASTRZEŻEN UNII EUROPEJSKIEJ Z 12.12.2006r.-OBWODNICE WASILKOWA,AUGUSTOWA
        SA SPRZECZNE Z PRAWEM,DLATEGO NIE FINANSUJE ICH UNIA EUROPEJSKA I NAKAŻE ICH
        ROZBIÓRKĘ,A PRZEZ TĘ ZAŚCIANKOWĄ GŁUPOTĘ CAŁA POLSKA STRACI WSZYSTKIE DOTACJE UE

www.zm.org.pl/?a=bruksela-06c

JAK POPIERAJA NIECH PŁACA KARY UNII EUROPEJSKIEJ

ANTYEKOLODZY DO CZARNOBYLA,NA BIALORUS,SKORO ŁAMIENIECIE UNIJNE PRAWO

dopóki Polska nie wybuduje obwodnic we wszystkich
        miastach (nierealne) to albo wdrażamy Tiry na Tory , albo niech Tiry omijaja
        Polske :) Przeciez nawet Warszawa jako jedyna Europejska stolica nie ma
        obwodnicy, a Minsiter Srodowisk aprzesuwa już zaprojektowana bo przeszkadza mu
        pod domem – identycznie jak burmistzr Augustowa

po prostu tzreba projektowac poza obsaarem natura 2000 i zgodnie z prawem a nie
        by firmy drogowe nakradly jak najwiecej z panstwowej kasy

to propozycja
        ogolnopolskiego referndum w sprawie Tiry na Tory www.tiry-na-tory.w.pl
      • www.zieloni-bialystok.w.pl PO=partia oszustow 22.03.07, 11:07

PO - burmistrz Augustowa Leszek Cieślik oszukujący od 12 lat mieszkańców
        Augustowa, narażając ludzi (15 zginęło) na śmierć od Tirów w Augustowie
        „Eurodeputowana” PO Barbara Kudrycka, która okłamywała ludzi, twierdząc, że
        wezwanie Komisji Europejskiej do rezygnacji z wariantu który zniszczyłby dolinę
        Rospudy i tereny chronione przyrody Natura 2000 nie wymaga żadnej reakcji i
        jest nieistotne:„Barbara Kudrycka, eurodeputowana z Podlasia: Organizacje
        ekologiczne przechodzą same siebie. Obecne działanie jest dla mnie
        jednoznaczne. Ekolodzy próbują ugrać własne interesy. Komisja Europejska
        musiałaby naprawdę źle życzyć Polsce, by takich uwag wysłuchać. Ale jeżeli
        ekolodzy chcą iść tą drogą, to proszę bardzo. W najbliższym czasie również
        złożę pismo do Komisji Europejskiej. Pismo, do którego dołączę dziesiątki
        tysięcy podpisów mieszkańców, którzy od kilkunastu lat zabiegają o poprawę
        warunków na podlaskich drogach” www.kudrycka.pl/media/index.htm

Przypomnijmy: Komisja Europejska już „nie żąda TYLKO wyjaśnień” - dokumenty w
        tej sprawie zbadała już dwukrotnie, a jej przedstawiciele ocenili sytuacje na
        miejscu. Komisja Europejska uznała że Polska NARUSZA PRAWO I W RAZIE NIE
        WSRZYMANIA PRAC POLSKA ZOSTANIE UKARANA.
        ww6.tvp.pl/1875,20061212433003.strona „KE wysłała we wtorek do Polski
        OFICJALNE UPOMNIENIE w tej sprawie, gdzie napisano, że prace budowlane powinny
        zostać wstrzymane„Komisja Europejska UZNAŁA, ŻE WYDAJĄC ZGODĘ NA TE INWESTYCJE,
        POLSKA ZŁAMAŁA PRZEPISY UE O TERENACH CHRONIONYCH W RAMACH PROGRAMU NATURA
        2000. To oznacza, że prace powinny być wstrzymane do czasu wyjaśnienia
        wątpliwości. Jeśli zaś będą kontynuowane, to Polska nie dostanie wsparcia z
        funduszy UE, a nawet musi się liczyć z karami finansowymi.”
        • Gość: r.... jak nazwać to o czym piszesz? IP: 80.54.13.* 22.03.07, 19:19
          portalwiedzy.onet.pl/4868,17230,1382280,czasopisma.html
          KAŻDA KASA JEST DOBRA O ILE JA UMIEJĘTNIE WYKOZYSTASZ I W ZAMIAN ZA NIA NIE
          ROBISZ TEGO CZEGO SOBIE ZYCZY PLACACY LECZ ROBISZ TO CO TY CHCESZ-TAK JAK JA TO
          ROBIE A CZEGO TY NIGDY NIE BEDZIESZ UMIAŁ

slawni.wegetarianie@op.pl, 03.01.2007 22:35...przypomnę twój tekst bo może o nim
          zapomniałeś i zapytam, czy PLACACY ci mogą mieć do ciebie zaufanie?
    • Gość: gosc Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem IP: *.dsl.irvnca.sbcglobal.net 22.03.07, 17:37
      zal mi mieszkancow Podlasia, bo beda musieli jeszcze troche poczekac na
      porzadne drogi, ale w sumie bardzo dobrze sie stalo. Nareszcie ktos pogoni te
      barany w rzadzie do roboty. Moze naucza sie prowadzic inwestycje w nowoczesnym
      stylu i bedziemy mieli szanse na autostrady z prawdziwego zdarzenia.
    • Gość: pies na łgarzy Medek, to ile setek hektarów ??? IP: 80.54.5.* 22.03.07, 17:43
      wyjawisz wreszcie, jak obiecałeś, ile dokładnie setek hektarów lasu ma być
      wycięte pod obwodnicę Wasilkowa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka