morfeusz_1 26.02.08, 21:08 No i co ty na to Josip,nie może być jak kiedyś... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: abc Białystok solidarny z Serbią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 21:28 nie bialostoczan tylko swoje! a wg wielu historykow (wiadomo - zalezy, ktora strona, ale obiektywne badania jezyka takze na to wskazuja), ze albanczycy wczesniej zamieszkiwali ten region niz serbowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolec Białystok solidarny z Serbią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.08, 21:48 Ciekawe co byscie powiedzieli jakby Ślask chciał sie oderwać od Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimochodem Re: Białystok solidarny z Serbią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 21:55 Na dodatek z Częstochową. Zwykła przyzwoitość, nas Polaków, narodu który dotykały rozbiory nakazuje być z Serbią. Odpowiedz Link Zgłoś
grat.nowy Re: Białystok solidarny z Serbią 27.02.08, 08:12 czy ktoś "rozbiera" Serbię? mieszkańcy Kosowa zdecydowali, że chcą być samodzielni, a że jest ich większość przeszli od słów do czynów. Różnica jest istotna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: Białystok solidarny z Serbią IP: *.elpos.net 27.02.08, 17:23 Pomijając sprawę Kosowa - nie masz racji w kwestii prędkości. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Białystok solidarny z Serbią 28.02.08, 11:25 W sprawie prędkości Grat tylko cytuje pewnego Anglika. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimochodem Re: Białystok solidarny z Serbią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 18:41 Do grat.nowy I sami bez zgody państw sprawujących "humanitarną misje" a przede wszystkim USA by tę niepodleglość zdobyli? A to ciekawe dlaczego w innych miejscach narody pragnące niepodleglości jej nie uzyskują? Istota poltycznego draństwa w pzrypadku Kosowa polega na tym, że o niepodległości czy suwerenności narodów decyduja imperialne interesy mocarstw, w kompletnej asymetrii do jakichkolwiek norm międzynarodowych. Rosja uzyskała wspaniały prezent dla pansłowiańskiej retoryki a Europa kłopoty. Wedle tej nowej logiki juz niedługo Marsylia może ubiegać się o status niezależnego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
erin32 Re: Białystok solidarny z Serbią 27.02.08, 09:03 Zwykła przyzwoitość nakazuje raczej nie popierać imperialistów. Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fabian Re: Białystok solidarny z Serbią IP: *.euro-net.pl 27.02.08, 18:42 A gdzie byłeś jak Serbowie zabijali tysiące Muzułmanów, Chorwatów. We IX.2007 byłem w mieście Osijek niedaleko granicy z Serbią. Miasto po wielu latach nosi olbrzymie ślady zniszczeń, jakich dokonali Serbowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nurni flowenol Re: Białystok solidarny z Serbią IP: *.csk.pl 26.02.08, 21:56 A niech się odrywa!!! Oni nigdy nie czuli się ani Polakami, ani Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Narodowiec Re: Białystok solidarny z Serbią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 22:01 Popieram Serbów to chrześcijański bratni prawosławny nam Polakom naród a kosowianie to bisurmany wyznający fanatyczny islam . Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Białystok solidarny z Serbią 26.02.08, 22:09 znow diabel pali pod balkanskim kotlem. nic tylko sie modlic, zeby sie ten ogien nie rozszedl jak w 1914 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koza Białystok solidarny z Serbią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.08, 22:12 moje miasto to białystok (umpa umpa umpa) a moje życie to... białystok (umpa umpa umpa)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: Białystok solidarny z Serbią IP: *.sub-70-198-255.myvzw.com 26.02.08, 22:14 Poszla "koza" do woza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joasia Re: Białystok solidarny z Serbią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 23:27 tak jak kiedyś to ja nie chcę www.rumburak.friko.pl/ARTYKULY/religia/nazizm/jugoslawia.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator nie Białystok a ok100 osób IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 27.02.08, 04:18 Ten wiec nie był stanowiskiem białostoczan .Widziałem to .Było tam około 100 osób(Ilość na pewwno zawyżyłem ale niech maja). Wydaje mi się ,że był to wiec wyznawców prawosławia(Serbia jest prawosławna). Ta garstka prawosławnych nie ma prawa mówić o poparciu białostoczan dla Serbów. A więc jeżeli chcecie wysyłać jakiekolwiek petycje to wysyłajcie w imieniu tych ok.100 osób obecnych na wiecu. Odpowiedz Link Zgłoś
erin32 Re: nie Białystok a ok100 osób 27.02.08, 09:06 Zgadzam się. Niech wypowiadają się w imieniu swojej garstki solidarnych. Ja imperialstów i rzeźników nie popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
andrijko Re: nie Białystok a ok100 osób 27.02.08, 09:29 Masz rację - nie popieraj tych 100 prawosłąwnych, któzy nie mają prawa nazywać siebie dumnym mianem białostoczan. Ja też z reguły nie popieram tych 50 dziadków, którzy tam się czasem spotykają, by powspominać jakieś dawne zapomniane rocznice. Odpowiedz Link Zgłoś
erin32 Re: nie Białystok a ok100 osób 27.02.08, 20:00 Dobrze się czujesz? Czy słoneczko zaszkodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: von Barszczewo Białystok solidarny z Serbią IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.08, 06:07 Czy manifestacja była uzgodniona z Orlą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc ja jako katolik solidaryzuje się z serbami IP: *.man.bialystok.pl 27.02.08, 07:48 jak widac po tym forum idiotów nie rozumiejacych o co w tym wszystkim chodzi w naszym mieście nie brakuje Dziś tylko skończony przygłup będzie antagonizował katolików z prawosławnymi...mamy wspólną WIARĘ..wspólne WARTOŚCI i po tym co zrobił nasz rząd powinnismy WSPÓLNIE ZAPROTESTOWAĆ ...to co sie dzieje w kosowie odbije się czkawką na człej europie i jej chzreścijańskich wartościach a ci co tu sie jadem opluwają czy to na katolików czy na prawosławnych to wypad z powrotem na swoje zabite dechami wiochy...bo od razu widać skąd jesteście buraki Odpowiedz Link Zgłoś
erin32 Re: ja jako katolik solidaryzuje się z serbami 27.02.08, 09:12 Sam jesteś burak i to do potęgi n-tej. Przestań walic te teksty o religii - guzik mnie to ochodzi jakiego wyznania są Serbowie. Nie popieram ich dlatego, że to imperialiści, odpowiedzialni za wojnę na Bałkanach. Gdyby to chorwaci lub Słoweńcy rozpętali to piekło też bym ich potępiała. Dziwne, że jako obywatel kraju, który tele razy był napadany i okupowany, nie potrafisz tego pojąć. Może w takim razie zacznij współczuć Niemcom i Ruskim, za to, że się przed nimi broniliśmy. Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: ja jako katolik solidaryzuje się z serbami IP: *.man.bialystok.pl 27.02.08, 09:29 no cóż czytanie GW i oglądanie TVN przyynosi efekty.."serbowie imperialiści" HAHAHAHAHA dawno sie tak nie uśmiałem..kraj który NAJBARDZIEJ terytorialnie ucierpiał na konfliktach bałkańskich miałby być "imperialnym"? głupota ludzka nie zna granic..wg ciebie to że UCK ZBROJNIE wystąpiło przeciwko LEGALNYM władzom jest dowodem na imperializm? czy dowodem na imperializm serbii jest obrona jej granic? bombardowanai NATO to też element imerializmu? a moze amerykańska baza wojskowa wybudowana w 2000r w Kosowie bez zgody legalnego rządu w belgradzie? ręce opadają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fabian Re: ja jako katolik solidaryzuje się z serbami IP: *.euro-net.pl 27.02.08, 18:49 Chyba zapomniałeś o genezie konfliktu. To właśnie Serbom zachciało się Wilkiej Serbii i wszelkie dziłania Miloszevica popierało szereg mieszkańców Serbii. Czysty nacjonalizm doprowadził do wojny i w efekcie tego, Serbia ostała się tam gdzie mieszkają Serbowie. Jugosławia mogła być pod koniec lat 80-tych w Unii, ale I sekretarz Miloszevic chciał mieć wielką Serbię wraz z wieloma mieszkańcami teej części Jugosławii i stało się to co widzieliśmy przez wiele lat: wojna, wygnanie wielu ludzi. Skoro ta 100 popiera Serbów to również popiera Karadzica, którego tak Serbowie ukrywają... Zabijał ludzi tylko dlatego, że byli muzułmanami lub katolikami. A teraz tchórz nawet nie chce wyjść z ukrycia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chyba ty Re: ja jako katolik solidaryzuje się z serbami IP: *.bagu.cable.ntl.com 28.02.08, 03:20 chyba nie orientujesz sie w duzej roli i przyczenieniu sie Niemiec do rozpadu Jugosławii: Kiedy na horyzoncie politycznym pojawiła się możliwość likwidacji imperium sowieckiego, cztery państwa środkowej Europy: Włochy, Jugosławia, Austria i Węgry nawiązały porozumienie o współpracy politycznej, zwane od czwórki jego uczestników Quadragonale. Wkrótce do tego porozumienia dołączyła Czechosłowacja (jeszcze jako jedno państwo) i w ten sposób Quadragonale przekształciło się w Pentagonale. Niedługo doszlusowała Polska i w ten sposób Pentagonale przekształciło się w Heksagonale. Heksagonale było pomysłem na wypełnienie próżni politycznej, jaka wytwarzała się w Europie Środkowej wskutek rozpadu imperium sowieckiego, na przezwyciężenie podziału Europy Środkowej na strefę albo niemiecką, albo rosyjską, słowem - pomysłem nawiązującym do idei politycznego porządku wiedeńskiego z roku 1815, który stosunki w Europie fundował na równowadze trzech sił, a nie dwóch. Tą trzecią siłą miało być właśnie Heksagonale. Niemiecką reakcją na Heksagonale była zachęta skierowana do Słowenii i Chorwacji, by proklamowały niepodległość. Spowodowało to natychmiastowy rozpad Jugosławii, która miała być bałkańskim filarem Heksagonale, i krwawą wojnę o granice. Charakterystyczne jest, że od strony politycznej było to posunięcie bardzo podobne do tego, jakim posłużył się Adolf Hitler w roku 1940, tworząc satelickie państwo chorwackie na gruzach Jugosławii. Widać na tym przykładzie, że poważne państwo realizuje swoje interesy podobnymi metodami, niezależnie od tego, jaki akurat ma ustrój i jakie ideały głosi. W rezultacie niemieckiej kontrakcji Heksagonale przestało istnieć, próżnię polityczną w Europie Środkowej zaczęły zaś wypełniać Niemcy. Tajemnica poliszynela jest to iz Słowenia- jej służby itd sa podporządkowane Niemieckiemu wywiadowi. Pamiętajmy tez o największej -o jednej z największy baz USA w Kosowie (wydzierżawili bazę na 99 lat w 1999...oczywiście od UCK)- i o kopalniach w Kosowie w reku Niemców oddane wbrew Belgradowi. Przez kosowo ma isc także ropociąg z Turcji i m.kaspijskiego. EU i USA nie chcialy by Serbowie mieli możliwość kontroli ropociagu, wiec im zabrali tereny. Odpowiedz Link Zgłoś
kumbuks Re: ja jako katolik solidaryzuje się z serbami 28.02.08, 05:58 No nareszcie coś konkretnego Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: ja jako katolik solidaryzuje się z serbami 28.02.08, 09:02 Dobra to już wiemy. Chciałbym punkt po punkcie, chronologicznie, przeanalizować sytuację na Bałkanach. Chciałbym bez pro- ani anty-Serbskiej propagandy znaleźć "winnych" na samym początku. Więc mamy już zachętę Niemiec do odłączenia Słowenii - tu jest chyba najprościej bo ludność najbardziej jednolita etnicznie(proszę o korektę). Mamy Chorwację w której po ogłoszeniu secesji znajduje się duża grupa Serbów a właściwie enklawy Serbów. Jaki był stosunek Chorwackiej Wspólnoty Demokratycznej (HDZ) pod wodzą Franja Tudjmana tych mniejszości? Tu w tym miejscu bowiem musimy szukać początków krwawego bałkańskiego kotła - czyli kto zaczął. Dużą pomocą będzie tekst z magazynu historycznego "HistMag" o Franjo Tudjmanie i najnowszej historii Chorwacji: histmag.org/?magazyn=3&id=805 Odpowiedz Link Zgłoś
erin32 Re: ja jako katolik solidaryzuje się z serbami 27.02.08, 20:03 Jak widać toksyczny wpływ rydzów ma jeszcze bardziej negatywne skutki. Serbowie byli, są i będą imeprialistami, bo chcieli podbić wszystkie pozostałe narody balkańskie. Tylko sie im nie udało. No i teraz straszna tragedia, biedni Serbowie to niewinne ofiary. A niektórzy Polacy to bezrozumne osobniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator zxc,ty taki katolik jak ja prawosławny IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 27.02.08, 14:57 Opluwać i wyzywać to ty zacząłeś.A z wiochy to ty możesz tylko być ,ewidentnie wynika to z twojego wpisu, I na koniec muszę cię zaskoczyć ,pochodzę z Poznanie. Zapytasz co ja tu robię, też sie dziwię. Mój poprzedni wpis nie jest żadnym obrażaniem prawosławnych(każdą wiarę szanuję i sie nie wtrącam do jej wyznawców),po prostu stwierdziłem suche fakty. Widzę ,że tobie prawdę ciężko przyjąć. Zyjesz w nienawiści do wszystkich i wszystkiego ,co nie dla ciebie wygodne i co nie myśli i mói tak jak ty. Było już dwuch na tym świecie myślących tak jak ty,to Józek Stalin i Adolek Hitler. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Narodowiec Białystok solidarny z Serbią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 08:04 Fantyzm islamski do najgorsza swołoczna świecie w kosowie Ameryka otworzyła puszkę pandory dlaczego miesza się w to nasz rząd ratujcie Serbów . Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Białystok solidarny z Serbią 27.02.08, 08:09 www.ekumenizm.pl/content/article/20070924085605508.htm To do poczytania dla zwolenników muzułmańskiej ekspansji w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
macrow Re: Białystok solidarny z Serbią 27.02.08, 09:04 o prosze! ci, ktorzy tak niedawno pragneli niezaleznosci i wolnosci... sa jakies racjonalne argumenty za odmowa kosowianom uwolnienia sie od serbii? ja na razie czytam tu tylko polemike o religijnym fanatyzmie - takie slowa ze strony podlasian :D dlaczego kosowianie mieliby nie oderwac sie od serbii, skoro nie czuja zadnej przynaleznosci do tego kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Re: Białystok solidarny z Serbią IP: 212.160.172.* 27.02.08, 09:57 Czy ktoś ogladał "Życie jest cudem" Kusturicy? Polecam. Cały ten kocioł w pigułce. Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: Białystok solidarny z Serbią 27.02.08, 10:08 Czytasz , czytasz i czytasz i nic nie wyczytałeś widzę. Jest podobieństwo między Betlejem i Kosowem , podobne metody przejmowania majątku chrześcijan tu i tu. Odpowiedz Link Zgłoś
macrow Re: Białystok solidarny z Serbią 27.02.08, 11:10 a od kiedy betlejem jest majatkiem chrzescijan? gdyby Chrystus urodzil sie w pekinskiej stodole, to pekin stalby sie nie-chinski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Białystok solidarny z Serbią IP: *.osiedle.net.pl 27.02.08, 10:12 > dlaczego kosowianie mieliby nie oderwac sie od serii, skoro nie > czuja zadnej przynaleznosci do tego kraju? To może niech odczepi się od nas Śląsk, bo oni zawsze najpierw Ślązacy a potem długo długo nic i może Polakiem odrobinę się czuje. No i kaszubi to tez w sumie oddzielny język i jak wykazał spis czują się inni, idźmy tez krok dalej, każdy kto mieszka w Polsce ale nie czuje się Polakiem niech się wyzwala spod imperialistycznej Polski (Litwini na Suwalszczyźnie, Białorusi itd. ), przecież oni nie czują się związani z nami. Serbia imperialiści, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
macrow Re: Białystok solidarny z Serbią 27.02.08, 11:08 > To może niech odczepi się od nas Śląsk, bo oni zawsze najpierw > Ślązacy a potem długo długo nic i może Polakiem odrobinę się czuje. -dokladnie, a co w tym zlego? troche wiecej autonomii zadnemu regionowi nie zaszkodzi. a jesli ktos sie nie czuje polakiem, to dlaczego ma nim byc? ...skoro juz mowa o terenach niemieckich, to o nich pogadajmy: np. bawaria, czy saksonia maja status "wolnego panstwa" w niemczech. maja sporo suwerennosci w zaresie ustawodawstwa, maja tez sporo zobowiazan wobec federacji niemieckiej. u nas sie zabija tradycje regionalne wedlug tradycji komunistycznej. mamy wciaz bardzo mocna centralizacje, a konstytucyjny zapis o decentralizacji to pic na wode. Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: Białystok solidarny z Serbią 27.02.08, 18:18 Marcow - całe Niemcy maja inny status niż Polska. Są pańswem federacyjnym , wynika to z ich historii. Powstały z dobrowolnego połączenia się małych państewek , dziś zwanch krajami. Polska nigdy nie miała podobnego epizodu w swojej historii. Każdy z krajów jast w dużym stopniu niezależny , ale ciągle zwiększa się konsolidacja i ujednlicenie wszystkich rejonów. Odpowiedz Link Zgłoś
followthesun Niektórzy białostocczanie solidarni z Serbią 27.02.08, 12:39 ,a niektórzy nie. Jeszcze inni obojętni i to tyle. Dwieście osób to ciut za mało,aby się wypowiadac w imieniu prawie trzystu tysięcy mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
macrow Re: Niektórzy białostocczanie solidarni z Serbią 27.02.08, 12:43 dokladnie, to malo reprezentacyjna proba. a co nas tak naprawde obchodzi prowincja odleglego kraju? ...tym bardziej, ze mamy dosyc wlasnych problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Białystok solidarny z Serbią 27.02.08, 12:50 Przybywa równiez w Białymstoku różnych Czeczeńców i innych. Pewnie kiedyś jak już odpowiednio zadziałaja w celu poprawy swojej sytuacji demograficznej powiedzą że ci Polacy w Białymstoku to pewnie przybysze z sąsiedniego Mazowsza i sprawdzonymi metodami postarają się o powrót ich do macierzy , ogłoszą wtedy niepodległość Islamskiej Republiki Białostockiej. Odpowiedz Link Zgłoś
macrow co ty wygadujesz 27.02.08, 13:30 samo "roznych czeczencow i innych" obrazuje, ze nie masz pojecia, o czym gadasz. boisz sie niepodleglej islamskiej bialostoczyzny? -to trzeba sie lezcyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: Białystok solidarny z Serbią IP: *.elpos.net 27.02.08, 20:17 Na początek można by ogłosić suwerenność bloku, w którym mieszkają Czeczeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi2 w kosowie mieszkają Albańczycy IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 27.02.08, 13:02 W 1991 roku w Kosowie mieszkało ok 2 milionów osób. Z czego ok. 82% to Albańczycy a reszta to mniejszości narodowe i w tym Serbowie - ok 5-6%. Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: w kosowie mieszkają Albańczycy 27.02.08, 13:11 Przed zajęciem Kosowa przez Imperium Osmańskie wcale Albańczyków tam nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Albania = Imperium Osmanskie? buahaha 27.02.08, 13:52 A co Cię tak rozśmieszyło mości Marcow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macrow Re: Albania = Imperium Osmanskie? buahaha IP: *.helmholtz-muenchen.de 27.02.08, 15:51 od czasow atatürka nie ma zadnej dynastii osmanskiej, przynajmniej nie podsiada ona zadnej wladzy. a albania jest obecnie malenka republika parlamentarna, o podobnej do berlina liczbie mieszkancow. nie mozna wiec sugerowac, ze panstewko to ma ambicje ekspansyjne w kierunku serbskim :D co za porownanie! wielka rzesza osmanska vs. pizdryk albania.... Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: Albania = Imperium Osmanskie? buahaha 27.02.08, 16:10 Czym było Imperium Osmańskie możesz sobie poczytać:"Imperium Osmańskie (jako nazwa państwa pisane wielką literą, jako nazwa imperium dynastii Osmanów - małą; dla tego drugiego znaczenia synonimem jest nazwa imperium ottomańskie) - państwo tureckie (kalifat) na Bliskim Wschodzie, założone przez jedno z plemion tureckich w zachodniej Anatolii, obejmujące w okresie od XIV do XX wieku Anatolię, część południowo-zachodniej Azji, północną Afrykę i południowo-wschodnią Europę. W kręgach dyplomatycznych na określenie dworu sułtana, później także całego państwa tureckiego, stosowano termin Wysoka Porta." Na Bałkanach osiedlano w czasie okupacji Tureckiej ludność pochodzenia azjatyckiego wyznania islamskiego. Prowadzono również nawracanie chrześcijan na islam. Zwyczajnie Marcow chcę Ci wytłumaczyć kim są Albańczycy w Kosowie i jak tam znaleźli się i jak zostali większością w nieswoim kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macrow Re: Albania = Imperium Osmanskie? buahaha IP: *.helmholtz-muenchen.de 27.02.08, 16:24 tak wiec oprocz islamu sunnickiego albania nie ma nic wspolnego z ottomanami, tak? chyba, ze chcesz przez swoja wypowiedz zasugerowac genetyczne podobienstwo albanczykow i ottomanow. moze jakies snips kaza tym ludziom ekspandowac i mordowac w ottomanskim stylu? ... jesli tak uwazasz, to sie opamietaj. polakom mozna duuuzo brudnych genow przypisac. a moze twoja wypowiedz "Zwyczajnie > Marcow chcę Ci wytłumaczyć kim są Albańczycy w Kosowie i jak tam > znaleźli się i jak zostali większością w nieswoim kraju" oznacza, ze naprawde myslisz, ze ottomanska armia wciaz zyje? nie wierzysz, ze umarli? mowimy o pokoleniach, dzisiatkach pokolen, ktore zeszly z tego swiata od czasu ottomanskiej wladzy na balkanach. a ty mowisz, jakby turcy dopiero tam weszli i rozkradali ziemie. Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: Albania = Imperium Osmanskie? buahaha 27.02.08, 17:58 Rozumiem więc że twoim zdaniem rdzenną ludnością Polski sa również Żydzi i Cyganie bo przecież przybyli tu wiele pokoleń temu. I niebiałbyś nic przeciwko powstaniu ich państwa gdzieś na obszarze dzisiejszej Polski bo to im twoim zdaniem się należy jak 2x2=4 (rozważanie teoretyczne oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Albanizacja prowincji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 18:33 Zmiany demograficzne w Kosowie Kosowo 1871 Serbowie 64% Albaczycy 32% Kosowo 1899 Albaczycy 48% Serbowie 44% Kosowo 1948 Albanczycy 68% Serbowie 24% Kosowo 1991 Albanczycy 82% Serbowie 11% Kosowo 2005 Albaczycy 92% Serbowie 4% Prisztina 1953 rok Albanczycy 37% Serbowie 33% 1961 rok Albanczycy 49% Serbowie 38% 1971 Albanczycy 59% Serbowie 28% 1981 Albanczycy 70% Serbowie 19% 1991 Albanczycy 79% Serbowie 13% 2000 Albanczycy 97,4% Serbowie 2,2% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Palenie cerkwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 18:35 Warto objerzec www.youtube.com/watch?v=fkgHkxIfgBc&feature=related www.youtube.com/watch?v=hPW4rhnbnpA&NR=1 Odpowiedz Link Zgłoś
macrow Re: Albania = Imperium Osmanskie? buahaha 27.02.08, 19:40 kolega "!" pokazal nam zmiany demograficzne tego obszaru. rozumiesz sam, porownywalnej sytuacji nie mamy w polsce. a gdybysmy mieli, to polacy by byli w mniejszosci, a dominujaca grupa nie mialaby powodu powstrzymywac sie od ogloszenia niepoleglosci. co do zydow: tak. rdzenna ludnoscia np. bialegostoku byli miedzy innymi zydzi. tyle, ze ci trafili tu wskutek wypedzen. ale byli pieknie zasymilowani, bo zyli tu wlasnie od wielu pokolen - tak samo, jak polacy. myslisz, ze slowianskie plemiona wziely sie tu z powietrza? nie, przywedrowaly. podobnie jak muzulmanie na balkany... wszystko trzeba widziec w swietle czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Dokladnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 18:40 "Przed zajęciem Kosowa przez Imperium Osmańskie wcale Albańczyków tam nie było." Spis przeprowadzony w XV wieku wykazal ,ze Kosowo zamieszkiwalo kilkunastu Albanczykow!!! Artykul www.wprost.pl/ar/123911/Kosowo-jest-serbskie/ Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Dokladnie! 27.02.08, 21:33 Dzięki za linka. Ciekawy tekst pani Dominiki Cosić. Pod tekstem dziesiątki komentarzy od czytelników. W 95% potępiające decyzję polskiego rządu uznającego niepodległość Kosowa. To samo na forum Wiadomości portalu GW. To samo na blogu Rafała Steca - komentatora piłkarskiego: rafalstec.blox.pl/2008/02/Dlaczego-ligowi-kibice-sa-wrogami-niepodleglego.html Rząd Tuska na którego głosowałem zrobił ohydne świństwo Serbom, Polakom i całej cywilizowanej społeczności. Już nie ważne są jego reformy, przyśpieszanie i optymizm. Są rzeczy podstawowe, fundamentalne których należy przestrzegać i za to nie ma wybaczenia. Dziwią mnie natomiast motywy naszej białostockiej społeczności. No bo z jednej strony jako jedna z niewielu grup w Polsce głosuje za PiS-em i po wygranej PO nie ma dnia by nie opluwała nowego rządu. Rządu który na dobre jeszcze nawet nie miał czasu by coś w Polsce zmienić, a z drugiej strony w większości chwali ten rząd za niepodległe Kosowo. I to wtedy gdy PiS i Prezydent z PiS-u nawołują do namysłu. Warto byłoby ten dziwny paradoks wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dokladnie! IP: 80.54.14.* 29.02.08, 11:45 > Rząd Tuska na którego głosowałem zrobił ohydne świństwo Serbom, Polakom Tust jest skrytym kaszubskim separatysta - to wszystko wyjasnia Odpowiedz Link Zgłoś
followthesun Re: Dokladnie! 27.02.08, 21:35 Ha ha ha! Spis w XV wieku!!!! Na podstawie meldunku, czy zglaszali się z dowodem osobistym????? Lubię Wprost;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Dokladnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 11:05 "Ha ha ha! Spis w XV wieku!!!! Na podstawie meldunku, czy zglaszali się z dowodem osobistym????? Lubię Wprost;)" 15th century 1455: Turkish cadastral tax census (defter)[9][citation needed] of the Brankovic dynasty lands (covering 80% of present-day Kosovo) recorded 480 villages, 13,693 adult males, 12,985 dwellings, 14,087 household heads (480 widows and 13,607 adult males). Totally there were around 75,000 inhabitants in 590 villages comprising modern-day Kosovo. By ethnicity: 12,985 Serbian dwellings present in all 480 villages and towns 75 Vlach dwellings in 34 villages 46 Albanian dwellings in 23 villages 17 Bulgarian dwellings in 10 villages 5 Greek dwellings in Lauša, Vučitrn 1 Jewish dwelling in Vučitrn 1 Croat dwelling en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Kosovo Odpowiedz Link Zgłoś
followthesun Re: Dokladnie! 01.03.08, 07:23 Zapomniałeś o drobiazdżku: citation needed, pojawia się tam za każdym razem, a ty nie wkeiłeś.No i wikipedia, to jednak tylko encyklopedia tworzona pzrez internautów. pzrydatna, nie powiem, ale ... Świadomośc narodowa jest tu istotna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Dokladnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 00:43 Turcja była prekursorem spisów w Europie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fabian Re: w kosowie mieszkają Albańczycy IP: *.euro-net.pl 27.02.08, 18:55 I tu jesteś w błędzie. Tam byli zawsze mieszkańcy Kosowa, tyle tylko, że spora ich część przez długie lata przechodziła na islam. Oni tam zawsze byli. I należy zauważyć, że mieszkańcy Kosowa nie garną się do przyłączenia do Albanii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: w kosowie mieszkają Albańczycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 00:50 Albanskie flagi tegoż dowodem :), zjednoczenia może jedynie nie być dlatego że źle by było to odebrane w świecie, a po dwa władza dzielić się nie lubi z innymi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: w kosowie mieszkają Albańczycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 18:46 "W 1991 roku w Kosowie mieszkało ok 2 milionów osób. Z czego ok. 82% to Albańczycy a reszta to mniejszości narodowe i w tym Serbowie - ok 5- 6%." Kosowo 1871 318,000 Serbs (64%), 161,000 Albanians (32%), 10,000 Roma (Gypsies) and Circassians 2,000 Turks Kosowo 1981 1,584,558[citation needed] total inhabitants 1,226,736 Albanians (77.42%) 209,498 Serbs (13.2%) 27,028 Montenegrins (1.7%) 2,676 Yugoslavs (0.2%) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fabian Białystok solidarny z Serbią IP: *.euro-net.pl 27.02.08, 19:45 Poniżej link. Exodus mieszkańców przed wejściem armii serbskiej. www.youtube.com/watch?v=EyxXDnSgJXw&feature=related No i samo wejście armii serbskiej: www.youtube.com/watch?v=-eHvKItRQwk&feature=related Tacy butni jak czerwona zaraza 17.IX.1939.... Ja Serbów nie uważam za bratanków i nie życzę sobie, aby pisać, że Białostoczanie popierają Serbów. 100 osób nie nie wszyscy mieszkańcy... Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Białystok solidarny z Serbią 27.02.08, 19:46 Serbowie bardzo skutecznie opierali się islamizacji. Wybuchło kilkadziesią powstań serbskich przeciwko tureckiemu okupantowi. Turcy na terenie Serbii nigdy nie osiągnęli pełni władzy. To jest nieugięty naród , gdyby nie Serbowie ta część Bałkanów po dzień dzisiejszy byłaby pod Tureckim butem. Państwo Kosowskich Albańczyków też napewno kiedyś zakończy swój żywot z ręki Serbów , oni im tego nigdy nie odpuszczą. Jak nie za 50 lat to za 500 , to jest pewne. Nato , ONZ i USA nie są wieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: Białystok solidarny z Serbią IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 27.02.08, 20:03 To że nieodpuszcza jest jasne- niestety. Serbowie potrafią przelewać krew - szczególnie cudzą. Byłem tuż po wojnie na terenach obecnej Chorwacji- rozmawiałem z ludźmi, szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
