snellville 29.12.08, 21:27 Jak sie bikup bialostocki o tym dowie oj dostanie wam sie duszyczki bialostockie na kazaniu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rooboy wiec kiedy tvn funduje bilety do polski 29.12.08, 21:40 cathy rennie i brendanowi fayowi, aby mogli wspolnie zlozyc wizyte prezydentowi bialegostoku, aby osobiscie zglosic swoje zastrzezenia??? btw. fayowi jak dotad nie udalo sie spotkac z prezydentem polski, wiec moze z prezydentem bialegostoku bedzie mial wiecej szczescia... Odpowiedz Link Zgłoś
vitmik ja w obydwu przypadkach (tegoż logo), widzę odbyt 29.12.08, 21:54 jak nic wiem jak wygląda bo kiedy patrzę na swoje hemoroidy to taki właśnie w lusterku widzę widok ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyklewicy Re: ja w obydwu przypadkach (tegoż logo), widzę o 29.12.08, 23:38 vitmik napisał: > jak nic > wiem jak wygląda bo kiedy patrzę na swoje hemoroidy to taki > właśnie w lusterku widzę widok **************** pogratulować magistratowi, pogratulować ... Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta Jarosław mógłby załagodzić sprawę:) 29.12.08, 21:55 Białystok to enklawa pisu, więc Jarek oba środowiska podgodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
llatarnik Białymstokiem rządzi koalicja PO+lewica+ Forum 30.12.08, 00:11 Mniejszości Narodowych Niektórzy są jednak tak ograniczeni umysłowo, że tego nie wiedzą Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Logo trafi pod lupę ekspertów 29.12.08, 21:55 kilka pytań podstawowych 1.skąd są pieniądze na promocję/reklamę -fundusz prywatny/partyjny -budżet miasta/województwa czyli podatnicy -EU czyli kasa do wyciągnięcia 2.jaki jest cel tej promocji - przyciągniecie inwestorów,czyli zwiększenie dochodów województwa - rozdzielenie wyciągniętej kasy z EU pomiędzy prywatne osoby na np.spłatę kredytu na dom,samochód czy jacht albo założenie firmy Odpowiedz Link Zgłoś
10svb jaki plagiat??! 29.12.08, 21:55 Przecież logo Białegostoku przestawia słońce a logo organizacji gejowskiej wyraźnie nawiązuje do ludzkiego anusa. Jak to można pomylić??? Odpowiedz Link Zgłoś
krzynio_s Re: jaki plagiat??! 29.12.08, 22:05 obydwa są do siebie bardzo podobne i mało komu nie kojarzą się z odbytem. jeśli tego nie widzisz to chyba jesteś z Eskadry. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian A kto zaplaci za ekspertyzy? 29.12.08, 22:09 miasto zamowi 2 profesjonalne ekspertyzy? jak rozumiem zaden specjalista w dziedzinie praw autorskich nie zrobi takiej ekspertyzy za darmo..trzeba bedzie do tego zatrudnic prawnika, ktory napewno wezmie za to kilka tysiecy zlotych...ciekawe kto za to zaplaci? grupa Eskadra, czy znowu zaplaca mieszkancy miasta? a tak wogole co tu sprawdzac? nawet dziecko na pierwszy rzut oka moze powiedziec, ze to ewidentny plagiat...znak niemal identyczny, kolorystyka taka sama, trzcionka i umiejscowiwnie tekstu takie samo...o zadnym przypadku tu nie moze byc mowy; a nawet, jezeli prawnik uzna, ze to nie plagiat, to po pierwsze nie chroni to jeszcze miasta Bialystok przed ewentulanym pozwem do sadu o odszkodowanie od wlasciciela logo, a po drugie cala ta kampania promocyjna stracila jakakolwiek racje bytu...jedyna "promocja" miasta jaka z niej wyniknela to wstyd dla Bialegostoku w calym kraju, kompromitacja i wystawienie miasta na posmiewisko...chyba jest jasne, ze Bialystok w zadnym wypadku nie moze juz uzywac tego logo ani tej kampanii "promocyjnej"...no chyba, ze mieszkacy Bialegostoku chca przy kazdej wzmiance o ich miescie slyszec niewybredne zarty o transwestytach Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Hiba Eskadra:) 29.12.08, 22:16 www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081229/BIALYSTOK/830776399 Odpowiedz Link Zgłoś
kinemator Re: A kto zaplaci za ekspertyzy? 29.12.08, 22:34 Pewnie w ekspertyzie za kilka tysięcy nikt nie użyje słowa: trzcionka Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: A kto zaplaci za ekspertyzy? 29.12.08, 22:41 pewnie uzyje slowa "font" i zgarnie dodatkowe kilkaset zlotych za znajomosc jezykow obcych;-) pl.wikipedia.org/wiki/Czcionka Odpowiedz Link Zgłoś
bumcykcykhopsiup Re: A kto zaplaci za ekspertyzy? 30.12.08, 00:12 przeciez pisze ze zaplaci Eskadra Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Zostawić logo, zmienić hasło na: Białystok 29.12.08, 22:11 awangardą "postępu" w Polsce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Oj krawaciarzu... 29.12.08, 22:12 Jedź do Mińska i spytaj tawariszcza Łukaszenko! Odpowiedz Link Zgłoś
w.koronkiewicz Re: Ale wtopa! 29.12.08, 22:19 ale że prezydent nic powiedzieć nie chce? toż tyle zawsze miał tematów do popisu. i w gazetkach z nowym super logo. i na spotkaniach z mieszkańcami na osiedlach. co się stało nagle? trudno trzy słowa sklecić - "też jestem zaskoczony" "jest mi przykro" "też mam wątpliwości". skąd zatem to milczenie? czyżby coś nie tak było z umową? panie prezydencie! te kilkaset tysięcy to pryszcz. o honor tu idzie. i o klasę, gdy ziemia usuwa się spod nóg. to nie wina internautów, że odkryli podobieństwo znaczków. to nie wina mieszkańców, że są zaskoczeni sytuacją. takie rzeczy się zdarzają. i chowanie się do kąta nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr To "afera" na miarę krajowego dziennikarstwa 29.12.08, 22:19 Niesamowita afera! codziennie nowe obszerne newsy z frontu walki o logo! Czy redaktor Pacewicz, walczący z miałkim nieistotnym dziennikarstwem (bardzo słusznie - i bardzo powierzchownie) weźmie pod uwagę również ten przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Logo trafi pod lupę ekspertów 29.12.08, 22:29 Wladze Bialostoku powinny zaplacic za ewentualne procesy z wlasnej kieszeni.Jesli chca zaoszczedzic to powinny zgodzic sie na co miesieczne manifestacje gejów i tym podobnych.Ta firma reklamowa,która splodzila takie logo powinna zglosic sie do mnie z prosba o pomysly bo to jest skandal zeby taka bezmyslnoscia sie wykazywac,chyba ze zrobiono to celowo liczac na niezbyt rozgarnietych wlodarzy miasta którzy nie polapia sie w tym. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy czy ktorys z pracownikow eskadry 29.12.08, 22:34 byl moze w przeszlosci czlonkiem wspomnianego center z nyc??? to by wiele tlumaczylo... Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Logo trafi pod lupę ekspertów 29.12.08, 22:42 Odbyt czy słońce, mniejsza z tym, ale jeśli chodzi o akcję promocyjną, to Białystok dostał kupę (bardzo przepraszam jeśli komuś się skojarzyło) darmowej promocji w całej Polsce. Może to jest pomysł żeby miasta reklamowały się waginami, penisami. Może takie hasło ktoś by kupił, mamy najgłębsze gardła w Polsce!? Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Jak pracuje grupa Eskadra..lektura dla magistratu 29.12.08, 22:44 polecam lekture bialostockiemu magistratowi...moze sie czegos naucza na przyszlosc...a "praca kreatywna" takich naciagaczy jak Eskadra i Zmyslony wyglada mniej wiecej tak: 1. Bierzemy pierwszy banalny stereotyp, jaki nam przyjdzie do glowy..np. Wschodzacy Bialystok, 2. Jak Bialystok ma byc Wschodzacy, to logo musi byc oczywyscie ze sloneczkiem, zeby przypadkiem nie bylo zbyt oryginalnie, 3. Teraz wchodzimy na jedna ze stron, na ktorych ZA DARMO mozna sciagnac ukradzione logotypy istniejacych firm i organizacji...takie strony zawsze znajduja sie na serwerach w Rosji lub Azji, czyli tam gdzie mozna bezkarnie lamac prawa autorskie i krasc wlasnosc intelektualna...przegladamy logotypy, zeby znalezc cos ze sloneczkiem...najlepiej, zeby logo bylo z dalekiego kraju i malej firmy lub organizacji, bo jest mniejsza szansa ze plagiat sie wyda...konkretne logo, ktore Eskadra ukradla dla Bialegostoku mozna znalezc np. tutaj (w wersji wektorwej, gotowe do przerabiania): www.brandsoftheworld.com/search/75913377/50475.html 4. Sciagamy sobie logo, ktore wybralismy ZA DARMO i oczywiscie NIELEGALNIE...spedzamy od 15 minut do 1-2 godzin robiac drobne przerobki i dostosowujac logo do naszych potrzeb 5. Teraz zostalo juz tylko dorobic do tego wszystkiego jakas nadeta koncepcje i "wstawic" dobry bajer naiwniakom z jakiegos prowincjonalnego magistratu, ktorzy nie znaja sie ani na grafice, ani na reklamie, ani na promocji wiec beda sluchac z otwartymi gebami kazdego dobrze wygadanego cwaniaka od PR z warszawki lub Krakowa...a zakladam, ze Mateusz Zmyslony ma gadane jak na cwaniaka od PR przystalo 6. Inkasujemy trzysta tysiecy zlotych za 1-2 dni rzeczywistej pracy...dalej dorabiamy do tego banalnego, stereotypowego logo jeszcze bardziej banalna i stereotypowa akcje promocyjna i inkasujemy dodatkowe trzy miliony zlotych Typowy interes po polsku. A swoja droga to ciekaw jestem skad oni biora te stawki za grafike, bo za 300tys zlotych (czyli ponad 100tys USD) to mozna zatrudnic do zrobienia jednego logotypu nawet najlepszego grafika z najbardziej prestizowej agencji reklamowej nawet w takim np. Nowym Jorku, gdzie za kradziez wlasnosci intelektualnej mozna spedzic nawet 8 lat w wiezieniu...w Polsce za to pije sie szampana na koszt podatnikow z miejskimi wlodarzami;-) Odpowiedz Link Zgłoś
asp99 Re: Jak pracuje grupa Eskadra..lektura dla magist 29.12.08, 23:54 Trafiłes w 10. 100 procent racji. I niestety wiem ze tak sie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
cezaryk kwiecie moich oczy cierpisz na tzw polish hate 30.12.08, 03:24 pracujesz w agencji bezposrednio zainteresowanej w upierdzieleniu konkurencji ew uprawiasz bezinteresowny polish hate i nie masz pojecia o czym piszesz. jest faktem, ze firma wdepnela dosc mocno, jednak twoj post jest delikatnie rzecz ujmujac nierzetelny. ad1 bierzemy bierzecie oni biora. jakies zalozenia firma dostala na starcie. mozna przyjac ze pani sekretarka z pieknego miasta bialystok przekazala, ze wschodzace miasto, ze wschod, ze slonecznie itp itede ad2 pierdu pierdu ad3 stron z logotypami w postaci wektorowej jest masa i jakos tak sie dzieje, ze wlasciciele logotypow bardziej i mniej znanych nie maja z tym problemu. ty masz problem. byc moze wlasciciele logotypow zakladaja, ze lepiej pobrac logotyp z podobnego banku, niz skanowac pokaleczona wersje z pudelka po jogurcie czy folowej torebki. ad4 od kiedy to sciagniecie wektorowego, profesjonalnie opisanego CI (corporate identity) jest nielegalne? bardzo konkretnie, prosze. ad5 niektorzy najpierw wymyslaja koncepcje, legende, bajer (jak zwal tak zwal) a dopiero pozniej projektuja zamowiony znak. to sie nazywa 'profesjonalisci'. dla utrwalenia pr-fe-sjo-na-lis-ci. ad6 z logotypem jest tak: mozna zamowic u studencika i koles wymysli w 15 minut, mozna zamowic w profesjonalnej agencji, gdzie przez 3 miesiac bedzie zajmowac sie sztab ludzi. polecam przypadek rebrandingu cpn - orlen. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: kwiecie moich oczy cierpisz na tzw polish hat 30.12.08, 05:57 1.nie pracuje w konkurencyjnej agencji i wogole nie pracuje w Polsce wiec nie obchodzi mnie, czy akcje robi eskadra, czy ktos inny...mam za to w bialymstoku nieruchomosci i place miastu za nie podatki i jak najbardziej mnie imteresuje, kiedy to miasto wyrzuca 300 tysecy zlotych na cos, co jest warte mozne 300 zlotych 2. "stron z logotypami w postaci wektorowej jest masa i jakos tak sie dzieje, ze wlasciciele logotypow bardziej i mniej znanych nie maja z tym problemu"...skad wiesz, ze nie maja? poza tym sciagniecie zastrzezonej grafiki samo w sobie nie jest przestepstwem...jest nim natomiast podawanie sie za jej autora, kiedy sie nim nie jest oraz czerpanie z tego korzysci majatkowych - czyli dokladnie to, co zrobila eskadra...tu zreszta jeszcze sprawa sie wyjasni, a moze nawet skonczy w sadzie, bo biorac pod uwage, jakie pieniadze wchodza w gre (w sumie ponad 3,5 miliona zlotych lub wiecej, czyli ponad milion dolarow), to nawet wlascicielowi praw autorskich ze stanow moze sie oplacac dochodzenie odszkodowania 3. "niektorzy najpierw wymyslaja koncepcje, legende, bajer (jak zwal tak zwal) a dopiero pozniej projektuja zamowiony znak. to sie nazywa 'profesjonalisci" ...no coz ..tylko polscy "profesjonalisci" moga za takie pieniadze i przy tak prestizowej pracy odwalac taka chalture, ktora na dodatek moze byc nielegalna...polish hate? nie, to tylko reality;-) 4. "z logotypem jest tak: mozna zamowic u studencika i koles wymysli w 15 minut, mozna zamowic w profesjonalnej agencji, gdzie przez 3 miesiac bedzie zajmowac sie sztab ludzi"...najgorzej, jak sie go zamowi za bardzo, bardzo duze pieniadze w podobno profesjonalnej agencji ze sztabem ludzi, a dostanie za to robotke na poziomie studencika, ktory wymyslil cos w 15 minut...chcesz powiedziec, ze nad ta przerobka pracowal sztab ludzi przez 3 miesiace? nie rozsmieszaj mnie...takie zmiamy, jakie oni wprowadzili nie zajely wiecej niz pol godziny...nawet fontu im sie nie chcialo zmieniac...zmienili tylko nazwe, dodali troche kropek, wstaiwli tam podobno kontur granic administarcyjnych bialegostoku (swoja droga granice miasta, to cos co sie zmienia, prawda? to co, jak miasto dolaczy np nowe tereny, to bedzie przedrukowywac wszystkie materialy reklamowe?) ja bym z tego nie robil problemu, jezeli byloby to zamowienie dla jakiegos malego sklepu na przyklad...ktos zrobil szybka robote, dostal pare stow, a jakakolwiek szkoda bylaby tak mala, ze mozna sie nie podniecac...ale my mowimy tu o kampanii promocyjnej za ogromne pieniadze, gdzie wazy sie na szali reputacja, dobre imie i wizerunek wojewodzkiego miasta...tym czasem dzieki eskadrze to miasto zostalo osmieszone i wystawione na posmiewisko w calym kraju...ciekawe