czubeek 17.09.03, 09:15 Miło słyszeć, że nasz skansen stanie się bogatszy o nowe budynki. W końcu nasze miasto powinno również pamiętać o swojej historii. Czekam na efekty tej współpracy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alex.4 Re: Rozmowa o odbudowie synagogi IP: 193.0.117.* 17.09.03, 19:33 Aby nie zapomnieć czym była Białostyczyzna, miejscem współistnienia wielu kultur... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ny4 Re: Rozmowa o odbudowie synagogi 17.09.03, 20:06 zgadzam się z tobą Alex4. Była. A czym jest dzisiaj białostocczyzna? Czy istnieje współistnienie kultur w rozumieniu współistnienia na równych prawach i wzajemnego poszanowania? Mam poważne wątpliwości wobec jasnych i czytelnych sygnałów chociażby z Rady Miejskiej w Białymstoku. Nie wspomnę o wypowiedziach jakiegoś Dziedzica i innych prominentnych działaczy np.LPR. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.oszolom.z.r.m Re: Rozmowa o odbudowie synagogi 17.09.03, 20:52 ny4 napisał: > zgadzam się z tobą Alex4. Była. A czym jest dzisiaj białostocczyzna? Czy > istnieje współistnienie kultur w rozumieniu współistnienia na równych prawach > i wzajemnego poszanowania? Mam poważne wątpliwości wobec jasnych i czytelnych > sygnałów chociażby z Rady Miejskiej w Białymstoku. Nie wspomnę o wypowiedziach > jakiegoś Dziedzica i innych prominentnych działaczy np.LPR. -Białystok oraz Podlasie były są i będą polskie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aker Re: Rozmowa o odbudowie synagogi IP: *.ipt.aol.com 17.09.03, 21:13 prawdziwy.oszolom.z.r.m napisał: > ny4 napisał: > > > zgadzam się z tobą Alex4. Była. A czym jest dzisiaj białostocczyzna? Czy > > istnieje współistnienie kultur w rozumieniu współistnienia na równych > prawach > > i wzajemnego poszanowania? Mam poważne wątpliwości wobec jasnych i czyteln > ych > > sygnałów chociażby z Rady Miejskiej w Białymstoku. Nie wspomnę o > wypowiedziach > > jakiegoś Dziedzica i innych prominentnych działaczy np.LPR. > > -Białystok oraz Podlasie były są i będą polskie! A Pan byłeś, jesteś i będziesz prawdziwym oszołomem Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.oszolom.z.r.m Re: Rozmowa o odbudowie synagogi 17.09.03, 21:17 Gość portalu: Aker napisał(a): > prawdziwy.oszolom.z.r.m napisał: > > > ny4 napisał: > > > > > zgadzam się z tobą Alex4. Była. A czym jest dzisiaj > białostocczyzna? Czy > > > istnieje współistnienie kultur w rozumieniu współistnienia > na równych > > prawach > > > i wzajemnego poszanowania? Mam poważne wątpliwości wobec > jasnych i czyteln > > ych > > > sygnałów chociażby z Rady Miejskiej w Białymstoku. Nie > wspomnę o > > wypowiedziach > > > jakiegoś Dziedzica i innych prominentnych działaczy np.LPR. > > > > -Białystok oraz Podlasie były są i będą polskie! > > A Pan byłeś, jesteś i będziesz prawdziwym oszołomem - cieszę sie z tego niemiernie że mnie prawidłowo zidentyfikowałeś i nie pomyliłeś mnie z poszywającym się pode mnie do niedawna uzurpatorem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogabignac Re: Rozmowa o odbudowie synagogi IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.03, 21:24 Cytat: "- Nie ukrywam, że chodzi też o pozyskanie funduszy, a o te zdecydowanie łatwiej za granicą niż w Polsce. Jeśli oni będą nie tylko biernymi uczestnikami, ale i współautorami warsztatów, zapewne łatwiej będzie im przekonać odpowiednie instytucje we własnym kraju, by wyłożyły... " Jesli chodzi o wyglad synagogi - obiekt kultu religijnego judaizmu forma architektoniczna nie ma znaczenia bo byly w Europie bardzo rozne synagogi. Jesli pozyskamy fundusze ze srodowisk zydowskich skonczy sie skansen a zaczna problemy. Na budowe/odbudowe prawdziwej synagogi jako miejsce kultu religijnego moga zrzucic sie bialostoccy Zydzi a miasto jak najbardziej wyznaczyc im godne miejsce. Ale tylko z bialostockiej gminy zydowskiej. Inaczej beda problemy i hucpa. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Rozmowa o odbudowie synagogi 18.09.03, 16:22 Miasta bez przeszłości to parodia. Najlepiej to widać po kawale g... jakim jest Kaliningrad. A tu kiedys stał Konigsberg. TRo było miejsce Kanta. Dlatego należy kultywować przeszłość. I uczyś się ją akceptować. dzieki temu bedzie wzrastała tolerancja. Nietolerancja wypływa z ciemnoty.... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Coś mi tu syjonistyczną propagandą powiało... IP: *.piasta.pl 18.09.03, 18:08 Chociaż zważywszy na miejsce, nie powinno to dziwić. Pewnie sam Michnik siedzi i pisze te posty;) Ale szczeze mówiąc nie mam nic przeciwko temu- niech sobie Żydzi budują synagogi, Prawosławni cerkwie, a Muzułmanie meczety. Było by jednak miło gdyby w krajach w których te religie dominują chrześcijanie mogli liczyć na wzajemność. Bo jak na razie- to widzą oni tylko swoje krzywdy a są całkiem ślepi na to co dzieje się w Rosji, Izraelu czy Iranie w stosunku do Chrześcijan... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Rozmowa o odbudowie synagogi 19.09.03, 17:26 Andrzeju, ale my nie jesteśmy Iranem. czyba że ty chciałbyś abysmy byli. Ale wtedy napisz to wprost. Jasne, odbudować synagogę Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.oszolom.z.r.m Re: Rozmowa o odbudowie synagogi 19.09.03, 18:12 rzeczywiście synagoga najważniejsza tak jak by nie było innych pilnych wydatków Odpowiedz Link Zgłoś