sniegbielszy 08.04.08, 03:31 " namiestnika supraskiego monasteru archimadryty Gabriela," - trudny ten polski, nie?:)))))) Powinno byc: 1. supraslskiego 2. archmandryty Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sniegbielszy Re: Woli klasztor od biskupich honorów 08.04.08, 03:35 Powinno byc: 1. supraslskiego 2. archimandryty Oj, trudny ten polski:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kornilo Re: Woli klasztor od biskupich honorów 08.04.08, 06:49 W Bieszczady wysyła się tylko nie pokornych. Coś archimandryta podpadł, ale wyczuł intencje zwierzchnika, niby awans ale w gruncie rzeczy zsyłka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: Woli klasztor od biskupich honorów IP: 194.159.181.* 08.04.08, 10:22 Gorlice to nie Bieszczady- to Beskid Niski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: Woli klasztor od biskupich honorów IP: 194.159.181.* 08.04.08, 10:31 Gorlice to nie Bieszczady To Beskid Niski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Woli klasztor od biskupich honorów IP: *.sggw.waw.pl 08.04.08, 10:34 pierwsze słyszę! na jakiej podstawie tak wnioskujesz? z resztą kim wg Ciebie jest "zwierzchnik"? przecież to sobór biskupów podjął taką decyzję, a nie jednoosobowy "zwierzchnik". od razu widać, że jesteś laikiem w tych kwestiach, więc może oszczędź języka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: Woli klasztor od biskupich honorów IP: *.elpos.net 15.05.08, 13:33 ja terz wiem ze sam Stalin nie decydowal lecz BIURO POLITYCZNE KP ZSRR ALE TU O WSZYSKIM GADA SAWA jak wlazl na metropolite glosami wybranych przez siebie biskupuw. Odpowiedz Link Zgłoś
kornilo Re: Woli klasztor od biskupich honorów 22.04.08, 06:30 A nie mówiłem, że zsyłka. Jak któregoś z podwładnych ludzie zaczynają darzyć za wielkim szacunkiem i rośnie on w ich oczach do roli lokalnego przewodnika, od razu jest reakcja egzekutywy - zsyłka do Bieszczad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczynna Re: Woli klasztor od biskupich honorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.08, 11:20 sniegbielszy napisała: > Powinno byc: > 1. supraslskiego > 2. archimandryty > Oj, trudny ten polski:)))))) oj, trudny: so.pwn.pl/lista.php?co=supraski Odpowiedz Link Zgłoś
jakub.medek Re: Woli klasztor od biskupich honorów 08.04.08, 07:52 Archimadryta: www.orthodox.pl/Administracja/diecezje1.htm supraskiego: www.orthodox.bialystok.pl/suprasl.htm Przy tej okazji zwracam tez uwagę na ulicę Suraską w Białymstoku, której nazwa pochodzi Suraża. Odpowiedz Link Zgłoś
embat Re: Woli klasztor od biskupich honorów 08.04.08, 12:36 jakub.medek napisał: > Archimadryta: > Przy tej okazji zwracam tez uwagę na ulicę Suraską w Białymstoku, > której nazwa pochodzi Suraża. Co do supraskiego, to ok, natomiast nie archimadryta, ale archimandryta (należy sprawdzić etymologię) www.slownik-online.pl/kopalinski/A1E1B9F52DE6CD8C412565A10055F286.phpi www.merriam-webster.com/dictionary/archimandriteoraz pl.wikipedia.org/wiki/Archimandryta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacek Woli klasztor od biskupich honorów IP: 80.54.202.* 08.04.08, 08:02 bardzo ciekawe , ale u katolików takie coś to nie zdarzy się przez najbliższe dwa tysiące lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znany Re: Woli klasztor od biskupich honorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.08, 08:18 sobór biskupów to mafia Sawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Woli klasztor od biskupich honorów IP: *.sggw.waw.pl 08.04.08, 10:39 "znany", skoro jesteś po imieniu z Jego Eminencją Wielce Błogosławionym Sawą, Prawosławnym Metropolitą Warszawy i całej Polski, to proszę, przedstaw się z imienia i nazwiska. będę przynajmniej wiedzieć z jakiej Ty mafii pochodzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Woli klasztor od biskupich honorów IP: *.csk.pl 08.04.08, 12:45 To zapewne jakiś parafianin-ministrant z tego białostockiego zaścianka. Małe toto,zawistne,złośliwe, taki panwańkowiczowy szewc,który zazdrości proboszczowi,że został prałatem. A jak nawet" wżdy postronni narodowie znają" -gdzie dwóch krajan tam już trzy opinie.I ten prymitywny kompleks wywyższania się, jakbyśmy to my wymyślili Rzym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: Woli klasztor od biskupich honorów IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 08.04.08, 15:29 Nie ruszac mi tu pamieci Metropolity Sawy bez potrzeby, bo juz dawno temu, gdy jeszcze nie mial na sobie tylu insygniow, pokazal byl wysoka klase czlowieka ktory potrafil wzbudzic szacunek prywatnie, ponad podzialami religijnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.brilliant Re: Woli klasztor od biskupich honorów 10.04.08, 07:28 Gość portalu: xyz napisał(a): > "znany", skoro jesteś po imieniu z Jego Eminencją Wielce Błogosławionym Sawą, P > rawosławnym Metropolitą Warszawy i całej Polski, to proszę, przedstaw się z imi > enia i nazwiska. będę przynajmniej wiedzieć z jakiej Ty mafii pochodzisz. Nie zgadzam się z opinią "znanego" na temat prawosławia, przy okazji pozdrawiam wyznawców, ale wiem z jakiej "mafii" pochodzi np antykatolickie prymitywne bydlę siejące nienawiść do katolików typu edico. Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: Woli klasztor od biskupich honorów 08.04.08, 15:52 Znany - znany ze swej głupoty w krju i za granicą Odpowiedz Link Zgłoś
remeksiurek Re: Woli klasztor od biskupich honorów 08.04.08, 15:56 Normalnie mi tu w tym wątku Romana brakuje,kurde Odpowiedz Link Zgłoś
mr.brilliant Re: Woli klasztor od biskupich honorów 10.04.08, 07:21 Gość portalu: wacek napisał(a): > bardzo ciekawe , ale u katolików takie coś to nie zdarzy się przez > najbliższe dwa tysiące lat O kurde!!! Prorok Wacek, większy niż słymmy prorok Ilia! Przecież Wacek to imię męskie, więc nie szeptucha. Zna przyszłość na 2000 lat do przodu! Wacek, grasz w totolotka??? Wygrywasz czy przegrywasz? No, nie bądź mi nieżyczliwy i podaj najbliższe numery, bo dar widzenia przyszłości stracisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczciwy protestant Są ludzie uczciwi na świecie IP: *.chello.pl 08.04.08, 19:11 On wyraźnie też Restecpa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tade w jezyku polkim nie ma tachich slow jak Suprasl IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.08, 20:18 cz tez inny archimandryra. sa to zaporzyczenia obcojezyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: w jezyku polkim nie ma tachich slow jak Supra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.08, 20:26 A ciekawe z jakiego języka pochodzi słowo "zaporzyczenie" drogi autorytecie? Bo w słowniku j. polskiego znaleźć mi się go nie udało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwiga Woli klasztor od biskupich honorów IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 09.04.08, 22:11 Jestem katoliczką . Kilkakrotnie korzystałam ze skutecznych ziół Ojca Gabriela. Podziwiam jego gospodarność . To co ze starego klasztoru zrobił Ojciec zasługuje na wielkie słowa pochwały . Nie dziwie sie zatem , ze odmówił przyjecia godności biskupiej . Dobry ojciec nie opuszcza swoich dzieci i swego domu , ktory niewatpliwie zbudował . Odpowiedz Link Zgłoś
mr.brilliant Re: Woli klasztor od biskupich honorów 10.04.08, 08:10 Gość portalu: Jadwiga napisał(a): > Jestem katoliczką . Kilkakrotnie korzystałam ze skutecznych ziół > Ojca Gabriela. Podziwiam jego gospodarność . To co ze starego > klasztoru zrobił Ojciec zasługuje na wielkie słowa pochwały . Nie > dziwie sie zatem , ze odmówił przyjecia godności biskupiej . Dobry > ojciec nie opuszcza swoich dzieci i swego domu , ktory niewatpliwie > zbudował . Dobre zielsko? Good stuff? Refer forever? Zaczynam kibicować ojcu Gabrielowi. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Polonizator Ukraincow- rzecznikiem prasowym Sawy? 10.04.08, 06:56 "...mówi ks. Henryk Paprocki, rzecznik cerkwi prawosławnej, informując że metropolita Sawa..." miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35241,5097494.html ---------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Polonizator Ukraincow- rzecznikiem prasowym S 10.04.08, 07:01 "...mówi ks. Henryk Paprocki, rzecznik cerkwi prawosławnej, informując że metropolita Sawa..." miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35241,5097494.html ---------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Polonizator Ukraincow- rzecznikiem prasowym Sawy? 10.04.08, 07:03 "...mówi ks. Henryk Paprocki, rzecznik cerkwi prawosławnej, informując że metropolita Sawa..." miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35241,5097494.html ---------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
mr.brilliant Re: Polonizator Ukraincow- rzecznikiem prasowym S 10.04.08, 08:01 Oj, uważaj, Roman, uważaj, bo zaraz zjawi się świński, tłusty mutant żałosny z angielskiej biedronki marki tesco, pomiot stalinowskiego oprawcy i ubeckiej kapusty z listy Wildsteina i po bratersku od rezunów ciebie wyzwie. On twierdzi, że jest ze Smoleńska pod Wołyniem. Teraz do rzeczy. Zupełnie nie znam sprawy, więc nie wnikam. Sama idea odmowy awansu mi się spodobała i miałem już to pochwalić, ale JAK ZWYKLE pojawił się jakiś tutejszy prorok od siedmiu boleści, puścił cuchnącego bąka i zasmrodził wszystko. Wkrótce zjawi się jeszcze bardziej nudny skunks o cuchnącym intelekcie, wieprz kołchźny herbu świński ryj i doszczętnie wątek w szambie utopi. Pozdrawiam, Llatarnik. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Prawoslawni Bialorusini, powodzenia! 10.04.08, 09:06 Zupełnie nie znam sprawy, więc nie wnikam. ------------------------ Jako prawoslawny Ukrainiec pochodzacy z Podlasia, troche znam realia PAKP na Podlasiu ale tez nie chce sie w powyzszej sprawie wypowiadac. Podkresle jedynie, ze zarowno anchimandryta Hawryil jak i jepyskop Hryhorij to etniczni Bialorusini rodem z Sokolszczyzny i jak glosza liczne opinie- bardzo porzadni ludzie. Zreszta suche fakty o tym swiadcza: Anchimandryta Hawryil jest jak wiadomo pierwszym mnichem wyswieconym w Supraslu, walnie przyczynil sie do rozbudowy tamtejszego klasztoru i ma bardzo dobre kontakty z okolicznymi wiernymi (o czym swiadczy rowniez tresc omawianego artykulu i wpisy na forum) Jepyskop Hryhorij, mimo ze jako etniczny Bialorusin zostal zeslany przez Sawe na ukrainskojezyczne Podlasie do Bielska Podlaskiego forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=40728&w=61501884&a=74622808 ,to trzeba przyznac ze zachowywal sie tam wobec lokalnej ludnosci ukrainskojezycznej bardzo przyzwoicie i nie skompromitowal sie zadnymi skandalami, co juz samo w sobie bardzo dobrze swiadczy o czlowieku. Niestety nie da sie tego samego do konca powiedziec np. o etnicznym Ukraincu rodem spod Bielska tzw. biskupie Jakubie, ktory w Bialymstoku skompromitowal sie wprowadzajac dla tamtejszych wiernych PAKP- w ok. 99.9% etnicznych Ukraincow i Bialorusinow, nabozenstwa po...polsku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=57589484 i gloszac kazania po polsku Patrzac z oddali, wydaje sie ze gdyby anchimandryta Hawryil i jepyskop Hryhorij razem dzialali wsrod swoich bialoruskojezycznych rodakow na swojej rodzinnej Sokolszczyznie to byloby to bardzo korzystne dla tamtejszych wiernych PAKP, zwlaszcza gdyby nie obawiali sie wprowadzac swojego ojczystego jezyka i kultury bialoruskiej do tamtejszego zycia cerkiewnego, a jednoczesnie gwarantowaloby to bardzo dobre kontakty z okolicznymi katolikami, rowniez pochodzacymi z tego samego kregu kulturowego. Odpowiedz Link Zgłoś
remeksiurek Re: Prawoslawni Bialorusini, powodzenia! 10.04.08, 09:45 Roman Paprocki to neofita Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Prawoslawni Bialorusini, powodzenia! 11.04.08, 04:18 Roman Paprocki to neofita ------------------------------- Niewazne kto kim jest tylko co robi. Jezeli ktos podejmuje sie zakladania polskojezycznej parafii PAKP w Warszawie, doskonale zdajac sobie sprawe ze ok 99.9% jej wiernych to mlodzez pochodzenia ukrainskiego i bialoruskiego z Podlasia, ktora studiuje lub pracuje w Warszawie i doskonale zdajac sobie sprawe na podstawie dotychczasowych praktyk wierchuszki PAKP, ze mlodzez ta nie ma realnie szans w PAKP na parafie ukrainskojezyczna i bialoruskojezyczna w Warszawie, Bialymstoku, Bielsku Podlaskim czy w Hajnowce, to to jest moim zdaniem wysoce naganne. Jezeli ktos podejmuje sie przetlumaczenia tekstu prawoslawnej liturgii na j. polski, doskonale wiedzac ze bedzie ona glownie przeznaczona dla ludnosci pochodzenia ukrainskiego i bialoruskiego z Podlasia, dla ktorej wierchuszka PAKP nie wydaje ukrainskojezycznych i bialoruskojezycznych tekstow liturgii i zdaje sie nie zamierza, nie odprawia ukrainskojezycznych i bialoruskojezycznych nabozenstw i zdaje sie nie zamierza, to to jest moim zdaniem wysoce naganne. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Ojciec Gabriel zostaje! 17.04.08, 05:52 www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080416/REG00/896848487 Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Archimandryta Gabriel zdegradowany 22.04.08, 02:24 www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080422/BIALYSTOK/137872022 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igor Woli klasztor od biskupich honorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 03:00 Nie wiem ile w tym prawdy, ale coraz częściej się słyszy, że Czcigodny Ojciec Gabriel pojechał do swoich przyszłych diecezjan, a oni - ... go nie przyjęli. Stąd jego decyzja o odmowie przyjęcia biskupstwa gorlickiego. To może i dobrze, że tak się stało, przynajmniej zostanie pośród nas Czcigodny Ojciec Gabriel. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Ojciec Gabriel w szpitalu 24.04.08, 06:06 www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080424/BIALYSTOK/305214645 Daj Boże, żeby ojciec wrócił do zdrowia - mówią teraz mieszkańcy Supraśla. --------------------- Dobroho zdorowja, zyczymo chutko wyduzhaty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes Re: Ojciec Gabriel w szpitalu IP: *.gprs.plus.pl 24.04.08, 06:53 smieciarz forumowy 'roman pidlaszuk" znowu daje glos. Ze tez takiemu sie nie znudzi to spamowanie . Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Ojciec Gabriel w szpitalu 24.04.08, 08:15 smieciarz forumowy 'roman pidlaszuk" znowu daje glos. Ze tez takiemu sie nie znudzi to spamowanie . -------------------------- Artykul o otciu Archimandtyte Hawryile nazywasz smieciami? A kim ty jestes smie..u? Odpowiedz Link Zgłoś
gerwazjusz Re: Ojciec Gabriel w szpitalu 24.04.08, 19:39 Bardzo mnie dziwi, że tak żałosne zakłamane osobniki ciągle zmieniające nicki, podstępnie kąsają innych korzystając z anonimowości. Przedstawicielom tego podłego, żałosnego plemienia nie przeszkadza jak ktoś pluje na Polskę i Polaków, sami też chętnie obrażają katolików, zmieniają nicki i plują na innych. Roman nie obraża mojej narodowści, wyznania i chociaż nie zgadzam się często z jego poglądami, to je szanuję, bo on szanuje moje poglądy i mnie. Pozdrowienia, Roman Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Dlaczego skloca sie etnicznychPolakow i Ukraincow? 25.04.08, 09:02 Bardzo mnie dziwi, że tak żałosne zakłamane osobniki ciągle zmieniające nicki, podstępnie kąsają innych korzystając z anonimowości. Przedstawicielom tego podłego, żałosnego plemienia nie przeszkadza jak ktoś pluje na Polskę i Polaków, sami też chętnie obrażają katolików, zmieniają nicki i plują na innych. ------------------------------ Ludzie polskojezyczni, bez polskiego patriotyzmu, o moskalofilskich pogladach, doskonali do kontrolowania etnicznych Polakow w czasach rosyjskiego zaboru lub do roznych destabilizacji w czasie niepodleglej Polski- czyz nie o to chodzilo tym ktorzy w 1945 r. wymyslili aby kilka powiatow z etnicznymi Ukraincami i Bialorusinami przerobic na tzw. prawoslawnych "Polakow"? Wierchuszka PAKP wysyla sygnaly, aby wyciszyc sprawe archimandryty i na forum zaczynaja pojawiac sie wpisy o rzekomych smieciach...? *** Roman nie obraża mojej narodowści, wyznania i chociaż nie zgadzam się często z jego poglądami, to je szanuję, bo on szanuje moje poglądy i mnie. ---------------------- Uwazam, ze etniczni Ukraincy i Bialorusini powinni sami dyskutowac o swoich problemach z PAKP, a etniczni Polacy powinni sami dyskutowac o swoich problemach z KK i nikt nie powinien wtykac nosa w cudze sprawy, wysmiewac czy obrazac innych. Razem powinno sie dyskutowac o wspolnych problemach dotyczacych wszystkich, takich jak np. zly stan drog, zle funkcjonujaca sluzba zdrowia itd. itp. *** Pozdrowienia, Roman ------------------------ Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
agawa_o2.pl Woli klasztor od biskupich honorów 29.04.08, 14:49 Biskup Grzegorz nie pochodzi z sokólszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
milla9-58 Re: Woli klasztor od biskupich honorów 22.05.08, 07:59 Supraskiego, archimandryty Odpowiedz Link Zgłoś