erin32 Re: Białystok solidarny z Serbią 27.02.08, 20:05 Otóż to, szkoda gadać. Urządzili innym nacjom piekło, a teraz straszne płacze, bo w dupę dostali. O WIELE za mało! Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski Re: Białystok solidarny z Serbią 27.02.08, 20:21 erin32 napisała: > Otóż to, szkoda gadać. > Urządzili innym nacjom piekło, a teraz straszne płacze, bo w dupę > dostali. > O WIELE za mało! Przegrali wojnę,ale z całym prawie światem Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Białystok solidarny z Serbią 27.02.08, 20:46 Coś na temat uznania przez Polskę niepodległości Albańskiego Kosowa , wypowiedź dr Mieczysława Ryby, historyka Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II, członka Kolegium Instytutu Pamięci Narodowej:" Wydaje mi się, że jest to jednak wpisywanie się w pewien kontekst polityki amerykańskiej. Pamiętajmy, że głównym konstruktorem niepodległego Kosowa jest jednak Ameryka. Zresztą kiedy obserwujemy radość Albańczyków kosowskich, to flagi Stanów Zjednoczonych powiewają równo z flagami Kosowa. Trudno jest powiedzieć, że interesem Polski jest tak radykalne rozwiązanie problemu Kosowa jak ogłoszenie niepodległego państwa. Ta sprawa jest niedefiniowalna z polskiego punktu widzenia jako nasz interes, w związku z czym wydaje się, że jedynym uzasadnieniem jest to, iż wykonujemy dyrektywy amerykańskie." Najciekawsze są słowa ostatniego zdania po ostatnim przecinku. Wnioski każdy chyba potrafi wyciągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
followthesun Re: Białystok solidarny z Serbią 27.02.08, 21:13 Tak się składa,że też jestem historyczką i mam inne zdanie i co mi zrobi pan doktor? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
followthesun Spodziewałam się odpowiedzi właśnie na tym 27.02.08, 22:01 poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: Białystok solidarny z Serbią 29.02.08, 12:25 Nowłaśnie jesteś historyczką i co z tego? - no ico z tego że ją jesteś?- nie rozumiem o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Pozniej Macedonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 14:11 Bo wedlug prognoz demograficznych Albanczycy za 20-30 lat beda stanowili w tym kraju 60-65% ludnosci.Srednio maja 3 razy wiecej dzieci niz slowianscy Macedonczycy.Nastepnie Czarnogora i polnocne tereny Grecji. The process of industrialization and urbanization after the WWII that caused the population growth to decrease involved the Macedonians to a greater extent than the Muslims. Rates of increase are very high among rural Muslims: Turks and Torbesh are 2.5 times those of the Macedonian majority, while Albanians and Roma have 3 times as high. This has resulted in a significant demographic change as the Albanian population part has swelled from 8% after WWII to 25% in the 1990s. This has caused an increase in political tension and ultimately after a brief conflict forced the country to undertake reforms that decentralized the government. In 1994, Macedonian Slavs had a TFR of 2.07, while the TFR of others were - Albanian(4.10), Turkish(3.55), Roma(4.01), Serb(2.07), Vlax(1.88) and Others(3.05). The TFR by religions was - Christian (2.17,with 2.20 for Catholics and 2.06 for Orthodox), Islam (4.02) and others (2.16) [2]. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Petycja w sprawie Kosowa. 29.02.08, 04:13 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=76071288 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadek Re: Białystok solidarny z Serbią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 10:43 Co na to Ojciec Rydzyk pl.youtube.com/watch?v=fkgHkxIfgBc&feature=related za czy przeciw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Białystok solidarny z Serbią IP: 88.156.160.* 29.02.08, 11:47 zeulandia.myminicity.com/env Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 [...] 29.02.08, 12:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: Jedyne wyjście to uczyć się albańskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 15:55 Akurat Albanczycy w wiekszosci nie sa sniadzi i rasowo nie odrozniaja sie od Serbow czy Chorwatow:-) albansko -greckie pochodzenie mial blondwlosy i niebieskooki turecki przywodca Atautrk:-) Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: Jedyne wyjście to uczyć się albańskiego 29.02.08, 18:42 Ostatnio jak mi Albańczyk chciał sprzedać lornetkę w Białymstoku to miał czarne włosy , śniadą cerę , a zęby to chyba mył pastą o zapachu czosnkowym. Jak Albańczycy to blondyni to Skandynawowie to murzyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: Jedyne wyjście to uczyć się albańskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 20:40 profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=250248511 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) eh te wasze stereotypy:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 20:51 Rusz tylek z Podlasia:-) profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=261454948 profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=168942390 profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=205651129 profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=269069616 profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=321331159 profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=237380657 profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=197848778 profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=232558491 profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=123148247 profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=171156840 profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=232950507 Odpowiedz Link Zgłoś
dingir Te "brudne" Albanki wygladaja o wiele lepiej 29.02.08, 21:23 jak piekne Polki ,ktorymi zachwyca sie caly swiat!!!!!!!:-) fotkapeel.blogspot.com/ www.bialekozaczki.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: Te "brudne" Albanki wygladaja o wiele lepiej 01.03.08, 08:28 Nie ruszę sie z Białegostoku. Jak wyjadę to mój dom może zajmie jakiś Albańczyk. A Albanki nie podobają mi się , można je zobaczyć nie ruszając się z Polski. Stoją licznie przy drogach , pewnie łapią okazję?? Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: Te "brudne" Albanki wygladaja o wiele lepiej 01.03.08, 08:58 Zamieszczonych linków o Albankach nie oglądam bo mam zbyt słabe oprogramowanie antywirusowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-)))) Re: Te "brudne" Albanki wygladaja o wiele lepiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 09:22 "Nie ruszę sie z Białegostoku. Jak wyjadę to mój dom może zajmie jakiś Albańczyk. " Ot typowy ciemniak z Podlasia:-) Nic dziwnego ,ze gospodarczo i cywilizacyjnie jestescie 20 lat za Albania i Kosowem:-) Kononowicze!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-))) [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 09:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-)) ciemnota z Podlasia w Hameryce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 09:38 11.02.2008. 21-letni Polak Mariusz Wdziekoński został aresztowany w Chicago pod zarzutem zbezczeszczenia 57 nagrobków na żydowskim cmentarzu. Według amerykańskich mediów to jeden z najpoważniejszych od 30 lat aktów wandalizmu antysemickiego w USA. Wdziekoński, który na nagrobkach namalował swastyki i nazistowskie hasła, m.in. „Heil Hitler” i „Jude Raus!” przyznał się i potwierdził, że jest członkiem neonazistowskiej organizacji NSM88. Polak przyjechał do USA cztery lata temu z okolic Łomży. Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: ciemnota z Podlasia w Hameryce 01.03.08, 11:56 To twoi ulubieńcy w akcji pl.youtube.com/watch?v=fkgHkxIfgBc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) czystki etniczne podlaskiej ciemnoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 13:03 Wybiliscie wiecej Zydow niz Serbowie Albanczykow ,a Albanczycy Serbow. pl.wikipedia.org/wiki/Pogrom_w_Jedwabnem "Zbrodnie w Jedwabnem i Radziłowie nie były odosobnione. W lecie 1941 roku na Białostocczyźnie w pierwszych tygodniach okupacji hitlerowskiej Polacy w co najmniej trzydziestu miejscowościach dopuścili się zbrodniczych zbiorowych wystąpień przeciw swoim sąsiadom Żydom - ustalili historycy z Biura Edukacji Publicznej Instytutu Pamięci Narodowej" www.rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_021102/plus_minus_a_16.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: czystki etniczne podlaskiej ciemnoty IP: *.elpos.net 01.03.08, 13:07 A twego tatusia tam nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: czystki etniczne podlaskiej ciemnoty 01.03.08, 14:02 Polacy nie mordowali nikogo nigdy. Ucz się historii człowieku. Polska była zawsze krajem bez stosów. Najlepszym dowodem jest twoja obecność tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: czystki etniczne podlaskiej ciemnoty 01.03.08, 14:04 wcześniejsza wypowiedź nie do AZP11 , a do uśmiechniętego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: czystki etniczne podlaskiej ciemnoty IP: *.elpos.net 01.03.08, 15:52 Gdyby była do mnie, post byłby przesunięty o jedną spację w prawo. Tak więc nie brałem jej do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-)))))))))))))))) Co za idiota:-))))))))))))))))))))))))) ))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 14:14 Rece opadaja:-))))))))))))))))))))) Ty jestes glupszy od Kononowicza!!!! "Polacy nie mordowali nikogo nigdy. Ucz się historii człowieku. Polska była zawsze krajem bez stosów. Najlepszym dowodem jest twoja obecność tutaj." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-)))))))))) Re: Co za idiota:-))))))))))))))))))))))))) ))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 14:23 Mordowaliscie nie tylkoZydow,Niemcow,Ukraincow ,ale takze swoich rodakow ze Slaska:-)))) Niemiecki obóz został przekształcony na obóz dla obywateli polskich pochodzących ze Śląska oskarżanych m.in. o podpisanie volkslisty lub o "niechęć do komunistycznej władzy". Ostatecznie obóz przestał funkcjonować w listopadzie 1945. W obozie w okresie powojennym więzionych było od 6 tys. do 10 tys. osób, z których niemal 1/3 nie przeżyła pobytu. IPN udokumentował, liczbę zmarłych w obozie na 1855 osób. Istnieją jednak przesłanki aby całkowita liczbę ofiar w okresie od lutego do listopada 1945 roku szacować na około 2,5 tysiąca. pl.wikipedia.org/wiki/Ob%C3%B3z_Zgoda Ale wracając do Łambinowic. Wg. lekarza poobozowego dr Essera, który prowadził prywatny tajemny rejestr, w obozie przebywały 8064 osoby, z czego 7236 dorosłe i 828 dzieci. Strona Polska przyznała w 1991 roku, że osadzono tam około 6-7 tys. Wg. Essera zginęło 6. 480 mężczyzn, kobiet i dzieci. Prokuratura w Hagen (Niemcy), wszczęła przed laty postępowanie przeciw polskim strażnikom, zarzucając im spowodowanie czynne i bierne śmierci 6.480 osób. Jeden z osadzonych w obozie p. Thiel twierdzi, że zginęły tam 3292 osoby. Trudno po tylu latach te dane zrewidować, udowodnić, jak i stwierdzić, iż są nieprawdziwe. Tym, bardziej, że odnaleziono tylko część obozowej ewidencji a z niej wynika, iż niektórych zamordowanych do niej nie wpisano. Sprawę związana z ilością osób pochowanych na terenie obozu, można było raz na zawsze załatwić w czasie rozprawy w 1958 roku, gdyby Sąd Wojewódzki w Opolu zdecydował się wówczas na ekshumację zwłok. www.slonsk.de/Slonsk/Aepo/Lambinowice.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: Co za idiota:-))))))))))))))))))))))))) )))) IP: *.elpos.net 01.03.08, 16:03 Może masz więcej danych o krwawych zbrodniach swoich rodaków. Co do Polaków w tamtym okresie, nie byliśmy wtedy narodem niepodległym. Wiadomo kto u nas rządził i kto był szefem wspomnianego obozu, jak też to, kto udzielił mu schronienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Chodzi ci o Czesia Geborskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 17:34 On do konca zycia mieszkal w Polsce:-) Morderstwa, tortury i gwałty w stalinowskim obozie pracy w Łambinowicach były na porządku dziennym. Świadkowie mówią o zmuszaniu kobiet do udawania współżycia z odkopanymi zwłokami. Czesław Gęborski, komendant Łambinowic, nie tylko pozostaje dziś na wolności, ale pobiera w MSWiA mundurową emeryturę. Czesław Gęborski mieszka w Katowicach i pobiera milicyjną emeryturę. Między innymi ze względu na tego typu przypadki MSWiA przygotowuje nową ustawę. – W obecnej sytuacji prawnej odebranie przywilejów emerytalnych jest możliwe tylko wtedy, gdy funkcjonariusz jest skazany prawomocnym wyrokiem sądu – mówi rzecznik ministerstwa Tomasz Skłodowski. pl.wikipedia.org/wiki/Czes%C5%82aw_G%C4%99borski www.gazetapolska.pl/?module=content&lead_id=1054 Morderstwa, tortury i gwałty w stalinowskim obozie pracy w Łambinowicach były na porządku dziennym. Świadkowie mówią o zmuszaniu kobiet do udawania współżycia z odkopanymi zwłokami. Czesław Gęborski, komendant Łambinowic, nie tylko pozostaje dziś na wolności, ale pobiera w MSWiA mundurową emeryturę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: Chodzi ci o Czesia Geborskiego? IP: *.elpos.net 01.03.08, 20:37 Piszesz nieprawdę. Gęborski zmarł w okresie trwania procesu, w którym postawiono mu zarzuty popełnienia zbrodni, o których piszesz. Poza tym sam użyłeś słów: obóz stalinowski, więc nie oskarżaj ogółu Polaków za to co się tam działo, tym bardziej, że wielu z nich straciło tam życie. Oczywiście, wielu funkcjonariuszy UB nie poniosło do dzisiaj odpowiedzialności za popełnione przestępstwa, nad czym również ubolewam, czemu wielokrotnie dawałem wyraz na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 [...] 01.03.08, 17:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acro Re: Co za idiota:-))))))))))))))))))))))))) ))))) IP: *.gprs.plus.pl 01.03.08, 21:55 Gość portalu: :-)))))))))))))))) napisał(a): > Rece opadaja:-))))))))))))))))))))) > > > Ty jestes glupszy od Kononowicza!!!! > > "Polacy nie mordowali nikogo nigdy. Ucz się historii człowieku. > Polska była zawsze krajem bez stosów. Najlepszym dowodem jest twoja > obecność tutaj." > > to oczywista oczywistość, nie wiedziałeś o tym? Tacy Żydzi, Ukraińcy czy inny cyganie jak się orientowali, że będa mieszkać obok 10Elekrtyków sami natychmiast się nawzajem mordowali - taka entuanazja, mozna rzec... :) Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: Co za idiota:-))))))))))))))))))))))))) )))) 06.03.08, 16:35 Gość portalu: Acro napisał(a): > Gość portalu: :-)))))))))))))))) napisał(a): > > > Rece opadaja:-))))))))))))))))))))) > > > > > > Ty jestes glupszy od Kononowicza!!!! > > > > "Polacy nie mordowali nikogo nigdy. Ucz się historii człowieku. > > Polska była zawsze krajem bez stosów. Najlepszym dowodem jest > twoja > > obecność tutaj." > > > > > > to oczywista oczywistość, nie wiedziałeś o tym? Tacy Żydzi, Ukraińcy > czy inny cyganie jak się orientowali, że będa mieszkać obok > 10Elekrtyków sami natychmiast się nawzajem mordowali - taka > entuanazja, mozna rzec... :) Są Polacy co zamordowali kilku Niemców , Ukraińców , Białorusinów czy innych , ale Polacy nigdy nie mordowali nikogo na taką skalę i w sposób tak zorganizowany co Albańczycy i ich bliscy krewni Turcy (Albańczycy z Kosowa zostali przywiezieni na Bałkany z terytorium obecnej Turcji). Porównywanie Polaków do Albańczyków to chamstwo. Polacy nigdy nie wymordowali w sposób zorganizowany kilku milionów ludzi innej narodowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja z Bojar Białystok solidarny z Serbią IP: *.csk.pl 01.03.08, 20:05 Kiedy widzę tę naszą menAŻERIĘ,jej mądrzenie się,prymitywizm wypowiedzi,mizdrzenie się do przypadkowego społeczeństwa,jak to kiedyś walnęła z grubej rury przykościelna senatorka,a także pojmoweanie służby społecznej tych p r z y p a d k o w y c h radnych,posłów i senatorów na miarę ich własnej ,porąbanej władzą , wyobraźni to wołam: mam gdzieś zarówno głódująCYCHY MURZYNKÓW Z sIERRA Leone jak czcze solidaruzoweanie się z Serbami, Albańczykami nie mówiąc już batce Łukaszence czy naszym kuzynie tym czy innym z Kremla. Dorośnijmy do rządzenia własnym Państwem (miastem,gminą) a potem wsadzajmy nosa do cudzych kątów. Odpowiedz Link Zgłoś
pijany_latarnik Re: Białystok solidarny z Serbią 02.03.08, 04:58 To co robisz jeszcze wśród tej "menażerii"? Nie stać cię prostaku nawet na bilet w jedną stronę do łysego dresiarza kołchoźnika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek Białystok solidarny z Serbią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 09:05 to taki Polski katolicki bohater pl.wikipedia.org/wiki/Czes%C5%82aw_%C5%81api%C5%84ski następny Polak katolik bohater pl.wikipedia.org/wiki/Czes%C5%82aw_G%C4%99borski www.gazetapolska.pl/?module=content&lead_id=1054 a wszyscy Polacy katolicy to jedna rodzina www.gazetapolska.pl/?module=content&lead_id=1054 ALLELUJA I DO PRZODU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eulalia Lulilaj Białystok solidarny z Serbią IP: *.elpos.net 02.03.08, 14:15 Chcecie wolnej Białorusi a jesteście przeciw niepodległości Kosowa????? Odpowiedz Link Zgłoś
gerwazjusz Re: Białystok solidarny z Serbią 02.03.08, 14:55 Gość portalu: Eulalia Lulilaj napisał(a): > Chcecie wolnej Białorusi a jesteście przeciw niepodległości > Kosowa????? A do dooooooopy z Serbią, Kosowem i Białorusią. Odpowiedz Link Zgłoś