ile milionow trzeba bedzie teraz wydac na nastepne akcje promocyjne, zeby zatrzec kiepskie wrazenie po tej akcji...teraz do dowcipow o kononowiczu dolacza jeszcze niewybredne zarty o bialostoczanach i transwestytach...ladnie sie miasto rozreklamowalo za 3,5 banki...nie ma co gadac to wszystko dziwi mnie tym bardziej, ze ta cal grupa eskadra ma swoim koncie juz kilka takich akcji, gdzie byli posadzeni o plagiat...przypadek moze sie zdarzyc raz...nie piec, czy szesc razy...czy w tym naszym magistracie nikt nie sprawdza reputacji firmy, ktorej placa takie sumy? ja ci moge powiedziec tylko tyle, ze dla wiekszosci mieszkancow bialegostoku 3,5 miliona zlotych to suma zawrotna...zdecydowanie zbyt wiele, zeby to wydac na zrobienie miastu wstydu Odpowiedz Link Zgłoś
alibaba_3 Re: kwiecie moich oczy cierpisz na tzw polish hat 30.12.08, 13:43 Witaj, pracuje w agencji ktora teoretycznie moze być waszą konkurencją. :) i tak sobie myslę że daliście chłopaki ciała... niestety :( bo nawet mialem nadzieję, że coś fajnego zrobicie. Nie bardzo mi zalezy żeby kopać "leżącego" ale mam prawo powiedziec swoje zdanie. Wiec: - koncept słaby, (ale rozumiem troche bo z tym miastem ciezko jest cos zrobić), wogole nie rozumiem jakie wartosci miasta prezkazujecie w swojej komunikacji. Ale moze jestem tepy ... :) - logo kradzione i tyle. Trzymajcie sie chlopaki bo troche narozrabialiscie i bedzie niezla jazda. ironiczne jest tylko to ze padniecie ofiara gier politycznych wszyscy przeciwnicy PO beda po Was jezdzili ile wlezie ..... bo to dobry temat zeby troche bogu ducha winnego prezdeta miasta na dno pociagnac. Pozdrawiam Ps. ludzie naprawde moga się czuć oszukani. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: kwiecie moich oczy cierpisz na tzw polish hat 30.12.08, 06:14 tutaj ktos dal fajny link: www.properodigital.com/news/tag/bialystok-logo/ jak czytasz po angielsku, to sobie poczytaj, co profesjonalisci sadza na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxyyyyzzzz Rozumiem, ze odbyt jest symbolem gejow, 29.12.08, 22:46 ale czy Bialystok jest rzeczywiscie miastem do doopy??? Odpowiedz Link Zgłoś
tingri Re: Rozumiem, ze odbyt jest symbolem gejow, 29.12.08, 23:14 Zeby zostac takim radnym czy prezydentem to jakims sprytem, a raczej cwaniactwem, trzeba sie wykazac. W takim razie co jest wg ciebie bardziej prawdopodobne: magistrat jest do doopy, czy ktos ulrecil jakis biznes z firma pod stolem? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Jestem z Krakowa 29.12.08, 22:48 nasze stowarzyszenia tropiące pederastów przyjrzą się tej podejrzanej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
zarty_zartami Organizacja mniejszości seksualnych 29.12.08, 22:55 w Nowym Jorku już wie... no to uwaga panowie, tyłem do ściany!!! Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Czyżby kolejny kwiatek do klapy firmy 29.12.08, 23:03 W sumie firma pijar robi od jakiegoś tam coś tam coś tam czasu w Olsztynie chyba...ale mogę się mylić Najważniejsza jest idea,a nie doszukiwanie się podwójnego dna,no... Popatrzmy na to z innej strony,taki Olsztyn na ten przykład...no..no..no... resztę sobie młodzież dopowie sama,bo starzy już wiedzą ;) www.proto.pl/informacje/info?itemId=52043 A poza tym to ile razy próbuję się zalogować na FB tyle razu mi wywalają txtem,że moja sesja wygasła,la czego... < w tym też coś jest... ? > ależ gdzież tam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
llatarnik Re: Organizacja mniejszości seksualnych 30.12.08, 00:17 a jak zobaczycie, że na chodniku leży portfel, nie radzę się schylać. To może być podstęp. Odpowiedz Link Zgłoś
zarty_zartami jak dobrze to popogladac 29.12.08, 22:58 słonce to, czy też dziura w dupie? eksperci od sztuki symbolicznej wam odpowiedz dadzą! Odpowiedz Link Zgłoś
katoprzyglup 300 tysi powtarzam duzymi literami 300 tysiecy zl 29.12.08, 22:59 poszlo na to cos, przeciez to sie noz w kieszeni sam otwiera Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: Logo trafi pod lupę ekspertów 29.12.08, 23:05 allle wiocha z tego Białegostoku.brud i białoruska wioska.Mentalnośc ludzi identyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
cadavreatpinopl Logo trafi pod lupę ekspertów 29.12.08, 23:18 I żaden bałwan przed odbiorem projektu nie sprawdził zbieżności. Teraz niech ta Gej-instytucja z US się upomni o łamanie praw autorskich i z budżetu państwa niech zapłacą karę... n/c Odpowiedz Link Zgłoś
rojblik Szczęściarze! 29.12.08, 23:30 Nie przejmujcie się śledziki, kto by o Was mówił i pisał, gdyby nie to logo. Jesteście promowani w całej Polsce a może specjalnie dla Was zniosą wizy do USA. Ja bym się cieszył i lansował hasło "Białystok stolicą polskich gejów i lesbijek". Pomyślcie, ile kasiory można skosić za różne imprezy, festiwale i parady. Moglibyście się stać drugim Berlinem. Myślcie perspektywistycznie. Już za kilka lat będą śluby, chrzty i pogrzeby wg nowego obrządku katolickiego (czarni przecież tej kasy nie puszczą). Powstaną nowe osiedla, szkoły i przedszkola. Rozkwitnie turystyka. Żyć, nie umierać. Europa będzie się pchać do Was drzwiami i oknami. I w końcu poprawi się infrastruktura drogowa i kolejowa. Może powstanie nowe lotnisko. Odpowiedz Link Zgłoś
olewus1 ALe fajoska afera. Wsioki i geje. Zadyma na calego 29.12.08, 23:44 Szkoda na to kasy. tyle, ze gejuchy sa bogate i moga dojechac ćwoków z B. Ale za to jak promocja dla "miasta" Odpowiedz Link Zgłoś
3cik Re: ALe fajoska afera. Wsioki i geje. Zadyma na c 29.12.08, 23:52 Wsioki geje a na dodatek buraki wzięły się za komentowania :) Ubaw po pachy! Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: ALe fajoska afera. Wsioki i geje. Zadyma na c 29.12.08, 23:55 olewus1 napisał: > Szkoda na to kasy. tyle, ze gejuchy sa bogate i moga dojechac ćwoków z B. Ale > za to jak promocja dla "miasta" nie przesadzaj z tym bogactwem, olewus... ostatnim razem faya nie bylo stac na bilet i tvn musialo mu i partnerowi fundowac... Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: ALe fajoska afera. Wsioki i geje. Zadyma na c 30.12.08, 00:36 > tyle, ze gejuchy sa bogate i moga dojechac ćwoków z B. no i co z tego? Przecież to nie mydło więc się chłopakom z Białegostoku nic nie wymydli... Zresztą to przecież dla dobra i rozwoju miasta i nie takie rzeczy ludzie potrafią robić dla swojej małej ojczyzny... Intencje się liczą a te są szlachetne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
big.apple.gay Powiedzcie lepiej, gdzie dobry anal w Bialymstoku 29.12.08, 23:49 i po ile? Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Powiedzcie lepiej, gdzie dobry anal w Bialyms 29.12.08, 23:53 znajac polskie brown-nosing ameryki, to jesli faktycznie jestes z big apple to jeszcze beda ci placic.... Odpowiedz Link Zgłoś