28.11.03, 23:27
Drugi supermarket jest Ci nie potrzebny. Trzeci też nie. Prezydent robi
zakupy w małych sklepach osiedlowych, co oznacza że Ty też powinieneś.
Oglądaj filmy siedząc w starym trzeszczącym fotelu kina Pokój, Ton, albo
Syrena. Prezydent ogląda filmy w telewizorze.Jego zastępcy mają porządne
zestawy kina domowego... I dlatego ciesz się, że poza swoim szklanym ekranem
masz jeszcze jakąś opcję.Multikina są nie potrzebne. Podobnie jak porządne
drogi. Prezydent jeździ Polonezem. Rzadko. Nawet na równej drodze by trzęsło.
Ciesz się, że są drogi. Kiedyś w ogóle nie było i jakoś było. Czytasz o
nowych inwestycjach w innych miastach? Prezydent nie lubi obcego kapitału, bo
jest obcy. Ty też nie powinienieś. Jeśli widziałeś film pt "Obcy. 8 pasażer
Nostromo" powinieneś wiedzieć do czego są zdolni obcy. Niby zainwestują, a
potem...Jest spokojnei i cicho. Prezydent lubi ciszę i spokój. Podobnie jak
emeryci. Bo to jest prezydent emerytów. Nie jesteś emerytem?Lubisz, żeby coś
się działo? A fe! Prezydent Cię nie polubi, bo on i kilku radnych wiedzę
lepiej co powinieneś lubić! Skopro tak, to czy masz coś jeszcze do stracenia?
Flash mob.Zróbmy flash mob! A w zasadzie dwa. Jeden jak już będą wybory
nowego prezydenta: wpadnij do lokalu wyborczego i znienacka zagłosuj na
kogoś, kto nie chciałby zrobić coś więcej niż tylko trwać.Kogoś kto jest
młody. Duchem przynajmniej, ale może trochę mniej uduchowionego.Bardziej
skoncentrowanego na doczesności naszych dróg, kin, chodników, sklepów i
mieszkań. Nie iwme kto to będzie, ale może będzie? I flash mob drugi...zróbmy
coś w okolicy tego błękitnego budynku który kształtuje nasze miasto na obraz
i podobieństwo upodobań ludzi, którzy wiedzą lepiej co Ci jest potrzebne. Co
można by FM? Może ktoś ma pomysł na to jak pokazać, że Białystok to coś
więcej niż zakazane wystawy i proteza wielkomiejskości w postaci kilku
fontann. Flush and flash! Niech!!!
Obserwuj wątek
    • kolczugin Re: Flash Tur 29.11.03, 09:09
      Brawo, brawo, brawo!!! :))))
      Dokonałe podsumowanie działań naszego prezydenta. Zapomniałeś tylko dodać, że
      prezydent ma lęk wysokości - nie lubi jak jest wysoko i dlatego lotnisko w
      Białysmtoku jest niepotrzebne. A tym bardziej tani przewoźnicy o których
      zabijają się aktualnie prezydenci innych miast - głupcy. Przecież do Unii rzut
      beretem, a wtedy wszysc już będziemy młodzi, piękni i BOGACI...
      • inks Re: Flash Tur 29.11.03, 11:41
        Działki budowlane na Krywlanach...Ileż to przetargów, decyzji o pozwoleniu na
        budowę, decyzji takich, innych i owakich. Można powiedzieć nie, można
        powiedzieć tak, a gdzieś pomiędzy jednym i drugim porządnie zarobić. Tur może
        by i się zgodził. Pod warunkiem, że piloci samolotów nauczą się przelatywać
        pomiędzy wieżami kościoła powstałego na miejscu ołtarza papieskiego, ale który
        z zastępców odpuści taką życiową okazję? I która z firm budowlanych?
        • alex.4 Re: Flash Tur 29.11.03, 14:49
          ile mozna zarobic na przetargach... przecież rodzine trzeba wyzywić....
          Pozdr
    • inks Re: Flash Tur 29.11.03, 15:37
      Jeszcze raz to samo, bo pisałem późno i wkradły sie błędy, które zmieniły sens
      tego co chciałem powiedzieć:

Drugi supermarket jest Ci nie potrzebny. Trzeci też nie. Prezydent robi
      zakupy w małych sklepach osiedlowych, co oznacza że Ty też powinieneś.
      Oglądaj filmy siedząc w starym trzeszczącym fotelu kina Pokój, Ton, albo
      Syrena. Prezydent ogląda filmy w telewizorze.Jego zastępcy mają porządne
      zestawy kina domowego... I dlatego ciesz się, że poza swoim szklanym ekranem
      masz jeszcze jakąś opcję. ultikina są nie potrzebne. Podobnie jak porządne
      drogi. Prezydent jeździ Polonezem. Rzadko. Nawet na równej drodze by trzęsło.
      Ciesz się, że są drogi. Kiedyś w ogóle nie było i jakoś było. Czytasz o
      nowych inwestycjach w innych miastach? Prezydent nie lubi obcego kapitału, bo
      jest obcy. Ty też nie powinienieś. Jeśli widziałeś film pt "Obcy. 8 pasażer
      Nostromo" powinieneś wiedzieć do czego są zdolni obcy. Niby zainwestują, a
      potem...Jest spokojniei cicho. Prezydent lubi ciszę i spokój. Podobnie jak
      emeryci. Bo to jest prezydent emerytów. Nie jesteś emerytem?Lubisz, żeby coś
      się działo? A fe! Prezydent Cię nie polubi, bo on i kilku radnych wiedzę
      lepiej co powinieneś lubić! Skopro tak, to czy masz coś jeszcze do stracenia?
      Flash mob.Zróbmy flash mob! A w zasadzie dwa. Jeden jak już będą wybory
      nowego prezydenta: wpadnij do lokalu wyborczego i znienacka zagłosuj na
      kogoś, kto chciałby zrobić coś więcej niż tylko trwać.Kogoś kto jest
      młody. Duchem przynajmniej, ale może trochę mniej uduchowionego.Bardziej
      skoncentrowanego na doczesności naszych dróg, kin, chodników, sklepów i
      mieszkań. Nie wiem to to będzie, ale może będzie? I flash mob drugi...zróbmy
      coś w okolicy tego błękitnego budynku w którym nasze miasto kształtowane
      jest na obraz i podobieństwo upodobań ludzi, którzy wiedzą lepiej co Ci jest
      potrzebne. Co można by FM? Może ktoś ma pomysł na to jak via FM pokazać, że
      Białystok to coś więcej niż zakazane wystawy i proteza wielkomiejskości w
      postaci kilku fontann. Flush and flash! Niech!!!
      • Gość: rybka Re: Flash Tur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.03, 09:23
        Dobrze piszesz, inks. Może by zacząć w środę bezpośrednio po happeningu z
        pieskami pod siedzibą LPR-u? Spod LPR-u przeszłoby się pod urząd miasta. W
        końcu to tur nakazał (ups, zasugerował) zdjęcie pracy Kurki. To chyba nie jest
        bardzo daleko? Czy ktoś wie, gdzie jest siedziba LPR-u?
    • ogabignac Re: Flash Tur 30.11.03, 09:53
      Brawo Inks!
      W 100% popieram kwestie budowy multikina i sprawę Krywlan
      ale czy nowy hipermarket jest potrzebny?
      Czy naprawdę Białostoczczanie najbardziej tego potrzebują?
      Jest chyba tak(jeśli się mylę proszę o argumenty), że 2, 3
      czy więcej hipermarketów najpierw wykończą małych handlarzy.
      Tu akurat nie żałuję rożnej maści niechlujów osiedlowych nie
      dbających o jakość i asortyment towarów ale "biega" mi o
      Społem. Przetrwał trudne lata transformacji, zredukował koszty
      i zatrudnienie, płaci w Polsce podatki no i jakość towaru.
      Delikatesy na Surażskiej to perełka, daleko innym do ich poziomu.
      Hipermarket to najtańszy chłam i mimo ogromnej powierzchni wybór
      mniejszy bo z każdego asortymentu stosy pod sufit i na parę mertów
      szerokie.
      Obyśmy nie podzielili losów Łodzi - miasta o największej liczbie
      supermarketów w Polsce.
      Najpierw cenami dupingowymi wykończyli otoczenie by potem dogadać
      się między sobą i odbili ostro w górę.
      Ta walka o klientów to nie altruizm.
      Nieelperowiec Ogabignac - pozdrówka.
      • inks Re: Flash Tur 30.11.03, 11:00
        Supermarkety-wiadomo jak to działa, jednak budowa jeszcze jednego pewnienie
        narobi wielich szkód, a może wymusić zdrową konkurencję. Chodzi mi o coś
        innego. Nasze miasto za sprawą obowiązującego w nim "sytemu sprawowania władzy"
        trwa w beruchu. Mogłoby się rozwijać kilka razy szybciej niż dzieje się to
        obecnie, tyle że nie jest w stanie.

Działa to tak: pojawia się inwestor zainteresowany naszym miastem. Ma fajny
        pomysł, pieniądze, chęć. Paradoksalnie czesto pojawia się zwabiony przez
        pracowników magistratu odpowiedzialnych za promocję Białegostoku. I wtedy
        zaczyna się taniec róznych koterii i grup nacisku podczepionych pod
        poszczególnych zastępców prezydenta tudzież samego prezydenta. Kazda ma inny
        interes: jedni pilnują spraw swoich "przedsiebiorców", wobec których czują się
        zobowiązani ze względu na "przeszłość", drudzy pilnują interesów inwestorów
        konkurencyjnych wobec naszego nowego inwestora. Szach, potem szach i mat, a w
        rezultacie zamiast działania mamy bezczynność zgodną z zasadą: skoro ktoś
        mógłby stracić, lepiej niech nikt nie skorzysta. Taniec śmierci w efekcie
        którego w Białymstoku dzieje sie to co się dzieje, czyli nic.
    • Gość: yoda Re: Flash Tur IP: *.biaman.pl 30.11.03, 22:14
      Prezydentowi Turowi córeczka kupuje w Berlinie. Tur wie że po jego panowaniu
      Białystok bedzie można zaorać i już dziecię swe na obczyznę posłał. Ot taki
      patriota.
    • inks Re: Flash Tur 01.12.03, 09:13
      Nie chodzi mi o "opaszkwilowanie" Ryszarda Tura. Opisując postępki (kupowanie
      w Berlinie? Pewnie bardzo fajna sprawa) dzieci można oczernić i
      najporządnijszych rodziców. To nie jest uczciwa mestoda. Nieuczciwe jest
      natomiast to, że widzimisię jednej bądź kilku osób sprawia, że miasto schodzi
      na psy. Przy całym szacunku dla czworonogów...
      • ralston Re: Flash Tur 01.12.03, 11:21
        inks napisał:

> Nie chodzi mi o "opaszkwilowanie" Ryszarda Tura. Opisując postępki (kupowanie
        > w Berlinie? Pewnie bardzo fajna sprawa) dzieci można oczernić i
        > najporządnijszych rodziców. To nie jest uczciwa mestoda. Nieuczciwe jest
        > natomiast to, że widzimisię jednej bądź kilku osób sprawia, że miasto schodzi
        > na psy. Przy całym szacunku dla czworonogów...

No właśnie, żeby jeszcze szacunek choć dla czworonogów się ostał, a tu się
        okazuje, że nie można mieć szacunku, bo czworonogi obrażają uczucia religijne.
        Tfu, na psa urok...
    • Gość: AS Re: Flash Tur IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.03, 16:50
      Córa wielce szanownego Tura zatrudniona jest w galerii i po co ten cały raban !
      • hawk.eye Re: Flash Tur 01.12.03, 17:12
        Powtórzę za przedmówcą, po co ten cały raban? Myślicie, że świętojebliwego Tura
        i jego sługusów obchodzi to, że ludzie gardzą nimi? Szum ucichnie i nikt w
        nawale niedorzeczności i głupoty naszych rządzących nie będzie o tym, nie
        pierwszym i nie ostatnim wybryku pamiętać. Powiadam wam, szkoda nerwów. Jakby
        Turowi zależało na swojej reputacji politycznej i prywatnej, to dałby się pozać
        z innej strony. Za kilka (kilkanaście?) tysięcy złotych miesięcznie łatwiej jest
        znieść pogardę społeczeństwa.
    • oszo1om.z.radia.maryja Re: Flash Tur 01.12.03, 16:55
      super tekst - popieram!!!
    • Gość: meggie Re: Flash Tur IP: *.pl 01.12.03, 18:12
      czy wy naprawdę uważacie że hipermarket w Białymstoku jest potrzebny? Nie
      zgadzam się zupełnie ze swierdzeniem o brudnych sklepach osiedlowych. Ludzie
      nie macie pojęcia o handlu i realiach jakie w nich panują. moja mama prowadzi
      sklep, w który wkłada całe swoje serce, płaci podadtki i co z tego ma?Otwierają
      kolejny hipermarket i cały dorobek życia przepada.Nie dociera do mnie
      tłumaczenie:kilku handlarzy zamknie swój biznes ale ile osób zyska prace. Ja
      pracowałam w hipermarkecie i wiem jak i za ile się tam pracuje, nikomu nie
      życzę takiej pracy. Otwórzcie oczy!!!!!!Kolejny hipermarket tu nie pomoże,
      wręcz przeciwnie.
      • Gość: spec Re: Flash Tur IP: 38.112.0.* 01.12.03, 18:30
        sorry, ale wkladanie calego serca w cos nie jest wystarczajaca recepta na sukces
        - takie jest zycie.

co do tego jak traktuja pracownikow hipermarkety, to raczej powinnas miec
        pretensje do rzadzacych - wysokie bezrobocie sprawia, ze pracownik ma mniejszy
        wybor i godzi sie na wiecej, albo zostaje bez pracy.
        • Gość: meggie Re: Flash Tur IP: *.pl 02.12.03, 18:22
          Pamiętaj o tym, że sukcesu nie osiąga się w przeciągu miesiąca czy dwóch.
          Człowiek całe życie tak naprawdę dąży do tego żeby do czegoś w życiu dojść.
          Postaw się sam w takiej sytuacji:pracujesz ciężko na coś całe życie, a tu nagle
          wszystko się wali. Nie mów mi że takie są realia!!! Bo skoro tak to chyba nie
          ma sensu wogóle zakładać własnych biznesów. Oddajmy się supermarketom, niech
          rządzą nami obcokrajowcy. Co do osób rządzących tym krajem to moge się zgodzić
          z Twoją opinią ale też nie do końca. Przedstawiciele tych hipermarketów, ludzie
          wysoko postawienie też zarabiają grosze, w porównaniu z odpowiedzialnością jaką
          są obarczeni i tu guzik do powiedzenia mają nasi rządowcy.
          A wracając do sukcesu to uważasz, że co jest odpowiednią receptą na sukces?
          I jeszcze jedno pytanie?Pracujesz?
          • spec5150 Re: Flash Tur 02.12.03, 18:47
            Gość portalu: meggie napisał(a):

> Pamiętaj o tym, że sukcesu nie osiąga się w przeciągu miesiąca czy dwóch.
            > Człowiek całe życie tak naprawdę dąży do tego żeby do czegoś w życiu dojść.
            > Postaw się sam w takiej sytuacji:pracujesz ciężko na coś całe życie, a tu nagle
            >
            > wszystko się wali. Nie mów mi że takie są realia!!! Bo skoro tak to chyba nie
            > ma sensu wogóle zakładać własnych biznesów.

niestety. wyobraz sobie np. cieżko pracującą osobę która nie wierzy w komputery
            albo internet. dziś automatycznie przegrywa niezależnie ile pracy czy czasu w to
            włoży. jeśli nie dostosujesz się w czas do wiatrów zmian automatycznie
            przegrywasz. w wypadku hipermarketów oczywiście, że nie wygrasz jeśli chodzi o
            cenę, możesz natomiast nadrobić jakością, osobistym podejściem do klienta i
            wieloma innymi rzeczami. Jeśli chcesz się ścigać jedynie ceną - skazana jesteś
            na niepowodzenie.

> Oddajmy się supermarketom, niech
            > rządzą nami obcokrajowcy. Co do osób rządzących tym krajem to moge się zgodzić
            > z Twoją opinią ale też nie do końca. Przedstawiciele tych hipermarketów, ludzie
            > wysoko postawienie też zarabiają grosze, w porównaniu z odpowiedzialnością jaką
            > są obarczeni i tu guzik do powiedzenia mają nasi rządowcy.

przedstawiciele hipermarketów lub każda inna osoba pracująca trzyma się pracy bo
            nie ma wyboru. jeśli dana osoba miałaby kilka ofert pracy to wybrała by
            najlepszą dla siebie, na pewno nie trzymałaby się pracodawcy który daje
            najgorsze warunki. ze względu na poziom bezrobocia takiego wyboru nie ma.

> A wracając do sukcesu to uważasz, że co jest odpowiednią receptą na sukces?

musisz sobie najpierw ten sukces zdefiniować.

> I jeszcze jedno pytanie?Pracujesz?

tak
            • Gość: meggie Re: Flash Tur IP: *.pl 03.12.03, 16:45
              Trochę to naciągane co mówisz. Z całym szacuniem do Ciebie, poprostu się nie
              zgadzam z Twoją opinią. Sam pracujesz więc wiesz jakie są realia. Zamiast
              inwestować w hipermarkety zainwestujmy w coś co poprawi naszą polską
              rzeczywistość.a tak już zupełnie kończąc ten temat, to główni przedstawiciele
              supermarketow przeważnie są obcokrajowcami. Uwierz mi że nie zmyślam tego co
              mówię, mam poprostu do czynienia z tymi ludzmi, kiedyś może więcej, teraz
              trochę mniej i wiem jak wygląda ich praca i ile zarabiają.
              Pozdrawiam
    • Gość: kojo Re: Flash czy nie flasz i tak bredzisz jak pijany. IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 02.12.03, 19:13
      uuuuuuuuuuuuuuuuuu
    • inks Re: Flash Tur 03.12.03, 18:23
      Nie pisałem swojego tekstu powodowany miłością do supremarketów. Chodzi mi o
      to, że w Białystok rozwija się kilka razy wolniej niż jest to możliwe. O tym
      jakie inwestycje są realizowane w naszym mieście nie decyduje dobro mieszkańców
      a fobie i osobiste widzimisię kilku osób. Mam takie odczucie, że
      linia "rozwoju" Białegostoku wynika nie z wizji i chęci zrobienia czegoś
      pożytecznego, ale z lęku przed nowościami i zmianą.
      • Gość: Ja z Bojar Re: Flash Tur IP: *.cs.bialystok.pl 05.12.03, 20:13
        Stać mnie tylko na to, żeby powtórzyć za Kimś: brawo inks! To popieprzone
        miasto nad Białą , miasto pod pogardzaną (nie wiedzieć do końca czemu)
        Białorusią,miasto w którym prezydentem rządzą jakieś neofitki,
        jakieś "białostoczanki -antypiukowe", przy pomocy kruchty,sodalicji różnej
        gildy, a jego kształcie,obliczu i duchu decydują "rycerze jerozolimscy" jest
        warte tyle, ile ci, którzy po raz kolejny wybrali tego wieśniaka na prezydenta.
        Ale o n y c h jest więcej. I nie ma znaczenia czy nazywają się "antypiuk"
        czy "skiryluk" , Tur czy szara, tępa,cicha spod kościelnej miotły jakaś
        mysz "kowalska" czy "kowalski". Bóg z nimi jak i Oni z Bogiem. No i jest ich
        więcej. Są górą,dlatego nawet porządnie już się wk.... nie ma na kogo,bo z
        kruchtą możesz porozmawiać o "jak ładnie dzisiaj ksiądz mówił n a k a z a -
        niu " nie o rozwoju cywilizacyjnym miasta (chyba, żeby rozumiećpod tym
        pojęciem powstawanie nowych kościołów,kaplic,pomników lub tablic
        martyrologicznych). Jestem wk.... bo byłem pewny, że w tym roku wypiję szampana
        na Sylwestrze Miejskim gdzieś w centrum, wypiję z kimś pierwszym z brzegu,
        wypiję, źżeby się cieszył wraz ze mną, że za pół roku przyjdzie walce z Zachodu
        i wyrówna to czarne z czerwonym. A tu wała takiego! To jest ta kropla
        goryczy,łyżka dziegdziu,ta trująca cykuta, te czarne ciężarki u nóg orła
        białego i poczciwej Pogoni. Apage Tur i jego kamaryla,apage wszystkie
        antypiuki,precz ze wstecznictwem bez względu na jego barwę.
    • inks Re: Flash Tur 06.12.03, 00:30
      Może mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale w związku z tym, że nasz Włodarz
      przebywa zazwyczaj w Innym Wymiarze, naszym miastem rządzą jego zastępcy.
      Bardziej obceni w naszym XYZ ( + oś czasu) i w związku z tym bardziej
      zainteresowani. Zastępcy mają Pomysły. Bardzo kochają swoje pomysły i lubią
      słuchać. Sami siebie. Ich pomysły są dobre dla miasta, bo są dobre dla nich i
      ich znajomych. Więc są dobre dla miasta. I tylko czasami posród tego
      wielowymiarowej rzeczywistości i oszołomienia wywołanego błękitem elewacji
      pojawia się taka myśl: panowie, przydałby się wam porządny kop w dupę.
    • nieumalowana Re: Flash Tur 08.12.03, 20:39
      Widzę Pan Prezydent Białegostoku jest tak popularny, że niewielu z Was odważyło
      się zareagować na taki krytyczny wobeec niego post ;)

Może braku perspektyw rozwoju Białegostoku należałoby szukać nie w polityce
      zarządu miasta lecz w niechciejstwie i rezygnacji ogromnej większości obywateli?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka