25.12.01, 04:35
Czy ktos moze wie czy i gdzie mozna znalezc na internecie zdjecia starych domow
i ulic na Bojarach (szukalem, ale bez powodzenia.........). Byc moze jest jakas
ksiazka, album z takimi zdjeciami? Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Maciek
Obserwuj wątek
    • Gość: nereida Re: Bojary IP: *.proxy.aol.com 02.04.02, 04:19
      cavafis47 napisał(a):

> Czy ktos moze wie czy i gdzie mozna znalezc na internecie zdjecia starych domow
      >
      > i ulic na Bojarach (szukalem, ale bez powodzenia.........). Byc moze jest jakas
      >
      > ksiazka, album z takimi zdjeciami? Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
      > Maciek
      >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
      Widze Macku,ze nikt Ci nie odpisal na post....a szkoda....z przyjemnoscia tez bym
      poogladala te stare domki wsrod ktorych sie wychowalam...mego domu juz tam nie ma
      ale sasiedzi obok nadal tam mieszkaja...bylam w Polsce w ub.roku, z nostalgia i
      lezka w oku spacerowalam po ulicy Piasta ( mieszkalam na niej),porobilam sporo
      zdjec...niestety nie mam zadnych z dawnych lat....a moze ktos uczyl sie w Szkole
      Podstawowej nr 10 na przelomie 1970 roku??..czekam na jakies odpowiedzi:)))
      ....pozdrawiam :))
      • anka1 Re: Bojary 02.04.02, 08:47
        jest album Piotra Sawickiego <Bialystok moje miasto>. moze tam cos znajdziecie?
        • Gość: Jonek Re: Bojary IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.02, 00:54
          Był taki duży dom na początku ulicy Sobieskiego - częściowo drewniany, z
          potężnymi gankami czy werandami. Czy ktoś go pamięta?
          • Gość: atoja Re: Bojary IP: *.proxy.aol.com 05.04.02, 04:43
            Gość portalu: Jonek napisał(a):

> Był taki duży dom na początku ulicy Sobieskiego - częściowo drewniany, z
            > potężnymi gankami czy werandami. Czy ktoś go pamięta?
            >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
            jonek..szczerze mowiac nie pamietam..chociaz jak bym tak mocno wysilila swoja
            pamiec to moze?..ja mieszkalam na ul.Piasta blizej baru Piast ( slynna mordownia
            swego czasu ),czy pochodzisz z Sobieskiego???..na Kraszewskiego mialam znajomych..

pozdrawiam ;)
            nereida..
            • Gość: Jonek Re: Bojary IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.02, 09:30
              Gość portalu: atoja napisał(a):

> jonek..szczerze mowiac nie pamietam..chociaz jak bym tak mocno wysilila swoja
              > pamiec to moze?..ja mieszkalam na ul.Piasta blizej baru Piast ( slynna mordowni
              > a
              > swego czasu ),czy pochodzisz z Sobieskiego???..na Kraszewskiego mialam znajomyc
              > h..

Pochodzisz to za mocno powiedziane. Jestem rodowitym krzyżakiem. Ale na
              Sobieskiego mieszkali moi dziadkowie, których jako dziecko odwiedzałem. Pamiętam
              tylko ten dom - był niesamowity. Nie rozumiem, jak można było go zburzyc.
              Innych ulic nie kojarzę, ale taką mordownie to pamiętam - była tuż obok (tzn.
              jakieś 50m). Nie wiem tylko, czy to ta?
          • Gość: koro Re: Bojary IP: 212.244.106.* 11.06.02, 12:27
            Gość portalu: Jonek napisał(a):

> Był taki duży dom na początku ulicy Sobieskiego - częściowo drewniany, z
            > potężnymi gankami czy werandami. Czy ktoś go pamięta?

Byłem w tym domu tuż przed rozbiórką. Na ścianach lezało kilka warstw tapet,
            niektóre wzory jeszcze przedwojenne. zaś na strychu wśród rupieci znaleźć mozna
            było resztki zeszytów z recznymi zapiskami dzieci z żydowskiej szkoły.
            Swoją droga niezły czad. Najpiekniejsza dzielnica miasta umiera od
            dziesięcioleci, a nie ma żadnego albumu poświęconego jej znikającemu pięknu.
            Podobnie się dzieje z okolicami Młynowej, Angielskiej, Grunwaldzkiej.
      • cavafis47 Re: Bojary 10.06.02, 20:43
        .... przepraszam ze nie odpowiedzialem od razu... tez uczylem sie w SP10 ale w
        latach 80-tych, co do Bojar juz niedlugo wybieram sie do kraju i bede sam robil
        zdjecia.... niewiadomo jak dlugo jeszcze chocby namiastka tej atmosfery Bojar
        pozostanie, pozdrawiam.....
    • Gość: ghost Re: Bojary IP: *.poland4u.pl 06.04.02, 23:21
      z tego co pamietam kilka takich zdjec wisi w "knay'u", calkiem ladnych zdjec,
      pytalem nawet o autora ale w tej chwili nie pamietam
      jesli chodzi o stare zdjecia bialegostoku bylo taka ksiazka pt. "bialystok w
      starej pocztowce", sadze ze cos w niej znajdziesz ewentualnie przejzyj albumy o
      bialymstoku, ktorych ostatnio pojawilo sie calkiem sporo
    • poziomk Re: Bojary 11.06.02, 08:38
      Moze nie Bojary, ale pod-bialostocka wies. Ostatnio skanowalem takie zdjecia
      starych domow i gospodarstw. Zdjecia sa dobrej jakosci 300dpi szlifowane
      (obrobka cyfrowa) - jak by nie bylo w grafice pracuje. Jesli interesuje to pisz
      na priv. ok 100 zdjec= 400MB
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka