Dodaj do ulubionych

C Z Y Ś C I E C

23.08.09, 08:34
Mieszkańcy zadupia, jakim są Łapy pozwólmy sobie zastanowić się, jacy jesteśmy. Zróbmy nasz łapski rachunek sumienia. Nazwijmy dosadnie nasze lokalne cechy, pomówmy o naszych kompleksach. To jest bardzo trudne, bo kto chce mówić o swoich wadach, jednak chcę byśmy spróbowali oswoić ,,demony”, które w nas siedzą i toczą od środka naszą społeczność, które paraliżują realną ocenę rzeczywistości i nie dają możliwości rozwoju. Chcę byśmy wspólnie wysadzili te ,,miny” w bezpiecznym miejscu, a takim może być forum.
Mój zestaw MIN do zdetonowania:

Czyż, nie jesteśmy społecznością hipokrytów, którzy widzą słomkę w czyimś oku, a belki w swoim nie dostrzegają ?
Czyż, nie posługujemy się plotkami by tworzyć o kimś opinie ?
Czyż, nie odczuwamy satysfakcji, a wręcz radości kiedy sąsiadowi wydarzy się krzywda ?
Czyż, nie poszukujemy wad we wszystkim co nas otacza ?
Czyż, nie uważamy się za ekspertów od wszystkiego ?
Czyż, nie uważamy wszystkich, którzy są majętniejsi od nas za złodziei ?
Czyż, nie potrafimy nie tolerować wszystkiego co inne, lub nieznane ?
Czyż, nie czynimy wielu rzeczy na pokaz, zgodnie z myślą – co ludzie powiedzą ?
Czyż, nie jesteśmy antysemitami ?
Czyż, nie zdobywa u nas w wyborach najwięcej głosów człowiek, który mówi ,,ciemny lud to kupi” i sprzedaje idiotyzmy, a my kupujemy ?
Czyż, nie jesteśmy zakompleksieni ?
Na powyższe pytania moja odpowiedź jest twierdząca.
Znam opinie osób z poza Łap o nas, niestety mają nas delikatnie mówiąc za „durniów” i na taką opinię systematycznie i wytrwale pracujemy.
Popracujmy nad sobą może wtedy będzie łatwiej zmagać się z rzeczywistością.

Obserwuj wątek
    • franek84_25 Re: C Z Y Ś C I E C 23.08.09, 09:46
      Chyba za duzo rydzyka sluchasz i tv trwam ogladasz. czlowieku ja jakos nie
      slyszalem zeby ktos mial nas za durniow, no ale patrzac na takich jak Ty to
      rzeczywiscie mozna sie zastanawiac.. a jak nie chcesz byc "durniem" to wyemigruj
      sobie z Łap. A te Twoje glupie pytania rownie dobrze pasuja do mieszkancow
      innych miast.
      • lapiak123 Re: C Z Y Ś C I E C 23.08.09, 10:05
        CZYTAJĄC twoje WYWODY także w innych sprawach stwierdzam ,że u
        ciebie z głową coś nie tak. Ty jeszcze ani razu nic logicznego nie
        napisałeś-aś. Zawsze piszesz dużo i bez sensu . Trudno to poskładać
        w całość
      • sobie_a_muzom Re: C Z Y Ś C I E C 23.08.09, 10:09
        Dlaczego uważasz, że korzystam za dużo z toruńskich mediów, a jeżeli to cóż w
        tym jest złego ? Dzięki za radę, ale po skorzystaniu z niej w Łapach nie będzie
        lepiej. Będzie tak samo jak jest.
    • miejscowy7 Re: C Z Y Ś C I E C 24.08.09, 09:22
      Bardzo celne spostrzeżenia - zgadzam się w 100%. Od siebie dodam, że
      jesteśmy jak mieszkańcy Taplar z niezapomnianej "Konopielki" -
      prymitywnie głupi, leniwi, zadufani w sobie a przy tym przekonani o
      własnej wyższości nad swoim sąsiadem. Dlatego uważam, że Twoja
      propozycja aby "oswajać demony" to "rzucanie pereł przed wieprze",
      bo połowa nie zrozumie Twoich intencji, zaś druga połowa poczuje sie
      urażona.

Ps. Nie mam już pretensji do Burmistrza Czepe o niepotrzebne
      pomniki, czy inne bzdurne inwestycje bo on tylko spełnia oczekiwania
      swoich wyborców - czyli wspomnianych przez Ciebie "Mieszkańców
      zadupia".
      • sobie_a_muzom Re: C Z Y Ś C I E C 24.08.09, 19:39
        uważam, że Twoja
        > propozycja aby "oswajać demony" to "rzucanie pereł przed wieprze",
        > bo połowa nie zrozumie Twoich intencji, zaś druga połowa poczuje się
        > urażona.
        Być może masz rację miejscowy7, ale w każdym człowieku jest pierwiastek mądrości, czasem nie wykorzystywanej, którą trzeba pobudzić do działania.
        Żyjemy w mieście, w którym obowiązują takie same regulacje prawne, jak w całej Polsce, ale wydaje się nam, że nasza sytuacja na tle kraju jest najgorsza. Dlaczego innym wiedzie się lepiej niż nam??? Może dlatego, że mieszkańcy rejonów Polski gdzie jest lepsza sytuacja, już dawno zrozumieli, że trzeba zmienić swoją mentalność, że socjalizm już się skończył, że trzeba wziąć odpowiedzialność za własne życie, że nie warto marnować czasu na jałowe protesty i …. widzimy efekty. My jeszcze mentalnie nie wyszliśmy z socjalizmu i ponosimy tego konsekwencje. Nie mamy poczucia odpowiadania za naszą fatalną lokalną sytuację. Odpowiedzialnością obarczamy czynniki zewnętrzne, a przecież tę sytuację sami sobie stworzyliśmy, dzięki swojej pracowitości, swoim wyborom, swojej aktywności i cechom, które w nas siedzą i kierują naszymi poczynaniami.

PS do PS
        Też tak na działanie Burmistrza zacząłem patrzeć, ale styl trudno jest jednak akceptować.

• franek84_25 Re: C Z Y Ś C I E C 24.08.09, 22:21
          Koles nie badz taki Napoleon i sie nie poczuwaj, ten temat nie ma w ogole sensu.
          Co Ty chcesz zmienic ? Zrobiles post na forum i myslisz, ze zmienisz ludzka
          mentalnosc bo Ty tak chcesz ? bo Twoi znajomi czy ktos tam powiedzial, ze jest
          cos z nami nie tak ? Pamietaj to jest tylko Twoj punkt widzenia. Jak myslisz ile
          z 17tys. ludzi w Łapach przeczyta ten post i jak myslisz ile z tych co już
          przeczyta coś zmieni ? Dokonujac zmian trzeba zmienic przede wszystkim siebie, a
          ludzie zazwyczaj sie nie zmieniaja pod wplywem glupiego postu na forum, ktory
          jest pozbawiony sensu. Tyle w tym temacie, a i zacznij byc realistą, chcac
          zmieniac kogos sam pokaz na co Cie stac i jak Tobie jest tutaj zle to wyjedz z
          tego miasta.
    • pablo.el Re: C Z Y Ś C I E C 25.08.09, 00:23
      sobie_a_muzom napisał:

> Czyż, nie poszukujemy wad we wszystkim co nas otacza ?

o tak! - wystarczy czytać to forum

> Czyż, nie uważamy się za ekspertów od wszystkiego ?

oczywiście! - wystarczy czytać moje wpisy :D

> Czyż, nie jesteśmy antysemitami ?

Chyba przesadziłeś chłopie. Ja osobiście za durniów mam tych, którzy próbują wciskać innym, że są anty-coś tam. Może jeszcze napiszesz że jesteśmy wstrętnymi, niepostępowymi homofobami ?
      Swoim znajomym "spoza Łap" możesz przekazać, że w d..e mam wasze opinie. Jak ci się tak tu nie podoba to spadaj, idź sobie popłacz w kącie nad niedolą "ciemnoty". Wkurzają mnie takie domorosłe filozofy. Ameryki nie odkryłeś, podobny tekst mógłbyś walnąć na każdym forum. Tylko po co ? ....

• miejscowy7 Re: C Z Y Ś C I E C 25.08.09, 21:29
        pablo.el napisał:

> Ameryki nie odkryłeś, podobny tekst mógłbyś walnąć na każdym
        > forum. Tylko po co ? ....

Tu nie chodzi o odkrywanie ameryki, tylko o nazwanie rzeczy po
        imieniu. A faktu sa takie, że niemoty zagłosowały na nieudacznika i
        w ten sposób mamy Burmistrza C. który stara sie jak może aby
        dogodzić swoim niegramotnym wyborcom. Uważam że do wygrania
        następnych wyborów wystarczy mu wybudowanie z naszych pieniędzy np.
        fontanny obok Urzędu Gminy, a zachwycona gawiedź zagłosuje "jak
        trzeba".
        • pablo.el Re: C Z Y Ś C I E C 25.08.09, 23:51
          Lepiej niech nie wciska nam tu, że jesteśmy antysemitami. Najlepiej w ogóle nie poruszać tego tematu, co on sobie w ogóle myśli ?
          Założył wątek niby o czyśćcu, a tak naprawdę pewnie czeka, aż inni zgotują tu sobie małe piekiełko, żeby móc potem powiedzieć, że właśnie tego się spodziewał...
          ... marny prowokator
          • miejscowy7 Re: C Z Y Ś C I E C 26.08.09, 08:06
            pablo.el napisał:

> Lepiej niech nie wciska nam tu, że jesteśmy antysemitami.
            > Najlepiej w ogóle nie poruszać tego tematu, co on sobie w ogóle
            > myśli ?

No racja, z tym antysemityzmem to było kulą w płot, ale co do
            pozostałych punktów trudno się nie zgodzić z autorem.
      • sobie_a_muzom Re: C Z Y Ś C I E C 26.08.09, 13:50
        pablo.el i franek84_25 nie denerwujcie się poczytajcie i spokojnie pomyślcie, może poszerzą się Wasze horyzonty intelektualne.
        Nasza sytuacja w Łapach przypomina nabrzmiały wrzód, który nie pęka, który wciąż rośnie i narywa. Nasze cechy są jak ropa i krew wypełniającą ten wrzód. Cierpimy i ciężko z nim żyć. Wiemy, że kiedy żadne maści nie pomagają, to jedyna metoda rozerwać wrzód i oczyścić ranę. Bo jeśli tego nie zrobimy, to cierpienie będzie trwać. Proponuję ciąć i oczyszczać. Robimy to dla siebie, pomóżmy sobie. Tym oczyszczaniem jest praca nad sobą, wielu ludziom to się udało, uda się i nam, a i efekty pozytywne na pewno się pojawią. Jest wielu przeciwników takiego działania, ale musimy wiedzieć, że część z nich to korzystający z obecnego stanu, którzy konserwują tą patologiczna sytuację, bo ich kariera na niej jest budowana. Oni wiedzą, że jeśli przestaniemy być tacy jak napisał miejscowy7 ,,mieszkańcy Taplar z niezapomnianej "Konopielki" to nie będą mieli tu żadnych szans na funkcje publiczne.
        pablo.el Łapy nie są Twoją własnością, więc nie zachowuj się tak jak chłop na zagrodzie.

PS. Jeśli ,,demon ”antysemityzmu w naszym mieście jest chybiony, to bardzo się cieszę ze swojej pomyłki

• justman32 Re: C Z Y Ś C I E C 10.09.09, 16:16
      Jak tak czytam tę listę pytań to myślę, że bardzo łatwo jest odpowiedzieć na nie
      twierdząco bo w ten sposób można zganić środowisko w którym żyjemy lub żyliśmy,
      a przy okazji rozwodnić nasze własne wady. Może lepiej byłoby zapytać: "Czy
      jestem...?", a potem: "Dlaczego?" Ja tak zrobiłem i mam teraz materiał do
      przemyśleń.
      Myślę, że każdy z nas ma swój własny wkład w to, że Łapy to zadupie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka