lansome 11.08.09, 23:55 To się nazywa wieźć drzewo do lasu. Ekoterrości rulez. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
masiewo Re: Dęby wrócą do puszczy? 12.08.09, 07:16 lansome napisał: > To się nazywa wieźć drzewo do lasu. Ekoterrości rulez. Nie kolego - to się nazywa rozsądna, zgodna z regułami ochrony przyrody współczesna gospodarka leśna. Taka, jaką trzeba prowadzić, jeśli chce się utrzymać certyfikat FSC, bez którego trudno myśleć w dzisiejszych czasach o sprzedaży drewna. Pamiętaj że mówimy o Puszczy Białowieskiej - ostatnim europejskim lesie o cechach lasu naturalnego. I że plantacje desek - czyli monokulturowe uprawy sosny, jakie prowadzą na dużych powierzchniach naszego województwa leśnicy, z lasami naturalnymi nie mają wiele wspólnego. Twój wpis niestety świadczy o tym, że w głowach wielu ludzi ignorancja i głupota rulez. Oraz tendencja do fajdania we własne łóżeczko. Odpowiedz Link Zgłoś
kajmir Re: Dęby wrócą do puszczy? 12.08.09, 07:24 Tylko, że Ty chyba artykułu nie przeczytałeś. Tu nie chodzi o nasadzenia nowych dębów ale o wciągnięcie wywiezionych wiatrołomów. Odpowiedz Link Zgłoś
microwella Re: Dęby wrócą do puszczy? 12.08.09, 07:35 Jest przepis powyżej stu lat nie wyciągać, to nie wyciągać. Polactwo zawsze kombinuje. Moze się uda. No i się nie udało. Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Dęby wrócą do puszczy? 12.08.09, 08:13 Obawiam sie ze do czasu decyzji z ministerstwa z tych drzew nie pozostanie ani sladu. Lesnicy maja lepkie rece. Odpowiedz Link Zgłoś
masiewo Re: Dęby wrócą do puszczy? 12.08.09, 20:04 kajmir napisał: > Tylko, że Ty chyba artykułu nie przeczytałeś. > Tu nie chodzi o nasadzenia nowych dębów ale o wciągnięcie wywiezionych > wiatrołomów. Ja dokładnie przeczytałem ten artykuł. Tych wiatrołomów, jako drzew w wieku powyżej stu lat, w ogóle nie należało z puszczy wywozić. Ale skoro już zrobiono ten błąd, to teraz należy go naprawić, wciągając drzewa z powrotem na ich miejsce. Czyli do lasu. Uprzedzę twoje pytanie - tak, kończyłem studia leśne. Tak, wiem o czym mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Dęby wrócą do puszczy? 17.08.09, 16:12 kajmir napisał: > Tylko, że Ty chyba artykułu nie przeczytałeś. > Tu nie chodzi o nasadzenia nowych dębów ale o wciągnięcie wywiezionych > wiatrołomów. Rzecz w tym, że te "nieużyteczne" wiatrołomy są środowiskiem życia dla mnostwa gatunków, dla których w hodowli sosnowych desek miejsca nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
lansome Re: Dęby wrócą do puszczy? 12.08.09, 11:59 A czy kolega już praktykował te certyfikaty ? Większość z tych certyfikatów UE jest po to aby wyżywić biurokracje, a właściwie armię biurokratów. Sama nazwa certyfikat ładnie brzmi, a tak naprawdę są to kolejne kłody rzucane pod nogi ludziom przedsiębiorczym, czyli jedna z wielu przyczyn kryzysu. Pomimo tego ekologicznego zadęcia nie mogę powstrzymać się od śmiechu, ja czytam, że można wieźć drzewo do lasu. No nie mogę powstrzymać się do śmiechu, ekoterroryści wybaczcie mi. Takie rzeczy tylko na Podlasiu. Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Dęby wrócą do puszczy? 12.08.09, 12:11 Ja z kolei nie moge powstrzymac sie od smiechu czytajac twoje zale i placze na ludzi ktorzy rozumieja co znaczy park narodowy. Tacy jak ty tez chyba tylko na Podlasiu. Jak jest zakaz wywozenia to jest zakaz. Jesli ktos to zlamal to ma to naprawic. Proste jak budowa cepa. Jak widac nie dla kazdego. Odpowiedz Link Zgłoś
lansome Re: Dęby wrócą do puszczy? 12.08.09, 12:48 sebcioo napisał: > Ja z kolei nie moge powstrzymac sie od smiechu czytajac twoje zale i placze na > ludzi ktorzy rozumieja co znaczy park narodowy. Tacy jak ty tez chyba tylko na > Podlasiu. > > Jak jest zakaz wywozenia to jest zakaz. Jesli ktos to zlamal to ma to naprawic. > Proste jak budowa cepa. Jak widac nie dla kazdego. Nie płaczę. Drzewo ścięte i zmagazynowane w lesie przez człowieka, wygląda bardzo "naturalnie" w parku narodowym. Kolega zapomniał zainstalować polskich czcionek ? Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Dęby wrócą do puszczy? 12.08.09, 13:24 Sciete? A nie wiatrolomy? Zmagazynowane? A "toto" to skad wziales? Ktos gdzies tak napisal? Jestes pewien ze wiesz o czym piszesz? Moje czcionki, moja brocha. Odpowiedz Link Zgłoś
lansome Re: Dęby wrócą do puszczy? 12.08.09, 23:45 > Sciete? A nie wiatrolomy? > Zmagazynowane? A "toto" to skad wziales? Ktos gdzies tak napisal? > Jestes pewien ze wiesz o czym piszesz? Miałem namyśli drzewo już wstępnie obrobione, czyli tzw. ślad piły łańcuchowej, a to nie wygląda naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Dęby wrócą do puszczy? 13.08.09, 07:26 Skad ty bierzesz takie durnoty jak np slady pily lancuchowej? Sorry ale ile mozna walkowac te same bzdury. Moze przestan wymyslac skoro nie umiesz nawet odpowiedziec na pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lansome Re: Dęby wrócą do puszczy? 13.08.09, 14:52 sebcioo napisał: > Skad ty bierzesz takie durnoty jak np slady pily lancuchowej? > Sorry ale ile mozna walkowac te same bzdury. Aby takie drzewo przewieźć trzeba je wstępnie przyciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
masiewo Re: Dęby wrócą do puszczy? 13.08.09, 08:43 lansome napisał: > A czy kolega już praktykował te certyfikaty ? Większość z tych certyfikatów UE > jest po to aby wyżywić biurokracje, a właściwie armię biurokratów. Sama nazwa > certyfikat ładnie brzmi, a tak naprawdę są to kolejne kłody rzucane pod nogi > ludziom przedsiębiorczym, czyli jedna z wielu przyczyn kryzysu. > Pomimo tego ekologicznego zadęcia nie mogę powstrzymać się od śmiechu, ja > czytam, że można wieźć drzewo do lasu. No nie mogę powstrzymać się do śmiechu, > ekoterroryści wybaczcie mi. Takie rzeczy tylko na Podlasiu. > To idź kolego na ulicę lipową, do białostockiej RDLP i zapytaj ilu klientów stracili, gdy im certyfikat dwa lata temu zawieszono (zresztą za uchybienia na terenie Puszczy Białowieskie właśnie). Zapytaj jakie konkretnie straty ponieśli z tego tytułu. I poczytaj trochę o certyfikacie FSC. Odpowiedz Link Zgłoś
lansome Re: Dęby wrócą do puszczy? 13.08.09, 15:00 masiewo napisał: > To idź kolego na ulicę lipową, do białostockiej RDLP i zapytaj ilu > klientów stracili, gdy im certyfikat dwa lata temu zawieszono > (zresztą za uchybienia na terenie Puszczy Białowieskie właśnie). > Zapytaj jakie konkretnie straty ponieśli z tego tytułu. I poczytaj > trochę o certyfikacie FSC. Już napisałem wcześniej, że te certyfikaty są po to, aby wyciągnąć kasę, pod to też jest ustawiane prawo, zapytaj się audytorów jak fajnie można z tego żyć. To jest taki papier, który może i fajnie wygląda, ale jest okresowo wydawany i trzeba na niego bardzo dużo kasy wydać. Odpowiedz Link Zgłoś
masiewo Re: Dęby wrócą do puszczy? 13.08.09, 15:26 W tym konkretnym wypadku audytorom się raczej kiepsko z tego żyje. Ci co zajmowali się certyfikacją FSC do niedawna, zostali wywaleni przez centralę (bvo certyfikat jest światowy) na zbity ryj. Otrzymanie certyfikatu FSC wiąże sie tez z koniecznością spełnienia przez certyfikowany podmiot konkretnych wymagań, których nie da się przeprowadzić wyłącznie na papierze. Chociażby zmniejszenie powierzchni maksymalnej rębni całkowitej, dotrzymanie konkrentego poziomu martwego drewna na każdy hektar lasu... Długo możnaby wymieniać. Book ze wskazówkami ma kilkaset stron. Certyfikat jest potwierdzeniem, że sprzedajesz drewno z lasu hodowanego w sposób zrównoważony. Jak głupio by to dla wiejskich ciołków, co spoza swojej stodółki nigdy nie wyjrzeli nie brzmiało, dla światowych odbiorców masowych - np. IKEA, ma to cholerne znaczenie. Innymi słowy bez certyfikatu drewna nie kupią. Bo klienci w krajach o nieco większej od naszej świadomości ekologicznej, by potem od nich nie kupili produktu finalnego: papieru, sklejki, mebli. Tak to juz jest, że w kwestii ogólnej świadomości ekologicznej, czyli mówiąc wprost niefajdania we własne gniazdo, nasz piękny kraj zalicza się wciąż do trzeciego świata. Pokątne, z naginaniem obowiązujących przepisów i norm a przedewszytskim zdrowego rozsądku, wywożenie dębów z puszczy dla kilkudziesięciu tysięcy złotych zysku tylko to potwierdza. I żeby się czasem nie okazało tak, że przez pazerność jednego nadleśnictwa cała dyrekcja znów straci certyfikat. Odpowiedz Link Zgłoś
bla.bla7 Re: Dęby wrócą do puszczy? 06.11.09, 14:43 Trele morele pleciesz - ty z Masiewa Skoro my Polacy uwielbiamy wszystko co "amerykańskie", przejmujemy od nich styl życia, ich standardy to weźcie wy ekoterroryści przykład amerykanów. Otóż jak się czyta na stronach amerykańskich organizacji ekologicznych : w Stanach Zjednoczonych rząd amerykański np. ogłasza przetarg na wycięcie 5 tys. akrów Puszczy Cedrowej o średniej wieku drzew (ha ha ha ) 500 - 1000 lat. Las znacznie starszy niz najstarsze części Puszczy Białowieskiej. Rząd federalny, demokratycznie wybrany i niesłucha zawodzenia organizacji ekologicznych. Niee. Ścinaja tam cedry dochodzące nawet do 4 - ech metrów średnicy do czego naszym D Ę B O M daleko jak z Polski do Japonii. Ha ha ha . I co WY na to. Uwielbiajmy dalej Amerykę (USA). Odpowiedz Link Zgłoś
masiewo Re: Dęby wrócą do puszczy? 06.11.09, 22:25 A ja gdzieś pisałem o uwielbieniu dla wszystkiego co amerykańskie? Nie przypominam sobie. Więc odreagowywuj swoje kompleksy gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
ziuk_nyc Dęby wrócą do puszczy? 12.08.09, 17:39 Musze przyznac ze nie przepadam za pseudoekologami i najchetniej rozgonilbym ta cwana bande na cztery wiatry ale w tym przypadku maja racje. Drzewa pawinny zostac w lesie gdzie powalil je wiatr z dwoch powodow takie jest prawo natury a powalone drzewa nadaja tylko klimatu puszczy po drugie jesli sie pozwoli na wywoz tych drzew rozne cwaniaczki moga "pomagac" wiatrowi powalac te drzewa by potem je z dobrym zyskiem przerobic na deski. Gdy drzewa beda musialy zostac w lesie nikt nie bedzie mial interesu w tym by wiatr je wywracal. Odpowiedz Link Zgłoś
patinando Re: Dęby wrócą do puszczy? 12.08.09, 23:25 jak ja kocham takie słowa "pseudoekolodzy", a jeszcze "pseudonaukowcy". "pseudolesnicy", "pseudoludzie"... Z tego co czytam to nikt tutaj się nie nazywa ekologiem, naukowcem. lesnikiem etc.. po prostu naruszono prawo. I tyle! Chodzi jak zawsze o pieniądze, ale tym razem jest szansa tę zachłanność trochę powstrzymać, bo prawo chroni czasami przyrodę - też dla pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
komod Re: Dęby wrócą do puszczy? 13.08.09, 08:29 A jaki konkretnie przepis prawa złamano? Odpowiedz Link Zgłoś
masiewo Re: Dęby wrócą do puszczy? 13.08.09, 08:41 komod napisał: > A jaki konkretnie przepis prawa złamano? A jaki sens miało wywiezienie tych drzew? Czemu miało służyć? Bo jeśli tylko zyskowi, to zasadność przedsięwzięcia wygląda bardzo wątpliwie chociażby z punktu widzenia celów Leśnego Kompleksu Promocyjnego Puszcza Białowieska. Leży też w zasadniczej sprzeczności z deklaracjami kierownictwa RDLP i GDLP które utrzymują, że w Puszczy Białowieskiej drewno pozyskuje się wyłącznie w ramach przebudowy drzewostanów sztucznych, ewentualnie walki ze szkodnikami (kornikiem drukarzem). Takie słowa wypowiedział np. nadleśniczy Wojciech Niedzielski w ostatnim głosie Białowieży. To w nadleśnictwie Hajnówka obowiązują inne zasady niż w nadleśnictwie Białowieża? Bo mi się wydawało że podstawowe wytyczne PUL były takie same dla całego LKP. Wbrew pozorom to, że coś z powodu luki w prawie nie jest bezpośrednio zabronione (a i to nie jest całkiem pewne, bo jest parę rozporządzeń MOS, które mogą odnosić się do tej kwestii), nie oznacza jeszcze, że jest dozwolone. A już napewno nie oznacza, że jest zasadne. Odpowiedz Link Zgłoś
komod Re: Dęby wrócą do puszczy? 13.08.09, 18:14 Ja pytałem tylko o to jaki przepis prawa został złamany. Takie trudne pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
masiewo Re: Dęby wrócą do puszczy? 13.08.09, 18:30 komod napisał: > Ja pytałem tylko o to jaki przepis prawa został złamany. Takie trudne pytanie? A proszę cię bardzo - chociażby aktualnie obowiązujący PUL dla LKP PB. Odpowiedz Link Zgłoś
komod Re: Dęby wrócą do puszczy? 13.08.09, 19:16 Ja pytałem o konkretny przepis, PUL to nie przepis prawa. Zresztą nie ma czegoś takiego jak PUL dla LKP PB. Są PUL-e dla poszczególnych nadleśnictw w puszczy: Białowieża, Browsk i Hajnówka. Dla LKP "Lasy Puszczy Białowieskiej" przyjęto Program Gospodarczo-Ochronny. Mylisz pojęcia kolego a moje pytanie nadal czeka na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
masiewo Re: Dęby wrócą do puszczy? 13.08.09, 19:31 komod napisał: > Ja pytałem o konkretny przepis, PUL to nie przepis prawa. Zresztą nie ma czegoś > takiego jak PUL dla LKP PB. Są PUL-e dla poszczególnych nadleśnictw w puszczy: > Białowieża, Browsk i Hajnówka. Dla LKP "Lasy Puszczy Białowieskiej" przyjęto > Program Gospodarczo-Ochronny. Mylisz pojęcia kolego a moje pytanie nadal czeka > na odpowiedź. Jak mawia bractwo św. Wincenta - nie masz świętszej księgi nad PUL. Owszem, nie ma jednego dla LKP, ale wszystkie łączą pewne wspólne dla całego LKP regulacje - np. ta o zakazie usuwania drzew w wieku powyżej 100 lat z wyłaczeniem świerka. I tę regulację tu złamano. Jednoznacznie i ewidentnie. Bo tłumaczenie że odnosi się ona wyłącznie do żywych drzew jest przegięciem. Zresztą mogę wówczas zapytać - to gdzie zapisano, że wiatrołomy z drzew w wieku powyżej stu lat można wywozić. Może wskażesz taką regulację? Odpowiedz Link Zgłoś
masiewo Re: Dęby wrócą do puszczy? 13.08.09, 20:03 Ale jak chcesz konkretnych przepisów to proszę: a/ ustawa o lasach, 1. art 7.1 o trwale zrównoważonej gospodarce leśnej 2. 8.3 tamże 3. 13.1 5a b/ Do tego rozporządzenie ministra środowiska bodajże z roku 1996. c/ Wspólne wytyczne dla PUL nadleśnictw LKP dotyczace moratorium wiekowego. To tak mi na szybko do głowy przychodzi. Ale wy wiecie dobrze, że jak nad tym usiądą prawnicy ekologów, to się tego więcej nazbiera. I tym razem już takie akcje jak hajnowska prokuratura wrzucająca wszelkie tego rodzaju sprawy z automatu do śmietnika już nie przejdą. Odpowiedz Link Zgłoś
komod Re: Dęby wrócą do puszczy? 13.08.09, 20:54 Czyżby prawnicy ekologów chcieli podać do sądu wiatr, że nie zastosował się do moratorium i powalił ponad stuletnie dęby? Miejmy tylko nadzieję, że tym razem hajnowska prokuratura nie wyrzuci sprawy do śmietnika. Odpowiedz Link Zgłoś
masiewo Re: Dęby wrócą do puszczy? 13.08.09, 22:41 komod napisał: > Czyżby prawnicy ekologów chcieli podać do sądu wiatr, że nie zastosował się do > moratorium i powalił ponad stuletnie dęby? Miejmy tylko nadzieję, że tym razem > hajnowska prokuratura nie wyrzuci sprawy do śmietnika. Nie rżnij przysłowiowego głupa. Wiatr powalający drzewa to zjawisko naturalne. Ale ludzie wywożący te powalone drzewa z lasu który ma specjalny (ustalony przez PGLLP) status, zjawiskiem naturalnym nie są. Nie usiłuj rozmydlić tematu - problem nie leży w tym że te drzewa padły (jeśli padły - jak na razie leśniczy odzimków nie pokazał), ale w tym, że je z tego lasu zabrano. Tak mnie ładnie pytałeś. To teraz ja zapytam - jaki cel miało wywiezienie tych drzew? Co w ten sposób nadleśnictwo Hajnówka, leśnictwo Lipiny chciało osiągnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
komod Re: Dęby wrócą do puszczy? 14.08.09, 08:33 Bardziej rozmydlić tematu, niż Ty to zrobiłeś już się chyba nie da. Zadałem proste pytanie a Ty wrzuciłeś jakieś artykuły ustawy o lasach nijak nie pasujące do pytania. Czytałeś to chociaż, czy tak na pałę dałeś? Dajmy na to Art. 3. 13.1 5a, przecież tam jest mowa o tym, że pozyskiwanie drewna nie może przekraczać możliwości produkcyjnych lasu. Równie dobrze mogłeś dać jakiś artykuł z ustawy o rybołówstwie morskim. Nie sądzę żebym się czegoś konkretnego od Ciebie dowiedział, dlatego kończę dyskusję. A Twoje pytanie o sens wywiezienia tych pni skieruj do leśników. Odpowiedz Link Zgłoś
masiewo Re: Dęby wrócą do puszczy? 14.08.09, 14:36 sorry, miało być 5b, czyli: "pozyskiwanie surowców i produktów ubocznego użytkowania lasu w sposób zapewniający możliwość ich biologicznego odtwarzania, a także ochronę runa leśnego." Natomiast zupełnie mnie nie dziwi że rejterujesz gdy pytam o cel i zasadność wywiezienia tych wiatrołomów w leśnictwie Lipiny. Bo na to pytanie jest tylko jedna odpowiedź - pazerność. A to nijak ma się chociażby do LKP. Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Dęby wrócą do puszczy? 13.08.09, 08:47 Ano taki ze nie wolno z parku narodowego wywozic ani drewna, ani runa lesnego, ani polowac, ani nic. Wolno tam tylko ogladac i nic nie niszczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
komod Re: Dęby wrócą do puszczy? 13.08.09, 18:08 Przecież te dęby nie rosły w żadnym parku narodowym. Odpowiedz Link Zgłoś