Dodaj do ulubionych

Podlaskie odleci z Sanik

31.07.09, 21:15
"Na taczce gnoju trzeba by wywieźć naszego burmistrza, za to, że
popiera tę lokalizację - powtarzali wciąż protestujący rolnicy."
wsiury to mają wójta, nie burmistrza. A co do gnoju, to paszli won
do niego , gdzie wasze miejsce.
Obserwuj wątek
    • tojamyszka Podlaskie odleci z Sanik 31.07.09, 21:23
      Brawo .. Wprawdzie jestem za Krywlanami ,ale Saniki to z pozostalych
      lokalizacji była najlepsza . Nie wierze , ze ktoś u nas dostał
      przepustke po ruzum . Nie wierze , ze to na prawdę sie stalo . Jesli jeszce
      Panowie dotrzynmaja slowa i wybuduja lotnisko to chyba uwierze po latach we
      wladdze lokalne .
      A teraz do rolnikow z Sanik . Jeszce nie dawno wrzeszczeliscie na Unię ,
      jeszcze do nie dawna źle mowiliscie o wielu ludziach i zdarzeniach . A etraz
      stoicie w kolejce po doplarty , dofinansowania i jakos Unia Wam nie
      przeszkadza . Myslicie ze zapomnielismy . teraz chcecie utargowac jak
      najlepsza cene za swoja ziemie . Cale szczescie , ze jest ustawa
      wywlaszczeniowa wiec dosc tych szlenst . Albo dostanecie inne kawalki , albo
      pieniądze i nie marudzic . Z nami mieszczuchami nikt sie nie bawi . czas zeby
      i rolnicy mieli takie same prawa jak mieszkancy miasta . A tak na marginesie
      urodzilam sie w gminie Tykocin , bardzo blisko Sanik I ciesze sie jak
      nikt na swiecie z tej lokalizacji . Wreszcie polece sobie nawet na stare
      lata do rodziny za oceanem albo nawet na wczasy do Hiszpanii . I trasa do
      Paryza zajmie mi 3 godziny a nie dluzej jade do Warszawy niz lece do pryza
      Toz to kpina ze spoleczenstwa . No moze wreszcie na mapie pogodowej w TVN
      wroci miasto Bialystok , bo jak ktos madry zauwazyl to są Suwalki , ale
      Bialegostoku i Lomzy NIET .A jednak Bialystok wraca . A ze bedziemy mieli
      wiecej miejsc pracy , dojad na lotnisko to tez bedzie frasza nawet taksowka
      ... sama radość . Panowie z zarzadu dziekuje . Ciesze sie ze nie wziela góry
      prywata nad wami i nie sa to Topolany . Bo sami narazilibyscie sie na wielka
      smiesznosc calej Europy a moze i swiata . Z Topolan to moze tylko ptaki
      latalyby na zime do cieplych krajow , bo na pewno nie ludzie .
      • niewzruszonyporuszyciel Re: Podlaskie odleci z Sanik 31.07.09, 21:42
        Ty myszka to musisz byc nie lada specjalista wypowiadajac sie tak fachowo.Pierwsza sprawa to spec ustawa ktora daje kazdemu praktycznie zerowe szanse na wygrana.Dostajesz kase z rozdzielnika, czasem cos wiecej wywalczysz i nic ponadto.To ci nie pozwoli dokupic gleby bo nikt jej ci nie sprzeda.Tak wiec jest to tak jakby ci ktos zabral twoj warsztat pracy,zaplacil odszkodowanie,ale nie mialabys mozliwosci jego odtworzenia.Oczywiscie zaraz ktos powie ze jednostki moga sie poswiecic dla ogolu,ale wtedy nasuwa sie pytanie gdzie jest sprawiedliwosc?Rownie dobrze mogliby sie poswiecic mieszkancy Krywlan.I nie zapominajmy ze nie chodzi tylko o tych kilku rolnikow.Tam w okolicy lotniska nic nie bedzie sie moglo budowac.Argumenty o tym,ze bauer ma lekko bo malo placi i dostaje doplaty nie maja tu nic do rzeczy.To inna para kaloszy, taka sama jak zbyt wysoki zusik.I to i tamto nie ma nic wspolnego ze sprawiedliwoscia i uczciwoscia.Teraz pytanie.Czemu nie wybrano Chlebiotek?Panstwo ma tam kupe gruntow i nikt praktycznie nie protestowal.Malo tego,ta lokalizacja bylaby na bank rentowna ze wzgledu na tanie linie,ktore mają juz dość wysokich oplat na Okeciu.Nasze Saniki beda podobno poczatkowo przyjmowaly dziennie dwa samoloty.Rentownosc pewna tak samo jak w przypadku opery.Ale rozumiem,ze wychodzisz z zalozenia,ze pan placi i pani placi i nie ma w tym nic zlego?
      • iwonka50 Re: Podlaskie odleci z Sanik 27.08.10, 12:17
        tojamyszka napisała:

> Wreszcie polece sobie nawet na stare lata do rodziny za oceanem
        > albo nawet na wczasy do Hiszpanii . I trasa do Paryza zajmie mi 3 > godziny a
        nie dluzej jade do Warszawy niz lece do pryza

Ja obstawiam, ze będą loty do Londynu, Brukseli, może jeszcze jedno miejsce.
        Jeszcze do Warszawy ale podróż będzie trwała prawie tyle samo co pociągiem
        (oprawa godzinę przed, lot godzinę). A już za ocean to na pewno nie.

> No moze wreszcie na mapie pogodowej w TVN
        > wroci miasto Bialystok , bo jak ktos madry zauwazyl to są Suwalki > , ale
        Bialegostoku i Lomzy NIET .

Suwałki są bo jest tam miejsce o charakterystycznych warunkach atmosferycznych,
        Łomży nie ma, Białegostoku nie ma, ale nie ma też np. Bydgoszczy, która jest
        większym od Białegostoku miastem.

> Ciesze sie ze nie wziela góry prywata nad wami i nie sa to
        > Topolany . Bo sami narazilibyscie sie na wielka smiesznosc calej
        > Europy a moze i swiata .

A czemu zaraz śmieszność? Miejsce jak każde inne, w dodatku od dawna
        przygotowywane pod lotnisko.
      • macrow Re: Podlaskie odleci z Sanik 27.08.10, 12:22
        hehehe budowal lotnisko, zeby zaistniec na mapie pogodowej :))
    • tojamyszka Re: Podlaskie odleci z Sanik 31.07.09, 21:34
      Aniołku nie wiesz , ze Tykocin to miasto ? Tak ma prawa miejskie i dlatego
      rzadzi nim burmistrz . Jest to na prawde mądry , myslacy czlowiek i przede
      wszystkim gospodarz . Dla niego gmina Tykocin to tak jak jego wlasne
      podworko , zawsze posprzatane , uprzatniete i dopieszczone w kazdym calu . Wiec
      jesli nie wiesz o czym mowisz , jesli nie wiesz kogo obrazasz to lepiej nie
      zaczynaj z tymi ktorzy tam urosli, wychowali sie i tam jest ich serce . Radze
      posprzataj we wlasnym domu . A jesli chodzi o Tykocin - pojedz raz a
      zakochasz sie na cale zycie . To miasteczko z ktorego nigdy sie nie wyjezdza .
      To miasteczko do ktorego zawsze sie wraca . ma swoj klimat , szczegolny ,
      niepowtarzalny , na swoich ludzi , gospodarzy ktorzy sa wyjatkowi . Sa
      szczerzy , serdeczni , ale takze pracowici , gospodarni . To takie szczegolne
      miejsce na ziemi Nie wierzysz , pojedz , nie pyskuj , ale zwyczajnie pogadaj
      z ludzmi . Kazdy sie zatrzyma , usmiechnie , odpowie a nawet da Ci szklanke
      wody czy mleka jak bedziesz spragniony . Tu czas sie zatrzymal Tu sa tak
      samo kochani i serdeczni jak byli przed laty w ksiazce Mordechaj Levi z
      Tykocina . Poczytaj , Ja tam sie urodzilam , tam mieszkalam i tam wracam ... i
      nie pozwole powiedziec jednego zlego slowa o tamtych ludziach .
      • busz.man Tykocin juz nie będzie spokojnym miasteczkiem 01.08.09, 09:06
        lotnisko to transport przez miasto+hałas, tym bardziej jest to wizja
        prawdopodobna że burmistrz forsuje drogę wojewódzką przez środek miasteczka.
        Najpierw oberwie się rolnikom z których kilkudziesięciu pozbawi sie środków do
        życia, reszta juz nic tam nie wybuduje. Paść krówek i orać pod sam pas tez nie
        będzie można. A później przyjdzie pora na mieszkańców miasteczka i ruch przez
        mmiasto, droga w założeniu ma byc korytarzem transportowym a tu jeszcze dochodzi
        lotnisko. I po ostatniej perełce urbanistycznej Podlasia. Tak samo można
        zapomnieć o gminie Tykocin jako o gminie turystycznej-a perspektywy były ,
        położenie na granicy 2 parków narodowych, rzeka, niepowtarzalny klimat miasteczka

chcecie lotniska i trasy przelotowej-podziękujcie dla burmistrza, jestem pewien
        że jeszcze nie raz zapłaczą mieszkańcy gminy bo oni nie wiedza co to ruch
        samochodowy i hałas startujących jumbo-jetów
      • dorzeczny Burmistrz Tykocina 03.08.09, 13:03
        Mądry, myślący człowiek? Kpiny. Paranoja. To na pewno dobry rolnik.
        Ale jedyne co umie, to asfaltować polne drogi w celu utrzymania
        poparcia ze strony rolników. Nie ma pojęcia o zarządzaniu takim
        zabytkowo-przyrodniczym cudem, jak Tykocin. Zabytki Tykocina to dla
        niego tylko utrudnienie życia, balast. Jego podwórko jest
        rzeczywiscie dobrze uporządkowane. Full Polbruk. A Tykocin? Afera z
        obwodnicą trwa. Narew w Tykocinie cuchnie, chcesz się wykapać latem -
        jedź do Korycina, tam nie mają rzeki, ale jest kąpielisko. Na ulicy
        Browarnej mozna wybić sobie zęby, ile to już lat? Sprawdź w
        papierach, tojamyszka, chyba pracujesz w gminie?...
    • von.barszczewo Podlaskie odleci z Sanik 31.07.09, 21:36
      Prawda, jeżeli już nie Krywlany - to tylko Saniki. Dlaczego Pan Dębski
      wstrzymał się od głosowania ?Czy wierzy, iż najlepszym środkiem do latania
      jest miotła niepotrzebująca jakiegokolwiek lotniska ?
    • marceledi Podlaskie odleci z Sanik 31.07.09, 23:12
      W końcu!!! Teraz ruszać do planowania i budowania, wreszcie ten region
      dostanie kopa cywilizacyjnego.
      Gratulacje za decyzje dla władz województwa. Wreszcie zaczęli myśleć o
      interesie całego regionu, a nie tylko Białegostoku. No bo będę miał
      blisko z Łomży.
      • rafal.kosno Re: Podlaskie odleci z Sanik 01.08.09, 01:33
        dlaczego wybrano wariant najdroszy i najbardzie j oprotestowany spolecznie?

by kleske braku lotniska zwalic na rolników
        • jakub.medek Re: Podlaskie odleci z Sanik 01.08.09, 08:44
          rafal.kosno napisał:

> dlaczego wybrano wariant najdroszy i najbardzie j oprotestowany
          spolecznie?
          >
          > by kleske braku lotniska zwalic na rolników

"ekologu" (cudzysłów w pełni świadomy). Po co ty się czepiasz
          konkretnego wyboru, skoro w swoich długich i bełkotliwych wpisach
          które wklejasz wszędzie, piszesz że lotnisko w Podlaskim
          niepotrzebne. Że wystarczy zdać się na niewyremontowany tor
          kolejowy do Warszawy, który jest w takim stanie, że pociąć trasę o
          długości 160 km pokonuje w 2 godziny i 35 minut, na odcinku między
          Tłuszczem a Warszawą przemieszczający się w tempie pamietnej
          "turkauki do hajnouki".
          Napisz to wprost i będzie święty spokój.
          A co do konkretnej lokalizacji - uważasz że lepiej było lokować
          potężny punkt antropopresji w dziewiczym terenie, na samym skraju
          Puszczy Knyszyńskiej, na trasie przelotów ptaków między bagnami
          biebrzańskimi a zalewem Siemianówka. Bo to są właśnie z
          przyrodniczego punktu widzenia Topolany. A lotnisko to nie tylko
          starty i lądowania. To z upływem czasu sporo infrastruktury
          towarzyszącej, zwłaszcza dotyczącej ptzeładunku towarów, to w
          końcu całkiem nowe i ruchliwe drogi.
          Tego chciałeś "ekologu"? Zależało ci na tym, że coś takiego
          upchnać pod Puszczą Knyszyńśką? No to dość ciekawie pojmujesz
          "ekologię".
          • stachkonwa Re: Podlaskie odleci z Sanik 01.08.09, 11:01
            Rozumowanie tego pana jest takie: gdy miasto przekazało
            uniwersytetowi grunty pod budowę campusu, zasypywał on wszystkie
            lokalne fora informacjami o tym, jaki to straszny przekręt i ile
            obiadów można by było ufundowac głodnym dzieciom, gdyby miasto
            tereny te sprzedało deweloperom. Jednak gdyby miast tak zrobiło,
            wtedy pojawiłby się zarzut, ze prezydent wycina dziewicze lasy,
            ponieważ robi przekręty wspólnie z deweloperami. Może powinien
            wprost, że jego zdaniem Białystok dawno trzeba było zalesic?
            • rafal.kosno czyli PO=pierasz przekrety PO? 01.08.09, 16:19
              czyli PO=pierasz przekrety PO?
              • stachkonwa Re: czyli PO=pierasz przekrety PO? 01.08.09, 22:11
                Nie popieram twoich przekrętów chodząca antyreklamo ekologii
          • rafal.kosno wybiórcza pseudoekologiczna P(r)O=paganda Jakuba M 01.08.09, 16:18
            Jakubie Medku jak widze jak na konferencji prasowej w sprawie lotniska uzgadniasz jakies sprawy z Janem Kwasowskim do niedawna redaktorem Naczelnym Gazety Wybiórczej w Białymstoku a teraz „rzecznikiem prasowym” marszałka Dworzańskiego z PO i czytam twój „entuzjastyczny komentarz” P ( r ) O=pagandowy o planach lotniska koło Tykocina w Sannikach kilka km od Narwiańskiego Parku Narodowego zastanawiam się, czy Gazeta Wybiórcza w Białymstoku jest już „organem prasowym” PO?

Nigdy nie popierałem Topolan, obecnie najtańsza wersja i najmniej oprotestowana społecznie to okolice Zawad, a najlepiej faktycznie pieniądze zainwestować w linię kolejową np. Białystok – Warszawa, bo w Warszawie zawsze będzie większy wybór tańszych połączeń różnych linii na cały świat a nie tylko do Europy jak na projektowanych podlaskim małym lotnisku w pipidówce (do tego max. 1-2 loty dziennnie).

180 km koleją z Białegostoku bezpośrednio na lotnisko Okęcie (odcinek Warszawa Zachodnia- Okęcie ma być gotowy na Euro 2012) można pokonać przy niewielkich nakładach w 1,5 – 2 godz.

Wtedy lotnisko na Podlasiu nie ma sensu ekonomicznego, społecznego, środowiskowego i w ogóle żadnego

Brak ci wiedzy i kompetencji by wy=PO=wiadac się w sprawach ekologii tak jak całej Gazecie Wybiórczej, zdaniem której ekolodzy PO=winni PO=pierac atom (zamiast darmowej odnawialnej energii, Niemcy do 2020 r zamkną wszystkie elektrownie atomowe wtedy np. używaną otworzyć chce rząd Tuska?), spalarnie śmieci (zamiast segregacji i recyklingu), GMO (żywność zmodyfikowaną genetycznie szkodliwą dla ludzi zwierząt i przyrody) , PO=lityków i firmy które zamieszczają płatne reklamy w GW

Podszywanie się pod sukces ekologów z Rospudą tego nie ukryje

Kiedy przeprosisz za np. PO=pieranie dewastacji placu po bazarze na Jurowieckiej?

Słuchaj mnie i ucz się, jeździsz już na rowerze po mieście teraz pora zostać wegetarianinem:)
            • jakub.medek Re: wybiórcza pseudoekologiczna P(r)O=paganda Jak 01.08.09, 16:31
              Rafał, ja ci powiem tak szczerze i od serca - S P I E R D A L A J. W
              kwestiach ochrony przyrody narobiłeś w podlaskim znacznie więcej
              szkód niż generalna dyrekcja do spółki z lasami państwowymi.
              Sprawiłeś, że cały szereg pozornie normalnych osób na hasło ekolog
              odpowiadają Kosno. A to z ochroną przyrody ma niewiele wspólnego. Ja
              cię po raz kolejny pytam, gdzie byłeś kiedy było potrzeba
              merytorycznych uwag w sprawie wielu problemów z puszcz knyszyńskiej i
              białowieskiej chociazby. Gdzie byłeś kiedy trzeba było robić
              inwentaryzacje przyrodnicze? Dlaczego nigdy nie widzę twoich
              merytorycznych (sic!) uwag przy różnych wnioskach w RDOŚ a wczesniej
              WŚiRUW?
              Co do mojej wiedzy - nie wiem Misiu jakie ty masz wykształcenie, ja
              jestem dyplomowanym przyrodnikiem, przez prawie dekadę praktykującym
              zresztą.
              Co do moich rozmów z kimkolwiek - mogę rozmawiać z kim chcę i o czym
              chcę. Ale trzeba być totalnym kretynem, żeby wysnuwać z tego tak
              daleko idące wnioski. Czyli jeśli będę na ulicy rozmawiał z menelem,
              ty uznasz że GW to organ alkoholików, jeśli z filatelistą, że
              zbieraczy znaczków itd., itp.
              Co do linii kolejowej - owszem, pomysł jest bardzo dobry, tylko
              cholera kłopot z realizacją. Ale to musiałbyś rozumieć różnicę między
              "rządowe" a "samorządowe. Musiałbyć też pojać że za kasę co pójdzie w
              to lotnisko, to by może 20 kilometrów tej linii dało się
              zmodernizować.
              A tak w ogóle, to po cholerę ja z tobą gadam. Co jak co, ale to jest
              znacznie poniżej mojej godności. Dla mnie ty nie istniejesz. I tyle.
              Bez odbioru.
              • martines999 Re: wybiórcza pseudoekologiczna P(r)O=paganda Jak 01.08.09, 17:46
                Ostro ale dosadnie! Choć słowa to za mało aby określić tego typa i jego
                dziadowską działalność.
                • rafal.kosno Re: wybiórcza pseudoekologiczna P(r)O=paganda Jak 02.08.09, 17:20
                  martines999 dopoki nie PO=dpiszesz swoich anonimowych PO=mówien swoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem jesteś zwykłym niewiarygodnym tchórzliwym kłamca i oszustem
              • rafal.kosno Jakub Medek dziennikarz z PO=wołania? 02.08.09, 17:12
                Oj PO=niosło cię:)

Piszesz o swoich kłamstwach w których przypisujesz mi to co sam robisz/ chciałbys robić

Federacja Zielonych jest jedyną niezależną organizacją, czemu inne nie zajmują się lotniskiem? Bo straciłyby dotacje od Urzedu Marszałkowskiego?

Co do wykształcenia to musisz być kiepskim „dyplomowanym przyrodnikiem” skoro nie pracujesz w zawodzie, tylko jako dziennikarz, teraz nie dziwie się, że nie będąc także z wykształcenia dziennikarzem piszesz tak kiepskie, nierzetelne teksty nie przestrzegając prawa prasowego, obiektywizmu, zamieszczania sprostowań itp.

Jako przyrodnik przypuszczam masz wiedzę o lotnisku na PO=ziomie marszałka z PO =byłego nauczyciela WF:) mniejszą ode mnie m.in. specjalisty gospodarki przestrzennej

Do niedawna jeszcze myliłeś mnie w swoich „artykułach” z Wojtkiem Koronkiewiczem:)

Co do GDDKIA to chyba ty PO=dązasz drogą Malinowskiego z PO=ronnego który za cykle artykułów o Rospudzie został rzecznikiem prasowym drogowców? (pamietasz artykuł o „wilczych oczach” zapobieganiu wypadkom ze zwierzetami w którym np. pominąłeś mnie i Federacje Zielonych wieszcząc tez „sukces” GDDKIA? PO=dobne kariery - Nikitorowicz, Kwasowski – ten do niedawna wspierał Krywlany PO=dobnie zreszta jak i ty

Itp. Itd.

Rozumiem że wolisz towarzystwo PO=lityków i EKOTONU (który wykupywal u was płatne reklamy) w końcu dostali do PO=działu 2 mln zł:) ale zauważam że coraz gorzej z twoimi nerwami i PO=ziomem kultury

CO do kolei tez piszesz o rzeczach o których nie masz PO=jecia, peniadze na lotnisko można przesunac na poprawe infrastruktury transportowej (drogi, kolej) i rozsadni ludzie już myślą jak to zrobić by nie przepadly pieniadze z UE skoro wybrano lotnisko tam gdzie budzi ono najwieksze protesty i jest najdrozsze =sa najmniejsze szanse na jego realizacje w bardzo krotkim czasie ktory pozostal

PO=przednio Tylenda z Urzedu Marszalkowskiego wbijal już (przed wyborami) z Turem łopatę na Krywlanach, a lotniska nie ma do dziś
              • zewsi Re: wybiórcza pseudoekologiczna P(r)O=paganda Jak 20.08.09, 11:06
                Okej. Mój błąd.
                • competer1 Re: wybiórcza pseudoekologiczna P(r)O=paganda Jak 20.08.09, 11:09
                  Nie ten wątek :).
            • marceledi Re: wybiórcza pseudoekologiczna P(r)O=paganda Jak 01.08.09, 23:01
              > Nigdy nie popierałem Topolan, obecnie najtańsza wersja i najmniej
              oprotestowana
              > społecznie to okolice Zawad, a najlepiej faktycznie pieniądze
              zainwestować w l
              > inię kolejową np. Białystok – Warszawa, bo w Warszawie zawsze
              będzie więk
              > szy wybór tańszych połączeń różnych linii na cały świat a nie tylko
              do Europy j
              > ak na projektowanych podlaskim małym lotnisku w pipidówce (do tego
              max. 1-2 lot
              > y dziennnie).
              >

BREDNIE

Spójrz na największego przewoźnika jeśli chodzi o tanie linie -
              Ryanair lata do chyba dziesięciu miast w Polsce z wyłączeniem
              Warszawy właśnie. Okęcie jest drogie i przepchane, tanie linie
              stamtąd uciekają. Easy Jet już się chyba spakował, z tanich linii
              zostaje chyba tylko Wizzair.

Dlatego lotnisko na Podlasiu jest niezbędne. A centralna lokalizacja
              sprawia, że wszyscy mają blisko - i z Białego i z mojej Łomży.
              • rafal.kosno lepiej i taniej dofinansowac kolej do Warszawy 02.08.09, 17:17
                szybciej dojechac pociagiem na Okecie tam zawsze bedzie wiecej i tanszych polaczen niz z malego lotniska w pipidowce skad bedzie odlatywac jeden samolot tygodniowo z urzednikami bo lataja za darmo na koszt podatnika az lotnisko zbankrutuje jak Szymany kolo Olsztyna, Zielona Gora itp

lepiej i taniej dofinansowac kolej by np. z Białegostoku do Warszawy (wkrotce tez bezposrednio na warszawskie lotnisko Okecie) odjezdzaly szybkie tanie wygodne pociagi np. co godzine i jechaly np. 1,5- 2 godz. a z Warszawy zawsze bedzie wiecej polaczen roznych linii lotniczych także tanszych i to na caly swiat a nie tylko do Europy jak z planowanego malego drogiego deficytowego lotniska na PO=dlasiu

wtedy nie bedzie sensu tworzenie lotniska tylko z kilkoma samolotami na tydzien gdzie trzeba dojechac czekac godzinami na odprawe kontrole skoro szybciej i taniej bedzie pociagiem

gdyby lotnisko na PO=dlasiu bylo dobrym biznesem powinno sie zaiteresowac tym np. jakas tania linie lotnicza, zawrzec spolke z samorzadem (brakuje 50% pieniedzy na lotnisko wiec mogliby wniesc te brakujaca czesc) wykonac lotnisko wedlug ich fachowych wskazowek i analizy rynku (a nie np. "widzimisie" nauczyciela WF ktorego zrobiono marszalkiem wojewodztwa)

Takie lotnisko pewnie powstaloby wtedy jak najblizej... Warszawy by przejmowac klientow z calej Polski i tanie linie dla których lotnisko Okecie w Warszawie bywa za ciasne, za drogwe itp. Tanie linie czesto korzystaja z takich peryferyjnych lotnisk
                • black_halo Re: lepiej i taniej dofinansowac kolej do Warszaw 10.08.09, 11:55
                  Czlowieku, urwales sie w choinki. Albo nie wiem z czego. Linii
                  kolejowych nikt nie modernizowal od kilkudziesieciu lat, sami
                  kolejarze przyznaja, ze na to trzebabby bylo kilkudziesieciu
                  miliardow a nasza pipidowka jest zawsze na szarym koncu jesli chodzi
                  o dotacje. Nie mamy nawet jednego nocnego pociagu do warszawy a
                  wiekszosc tanich linni laduje poznym wieczorem. Ostatni pociag
                  odjezdza o 19.35 a ostatnie samoloty laduja ok. polnocy. Mam siedziec
                  na dworcu do rana czy ekologiczne podrozowac mikrobusikiem po
                  niebezpiecznej drodze z Warszawy do BIalegostoku?
                  Lotnisko w naszym regionie ma gleboki sens i gwarantuje Ci, ze za
                  kilka lat zamiast kilku lotow na tydzien bedzie kilkanascie dziennie.
                  Pol biednego podlasia ma rodzine gdzies za granica i kazdy chcialby
                  sie czasem zobaczyc ale jak pomysli, ze ma tracic pol dnia na dojazd
                  ze stolicy do Bialegostoku to mu sie odechciewa latania i
                  odwiedzania. Nie wspomne juz o calodobowej podrozy autobusem czy
                  pociagiem z minimum trzema przesiadkami, dodajmy, ze w Polsce
                  dodatkowo w okropnym syfie.
                  Dodajmy, ze jesli powstanie lotnisko to ono przejmie caly ruch
                  lotniczy w Polsce polnocno wschodniej bo teraz ludzie jezdza do
                  Warszawy wlasnie. Nawet dla warszawiaka, jesli bedzie sporo taniej to
                  sie bedzie oplacalo jechac do nas a nie odwrotnie.
                  Polowa siemiatycz siedzi w Brukseli, PKS ma wlasna linie, ktora jedzi
                  na tej trasie codziennie i autokar codziennie jest pelny. Z samego
                  Bialegostoku codzien wyjezdza 40 autokarow, nie liczac roznych
                  przewoznikow, do roznych miast europy. Jeden autorka to 40 miejsc,
                  powiedzmy, ze wypelniony w 60% to znaczy 24 osoby na autorkar ale w
                  okolicach swiat i wakacji jest 100%. Do tego rozne mikrobusiki,
                  terminy zapelnione na kilka miesiecy do przodu. Spokojnie pol
                  samolotu dziennie do Brukseli albo pelny samolot co drugo dzien a juz
                  zwlaszcza jesli daloby sie dopasowac latanie w weekend.
                  • zewsi Re: lepiej i taniej dofinansowac kolej do Warszaw 10.08.09, 14:08
                    Jeśli wierzysz, że Twoje argumenty przemówią do zielonego, to jesteś naiwny. :-)
                    • grat.nowy Re: lepiej i taniej dofinansowac kolej do Warszaw 10.08.09, 14:19
                      zielonego proponuję pomijać w rzeczowej argumentacji bo to nie ma sensu, mimo,
                      że on taki zielony to jednak sporo betonu ma w głowie, także nic się nie zmieni.
                      poza tym chłop żyje z protestów, podciąłby gałąź, na której siedzi gdyby choć
                      raz przyznał rację rzeczowym argumentom. protest to jego spiritus movens.
                      • rafal.kosno nabraliscie sie na P r O pagandowy odlot:) 16.08.09, 17:45
                        nabraliscie sie na P r O pagandowy odlot:)
    • busz.man Re: Podlaskie odleci z Sanik 01.08.09, 09:09
      dyktator_bolandy napisał:

> "Na taczce gnoju trzeba by wywieźć naszego burmistrza, za to, że
      > popiera tę lokalizację - powtarzali wciąż protestujący rolnicy."
      > wsiury to mają wójta, nie burmistrza. A co do gnoju, to paszli won
      > do niego , gdzie wasze miejsce.
      >

Ty bolszewik oni są na swojej własnej ziemi, ucieszysz się jak ci kiedyś
      przyjdzie urzędnik powie pana firmę i dom równamy z ziemią w przyszłym roku a
      pan dostanie jakieś odszkodowanie?zadziwia mnie to dysponowanie się czyjąś
      własnością i poparcie dla takich pomysłów, komuna jednak wiecznie żywa skoro
      ludzie mają głęboko święte prawo własności
      • zewsi Re: Podlaskie odleci z Sanik 01.08.09, 09:15
        Ta wiecznie żywa komuna jest też w USA, Niemczech czy inszych Brytaniach.
        • busz.man Re: Podlaskie odleci z Sanik 01.08.09, 09:52
          zewsi napisał:

> Ta wiecznie żywa komuna jest też w USA, Niemczech czy inszych Brytaniach.

tak i wywłaszczają ludzi z ich ziemi "specustawami"? proszę o przykłady...
          • zewsi Re: Podlaskie odleci z Sanik 01.08.09, 12:41
            Poczytaj sobie np o rozbudowie lotniska O'Hare. Okoliczni mieszkańcy
            protestowali (i nadal protestują). Lotnisko jednak się rozbudowuje i nadal
            będzie. 3000 z nich musiało wynieść z własnych domów.
      • dyktator_bolandy Re: Podlaskie odleci z Sanik 01.08.09, 09:40
        Wielu rolników tez siedzi na wywłaszczonej ziemi: zabrono ją
        ziemianom, POD PRZYMUSEM! Być może owi krzykacze spod Tykocina też,
        to bardzo mozliwe. Twój blok, szkoła, ulica czy drogi po których się
        poruszasz są częściowo na pewno na gruntach wywłaszczonych. Prawo
        pożytku publicznego funkcjonuje we wszystkich cywilizowanych
        krajach, bez tego nic nie możnaby zbudować.
        Ale odzywa się tu typowo polskie warcholstwo.
        • busz.man Re: Podlaskie odleci z Sanik 01.08.09, 09:51
          kiedy zabierano ją ziemianom co Ty wypisujesz? tam praktycznie żadnych ziemian
          nie było nie mówiąc już o tym że te tereny to głównie potomkowie drobnej
          szlachty....a ziemian na większości obszarów nawet nigdy nie było

pomijajac już fakt że argument dałeś w stylu "a u was murzynów biją"

• competer1 Re: Podlaskie odleci z Sanik 01.08.09, 10:38
            Zadziwiająca jest ta akceptacja zabierania ludziom gleby po to aby wybudować coś co nie ma prawa być ekonomiczne przez wiele, wiele lat. Może się mylę? Jest jakiś pozytywny biznesplan tego przedsięwzięcia? Jak na razie to wygląda to na jakiś sponton w stylu opery. Pan Meek ma jakieś bliższe wiraygodne dowody na to, że towary będą drogą lotniczną do nas dociereały? Zmierzam do tego, że w tym jednym przypadku Kosno-zieleniak może mić rację. Usytuowanie lotniska bliżej stolicy może mieć pozytywny aspekt ekonomiczny. A rolników mi po prostu żal. Prawdopodobnie dostaną ziemię w pobliżu Topolan i tam się osiedlą.
            • rafal.kosno nie lotnisko aprzejecie ziemi blisko Białegostoku? 01.08.09, 16:27
              Czemu wybrano najdroższy wariant na najlepszej ziemi rolniczej najblizej Białegsotoku? Może chodzi o przejecie specustawą najdroższej, najlepszej ziemi, na lotnisko nie ma pieniędzy więc potem ziemię i atrakcyjny teren blisko Białegostoku sprzeda się pod np. fabrykę czy hipermarket, domy?
              • martines999 Wytłumacz się z tego zielona mendo 01.08.09, 17:44
                Wytłumacz się z tego:

orzeczenia.nsa.gov.pl/cbo/query

(wpisać "federacja zielonych" w "szukane słowa")

Umoczony po pachy jesteś i bankrut. Wałkarz, przekręciarza i pieniacz. Zakała
                regionu.
                • rafal.kosno WSA, NSA PO=myilo sie tez w sprawie Rospudy 02.08.09, 17:24
                  do dziś Wojewódzki Sad Administracyjny w Białymstoku wykazuje bezczynność wobec wniosków stowarzyszenia dotyczących sędziego WSA Stanisława Prutisa (m.in. byłego wojewody) ponieważ rozpatrywał sprawy Kampusu Uniwersytetu w Białymstoku będąc także pracownikiem Uniwersytetu w Białymstoku, co zaprzecza zasadzie bezstronności: (wnioski o wyłączenie, zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa
    • cbacba Zamknac morde wszystkim krzyczacym Liberum Veto 01.08.09, 20:46
      zamknac morde wszystkim krzyczacym Liberum Veto.

Region musi sie rozwijac i lotnisko musi byc zlokalizowane w
      najlepszym miejscu (ktore zostalo wlasnie wybrane).

A niektorzy to protestowac, strajkowac byle tylko rozwoj
      infrastruktury ciagle blokowac i hamowac.
      • competer1 Re: Zamknac morde wszystkim krzyczacym Liberum Ve 01.08.09, 22:21
        Zamknąć mordę powinieneś chyba ty! Kilka lotów dziennie kosztem krzywdy ludzkiej? Może blisko Krywlan mieszkasz i cię taka decyzja mocno urządza? Wywłaszczenie pod przymusem może i jest właściwe, ale tylko w przypadkach gdy nie ma innego wyjścia. Tutaj ktoś mocno robi nas w konia, bo po co tyle lat blokowano rozwój Topolan? Brakuje sporej części kwoty potrzebnej na budowę tej inwestycji i na dzień dobry wybiera się najdroższy wariant. Zaczynam wierzyć w pogłoski, że sporą część pasażerów tych lotów będą stanowić wycieczki z Izraela. Przewodnicy pokazują Tykocin Żydom jako miasto odebrane im siłą(przykład to program Wiernikowskiej w II TVP). Każda inna lokacja byłaby zbyt oddalona od synagogi :).
        • martines999 Re: Zamknac morde wszystkim krzyczacym Liberum Ve 02.08.09, 00:18
          Lecz się Piotruś, lecz...
        • tojamyszka Re: Zamknac morde wszystkim krzyczacym Liberum Ve 02.08.09, 12:57
          Wolny najmita czy antysemita sie znalazl ...bo historii to Ty nie znasz wcale .
          To byla wielka tragedia ludnosci zydowskiej mieszkajacej w Tykocinie . Nie
          wolno z tego zartowac lub traktowac jak jakas karte przetargowa . Lepiej pochyl
          czolo i minuta ciszy uczcij pamięc naszych sąsiadow sprzed lat . jesli zatem
          dziś przyjezdzaja to przez sentyment , to takze po to by pokazac swoim
          dzieciom gdzie przezyli wile lat ich dziadkowie , pradziadkowei.. Tu byl ich od
          pokolen dom . Teraz maja inny ... Powiedz dlaczego Ty wraczasz do domu swoich
          rodzicow , do swoich rodzinnych miejscowosci ? czy nie dlatego , ze tesknisz do
          tego plotu prz drodze , tego kamienia , na ktorym siedziales ze swoja pierwsza
          dziewczyną ? Nie tesknisz do tego kawałka nieba nad głowa , ktore bylo tylko
          Twoje ? Żydzi juz nie wrocili do Tykocina , ich rodziny takze nie , ale i
          miasteczko sie zmienilo . Juz nie tetni tak jak dawnie zyciem , juz nie ten
          rozmach , nie ta przedsiebiorczośc i nie ta rywalizacja .Ale jeszce moi rodzice
          opowiadaja , ze ich przyjaciółmi byly takze zydowskie dzieci . Razem bawili
          sie , razem chodzili do szkoly ... Wiec jak nie wiesz o czym mowisz to
          ścichnij . Nie udalo Ci sie w zyciu i myslsz ze za wszystko sa winni zydzi ,
          murzyni albo inni . To w Tobie tkwi przyczyna Twojej porazki . To Twoje
          lenistwo spowodowalo , ze jestes tym kim jestes . A jesli z Izraela bedzie
          blizej takze do Tykocina to dobrze . To miasteczko - bajeczka ma szanse
          rozkwitnac na nowo . Ja sie cieszę , bardzo sie cieszę . A swoja droga , czy
          wiesz , ze przed wojna w Bialymstoku bylo ponad 60% ludnosci zydowskiej i zeby
          poprawic statystyke przylaczone okoliczne wsie zeby Polaków bylo wiecej ?
          Oj dziecie idz sie uczyc , bo historia to piekna nauka .
          • rafal.kosno czy beda loty z Izraela? tylko zasieg europejski? 02.08.09, 17:15
            ale jesli lotnisko bedzie mialo tylko zasieg europejski to czy beda loty z Izraela? (bez podtekstów antysemickich, pytanie techniczne)
            • tojamyszka Re: czy beda loty z Izraela? tylko zasieg europej 02.08.09, 17:45
              Może nie od razu , ale z biegiem lat ...Kto wie . Może jak zechcą nasi wrócić
              ze USA , bo już im tam coraz gorzej , to może i nawet nad Oceanem będziemy
              latać z Białegostoku . Poleciałam za daleko ? No cóż marzyc każdy może . Tak
              prawdę mówiąc to będziemy z Sanik koło Białegostoku latać wszędzie tam dokąd
              będą nas obsługiwać linie lotnicze danego przewoźnika . Chyba nie sądzicie , ze
              to lotnisko będzie tylko dla PLL LOT .Ale na wszystko potrzebny jest i czas i
              pieniądze . A na dziś to zatwierdzony projekt i postawienie pierwszej łopaty w
              tej ziemi .
            • koleshka Kosno, ty łosiu, nie śmieć 02.08.09, 17:45
              Taki z ciebie ekolog a nie umiesz się powstrzymać od śmiecenia.
              Spamowanie to też śmiecenie. A jak w jednym wątku, zamiast zebrać
              swoje wynurzenia w jednym poscie, produkujesz tych postów pincet, to
              spamujesz. Opanuj się. Jak chcesz innych uczyć troski o otoczenie,
              to zacznij od siebie, bo jesteś po prostu niewiarygodny.
              A co do lotniska, żeby nie było że ja tak calkiem OT. Może i
              rzeczywiście podlaskiemu lotnisko średnio potrzebne. Ale jeśli
              wydaje ci się, że można linię kolejową do warszawy zmodernizować ża
              mniej niż by to lotnisko kosztowało, to się głęboko mylisz. Lotnisko
              w kwestii samego budowania jest znacznie, ale to znacznie tańsze. A
              gdyby te linię chcieć moderenizować, to trzeba by jej podnieść
              parametry do ponad 200 km/h, żeby tu pendolino chociażby mogło
              jeździć. A to tak naprawdę oznacza zbudowanie jej od nowa.
              • anka1 Re: Podlaskie nigdzie nie odleci 03.08.09, 11:21
                patrzac na to co sie od lat wokol lotniska dzieje, czarno widze, ze
                cos sie w koncu ruszy w tym wzgledzie. utonie to wszystko w morzu
                pustoslowia, papierow, klotni, a wreszcie braku funduszy.
                • grat.nowy Re: Podlaskie nigdzie nie odleci 10.08.09, 12:09
                  i tak niestety może być.

w powodzi wodolejstwa, papierów, procedur, protestów, wniosków, petycji, blokad
                  itd itp. utonie lotnisko, aż je gdzie indziej mądrzy ludzie zbudują na czym
                  skorzysta ktoś inny, a nasi co bystrzejsi lokalni politykierzy zaczną wówczas
                  ręce załamywać i narzekać na przeciwników politycznych, którzy to wszystko
                  spowodowali.
    • maureen2 Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła 05.08.09, 20:59
      20 km,na terenie bagienno-rzecznym rozlewisk Narwii ????
      pociagi tam nie chodzą,to czym dojeżdżać,rent a car ?
      równie dobrze mogło być na Helu
      a może poszerzyć szosę warszawską,he,he ?
      podobno obcięli połowę Krywlan na jakieś tereny budowlane,
      to jak teraz startować,jak zorganizować zawody spadochronowe i
      inne na tym trawniku ???
      • ultramontanist1 Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła 05.08.09, 21:27

Pierwsze doskonale okreslenie (przez "maureen"), skali Krywlan w zestawieniu ze
        skala miasta - jako wydzielonego trawnika miejskiego do puszczania latajacych
        modeli, dzieciom.
        Tyle czasu trzeba bylo stracic by co poniektorzy oswoili sie z wymaganiami
        parametrow technicznych wspolczesnego lotniska nawet niewielkiej skali...
        • maureen2 Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła 06.08.09, 22:13
          teraz nie jest to trawnik,ale będzie,wybudują jakieś wysokie budynki
          przeszklone i puszczą linię wysokiego napięcia wpoprzek płyty,
          jak ktoś nie usmaży się na drutach to rozbije o ścianę szkła,he,he
          lotnisko dla lubiących sporty ekstremalne ?
          co do szosy warszawskiej,to można pasy dobudować,sygnalizację zrobić
          i na czas lądowania,tudzież startu zamykać odcinek,na marudnych kie
          rowców będzie czekał spychacz szybkobieżny, i to ma sens
      • osemek Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła 05.08.09, 22:47
        maureen2 napisała:

> 20 km,na terenie bagienno-rzecznym rozlewisk Narwii ????
        > pociagi tam nie chodzą,to czym dojeżdżać,rent a car ?
        > równie dobrze mogło być na Helu
        > a może poszerzyć szosę warszawską,he,he ?
        > podobno obcięli połowę Krywlan na jakieś tereny budowlane,
        > to jak teraz startować,jak zorganizować zawody spadochronowe i
        > inne na tym trawniku ???

Saniki są półtora kilometra od szosy warszawskiej, na pagórkowatej
        wysoczyźnie nad doliną Narwi.
    • tojamyszka Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 26.08.10, 12:05
      Wczoraj wróciłam z Tykocina i ... to co usłyszałam to mnie
      zmroziło . LOTNISKA PRAWDOPODOBNIE NIE BEDZIE Nie protestują
      rolnicy ktorym wykupuje sie grunty , ale ... Ci ktorych grunty nie
      sa potrzebne . To zwykla zazdrość , ze proponuje sie cene ktora
      bije po oczach . Podejrzewam , ze ktos manipuluje tymi ludzmi , bo
      jak slyszalam argumenty ze bedzie gorzej , to jakbym czytala
      przemowienie programowe "ukochanego wodza ulubionej partii". I to
      oni sla odwolania do Ministerstwa a jak sie pierwszej łopaty nie
      wlozy w ziemie to 300 mln z Unii szlag trafi . Niestety ,ale kogo
      to obchodzi .Czy ktos pomyslal ile osob znajdzie prace z naszego
      regionu? Nie tylko biuraliści , ale przede wszystkim personel
      pomocniczy . Poza tym powstana nowe firmy uslugowe , handlowe na
      terenach lotniska , bo przeciez turysci musza dojechac , cos zjeść ,
      napic sie , a moze nawet zanocowac . Winnym stanie sie nie
      Minister tylko ... wójt gminy Tykocin , bo to w jego gminie mialo
      powstac lotnisko . Jestem pewna , ze dzic co krzycza zeby nie bylo
      lotniska to potem przyjada po wojta , bo biedna gmina i to jego
      wina . Bije wiec na LARUM niech ktos zainteresuje sie co dalej ,
      bo ucichlo a na wybory samorzadowe jeszce beda lotniskiem wycierac
      usta i rzucac sie argumentami dlaczego kontrkandydat jest do
      niczego , bo przez niego zahamowany zostal rozwoj Podlaskiego .
      • macrow Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 26.08.10, 12:57
        moze to i glupota, manipulacja, zawisc...
        ale i tak jestem bardziej za renowacja linii kolejowej bstok-wwa, niz za
        halasowaniem i smrodzeniem nad narwia.
        • iwonka50 Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 27.08.10, 12:32
          macrow napisał:

> ale i tak jestem bardziej za renowacja linii kolejowej bstok-wwa,

Dokładnie. Lot z Białego do Wa-wy z dojazdem tam (20 km)- 0,5 h, trzeba się
          stawić na godzinę przed odlotem - 1 h, lot - nie wiem ale pewnie też coś koło
          godziny, i masz 2,5 h, tyle co teraz jedzie pociąg. A jakby ta kasę z lotniska
          przesunąć modernizację kolei na tej trasie, to pociąg dojechałby szybciej. A z
          Warszawy to już dokąd chcesz polecisz, bo z Białego byłyby loty do Brukseli,
          Londynu i Warszawy. I to wsio.
          • macrow Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 27.08.10, 12:44
            do tego dowod towaru z cargo w wwie.

wszystko przez ambicje wlodarzy i idiotow w pkp
          • black_halo Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 28.08.10, 10:45
            Przeciez to lotnisko nie bedzie po to, zeby latac do stolicy tylko
            glownie za granice i dla tych co przyleca z innych krajow. Polowa
            Podlasia siedzi jak nie w Belgii to w UK, z samego Bialegostoku
            codziennie odjezdza 40-50 autokarow i minibusow do roznych krajow
            Europy a setki ludzi lata do Warszawy albo do Wilna.

Tez mieszkam za granica i przyjezdzalabym czesciej ale ... dojazd na
            lotnisko 1h, musze byc przed odlotem tez godzine, lece 2 h, w stolicy
            czekam na nocny autokar do Bialego 1.5 g, jade 3.5h - wychodzi 9h.
            Gdybym leciala do Sannik to wyrobilabym sie w 5h i oplacaloby mi sie
            przyjechac na weekend, zostawic troche kasy w bialostockich sklepach
            i pubach czy u fryzjera. A ta dupa, latam raz na 3 miesiace a
            wiekszosc emigrantow moze z raz na pol roku albo raz na rok jedzie
            samochodem.

Do tego Podlasie promuje sie jako zielone pluca Polski i region,
            ktory powinien sie skupic na turystach ale jak ci turysci maja tu
            dojechac? Zapomina sie, ze wiekszosc chce latwego dojazdu i szybkiego
            dojazdy zamiast tracic caly dzien na podroz a tak to wyglada w
            przypadku Bialegostoku - to caly dzien urlopu stracony na jazde i
            kolejny na powrot.

Przez brak lotniska stracilismy szanse na rozne fajne imprezy, w tym
            np. na bycie baza wypadowa dla druzyn na euro. Miliony euro pojda tam
            gdzie juz jest infrastruktura. Przedsiebiorcy tez nie lubia lokowac
            swoich firm na zadupiu gdzie nie ma jak szybko sie dostac.

Przyspieszenie linii kolejowej do stolicy? Ha ha ha .. dobry zart
            wlasciwie. Wedle szacunkow potrzeba ok. 1 mln euro na kilometr trasy
            kolejowej zeby dostosowac ja do szybkich pociagow czyli w Polsce
            zakladajac przekrety, lapowki, przetargi - jakies 2 mln euro/km a to
            znaczy ze potrzeba nam 400 mln euro na trase Bialystok-Warszawa czyli
            1.5 mld zlotych. Czy ktos z was wierzy ze jakikolwiek rzad da tyle na
            linie kolejowa na wschod Polski?
      • competer1 Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 26.08.10, 21:51
        Czy tojamyszka czytała opracowanie dla tego przedsięwzięcia? Bo nie pisałaby wtedy o pracy dla tak szerokiego grona osób z takim zapałem. Czemu? Ano temu, że będzie to wyglądało jak Galeria Podlaska. Pusto i głupio. Na czym te firmy usługowe, handlowe i reszta oprócz opłacanego przez nas personelu naziemnego miałyby zarabiać jeśli tych lotów ma być w skali najbliższych lat tylko kilka dziennie? Kwestia wysokości wypłat za ziemię jest już głośna. Jeśli sprawdzą się te pogłoski to wywłaszczeni rolnicy będą pierwszymi, którzy będą bronili tej lokalizacji. Są też pogłoski o zmianie w niedalekiej przyszłości władz Tykocina właśnie ze względu na postawę obecnych w powyższej sprawie.
        • tojamyszka Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 27.08.10, 10:26
          A Pan czytał ? Mam wrażenie , ze niezbyt uwaznie . Ale zostawmy
          to , bo nie o to chodzi . trzymając sie Pana wersji . Lotów będzie
          kilka dziennie ,i jak znamy zycie to raczej w ciagu dnia , a nie
          nocą . Zatem kazdy samolot / z uwagi na male gabaryty/ zabiera
          okolo 100 osób . Na lotnisko przywoża tych turystów często inni
          członkowie rodzin ... więc dziennie przez to lotnisko powinno
          przejsc okolo 1000 osob / razem z personelem latajacym i słuzbami
          technicznymi lotniska . Ci wszyscy ludzie musza byc "
          zagospodarowani" czyli trzeba ich dowieźć , dać cos zjeść , wypic
          kawę a takze turystom dobrze byloby zaoferowac jakies regionalne
          pamiatki , prasę. Samoloty trzeba dotankować , wyposazyc w
          catering. Lotnisko i tereny przyległe posprzątać , wykosic trawy
          czy odsniezyc . Chyba nie wiesz o czym mowisz kolego , wystarczy ,
          ze na trasie Białystok - Warszawa jest w Złotorii Hotel u
          Delfiny , zobacz ilu Twoich kolegow zajezdza , nie po to by
          zatankowac swoj samochod , ale po to by wypic piwo z
          przyjaciolmi . Mysle , ze Saniki beda dokladnie takim samym
          miejscem jesli w poblizu rozwinnie sie takze gastronomiczna
          infrastruktura. Zatem, nie tylko turyści , ale takze i zwykli
          ciekawscy , mieszkancy Bialegostoku i gminy Tykocin tez beda tam
          wpadac . Moze czas popchnąc Podlasie do współczesnej europy , a
          nie cofac sie gdy inni sie rozwijają .
          Policz prosze ile miejsc pracy zyska Tykocin? Dzis to rolnicza
          gmina , ludzie emigruja po calej Europie . Jeszcze do nie dawna bylo
          to takze zagłebie pracy robioczej w Ameryce . Czy wiesz ile
          starycgh ludzi zazdrosci tym co byli w Ameryce ? Dla nich rto miara
          dobrobytu . Daj im szanse na to by u siebie poczuli sie jak
          Obywatele Swiata . Chyba juz czas ruszyc do przodu nim zrobia z
          naszego regionu Najkwiekszy Skansen Nowoczesnej Europy . Bo jesli
          nic nie zrobimy , to wlasnie będziemy skansenem z ktorego smiac
          sie bedzie caly swiat. A przeciez dumnie byc Polakiem i nie
          wstydzic sie , ze nim jestesmy .

• macrow Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 27.08.10, 11:27
            ktos sie z ciebie smieje, bo nie ma w sanikach lotniska?

...co do miejsc pracy: emigranci to w wiekszosci wyksztalceni ludzie, ktorzy nie
            godza sie na oferowane im tutaj warunki pracy w zawodzie. na pewno niewielu z
            nich pokusi sie na powrot, by pracowac na lotnisku i kosic trawe lub nosic kawe.
            racja, w obszarze dominuje rolnictwo. i bardzo dobrze! nalezy sie wziac za
            rolnictwo, bo to bardzo cenny sektor gospodarki. ze teraz wyglada jak skansen,
            prawda. ale to za sprawa rzadow, ktore konsekwentnie ignoruja rolnikow i
            mieszkancow wsi. nalezy naprawic rolnictwo i dac rolnikom zyc, a nie zatrudniach
            ich do przerzucania walizek.
            wspolczesna europa to takze wspolczesne rolnictwo. nie trzeba sie jego wstydzic.
          • competer1 Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 27.08.10, 19:51
            Ty to masz fantazję :). Fantazję wybiegającą prawie do połowy obecnego wieku. Fantazję opierającą się na "ciekawskich", miejscowych co będą mieli tam pracę przy cateringu, tankowaniu itd. Powiedz ile lat będziemy do tego dopłacali, aby w końcu stało się rentowne? Początkowy okres to w założeniach 3,2 lotu dziennie. Na Krywlanach częściej dzisiaj startują i lądują prywatne samoloty. I teraz na poniższej informacji ułóż sobie biznesplan co trzeba zrobić, aby miało to sens. Przyznaj, jesteś z budżetówki?

• liczba pasażerów – wg prognozy firm Sener-Polconsult (w roku 2049 jest to 344 128 pasażerów); zużycie wody qp = 40 l/pasażera/d
            • 35 osób obsługi w etapie początkowym, docelowo 50 osób obsługi; zużycie wody przez obsługę qo =60 l/os/d
            • stała obecność 7 strażaków; zużycie wody qs =90 l/os/d
            • usługi 10 osób; zużycie wody qu = 100 l/os/d
            • black_halo Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 28.08.10, 11:10
              Lotniska wlasciwie nigdzie nie sa rentowne ale rzady i miasta
              doplacaja d tego biznesu bo przyciaga on inne biznesy. Nie wiem czy
              kiedykolwiek byles w malych miasteczkach pod Bruksela: Diegem,
              Zaventem, Vilvoorde, Machelen... Otoz oprocz kilku tysiecy
              mieszkancow maja te miasteczka ogromne parki biznesowe i hotele.
              Mnostwo najwiekszych firm wybiera te lokalizacje bo choc drogie to
              pod nosem jest lotnisko. Gminy owe naleza do najbogatszych w calej
              Belgii wlasnie z tego powodu choc takie Diegiem ma ledwie 3 tys
              mieszkancow, glownie emerytow. Podobnie jest przy mniejszym lotnisku
              Chaleroi, 90 km od Brukseli albo w Eindhoven w Holandii, gdzie jest
              jeden pas startowy i blaszna buda udajaca hale odpraw. Ale biznes sie
              kreci. Turysta oczekujacy na lot musi zjesc, wypic, przeczytac
              gazeta, lotnisko ktos musi posprzatac, odsniezyc itd. Oczywiscie, ze
              emigranci nie przyjada kosic trawy ale chetnie przyleca na weekend do
              rodziny wydac pieniadze w Bialymstoku. Nie trzeba chyba mowic, ze
              Polska uchronila sie od recesji dzieki miliardom euro i funtow
              slanych co miesiac przez emigrantow. To sie naprawda przeklada na
              realny wzrost bo wyobraz sobie rodzine na skraju minimum socjalnego,
              starcza na skromne zycie ale nic wiecej. Nagle dostaja 200 funiciakow
              miesiecznie czyli jakies 900 zlotych dodatkowo. To tak jakby
              dodatkowa osoba zaczela pracowac. Juz mozna odlozyc na nowy
              telewizor, kupic nowe spodnie dwa razy do roku zamiast raz i isc do
              fryzjera. A teraz emigrant: jak przyjezdzam to ide do swojej
              ulubionej fryzjerki i kosmetyczki, spotykam sie ze znajoomymi w
              pubie, ide z siostra na zakupy i w tydzien wydaje jakies 150 euro.
              Moglabym wydawac co 5-6 tygodnie ale nie oplaca mi sie latac na
              weekend przez warszawe i nie z powodu cen tylko dlugosci dojazdu.
              • macrow Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 28.08.10, 12:28
                czyli budowac lotnisko, zeby rolnik przyniosl piwo wczasujacemu emigrantowi? to
                sie nazywa zdrowa gospodarka! :)
                • black_halo Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 28.08.10, 16:13
                  A niby dlaczego nie? Turystyka to postawa gospodarki wielu krajow a w
                  Polsce jak wiadomo nic sie nie produkuje, nic sie nie buduje a na
                  jakies nowoczesne technologie tez nie ma szans a juz zwlaszacza na
                  Podlasiu. Wiec niby dlaczego nie postawic na turystow, ktorzy tu
                  powinni wlasciwie walic drzwiami i onami zostawiajac grube pieniadze
                  w hotelach, kwaterach, lokalach itd?
                  • macrow Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 28.08.10, 16:42
                    bo przykre mi jest patrzenie na to, ze rolnikom rolnictwo zyc nie daje.
                    jestem za tym, by rolnictwo uszanowac, rolnikow godnie traktowac. zasluzyli na
                    cos wiecej, niz na prerabianie swoich gospodarstw pod "agroturystyke" i
                    przynoszenie kawki emigrantce, ktorej zachcialo sie wydac 150 euro podczas
                    turystycznego pobytu w kraju.
                    turystyka sama w sobie jest dobra rzecza, ale niech zajmowanie sie nia bedzie
                    wolna decyzja kazdego, a nie podyktowana nedza ludnosci wsi.
                    • black_halo Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 28.08.10, 19:43
                      A mozesz mi wyjasnic dlaczego rolnikom sie nalezy a mieszkancom
                      Podlasia w ogole nic sie nie nalezy? Nie nalezy sie nam dobra droga
                      do stolicy i do przejsc granicznych, nie nalezy sie nam szybka linia
                      kolejowa i nie mozemy miec lotniska bo wlasciwie zawsze to komus
                      przeszkadza, zawsze znajdzie sie jakis malontent, ktory nie chce
                      zmien.

Wiele rzeczy jest przykrych a najbardziej przykre jest to, ze przez
                      17letnie przypychanki z Podlasia wyjechalo mnostwo ludzi i juz nie
                      wroca. zostana najwyzej wlasnie chlopi malorolni z jednym hektarkiem
                      co ledwo pare groszy zarobia i emeryci. I tyle. Reszta wyjedzie. I
                      region zbiednieje jeszcze bardziej a wtedy zacznie sie placz, ze znow
                      sie rolnikom nalezy. Praca na roli jest cieza ale nie jest przymusem.
                      Mnostwo ludzi wykonuje rownie ciezka jesli nie ciezsza prace,
                      dodatkowo jeszcze musi placic podatki, ZUS i skladke zdrowotna -
                      rolnicy placa jakies grosze. Nikt ich nie zmusza do zakladania
                      gospodarstw agroturystycznych. Ale region musi sie rozwijac bo
                      inaczej tak jak mowie - za pare lat bedzie placz, ze cos sie nalezy a
                      nie ma skad dac i dlaczego samrzad nic nie zrobil zeby bylo z czego
                      dac.
                      • macrow Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 28.08.10, 20:01
                        jestem calkowicie za zbudowaniem szybkiej trasy kolejowej. i za inicjatywa pt.
                        "tiry na tory". wtedy kwestia komunikacji sama sie rozwiaze - na lotnisko do
                        warszawy bedzie sie jechalo mniej wiecej tyle, co "nasza konwencjonalna" koleja
                        do tykocina. a drogi... uuu... drogi! wystarzyloby wtedy raz odnowic istniejace
                        trasy i przez dekady bedzie sie jezdzilo jak po dywaniku!
                        ... i przy tym wszystkim zachowaloby sie jedyne walory tego regionu, ktore
                        moglyby sklonic ludzi z zewnatrz do odwiedzin.
                        co do rolnikow: troche szacunku! placa taka skladke, na jaka ledwo ich stac, a
                        na starosci dostaja g... poza tym, kraj badz co badz musi byc w stanie wyzywic
                        swoich obywateli. bez rolnikow klapa w razie czego. takiej glupoty sie w
                        historii nie dopuszczano.
                        ciekawi mnie, skad wnioskujesz, ze dzieki lotnisku bedzie "skad dac"? masz na
                        mysli te pare miejsc pracy, ktore tam powstanie?
                        • competer1 Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 28.08.10, 21:25
                          Ja na pewno wszystkiego nie jestem wstanie pojąć, ale jak to jest, że likwidujemy szpitale z powodu braku rentowności i niewyrabiania jakiegoś chorego planu ustalonego przez NFZ? Nie ma kasy na utrzymanie klimatyzacji w autobusach KM. W tym samym czasie produkujemy operę i lotnisko. Robimy to ze względu na dotacje czy z prawdziwej potrzeby? Bo potrzeb jest mnóstwo, ale zachcianek jeszcze więcej :).
                        • kompetentny_urzednik Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 28.08.10, 21:35
                          macrow napisał:

> jestem calkowicie za zbudowaniem szybkiej trasy kolejowej. i za inicjatywa pt.
                          > "tiry na tory". wtedy kwestia komunikacji sama sie rozwiaze - na lotnisko do
                          > warszawy bedzie sie jechalo mniej wiecej tyle, co "nasza konwencjonalna" koleja
                          > do tykocina. a drogi... uuu... drogi! wystarzyloby wtedy raz odnowic istniejace
                          > trasy i przez dekady bedzie sie jezdzilo jak po dywaniku!
                          > ... i przy tym wszystkim zachowaloby sie jedyne walory tego regionu, ktore
                          > moglyby sklonic ludzi z zewnatrz do odwiedzin.
                          > co do rolnikow: troche szacunku! placa taka skladke, na jaka ledwo ich stac, a
                          > na starosci dostaja g... poza tym, kraj badz co badz musi byc w stanie wyzywic
                          > swoich obywateli. bez rolnikow klapa w razie czego. takiej glupoty sie w
                          > historii nie dopuszczano.
                          > ciekawi mnie, skad wnioskujesz, ze dzieki lotnisku bedzie "skad dac"? masz na
                          > mysli te pare miejsc pracy, ktore tam powstanie?

Macrow ty jesteś białostoczaninem czy wioskowym ,który tu mieszka ?
                          Gadasz jak adwokat wsioków ciągle narzekających , a jednocześnie rąbiących grubą
                          kasę .
                          • macrow Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 29.08.10, 12:31
                            na szczescie nie jestem adwokatem :)
                            i jestem z miasta!
                            staram sie po prostu rozsadnie myslec.
                            • black_halo Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 30.08.10, 08:28
                              To nie jest rozsadne myslenie a obrona malej grupy, ktora staje na
                              drodze do polepszenia sytuacji calego wojewodztwa. Na Podlasiu zawsze
                              tak jest, zawsze droga przejezdza przez czyjes pole, lasek czy
                              legowisko zab wiec zawsze znajdzie sie pieniacz co bedzie protestowal
                              bo gdzie tam na jakims drzewku roznazaja sie dzdzownice, tam sa
                              jakies przyrodnicze rejonie, gdzie indziej paru rolnikow trzeba
                              bedzie wywlaszczyc i to za gruba kase. Ja wiem, ze te prostesty to
                              tylko kwestia forsy - zeby wyrwac jak najwiecej dlastego uwazam, ze
                              panstwo zamiast dawac 200 tys za kawalek ziemi powinno w zamian
                              zobowiazac sie do placenia co miesiac pensji w wysokosci dochodow
                              jakies ptzynosi gospodarstwo. Gospodarstwo przynosi 800 zlotych
                              miesiecznie? Tyle dostaje rolnik bo tyle mu do tej pory starczalo
                              albo bierze te 200 tys i zamyka jape i juz nie krzyczy. Lotnisko jest
                              potrzebne bo na wschod od Wisly nie ma wlasciwie nic.
                              • iwonka50 Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 30.08.10, 10:31
                                black_halo napisała:

> Lotnisko jest
                                > potrzebne bo na wschod od Wisly nie ma wlasciwie nic.

Nie wiem, skąd te przekonanie, ze dzięki lotnisku zwiększy się nagle liczba
                                inwestorów, Białystok będzie rosnąć w siłę a ludziom będzie się żyło dostatniej.
                                Proszę się przyjrzeć casusowi Szczecina, który ma swoje lotnisko w Goleniowie i
                                który bynajmniej nie rozwija się dobrze a wręcz następuje jego degradacja. I
                                mają lotnisko. Ale co z tego? Samo lotnisko niczego nie załatwi. Owszem, można
                                będzie częściej odwiedzić rodzinę, a i to tylko z kilku wybranych miast w Europie.
                                • macrow Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 30.08.10, 10:50
                                  niedawno wladze samorzadowe z woj. zachodniopomorskiego podniosly glos, ze jak u
                                  nas jest "polska b", to oni chca status "polski c".
                                  maja lotnisko, a faktycznie ich rozwoj gosporarczy jedzie na wstecznym.
                                  samorzadowcy domagaja sie polozenie drogi szybkiego ruchu do portu towarowego w
                                  rostock. w jaki sposob smierdzece tiry maja polepszyc sytuacje wojewodztwa,
                                  powiatow i gmin - nie wiem. to obluda podobna do naszego szczekania o lotnisku...
                                • black_halo Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 30.08.10, 11:00
                                  Casus Szczecina jest inny, bo to miasto lezy tu przy granicy z
                                  Niemcami. Mnostwo Polakow wyjezdza za Odre bo:

1. mieszkania, domy i ziemia jest tansza i mozna pracowac w Polsce
                                  2. warunki zycia lepsze
                                  3. pensje i praca lepsze
                                  4. za rok ze szczecina wyjedzie jeszcze wiecej osob bo miasto sie nie
                                  rozwija z powodu braku mlodych ludzi
                                  5. inwestor woli zainwestowac w Berlinie bo rak do pracy nie brakuje,
                                  nawet z Polski oplaca sie dojezdzac a i infrastruktura i kultura
                                  pracy lepsza

Oczywiscie, ze lotnisko niczego nie zalatwi ale jego brak sprawia, ze
                                  omija nas mnostwo okazji. Byla mowa o tym, ze z braku lotniska nie
                                  zostalismy wybrani na baze wypadowa dla druzyn na Euro2012.
                                  Oczywiscie pewnie nie widzisz tu realnych pieniedzy i promocji miasta
                                  ale jesli ktos by tu przyjechal i zobaczyl to moze polecilby innym i
                                  przyjechaloby wiecej turytow. Kazdy turyta to pieniadze zostawione na
                                  Podlasiu. Dlaej tego nie rozumiesz? Nikt nie bedzie sie tlukl pol
                                  dnia z Warszawy na Podlasie pociagiem czy nie daj bog PKSem - strata
                                  cennego urlopu ! Zaden inwestor nie przyjedzie chocbysmy tu nastawli
                                  20 parkow technologicznych i utorzyli strefe ekonoomiczna w kazdej
                                  wsi podlaskiej. Bo nie ma czym. Naprawa kolei to grube miliardy -
                                  dzisiaj byl artykul, ze doprowadzenie kolei do stanu sprzed 25 lat
                                  kosztowaloby 47 miliardow czyli 1/6 budzetu Polski. Czy w tych
                                  warunkach wierzysz jeszcze, ze doczekamy sie jakiegokolwiek remontu
                                  kolei w ciagu najblizszych 50 lat? Bo mnie sie zdaje ze najpierw
                                  naprawi sie kolej na zachod od Wisly a jak juz moze znajda te nedzne
                                  2-3 mld na linie Warszawa-Bialystok-Wilno to na Podlasiu juz nikt nie
                                  bedzie mieszkal. O drogach nie wspomne - wystarczy popatrzec na
                                  problemy z obwodnica Augustowa. Jak zbudujemy porzadna czteropasmowa
                                  droge ekspresowa do stolicy (2 pasy w jedna strone plus pobocze i pas
                                  zieleni po srodku) to mozemy myslec o inwestorach. Kazdy kto slyszy,
                                  ze do Bialegostoku jedzie sie 3.5 godziny samochodem zabiera zabawki
                                  i idzie inwestowac we Wroclawiu gdzie jest lotnisko.
                                  • macrow Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 30.08.10, 12:01
                                    zrob sobie maly business plan:
                                    ilu dodatkowych turystow i "inwestorow" oczekujesz na dobe?
                                    ile sredni dodatkowy turysta wyda, ile dodatkowy "inwestor" wniesie? pomnoz te
                                    cyfry. nastepnie podziel koszt budowy lotniska przez te cyfre. wyjdzie ci, kiedy
                                    lotnisko sie zwroci :)
                                    nie zapomnij uwzglednic liczby turystow, ktorych region straci - otoz dotad
                                    przyjezdzano na podlasie po spokoj, miedzy innymi wynikajacy z nieistnienia
                                    lotniska.
                                    zastanow sie tez, jakich "inwestycji" oczekujesz. abstrakcyjne bla-bla do
                                    niczego nie prowadzi.
                                    • black_halo Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 30.08.10, 12:54
                                      Region turytow raczej zyska. Lotnisko bedzie w Sannikach a nie na
                                      calym Podlasiu. Nie przyjezdza tu az tak duzo ludzi a spokojnych
                                      miejsc nawet wylaczajac Sanniki jest wystarczajaco duzo.

Pesymistyczna wersja: codziennie jest samolot z powiedzmy 5
                                      najwiekszych miast w europie - tam gdzie sa najwieskze skupiska
                                      polakow. Linie lotnicze tanie uzywaja Airbusow na 180 miejsc, niech
                                      bedzie, ze w kazdym bedzie 100 osob a w okolicach swiat czy wakacji
                                      bedzie pelne, w mniej popularnych okresach mniej niz 100 osob. Czyli
                                      500 osob dziennie przyleci na Podlasie, kolejne 500 odleci a dodajmy,
                                      ze przeciez te lotnisko moze przejac czesc lotow turystycznych. Rozne
                                      biura podrozy zachecaja klientow do latania z tanszych lotnisk
                                      wlasnie przez mniejsze koszty. Pasazerow moze byc wiecej bo moze
                                      nawet Warszawiakom mogloby sie oplacac latac z Bialegostoku jesli
                                      bilet bylby znacznie tanszy, tzn. koszt tego biletu plus dojazd do
                                      Bialegostoku wciaz bylby nizszy niz lot ze stolicy.

Oczywiscie w kwestii modernizacji kolei zapominasz o jednym. Jesli
                                      juz wyremontuja nam linie kolejowa i dadza pociagi ekspersowe i
                                      InterCity - to cena z 38 zlotych za bilet normalny wzrosnie do 80-100
                                      a wtedy przecietny mieszkaniec Podlasia pewnie bedzie mogl za ta cene
                                      doleciec do stolicy samolotem.
                                      • macrow Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 30.08.10, 13:18
                                        najpierw mowisz, ze nikt nie odiedza regionu przez to, ze trzeba sie tu dostac
                                        inaczej, niz samolotem.
                                        teraz argumentujesz, ze warszawiacy beda przyjezdzali do tykocina, zeby stad
                                        wyleciec, majac lotnisko pod domem.
                                        wychodzi na to, ze ta droga jednak nie taka straszna?
                              • macrow Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 30.08.10, 10:32
                                jestem calkowicie za zbudowaniem szybkiej trasy kolejowej. i za inicjatywa pt.
                                "tiry na tory". wtedy kwestia komunikacji sama sie rozwiaze - na lotnisko do
                                warszawy bedzie sie jechalo mniej wiecej tyle, co "nasza konwencjonalna" koleja
                                do tykocina. a drogi... uuu... drogi! wystarzyloby wtedy raz odnowic istniejace
                                trasy i przez dekady bedzie sie jezdzilo jak po dywaniku!
                                ... i przy tym wszystkim zachowaloby sie jedyne walory tego regionu, ktore
                                moglyby sklonic ludzi z zewnatrz do odwiedzin.
                                co do rolnikow: troche szacunku! placa taka skladke, na jaka ledwo ich stac, a
                                na starosci dostaja g... poza tym, kraj badz co badz musi byc w stanie wyzywic
                                swoich obywateli. bez rolnikow klapa w razie czego. takiej glupoty sie w
                                historii nie dopuszczano.
                                ciekawi mnie, skad wnioskujesz, ze dzieki lotnisku bedzie "skad dac"? masz na
                                mysli te pare miejsc pracy, ktore tam powstanie?

czy mozesz mi powiedziec, gdzie ja tu staje na drodze rozsadnemu rozwojowi??
                                i czy mozesz rozwinac owa "potrzebe" lotniska, co ma ono polepszyc, co sobie po
                                nim obiecujesz??
                                • black_halo Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 30.08.10, 11:03
                                  Lotnisko to jedyna relana inwestycja na jaka teraz stac Podlasie.
                                  Powaznie mowie. Linia kolejowa to piekna rzecz, porzadna droga tez
                                  ale poniewaz to jest Podlasie czyli dla kazdego kolejnego rzadu
                                  kawalek Polski nieistotny to ani drogi ani modernizacji kolei nie
                                  bedzie. Nie wspominajac o miliardach potrzebnych na wprowadzenie
                                  programu Tiry na tory. Obecnie tylko niewielki procent tirow jest
                                  przystosowany do przeladunku a nasze tory tez potrzebuja gruntownego
                                  remontu zanim dasz na nie ogromne ladunki.
                                  • macrow Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 30.08.10, 12:02
                                    czyli lepsza spora kwota w bloto, niz duza kwota sensownie zainwestowana.
                                    ot, wlasnie tym sie cechuje polityka ostatnich 20 lat.
                                    • black_halo Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 30.08.10, 12:58
                                      Nie pojmujesz ze inwestycja kolejowa to decyzja centralna i ta duza
                                      kwote, ktos musi dac? Dopoki mielismy rzadzacy PiS i putre jako
                                      ministra to mozna bylo cos ugrac, niestety teraz nikt nam nic nie da
                                      bo jestesmy Polska B a moze nawet C czy D. Juz dzisiaj byl artykul,
                                      ze Podlasie sie wyludnia, wyludnia sie cala sciana wschodnia. Zeby
                                      zatrzymac tu ludzi potrzeba wlasnie infrastruktury a na droge i kolej
                                      wlasciwie nie mamy szans. Oczywiscie, ze lepiej by bylo miec tez i
                                      droge i dobre polaczenia kolejowe a jesli nie wybudujemy lotniska to
                                      nie bedziemy mieli nic.
                                      • macrow Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 30.08.10, 13:22
                                        czyli dobrze kononowicz gadal!

a mi se wydaje, ze tutaj trzeba rozwoju lokalnego, zeby potem ewentualnie
                                        otwierac sie na szerzej pojmany swiat.
                                        • gupik25 Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 30.08.10, 14:50
                                          no i jak tam sprawa z tym lotniskiem, robią cokolwiek czy porzucili tą budowę w zamian za szybką kolej do Warszawy, i tam przesiadka na Samolot
                                        • azp11 Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła ? 30.08.10, 16:46
                                          Spodziewasz się jakiejś inwazji kosmitów?
    • iwonka50 Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła 31.08.10, 10:22
      Powinno się zainwestować w kolej na trasie Białystok-Warszawa a sprawne i
      szybkie dostanie się do wszystkich stolic Europy i niektórych świata stałoby
      się faktem. To co, że zmodernizowanie istniejącej już przecież trasy więcej
      kosztuje? Ale zysk byłby jeszcze większy i 10 razy więcej zadowolonych
      pasażerów. Ile tam by było lotów z tego lotniska? Kilka dziennie? I dla tych
      kilku dziennie lotów taka infrastruktura, którą nie tylko trzeba zbudować ale
      i utrzymywać. A koleją w przeciwieństwie do samolotu można przewieźć ciężkie
      ładunki, ekologicznie, bez smrodów i hałasów wydobywających się z tysięcy
      tirów. Kiedy Polska zmądrzeje i będzie szła w kierunku cywilizowanych państw:
      Japonia, Francja, Niemcy, Hiszpania? Nawet Czechy, jeżeli chodzi o dostępność
      i przyjazność kolei, wyprzedziły nas i zostaliśmy daleko w tyle.
      • macrow Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła 31.08.10, 10:46
        do tego tiry zabijaja codziennie ludzi.
        a przyczyna wypadku jest za kazdym razem "niedostosowanie predkosci przez ofiare
        do panujacych warunkow" lub inne bzdety.
        faktycznie chodzi o fatalny stan drog (spowodowany przez tiry) oraz
        przemeczonych, chamskich kierowcow kierowcow.

zapobiec temu latwo... ale po co?
      • black_halo Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła 31.08.10, 16:11
        I co? Myslisz, ze ktos nam da na modernizacje kolei? Panstwa
        zachodnie nie likwidowaly polaczen kolejowych a raczej od poczatku
        utrzymywaly je w dobrym stanie. Dzisiaj na zachodzie pociagiem mozna
        dojechac do wszystkich wiekszych miast a czesc zatrzymuje sie nawet w
        wioskach polozonych na trasie.

Nawet jesli nam wyremntuja te kolej ... wiesz po ile beda bilety? Po
        tyle, ze przecietny mieszkaniec Podlasia predzej wsiadze w PKS albo
        mikrobus albo pojdzie samochodem. Po jakims czasie sie okaze, ze
        szybka koleja nikt nie jezdzi bo jest za drogo wiec zklikwiduja te
        polaczenie calkiem bo niby po co ma byc. I tak sie posypie.
      • black_halo Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła 31.08.10, 16:11
        I co? Myslisz, ze ktos nam da na modernizacje kolei? Panstwa
        zachodnie nie likwidowaly polaczen kolejowych a raczej od poczatku
        utrzymywaly je w dobrym stanie. Dzisiaj na zachodzie pociagiem mozna
        dojechac do wszystkich wiekszych miast a czesc zatrzymuje sie nawet w
        wioskach polozonych na trasie.

Nawet jesli nam wyremntuja te kolej ... wiesz po ile beda bilety? Po
        tyle, ze przecietny mieszkaniec Podlasia predzej wsiadze w PKS albo
        mikrobus albo pojdzie samochodem. Po jakims czasie sie okaze, ze
        szybka koleja nikt nie jezdzi bo jest za drogo wiec zklikwiduja te
        polaczenie calkiem bo niby po co ma byc. I tak sie posypie.
        • macrow Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła 31.08.10, 16:18
          czyli "przecietny podlasianin" nie ma na bilet intercity, ale na samolotowy
          ma... postukaj sie!
          • zewsi Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła 31.08.10, 20:37
            Intercity nie dojedzie do Londynu ani nawet na Rodos
            • macrow Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła 31.08.10, 21:02
              juz ja widze polaczenie saniki - heathrow :)
              • shiva772 Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła 31.08.10, 21:31
                To będzie Białystok - Saniki tak jak London - Luton. Niechby to było
                choć jedno połączenie z Europą - np. do Paryża, Rzymu czy Londynu to
                juz by było super. Bo stamtąd to już wszędzie można. Teraz np.
                wybieram sie do Gdańska bo stamtąd jest najtańsze połączenie z
                Londynem.
          • black_halo Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła 01.09.10, 08:40
            Zdziwilbys sie ale obecnie mozna poleciec za ok. 33 euro w dwie
            strony, sa juz bilety lotnicze za 9.99 euro w jedna strone a to jest
            dokladnie cena biletu kolejowego do stolicy. Nie wspomne o tym, ze
            np. wyprawa do krakowa to koszt chyba 120 zlotych a jedna strone a za
            to mozna juz poleciec wlasciwie w kazdy zakatek Europy jesli sie
            dokladnie przejrzy oferty tanich linii. Remont kolei to wlasciwie
            podwyzka cen o 100-150% bo tyle kosztuje IC albo Express a remont
            trasy Warszawa-Bialystok i status autostrady to kosmiczne oplaty.
            • iwonka50 Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła 01.09.10, 12:25
              Ja bym nie stawiała kwestii w sposób: albo to, albo to. Tylko i to, i to. Tzn.
              jak najbardziej może być lotnisko i transport lotniczy, tylko powinna być też
              możliwość korzystania z kolei. A nie, że wszystkie pieniądze przeznaczone na
              infrastrukturę władują w budowę i utrzymanie lotniska a jak ktoś będzie chciał
              się dostać na drugi koniec Polski, to pozostaje obleśny pociąg, jeżdżący po
              obleśnych torach. Już nie wspomnę, ze lobby asfaltowo-drogowe też prężnie działa
              i mnóstwo pieniędzy jest obecnie wydawanych na remonty dróg, które później
              niszczą TIRy (również zagraniczne), trzeba je odnawiać i tak w kółko Macieju. Na
              niektórych trasach pozostaje właściwie tylko kolej, np. żeby z Białego
              przedostać się do np. Szczecina, albo jest 12h wyczerpującej jazdy samochodem
              albo 8 h pociągiem. Koszt dla jednej osoby, samochód - 200 zł, kolej - 68.
              Niektórzy nie chcą (muszą) jeździć za granicę, tylko po Polsce. I co im wtedy te
              lotnisko będzie miało do zaproponowania?
              • black_halo Re: Podlaskie odleci z Sanik. Decyzja zapadła 02.09.10, 08:46
                Alez ja tez mowie, ze chce zeby bylo wszystko. Chodzi jednak o to, co
                caly czas powtarzam - ani jeden rzad nie mysli jakby tu polepszyc
                infrastrukture na wschod Polski a podobne problemy ma i Rzeszow (ale
                maja juz lotnisko) i Lublin i Bialystok. Mnieszy problem maja Suwalki
                bo im niedaleko do Wilna. Oczywiscie pieknie by bylo miec porzadna
                droge ekspresowa se stolicy do Wilna przez Bialystok oraz szybka
                kolej ale na to nie ma pieniedzy. Tal sie pechowo sklada, ze lotnisko
                to inwestycja wojewodzka a droga ekspresowa lezy chyba w
                kompetenacjach centralnych. A rzad ma za dwa lata Euro 2012 i nawet
                na ta impreze nie skonczy wszystkiego co potrzeba. Buduja sie
                wlasciwie wylacznie autostrady na zachod od Wisly bo na wschodzie i
                tak sie nic nie bedzie dzialo. Dlatego, ze nie mamy lotniska nie
                mozemy byc baza wypadowa, nikt nie buduje u nas hoteli. Gdyby bylo
                lotnisko to mozna i probowac budowac stadion a wtedy wymusiloby to
                dobra droge i kolej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka