Gość: mieciu IP: *.cnb.com.pl 29.03.07, 22:01 Topczewski nic nie potrafi zrobić porządnie, nawet ziemi pod droge kupić. obciach... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
presentation1 .......Lewactwo............. 29.03.07, 22:18 Nie pozwoli w Polsce zbudowac nawet 1 kilometra drogi.Dzisiaj juz znamy winnych ze w Polsce sa najgorsze drogi w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Szanuj własny dom,bo będziesz mieszkał w szambie 29.03.07, 23:47 Jeden brak wiedzy i upadek Prawa I Sprawiedliwości. Droga w bagno! Bogaty kraj, nie ma co? Pieniądze niczyje! Czekam, aż nasz prezydent będzie przemawiał w cyrku, do którego bilety drukowane w Moskwie będzie sprzedawał ojdyr. Klownami oczywiście będzie obecna ekipa władzy! Tresowane osły to będzie największa atrakcja tego cyrku! No może jeszcze knurki na świnkach! Jeszcze sroki złodziejki i kruki obsrywacze własnego gniazda. Sfora diabłów ojdyrektora! Jak widzę Rospuda, a może wiela Rozy Luda? Tam gdzie wełnianka i grzybki, torfowy mech oraz rybki, zechcesz wierzyć w dzieło Boga, ma iść dla złośliwców droga. Na miłość - pompuję babę? Natura to zabić żabę? Jak zamek moherów na lodzie ma iść po torfie i wodzie. Rydzowe halucynacje? Szamboobrony pisracje? Taki co stąpał po wodzie, grzmi obudź się ty narodzie! Czy brak tam jest gnojowicy, więc się bezmyślność ćwiczy? To jak przez Annaberg z autobanym. Trzeba być całkiem spapranym! Tu przeszoł zamysł Hitlera, a tam co za kacza cholera? Więc Lechujarek pomstuje, naturyzm nam spokój psuje. O Rydzyku co to za ludzie? Nic tylko Rospudzie, Rospudzie! Ja jem śniadanie rządowe, a „ZOMO” zawraca głowę. Jeszcze z Leppiejem Śniatek szykuje nam „obiatek”! Za to my ich „bendom” poddawać referendom! I zadęła w Zelniewie z „łorganami walturnia” mamy durnia, mamy durnia, maaaamy durnia! Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: .......Lewactwo............. 29.03.07, 22:22 Tak oczywiście, wszystko to wina ekologów, mi się nawet przez nich wrósł paznokieć u nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: .......Lewactwo............. 29.03.07, 22:29 Nie dosc ze spisz z otwartymi oczami to jeszcze rosna ci paznokcie gdy widzisz ekologa.Nie za duzo jak na jednego czlowieka?Takie przepadlosci trapia lewakow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V [...] IP: *.n.intelink.pl 29.03.07, 22:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: .......Prawiczki............. 29.03.07, 22:48 Lecza niech sie ci co w koncu przesiada sie z samochodow w buty.Ciekawe czy ekolodzy maja samochody?Powinni jezdzic rowerami lub chodzic pieszo. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: .......Lewactwo............. 29.03.07, 22:43 Nie tylko lewak, ale jeszcze gej, żyd, cyklista, mason, faszysta, antysemita i zwolennik spuszczania wody w publicznych toaletach. Przyznaje się do wszystkiego, wysoki sądzie, jestem winny. Odpowiedz Link Zgłoś
panjahwe Re: .......Lewactwo............. 29.03.07, 22:59 zapomniałeś o perwersyjnym czerpaniu przyjemności z męczenia zwierząt(ostatnio zwłaszcza drobiu i ptactwa) i oglądania polskich seriali, to też immanentna cecha lewaków w naszym pięknym Kaczystanie Moheroryda Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: .......Lewactwo............. 30.03.07, 09:48 Masz mnie przyznaję się, do tego jak bylem młody ukradłem gruszkę z sadu sąsiadki. Jadłem też kiedyś pieczeń z kaczki i nie wiem, czy nawet najświętszy sakrament spowiedzi u pierwszego sekretarza wymaże ze mnie piętno tego grzechu. A to jest mój wróg www.flickr.com/photos/94606490@N00/292232291/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~¨~ Re: .......Lewactwo............. IP: *.koba.pl 30.03.07, 09:17 to nie lewactwo to trockim pl.wikipedia.org/wiki/Trockista Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: .......Lewactwo............. 30.03.07, 09:28 Według Kołakowskiego "Marksizm-narodziny, rozkwit-upadek" trockizmu nie wymyślił Trocki, tylko Stalin, żeby zniszczyć Trockiego. Wreszcie Trocki uwierzył, że to On jest autorem tego czegoś i stąd mamy trockizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x obowdnica ekologow prowadz przez 6wiosek no jaja)) IP: *.crowley.pl 29.03.07, 22:28 obowdnica ekologow prowadzi przez 6 wiosek no jaja:)) czy ci ludzie wiedzo co znaczy slowo "obwodnica" Odpowiedz Link Zgłoś
adamus.b Re: obowdnica ekologow prowadz przez 6wiosek no j 29.03.07, 22:38 Hmmm. A ja mam pytanie a przez kogo planowany jest taki przebieg via Baltica jak pokazano? Chodzi mi o wariant przez Łomżę. O ile wiem nie jest wcale taki planowany. Ciekawe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudy013 Re: obowdnica ekologow prowadz przez 6wiosek no j IP: *.wio.netx.waw.pl 30.03.07, 01:28 Przez... GDDKiA. Jakiś czas temu Dyrekcja zleciła - i zapłaciła za to 2 mln złotych - ekspertyzę na temat przebiegu polskiego odcinka Via Baltica. Firma Scott & Wilson wciąż pracuje nad ekspertyzą, jej zakończenie jest planowane na za kilka miesięcy, ale już wiadomo, że do "finału" przeszły tylko warianty przez Łomżę. Dyrekcji to nie przeszkadza w budowaniu odcinka Białystok - Augustów... viabaltica.scottwilson.pl Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: obowdnica ekologow prowadz przez 6wiosek no j 30.03.07, 09:51 Bo droga Białystok-Augustów i tak wymaga remontu i modernizacji, bez znaczenia, czy będzie tam Via Baltica, czy nie. Tam jest spory ruch nawet gdy TIR-y mają zakaz jazdy w dzień i wobec tego nie stanowią poważnego utrudniania ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
gsaniewski Re: obowdnica ekologow prowadz przez 6wiosek no j 30.03.07, 10:54 Warto się przyjrzeć tej analizie Scott Wilson - wynika z niej, że w jednym z wariantów "znikła" by połowa "obwodnicy ekologów" (czyli i problem z obejściem kilku wiosek :))bo po prostu dochodziłaby pod Raczkami do planowanego wariantu Via Baltica: Warszawa - Ostrów Mazowiecka - Łomża - Ełk - Suwałki (zdaje się że takie połączenie bedzie możliwe w jednym z wariantów "grupy 4-2" viabaltica.scottwilson.pl/index_pliki/Page985.htm ) co najlepiej widać w zestawieniu koniecznych inwestycji w rozważanych wariantach viabaltica.scottwilson.pl/index_pliki/WARIANTY/Materialy_informacyjne-INWESTYCJE.jpg A co do inforgrafiki w artykule - to w żadnym z wariantów rozważanych przez Scott Wilson na zlecenie GDDKiA nie znalazłem przebiegu Via Baltica przez Grajewo i Ełk. W wariantach przez Ełk Via Balticia miałaby odbijać na północ od trasy Łomża - Augustów już w Szczuczynie (tak jest krócej...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: los Re: obowdnica ekologow prowadz przez 6wiosek no j IP: 156.17.201.* 30.03.07, 11:57 www.los.elk.pl Odpowiedz Link Zgłoś
adamus.b Re: obowdnica ekologow prowadz przez 6wiosek no j 30.03.07, 13:07 NO i widziałem. Tylko, że jakoś nawet trasa przez Łomżę nie pokrywa się z trasą korytarzy Transeuropejskich zamieszczonych na tej stronie. Na doatek brakuje mi jakiś analiz tych tras (tło społeczne, ekonomiczne i środowiskowe). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jjjnjankowski Re: obowdnica ekologow prowadz przez 6wiosek no j 30.03.07, 00:27 Gość portalu: x napisał(a): obowdnica ekologow prowadzi przez 6 wiosek no jaja:)) A kto ci powiedzial ze obwodnica ma isc przez srodek jakiejkolwiek wioski? W sumie nie interesuje mnie kto w tej dyskusji jest lewakiem kto prawakiem a kto ekologiem czy "ekologiem". Interesuje mnie jedno, kto ludziom z Augustowa wmowil, ze ktokolwiek wylozy forse na 500 metrow drogi przez bagna? Znowu zwalimy na unie? Odpowiedz Link Zgłoś
zostatniejchwili -----Bobry przykuwają się do znaków drogowych!---- 29.03.07, 22:33 Na wieść o unieważnieniu obwodnicy augustowskie bobry, które wiele zainwestowały, min. w cpn-y i myjnie dla tirów, przykuwają się do znaków drogowych. - "Będziemy protestować do skutku - mówi J. Żeremiak, lider Samobobrony - jeśli to nie przyniesie skutku przykujemy się do TIR-ów, a jeśli i to zawiedzie - zablokujemy wisłę!" - ostrzega. Sprawa opisana jest już w Żółci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil czyli światełko w tunelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 22:38 Z radością przeczytałem ten tekst.Trzeba zrobić wszystko by powstrzymać te szaleństwo dziejące się nad Rospudą.Tiry odebrały tym ludziom rozum,może prawo ich otrzeźwi. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: czyli światełko w tunelu 29.03.07, 22:50 Jak ludzie wstrzymaja TiRy na zachod to UE sama da kase na budowe obwodnicy.Nie wierzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prudent czyli światełko w tunelu IP: 212.160.172.* 29.03.07, 23:30 Raczej będą nas objeżdżać szerokim łukiem Jak masz gdzieś naturę to jedź do Chin Tam robią eksperymenty na większą skalę a przeciwko degradacji biosfery nikt nie protestuje Odpowiedz Link Zgłoś
bigstrand piach -i jak tu zaufac "ekologom" 29.03.07, 22:39 skoro nie wiedza ze nie piach tylko piasek pl.wikipedia.org/wiki/Piasek a za budowe drogi chca sie brac? A wdawalo sie ze geologia jest tak blisko ekologii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt :-p Pozwolenie na budowę obwodnicy przez Rospudę ni.. IP: *.chello.pl 29.03.07, 22:40 Chcialby zauwazyc, ze pozwolenie na budowe jest niewazne z mocy prawa z zupelnie innego powodu, niz te poruszane w mediach: - pozwolenie jest wazne dwa lata od uprawomocnienia, a to oznacza ze musialo zostac wydane po wejsciu Polski do Unii (maj 2004)... Jesli tak to wydajac pozwolenie trzeba bylo uwzledniac prawo obowiazujace na dzien wydania - czyli takie, ktore chronilo juz obszary Natura 2000 Wykrecanie sie przez urzednikow, ze droga byla planowana przed wejsciem do Unii nic nie znaczy bo zasady wydawania pozwolenia na budowe opisane w Ustawie Prawo Budowlane sa jasne - jesli projket lamie obowiazujace prawo nie moze byc wydane pozwolenie Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-Medek Re: Pozwolenie na budowę obwodnicy przez Rospudę IP: *.elpos.net 29.03.07, 22:49 niestety zgadzam się z tym - i dlatego własnie z tego powodu możemy przegrac przed brukselskim ETS -em. Ale Pana, Panie Jakubie Medek, to mi bardzo szkoda. W głowe zachodze, jak to moze byc, by protestowac przeciwko? Zresztą.. takie gadanie nie ma sensu.. jak patrze na tych wszystkich pseudo-ekologów to się zastanawiam, czy oni znaja mape Europy i czy wiedzą, ze to jest sprawa o znaczeniu miedzynarodowym? Że komuś może zależec na tym zamecie? Że jak my tracimy,mto zyskuje ktos inny? I jak wtedy kogos takiego nazywac obywatelem? Chyba, zę jakiegoś innego państwa.. bo racja strategiczne interesy i troska o nie.. sa wtedy gdzieś indziej niż Polsce.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~¨~ Re: Pozwolenie na budowę obwodnicy przez Rospudę IP: *.koba.pl 30.03.07, 09:00 Architekt leiej zajmij się projektowaniem kuchni w blokach mieszkalnych bo jeżeli tak znasz się na projektowaniu budynków jak na prawie budowlanym (a przynajmniej trochę powinieneś jeżeli jesteś architektem) to lepiej się za nic bardziej poważnego nie berz no chyba że na Polibudzie Białostockiej prawa budowlanego uczył cię gość którego za nieznajomość prawa wywalili dyscyplinarnie z roboty to wtedy sorry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <3 Re: Pozwolenie na budowę obwodnicy przez Rospudę IP: *.chello.pl 30.03.07, 14:38 Ja sie na prawe budowlanym chyba nie znam - ale art 35 ust. 1 ustawy Prawo Budowlane mowi, ze organ wydajacy pozowolenie ma obowiazek sprawdzic zgodnosc projektu z "wymaganiami ochrony środowisk, w szczegolnosci okreslonymi w decyzji o srodowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizacje przedsiewziecia...". Wiec jesli wniosek o pozowlenie wplynala przed wejsciem w zycie przepisow chroniacych obszar Natura 2000 to do pozowolenia nie mozna sie przyczepic, ale jesli wniosek o pozwolenie wplynal juz w trakcie obowiazywania przepisow chroniacych doline rozpudy to sprawa jest raczej przegrana... A swoja droga to zabawne, ze podlasiuki obrazaja ekologow, a nie urzednikow, ktorzy probuja przepchnac taki bubel.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: men Zrobili im dziurę długopisem w mapie! IP: *.aster.pl 29.03.07, 22:46 jeszcze to. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ....W chwili gdy straty.................... 29.03.07, 22:53 bedzie ponosic UE znajdzie sie szybki wariant tejze samej Unii na budowe drogi nawet przez srodek Raspudy. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Unia to nie marsjanie.Unia to Polska i ty bęcwale. 30.03.07, 00:03 Ty należysz do buractwa przed którym Polskę trzeba chronić. Takie ćwoki jak ty głosują za zjedzeniem ostatniego bizona na świecie argumentując, że mięso jest lepsze niż ziemniaki. Polska to Unia. UE to wynik negocjacji równouprawnionych krajów. Polska ma w UE tyle samo do powiedzenia co inne kraje i razem tworzy prawo i zasiada we wszystkich radach. A kto teraz rządzi i zasiada w Komisjach Europejskich? PiS, teraz PiS jest Unią. PS. Wiem, że jestes nową komunistyczną PiSo-szczekaczką za pieniądze ale odpowiadać ktoś musi nawet takiej antypolskiej szui jak ty, która sprzedaje się za pieniądze. No ale jak sie nic pożytecznego nie umie w życiu to się dla partyjnych pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biełyj stock Unia europejska jest nieważna IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.03.07, 23:52 niedopuszczono mnie do glosowania o wstąpieniu do UE, bo stawiłem się minutę przed zamknięciem i juz mnie nie wpuszczono. unia europejska jest nieważna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faa Typowo Kaczyńskie IP: 195.7.49.* 30.03.07, 00:00 wywołać konflikt, skłucić i zbierać z tego punkty w rosnących sondażach. Bydło głosuje na PiS bo widzi jak mocny i święty jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Pozwolenie na budowę obwodnicy przez Rospudę ni.. IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 30.03.07, 01:13 Cos mi sie tam przypomina, moze niedokladnie, ale to chyba Imc Mikolaj Rej pisal o "owocach z lasu, ktory, na wspolna wygode Bog dal ludziom, jak ogien i wode" czyli mysl ekologiczna ma w Polsce dlugie tradycje. Przepraszam, jesli pomylilem autora i cytat nieprecyzyjny. Obecna ekipa odcina sie od przeszlosci z paroma wyjatkami, np. podtrzymuje glodowe pensje w tzw. "sluzbie zdrowia", co to ani nie sluzy i ze zdrowiem ma coraz mniej wspolnego. Kolejny wyjatek to ta obwodnica. Przeciez politycznie bylo by ciekawiej zrabac glupi pomysl, odciac sie od bledow przeszlosci i stanac na glowie, aby obwodnice poprowadzic w madry sposob. Na dodatek wyroslo cale pokolenie nie rozumiejacych tekstow pisanych i twierdza uparcie, ze ekolodzy nie chca obwodnicy. Ja , moze dzieki starej szkole podstawowej, rozumiem, ze chca , ze chca szybko , tyle tylko, ze nie kosztem przyrody unikalnej w skali Europy. W polnocnej Szwecji, gdzie mieszkam, tuz kolo mnie trwa budowa Botnickiego Szlaku, lini kolejowej wzdluz zatoki Botnickej (Botniabanan). Najwiekszy wplyw na jej przebieg ma wlasnie ekologia, aczkolwiek tereny jej przebiegu do piet nie dorastaja klasie Rospudy. Wielokrotnie tez sie okazalo, ze trasa poza terenami chronionymi jest tansza i szybsza w budowie. A liczyc tutaj umieja. Idiotyzm planowanego przebiegu obwodnicy przez doline zrozumialem dokladnie dzieki zamieszczonej tutaj ilustracji. Tylko zupelny "lejek" albo inny inteligentny inaczej moze przypuszczac, ze takie palowanie, sieganie w glab, opieranie pali na grzaskich piaskach, wreszcie pomost roboczy dzwigajacy dluzszy czas tysiace ton maszyn i konstrukcji, nie zniszcza rownowagi biologicznej doliny, albo ze ta rownowaga sie zregeneruje. Bardzo madrze zastrzegaja sobie drogowcy, ze plan budowy moze sie zmienic. Chyba nawet bedzie sie musial zmieniac wielokrotnie i szczesliwe zakonczenie samej obwodnicy tez nie jest gwarantowane. Estakada w tak mokrym miejscu bedzie tez trudna w eksploatacji, czeste oblodzenia, koniecznosc solenia, piaskowania, od czasu do czasu jakis pojazd i tak spadnie do bagna i zostawi po sobie to i owo. Sol, piach i resztki samochodowe to naturalnie sa elementy uszlachetniajace przyrode. Pozostaja jeszcze wycieczki helikopterowe zapowiadane wkrotce, w okresie gdy nawet wchodzenie na teren jest zakazane z powodu okresu legowego ptactwa. Tylko pogratulowac pomyslu. A ciekawi mnie tez statystyka wypadkow zwiazanych z ruchem TIR-ow i stopien zabezpieczenia przed tymi wypadkami. Za psie grosze mozna ograniczyc szybkosc nawet do 30 km/godz, dopilnowac jej przestrzegania, prawdopodobnie bardzo dochodowe zajecie, postawic swiatla, postawic kladki nad trasa. To sie da zrobic w kilka tygodni. Poprzedni jeden TIR-owiec opisal jak to jest na tej trasie w Niemczech. Bez ekstra inwestycji cisza i spokojna jazda. Blyskawiczna interwencja w razie chojractwa. No i najwazniejsze, zbudowac wreszcie ta obwodnice, naturalnie nie przez doline. Po takim zamieszaniu EU na pewno uruchomi dodatkowa kase, uzasadnienie jest. Na zakonczenie, opanujcie sie ludzie, czytajcie, myslcie i zanim sie odezwiecie to sprawdzcie, czy rozum jest podlaczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc I jak tu budować autostrady? IP: *.kur.kolornet.pl 30.03.07, 01:30 gdzie się nie ruszyć to ktoś protestuje. Odpowiedz Link Zgłoś
panjahwe Re: I jak tu budować autostrady? 30.03.07, 01:38 to wyemigruj na Białoruś, tam nikt nie protestuje, wszyscy klaszczą pomysłom władzy lub siedzą cicho, z naciskiem na "siedzą". Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: I jak tu budować autostrady? 30.03.07, 01:50 Gość portalu: abc napisał(a): > gdzie się nie ruszyć to ktoś protestuje. Budowac madrze i szybko, z glowa, to nie bedzie protestow. Odpowiedz Link Zgłoś
genyo Pozwolenie na budowę obwodnicy przez Rospudę ni.. 30.03.07, 01:48 to nalezy wyslac Brygade Antyterrorystyczna na drogowcow, skoro nie chca opuscic nielegalnie zajetych terenow. Skuc, wrzucic do suki i wywiezc w dal! Odpowiedz Link Zgłoś
genyo Re: Pozwolenie na budowę obwodnicy przez Rospudę 30.03.07, 01:58 no bo jesli mozna bylo potraktowac w ten sposob slawnego kardiochirurga, to czemu nie tych, co faktycznie lamia prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Pozwolenie na budowę obwodnicy przez Rospudę ni.. IP: *.nwrknj.east.verizon.net 30.03.07, 05:36 Jak dobrze zrozumialem trzy dzialki maja wlascicieli. Ci nie chca sie zgodzic na budowe przez ich teren autostrady,zgoda, teraz trzeba bedzie zmieniac plany i kupowac inne dzialki,wiecej niz trzy.Zgoda. Jesli wlasciciele nastepnych dzialek rowniez nie wyraza zgody na ich sprzedaz,bedzie sie zmienialo plany i kupowalo nastepne. ITD. Czy nie lepiej zaprzestac budowania drog? jezdzic pojazdami na naped owsiano-sianowy? Moze bardziej praktycznie bedzie budowac lotniska?isprzedawac male samoloty?a na lotniska bedziemy dojezdzac rowerami po sciezkach wsrod lak i bagien? Rozwazmy ten pomysl. Pozdrowienia Pan Hawranek mowil "ja se ne boim ja mam raka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~¨~ Re: Pozwolenie na budowę obwodnicy przez Rospudę IP: *.koba.pl 30.03.07, 09:09 Masz całkowitą rację, do tego dodaj jeszcze okrzykniętą medialnie "alternatywę" która podobno jest lepsza, ale tej "lepszości" nikt nigdy nie zbadał i nikt nigdy nie udowodnił pomijając okrzyki paru niedouczonych gostków którzy dla wygody nazwali się "ekologami" co wg nich daje im pełny monopol na rację. Tak na marginesie ta cała batalia o Rospudę bardzo wyraźnie uwidacznia jak bardzo dla większości ciężkim bolesnym i trudnym jest zwykły proces myślowy oraz jak bardzo podzielone jest społeczeństwo i jak niezmiernie mało zaufania ma do siebie nawzajem, że wystarczy by jakiś nieuk rzucił hasło by wszystkie wieloletnie opracowania wykonywane przez uznane autorytety naukowe były wyrzucone w smietnik. Żeby nie było wątpliwości: nie ma alternatywy omijającej Rospudę (ekologiczna też ją przecina), wybrana alternatywa jest wybrana z szeregu wariantów jako najtańsza, najmniej szkodliwa i przeszła pozytywnie wszystkie wymagane prawem Polskim i Unijnym procedury. Możliwość blokowania inwestycji przez trockistę to już zakrawa na czysty śmiech pogrobowców komuny Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk_cyklista Re: Pozwolenie na budowę obwodnicy przez Rospudę 30.03.07, 17:03 Dlaczego kłamiesz pisząc: "Wybrana trasa (nie alternatywa jak jest u Ciebie) jest wybrana z szeregu wariantów jako najtańsza, najmniej szkodliwa i przeszła pozytywnie wszystkie wymagane prawem Polskim i Unijnym procedury"? Przeczytaj stanowisko Komisji Europejskiej w uzasadnieniu przy skierowaniu sprawy do Trybunału Europejskiego. Na marginesie wszyscy zapominają że wariant drogowców o dlugości 17 km to tylko część całej trasy nie uwzgledniajacy obwodnicy Suwałk, natomist wariant alternatywny uwzględnia taką obwodnice (czyli drogowcy chcą by tiry jeździły przez Suwałki natomiast ekolodzy wprost przeciwnie - mieszkańcom Suwałk gratulujemy głupoty za pomysł popierania wariantu drogowców). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~¨~ Re: Pozwolenie na budowę obwodnicy przez Rospudę IP: *.koba.pl 31.03.07, 08:55 Dlaczego kłamiesz że wariant tzw "ekologów" jest najlepszy patrzyłeś na mapę (jeżeli wiesz co to takiego) 17 km obecnej obwodnicy do jeżeli się nie mylę 30 tzw "ekologów" piszesz że łącznie z obwodnicą Suwałk a przecież tzw "ekolodzy" kończa obwodnicę przed Suwałkami więc i tak obwodnica Suwałk musi zostać zbudowana i będą to dodatkowe km. Dlaczego obwodnica tzw "ekologów" jest gorsza - z pierwszego podstawowego grzechu pierworodnego - jest budowana w nowym dziewiczym terenie gdzie nigdy nie było drogi krajowej i jeżeli ktoś upośledzony ma zamiar przekonywać, iż budowa w dziewiczym terenie 30 km jest lepsza od budowy 17 km to niech sobie wyjdzie na pierwszą z brzegu wyasfaltowaną drogę i znajdzie cokolwiek cennego przyrodniczo co nie będzie jeszcze rozjechane przez samochody a wtedy pogadamy chyba że najbardziej cennym przyrodniczo krajobrazem w Polsce jest asfaltowa droga w tym przypadku mogę się tylko zgodzić z twierdzeniem iż niegługo najbardziej niezwykłą rzeczą w Polsce będzie niedzirawa droga asfaltowa Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Jakiej autostrady. ludzie skoro się wypowiadacie 30.03.07, 16:23 sprawdźcie qrwa fakty bo to się zaczyna robić irytujące. Odpowiedz Link Zgłoś
szop13 Re: Pozwolenie na budowę obwodnicy przez Rospudę 30.03.07, 09:46 Koalicja rządząca wymyśla jakieś nowe ustawy które w sumie nie rozwiązują najpilniejszych potrzeb społeczeństwa. Dlaczego nikt nie pomyślał o takiej ustawie która umożliwiałaby oszołomom blokowanie inwestycji piorytetowych i potrzebnych dla rozwoju kraju. Państwa starej uni najpierw zrobiły sobie odpowiednią infrastrukturę a teraz myślą o ochronie środowiska, ucywilizowały się a z Polski robią skansen! Pfu! Odpowiedz Link Zgłoś
janou21 Re: Pozwolenie na budowę obwodnicy przez Rospudę 30.03.07, 20:11 szop13 napisał: >. Państwa starej uni najpierw zrobiły sobie odpowiednią infra > strukturę a teraz myślą o ochronie środowiska, ucywilizowały się a z Polski rob > ią skansen! Pfu! ----------------------- a ty zamiast bajki na forum opowiadac sprawdz jak wyglada sytuacja w "starej" Uni,nikt nie chce zrobic z Polski skansenu:) pierwszy link to mapa Francji,wszystko co ciemno-zielone to obszary Natura 2000, drugi link to "Camargue" ;bagna ,jeziora itp,niech ktos sprobuje mowic o drogach,autostradach na tym terenie,mieszkancy Camargue bardziej sklonni do drugiej rewolucji niz na pozwolenie jakiejs tam budowy drogi czy autostrady,link jest po francusku ale jest tez wersja polska natura2000.environnement.gouv.fr/regions/idxreg.html fr.wikipedia.org/w/index.php?title=Camargue&old Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konserwa Zydowska prowokacja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 11:48 Szef Światowego Kongresu Żydów stwierdził, że Polska będzie szkalowana na arenie międzynarodowej, aż nie zadośćuczyni żydowskim żądaniom (68 mld $). Czy panowie Medek i jego kolega Wajrak nie wpisują się "przypadkiem" w to szkodnictwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Pozwolenie na budowę obwodnicy przez Rospudę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 12:42 Ciekawe co to za nowi włąściciele działek. Moze zieloni kupili aby teraz skutecznie utrudniac albo tacy co chcą się bardzo wzbogacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dociekliwy Organizacje pozarządowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 12:43 W tej całej informacji najbardziej zaintrygowały mnie te "organizacje pozarządowe", co to są właścicielami spornych działek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowana Polacy Polakom zgotowali ten los IP: *.brutele.be 30.03.07, 14:06 Nie wiem czy wiecie, ale to mala grupka Polakow pracujacych w Komisji Europejskiej w Dyrekcji Generalnej Environment zajmujaca sie programem NATURA 2000 jest glownym inicjatorem postawienia Polski przed Trybunalem w Luksemburgu.To oni sa najwiekszymi fanatykami i przeciwnikami budowy via baltica w obecnie proponowanym przebiegu.To oni wspieraja wszystkie akcje pseudoekologow i walcza z polskimi wladzami - przykre to, ale prawdziwe.Wynik jest latwy do przewidzenia - gdzie dwoch sie kloci, tam trzeci korzysta/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konserwa Re: Polacy Polakom zgotowali ten los IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 14:16 Podejrzewam, że Wajrak i Medek nie są jednak Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
osemek Re: Polacy Polakom zgotowali ten los 30.03.07, 14:34 Gość portalu: Konserwa napisał(a): > Podejrzewam, że Wajrak i Medek nie są jednak Polakami. Z tego co słyszałem od pani Wiesi z magla, to twoje podejrzenia są w 100 procentach uzasadnione. Jeden jest czechem a drugi łotyszem. Ale to też przykrywka - tak naprawdę to mają pejsy do pasa a we własnym gronie chodzą w jarmułkach i przygarbieni ze złośliwymi usmiechami na fałszywych judaszowskich twarzach zacierają ręce za każdym razem gdy Polsce podwinie się noga. A pan Józio z naszego kółka różańcowego to wykrył, że sprawa niedopuszczenia do budowy obwodnicy Augustowa i przez to fizycznej eliminacji jego mieszkańców zapisana jest już w Protokołach Mędrców Syjonu. Zwolnione dzięki rozjechanym przez tiry tubylcom domy ma zająć elita wszechświatowego spisku żydowskiego zamieniając Augustów na swoją główną bazę. Odpowiedz Link Zgłoś
osemek Re: Polacy Polakom zgotowali ten los 30.03.07, 14:40 W ogóle sama Natura 2000 zostala wymyslona przez żydów, by na jej terenach mogli się dodawać swoim zboczonym rozrywkom. Polacy mają tam biegać, szczuci żydowskimi psami między drzewami, oczywiście w lnianych sukmanach i łapciach z łyka a w tym czasie żydzi będą do nich strzelać z klimatyzowanych ambon. Cały ten plan jest realizowany za pośrednictwem legalnej oficyny spisku - komisji europejskiej, której oczywiście obaj wymienieni panowie są etatowymi pracownikami, co miesiąc dostając sute wynagrodzenie w krwawych judaszowych euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorient Do OSEMEK IP: *.brutele.be 30.03.07, 16:46 Co za glupoty wypisujesz? Zastanow sie! No chyba ze szukasz prowokacji? Odpowiedz Link Zgłoś
osemek Re: Do OSEMEK 30.03.07, 16:55 Gość portalu: zorient napisał(a): > Co za glupoty wypisujesz? Zastanow sie! No chyba ze szukasz prowokacji? Ja? Głupoty??? Ja tylko potwierdzałem genialne przypuszczenia konserwy. Odsyłam cię do jego postów;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorient Nie bylo by tych problemow, gdyby: IP: *.brutele.be 30.03.07, 17:37 Nie bylo by tych problemow, gdyby ktos wczesniej pomyslal o korytarzach komunikacyjnych w ramach obszarow NATURA 2000: www.rospuda.augustow-online.pl/node/160 Odpowiedz Link Zgłoś
osemek Re: Nie bylo by tych problemow, gdyby: 30.03.07, 17:50 Gość portalu: zorient napisał(a): > Nie bylo by tych problemow, gdyby ktos wczesniej pomyslal o korytarzach > komunikacyjnych w ramach obszarow NATURA 2000: > > www.rospuda.augustow-online.pl/node/160 To taka zwykła propaganda i szukanie wroga na zewnątrz. Problemy z Natura 2000 ii budowaniem na ich obszarze nie biorą się z braku wydzielonych korytarzy transportowych, ale mentalności polkich rządzących, urzędników i części społeczeństwa. No bo dlaczego w hiszpanii (ponad 30 proc. powierzchni to Natura), Słowenii (prawie 50) czy na Słowacji (ponad 30) drogi buduje się bez problemów pomimo braku wydzielonych korytarzy? I dlatego nigdy w tej sprawie nie wygramy z komisją. Jakich byśmy nie użyli argumentów usłyszymy - skoro da się gdzie idziej, to i u was się da. Są na to zresztą przykłady - obwodnica Wyszkowa chociażby. Nie szukajmy problemów tam gdzie ich nie ma. Rozwiążmy te, które istnieją na prawdę. Nauczmy się w końcu, chociażby korzystając z doświadczeń z zagranicy, jak żyć z obszarami Natura 2000. Bo da się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorient Re: Nie bylo by tych problemow, gdyby: IP: *.brutele.be 30.03.07, 18:16 No jesli wiesz w jaki sposob polaczyc Augustow z Bialymstokiem (wykluczajac droge lotnicza) i nie ingerujaca w NATURE 2000 i nie prowadzaca przez Moskwe albo Lomze-to jestes geniuszem. Chyba nie musze mowic, ile lat mieszkancy ww terenow czekaja na poprawe szlaku komunikacyjnego. Rozumiem, ze Lomza bardzo liczy na przebieg via baltica przez jej miasto, ale to nie powod,zeby blokowac aktualna budowe. Zamiast sie klocic, mozna by skoncentrowac wysilki na poprawie warunkow drogowych na dwoch szlakach. Odpowiedz Link Zgłoś
osemek Re: Nie bylo by tych problemow, gdyby: 30.03.07, 18:22 Gość portalu: zorient napisał(a): > No jesli wiesz w jaki sposob polaczyc Augustow z Bialymstokiem (wykluczajac > droge lotnicza) i nie ingerujaca w NATURE 2000 i nie prowadzaca przez Moskwe > albo Lomze-to jestes geniuszem. Chyba nie musze mowic, ile lat mieszkancy ww > terenow czekaja na poprawe szlaku komunikacyjnego. Oczywiście że się nie da i trzeba modernizować ósemkę. Równoczesnie trzeba na maksa zabiegać o zmniejszenie ruchu tranzytowego na niej - poprzez modernizację szlaku na Łomżę z Suwałk, czy położenie nacisku na jak najszybszą modernizację 16 na olsztyn. Wówczas okaże się, że zmodernizowana do parametrów GP (jednojezdniowa z poboczami - tak jak do warszawy tyle że z mniejszą liczba skrzyżowań) w zupełności wystarczy. Powyższa sytuacja jest typowym prtzykładem, gdy z braku alternatywnych rozwiązań budowa na obszarach Natura jest możliwa. tak jak pod wyszkowem. Ten przypadek nie występuje w wypadku obwodnicy Augustowa. Oczywiście że nie da się jej zbudować poza doliną Rospudy i obszarami Natura 2000. Ale wybrano miejsce gdzie ingerencja w nie jest największa. Są to takie, gdzie byłaby dużo mniejsza. A to z przepisami dotyczacymi inwestycji na tych obszarach zgodne nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszr33 Re: Nie bylo by tych problemow, gdyby: 30.03.07, 19:23 napisałeś: Ale wybrano miejsce > gdzie ingerencja w nie jest największa. Są to takie, gdzie byłaby dużo > mniejsza. A to z przepisami dotyczacymi inwestycji na tych obszarach zgodne nie > jest. Mi osobiście wydaje się że w całym tym zamieszaniu właśnie chodzi o interpretację gdzie ta ingerencja jest największa. Co by nie mówić ale w tej chwili jest "moda na ekologię" i to niestety ma taki wpływ że całej sprawie jest więcej emocji niż rzeczowej merytorycznej dyskusji. Biorąc pod uwagę np. że lokalizację tej obwodnicy badał (jeżeli sie nie mylę) NSA i odrzucił protest ekologów, to chyba drogowcy jakoś to umotywali merytorycznie?. Natura, środowisko jest układem dynamicznym, trudnym do opisania w sposób dokładny, "zimny" i niepodważalny. Bo przecież nie da się spytać bociana w jakiej odległości od jego gniazda wybudować drogę żeby mu nie przeszkadzała. W całym tym zamieszaniu dominują stwierdzenia "moim zdaniem", a to jest bardzo nie dokładna miara. Kolejnym elementem pomijanym przez KE i ekologów jest aspekt społeczny i bynajmniej nie mam tu na myśli ofiar śmiertelnych w Augustowie, tylko mieszkańców okolicznych miejscowości obok których ma przebiegać ta obwodnica. Można w tym miejscu postawić pytanie jakie zadanie podstawowe ma spełniać ta droga? po co buduje się drogi tranzytowe?. Czy nie po to aby wyprowadzić ciężki ruch tranzytowy po za obszary zamieszkałe przez ludzi? Bo jeżeli tak to poprowadzenie tej drogi przez kilka wsi, nawet tylko w bezpośredniej ich bliskości spowoduje przeniesienie problemu z Augustowa do np. Chodorek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~¨~ Re: Nie bylo by tych problemow, gdyby: IP: *.koba.pl 31.03.07, 09:05 Nie wypisuj głupot każda droga na podlasiu przecina Naturę 2000, rezerwaty przyrody (bardziej chronione od Natury 2000) parki narodowe lub krajobrazowe że o obszarach chronionego krajobrazu nie wspomnę (to nie to samo co park krajobrazowy) obwodnica Łomży przecina oszar Natura 2000 w dolinie Narwi, w w okolicach Rajgrodu przecina kilka rezerwatów przyrody. Droga krajowa nr 16 - byłeś kiedyś w Mikołajkach, Orzyszu jeżeli słabo u ciebie z geografią Polski to wyjaśnię tam są Wielkie Jeziora Mazurskie i juz w chwili obecnej nie było możliwości wykonania lepszych dróg w tym rejonie właśnie ze względu na Wielkie Jeziora To prawda że nie zostały wpisane do Natury 2000 ale dlaczego to już moim zdaniem temat dla prokuratury z czasów wstrętnej komuny Wielkie Jeziora Mazurskie miały być parkiem narodowym (najwyższa forma ochrony) ze względu na walory przyrodnicze tylko kasy zabrakło teraz warmińsko - mazurskie wybroniło się od programu Natura 2000 w takim zakresie jak obdarzono podlaskie Należą się więc wielkie "podziękowania" strzalińskiemu obecnie posłowi za to że sprzedał Białystok, Augustów i wszyskie drogi w podlaskim byle tylko Łomża miała obwodnicę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: we Pozwolenie na budowę obwodnicy przez Rospudę ni.. IP: *.de 30.03.07, 20:34 urzędnicy zawsze czegoś nie dopatrzą , miliony strat , a winnych nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amp Re: Pozwolenie na budowę obwodnicy przez Rospudę IP: *.elpos.net 31.03.07, 15:19 urzędnik to jak żona , nigdy nie jest winna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siwy Pozwolenie na budowę obwodnicy przez Rospudę ni.. IP: *.euro-net.pl 31.03.07, 07:12 Ludzie budujcie już tą drogę.Jechałem ostatnio do Rygi autobusem nim przejechałem z Białegostoku do Suwałk dostałem epilepsi jak tylko przejechałem Suwałki to do Rygi jest tak piękna droga że się płynie! Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl Simona Kossak: dziesięć prawd o dolinie Rospudy 31.03.07, 15:26 adamwajrak.blox.pl/resource/1abGazeta.doc DZIESIĘĆ PRAWD O DOLINIE ROSPUDY Simona Kossak *, znana przyrodnik: W tej sprawie protestuje opinia publiczna, a nie grupka ekologów z kręgu "Gazety" 1 NIKT nie protestuje i nigdy nie protestował przeciwko jak najszybszemu wybudowaniu obwodnicy Augustowa i innych miejscowości. Twierdzenie przeciwne jest kłamstwem. 2 Przeciwko całkiem zbytecznemu unicestwieniu jednego ze skarbów przyrody ojczystej protestuje szeroka opinia publiczna, a nie grupka "ekologów z kręgu >>GW<<". 3 Każda inwestycja może być realizowana na wiele sposobów (w wypadku szosy - lokalizacja jej przebiegu i technologia wykonania). 4 OBOWIĄZEK "specjalistów od dróg" polega na fachowym opracowaniu takiego wariantu, który zdaniem NIEZALEŻNYCH specjalistów przyrodników i szerokiego społeczeństwa jest AKCEPTOWALNY, gdyż NAJMNIEJ SZKODLIWY dla środowiska i daje NAJWIĘKSZE GWARANCJE dużego dofinansowania przez Unię Europejską. Wariantowości projektowania uczą na politechnikach. A za rozwiązywanie problemów otrzymuje się pensje wypłacane z pieniędzy podatników. 5 Taki wariant w przypadku obwodnicy Augustowa jest realny do opracowania i sprawnego wykonania. I "drogowcy" doskonale o tym wiedzą. Od lat. Jest mało szkodliwy dla przyrody, grubo tańszy, bo nie wymaga kosztownych estakad i z całą pewnością kwalifikuje się do ogromnego dofinansowania pieniędzmi UE. Ale być może psuje nieakceptowaną społecznie koncepcję całej Via Baltica mającej w zamyśle technokratów zniszczyć kilka parków narodowych i krajobrazowych. 6 W tej sytuacji: - kto, od lat znając zdanie przyrodników o wartości Doliny Rospudy i okolicznych puszcz i siłę protestów... - kto, znając z autopsji rozmiary nieodwracalnych spustoszeń, jakie każda budowa autostrady i jej późniejsze funkcjonowanie dokona w krajobrazie, roślinach i zwierzętach... - kto świadomie przekreśla i odcina źródła finansowania z UE... - kto naraża mieszkańców Augustowa na kolejne lata udręki wynikłe z zawieszania- odwoływania-przywracania-odwoływania decyzji o budowie - w rytmie od wyborów do wyborów, a potem przestojów wynikłych z braku środków budżetowych i technicznych trudności w pokonywaniu "bagien" - i wbrew wszystkiemu forsuje wariant najbardziej szkodliwy dla przyrody i finansów państwa oraz społecznie nieakceptowalny... ...ten powinien natychmiast być usunięty ze stanowiska, a do pracy powinny przystąpić NIK i prokuratura. I starannie prześwietlić całe kilkanaście lat trwania przygotowań do budowy obwodnicy Augustowa i losy sum już zmarnotrawionych (żeby była jasność - pochodzących z budżetu, czyli z kieszeni PODATNIKÓW). 7 Na traktowanie naszej Ziemi Ojczystej jak cudzego przedsiębiorstwa postawionego w stan likwidacji, gdzie za grosze rozdaje się i marnotrawi całe dobro, jakie jeszcze jest, na beztroskie niszczenie WŁASNOŚCI PRZYSZŁYCH POKOLEŃ, czyli urody naturalnego krajobrazu i zasobów przyrody, której obecne pokolenie Polaków nie jest właścicielem, lecz zaledwie depozytariuszem, którą ma OBOWIĄZEK przekazać w stanie niepogorszonym dzieciom i wnukom, NIE WYRAŻAJĄ ZGODY setki tysięcy obywateli naszego kraju, zrzeszonych i niezrzeszonych: młodzi i starzy, kształceni lepiej lub gorzej, przyrodnicy i inżynierowie, urzędnicy i studenci, turyści i miłośnicy przyrody. 8 Autostrady (typu Via Baltica) i w konsekwencji obwodnice miast i miasteczek potrzebne są głównie obcym przewoźnikom, którzy Polskę, nieomal za darmo, rozjeżdżają swoimi tirami. Jak najszybciej od granicy do granicy. Dla ruchu osobowego i drobnego transportu wystarczyłaby dobra modernizacja dróg istniejących. To w interesie obcych przewoźników działają "likwidatorzy" polskich skarbów przyrody. 9 Wykonanie autostrad i obwodnic niczego nie załatwi - miliony tirów jadących z Chin do Portugalii będą niszczyć nasze drogi, a pieniędzy na ich remont nie będzie. Nieuchronnie rosnąć też będzie liczba śmiertelnych wypadków i katastrof ekologicznych. 10 To efekt 15 zmarnotrawionych lat. I nic tylko oddłużanie-zadłużanie wynędzniałej PKP. I zamykanie kolejnych lokalnych linii pasażerskich. Głuchota, ślepota i niemota dopada polityków, decydentów i technokratów na hasło TIR-y NA TORY. W ich interesie nie leży bowiem zmniejszenie liczby śmierci pod kołami pędzących ciężarówek z obcą rejestracją, zmniejszenie skażenia, zanieczyszczenia i niszczenia środowiska naturalnego, zmniejszenie wydatków na zachowanie dobrego stanu szos i dróg szybkiego ruchu. Nie leży też w ich interesie kwitnąca kondycja finansowa PKP i wygoda pasażerów. W ich interesie widać leży wspieranie interesów koncernów naftowych oraz lobby niszczycieli przyrody - budowniczych estakad i nędznych kawałków "autostrad". * SIMONA KOSSAK od 33 lat mieszka w leśniczówce Dziedzinka w Puszczy Białowieskiej. Kieruje Zakładem Lasów Naturalnych Instytutu Badawczego Leśnictwa. Napisała ponad 150 opracowań naukowych i artykułów oraz trzy książki Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl Tiry pojadą pociągiem www.tiry-na-tory.w.pl 31.03.07, 15:30 GŁUPOTA NIELEGALNYCH BLOKAD DRÓG: ZAMIAST ZABLOKOWAC NIEKOMPETENTNE URZĘDY CHCA WYSTĄPIC Z UNII EUROPEJSKIEJ ZAMIAST PRZESTRZEGAĆ PRAWA.ANTYEKOLOGICZNY ZASCIANEK DO CZARNOBYLA:CAŁY KRAJ WIDZIAŁ BANDĘ ZASCIANKOWYCH EMERYTÓW Z PIS,LPR,SAMOOBRONY OPŁACANYCH PRZEZ FIRMY DROGOWE,KTÓRYM POLITYCY ZROBILI WODE Z MÓZGU PRZED WYBORAMI, HISZPANIA MA WIĘCEJ TERENÓW CHRONIONYCH NIZ POLSKA I POTRAFIŁA WYBUDOWAĆ ZGODNIE Z PRAWEM UE I ZA KASE UE CAŁĄ SIEĆ AUTOSTRAD NIE NISZCZĄC PRZYRODY ANTYEKOLOGICZNY ZASCIANEK DO CZARNOBYLA:CAŁY KRAJ WIDZIAŁ BANDĘ ZASCIANKOWYCH EMERYTÓW Z PIS,LPR,SAMOOBRONY OPŁACANYCH PRZEZ FIRMY DROGOWE,KTÓRYM POLITYCY ZROBILI WODE Z MÓZGU PRZED WYBORAMI,ZAMIAST ZABLOKOWAC NIEKOMPETENTNE URZĘDY CHCA WYSTĄPIC Z UNII EUROPEJSKIEJ ZAMIAST PRZESTRZEGAĆ PRAWA.HISZPANIA MA WIĘCEJ TERENÓW CHRONIONYCH NIZ POLSKA I POTRAFIŁA WYBUDOWAĆ ZGODNIE Z PRAWEM UE I ZA KASE UE CAŁĄ SIEĆ AUTOSTRAD NIE NISZCZĄC PRZYRODY XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Więcej informacji na stronach internetowych: www.zieloni.osiedle.net.pl/via-baltica-rospuda.htm www.zieloni-bialystok.w.pl -Białystok, Podlasie-lokalne informacje; eko - działalność, problemy, rozwiązania www.tiry-na-tory.w.pl www.via-baltica.w.pl - www.darzbor.v24.pl/via-baltica/index.htm MAPA - DLACZEGO VIA BALTICA PRZEZ BIAŁYSTOK TO NONSENS, PROJEKT OBWODNICY AUGUSTOWA I SUWAŁK OMIJAJĄCY DOLINE ROSPUDY I TERENY PRZYRODNICZE, INFORMACJE: www.darzbor.v24.pl/vb/index.php wszystko nt. wariantu omijającego obszar chroniony – szybciej i taniej: www.siskom.waw.pl/rospuda/Wariant_alt/ www.viabalticainfo.org Raporty „Zielonego Mazowsza” na temat Rospudy www.zm.org.pl/?t=rospuda GAZETA WYBORCZA RAPORTY O ROSPUDZIE: www.gazetawyborcza.pl/8,75402,3900615.html Andrzej Strumiłło artysta malarz, mieszka w Maćkowej Rudzie nad Czarną Hańczą Podpisałem apel „Gazety”. Nie godzę się z zarozumialstwem technologicznymi administracyjną butą, przez które uczepiono się projektu budowy, nie licząc się z konfliktem, jaki z tego wyniknie. Wiem, jak bardzo potrzebna jest trasa Via Baltica. Jednak można było poprowadzić ją inaczej. Stracono czas, a teraz manipuluje się ludzkim zniecierpliwieniem i dramatem, by poprzeć szybką realizację projektu. Ja nie wierzę jednak, że decyzja o przeprowadzeniu alternatywnej drogi opóźni jej budowę. Przekonuje mnie pomysł obejścia doliny, tym bardziej że jest to tańsza wersja i ma szansę uzyskać finansowe wsparcie z Europy. Rozumiem gorycz mieszkańców Augustowa, ale zostali zmanipulowani – przez błąd techniczny albo czyjeś interesy. Tu jednak nie chodzi o jakąś roślinkę czy ptaszka z oryginalnym ogonkiem. Chodzi o ekosystem i przestrzeń, która raz zniszczona już nigdy się nie odbuduje. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX wiadomoscicsk.blog.onet.pl/2,ID180491658,index.html GDDKiA manipulowała z wyborem wariantów do analizy inwestycji transportowej, po to by przepchnąć swój wariant. Zapewne decyzja była już podjęta gdy pisano papiery, i opracowanie miało tylko wykazac słusznośc z góry założonego przebiegu. Pod to dobrano warianty- jeden prosty na skróty, inne półkoliście wokół niego. Pobiezność jakich mało, a wynagrodzenie ktoś za taką analizę pobrał. rządowe warianty Niestety, analiza była nie niezależna, ale rządowa (niezależna analiza jest jeszcze na etapie oprawowywania przez Scott Wilson). Pominięto dwa najtańsze warianty. Najkrótszy, który w całości omija dolinę rozpudy, oraz najtańszy wariant wschodni, pokrywający się z istniejącą drogą i tylko w Augustowie przechodzący estakadą przy torach nad istniejącą drogą. pozarządowe warianty- najkrótszy różowy i najtańszy jasnogranatowy Nawet gdyby pod uwagę nie brano kryteriów ekologicznych, to obecnie realizoweany wariant za astronomiczne 25 mln PLN za 1 km (najdroższa droga w Polsce!) nie miałby najmniejszych szans. Ale przecież Unia Europejska narzuca prawem analizy wielokryteriowe. To, co zrobiła GDDKiA to jedno wielkie oszustwo. Ci ludzie kłamią opinię publiczną twqierdząc iż postepowano zgodnie z prawem, i robią to w żywe oczy, ze swiadomością tego że nie mają racji i że złamali prawo. najtańszy wariant wschodniej obwodnicy Augustowa Opr. Adam Fularz/ TransportInfo 2007-02-16 Lista zwolenników obwodnicy do zapłaty kar UE zbieramy informacje o wsyztskich enuzjastach obwodnicy wbrew prawu UE niech tylko oni płaca kary UE pokazywali się w TV, Radiu POronnym nosili pomarańczowe wstążeczki pomarańczowy to kolor ostrzegawczy w sygnalizacji świetlnej oznacza że zaraz włączy się czerwone światło wstrzymujące ruch TREŚĆ ZASTRZEŻEN UNII EUROPEJSKIEJ Z 12.12.2006r.-OBWODNICE WASILKOWA,AUGUSTOWA SA SPRZECZNE Z PRAWEM,DLATEGO NIE FINANSUJE ICH UNIA EUROPEJSKA I NAKAŻE ICH ROZBIÓRKĘ,A PRZEZ TĘ ZAŚCIANKOWĄ GŁUPOTĘ CAŁA POLSKA STRACI WSZYSTKIE DOTACJE UE www.zm.org.pl/?a=bruksela-06c JAK POPIERAJA NIECH PŁACA KARY UNII EUROPEJSKIEJ ANTYEKOLODZY DO CZARNOBYLA,NA BIALORUS,SKORO ŁAMIENIECIE UNIJNE PRAWO dopóki Polska nie wybuduje obwodnic we wszystkich miastach (nierealne) to albo wdrażamy Tiry na Tory , albo niech Tiry omijaja Polske :) Przeciez nawet Warszawa jako jedyna Europejska stolica nie ma obwodnicy, a Minsiter Srodowisk aprzesuwa już zaprojektowana bo przeszkadza mu pod domem – identycznie jak burmistzr Augustowa po prostu tzreba projektowac poza obsaarem natura 2000 i zgodnie z prawem a nie by firmy drogowe nakradly jak najwiecej z panstwowej kasy to propozycja ogolnopolskiego referndum w sprawie Tiry na Tory www.tiry-na-tory.w.pl Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl www.tiry-na-tory.w.pl 31.03.07, 15:31 WWW.TIRY-NA-TORY.W.PL OGOLNOPOLSKIE REFERENDUM:DO CZASU WYBUDOWANIA OBWODNIC WE WSZYSTKICH POLSKICH MIASTACH (W TYM NP. WARSZAWA-JEDYNA EUROPEJSKA STOLICA BEZ OBWODNICY) TIRY NA TORY ! WWW.TIRY-NA-TORY.W.PL WWW.TIRY-NA-TORY.W.PL NA TRASIE SUWAŁKI-RZEPIN (WSCHÓD-ZACHÓD) Tiry pojadą pociągiem www.tiry-na-tory.w.pl Tiry pojadą pociągiem wiadomosci.wp.pl/kat,41794,wid,8648859,prasaWiadomosc.html Ciężarówki rozjeżdżające polskie drogi będą przewożone koleją. Kilkanaście tysięcy ciężarówek przemknie po torach na trasie pomiędzy Litwą a Niemcami - zapowiada "Metro". To właśnie tiry powodują największą liczbę wypadków, niszczą środowisko przez wydalane ogromne ilość spalin i hałas, a do tego niszczą drogi, które są później w opłakanym stanie. Chcemy to zmienić - mówi Sławomir Sadowski z Ministerstwa Transportu. Dlatego wzorem Szwajcarii w ramach ministerialnego programu "Tiry na tory" do 2013 roku w Polsce zostanie uruchomionych kilka połączeń kolejowych pomiędzy polskimi granicami. To po nich specjalnymi wagonami niskopodłogowymi będą przewożone całe zestawy samochodów. W tym czasie kierowcy będą odpoczywać w wagonie-kuszetce doczepionym na końcu składu. Niemożliwie? Tak może się wydawać, bo o tym projekcie mówi się co najmniej od kilku lat, ale teraz już wiadomo, że pierwsza taka linia zostanie uruchomiona w połowie 2007 roku. Na początek na 700-kilometrowej trasie Rzepin - Suwałki będzie kursował w obie strony jeden pociągi PKP Cargo. Zabierze ze sobą w jedną stronę ok. 40 ciężarówek. Rocznie będzie można przewieźć w ten sposób kilkanaście tysięcy ciężarówek. Jeśli pomysł się sprawdzi, PKP Cargo kupi kolejne wagony. - To będzie bardzo ekologiczny i bezpieczny transport - zachwala pomysł Andrzej Massel z Centrum Naukowo-Technicznego Kolejnictwa w Warszawie. Eksperci jednak szacują, że takie rozwiązanie będzie nieopłacalne. - Wszelkie analizy wskazują, że taki transport będzie bardzo drogi. Lepiej przewozić same towary, a nie samochody - twierdzi Janusz Piechociński z zespołu doradców gospodarczych Tor. Pomysł źle też oceniają spedytorzy. - Przecież tir ma własny napęd, po co więc przewozić koleją. To na pewno podwoi nasze koszty - niepokoi się Helena Puchalska z firmy transportowej Bilax w Białymstoku. Rząd jednak uspokaja, że koszty przewozu nie będą duże, bo sam będzie je w dużej części dotował. W uchwalonym w miniony piątek przez Sejm budżecie na 2007 rok na realizację programu posłowie wygospodarowali 50 mln zł, resztę dopłaci UE. Do 2013 roku na program dostaniemy 109 mln euro.- To się w efekcie opłaci. Oszczędzimy na przykład na ciągłej naprawie dróg. Zyska też środowisko - przekonuje Sławomir Sadowski. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX WIĘCEJ,LEPSZYCH DRÓG=SZYBSZA JAZDA=WIĘCEJ WYPADKÓW=NIEEKOLOGICZNE,NIEBEZPIECZNE AUTO=STRATY/BEZPIECZNIEJSZA KOLEJ+"TIRY NA TORY"=POLSKA ZAMIAST ZARABIAĆ NA TRANZYCIE TRACI=Polska jako kraj tranzytowy przecinających się najważniejszych europejskich szlaków transportowych wschód - zachód i północ - południe traci zamiast zarabiać na tranzycie. Tiry niszczą nieprzystosowane polskie drogi, powodują wypadki i zanieczyszczają środowisko. Jednocześnie bankrutuje polska kolej, na skutek braku dobrych przepisów, które podobnie jak np. w Szwajcarii i Austrii umożliwiałyby szybszy i tańszy dla kierowców przejazd przez Polskę tirów na kolejowych platformach (TIRY NA TORY). Na obwodnice czekaja setki polskich miast, ruch tranzytowy jest uciążliwością (zanieczyszczenia, hałas, wypadki) a nie czynnikiem rozwoju gospodarczego. TO UNIA EUROPEJSKA POWINNA SFINANSOWAC:TIRY NA TORY Wypadek autobusu wiozącego białostockich uczniów to efekt zderzenia z Tirem, i prawdopodobnie wyprzedzania rowerzysty - gdyby zostały spełnione postulaty ekologów dotyczące przejazdu przez Polskę tirów na kolejowych platformach (TIRY NA TORY), przenoszenia ruchu rowerowego na drogi rowerowe do takiej tragedii BY NIE DOSZŁO. Próby przypisania niekompetencji władz "protestom ekologów" jest bezpodstawne i skandaliczne - niekompetencja i łamanie prawa Unii Europejskiej przez lokalne władze powoduje, że np. Via Baltica nie tylko nie uzyskała do tej pory dofinansowania ze środków Unii Europejskiej, ale wręcz grożą Polsce kary finansowe za złamanie unijnych przepisów. W Polsce np. wciąż w wypadkach spowodowanych przez leśne zwierzęta giną też ludzie (np. w województwie podlaskim okolice Biebrzy), bo polskie władze pomimo nacisków organizacji ekologicznych nie stosują powszechnych w Europie ogrodzeń dróg na terenach leśnych, przejść dla zwierząt itp. TIRY NA TORY to rozwiązanie stosowane w np. Szwajcarii, Austrii i idealne dla Polski. Polska jako kraj tranzytowy przecinających się najważniejszych europejskich szlaków transportowych wschód - zachód i północ - południe traci zamiast zarabiać na tranzycie. Tiry niszczą nieprzystosowane polskie drogi, powodują wypadki i zanieczyszczają środowisko. Jednocześnie bankrutuje polska kolej, na skutek braku dobrych przepisów, które podobnie jak np. w Szwajcarii i Austrii umożliwiałyby szybszy i tańszy dla kierowców przejazd przez Polskę tirów na kolejowych platformach (TIRY NA TORY). Na obwodnice czekają BEZKUTEZNIE SETKI MIAST... Niekompetencja polskich władz poraża już od wielu lat. LEPSZA SIEĆ PUBLICZNYCH BEZPŁATNYCH DRÓG EKSPRESOWYCH, DWUJEZDNIOWYCH ZAMIAST AUTO=STRAT=KILKU ODCINKÓW PŁATNYCH,PRYWATNYCH NA KOSZT PAŃSTWA I KOSZTEM ZMNIEJSZENIA WYDATKÓW NA INNE DROGI PUBLICZNE (tzw. "partnerstwo publiczno - prywatne") Nie chodzi o wprowadzenie cła, lecz realny koszt korzystania z dróg:WEDŁUG BADAŃ PRZECIĘTNY KIEROWCA TRANZYTOWEGO Tira przejeżdżając całą Polskę zostawia u nas łącznie zaledwie...170 zł (wliczając wszystkie koszty: opłaty, jedzenie, noclegi). Jednocześnie 1 Tir powoduje takie zniszczenia drogi jak przejazd 160 000 samochodów osobowych. Całodzienna winieta (opłata drogowa to tylko...6 zł, paliwo maja tańsze własne itp. TIRY NA TORY:PROBLEM=TIRY,PO WYBUDOWANIU NOWYCH DRÓG TIRY BĘDĄ JEŻDZIC SZYBCIEJ BĘDZIE WIĘCEJ TIRÓW=WYPADKÓW 4 TYSIĄCE TIRÓW Z WSZYSTKICH WYPADKÓW 2006r=STO POCIĄGÓW=WSZYSTKIE TIRY, KTÓRE SPOWODOWAŁY WYPADKI W 2006r. NA POLSKICH DROGACH (4 349 TIRÓW) ZMIEŚCIŁYBY SIĘ NA ZALEDWIE 100 POCIĄGACH TOWAROWYCH. W Polsce rząd nie prowadzi żadnej polityki wspomagającej tzw. przewozy intermodalne czyli przerzucające ruch ciężarowy na inne środki transportu. Nie ma także wystarczających inwestycji w linie kolejowe, tak by czas przejazdu pociągu z kontenerami był analogiczny do tego na drodze. Fundusze zaplanowane na inwestycje w przyszłorocznym budżecie (1 miliard złotych) mogą zostać wykreślone przez polityków. W Polsce przejazdy intermodalne stanowią około 1,7% wszystkich przewożonych koleją towarów. W krajach Unii Europejskiej wskaźnik ten wynosi około 10%. Koszty zewnętrzne przewozu wszystkich tirów, które spowodowałyby wypadki na polskich byłyby pięć razy mniejsze niż ich przejazd po drogach. W przypadku pociągu wynosi on 19 euro za tonokilometr, w przypadku przewozu tzw. tirem 88 euro za tonokilometr. To właśnie dlatego rządy krajów UE wspomagają budowę centrów logistycznych (w Polsce jest ich dwa, powinno być co najmniej osiem) i zakup przez przewoźników towarowych tzw. wagonów kieszeniowych, które przewożą kontenery, bądź naczepy tirów. Co dziesiąta ofiara wypadków drogowych ginie w wypadku spowodowanym przez kierowców samochodów ciężarowych. Po drogach naszego kraju porusza się 2 miliony samochodów ciężarowych - przez ostatnie dziesięć lat liczba tzw. tirów wzrosła w Polsce prawie dwukrotnie (o 78%). W zeszłym roku w 4349 wypadkach spowodowanych przez tiry zginęło na polskich drogach 545 osób, a 5751 zostało rannych. W co piątym wypadku drogowym uczestniczy samochód ciężarow Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl www.zasciankowosc.w.pl bez sejmiku,obwodnic,kasyUE 31.03.07, 15:33 ci złodzeje,kłamcy,oszuści POWINNI SIEDZIEĆ W WIĘZENIU A NIE RZADZIC, KANDYDOWAC, STEROWAC MEDIAMI, POLICJA I POKURATURA WWW.ZASCIANKOWOSC.W.PL WWW.HIPERMARKETY.W.PL PODLASIE BEZ SEJMIKU, OBWODNIC I KASY UNII EUROPEJSKIEJ. PODLASKIE AFERY, WYBORY, ŁAPOWKI, HIPERMARKETY-WSZYSCY PODLASCY POLITYCY TO ZAŚCIANKOWI OSZUŚCI, ZŁODZIEJE(LOTNISKA,OPERY,SPRZECZNE Z PRAWEM UNII EUROPEJSKIEJ OBWODNICE,UPADEK KOLEI,GOSPODARKI) www.zaciankowosc.w.pl www.hipermarkety.w.pl wybory,łapowki,hipermarkety-prawda o wszystkich partiach,politykach www.referendum-bialystok.w.pl - propozycja referendum w Białymstoku - mieszkańcy Białegostoku mają szansę powiedzieć, w jakim mieście i regionie chcieliby żyć i mieszkać - ZMIENIĆ BIAŁYSTOK I PODLASIE ! DOŚĆ ZAŚCIANKOWOŚCI ! Spis podlaskich i białostockich afer = dlaczego rządzący kryminaliści pozostają bezkarni ? www.hipermarkety.w.pl -dlaczego Białystok (300 tys. mieszkańców) od 10 lat miał tylko 1 monopolistyczny hipermarket = Auchan, który dzięki monopolistycznej pozycji zbijał kokosy, władze twierdziły ze w "interesie mieszkańców" blokują budowę innych, a w ciągu 2 miesięcy przed wyborami władze wydały pozwolenia na budowę ...4 innych, z rażącym naruszeniem prawa !? Czy chodzi o gigantyczna aferę korupcyjną ? jaki udział mają w tym lokalni politycy, kandydaci na prezydenta Białegostoku - Marek Kozłowski z PIS, Krzysztof Sawicki z ChrS/PO, Tadeusz Truskolawski z PO i Janusz Kochan z SLD ? Politycy wszystkich partii politycznych powinni siedzieć w więzieniach a nie kandydować. Zdelegalizować mafie - bo znowu nie mamy żadnego wyboru - wszyscy już rządzili, kradli i oszukiwali - pokazali już na co ich stać - opis afer i propozycji zmian www.zieloni-bialystok.w.pl Dlaczego więc władze wybierają rozwiązania najdroższe i nonsensowne ? Jak się szacuje, wartość łapówek przy przetargach dla urzędników i polityków wynosi minimum ok. 10 %. Dlatego urzędnicy, politycy wciąż coś budują, kupują (za nasze publiczne pieniądze), a podatki i ceny w Polsce należą porównywalnie z zarobkami do najwyższych w Europie. Więcej informacji: www.zaciankowosc.w.pl wybory, łapówki, hipermarkety - prawda o wszystkich partiach, politykach, spis podlaskich i białostockich afer=dlaczego rządzący kryminaliści pozostają bezkarni ? www.hipermarkety.w.pl -dlaczego Białystok (300 tys. mieszkańców) od 10 lat miał tylko 1 monopolistyczny hipermarket=Auchan, który dzięki monopolistycznej pozycji zbijał kokosy, władze twierdziły ze w "interesie mieszkańców" blokują budowę innych, a w ciągu 2 miesięcy przed wyborami władze wydały pozwolenia na budowę ...4 innych, z rażącym naruszeniem prawa, i chcą podarować "Jagielloni" atrakcyjny teren w centrum miasta !? Czy chodzi o gigantyczna aferę korupcyjną ? jaki udział mają w tym lokalni politycy, np. Prezydent Białegostoku Ryszard Tur, i kandydaci na prezydenta Białegostoku - Krzysztof Sawicki z ChrS/PO, Marek Kozłowski z PIS, Tadeusz Truskolawski z PO i Janusz Kochan z SLD ? Politycy wszystkich partii politycznych powinni siedzieć w więzieniach a nie kandydować. Zdelegalizować tę mafię - bo znowu nie mamy żadnego wyboru - wszyscy już rządzili, kradli i oszukiwali - pokazali już na co ich stać ("opery", "lotniska" "obwodnice" "Via Baltica" - itp. kłamstwa i oszustwa) - opis propozycji zmian www.zieloni-bialystok.w.pl www.zieloni.w.pl jesteśmy przeciwko : PIS,PO,SLD,SDPL, PSL, Samoobrona = wszystkie partie pokazały na co je stać. Pora na zmiany postkomunistycznego układu i związanej z nim tzw. "opozycji" Via Baltica, obwodnica Augustowa przez dolinę Rospudy niszczącą tereny chronione wbrew prawu UE to pomysł SLD wojewody Strzalińskiego na kampanie wyborczą do Sejmu i PO - od 15 lat nie może dlatego powstac, nie chce jej dofinansowac Unia Europejska, a każda ofiara Tirów w Augustowie wykorzystywana jest do kampanii wyborczej Burmistrza z PO www.zieloni.osiedle.net.pl/via-baltica-rospuda.htm przestana oszukiwac i zabijac mieszkancow Augustowa jak burmistrz Cieslik z PO, i wybudujemy proekologiczny wariant obwodnicy Augustowa i Suwałk nie niszczący przyrody i mogacy wtedy uzyskać dofinansowanie UE (obecnie UE naliczylaby kary Polsce za złamanie unijnego prawa). Via Baltica, obwodnica Augustowa przez dolinę Rospudy niszczącą tereny chronione wbrew prawu UE to pomysł SLD wojewody Strzalińskiego na kampanie wyborczą do Sejmu i PO - od 15 lat nie może dlatego powstac, nie chce jej dofinansowac Unia Europejska, a każda ofiara Tirów w Augustowie wykorzystywana jest do kampanii wyborczej Burmistrza z PO www.zieloni.osiedle.net.pl/via-baltica-rospuda.htm 6. nie powtórza wyczynów PO z Warszawy: PO CO POLITYKOM INWE$$$$$TYCJE polskim politykom - aferzystom zawdzięczamy najdroższą w stosunku do zarobków w Europie benzynę, dziurawe drogi, brak dróg szybkiego ruchu i autostrad, upadającą kolej w kraju tranzytowym pomiędzy wschodem i zachodem Europy, najdroższe telefony, dostęp do internetu, najwyższe składki na ubezpieczenie społeczne przy najmniejszych świadczeniach społecznych nie pozwalające na godną egzystencję ludzi starych i chorych, bankrutujące szpitale, ludzi umierających w kilkumiesięcznych kolejkach do lekarza... ale można opowiadać bajki o lotniskach, operach, autostradach... pamietamy Piskorskiego=PO+SLD - najwiekszego aferzyste Warszawy PRZYKŁAD TAKIEJ "POLITYKI INWESTYCYJNEJ" W WYKONANIU AFERALNYM NIK: Most Świętokrzyski - za drogi i bez pomysłu Most Świętokrzyski w Warszawie budowano zbyt drogo, zbyt długo i bez pomysłu - wynika z kontroli NIK. Najwyższa Izba Kontroli negatywnie oceniła realizację budowy Trasy i Mostu Świętokrzyskiego. Z powodu niedostatecznego nadzoru byłej gminy Warszawa-Centrum nad inwestorem budowa pochłonęła o prawie 200 mln zł więcej niż zakładał plan. NIK podkreśliła, że inwestycja nie jest jeszcze zakończona, choć powinna być już w 2001 r. Jak poinformował we wtorek na konferencji prasowej w Warszawie wiceprezes NIK Zbigniew Wesołowski, do realizacji przedsięwzięcia powołano, jako inwestora, spółkę Trasa Świętokrzyska. Koszty jej funkcjonowania wyniosły ponad 10 mln zł. NIK uznała to za "wydatek niegospodarny". Izba skierowała zawiadomienie do prokuratury w sprawie niegospodarnych działań w spółce Trasa Świętokrzyska. Izba oceniła, że spółka ta była "zbędnym ogniwem" i generowała "wysokie, nieuzasadnione koszty funkcjonowania", wśród których znalazły się np. koszty wynagrodzeń (5,5 mln zł). Z kontroli wynika, że struktura organizacyjna spółki była "nieracjonalna". W spółce było pięciu członków Rady Nadzorczej, trzech członków Zarządu, dwóch dyrektorów i jeden lub dwóch pracowników. Według NIK, spółka niegospodarnie wydała pieniądze m.in. na tzw. "zaplecze dla zamawiającego". Kupiła m.in. 41 telefonów komórkowych, 7 aparatów fotograficznych, 4 kamery, 4 telewizory, 22 komputery, 8 samochodów osobowych (według NIK, były wykorzystywane w celach prywatnych, wskazuje na to fakt, że jeden z pojazdów został skradziony z prywatnej posesji). Izba negatywnie oceniła też zakup przez spółkę papierów wartościowych "o znacznym stopniu ryzyka", np. weksli Stoczni Szczecińskiej. Za działanie niegospodarne Izba uznała także wynagradzanie przez spółkę inwestora zastępczego - spółki Zakłady Budownictwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r.... zieloność w akcji... IP: 80.54.13.* 01.04.07, 18:40 portalwiedzy.onet.pl/4868,17230,1382280,czasopisma.html KAŻDA KASA JEST DOBRA O ILE JA UMIEJĘTNIE WYKOZYSTASZ I W ZAMIAN ZA NIA NIE ROBISZ TEGO CZEGO SOBIE ZYCZY PLACACY LECZ ROBISZ TO CO TY CHCESZ-TAK JAK JA TO ROBIE A CZEGO TY NIGDY NIE BEDZIESZ UMIAŁ slawni.wegetarianie@op.pl, 03.01.2007 22:35...no tak, każda kasa jest dobra...tylko co na to PLACACY ci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: białostoczanin Re: zieloność w akcji... IP: *.euro-net.pl 01.04.07, 21:01 wsciekaja sie tak jak ty teraz :) Odpowiedz Link Zgłoś