Gość: Stanisław IP: *.pools.arcor-ip.net 22.03.07, 00:30 Cieszy że dorobiliśmy się w końcu społeczeństwa obywatelskiego. Nie popieram przemocy ale ludzie się w końcu dowiedzą kogo posadzić na taczce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hgw Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 07:50 a kogo położyć w trumnie, jak zginie pod kołami tirów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem IP: 212.33.72.* 22.03.07, 08:17 No właśnie, ciekaw jestem kto odpowiada za spi...ny projekt obwodnic, łamiący prawo i w efekcie nie dający możliwości na wybudowanie tak potrzebnych dróg. Hej panowie decydenci - komuna się skończyła i już nie można działać metodą faktów dokonanych. Proejkty muszą być zgodne z prawem. Choc nie wierzę, że winni poniosą karę. I tak w końcu zwalą wszystko na zielonych. A wystarczyło pomyśleć... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 09:07 W przypadku obwodnicy Wasilkowa nie ma innych wariantów, bo każdy jeden nic nowego by nie wniósł, droga i tak musi przejść przez Puszczę Knyszyńską. Dlaczego tam się czepiają? Czy 30 letni zagajnik sosnowy, uprawa monokulturowa może być obszarem wartościowym, który należy chronić? Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 10:42 koczisss napisał: > W przypadku obwodnicy Wasilkowa nie ma innych wariantów, bo każdy jeden nic > nowego by nie wniósł, droga i tak musi przejść przez Puszczę Knyszyńską. > Dlaczego tam się czepiają? > Czy 30 letni zagajnik sosnowy, uprawa monokulturowa może być obszarem > wartościowym, który należy chronić? www.zm.org.pl/?a=bruksela-06c#2._Obwodnica_Wasilkowa ktorego zdania nie rozumiesz? pozdrawiam, olek Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 11:03 Z tego wynika, że najlepszym rozwiązaniem jest nie budowanie tych dróg, a ta co jest też powinna być zaorana? Bo przecież istniejąca też przebiega przez te tereny, a może ona nie oddziałuje negatywnie? Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 11:07 Oddziaływuje jak cholera, ale przecież "zielonym" nie o to chodzi, żeby nie oddziaływała, albo odziaływała mniej, tylko o to, żeby w ogóle nic tu nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 11:20 Ale zmodernizowana, nowa droga, budowana według nowych przepisów, chyba mniej oddziałuje, czyż nie tak? I zwierzątka mają jak przejść, nie wejdą na jezdnię bo będzie ogrodzona itd. Ale zgadzam się, będzie najmniej oddziaływała jak wcale nie będzie. Jak dla mnie nie muszą tego budować, ale niech przy okazji ta zakichana KE zabierze ruch tranzytowy do Brukseli! Nie będzie tranzytu, to i bez obwodnic se poradzimy! Wszak tak naprawdę to on jest zagrożeniem i dla niego te drogi mają być budowane! Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 11:24 Ależ Koczisssie, nie musisz mnie przekonywać, że nowa droga będzie mniej niebezpieczna dla zwierząt i ogólnie dla środowiska. Ale wielu tak zwanych obrońców przyrody nie zgadza się na jakąkolwiek poprawę losu zwierząt. Dla nich jest dobrze tak, jak jest. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 11:30 Ja Ciebie nie przekonuję, bo wiem, iż to wiesz, ale oni tego pojąć nie mogą, z może nie chcą:) Wywalić ruch tranzytowy na przekór KE i zobaczymy co będzie:) Znów pogrożą paluszkiem i karami zastraszą? Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk_cyklista Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 17:54 Niestety ze smutkiem stwierdzam, że umiejetność czytania ze zrozumieniem coraz bardziej zanika. Jako miłośnik okolic Augustowa jestem przeciwny budowy drogi w wariancie rzadowym. "Zieloni" nie blokują budowy obwodnicy w ogóle - blokują tylko jej przebieg. To strona rządowa odrzuca wariant SISKOM (pytanie jaki ma w tym interes). Komisja Europejska też to zauważyła cytuję: "W celu usunięcia naruszenia art. 6 ust. 2 dyrektywy 92/43 Komisja sugerowałaby polskim władzom zbadać rozwiązania alternatywne dla planowanej trasy, która nie przebiegałaby przez dany OSO. Komisja posiada informacje stwierdzające, że takie alternatywy istnieją, jak np. alternatywna trasa o niższych kosztach przebiegająca przez Chodorki zaproponowana przez SISKOM we wrześniu 2006r." Nie piszmy bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTINES Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 12:28 Projekt obowdnicy wg SISKOM to kreska na mapie. narysował ja niejaki J.Jakiel facet bez żadnych upranień! Narysował ten niby wariant bez zastanowienia, bez analiz przebiegu trasy, bez uwzględnienia uwarukowań społecznych, bez badania oddziaływania na przyrodę itp. TU NIE CHODZI O JAKĄKOLWIEK OBWODNICE. DLA PSEUDOEKOLOGÓW NAJWAŻNIEJSZE ŻEBY WOGÓLE NIC TAM NIE BUDOWAĆ... P.S. Jakośnie słyszałem o jakieś akcji ekologów związanej z Dolinią Rospudy np. sprzątanie, walcza o oczyszczalnię ścieków dla pobliskiego Filipowa itp. Oni poprostu zrobili sobie zadymę żeby się pokazać. A że wypadło na Augustów to przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTINES Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 12:30 Przepraszam pomyłka; jakoś NIE słyszałem o jakiejs akcji ekologów Odpowiedz Link Zgłoś
natt Gdzie ten link Martines? 23.03.07, 12:38 Juz kilka razy prosiłem o linki do zdjęć w wyborczej na których biebrza robi za rospudę i na których po tamtejszych torfowiskach spacerują żubry. Prosiłem i prosiłem, ale coś doczekać się nie mogę. czyzbyś kłamał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uomrzan Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem IP: 212.33.75.* 23.03.07, 15:05 Być może projekt siskomu jest zły. Na pewno KE żądać będzie projektu alternatywnego. Skoro projekt siskomu jest zły to oznacza, że trzeba stworzyć jeszcze jeden - dobry. P.S. Trzeba rozróżnić rolę KE od roli ekologów. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_c Kreska na mapie? 23.03.07, 16:34 Gość portalu: MARTINES napisał(a): > Projekt obowdnicy wg SISKOM to kreska na mapie. narysował ja niejaki J.Jakiel > facet bez żadnych upranień! Narysował ten niby wariant bez zastanowienia, bez > analiz przebiegu trasy, bez uwzględnienia uwarukowań społecznych, bez badania > oddziaływania na przyrodę itp. Mylisz się człowieku. Przed wyznaczeniem przebiegu trasy w wariancie alternatywnym została przeanalizowana dotychczasowa dokumentacja wykonana przez Transwar. Poza tym projekt alternatywny to też analiza ekonomiczna oraz inwentaryzacja siedlisk przyrodniczych, w tym ptasich. Poza tym projekt ma 3 projektantów, w tym jeden z uprawnieniami. Jeśli okr4slasz wariamt alternatywny "kreską na mapie", to znaczy, że w ogóle nie znasz tego projektu a powtarzasz jedynie zasłyszane ploty. Polecam też popatrzenie mapki wariantów obwodnicy Augustowa prezentowane na stronie GDDKiA. www.gddkia.gov.pl/article/oddzialy/gddkia_bialystok/obwodnica_augustowa/warianty_przebiegu_obwodnicy_augustowa//index.php? id_item_tree=cf3315707e48674af31b6ceee972370d Jeśli uwaszasz projekt SISKOM za kreske na mapie, to jak okreslisz to, co prezentuje inwestor? Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 11:24 olecky napisał: > ktorego zdania nie rozumiesz? koczisss napisał: > Z tego wynika, że najlepszym rozwiązaniem jest nie budowanie tych dróg, wyglada na to, ze wszystkich. z tego wynika, ze na Podlasiu zamiast nowych drog potrzebne sa bardziej podstawowe sprawy, np. likwidacja analfabetyzmu. pozdrawiam, olek Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 11:33 To Twoje zdanie! Czy przeprowadzenie nowych analiz, wysmarowanie setek kartek tekstu i przedstawienie KE coś zmieni? W przypadku Wasilkowa jakiekolwiek poprowadzenie trasy naruszy Puszczę Knyszyńską, a nowe papierzyska tu nic nie pomogą! Zadam pytanie, obecna droga nie narusza obszarów chronionych, a zmodernizowana będzie? Ta co jest to nie szkodzi, a nowa doprowadzi do katastrofy ekologicznej? Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszr33 Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 12:08 20. Oczywistym jest, co wynika z art. 6 ust. 3 dyrektywy 92/43, że władze polskie nie mogą zezwolić na przedsięwzięcie, gdy ocena podkreśla jego niekorzystny wpływ na dany teren. tego zdania nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk_cyklista Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem 22.03.07, 18:08 Nie dokończyłeś punktu: "Taki projekt mógłby być jedynie zatwierdzony, gdy w pełni są spełnione przepisy art. 6 ust. 4 które obejmują ocenę dostępnych alternatyw z punktu widzenia ich wpływu na dany teren. Komisja uważa zatem, iż Polska nie zastosowała się do procedury z art. 6 ust. 3 i 4 dyrektywy 92/43 w stosunku do omawianego przedsięwzięcia." To samo w innym punkcie: "50. Komisja wyraża więc opinię, że polskie władze naruszyły przepisy art. 6 ust. 3 dyrektywy 92/43 nie biorąc pod uwagę skumulowanego wpływu wszystkich wymienionych przedsięwzięć dotyczących danego OSO. Ponadto, gdy wziąć pod uwagę łącznie skutki przedsięwzięć na OSO, wydają się istnieć powody, aby sądzić, że nadal istnieją racjonalne naukowe wątpliwości co do braku wystąpienia niekorzystnych skutków. W związku z powyższym, powinno się odmówić udzielenia zezwolenia lub ewentualnie można by go udzielić zgodnie z art. 6 ust. 4 dyrektywy habitatowej przy zapewnieniu, że warunki wynikające z tego artykułu będą spełnione." Wynika z tego że nie rozpatrzono alternatyw lub rozpatrzone alternatywy nie zgłoszono do Komisji wraz z ich analizą i uzasadnieniem dlaczego zostały odrzucone. Jeśli w częśći odnoszącej się do Doliny Rospudy komisja odnosi się do zaproponowanych kompensacji a tu nie to znaczy iż takowych nie przedstawiono. Komisja tak o tym pisze: "54. Jednak takie łączne oddziaływanie różnych przedsięwzięć na przedmiotowy teren nie zostało wzięte pod uwagę w ocenie indywidualnych przedsięwzięć. Komisja wnioskuje, że polskie władze nie dysponują zatem pełną informacją na temat skutków, jakie wspomniane inwestycje drogowe będą mieć na dany obszar chroniony. Komisja jest zdania, że Polska nie powinna zezwalać na te inwestycje do czasu zapewnienia, że połączone przedsięwzięcia nie zagrożą poważnie ekologicznemu charakterowi tego obszaru." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pipi L. Obwodnice przed unijnym trybunałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 10:05 Podziwiać należy panią Kudrycką, wystepującą w artykule jako ekspert od prawa unijnego. A ja mam dobrą pamięć i zastanawiam się, czy kiedy pani profesor wystepowała w dyskusjach w lokalnej telewizji i twierdziła, że Komisja Europejska w swoich dokumentach więcej uwag poswięciła błędnym decyzjom w sprawie obwodnicy Wasilkowa, a konflikt o Rospudę praktycznie nie jest problemem, to wykazała się nieumiejętnością czytania ze zrozumieniem tekstów po polsku czy po prostu zwyczajną hipokryzją? Potem jeszcze dodała, że nie mamy się czego obawiać przed Trybunałem Europejskim, bo mamy poważne argumenty. Dyskusja odbyła się zreszta w doborowym towarzystwie pana Strzalińskiego, posła Fedorowicza i jakiegos działacza z PiS (tu mnie pamięć zawodzi ;)). Pani profesor przyozdobiła się gustownie pomarańczową wstążką, a p. Fedorowicz twierdził z pełną powagą, że telewizje komercyjne pokazują nie zdjęcia z Rospudy tylko z jakiegoś innego terenu. Zabawne, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl www.tiry-na-tory.w.pl 22.03.07, 11:03 ANTYEKOLOGICZNY ZASCIANEK DO CZARNOBYLA:CAŁY KRAJ WIDZIAŁ BANDĘ ZASCIANKOWYCH EMERYTÓW Z PO,PIS,LPR,SAMOOBRONY OPŁACANYCH PRZEZ FIRMY DROGOWE,KTÓRYM POLITYCY ZROBILI WODE Z MÓZGU PRZED WYBORAMI,ZAMIAST ZABLOKOWAC NIEKOMPETENTNE URZĘDY CHCA WYSTĄPIC Z UNII EUROPEJSKIEJ ZAMIAST PRZESTRZEGAĆ PRAWA.HISZPANIA MA WIĘCEJ TERENÓW CHRONIONYCH NIZ POLSKA I POTRAFIŁA WYBUDOWAĆ ZGODNIE Z PRAWEM UE I ZA KASE UE CAŁĄ SIEĆ AUTOSTRAD NIE NISZCZĄC PRZYRODY XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Więcej informacji na stronach internetowych: www.zieloni.osiedle.net.pl/via-baltica-rospuda.htm www.zieloni-bialystok.w.pl -Białystok, Podlasie-lokalne informacje; eko - działalność, problemy, rozwiązania www.tiry-na-tory.w.pl www.via-baltica.w.pl - www.darzbor.v24.pl/via-baltica/index.htm MAPA - DLACZEGO VIA BALTICA PRZEZ BIAŁYSTOK TO NONSENS, PROJEKT OBWODNICY AUGUSTOWA I SUWAŁK OMIJAJĄCY DOLINE ROSPUDY I TERENY PRZYRODNICZE, INFORMACJE: www.darzbor.v24.pl/vb/index.php wszystko nt. wariantu omijającego obszar chroniony – szybciej i taniej: www.siskom.waw.pl/rospuda/Wariant_alt/ www.viabalticainfo.org Raporty „Zielonego Mazowsza” na temat Rospudy www.zm.org.pl/?t=rospuda GAZETA WYBORCZA RAPORTY O ROSPUDZIE: www.gazetawyborcza.pl/8,75402,3900615.html Andrzej Strumiłło artysta malarz, mieszka w Maćkowej Rudzie nad Czarną Hańczą Podpisałem apel „Gazety”. Nie godzę się z zarozumialstwem technologicznymi administracyjną butą, przez które uczepiono się projektu budowy, nie licząc się z konfliktem, jaki z tego wyniknie. Wiem, jak bardzo potrzebna jest trasa Via Baltica. Jednak można było poprowadzić ją inaczej. Stracono czas, a teraz manipuluje się ludzkim zniecierpliwieniem i dramatem, by poprzeć szybką realizację projektu. Ja nie wierzę jednak, że decyzja o przeprowadzeniu alternatywnej drogi opóźni jej budowę. Przekonuje mnie pomysł obejścia doliny, tym bardziej że jest to tańsza wersja i ma szansę uzyskać finansowe wsparcie z Europy. Rozumiem gorycz mieszkańców Augustowa, ale zostali zmanipulowani – przez błąd techniczny albo czyjeś interesy. Tu jednak nie chodzi o jakąś roślinkę czy ptaszka z oryginalnym ogonkiem. Chodzi o ekosystem i przestrzeń, która raz zniszczona już nigdy się nie odbuduje. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX wiadomoscicsk.blog.onet.pl/2,ID180491658,index.html GDDKiA manipulowała z wyborem wariantów do analizy inwestycji transportowej, po to by przepchnąć swój wariant. Zapewne decyzja była już podjęta gdy pisano papiery, i opracowanie miało tylko wykazac słusznośc z góry założonego przebiegu. Pod to dobrano warianty- jeden prosty na skróty, inne półkoliście wokół niego. Pobiezność jakich mało, a wynagrodzenie ktoś za taką analizę pobrał. rządowe warianty Niestety, analiza była nie niezależna, ale rządowa (niezależna analiza jest jeszcze na etapie oprawowywania przez Scott Wilson). Pominięto dwa najtańsze warianty. Najkrótszy, który w całości omija dolinę rozpudy, oraz najtańszy wariant wschodni, pokrywający się z istniejącą drogą i tylko w Augustowie przechodzący estakadą przy torach nad istniejącą drogą. pozarządowe warianty- najkrótszy różowy i najtańszy jasnogranatowy Nawet gdyby pod uwagę nie brano kryteriów ekologicznych, to obecnie realizoweany wariant za astronomiczne 25 mln PLN za 1 km (najdroższa droga w Polsce!) nie miałby najmniejszych szans. Ale przecież Unia Europejska narzuca prawem analizy wielokryteriowe. To, co zrobiła GDDKiA to jedno wielkie oszustwo. Ci ludzie kłamią opinię publiczną twqierdząc iż postepowano zgodnie z prawem, i robią to w żywe oczy, ze swiadomością tego że nie mają racji i że złamali prawo. najtańszy wariant wschodniej obwodnicy Augustowa Opr. Adam Fularz/ TransportInfo 2007-02-16 Lista zwolenników obwodnicy do zapłaty kar UE zbieramy informacje o wsyztskich enuzjastach obwodnicy wbrew prawu UE niech tylko oni płaca kary UE pokazywali się w TV, Radiu POronnym nosili pomarańczowe wstążeczki pomarańczowy to kolor ostrzegawczy w sygnalizacji świetlnej oznacza że zaraz włączy się czerwone światło wstrzymujące ruch TREŚĆ ZASTRZEŻEN UNII EUROPEJSKIEJ Z 12.12.2006r.-OBWODNICE WASILKOWA,AUGUSTOWA SA SPRZECZNE Z PRAWEM,DLATEGO NIE FINANSUJE ICH UNIA EUROPEJSKA I NAKAŻE ICH ROZBIÓRKĘ,A PRZEZ TĘ ZAŚCIANKOWĄ GŁUPOTĘ CAŁA POLSKA STRACI WSZYSTKIE DOTACJE UE www.zm.org.pl/?a=bruksela-06c JAK POPIERAJA NIECH PŁACA KARY UNII EUROPEJSKIEJ ANTYEKOLODZY DO CZARNOBYLA,NA BIALORUS,SKORO ŁAMIENIECIE UNIJNE PRAWO dopóki Polska nie wybuduje obwodnic we wszystkich miastach (nierealne) to albo wdrażamy Tiry na Tory , albo niech Tiry omijaja Polske :) Przeciez nawet Warszawa jako jedyna Europejska stolica nie ma obwodnicy, a Minsiter Srodowisk aprzesuwa już zaprojektowana bo przeszkadza mu pod domem – identycznie jak burmistzr Augustowa po prostu tzreba projektowac poza obsaarem natura 2000 i zgodnie z prawem a nie by firmy drogowe nakradly jak najwiecej z panstwowej kasy to propozycja ogolnopolskiego referndum w sprawie Tiry na Tory www.tiry-na-tory.w.pl Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl PO=partia oszustow 22.03.07, 11:07 PO - burmistrz Augustowa Leszek Cieślik oszukujący od 12 lat mieszkańców Augustowa, narażając ludzi (15 zginęło) na śmierć od Tirów w Augustowie „Eurodeputowana” PO Barbara Kudrycka, która okłamywała ludzi, twierdząc, że wezwanie Komisji Europejskiej do rezygnacji z wariantu który zniszczyłby dolinę Rospudy i tereny chronione przyrody Natura 2000 nie wymaga żadnej reakcji i jest nieistotne:„Barbara Kudrycka, eurodeputowana z Podlasia: Organizacje ekologiczne przechodzą same siebie. Obecne działanie jest dla mnie jednoznaczne. Ekolodzy próbują ugrać własne interesy. Komisja Europejska musiałaby naprawdę źle życzyć Polsce, by takich uwag wysłuchać. Ale jeżeli ekolodzy chcą iść tą drogą, to proszę bardzo. W najbliższym czasie również złożę pismo do Komisji Europejskiej. Pismo, do którego dołączę dziesiątki tysięcy podpisów mieszkańców, którzy od kilkunastu lat zabiegają o poprawę warunków na podlaskich drogach” www.kudrycka.pl/media/index.htm Przypomnijmy: Komisja Europejska już „nie żąda TYLKO wyjaśnień” - dokumenty w tej sprawie zbadała już dwukrotnie, a jej przedstawiciele ocenili sytuacje na miejscu. Komisja Europejska uznała że Polska NARUSZA PRAWO I W RAZIE NIE WSRZYMANIA PRAC POLSKA ZOSTANIE UKARANA. ww6.tvp.pl/1875,20061212433003.strona „KE wysłała we wtorek do Polski OFICJALNE UPOMNIENIE w tej sprawie, gdzie napisano, że prace budowlane powinny zostać wstrzymane„Komisja Europejska UZNAŁA, ŻE WYDAJĄC ZGODĘ NA TE INWESTYCJE, POLSKA ZŁAMAŁA PRZEPISY UE O TERENACH CHRONIONYCH W RAMACH PROGRAMU NATURA 2000. To oznacza, że prace powinny być wstrzymane do czasu wyjaśnienia wątpliwości. Jeśli zaś będą kontynuowane, to Polska nie dostanie wsparcia z funduszy UE, a nawet musi się liczyć z karami finansowymi.” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r.... jak nazwać to o czym piszesz? IP: 80.54.13.* 22.03.07, 19:19 portalwiedzy.onet.pl/4868,17230,1382280,czasopisma.html KAŻDA KASA JEST DOBRA O ILE JA UMIEJĘTNIE WYKOZYSTASZ I W ZAMIAN ZA NIA NIE ROBISZ TEGO CZEGO SOBIE ZYCZY PLACACY LECZ ROBISZ TO CO TY CHCESZ-TAK JAK JA TO ROBIE A CZEGO TY NIGDY NIE BEDZIESZ UMIAŁ slawni.wegetarianie@op.pl, 03.01.2007 22:35...przypomnę twój tekst bo może o nim zapomniałeś i zapytam, czy PLACACY ci mogą mieć do ciebie zaufanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Obwodnice przed unijnym trybunałem IP: *.dsl.irvnca.sbcglobal.net 22.03.07, 17:37 zal mi mieszkancow Podlasia, bo beda musieli jeszcze troche poczekac na porzadne drogi, ale w sumie bardzo dobrze sie stalo. Nareszcie ktos pogoni te barany w rzadzie do roboty. Moze naucza sie prowadzic inwestycje w nowoczesnym stylu i bedziemy mieli szanse na autostrady z prawdziwego zdarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies na łgarzy Medek, to ile setek hektarów ??? IP: 80.54.5.* 22.03.07, 17:43 wyjawisz wreszcie, jak obiecałeś, ile dokładnie setek hektarów lasu ma być wycięte pod obwodnicę Wasilkowa? Odpowiedz Link Zgłoś