Dodaj do ulubionych

ludzie modla sie do Papierza

11.04.07, 14:50
Nowy Bog, p. J.Wojtyła
serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,4047827.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Akatolik Re: ludzie modla sie do Papierza IP: 83.2.101.* 11.04.07, 15:24
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=644&w=60538713&a=60540272
      Dobra opinia:

Dla niektórych Wojtyła jest już bogiem. W Polsce stawia mu się liczne bałwany -
      Polska powraca do pogaństwa.

twojezdjecie.pl/pliki/43f9e24345b473d5e516cd59adcfe98a62922.jpg

• drzazgarz Re: ludzie modla sie do Papierza 11.04.07, 15:33
        A to ciekawe! Już nie Asia, Kasia, Ania czy Aneta z niemieckim IP, ale
        zalogowana krzywa noga i błąd ortograficzny dla niepoznaki zakłada wątek.

Ja jednak starą cuchnącą świnię z daleka wyczuję i na nic ta cała konspiracja.
        • Gość: kukułeczka Re: ludzie modla sie do Papierza IP: *.client.duna.pl 12.04.07, 09:48
          bardzo ciekawa ta wasza dyskusja, pozwolę sobie tylko dodać ze w jednym
          aspekcie to wszystko jest niesmaczne. czy to przez niewiedzę dziennikarską i
          nieznajomość religii do której się nawiązuje, czy z potrzeby intensywnego
          wynoszenia JP2 na ołtarze zapomina się o jednym. modlimy się do Boga, a
          świętych i błogosławionych prosimy o wstawiennictwo u Niego. tak tłumaczono mi
          na lekcjach religii, jeszcze jako dziecku. tymczasem rzeczywiście z JP2 próbuje
          się zrobić jakiegoś bożka, takie odnoszę wrażenie. to był skromny i cichy
          człowiek, może powinniśmy się skupić na naśladowaniu go, a nie na owrzaskiwaniu
          i trącących bałwochwalstwem praktykach. myslę, że ten czlowiek poswięciwszy
          całe życie dla ludzi i ulepszania świata bardziej by się cieszył gdybysmy
          przestali się opluwac jadem, zastanowili czasem nad swoim zyciem, ulepszyli
          swój charakter, a nie czcili go pod pomnikiem nie bardzo pamiętając po co.
          myślę, ze nie chodziło mu o pomniki:)
          • fiat_lux Re: ludzie modla sie do Papierza 12.04.07, 23:59
            Gość portalu: kukułeczka napisał(a):

> bardzo ciekawa ta wasza dyskusja, pozwolę sobie tylko dodać ze w jednym
            > aspekcie to wszystko jest niesmaczne. czy to przez niewiedzę dziennikarską i
            > nieznajomość religii do której się nawiązuje, czy z potrzeby intensywnego
            > wynoszenia JP2 na ołtarze zapomina się o jednym. modlimy się do Boga, a
            > świętych i błogosławionych prosimy o wstawiennictwo u Niego. tak tłumaczono mi
            > na lekcjach religii, jeszcze jako dziecku.

a tlumaczono cie modlitwy "zdrowas mario"? to chyba nie jest modlitwa do boga.
            choc nie zdziwilibym sie jak na religii uczono inaczej
            • Gość: kukułeczka Re: ludzie modla sie do Papierza IP: *.client.duna.pl 13.04.07, 17:34
              jesli dobrze pamietam tą modlitwe to jest to rodzaj wierszowanego hymnu,
              oddania czci i prośby o wstawiennictwo. dziwne, że koscół dopuścił do
              publicznego obiegu modlitwę wywyższającą jakąś kobietę, z powodu nastawienia kk
              do kobiet od dawna już nie chodzę do kościoła.
    • Gość: idzikczortu Re: ludzie modla sie do Papierza IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 11.04.07, 17:35
      Rozumiem oburzenie "krzywej nogi" na "Drzazgarza".
      Ta "krzywa noga" chciala poprostu na krzywy ryj poszalec sobie kosztem
      zdesperowanej matki chorych dzieci, ktora dwoi sie i troi ba, siega poza
      sfere "normalnosci" by je natchnac jakas nadziemna energia.
      A nuz?
      Ale to jest domena instynktu matki ktorego nie zrozumie zaden, zadufany w swoja
      och jakze wielka madrosc - pryk, rodzaju "pokrzywionej nogi".
      • krzywa_noga Re: ludzie modla sie do Papierza 11.04.07, 17:51
        Oj,ludziki, zal was i tyle...
      • drzazgarz Re: ludzie modla sie do Papierza 11.04.07, 17:57
        Zauważyłeś Idzikczortu, że temu degeneratowi wprawdzie rzadko, ale od czasu do
        czasu "alt" się niechcąco wciska? Tak to bywa jak się pisze pod wieloma nickami
        - raz z polskimi znakami, raz bez. Powinien ten klawisz taśmą klejącą zaklejać.
        • Gość: Apolak Re: ludzie modla sie do Papierza IP: 83.2.101.* 11.04.07, 18:09
          Ty kolejny od szcztytu polski szpicel po Macierewiczu i Zenku. Mikkelson
          zdemaskowany, Kasia z Niemiec i ja Moskal.
          :))))))))
          • drzazgarz Re: ludzie modla sie do Papierza 11.04.07, 18:17
            Już od dawna ciebie o to podejrzewałem. Zastanawiałem się czy Białorusin
            kształcony w polskich szkołach może być aż tak głupi i prymitywny. Wyszło że
            nie. Później trochę dedukcji i stąd wiem, że nie jesteś Białorusinem tylko
            zwykłym kacapem.
            • Gość: Apolak Re: ludzie modla sie do Papierza IP: 83.2.101.* 11.04.07, 18:21
              Nie bede Ci udoawadniać że nie masz racji, by się przypadkiem nie zdradzić kim
              jestem, ale Twa dedukcja zaprowadziła Cie na manowce
              )))))))
        • krzywa_noga Re: ludzie modla sie do Papierza 12.04.07, 14:54
          Tam na pagorku zakopany jest kon. Caly ze zlota, a kopyta ma srebrne
          mozna za niego kupic fure cukru, fure smalcu...
      • fiat_lux Re: ludzie modla sie do Papierza 11.04.07, 20:10
        Gość portalu: idzikczortu napisał(a):

> Rozumiem oburzenie "krzywej nogi" na "Drzazgarza".
        > Ta "krzywa noga" chciala poprostu na krzywy ryj poszalec sobie kosztem
        > zdesperowanej matki chorych dzieci, ktora dwoi sie i troi ba, siega poza
        > sfere "normalnosci" by je natchnac jakas nadziemna energia.
        > A nuz?
        > Ale to jest domena instynktu matki ktorego nie zrozumie zaden, zadufany w swoja
        >
        > och jakze wielka madrosc - pryk, rodzaju "pokrzywionej nogi".

wlasnie

a tam na pagorku zakopany jest kon. caly ze zlota, a kopyta ma srebrne
        mozna za niego kupic fure cukru, fure smalcu...
    • fiat_lux Re: ludzie modla sie do Papierza 11.04.07, 19:50
      a co nowego?
    • Gość: Chore jakieś Papież - Superprokurent? IP: *.bsk.vectranet.pl 11.04.07, 21:32
      Maluch leżał pod respiratorem, a matka modliła się do Papieża. To cytat z
      artykułu. Aż płakać się chce nad tym tekstem. To mamy nowego Boga? A może
      Papież robił za Prokurenta?
      • Gość: Zosia Re: Papież - Superprokurent? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 09:03
        Drogi Gościu, nie wiadomo co Cię spotka jeszcze w życiu.Może jak bedziesz miał
        umierającą bliską osobę wtedy zaczniesz sie modlić i prosić wszystkich świętych
        o pomoc ( również Papieża Jana Pawła II).
        • syrenka_turbo Re: Papież - Superprokurent? 12.04.07, 10:27
          Skad wiesz, ze sie nie modli do Boga ? "Nie bedziesz mial bogow cudzych przede
          mna" to przykazanie ciagle obowiazuje. Nawet w swojej wypowiedzi mowisz o
          wszystkich swietych pomijajac najwyzszego. To samo ostatnio robi Dziwisz i
          inni. Jego wypowiedz "teraz juz mozna sie modlic do papieza". Nawet nie
          wspomina o Bogu, Chrystusie i ewangeli. To schodzi na plan dalszy.

Druga rzecza sa media, ktore naglasniaja wszystko co ze zmarlym papiezem
          zwiazane. Jesli sa tacy ludzie, ktorym to pomaga to ich sprawa, ale nie powinno
          sie tworzyc wizerunku spoleczenstwa, ktore modli sie do papieza. To jest
          falszywe i wkrotce peknie jak banka mydlana.
          • Gość: Zosia Re: Papież - Superprokurent? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 12:21
            Ludzie mogą modlić się również do Boga za pośrednictwem świętych.
            • syrenka_turbo Re: Papież - Superprokurent? 12.04.07, 12:31
              Gość portalu: Zosia napisał(a):
              > Ludzie mogą modlić się również do Boga za pośrednictwem świętych.

Tylko jakos nikt nic o Bogu nie wspomina mowiac o zmarlym papiezu. W wyznaniu
              wiary powtarzanym na kazdej mszy mowa jest o Chrystusie, ktory przyjdzie sadzic
              zywych i umarlych. Moze nie wyprzedzajmy sadu ostatecznego.
              • drzazgarz Re: Papież - Superprokurent? 12.04.07, 14:18
                Uważajcie na "alt".
                • krzywa_noga Re: Papież - Superprokurent? 12.04.07, 14:51
                  fiat_lux napisal:

"a tam na pagorku zakopany jest kon. Caly ze zlota, a kopyta ma srebrne
                  mozna za niego kupic fure cukru, fure smalcu... "

Wlasnie...
                • krzywa_noga Re: Papież - Superprokurent? 12.04.07, 15:21
                  Kto ci kaze to forum czytac?
              • Gość: Zosia Re: Papież - Superprokurent? IP: *.csk.pl 12.04.07, 15:36
                W wyznaniu wiary powtarzamy również wierzę w Świętych Obcowanie.
                Papież zmarł w opinii świętości, proces kanonizacyjny trwa jakiś czas,życzę,
                aby Autor dożył tego czasu, kiedy Jan Paweł II- Papież Polak zostanie ogłoszony
                Świętym.
                • syrenka_turbo Re: Papież - Superprokurent? 12.04.07, 15:53
                  Gość portalu: Zosia napisał(a):

> W wyznaniu wiary powtarzamy również wierzę w Świętych Obcowanie.
                  > Papież zmarł w opinii świętości, proces kanonizacyjny trwa jakiś czas,życzę,
                  > aby Autor dożył tego czasu, kiedy Jan Paweł II- Papież Polak zostanie
                  > ogłoszony Świętym.

Jesli uzywasz pojec to musisz je znac. Wyjasnij mi prosze, co to jest swietych
                  obcowanie? Czy to moze chodzi o zastepowanie Boga swietymi, jak to ostatnio
                  niektorzy czynia? A moze stawia na rowni swietych z Bogiem? A moze stoi w
                  sprzecznosci z pierwszym przykazaniem.
                  • fiat_lux Re: Papież - Superprokurent? 12.04.07, 23:57
                    syrenka_turbo napisał:

> Gość portalu: Zosia napisał(a):
                    >
                    > > W wyznaniu wiary powtarzamy również wierzę w Świętych Obcowanie.
                    > > Papież zmarł w opinii świętości, proces kanonizacyjny trwa jakiś czas,życ
                    > zę,
                    > > aby Autor dożył tego czasu, kiedy Jan Paweł II- Papież Polak zostanie
                    >
                    > > ogłoszony Świętym.
                    >
                    > Jesli uzywasz pojec to musisz je znac. Wyjasnij mi prosze, co to jest swietych
                    > obcowanie? Czy to moze chodzi o zastepowanie Boga swietymi, jak to ostatnio
                    > niektorzy czynia? A moze stawia na rowni swietych z Bogiem? A moze stoi w
                    > sprzecznosci z pierwszym przykazaniem.

syrenka uwazaj. lepiej nie mysl duzo, i nie urzadzaj wycieczek w tamta strone.
                    zaraz ci drzazgarz powie ze jak ci sie nie podoba to jedz do moskwy na
                    pielgrzymke to przezartej syfilisem mumii, i takie tam inne mile rzeczy.

klep zdrowaski i nie zastanawiaj sie za bardzo, bo myslenie jest z zalozenia
                    wrogiem wiary
                    • pijany_latarnik Re: Papież - Superprokurent? 13.04.07, 06:01
                      Zastanawia mnie to, że niektórzy forumowi mędrcy gardzący ludźmi wierzącymi tak
                      naiwnie założyli, że dziennikarzyna z wybiórczej ukrywający się za inicjałami
                      napisał wszystko zgodnie z prawdą. Ja taki naiwny byłem do 10 roku życia.
                      Później z tego wyrosłem, czego i niektórym uczestnikom tej dyskusji życzę.

Gdy ten dziennikarzyna wybiórczy pisał swój artykuł to doskonale zdawał sobie z
                      tego sprawę, że gdyby napisał że, kobieta prosiła o wstawiennictwo papieża do
                      Boga, to redaktor wydania wyrzuciłby artykulik do kosza, wyśmiałby i może nawet
                      żółtą kartkę by pokazał. Nigdy więc nie dowiemy się jak tam było naprawdę.

Bardzo drażnią mnie ludzie którzy uważają się za mędrców w sprawach wiary czy
                      światopoglądu i gardzący "zacofanymi" ludźmi wierzącymi. Ktoś tu kiedyś mądrze
                      napisał, że wszystkie główne religie są uniwersalne, to znaczy, że nie ma np
                      innej wersji biblii czy mszy dla elit intelektualnych i innej dla słabo
                      wykształconych mas, których nie brakuje w żadnym społeczeństwie. Tylko głupi
                      wykształciuch udający mędrca może gardzić ludźmi, którym nie z ich winy trudno
                      modlić się do Boga którego nie widać, nie można narysować a nawet wyobrażać
                      sobie niewskazane.

Ciekawi mnie czy taki fiat lux również wyśmiewa się i okazuje pogardę dla ludzi
                      kulawych, jąkających się, z zespołem Downa, itd. Ciekawi mnie też czy pochodzi
                      on z jakiejś słynnej od dziesiątek pokoleń arystokratycznej rodziny o wielkich
                      tradycjach intelektualnych. Jeżeli nie, to może tak fiacie lux pogardliwie
                      pośmiej się sobie ze swoich przodków? Życzę przyjemnej zabawy
                      • krzywa_noga Re: Papież - Superprokurent? 13.04.07, 10:08
                        Nikt niekogo nie wysmiewa, tylko sklania do zastanowienia nad sytuacja, ktora
                        maja miejsce. To czy jest to dobre to niech kady sam zada sobie to pytanie i
                        odpowie. Zadne forum nikogo nie smusi zeby nie modlic sie. Nie tylko ten
                        artykul pokazuje ludzi modlacych sie do J.P. II, w TV tez pokazuja takich co
                        zwyczajnie zanosza modly do p. Wojtyly. Mysle jednak, ze byly Papierz nie
                        rzyczylby sobie tego, bo wielokrotknie powtarzal wiernym slowa Przykazan "Jam
                        jest Pan Bog twoj nie bedziesz mial innych Bogow obok mnie".
                        • fiat_lux Re: Papież - Superprokurent? 13.04.07, 15:59
                          ty lepiej nie tlumacz kulturalnie o co ci chodzi bo zaraz napisza ci jak to
                          powinienes sie udac na pielgrzymke i calowac w dupe syfilisem przesiaknieta mumie
                      • fiat_lux Re: Papież - Superprokurent? 13.04.07, 15:58
                        pijany_latarnik napisał:

> Ciekawi mnie czy taki fiat lux również wyśmiewa się i okazuje pogardę dla ludzi
                        > kulawych, jąkających się, z zespołem Downa, itd.

nie rozumiem tego "rowniez"? to wg ciebie ludzie wierzacy sa tak samo
                        niepelnosprawni jak powyzej wyminieni?
                        to ciekawe spostrzerzenie. prosze jedynie zebys pozniej nie cytowal ze to ja to
                        powiedzialem
                        faktem jest jednak ze twoj fanatyzm sprawia ze czytasz co innego a myslisz ze
                        jest napisane co innego
                        • pijany_latarnik Re: Papież - Superprokurent? 13.04.07, 18:31
                          Prawdę tu niektórzy o tobie piszą. Jesteś jak ta hiena, która zjawia się tam
                          gdzie są dyskusje o kościele katolickim, by się pastwić, przekręcać fakty i
                          cudze wypowiedzi. Gdzie ja napisałem, że uważam ludzi o niższym ode mnie
                          intelekcie za ułomnych? Jaki związek z religią ma to czy ktoś urodził z
                          intelektem o dużym potencjale czy też mniejszym? Czy każde drzewo jest świerkim?
                          A może to każdy świerk jest drzewem?

Gdybyś umiał logicznie myśleć, to byś się przede wszystkim udał oburznie, że
                          później wymieniłem również twoich przodków i mi wciskał, że i ich uważam za
                          ludzi ułomnych. Dlaczego tego nie zrobiłeś? Bo kłamca sam nie wierzy w to co
                          mówi czy pisze. Logiczne?

Azp wspominał o belce w oku. Dokładnie nie sprawdzałem o co chodzi, ale zamiast
                          wmawiać sobie i innym bajeczki i kłamstwa, nieudolnie sugerując tezę o rzekomej
                          niższości intelektu każdego katolika apriori, zajmij się lepiej durniu swoim
                          kulawym intelektem bo wnioski, które wyciągasz to tylko wytwór twojego chorego
                          umysłu i nie mają żadnego związku z logiką czy rzeczywistością. Lekarzu - wylecz
                          się sam.

Szczytem chamstwa jest zaś przypisywanie mi fanatyzmu, przypisywanie mi jakichś
                          agresywnych zachowań, itd. Jesteś zwykłym PODłYM KłAMCą. Nie napisałem żadnej
                          fanatycznej wypowiedzi - to jest wymysł twojego chorego umysłu. Gdybyś miał
                          trochę oleju w głowie, to byś się zastanowił dlaczego nikt inny nie ma do mnie
                          żadnych zastrzeżeń i dlaczego prawie każda dyskusja w której się pojawisz kończy
                          się kłótnią. Wszyscy się na ciebie uwzięli?

To ty jesteś pie..iętym fanatykiem. Tacy jak ty fundamentaliści wysadzają
                          posągi Buddy pod pozorem, że ludzie modlą się do posągu a kiedyś tacy jak ty pod
                          pozorem oświecenia zacofanych katolików mordowali księży a kościoły i cerkwie na
                          magazyny zamieniali.

Dalsza dyskusja z tobą nie ma sensu, bo nie jestem ani psychiatrą ani nawet
                          psychoanalitykiem, więc ci nie pomogę. Bez odbioru.
                          • fiat_lux Re: Papież - Superprokurent? 13.04.07, 18:42
                            pijany_latarnik napisał:

> Prawdę tu niektórzy o tobie piszą.

prawda to jest rzecz subiektywna - kazdy moze miec swoja

> Jesteś jak ta hiena, która zjawia się tam
                            > gdzie są dyskusje o kościele katolickim, by się pastwić, przekręcać fakty i
                            > cudze wypowiedzi. Gdzie ja napisałem, że uważam ludzi o niższym ode mnie
                            > intelekcie za ułomnych?

tu
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=60569724&a=60667708

> Jaki związek z religią ma to czy ktoś urodził z
                            > intelektem o dużym potencjale czy też mniejszym? Czy każde drzewo jest świerkim
                            > ?
                            > A może to każdy świerk jest drzewem?

???

>
                            > Gdybyś umiał logicznie myśleć, to byś się przede wszystkim udał oburznie, że
                            > później wymieniłem również twoich przodków i mi wciskał, że i ich uważam za
                            > ludzi ułomnych. Dlaczego tego nie zrobiłeś? Bo kłamca sam nie wierzy w to co
                            > mówi czy pisze. Logiczne?

nie wiem dlaczego mialbym udawac oburzenie. i nie - nie logiczne. prostackie

>
                            > Azp wspominał o belce w oku. Dokładnie nie sprawdzałem o co chodzi, ale zamiast
                            > wmawiać sobie i innym bajeczki i kłamstwa, nieudolnie sugerując tezę o rzekomej

o to jest cos na twoim poziomie: "wprawdzie nie slyszalem piosenki ale chcialbym
                            powiedziec kilka slow na jej temat"

> niższości intelektu każdego katolika apriori, zajmij się lepiej durniu swoim
                            > kulawym intelektem bo wnioski, które wyciągasz to tylko wytwór twojego chorego
                            > umysłu i nie mają żadnego związku z logiką czy rzeczywistością.

ale to TY napisales ze katolicy sa jak downy. a moze zle to odczytalem?

> Lekarzu - wylec
                            > z
                            > się sam.
                            >
                            > Szczytem chamstwa jest zaś przypisywanie mi fanatyzmu, przypisywanie mi jakichś
                            > agresywnych zachowań, itd. Jesteś zwykłym PODłYM KłAMCą.

masz prawo do swoich opini, nawet jesli nie znajduja pokrycia w faktach

> Nie napisałem żadnej
                            > fanatycznej wypowiedzi - to jest wymysł twojego chorego umysłu.

a ja uwazam ze tak zrobiles. temat byl o tym dlaczego ludzie modla sie do
                            zmarlego papieza i czy nie jest to wbrew pierwszemu przykazaniu dekalogu. bardzo
                            konkretne pytanie. fanatykom tak krew uderza do mozgu ze zamiast odpowiedziec
                            kulturalnie, bluzgaja na tego kto je zadal i wszystkich co maja inne zdanie. tak
                            jestes fanatykiem

> Gdybyś miał
                            > trochę oleju w głowie, to byś się zastanowił dlaczego nikt inny nie ma do mnie
                            > żadnych zastrzeżeń i dlaczego prawie każda dyskusja w której się pojawisz kończ
                            > y
                            > się kłótnią.

to jest nieprawda

> Wszyscy się na ciebie uwzięli?

>
                            > To ty jesteś pie..iętym fanatykiem. Tacy jak ty fundamentaliści wysadzają
                            > posągi Buddy pod pozorem, że ludzie modlą się do posągu a kiedyś tacy jak ty po
                            > d
                            > pozorem oświecenia zacofanych katolików mordowali księży a kościoły i cerkwie n
                            > a
                            > magazyny zamieniali.

nie mam w chaci posagu buddy. tak nie wiesz tez gdzie mieszkam i czy
                            kiedykolwiek mieszkalem w usa czy kanadzie. nie wiesz o mnie nic

co nie przeszkadza ci pisac te wszystkie oszczerstwa. jak to sie ma do zasad
                            twojej wiary ktorej tak bronisz fanatyku? wlasnie o to chodzi z ta belka

>
                            > Dalsza dyskusja z tobą nie ma sensu, bo nie jestem ani psychiatrą ani nawet
                            > psychoanalitykiem, więc ci nie pomogę. Bez odbioru.
                            >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka