Dodaj do ulubionych

Ukrainians live in Czeremcha

31.08.09, 21:08
koncert w Czeremsze z roku 2005 opublikowany w roku 2007. Nie dośc,
że miejscowy, to w dodatku piekna okładka, a i nagranie świetne.
Nikt jakoś o tym w regionie nie pisał, wuięc sam postanowiłem
napisac. Polecam gorąco.
Obserwuj wątek
    • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 31.08.09, 21:30
      O ho, ho........
      Następna recenzja?
      Uważajcie na wszystko co "poleca gorąco" stachkonwa, zwłaszcza w dziedzinie muzyki.
      Jego kompetencje w kwestii oceny jakichkolwiek nagrań są, delikatnie mówiąc, niewystarczające. A przyczyną jest kompletny brak słuchu muzycznego. Nie można również całkowicie wykluczyć, że zwykłego również.
      • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 31.08.09, 21:32
        Uważaj, co piszesz, gdyż jest to "wersja koncertowa"
        • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 31.08.09, 22:42
          Jestem pewien, że twoje "kompetencje" muzyczne określiłem "koncertowo".
          • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 31.08.09, 23:07
            odpowiem ci w twojej ulubionej wersji koncertowej. S... ch... i nie
            zaśmiecaj tego wątku swoimi inwektywami. To muzyka nie dla ciebie-
            nie ma w niej narratora, ktory by ci wyjaśnił, o co biega.
            • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 01.09.09, 10:25
              "S...ch..."
              I kto tu zaśmieca wątek inwektywami?
              A co tak cię boli ta wersja koncertowa? Chyba to , że w ogóle jej nie zrozumiałeś i w twoim przypadku nawet narrator nie pomógł:)
              A przestudiowałeś te kilkadziesiąt stron o których ci pisałem, czy dalej jesteś ciemny jak tabaka w rogu?
              • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 01.09.09, 13:55
                Na tym prostym przykładzie wyjaśniłem ci czym się różni wersja
                koncertowa od oryginału. W oryginale owo s.. ch... brzmiało:
                "skończ chłopie"
                Jaki mózg takie skojarzenia.
                • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 01.09.09, 15:32
                  Chcesz udawać sprytniejszego niż jesteś w rzeczywistości. Ale ciągle się obnażasz niestety.
                  Gdybyś chciał napisać "skończ chłopie", to byś napisał. Ale trochę cię poniosło z nerwów i napisałeś to co napisałeś. I nie ma tu nic do rzeczy wersja koncertowa i oryginał.
                  Po fakcie wymyślasz jakieś farmazony (patrz - wybieg z ordynacją), żeby tylko zatrzeć swoje chamstwo.
                  • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 09:36
                    Napisałem to, co chciałem napisac. Sam widzisz, że "wersje
                    koncertowe" są mocno mylące. Twój komentarz odbieram jako przejaw
                    twojej "wzorcowej skromności".
                    • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 11:33
                      stachkonwa napisał:

> Napisałem to, co chciałem napisac. Sam widzisz, że "wersje
                      > koncertowe" są mocno mylące. Twój komentarz odbieram jako przejaw
                      > twojej "wzorcowej skromności".

Widzisz - ciągle nie możesz wyzwolić się z tej wersji koncertowej. Mocno zapadła ci w pamięci. Powtarzasz ją w każdym wpisie. Pewnie spowodowane jest to tym, że sobie z nią nie poradziłeś za dobrze.
                      Na pewno byłbyś bardziej zadowolony, gdyby zamiast narratora pojawił się na scenie jakiś idiota (ty powiesz performer), który np. nasikałby na partyturę Carmen. Powstałby z tego aktu wspaniały, nowoczesny performans - twoim zdaniem oczywiście. Jestem pewien, że twoim zachwytom nie byłoby końca.
                      • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 11:46
                        > Na pewno byłbyś bardziej zadowolony, gdyby zamiast narratora
                        pojawił się na sce
                        > nie jakiś idiota (ty powiesz performer), który np.
                        nasikałby
                        na p
                        > artyturę Carmen. Powstałby z tego aktu wspaniały, nowoczesny
                        performans - twoim
                        > zdaniem oczywiście. Jestem pewien, że twoim zachwytom nie byłoby
                        końca.

Wystarczyłoby mi, żeby narrator nie czytał z kartki zacinając się.
                        Co do twojego komentarza wobec (jak się domyslam) współczesnej
                        sztuki wyjaśnię ci prosto-
                        to,co napisałeś świadczy o twoim analfabetyzmie w tej materii.
                        Poza tym uwaga generalna-
                        "na pewno" i "oczywiście" to możesz coś o sobie tylko o sobie samym
                        opowiedzieć. Inaczej wychodzisz na kocioł, co przygania garnkowi, a
                        sam smoli.
                        Jeśli masz coś do powiedzenia na temat zespołu Ukrainians, to napisz
                        to albo przestań zamulać ten wątek swoją "psychoanalizą" dla ubogich.

Chadzaj sobie na te wersje koncertowe, chadzaj, lecz nie myl ich ze
                        sztuką.
                        • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 11:56
                          stachkonwa napisał:

> Wystarczyłoby mi, żeby narrator nie czytał z kartki zacinając się.

Jesteś pewien, że zacinał się? A może to ty przysypiałeś?

> Chadzaj sobie na te wersje koncertowe, chadzaj, lecz nie myl ich ze
                          > sztuką.

Trudno się dziwić, że takie jest twoje zdanie.
                          Wiadomo przecież, że dla ciebie prawdziwą sztuką byłoby sikanie na partyturę albo może coś jeszcze bardziej ekstrawaganckiego. Taki performer to dopiero artysta!!!!! Gdzie mu tam do Pavarottiego albo choćby do naszego Zdunikowskiego:)
                          • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 14:40
                            A oto koncertowa wersja twojego loginu
                            P...dziw.z..ek
                            Widzisz p..z..k.. co z twojej ksywy zrobiła wersja koncertowa?
                            • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 15:35
                              Tekst linka
                              Tekst linka
                              Tekst linka
                              Tekst linka
                              Tekst linka
                              Tekst linka
                              Tekst linka
                              Tekst linka
                              Tekst linka
                              Tekst linka
                              Tekst linka
                              Tekst linka
                              Tekst linka
                              Tekst linka
                              Tekst linka
                              Tekst linka

Widzisz co z twojej głowy zrobiło zamiłowanie do performansów?
                            • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 18:18
                              Jeżeli już wszystko przetrawiłeś, to na deser:

www.um.warszawa.pl

"Pierwsza opera według dramatu Witolda Gombrowicza!

W piątek na deskach Teatru Narodowego w Warszawie odbędzie się prapremiera opery Zygmunta Krauzego „Iwona, księżniczka Burgunda” według dramatu Witolda Gombrowicza o tym samym tytule. Będzie to pierwsza operowa próba interpretacji dzieła Gombrowicza."
                              ........

"Światowa prapremiera spektaklu - w wersji koncertowej, odbyła się w listopadzie 2004 roku w Théâtre Sylvia Monfort w Paryżu. Honorowy patronat nad tym wydarzeniem objęli: Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy oraz Mer Miasta Paryża, premiera była owocem współpracy obu miast. Opera została skomponowana na zamówienie Prezydenta Warszawy z okazji 100. rocznicy urodzin Witolda Gombrowicza."

Jak więc widzisz, zdarza się nawet, że wersja koncertowa opery (weź stoperan) poprzedza nawet wykonanie sceniczne.
                              • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 19:18
                                Różne rzeczy się zdarzają. Nie przeczę istnieniu produktów, które
                                linkujesz. Natomiast uważam je za produkty gorszego gatunku.
                                Fragmenty poematów, dramatów wystawia się, umieszcza w antologiach,
                                lecz jeśli pragnie się miec kontakt z dziełem sztuki w całej jego
                                krasie, czyta się cały dramat. Tak, jak jest np. z dramatem "Iwona
                                księżniczka Burgunda".
                                ---
                                Doceniam twój wysiłek w celu podniesienia poznawczych walorów wątku
                                • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 20:13
                                  stachkonwa napisał:

> Różne rzeczy się zdarzają. Nie przeczę istnieniu produktów, które
                                  > linkujesz. Natomiast uważam je za produkty gorszego gatunku.

No dzięki:) Jednak moje wysiłki nie poszły całkiem na marne. Zawsze to lepiej brzmi od "chamskiego badziewia dla chamów"

> Fragmenty poematów, dramatów wystawia się, umieszcza w antologiach,

Czy taki proceder też nazwiesz chamskim badziewiem?

• stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 20:53
                                    A ty nazwiesz to sztuką?

(Zajrzyj na poczte jutro około 17.00 )

Koniec i bomba. Nic więcej ode mnie na tym forum nie usłyszysz.
                                    • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 21:52
                                      A jak performer narusza integralność śmietnika - to też nazwiesz to sztuką?
                                      Dobrej nocy.
      • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 31.08.09, 21:34
        Jeśli ktoś jak ty woli Boys od Fisza, to takiemu komus koncertu
        Ukrainians nie polecam. Każdemu według jego gustu.
        • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 31.08.09, 22:22
          stachkonwa napisał:

> Jeśli ktoś jak ty woli Boys od Fisza,

Strzelasz ślepakami, jak zwykle:)
          • black_mandragora Re: Ukrainians live in Czeremcha 31.08.09, 22:39
            The Ukrainians to nie jest ślepak.

Naprawdę warto posłuchać i otworzyć się dla tej płyty. Potem ocenić i posłuchać raz jeszcze...
            Dla tych, którzy nie mieli okazji zetknąć się z muzyką The Ukrainians słowo wyjaśnienia, które może ułatwi decyzję i wstępny osąd:

Zespół powstał w roku 1990 w Leeds przy okazji jednej z sesji nagraniowych zespołu The Wedding Present dla legendarnego prezentera BBC – Johna Peela. Gitarzystą The Wedding Present był Peter Solowka – Anglik z ukraińskimi korzeniami, który przeforsował dosyć przewrotny pomysł, by nagrać ukraińskie piosenki ludowe w nowofalowo-punkowych aranżacjach. Uż pierwsza płyta zyskała popularność, trafiając na najbardziej prestiżowe rankingi płyt pop i osiągając kultowy wręcz status co w przypadku niezależnych i niszowych zespołów nie zdarza się aż tak często.

Muzyka The Ukrainians to żywiołowy folk-rock łączący tradycję brytyjskiego indie-rocka, z punkowym pazurem – i ukraińskiego folkloru. Teksty w języku ukraińskim pisze i wykonuje Len Liggins – Irlandczyk, zafascynowany kulturą ukraińską. Zespół korzysta z tradycyjnego zestawu rockowego – gitara-bas-perkusja – uzupełnionego akordeonem, mandoliną i skrzypcami. Na płytach sporadycznie uszlachetnia brzmienie instrumentami ludowymi – jak cymbały, lira czy bandura. Jest to jeden z zespołów, które znakomicie łączą ludową inspirację z punkową ekspresją.

Płyta, którą poleca stachkonva jest kolejną, znakomitą w dorobku zespołu. O tyle interesującą, że zawiera zapis niezwykłego koncertu na festiwalu „Z wiejskiego podwórza – Czeremcha 2005”.

Warto sięgnąć sięgnąć też do innych płyt zespołu, w tym najnowszej płyty “Diaspora” (2009). Płyta zbiera znakomite recenzje!

Życzę wielu niezapomnianych muzycznych wrażeń.

No i jeszcze może... Panowie, nie jestem ekspertem ale podobno...
            1. Muzyka łagodzi obyczaje?
            2.Osobiste porachunki warto załatwiać po męsku, w zaciszu prywatnej poczty?

• prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 31.08.09, 22:48
              black_mandragora napisał:

> The Ukrainians to nie jest ślepak.

Mój komentarz o strzelaniu ślepakami nie odnosił się do "Ukrainians live in Czeremcha", tylko do stwierdzenia konwy (wziętego z sufitu, co jest jego stałą praktyką na forum):

stachkonwa napisał:

> Jeśli ktoś jak ty woli Boys od Fisza,

• stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 31.08.09, 22:58
                Sam napisałeś, że dla takich jak ja disco polo jest zbyt
                wyrafinowaną muzyką i pozostaje mi tylko hip hop. Z tego wynika
                prosty wniosek, że cenisz disco polo bardziej niż hip hop inaczej
                nigdy byś tak nie napisał. tak sie składa, że Fisz to akurat hip
                hop. Ty faktycznioe tylko do koncertowych wersji oper się nadajesz.
                • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 01.09.09, 10:33
                  stachkonwa napisał:

> Sam napisałeś, że dla takich jak ja disco polo jest zbyt
                  > wyrafinowaną muzyką i pozostaje mi tylko hip hop. Z tego wynika
                  > prosty wniosek, że cenisz disco polo bardziej niż hip hop inaczej
                  > nigdy byś tak nie napisał. tak sie składa, że Fisz to akurat hip
                  > hop. Ty faktycznioe tylko do koncertowych wersji oper się nadajesz.

Już ci pisałem w innym wątku, ale widzę, że muszę jeszcz raz. Może dotrze za drugim razem:)
                  Jeśli chodzi o disco polo, to nigdy nie twierdziłem, że jest bardziej wartościowe od hip-hopu. Tylko zawiera więcej typowych linii melodycznych, których percepcja przez osobę pozbawioną słuchu muzycznego jest znacznie utrudniona:)
                  Z kolei ciebie wersja koncertowa opery stanowczo przerosła. W związku z tym, mam nadzieję, że nigdy nie wybierzesz się do nowego gmachu przy Kalinowskiego. No chyba, że ktoś nie daj Boże wpadnie na pomysł, żeby urządzić tam jakiś performans. Ale o takie dewiacje nie będę dyrekcji posądzał:)
                  • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 01.09.09, 14:01
                    "Wersja koncertowa" to wystarczająca dewiacja. Nie wrzuca się dwóch
                    grzybów w barszcz. Poza tym ty nic nie wiesz o sztuce performance,
                    więc daruj sobie i idź do panderozy, gdzie twoje miejsce.
                    • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 01.09.09, 15:57
                      stachkonwa napisał:

> "Wersja koncertowa" to wystarczająca dewiacja.

Ale cię gryzie ta wersja koncertowa. Chyba nauczysz się jej na pamięć.

Zajrzyj sobie do repertuaru kilku Filharmonii. Nie tylko polskich. I wtedy coś napisz.
                      Oper w wykonaniu koncertowym jest mnóstwo.
                      A twoich performansów niestety brak, bo performans w gmachu Filharmonii to dewiacja. Coś w stylu wieprza na salonach. Jego miejsce jest w śmietniku, co najwyżej:)
                      • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 14:42
                        Artyści z XIX wuieku nie moga protestowac przeciw chamopm robiącym z
                        ich dzieł wrrasji koncertowych i estradyowych. Po prostu nie żyją
                        panie P...z..k
                        • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 16:07
                          stachkonwa napisał:

> Artyści z XIX wuieku nie moga protestowac przeciw chamopm robiącym z
                          > ich dzieł wrrasji koncertowych i estradyowych. Po prostu nie żyją
                          > panie P...z..k

I znowu to samo. Ja tu chciałem troszkę cię podszkolić a ty przeze mnie nabawiłeś się nowej, tym razem koncertowej obsesji. Takiej sraczki operowej. Powtarzaj więc, powtarzaj w nieskończoność. Może się czegoś nauczysz.
                          A poza tym - chyba się mocno już zdenerwowałeś.
                          A od kiedy to opera jest dla ciebie dziełem? Przecież to pojęcie zarezerwowałeś dla performansów. Zwłaszcza tych odbywających się w śmietniku.
                          A skąd wiesz, że nieżyjący już kompozytorzy protestowaliby? Dlatego, że ty tak sobie wymyśliłeś? I chciałbyś, żeby tak było? Przecież sami pisali różne wersje swoich utworów? (Może słowo wersja powinienem zastąpić jakimś innym, bo znowu dostaniesz biegunki?)
                          Daruj Konwa - ciągle siebie przeceniasz. Postaraj się wreszcie zejść na ziemię.
                          • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 19:35
                            Twoje słowa przypomniały mi pewną scenę z filmu "Amadeusz" w kwestii
                            zbyt wielu nut i reakcję artysty na owo "zbyt wiele nut". Nie
                            twoprzysz i nie masz do czynienia z twórcami, więc nie rozumiesz, co
                            to znaczy kastrowac ich dzieła.
                            ----
                            Kiedyś za PRL chciano wydac dzieła wszystkie Gombrowicza. zamysł ten
                            się nie udał, gdyż Rita Gombrowicz zaprotestowała przeciw wydaniu
                            niektórych ksiązek ze skrótami cenzury. Gombrowicz w testamencie nie
                            wyraził zgody na owe "koncertowe" skróty. A przecież komuchy chciały
                            wydac po prostu twoją ulubuioną wersję koncertową nawet z
                            komentarzem w miejscu wyciętych fragmentów...

To tyle w kwestii manipulowania dziełami sztuki. jak podziwianie
                            lewej ręki Mony Lisy?

"Przecież sami pisali różne wersje
                            > swoich utworów? "
                            KOncertowe? A skąd to niby wiesz? Ja zaś wiem, że nie pisali takich
                            chałtur. Slowo przeciw słowu.
                            • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 20:32
                              stachkonwa napisał:

> Twoje słowa przypomniały mi pewną scenę z filmu "Amadeusz" w kwestii
                              > zbyt wielu nut i reakcję artysty na owo "zbyt wiele nut".

"Amadeusz" Milosa Formana to film fabularny a nie dokument, więc nie bierz wszystkich scen zbyt dosłownie.

> Nie
                              > twoprzysz i nie masz do czynienia z twórcami, więc nie rozumiesz, co
                              > to znaczy kastrowac ich dzieła.

Nie strzelaj na oślep.

> Gombrowicz w testamencie nie
                              > wyraził zgody na owe "koncertowe" skróty. A przecież komuchy chciały
                              > wydac po prostu twoją ulubuioną wersję koncertową nawet z
                              > komentarzem w miejscu wyciętych fragmentów...

Widzę, że nie wziąłeś stoperanu albo nie zadziałał na ciebie.
                              Czyżbyś posądzał Krauzego o zastosowanie cenzury wobec Gombrowicza w 2004 roku. Chłopie, PRL dawno się skończyła (lub skończył). Nie jesteś na czasie.

> To tyle w kwestii manipulowania dziełami sztuki.

Czyli znowu wymyśliłeś kolejną bzdurę - wszystkie libretta operowe to manipulacja. Puknij się w głowę.

> jak podziwianie
                              > lewej ręki Mony Lisy?

A napisałeś już stosowny komentarz?

> "Przecież sami pisali różne wersje
                              > > swoich utworów? "
                              > KOncertowe? A skąd to niby wiesz? Ja zaś wiem, że nie pisali takich
                              > chałtur. Slowo przeciw słowu.

Strzelasz znowu na ślepo, bo jesteś ignorantem w tej dziedzinie.
                    • nick_llatarnika Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 22:28
                      "Nie wrzuca się dwóch grzybów w barszcz"

To właśnie w 'panderozie' wrzucają grzyby w barszcz a nie do
                      barszczu, he he he
                  • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 01.09.09, 14:38
                    "Jeśli chodzi o disco polo, to nigdy nie twierdziłem, że jest
                    bardziej wartościowe od hip-hopu. Tylko zawiera więcej typowych
                    linii melodycznych, których percepcja przez osobę pozbawioną słuchu
                    muzycznego jest znacznie utrudniona:)"

Możliwe, że masz rację. Twój słuch rzeczywiście mmże słyszec disco
                    polo, ale nie słyszec hiphopu. Discopolowe ymc ymc słyszy się bez
                    uszu, niestety trzeba miec chociaż odrobinę słuchu, żeby usłyszec
                    hip hop (o łamigłówce "skąd sample" nie wspomnę). Byłbym pełen
                    podziwu, że jesteś w stanie te wresje koncertowe oper docenic,
                    gdyby ie fakt, że jest to bardzo proste. Wystarzy wiedziec, kto
                    jest bywalcem filharmonii i patrzec, czy ziewa. No, zenek, prawdziwy
                    cwaniak z ciebie!
                    • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 01.09.09, 15:48
                      Konwa - już tyle razy prosiłem cię, żebyś nie pisał nic o muzyce. Bo zwyczajnie nie potrafisz. Pojmij to wreszcie.
                      Ymc, ymc (zgadzam się z tym)- obrazuje raczej rytm a nie linię melodyczną. Oczywiście rytm możesz odbierać będąc całkowicie pozbawiony słuchu muzycznego. I widzę, że taka jest właśnie twoja percepcja disco polo. Ale jeśli chodzi o linię melodyczną, to naprawdę trzeba cokolwiek słyszeć, nawet jeżeli są to bardzo proste melodie oparte na trzech podstawowych funkcjach harmonicznych. Rozumiesz pewnie o jakie mi chodzi w tym momencie:)
                      Jeżeli chodzi o bywanie w Filharmonii, to z twoich wpisów wnioskuję, że dawno tam nie byłeś, więc daruj sobie komentarze o ziewaniu. Pewnie ty byłeś tam przed dekadą i sprawdzałeś kto ziewa oprócz ciebie. Ale chyba nikogo nie zobaczyłeś, bo przecież pisałeś, że wszyscy byli zachwyceni. No i tym samym udowodniłeś, że nie nadajesz się na stałego bywalca tej instytucji. No cóż - z barana nie zrobisz melomana.
                      • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 14:46
                        z barana nie zro
                        > bisz melomana.

No widzisz. I po co się starasz. Nie zrobisz z siebie melomana
                        przecież.
                        • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 15:37
                          Ale przecież wiadomo kto nieustannie musi potrząsać dzwonkiem.
              • shiva772 Re: Ukrainians live in Czeremcha 31.08.09, 22:58
                No i ja jestem zdziwiona, bo chyba wszystkie pozostałe płyty the
                Ukrainians mam na półce. Dodam, że onegdaj nabyłam je w sklepiku
                Bractwa Młodzieży Prawosławnej przy cerkwii na Lipowej. Dlaczego o
                tym piszę? Bo za moich czasów studenckich nie było jakoś gdzie
                Ukraińców kupić i zupełnie przypadkowo trafiłam na nie w takim
                nietypowym miejscu, tak sie ucieszyłam, że wzięłam i kupiłam
                wszystkie naraz :)
                • shiva772 Re: Mini sonda: 31.08.09, 23:04
                  Jaki jest dla Was najlepszy kawałek the Ukrainians?
                  Dla mnie "Rospryahaite" w każdej wersji (a nawet tej śpiewanej przez
                  dziadka po "ćwiartce" ze 20 lat temu), normalnie... czysta energia.
                  • romanpidlaszuk.1 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 05.09.09, 07:20
                    Dla mnie "Rospryahaite" w każdej wersji (a nawet tej śpiewanej przez
                    dziadka po "ćwiartce" ze 20 lat temu), normalnie... czysta energia.

--------------------
                    • shiva772 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 05.09.09, 11:25
                      Nie jestem Ukrainką, szybciej Białorusinką ale sie też nie poczuwam.
                      Jestem Polką. Dziadek śpiewał bo był na "bieżeństwie" na Kubaniu
                      (jak cała wieś)i stamtąd dużo pieśni z nimi przyjechało. Zresztą
                      folklor białoruski i ukraiński się tu przenika.
                      • stachkonwa Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 05.09.09, 15:36
                        Niestety, dla Romana nawet włożenie na siebie żółtej koszulki i
                        dzinsów jest dowodem ukraińskości (no bo wiadomo, takie kolory).
                        Idąc jego tropem trzeba załozyc, że co najmniej połowa Polaków to
                        etniczni cyganie, gdyż w Polsce po pijaku cygańskie piosenki mają
                        wielkie wzięcie jako rzeczy do śpiewania
                        • romanpidlaszuk.1 Stachu, proponuje lekture na weekend! 05.09.09, 17:52

Niestety, dla Romana nawet włożenie na siebie żółtej koszulki i
                          dzinsów jest dowodem ukraińskości (no bo wiadomo, takie kolory).
                          Idąc jego tropem trzeba załozyc, że co najmniej połowa Polaków to
                          etniczni cyganie, gdyż w Polsce po pijaku cygańskie piosenki mają
                          wielkie wzięcie jako rzeczy do śpiewania

---------------------------

Stachu, proponuje lekture na weekend:
                          forum.gazeta.pl/forum/w,40728,63309598,99885919,Historia_osadnictwa_ukrainskiego_na_Podlasiu.html
                          • stachkonwa Re: Stachu, proponuje lekture na weekend! 06.09.09, 10:24
                            Myślisz, że nie mam lepszych zajęc niż studiowanie tego, co napisała
                            osoba opętana źle pojętym "patriotyzmem" w stylu latarnika? Spieraj
                            się z nim
                            • romanpidlaszuk.1 Co to znaczy "zle pojety patriotyzm"? 09.09.09, 04:41
                              Myślisz, że nie mam lepszych zajęc niż studiowanie tego, co napisała
                              osoba opętana źle pojętym "patriotyzmem" w stylu latarnika? Spieraj
                              się z nim
                              ------------------------
                              1. Zarzucasz innym rozne absurdy, a kiedy przedstawia ci sie
                              argumenty to je ignorujesz? No coz twoja sprawa, mozna i tak.
                              Ja tam osobiscie cie nie znam i nie zalezy mi na przekonywaniu
                              ciebie do czegokolwiek, ale kazdy kto czyta ten watek bedzie
                              wiedzial kto tu docieka prawdy, a kto broni skompromitowanych tez z
                              czasow PRLu (o rzekomych Bialorusinach spod Bielska i Hajnowki, o
                              rzekomych prawoslawnych "Polakach" w Bialymstoku) i rozmydla ich
                              konstruktywna krytyke.

2. Co to znaczy "zle pojety "patrityzm""?
                              A jaki jest dobrze pojety patriotyzm, Pawlika Morozowa, uczestnikow
                              tzw. nocnej zmiany, TW. Jurka?

Latarnik(ten prawdziwy, a nie "podrobki" probujace podszywac sie pod
                              niego (podobnie jak kiedys rozne "podrobki" probowaly podszywac sie
                              pode mnie na podlaskich forach tego portalu)) to dla mnie polski
                              patriota, ktory mysli i mowi jak 99% etnicznych Polakow.

Uwazam ze to narod ukrainski musi sie dogadac z narodem polskim i
                              odwrotnie dla dobra niepodleglosci obu narodow, a nie rosyjska
                              partia w Polsce z rosyjska partia na Ukrainie, gdyz do tego nigdy
                              nie dojdzie poniewaz Rosji zalezy na sklocaniu za pomoca roznych
                              prowokacji obu tych narodow (efekty widac od setek lat), a nie na
                              zgodzie miedzy nimi.
                              • stachkonwa Re: Co to znaczy "zle pojety patriotyzm"? 09.09.09, 08:51
                                Argumenty? Jakie argumenty? Napisz, że 100% mieszkańców Białegostoku
                                to etniczni Ukraińcy, jak szalec to szalec, będzie to tyle samo
                                wart "argument". Mój dziadek znał wiele rosyjskich piesni, które
                                lubił sobie zaśpiwac po pijaku. Czy to znaczy, że był etnicznym
                                Rosjaninem? Twierdzisz, że Ukraińcy powinni porozumiec się z
                                Polakami: przerabianie kogo się da na Ukraińca nie jest dobra metodą
                                na dialog. I jeszcze jedno-
                                znam Białorusina, który twierdzi, ze co najmniej połowa mieszkańców
                                Białegostoku to Białorusini, już wszyscy prawosławni na pewno. To
                                jak to w końcu jest: Białorusini czy Ukraińcy? I teraz będziesz
                                chodził po domach i tłumaczył tym, którzty się uważają za
                                Białorusinów, że są Ukraińcami i mają pomyloną tożsamośc?
                                • romanpidlaszuk.1 Re: Co to znaczy "zle pojety patriotyzm"? 09.09.09, 13:58
                                  Argumenty? Jakie argumenty? Napisz, że 100% mieszkańców Białegostoku
                                  to etniczni Ukraińcy, jak szalec to szalec, będzie to tyle samo
                                  wart "argument".
                                  -----------------------------

Gosciu, ok. 90% prawoslawnych w Bialymstoku, ktorzy stanowia ok.
                                  30+% populacji miasta to etniczni Ukraincy, reszta to etniczni
                                  Bialorusini- kazdy to zna realia Podlasia i jest uczciwy to
                                  potwierdzi.

• stachkonwa Re: Co to znaczy "zle pojety patriotyzm"? 09.09.09, 14:50
                                    potwierdzi.

Znam wielu prawosławnych. Nikt nie przyznaje się do ukraińskich
                                    korzeni. Do białoruskich wielu. Ot zagadka-
                                    czyżby wasza nacja wychodziła na wierzch tylko wtedy, gdy szwab
                                    gwarantuje jej bezkarnośc? Nie chcę w to wierzyc.
                                    • romanpidlaszuk.1 Re: Co to znaczy "zle pojety patriotyzm"? 09.09.09, 19:00
                                      potwierdzi.

Znam wielu prawosławnych. Nikt nie przyznaje się do ukraińskich
                                      korzeni. Do białoruskich wielu.
                                      ----------------

Jak pisalem wczesniej, dzisieciolecia bialoruskiej propagandy i
                                      propaganda antyukrainska robia swoje.

Ot zagadka- czyżby wasza nacja wychodziła na wierzch tylko wtedy,
                                      gdy szwab gwarantuje jej bezkarnośc? Nie chcę w to wierzyc.
                                      -----------------------

Ja pisze te slowa nie z Niemiec tylko z USA, gdzie rzeczywiscie mam
                                      zagwarantowana wolnosc sumienia, wyznania i wypowiedzi i gdzie
                                      rzeczywiscie moge byc BEZKARNIE Ukraincem, pewnie ku zmartwieniu
                                      roznych POlakow i rosysjskiej partii w Polsce. :)

• stachkonwa Re: Co to znaczy "zle pojety patriotyzm"? 10.09.09, 00:07
                                        No proszę, kolejny "patriota" z USA. Jak taki patriotyczny jesteś to
                                        dlaczego wziąłeś nogi za pas?
                                        Roman spird..alaszuk sie powinienes podpisywac...
                                • romanpidlaszuk.1 Re: Co to znaczy "zle pojety patriotyzm"? 09.09.09, 14:03

Mój dziadek znał wiele rosyjskich piesni, które
                                  lubił sobie zaśpiwac po pijaku. Czy to znaczy, że był etnicznym
                                  Rosjaninem?
                                  ---------------------

Ja tez znam wiele polskich piosenek, a nie jestem etnicznym Polakiem
                                  i co z tego? Nie o tym rozmawiam z toba. Rozmawiam o ludziach
                                  spiewajacych ukrainskie piosenki, gdyz maja ukrainskie korzenie, sa
                                  fe dacto etnicznymi Ukraincami pochodzacymi z ukrainskojezycznych
                                  okolic Bielska i Hajnowki.

• romanpidlaszuk.1 Re: Co to znaczy "zle pojety patriotyzm"? 09.09.09, 14:06
                                  Twierdzisz, że Ukraińcy powinni porozumiec się z
                                  na dialog.
                                  ---------------------------

Ja cie nie przerabiam na Ukrainca. Nie wiem kim jestes ale chetnie
                                  sie dowiem. Jakiej jestes narodowosci i wyznania? Skad pochodza twoi
                                  rodzice i dziadkowie? Ja jestem prawoslawnym Ukraincem rodem spod
                                  Hajnowki, a ty?
                                  • romanpidlaszuk.1 CISZA... 09.09.09, 19:01
                                    Twierdzisz, że Ukraińcy powinni porozumiec się z
                                    na dialog.
                                    -------------------------
                                • romanpidlaszuk.1 Re: Co to znaczy "zle pojety patriotyzm"? 09.09.09, 14:10
                                  I jeszcze jedno-
                                  znam Białorusina, który twierdzi, ze co najmniej połowa mieszkańców
                                  Białegostoku to Białorusini, już wszyscy prawosławni na pewno.
                                  -----------------------

Czyli to co wspomialem wczesniej, na rozne pokretne sposoby
                                  propagujesz tu PRLowska propagande o tzw. pseudobialorusinach i
                                  prawoslawnych "Polakach" (de facto rodem z ukrainskijezycznych
                                  okolic Bielska i Hajnowki).
                                • romanpidlaszuk.1 Re: Co to znaczy "zle pojety patriotyzm"? 09.09.09, 14:17
                                  To
                                  jak to w końcu jest: Białorusini czy Ukraińcy? I teraz będziesz
                                  chodził po domach i tłumaczył tym, którzty się uważają za
                                  Białorusinów, że są Ukraińcami i mają pomyloną tożsamośc?

-----------------------

Robie to (chodzi o tzw. "Bialorusinow" i prawoslawnych "Polakow",
                                  pochodzacych z...ukrainskojezycznych okolic Bielska i Hajnowki)
                                  od paru lat na podlaskich forach tego portalu.
                                  Janczarskopolonizatorska wierchuszka PAKP i zawodowi
                                  pseudobialorusini z biellicei i bielpieredacz, tego przeciez nie
                                  zrobia...

• stachkonwa Re: Co to znaczy "zle pojety patriotyzm"? 09.09.09, 14:47
                                    No rzeczywiście nie mogę wykluczyc, że się mogą wstydzic
                                    pokrewieństwa z banderowcami oraz ukraińskimi studentami
                                    wyłapujacymi na potzreby nazistów, którzy polscy profesorowie sa
                                    najbardziej patriotycznie nastawieni i w pierwszej kolejnosci nalezy
                                    ich zlikwidowac. Mogą się też wstydzic związków ze spamerem, który w
                                    wątek poświęcony muzyce wkleja propagandówę własnej produkcji.
                                    • romanpidlaszuk.1 Albo prawosl."Polak"," Bialorus",albo ukr.bandyta? 09.09.09, 19:14
                                      No rzeczywiście nie mogę wykluczyc, że się mogą wstydzic
                                      pokrewieństwa z banderowcami oraz ukraińskimi studentami
                                      wyłapujacymi na potzreby nazistów, którzy polscy profesorowie sa
                                      najbardziej patriotycznie nastawieni i w pierwszej kolejnosci nalezy
                                      ich zlikwidowac. Mogą się też wstydzic związków ze spamerem, który w
                                      wątek poświęcony muzyce wkleja propagandówę własnej produkcji.
                                      ---------------------
                                      1. ...i ty sluchasz piosenek w tym banderowskim jezyku? Masochizm
                                      jakis czy co?

2. Jak narazie to na tym forum ciebie sie wstydza prawdziwi Polacy,
                                      jak np. Latarnik, czy Azp11.

3. Czyli polityka rosyjskiej partii w Polsce wobec etnicznych
                                      Ukraincow rodem z okolic Bielska i Hajnowki
                                      jest od czasow PRL ta sama:
                                      albo bedziecie grzecznymi prawoslawnymi "Polakami",
                                      ewentualnie "swiadomymi" "Bialorusinami", albo ukrainskimi bandytami.

• stachkonwa Re: Albo prawosl."Polak"," Bialorus",albo ukr.ban 10.09.09, 00:04
                                        Słucham piosenek napisanych w ukraińskim języku. I co? Zabronisz mi?
                                        Mam też znajomych Ukraińców- nie podam ich nazwisk, ponieważ jeszce
                                        ich wyklniesz.
                                        POza tym wcale nie musiecie się wstydzic- wystarczy, że
                                        przeprosicie, ale jakoś nie kwapicie się do tego. Może i polska
                                        polityka wobec mnuiejszości ukraińskiej nie była najlepsza, ale to
                                        nie my zafundowalismy Ukrainie wielki głód. Ale twoja nacja to na
                                        nas się mściła. Rosjan się baliście i mściliście się na słabszych?
                                        W kwestii prawdziwosci mojej polskosci nie mam zamiaru się
                                        wypowiadac. Życzę ci, zeby twoja rodzina miała zasługi dla twojej
                                        nacji takie, jak ma moja dla mojej.
                                        • stachkonwa Widzisz Romku 10.09.09, 19:02
                                          twoje etniczne rozumowanie jest anachroniczne i jątrzące. I tyle.
                                  • antykompeter Re: Co to znaczy "zle pojety patriotyzm"? 09.09.09, 14:49
                                    romanpidlaszuk.1 napisał:

> Robie to .........

Syzyfowa twoja praca:):):)
                                    Ale jeżeli naprawdę musisz ją wykonywać (??????????), to postaraj się swoje wypowiedzi skoncentrować w jednym wpisie.To chyba nie jest trudne?
                                    • romanpidlaszuk.1 Re: Co to znaczy "zle pojety patriotyzm"? 09.09.09, 18:54

> Robie to .........

Syzyfowa twoja praca:):):)
                                      ----------------------

Dzieki za wsparcie moralne bracie! :)

Ale jeżeli naprawdę musisz ją wykonywać (??????????)
                                      -----------------

To moje hobby, mam nadzieje ze pozyteczne.

to postaraj się swoje wypowiedzi skoncentrować w jednym wpisie.To
                                      chyba nie jest trudne?
                                      ------------------------

To zalezy ile absurdow jest we wpisie, ktory komentuje. Jezeli
                                      komentowany wpis jest krotki, to odpowiedz mozna zawrzec w jednym
                                      wpisie, ale jezeli jest dlugi, to warto odpowiadac na poszczegolne
                                      fragmenty oddzielnie, gdyz w przeciwnym wypadku wpis robi sie dlugi
                                      i maloprzejrzysty.

Twoja wypowiedz byla krotka, wiec udalo mi sie ci odpowiedziec w
                                      jednym wpisie. :)
                      • romanpidlaszuk.1 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 05.09.09, 17:49

Nie jestem Ukrainką, szybciej Białorusinką ale sie też nie poczuwam.
                        Jestem Polką.

--------------

Jezeli masz kozenie ukrainskie to dlaczego sie nie poczuwasz do
                        przynaleznosci do narodu ukrainskiego?
                        TW Jurek- polonizator tak cie uksztaltowal za posrednictwem
                        Bractwa Prawoslawnych "Polakow"?

Dziadek śpiewał bo był na "bieżeństwie" na Kubaniu
                        (jak cała wieś)i stamtąd dużo pieśni z nimi przyjechało. Zresztą
                        folklor białoruski i ukraiński się tu przenika.

1. Dziadek byl na biezenstwie kilka lat i to go uksztaltowalo na
                        cale zycie? Co tu chyba nie gra...
                        2. Gdzie KONKRETNIE na Podlasiu nibyto wplywy kulturowe bialoruskie
                        i ukrainskie sie przenikaja? Fachowcy jezykoznawcy twierdza, ze to
                        mit.
                        www.youtube.com/watch?v=ryKwWsPOsSQ

3.Skad pochodzi Twoj dziadek, a co za tym idzie Ty?
                        Ja pochodze spod Hajnowki/ Hajnuvky, a Ty?
                        • romanpidlaszuk.1 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 05.09.09, 17:50
                          oczywiscie korzenie
                        • shiva772 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 05.09.09, 19:42
                          A ja nie spod Hajnówki a spod Trześcianki. I nie ja w gruncie rzeczy
                          tylko moi rodzice. Nikt mnie nie kształtował - nie czuję się ani
                          Ukrainką ani Białorusinką i nie mam zamiaru sobie tego wmawiać. To
                          jest proste jak budowa cepa - historii sie nie da odwrócić. A moi
                          rodzice śpiewają białoruskie/ukraińskie piosenki ale twierdzą, że są
                          od pokoleń stąd. I tego sie trzymam - jestem stąd a tu jest teraz
                          Polska.
                          • romanpidlaszuk.1 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 09.09.09, 03:54

A ja nie spod Hajnówki a spod Trześcianki.
                            -----------------------
                            harazd.net/~nadbuhom/mapa-aktiv/Trzescianka.htm
                            harazd.net/~nadbuhom/mapa-aktiv/Mapa%20Podlasia%20polnocnego3.htm
                            harazd.net/~nadbuhom/index.htm
                            nadbuhom.free.ngo.pl/index.php
                            forum.gazeta.pl/forum/f,40728,UKRAINCI_PIDLASZA.html
                          • romanpidlaszuk.1 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 09.09.09, 03:55

I nie ja w gruncie rzeczy
                            tylko moi rodzice.
                            -----------------

Odcinasz sie od jezyka i kultury swoich rodzicow?
                            To cos jak sekta, czyz nie? Do jakiej sekty wstepujesz?
                            Tzw. prawoslawnych "Polakow"?

• romanpidlaszuk.1 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 09.09.09, 03:57
                            Nikt mnie nie kształtował - nie czuję się ani
                            Ukrainką ani Białorusinką
                            --------------------
                            Nie urwalas sie z ksiezyca, ktos cie w zyciu ksztaltowal- wyliczmy
                            kto:
                            1.Rodzice pochodzenia ukrainskiego bedacy pod wplywem propagandy
                            PRLu (w Polsce mieszka jeden narod polski) i biskupow/popow z PAKP,
                            jak sie okazuje agentury czy pod wplywem agentury SB/WSI/KGB
                            (najlepiej dla nas bedzie jak sie odetniemy od jezyka i kultury
                            swoich rodzicow i dziadkow i bedziemy prawoslawnymi "Polakami")
                            2.Nauczyciele- albo etniczni Polacy niezainteresowani krzewieniem
                            ukrainskiego patriotyzmu, nauczaniem jezyka ukrainskiego,
                            pielegnowaniem gwary i kultury ukrainskiej z okolic Trzecianki,
                            Bielska Hajnowki,
                            albo nauczyciele pochodzeia ukrainskiego ,ale tzw. zawodowi
                            pseudobialorusini ktorzy za cene mozliwosci bycia nauczycielami
                            wciskali mlodziezy pochodzenia ukrainskiego z Podlasia obowiazujaca
                            w PRLu propagande, ze niby sa Bialorusinami a jezyk bialoruski ich
                            jezykiem ojczystym (mimo ze obcym i nieznanym naszym rodzicom i
                            dziadkom)
                            3. Popi z PAKP, ktorzy na polskojezycznych zajeciach z religii
                            prawoslawnej wciskali nam kit, ze nibyto najlepiej dla nas bedzie
                            jak sie odetniemy od ukrainskiego jezyka i kultury swoich rodzicow i
                            dziadkow i bedziemy tzw. prawoslawnymi "Polakami.

Jednym slowem poza rodzicami i dziadkami, poslugujacymi sie
                            dialektem ukrainskim z Podlasia, spiewajacymi ukrainskie piosenki,
                            nie ma w tym spisie ludzi, jacy cie uksztaltowali, ukrainskich
                            patriotow.

Nie dziwota wiec, ze nie czujez sie Ukrainka tylko tzw.
                            prawoslawna "Polka". O to chodzilo stalinowi kiedy przylaczal do
                            Polski w 1945 kilka ukrainskojezycznych powiatow na poludniu
                            Bialostoczyzny i wyznaczal agentow-jaczarow z PAKP do brudnej roboty
                            przerobienia ukrainskojezycznej ludnosci Podlasia na tzw.
                            prawoslawnych "Polakow".
                            forum.gazeta.pl/forum/w,40728,61501884,63919537,Rosjanie_tworcy_prawoslawnych_Polakow_.html
                            forum.gazeta.pl/forum/w,40728,61501884,72559033,Poszczo_Rosiji_prawoslawni_Polaky_.html

• romanpidlaszuk.1 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 09.09.09, 04:02
                            i nie mam zamiaru sobie tego wmawiać.
                            To jest proste jak budowa cepa
                            ----------------------

Na podstawie tego co mowilas wczesniej, jestes etniczna Ukrainska i
                            takie sa fakty.
                            Jedynie wmawiasz sobie, ze jestes jakas prawoslawna "Polka", mimo ze
                            nie masz wsrod swoich przodkow zadnych etnicznych Polakow, czyz nie?
                            To jest proste jak budowa cepa.

• romanpidlaszuk.1 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 09.09.09, 04:09
                            - historii sie nie da odwrócić.
                            --------------------

Ja mam nadzieje, ze etnocyd narodu ukrainskiego na Podlasiu
                            dokonywany od 1945r. przez imerializm rosyjski i jego agenture,
                            ktoremu potrzebna byla w celi z etnicznymi Polakami o nazwie PRL
                            domieszka w perspektywie polskojezycznych wiezniow (w 1945 w
                            okolicach Bielska i Hajnowki malo kto znal polski) nie bedzacych
                            etnicznymi Polakami i niezwiazanych z polskim patrityzmem, da sie
                            odwrocic.

• romanpidlaszuk.1 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 09.09.09, 04:17
                            A moi
                            rodzice śpiewają białoruskie/ukraińskie piosenki ale twierdzą, że są
                            od pokoleń stąd. I tego sie trzymam - jestem stąd a tu jest teraz
                            Polska.
                            -------------------

...ale ZBANKRUTOWALA klamliwa PRLowska ideologia, ze w Polsce
                            mieszkaja jedynie ludzie narodowosci polskiej, takze nie musisz juz
                            byc ta ideologia zobligowana.
                            Jeszcze jest ona forsowana przez janczarskopolonizatorska
                            wierchuszke PAKP, ale to jest agentura SB/WSI/KGB dzialajaca w
                            interesach rosyjskiej partii w Polsce co jest stopniowo publicznie
                            ujawniane, czyz nie?
                            • shiva772 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 09.09.09, 21:09
                              :) Szaleństwo. Moja babka urodziła się w 1907 roku i nie podlegała
                              żadnej propagandzie, żyła na wiosce zabitej dechami, pracowała u
                              Żydów w ZAbłudowie a potem wyszła za mąż, jeszcze przed wojną. Przez
                              cały ten czas jej osobwość sie kształtowała. Nie była Ukrainką była
                              sobą, tutejszą. Po wojnie usiłowanie jej wmówić, że jest
                              Białorusinką, ale jakoś nie bardzo uległa tej propagandzie.
                              Jeszcze tylko sprawa PAKP, nie jestem zbyt wielka fanką i nie
                              chadzam co niedziela :) Nie interesuje mnie ten temat, nawet dziecko
                              na religię nie zapisane. Klechy i sutanny wszelkiej maści bardzo
                              mnie irytują. Nie do mnie te teksty.
                              Choćbyś nie wiem co tu przytaczał i pisał, historii nie zmienisz,
                              nie jestem bo sie nie poczuwam i nagle sie poczuwać nie zacznę
                              Sorry :))))
                              • antykompeter Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 09.09.09, 21:23
                                shiva772 napisała:

> Jeszcze tylko sprawa PAKP, nie jestem zbyt wielka fanką i nie
                                > chadzam co niedziela :) Nie interesuje mnie ten temat, nawet dziecko
                                > na religię nie zapisane. Klechy i sutanny wszelkiej maści bardzo
                                > mnie irytują. Nie do mnie te teksty.

Piszesz to w taki sposób, jakby to był powód do dumy.
                                Szkoda mi ciebie.
                                I twoich dzieci też.
                                • shiva772 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 09.09.09, 21:54
                                  Hę? Nie powiedziałam, że nie wierzę w Boga. Jeśli o to Ci chodzi.
                                  Nie powiedziałam też że nie szanuję swoich korzeni, wręcz przeciwnie
                                  czuje się bardzo związana z rodzinnymi tradycjami. Ale nie jestem
                                  ani Ukrainką ani Białorusinką (jak moja babka, rodzice) ani nie
                                  chodzę namiętnie do cerkwii. Żyję jak chcę i mam do tego prawo.
                                  Sutanny pchają sie wszędzie i to mi przeszkadza. Gdyby znali swoje
                                  miejsce miałabym do nich większy szacunek.
                                  • antykompeter Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 09.09.09, 22:31
                                    shiva772 napisała:

> Hę? Nie powiedziałam, że nie wierzę w Boga. Jeśli o to Ci chodzi.

Nie o to mi chodziło.
                                    Miałem raczej na myśli ton twojej wypowiedzi.

> Żyję jak chcę i mam do tego prawo.
                                    > Sutanny pchają sie wszędzie i to mi przeszkadza. Gdyby znali swoje
                                    > miejsce miałabym do nich większy szacunek.

Nie wtrącaj się w takim razie w sprawy Kościoła czy PAKP, skoro nie jesteś ich fanką.
                                    "Sutanny" też żyją jak chcą i mają do tego prawo:)
                                    Jeśli chodzi o szacunek, to po co im szacunek ze strony fanów Urbana, Gadzinowskiego, Senyszyn itp......
                                    Nawet gdyby zeszli do katakumb, to wtedy też przeszkadzaliby takim osobnikom.
                                    • shiva772 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 10.09.09, 16:03
                                      No i ja sie nie wtrącam :) Nigdy sie nie wypowiadam na ten temat. W
                                      żadnym z wątków na tym forum dot. PAKP. Napisałam przecież, że nie
                                      do mnie ta gadka (którą mi wstawił Romanek) bo mnie to nie
                                      interesuje. Niech żyją jak chcą! Weź poczytaj dokładniej zanim mnie
                                      zaatakujesz. To Tym mi napisałeś, że "żal mi ciebie" a mi ciebie bo
                                      strasznie emocjonalnie na ten temat reagujesz i nie rozumiesz
                                      postawy innej niż Twoja.
                                      • shiva772 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 10.09.09, 20:49
                                        I jeszcze kwestia pchania się. Uczę w szkole i te wszystkie religie,
                                        rekolekcje, sale katachetyczne, msze, przemówienia księży to nie
                                        jest kwestia, że "żyją jak chcą" włażą z butami (mówię o wszelkich
                                        religiach głównie o katolickiej) i nikogo nie pytają o zdanie.
                                        Ksiądz w szkole ma zawsze rozkład jaki mu pasuje, jak sie spóźnia
                                        albo nic nie robi na lekcji to i tak bierze kasę nikt do niego sie
                                        nie czepia...A ja sie pytam - dlaczego nauczycielskiej fuchy nie
                                        oddadzą katachetom? W zeszłym roku po religii (katolickiej akurat)
                                        moje dziecko przyszło tak zeschizowane, że byłam w szoku. Opowieść o
                                        piciu krwi i jedzeniu ciała to nie jest dobre story dla
                                        przedszkolaków...itp. itd.
                                        To nie jest dyskusja o PAKP. Wyjaśniam skąd u mnie ta niechęć i co
                                        mam na myśli.
                                        • antykompeter Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 10.09.09, 23:07

Plączesz się nieustannie.
                                          Piszesz, że się nie wtrącasz a robisz to cały czas. Chciałabyś, żeby ksiądz pytał ciebie itp. o zdanie jak ma nauczać religii katolickiej? Jakie ma wygłaszać "przemówienia? :) Może jeszcze sama chciałabyś napisać "właściwe przemówienie". I pewnie zabroniłabyś uczęszczania na msze, stawiając siebie za wzór godny naśladowania? Daruj sobie kochana:) Wara Ci od Kościoła Katolickiego. Pilnuj lepiej swoich popów z cerkwi. Jakbyś chodziła do niej "co niedziela" to może miałabyś wieksze pojęcie. O jakiejkolwiek religii. Paniatno?
                                          Piszesz:"W zeszłym roku po religii (katolickiej akurat) moje dziecko przyszło tak zeschizowane, że byłam w szoku." A jakim cudem twoje dziecko znalazło się na katolickiej religii? Przecież pisałaś, że na żadną nie zapisałaś. Czyżby jakiś wstrętny ksiądz siłą je zaciągnął? Czy może jakaś nieprzytomna "katachetka" (katechetka - pani nauczycielko)?
                                          Jestem pewien, że takich jak ty sam widok księdza w szkole przyprawia o apopleksję. A już nie daj Boże, żeby cokolwiek zrobił czy powiedział.
                                          Na koniec: Mam nadzieję, że nie "uczysz" historii (o zgrozo)w szkole do której uczęszczają lub uczęszczały moje dzieci.
                                          • shiva772 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 11.09.09, 19:41
                                            Nic nie rozumiesz biedaczku. Mozliwe, że moje dziecko słyszało co
                                            było na religii katolickiej ponieważ siedziało w tej samej sali,
                                            bawiło sie obok - w ich sali (bezreligijnych dzieci) akurat odbywało
                                            się sprzątanie. To małe przedszkole.
                                            Jak widzisz twój mózg nie jest zbyt otwarty - ja sie nie plącze a ty
                                            mnie podejrzewasz o kłamstwa.
                                            Obrażasz mnie mówiąc że trudno znaleźć dobrych nauczycieli. Ja znam
                                            świetnych nauczycieli a na moich lekcjach historii jest zawsze pełen
                                            udział, nawet największe oszołomy słuchają i uczestniczą.
                                            Paniatno?
                                            Ksiądz bierze kasę za normalny nauczycielski etat a odwala chałę.
                                            Gdybym ja sie spóźniała albo wogóle nie przychodziła zostałabym
                                            zwolniona - ksiądz nie!
                                            Paniatno?

Antkompeter napisał:
                                            Piszesz, że się nie wtrącasz a robisz to cały czas. Chciałabyś,
                                            żeby ksiądz pyt
                                            > ał ciebie itp. o zdanie jak ma nauczać religii katolickiej? Jakie
                                            ma wygłaszać
                                            > "przemówienia? :) Może jeszcze sama chciałabyś napisać "właściwe
                                            przemówienie".

NIE! CHCIAŁABYM żeby spadał ze swoimi przemówieniami i rekolekcjami
                                            tam gdzie jego miejsce czyli do kościoła!

Widok księdza nie przyprawia mnie o apopleksję. Kwestia
                                            przyzwyczajenia.

Nie nadinpretuj moich wypowiedzi, zamiast szukać dziury w całym
                                            odnieś sie do tego co piszę... Zalewa cię krew i nie potrafisz
                                            ligicznie odpowiedzieć. Wyluzuj się.
                                            • antykompeter Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 11.09.09, 20:41
                                              shiva772 napisała:

> Nic nie rozumiesz biedaczku.
                                              Mozliwe, że moje dziecko słyszało co
                                              > było na religii katolickiej ponieważ siedziało w tej samej sali,
                                              > bawiło sie obok - w ich sali (bezreligijnych dzieci) akurat odbywało
                                              > się sprzątanie. To małe przedszkole.
                                              > Jak widzisz twój mózg nie jest zbyt otwarty - ja sie nie plącze a ty
                                              > mnie podejrzewasz o kłamstwa.

Do kogo ta gadka? To nie jest wina księdza tylko złej organizacji zajęć w przedszkolu. Z pewnością dzieci wychowane w rodzinach chrześcijańskich, chodzące na msze "co niedziela" nie przeżywały szoku. Twoje pewnie tak. Miej pretensje do siebie, do przedszkola ale nie do księdza.
                                              Twój mózg jest całkiem zamknięty. Paniatno?

> Obrażasz mnie mówiąc że trudno znaleźć dobrych nauczycieli.

Dobry nauczyciel to rarytas! Kończyłem renomowane białostockie liceum i tych dobrych nauczycieli można było policzyć na palcach jednej ręki. I tak jest też w chwili obecnej. Albo jeszcze gorzej. Kropka.

> Ja znam
                                              > świetnych nauczycieli a na moich lekcjach historii jest zawsze pełen
                                              > udział, nawet największe oszołomy słuchają i uczestniczą.
                                              > Paniatno?

Nie rozśmieszaj mnie.
                                              Ale twoja pewność siebie jest godna podziwu. Ciekawy jestem czy takie same zdanie mają o tobie twoi uczniowie i ich rodzice. Sądząc po bredniach, które wypisujesz i stylu w jaki to robisz (o błędach nie wspomnę, bo to wstyd) myślą coś zupełnie przeciwnego.

> NIE! CHCIAŁABYM żeby spadał ze swoimi przemówieniami i rekolekcjami
                                              > tam gdzie jego miejsce czyli do kościoła!

Nic dziwnego. Dla takich jak ty - religia i ksiądz - won ze szkoły. Wszystko oddałabyś, żeby w ogóle wprowadzić zakaz jakichkolwiek wierzeń (no chyba, że w Urbana), uczęszczania do kościołów, odprawiania mszy itp........

> Widok księdza nie przyprawia mnie o apopleksję. Kwestia
                                              > przyzwyczajenia.

Z twoich wypowiedzi wnioskuję, że nie tylko widok księdza przyprawia cię o apopleksję, ale nawet wzmianka o nim lub religii albo nawet sama myśl:)

> Nie nadinpretuj moich wypowiedzi, zamiast szukać dziury w całym
                                              > odnieś sie do tego co piszę... Zalewa cię krew i nie potrafisz
                                              > ligicznie odpowiedzieć. Wyluzuj się.

Przestań bić pianę, biedna kobieto.
                                              Nic mnie nie zalewa w przeciwieństwie do ciebie. Mogę ci tylko współczuć.
                                              • shiva772 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 11.09.09, 20:57
                                                Nie no ty naprawdę nic nie rozumiesz :) I ciagle powtarzasz to samo.
                                                Jałowa dyskusja.
                                                1. Gdyby nie ta zła organizacja w przedszkolu nikt by nie wiedział,
                                                że czterolatkom serwuje sie gadkę o piciu krwi. Wielu rodziców
                                                zrezygnowało z religii po tamtym zajściu, nie tylko moje dziecko
                                                miało po tamtym dniu problemy ze snem i zadawało dziwne pytania.
                                                2. Tak, uważam że jestem niezłym nauczycielem, to zdrowe podejście
                                                do tematu. Dlaczego mam mieć kompleksy? Wyniki egzaminów mam bardzo
                                                dobre, mało kogo zostawiam na następny rok, dobrze sie dogaduję z
                                                uczniami, chętnie przychodzą do mnie na zajęcia pozalekcyjne. To są
                                                fakty. Myślę sobie, że gdybym była złym nauczycielem byłoby inaczej.
                                                3. Ja też skończyłam renomowane białostockie liceum i większość
                                                moich nauczycieli to byli doskonali pedagodzy. Takie to twoje liceum
                                                było renomowane widocznie :))))))))))
                                                A czasy się zmieniły, przypominam. Teraz albo umiesz postępować z
                                                uczniami albo wkładają ci kosz na głowę.
                                                4. A co do tego, że religia won ze szkoły. Hmmmm, byłoby super.
                                                5. Robie błędy i literówki, tak, dlatego, że taki post piszę szybko
                                                i bez zastanowienia. Nie zwracam uwagi na błędy, szkoda czasu na
                                                ponowne odczytywanie i korekty.... zresztą śmieszy mnie to
                                                wypominanie błędów bo zaczyna się gdy dyskutant taki jak ty jest
                                                przyparty do muru i zalewa go jad, wtedy wywala wszelkie argumenty
                                                nawet tak głupie jak katecheta/katacheta :))))))))
                                                • antykompeter Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 11.09.09, 22:13
                                                  Mów do słupa a słup jak d..a.
                                                  1. Widocznie tamci rodzice też mieli podobnie luźne związki z chrześcijaństwem jak ty. Więc się nie dziwię ich reakcji i twojej. Nikt nikogo nie zmusza do chodzenia do kościoła ani do uczęszczania na lekcje religii. Wolny wybór, pani nauczycielko. I skończ wreszcie z tym swoim wtrącaniem się w sprawy, które ciebie nie dotyczą.
                                                  2. To świetnie, że masz takie zdanie sama o sobie. To jest zdrowe podejście do tematu DLA CIEBIE. Ale czy dla uczniów? Śmiem wątpić.
                                                  3. III LO - masz pytania?
                                                  4. Bo ty tak chcesz? Zeby pozbyć się kompleksu bycia a'religijną? Żebyś się lepiej poczuła? Wolne żarty.
                                                  5. A sprawdzając klasówki uczniów robisz korekty ich będów? Czy stwierdzasz: Piszta jak chceta? Ale jak może ktoś poprawiać czyjeś błędy, skoro sam ma z tym problem. Zdarzyć się może, że poprawisz prawidłowo napisany przez ucznia wyraz. I co wtedy? To lepiej profilaktycznie nie poprawiaj.
                                                  Staram się nie wytykać błędów na forum, ale jeśli ktoś taki jak ty chwali się, że jest świetnym nauczycielem i robi byki (zwłaszcza głupie) to kompromituje się.

Całe szczęście, że chociaż umiesz poprawnie policzyć do 5.
                                                  • shiva772 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 11.09.09, 22:28
                                                    Hahaha :) Dobre:

antykompeter napisał:

> 1. Widocznie tamci rodzice też mieli podobnie luźne związki z
                                                    chrześcijaństwem
                                                    > jak ty. Więc się nie dziwię ich reakcji i twojej. Nikt nikogo nie
                                                    zmusza do cho
                                                    > dzenia do kościoła ani do uczęszczania na lekcje religii. Wolny
                                                    wybór, pani nau
                                                    > czycielko. I skończ wreszcie z tym swoim wtrącaniem się w sprawy,
                                                    które ciebie
                                                    > nie dotyczą.

Te sprawy mnie dotyczą włąsnie. Mojego dziecka, mojej pracy, mojego
                                                    życia. Bo sie sutanny pchają wszędzie. Wolny wybór???!
                                                    Dupa nie wybór!
                                                    Nie ma sal ani nauczycieli etyki, dziecko błąka sie po szkole bez
                                                    nadzoru.

Głąbem jesteś i tyle. Kto o zdrowych zmysłach tłumaczy czterolatkom
                                                    tak zagmatwane sprawy?
                                                    Niby po trzecim a gafa za gafą :) Nie czytasz tego co piszę i nawet
                                                    nie próbujesz pojąć. To po co ja mam sie tu produkować? Moi
                                                    uczniowie na zajęciach dobrowolnych i wyniki nauki o czymś świadczą.
                                                    Jeżeli w następnym swoim wpisie znowu napiszesz to samo - powtarzasz
                                                    wkoło Macieju, to ja kapituluję, nie wiedziałam że trzeci można
                                                    skończyć mając iloraz inteligencji bliski szympansa :)
                                                  • antykompeter Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 12.09.09, 09:17
                                                    Dostałaś ataku apopleksji, że tak krew cię zalewa? Przecież nie jestem księdzem:)
                                                    "Bo sie sutanny pchają wszędzie" - oczywiście ty wolałabyś, żeby zamiast sutanny pchał się wszędzie ateizm. Wtedy byłoby ok. Ale pani histeryczko (czy historyczko), pojmij wreszcie, że komuna dawno się skończyła w Polsce. A ty zawsze możesz emigrować za naszą wschodnią granicę albo, co jeszcze lepsze, na Kubę lub do Chin. Droga wolna. Tam religii ani księdza czy popa nie uświadczysz w szkole. Poczujesz się naprawdę komfortowo.
                                                    "Kto o zdrowych zmysłach tłumaczy czterolatkom tak zagmatwane sprawy?" - Czy ty nie możesz wreszcie pojąć, że nie powinnaś wtrącać się do spraw religii, skoro stoisz obok niej. Czy ksiądz poucza cię jak masz uczyć swojego przedmiotu? Więc się zamknij. To rozumiesz?
                                                    Brak w szkole nauczycieli etyki to też wina księdza?
                                                    Usiłujesz czytać ale nie bardzo to ci wychodzi:) Pewnie masz z tym podobne problemy jak z poprawnym pisaniem. A już czytanie ze zrozumieniem to abstrakcja. A jeżeli jeszcze dodamy do tego antyreligijne zacietrzewienie i nienawiść to już doprawdy prawdziwa katastrofa. Skończyłaś chociaż jakąś podstawówkę? Bo coraz częściej zaczynam myśleć, że te twoje twierdzenie, że jesteś nauczycielem historii, mija się z prawdą. Ktoś, kto reprezentuje na forum taki poziom jak ty, to może pracować w szkole - ale jako sprzątaczka lub woźna, co najwyżej:)
                                                    I co tu wymagać od młodzieży, skoro takie osoby jak ty pracują w szkole?
                                                  • shiva772 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 12.09.09, 13:40
                                                    Mnie krew nie zalewa - to ty mnie wyzywasz, piszesz "zmknij się" ,
                                                    wysyłasz mnie za granicę, sugerujesz związki z komuną itp, itd.
                                                    Każdy kto to czyta widzi, że miotasz sie z braku argumentów.

I nie możesz zrozumieć podstawowej kwestii mnie ta religia ciągle
                                                    dotyczy, bo moje dziecko w szkole będzie musiało na nią chodzić. Bo
                                                    nie ma innej opcji. Chyba że będzie siedzieć na korytarzu, wiec jak
                                                    już ma chodzić na religie to mam prawo wiedzieć jakie treści, formy
                                                    i metody są w programie nauczania. Ode mnie sie tego wymaga i ja
                                                    tego wymagam od ksiedza czy katechety. Nie będzie mi nikt dziecka
                                                    straszył piciem krwi. Jak sie nie umie uczyć to się za to nie
                                                    zabiera.

Dodatkowo wyszło że gardzisz sprzątaczkami lub woźnymi. Oj, fe.
                                                    Jezus ukochał prostaczków, wiec skoro jesteś taki religijny to
                                                    spróbuj go naśladować :)))))))))))

Na tym kończę tą jałową dyskusję, nudzisz mnie.
                                                  • antykompeter Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 12.09.09, 18:39
                                                    Ja wyzywam? Poczytaj swoje wpisy - "głąbem jesteś i tyle", iloraz inteligencji bliski szympansa", "przychlast" (z innego wątku)......
                                                    Za komuny nie było religii w szkole, ty chciałabyś do tego wrócić, więc wniosek jest oczywisty.
                                                    Ciebie dotyczy religia katolicka? I twoje dziecko będzie musiało chodzić na religię katolicką? To w twojej szkole nie tylko nie ma nauczyciela etyki ale również nauczyciela religii prawosławnej? Przecież pisałaś, że jesteś prawosławna "nie chodząca do cerkwi co niedziela". To pilnuj popów jak uczą religii, swoje uwagi skieruj do nich, z nimi uzgadniaj treści, formy i metody nauczania. A od księży katolickich i katechetów racz trzymać się z daleka.
                                                    Nie gardzę paniami sprzątaczkami. Źle mnie zrozumiałaś. W tym przypadku chodziło tylko o kwalifikacje zawodowe i poziom wykształcenia ogólnego, których najwyraźniej ci brakuje, sądząc po twoich postach:)
                                                    A zwykli "prostaczkowie", panie sprzątaczki czy woźne mają więcej zdrowego rozsadku i trzeźwiej patrzą na świat niż jakieś szurnięte panie nauczycielki.
                                                  • shiva772 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 13.09.09, 15:13
                                                    Wiesz co nie jesteś dobry w wyciaganiu wniosków. Sorry ale nie mam
                                                    zamiaru ci wszystkiego od nowa tłumaczyć, za to mi nie płacą :)
                                                    "Iloraz inteligencji bliski szympansa", no niestety takie mam
                                                    wrażenie a przychlast to było do latarnika wiec nie mieszaj, do tego
                                                    typa to i tak słodkie określenie. No chyba, że latarnik to ty?. To
                                                    nie jest jakieś szczególne wyzwisko.
                                                    I nie "popi" a księża prawosławni. Szacunku troszkę.
                                                    I ostatnia kwestia: a ty czym sie zajmujesz i jaki masz zawód? Łatwo
                                                    sie przywalać siedząc za parawanem. Ja przynajmniej jestem szczera.
                                                  • antykompeter Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 13.09.09, 17:52
                                                    shiva772 napisała:

> Wiesz co nie jesteś dobry w wyciaganiu wniosków. Sorry ale nie mam
                                                    > zamiaru ci wszystkiego od nowa tłumaczyć, za to mi nie płacą :)

A co ty taka pazerna na forsę jesteś:)

> "Iloraz inteligencji bliski szympansa", no niestety takie mam
                                                    > wrażenie

Twój iloraz inteligencji nie jest nawet zbliżony do ilorazu szympansa. Jest na poziomie eugleny zielonej.

> a przychlast to było do latarnika wiec nie mieszaj, do tego
                                                    > typa to i tak słodkie określenie. No chyba, że latarnik to ty?. To
                                                    > nie jest jakieś szczególne wyzwisko.

Jestem pewien, że znasz i używasz o wiele gorszych epitetów.

> I nie "popi" a księża prawosławni. Szacunku troszkę.

Dopiero wtedy, jak ty wykażesz odrobinę szacunku do religii i księży katolickich.

> I ostatnia kwestia: a ty czym sie zajmujesz i jaki masz zawód? Łatwo
                                                    > sie przywalać siedząc za parawanem. Ja przynajmniej jestem szczera.

Może też nauczycielem? I dlatego jestem wściekły na ciebie, bo twoja twórczość na forum nie przynosi nam chwały tylko kompromitację.
                                                    A może lepiej byłoby gdybyś czasami pohamowała swoją "szczerość":)
                                                  • shiva772 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 13.09.09, 19:54
                                                    No nie, nie dosć, że iloraz inteligencji szympansa to jeszcze i
                                                    skleroza. Napisałam na samym początku że wkurzają mnie wszystkie
                                                    sutanny, prawosławne też.
                                                    Jeżeli jesteś nauczycielem to niezłe musisz dawać lekcje tolerancji,
                                                    Boże broń przed takimi nauczycelami, którzy widzą tylko własy czubek
                                                    nosa.

Szczerze mówiac myślę, że jesteś ksiedzem katolickim który uczy w
                                                    szkole :) Ograniczone poglądy, wściekłe reakcje na pomysł odesłania
                                                    religii ze szkół i wyrażny brak szacunku dla prawosławnych...
                                                  • antykompeter Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 13.09.09, 20:27
                                                    Euleno zielona!
                                                    "Szczerze mówiac myślę..."
                                                    Z tym twoim myśleniem.....to może daj lepiej spokój. I ze szczerością też:)
                                                    "Ograniczone poglądy, wściekłe reakcje...wyrażny brak szacunku dla prawosławnych" (i nie tylko) - poczytaj własne posty a potem spójrz w lustro:)
                                                    "Boże broń przed takimi nauczycelami, którzy widzą tylko własy czubek
                                                    nosa." - j.w.
                                                  • shiva772 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 13.09.09, 21:02
                                                    Niemożliwe???? Zrobiłeś literówkę? Co za kompromitacja!

Spokojnie patrzę w lustro, patrzę też w oczy wszystkim księżom w
                                                    pracy, jestem z nimi szczera. Przyjmują mnie na wesoło, lubimy się
                                                    ale w głębsze dysputy nie wchodzimy. Lubię swoją pracę i nie chcę
                                                    jej stracić :) W naszych czasach zadzierać z sutannami to jak
                                                    popełniać samobójstwo.
                                                  • antykompeter Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 13.09.09, 22:16
                                                    shiva772 napisała:

> Niemożliwe???? Zrobiłeś literówkę? Co za kompromitacja!

Sorry za literówkę:)
                                                    Ale ja tobie literówek nie wytykałem - "katacheta" zamiast katecheta to nie literówka przecież:)
                                                    >
                                                    > Spokojnie patrzę w lustro, patrzę też w oczy wszystkim księżom w
                                                    > pracy, jestem z nimi szczera. Przyjmują mnie na wesoło, lubimy się
                                                    > ale w głębsze dysputy nie wchodzimy. Lubię swoją pracę i nie chcę
                                                    > jej stracić :) W naszych czasach zadzierać z sutannami to jak
                                                    > popełniać samobójstwo.

Faktycznie może to i lepiej przyjmować cię na wesoło:)
                                                    Ale sama siebie to mogłabyś traktować trochę poważniej.
                                                  • antykompeter Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 14.09.09, 13:01
                                                    shiva772 napisała:

> Niemożliwe???? Zrobiłeś literówkę? Co za kompromitacja!

Gdybym był nauczycielem to pewnie byłaby to kompromitacja:)

> Spokojnie patrzę w lustro, patrzę też w oczy wszystkim księżom w
                                                    > pracy, jestem z nimi szczera. Przyjmują mnie na wesoło, lubimy się
                                                    > ale w głębsze dysputy nie wchodzimy. Lubię swoją pracę i nie chcę
                                                    > jej stracić :) W naszych czasach zadzierać z sutannami to jak
                                                    > popełniać samobójstwo.

Co za klasa i styl - pluć na nich, bluzgać jadem na forum i jednocześnie patrzeć im prosto w oczy. Cóż za niesamowite "bohaterstwo"!
                                                  • antykompeter Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 14.09.09, 12:56
                                                    shiva772 napisała:

> Napisałam na samym początku że wkurzają mnie wszystkie
                                                    > sutanny, prawosławne też.

Gratuluję PAKP takich owieczek. Pewnie ich pasterze za bardzo nastąpili im na odcisk. A może to po prostu czarne owce i żaden pasterz nic na to nie poradzi?
                                                  • shiva772 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 14.09.09, 17:18
                                                    Ty masz wyraźnie jakiś problem, powodzenia w drążeniu tematu.
                                                    Wykręcasz kota ogonem po kilka razy i po co ci to? Nie jestem
                                                    niczyją owieczką :))))
                                        • antykompeter Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 11.09.09, 12:57
                                          shiva772 napisała:

> Ksiądz w szkole ma zawsze rozkład jaki mu pasuje, jak sie spóźnia
                                          > albo nic nie robi na lekcji to i tak bierze kasę nikt do niego sie
                                          > nie czepia...

No przecież ty się czepiasz:)
                                          Chyba nie powiesz, że zależy ci na tym, żeby lekcje religii odbywały się o czasie i z maksymalnym zaangażowaniem księdza? :)
                                          Pomyśl przez chwilę logicznie. Skoro religia w szkole ("te rekolekcje, przemówienia, msze!) stoi ci kością w gardle, to takie postępowanie powinno być ci na rękę. Przecież wtedy dzieci będą miały krótszy kontakt z księdzem a i nauczą się mniej:) Czy nie to ci chodzi?

A może będziesz twierdzić, że nauczyciele innych przedmiotów są doskonali, nigdy nie spóźniają się a na lekcjach dwoją się i troją?
                                          Niestety prawda jest inna. Dobrych nauczycieli trudno znaleźć. A zwłaszcza uczących historii, fizyki i matematyki.
                                          W związku z tym może raczej zajmij się swoją osobą i poziomem prowadzonych przez siebie lekcji. Będzie z tego większy pożytek niż pouczanie księdza jak ma uczyć religii. Przecież te sprawy cię nie interesują:)
                                          • shiva772 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 11.09.09, 19:46
                                            Ja sie spóźniłam do pracy RAZ. Mając dwoje małych dzieci.
                                            Owszem dwoję sie troję się. Staję na uszach żeby moje lekcje były
                                            ciekawe. Nie chwaląc się :)
                                            Nie znasz mnie wiec oszczędź sobie oszczerstw. To świadczy o twoim
                                            poziomie. Nauczycieli obrażają osoby zakompleksione na punkcie
                                            swojego wykształcenia. Takoż błędy w postach - daruj sobie te
                                            sprawdzanie. Ja robie błędy, nagminnie.
                                            • antykompeter Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 11.09.09, 20:46
                                              Nie znam cię osobiście. Ale czytam twoje posty i na ich podstawie wnioskuję o twoim poziomie jako nauczycielki.
                                              Jeśli chodzi o moje wykształcenie, to z całą pewnością niczego mu nie brakuje. W przeciwieństwie do ciebie. Nauczyciel robiący błędy i używający słownictwa takiego jak twoje - to istne DNO.
                                              • shiva772 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 11.09.09, 21:00
                                                Tak, tak :) Błędy w necie przy stukaniu 60-u słów na minutę świadczą
                                                o mnie jak najbardziej. Każdy kto dużo pisze w necie i uczestniczy w
                                                takich dyskusjach robi literówki. Ten zaś kto nie ma innych
                                                argumentów zawsze sie do tego przywala :)
                                                • antykompeter Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 11.09.09, 22:18
                                                  shiva772 napisała:

> Tak, tak :) Błędy w necie przy stukaniu 60-u słów na minutę świadczą
                                                  > o mnie jak najbardziej. Każdy kto dużo pisze w necie i uczestniczy w
                                                  > takich dyskusjach robi literówki. Ten zaś kto nie ma innych
                                                  > argumentów zawsze sie do tego przywala :)

Pięknie powiedziane, pani nauczycielko:)

Widzę, że muszę powtórzyć:
                                                  Staram się nie wytykać błędów na forum, ale jeśli ktoś taki jak ty chwali się, że jest świetnym nauczycielem i robi byki (zwłaszcza głupie) to kompromituje się.
                                                  • shiva772 Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 11.09.09, 22:32
                                                    :)))))))))))))
                                                    To sie nazywa metoda zdartej płyty, widzę, że twoja ulubiona. Moja
                                                    nie.
                                                  • antykompeter Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 12.09.09, 09:23
                                                    To w takim razie napiszę coś nowego. Mniej skomplikowanego:)
                                                    Nie pomyślałabyś o zmianie zawodu (dla dobra dzieci i młodzieży) na jakiś bardziej pasujący do twoich intelektualnych możliwości?
                                                    Odpowiadać nie musisz.
                            • prostowicz Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 11.09.09, 00:32
                              - jestem stąd a tu jest teraz
                              > Polska.

Widzisz, Roman - póki będziemy żyli w Polsce, polonizacja etnicznych
                              Ukraińców i Białorusinów będzie postępować aż do całkowitego ich
                              zaniku. Tylko rozbiór Polski, przyłączenie jej niepolskich ziem do
                              swoich macierzy ocali nasz ruski lud przed spolszczeniem i rozmyciem
                              w polskiej masie. Jak będzie tu, na Podlaszu - Białoruś albo Ukraina-
                              wtedy "tutejsi" będą Białorusinami albo Ukraińcami.
                              • stachkonwa Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 11.09.09, 11:23
                                Faktycznie, siedemnasty września się zbliża, szefowie może podwyżkę
                                ci dadzą...
                              • prawdziwyzenek Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 11.09.09, 11:52
                                prostowicz napisał:

> Widzisz, Roman - póki będziemy żyli w Polsce.......

O jakim Romanie piszesz? O Pidlaszuku? Przecież on nie żyje w Polsce!
                                Romanpidlaszuk pisze z USA ale bardzo tęskni za Polską.

> Jak będzie tu, na Podlaszu - Białoruś albo Ukraina-
                                > wtedy "tutejsi" będą Białorusinami albo Ukraińcami.

Już się uczę gadać po białorusku i ukraińsku:)
                                • stachkonwa Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 11.09.09, 14:42
                                  "O jakim Romanie piszesz? O Pidlaszuku? Przecież on nie żyje w
                                  Polsce!
                                  Romanpidlaszuk pisze z USA ale bardzo tęskni za Polską"

W sumie to nie wiem, czy za Polską. W każdym razie zza kałuży chce
                                  dyktowac innym kim są.
                                  • prawdziwyzenek Re: 25+% Bialostoczan to etniczni Ukraincy! 11.09.09, 15:03
                                    stachkonwa napisał:

> W sumie to nie wiem, czy za Polską. W każdym razie zza kałuży chce
                                    > dyktowac innym kim są.

Oczywiście, że nie za Polską.
                                    To miał być żart, ale chyba nie bardzo mi się udał:)
                              • prostowicz Roman! odpowiedz! 14.09.09, 21:14
                                jak Ty to widzisz?
                • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 31.08.09, 23:04
                  wsm.serpent.pl/sklep/okladki/okl_okl_9171.jpg
                  Okładka jak widac piękna. Ta aplikacja jest zrobiona z prawdziwych
                  tkanin i przyklejona do okładki. A płyta jest dostępna w Miedia
                  Markt w przystępnej cenie.
                  • nick_llatarnika Re: Ukrainians live in Czeremcha 31.08.09, 23:19
                    konva jego mać!!!

To już tak jest źle, że za akwizytora robisz, biedaku?
                    • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 14:58
                      Media Markt nie zatrudnia akwizytorów. Dlaczego mylisz mnie z sobą
                      samym-aż tak ci imponuję?
                      • nick_llatarnika Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 23:18
                        Na swój sposób mi rzeczywiście imponujesz, he he he

Jak możesz być do tego stopnia zadufanym w sobie i jednocześnie aż tak
                        bezkrytycznym w stosunku do siebie i bezmyślnym?

Czy to ty pracujesz w Media Markt? Chyba nie sądzisz, że ja tam pracuję, bo
                        takiej firmy nawet nie znam...
                • nick_llatarnika Re: Ukrainians live in Czeremcha 31.08.09, 23:16
                  Już miałem wyguglać ten zespół, bo co do muzyki nie mam żadnych uprzedzeń i
                  uważam, że muzyka jest jedna.

Niestety - zrezygnowałem. Jeżeli shiva tego słucha, to ja tego samego gooovna
                  słuchać nie będę - z całym szacunkiem do Ukrainy i Ukraińców. Poczekam na
                  następną okazję do zapoznania się z niewątpliwie bogatą i niepoznaną kulturą
                  ukraińską..

Jeżeli jakieś bardziej normalne, mniej nawiedzone, pier..dol..nięte osoby
                  chciałyby mnie zapoznać z kulturą ukraińską, to oświadczam, że jestem na nią
                  otwarty...
                  • cygan37 Re: Ukrainians live in Czeremcha 31.08.09, 23:44
                    deep
                  • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 01.09.09, 08:37
                    Zespół The Ukrainians ma wystraczajacą renomę i jest wystarczająco
                    znany, żeby nie przejmowac się brakiem zainteresowania z twojej
                    strony
                  • shiva772 Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 10:04
                    Przychlast z ciebie i tyle. Szczęśliwa Ukraina jest chroniona przed
                    takimi typami moją osobą :) Bardzo się słowiaństwem wschodnim
                    interesowałam swojego czasu, wiec niemal wszystko jest przeze mnie
                    strefione. Droga do poznania bogatej kultury ukraińskiej zamknięta :)
                    Swoją drogą ty, taki inteligent powiatowy i nie znasz The
                    Ukrainians, obciach normalnie.
                    • shiva772 Re: To do Latarnika było :) 02.09.09, 10:05
                      To do Latarnika było :). Gdyby ktoś miał jakieś wątpliwości.
                    • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 14:56
                      Za to "Boys" z Grajewa zna niewątpliwie.W sumie nazwa miasta taka
                      bardz stosowna do zespołow nawet szlachetniejszych.
                    • nick_llatarnika Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 22:41
                      Przychlast???

To hańba, że osoby o takim niewyszukanym słownictwie uczą w szkołach i co
                      gorsze, jeszcze wychowują swoje dzieci.

Jeżeli tak zachwycasz się słowiaństwem wschodnim, to wyjedź do nich. Ja
                      swego czasu zachwycałem się bluesem południa USA, więc tam pojechałem. A od pana
                      Llatarnika, to się trzymaj z daleka, bo ja do żadnych związków z takimi
                      zakłamanymi osobami o tak niskim poziomie intelektu się nie przyznaję...

Co do zespołu Ukrainians coś tam, to nie znam, więc się nie wypowiadam.
                      • shiva772 Re: Latranikowi tłumaczę kim jest nauczyciel 02.09.09, 23:32
                        Myślisz, przychlaście, że nauczyciel to jakaś postać z kosmosu?
                        Hehehe. Jesteś z tego gatunku uczniów którzy mówią mi z ogromną
                        ekscytacją: "Widziałem panią na przystanku!!!!!" "I co robiłam?"
                        pytam. "Stała pani". W moich myślach odrazu pada pytanie: A co
                        miałam robić? Leżeć?.
                        Nauczyciele znają różne słowa i przekleństwa też :) Oraz piją wódkę,
                        piwo i wino, palą papierosy i uprawiają seks. Tak normalnie.
                        Natomiast nie robią tego w szkole!!!! Bo w pracy robią to co do nich
                        należy. Zachowują się CACY.
                        Na forum posługuję sie językiem jakim chcę. Tutaj przede wszystkim
                        nie ma moich uczniów! Tylko ciebie trzeba uczyć takich elementrnych
                        spraw.
                        Paniatno?
                        • prawdziwyzenek Re: Latranikowi tłumaczę kim jest nauczyciel 03.09.09, 14:21
                          shiva772 napisała:

> Nauczyciele znają różne słowa i przekleństwa też :) Oraz piją wódkę,
                          > piwo i wino, palą papierosy i uprawiają seks. Tak normalnie.
                          > Natomiast nie robią tego w szkole!!!! Bo w pracy robią to co do nich
                          > należy. Zachowują się CACY.

A czy od czegoś takiego nie można nabawić się schizofrenii?

> Na forum posługuję sie językiem jakim chcę. Tutaj przede wszystkim
                          > nie ma moich uczniów!

Jesteś tego pewna?

PS. Szczerze mówiąc mnie też razi słownictwo, którego czasami używasz.
                          • shiva772 Re: Zenek brachu dzięki za troskę :) 03.09.09, 17:28
                            Dzięki za troskę o mój stan psychiczny. A pomyślałeś że schizofrenii
                            to sie może człowiek nabawić gdy cały czas musi być "cacy"? Każdy
                            musi mieć swój wentyl bezpieczeństwa, niech to będzie na przykład
                            forum!
                            Jeżeli są tu moi uczniowie (to jak jeden do tysiąca, takie szanse)
                            to i tak nie wiedzą, że ja tu jestem, bo i skąd? Trochę o to dbam.

prawdziwyzenek napisał:

PS. Szczerze mówiąc mnie też razi słownictwo, którego czasami
                            używasz.

----> Szczerze mówiąc mam to tam gdzie się kończą plecy.
                            (słowo "czasami" jest symptomatyczne)
                            • prawdziwyzenek Re: Shiva, nie spoufalaj się zbytnio :) 03.09.09, 18:08
                              Źle mnie zrozumiałaś.
                              Twój stan psychiczny to jest twoja prywatna sprawa i też mam to gdzieś.
                              Wyraziłem jedynie ciekawość, czy taka dwoistość natury może prowadzić do
                              poważniejszych zaburzeń.
                              Jeśli twoim wentylem bezpieczeństwa zdrowotnego jest używanie niewybrednego
                              słownictwa na forum - to proszę bardzo. W takim razie nie hamuj się za bardzo,
                              bo jeszcze naprawdę się rozchorujesz i będę miał cię na sumieniu.
                              Pozdrawiam.
                              • shiva772 Re: Shiva, nie spoufalaj się zbytnio :) 03.09.09, 20:12
                                Na palcach jednej ręki policzę kiedy na forum użyłam NAPRAWDĘ
                                niewybrednego słownictwa :) No chyba, że zgrabny epitet którym
                                nazwałam Gerwaza/Latarnika uważasz za niewybredny. Niestety do tego
                                typa i tak pasuje jak kwiatek do kożucha - nad lepszym pracuję ;)
                                Ale pchną mi sie tylko mocno niewybredne.
                                • antykompeter Re: Shiva, nie spoufalaj się zbytnio :) 14.09.09, 21:45
                                  shiva772 napisała:

> Na palcach jednej ręki policzę kiedy na forum użyłam NAPRAWDĘ
                                  > niewybrednego słownictwa :)

Cytuję (autor Shiva772):
                                  1.Co za dureń, jełop, świnia ogołocił Pałac Branckich?
                                  2.Pozostaniesz dla mnie tylko zakutym łbem.
                                  3.Wyrażać swoje zdanie a obawiać się to co innego. Imbecylu.
                                  4.A co tam w Hameryce neta zabrakło, że nasza forumowa gnida zamilkła
                                  na tak długo?
                                  5.Pogłębił się tylko Twój prymitywizm i nienawiść...A już myślałam, że cię szlag trafił...ale nie ....SHAME... :)))))))))))))))
                                  6.Do tego mają przesrane życie przez korki
                                  7.Ktoś tu kiedyś już zapytał: skąd się takie zjeby biorą?
                                  8.Wracaj tu albo przestań popierdywać z innego kraju, bo jesteś niespójny.
                                  9.W Stanach jest kwas i dupa,
                                  10.Młodszy jeszcze nie zakuma o co kaman a mnie to wogóle nie interere
                                  11.Film jakże wspaniały, niepowtarzalny, art jobtwajumać.
                                  12.Głąbem jesteś i tyle.
                                  13.Iloraz inteligencji bliski szympansa
                                  ...............

Shiva - ile ty masz palców u jednej ręki?
                                  A może te określenia są normalnym słownictwem, zwłaszcza płynącym z ust nauczyciela?
                                  • prostowicz Re: Shiva, nie spoufalaj się zbytnio :) 14.09.09, 21:55
                                    Taka Polska i tacy polscy nauczyciele, w tym ruskiego pochodzenia,
                                    (""jobichmać"")
                                    • shiva772 Re: Antykompeter oszalał :) 15.09.09, 18:51
                                      Hahahah :)
                                      Zabrałeś sie ostro za wyszukiwarkę :) Zadziwia mnie twoja zaciętość.
                                      To wszystko ??? Słabiutko...I niemal wszystko do Latarnika, z
                                      ostatniego pół roku. A nie, nawet dłużej. Tak przyznaję się,
                                      Latarnika udusiłabym gołymi rękami. Cały czas mnie sprawdzasz w
                                      necie? Rozumiem że zostałeś moim fanem :)
                                      • antykompeter Shiva oszalała :) 15.09.09, 20:08
                                        shiva772 napisała:

> Hahahah :)

Prawda, że to bardzo śmieszne określenia? W twoim środowisku oczywiście.

> To wszystko ??? Słabiutko...I niemal wszystko do Latarnika,

Nie wszystko (to tylko mała próbka twego "talentu" i "klasy")i nie tylko do Latarnika:)

Biedna kobieto - czy ty nie znasz uczucia wstydu?
                                        A jak tam palce u rąk? Policzyłaś już?
                                        • shiva772 Re: Shiva oszalała :) 15.09.09, 20:13
                                          Ja nie jestem tutaj w pracy, szaleńcze! Mogę pisać co mi sie podoba.
                                          Odpowiedz lepiej na pytanie: jesteś księdzem który uczy w szkole???
                                          Dlaczego się tego wstydzisz?
                                          Miłej lektury moich wpisów :) Sporo sie tego nazbierało, ciekawe co
                                          jeszcze wyszperasz :)))))))))))
                                          • antykompeter Re: Shiva oszalała :) 15.09.09, 21:23
                                            Oczywiście, że na forum może pisać każdy co mu się podoba. Ale ty masz, jak na kobietę, upodobania (słownictwo) rodem z rynsztoka.
                                            Księdzem nie jestem i nie uczę w szkole. Ale moje dzieci uczą się i jak pomyślę, że ich nauczycielem może być osoba twego pokroju, to ogarnia mnie niesmak i obrzydzenie.
                                            • shiva772 Re: Shiva oszalała :) 15.09.09, 21:29
                                              Może trochę odreagowuję bo w szkole nie mogę zabluzgać a otaczają
                                              mnie masy prowokacyjnych, naburmuszonych i złośliwych nastolatków?
                                              Zresztą do rynsztoka mam jeszcze kilka milionów lat
                                              świetlnych...notabene tylko jeden osobnik wywołuje u mnie ataki
                                              złości a wiesz dlaczego???? Bo walczę codziennie, na każdej lekcji i
                                              w każdej minucie żeby moja młodzież nie miała takich ciasnych
                                              poglądów jak on. Koło się zamyka.
                                              • gimmli33 a ja w sprawie koncertu 22.09.09, 14:36
                                                Jest do zciągnięcia z netu za darmo, film z tego koncertu zespołu
                                                The
                                                Ukrainians
                                                podaję linki, dla niezorientowanych:
                                                * Otwórz dany link w nowym oknie,
                                                * Zjedź na dół strony i kliknij na guzik 'FREE USER',
                                                * Czekamy jak skończy się odliczanie wyznaczonego czasu,
                                                * Po zakończeniu odliczania zobaczymy przycisk DOWNLOAD w który
                                                należy kliknąć i pobieranie zostanie rozpoczęte.
                                                Kiedy mamy już wszystkie 13 części klikamy na tę z nr 1 i
                                                rozszerzeniem .exe wpisujemy hasło gimmli33 i rozpakowujemy
                                                archiwum. Polecam - naprawdę wysokiej jakości obraz i dźwięk (jakość
                                                dvd)
                                                http:\\rapidshare.com/files/189399101/UKR_LICZ_2007.part01.exe
                                                http:\\rapidshare.com/files/189433501/UKR_LICZ_2007.part02.rar
                                                http:\\rapidshare.com/files/189433543/UKR_LICZ_2007.part03.rar
                                                http:\\rapidshare.com/files/189433560/UKR_LICZ_2007.part04.rar
                                                http:\\rapidshare.com/files/189433659/UKR_LICZ_2007.part05.rar
                                                http:\\rapidshare.com/files/189441875/UKR_LICZ_2007.part06.rar
                                                http:\\rapidshare.com/files/189470205/UKR_LICZ_2007.part07.rar
                                                http:\\rapidshare.com/files/189390757/UKR_LICZ_2007.part08.rar
                                                http:\\rapidshare.com/files/189390752/UKR_LICZ_2007.part09.rar
                                                http:\\rapidshare.com/files/189390761/UKR_LICZ_2007.part10.rar
                                                http:\\rapidshare.com/files/189390743/UKR_LICZ_2007.part11.rar
                                                http:\\rapidshare.com/files/189470210/UKR_LICZ_2007.part12.rar
                                                http:\\rapidshare.com/files/189397657/UKR_LICZ_2007.part13.rar
                                                password: gimmli33
                                                P.S. Nie napisałem że jest to zapis całego koncertu(bez bisów) ok.
                                                50 min-dźwięk
                                                wysokiej jakości nagrywany przez ekipę z radia a zdjęcia z pięciu
                                                kamer.
                                                Polecam. Kopie tego koncertu posiadają tylko członkowie zespołu i
                                                organizatorzy. :)
                                  • shiva772 Re: Shiva, nie spoufalaj się zbytnio :) 15.09.09, 18:53
                                    Nooo, podoba mi sie ten zbiór, nawet wyrwany z kontekstu wcale mnie
                                    nie kompromituje :))))))
                                    • antykompeter Re: Shiva, nie spoufalaj się zbytnio :) 15.09.09, 20:02
                                      shiva772 napisała:

> Nooo, podoba mi sie ten zbiór, nawet wyrwany z kontekstu wcale mnie
                                      > nie kompromituje :))))))

Akurat w tych przypadkach kontekst nie miał nic do rzeczy. Jak chcesz to mogę to wszystko podlinkować:) Ale nie chce mi się tracić więcej czasu.
                                      W następnym wpisie napisz, że ten zbiór nie tylko cię nie kompromituje ale, że jesteś z niego dumna. Wcale mnie to nie zdziwi.
                                      • shiva772 Re: Shiva, nie spoufalaj się zbytnio :) 15.09.09, 21:03
                                        I tak wnioskuję, że masz mnóstwo czasu...albo sie we mnie zakochałeś
                                        czy co??!!!! :)))))

antykompeter napisał:
                                        W następnym wpisie napisz, że ten zbiór nie tylko cię nie
                                        kompromituje ale, że
                                        > jesteś z niego dumna. Wcale mnie to nie zdziwi.

Jeszcze jakieś życzenia co do moich następnych wpisów? A może mam
                                        stanąć na jednej nodze i zaklaskać?
                                        Jestem dumna, że w stosunku do niektórych postaci z tego forum udało
                                        mi się nigdy nie zastosować przekleństw na ka, ha i pe. :)))))
                                        • antykompeter Re: Shiva, nie spoufalaj się zbytnio :) 15.09.09, 21:27
                                          shiva772 napisała:

> I tak wnioskuję, że masz mnóstwo czasu...albo sie we mnie zakochałeś
                                          > czy co??!!!! :)))))

Jakaś ty przenikliwa:))))))))

> Jeszcze jakieś życzenia co do moich następnych wpisów? A może mam
                                          > stanąć na jednej nodze i zaklaskać?

Najlepiej byłoby, żebyś po prostu zamilkła.

> Jestem dumna, że w stosunku do niektórych postaci z tego forum udało
                                          > mi się nigdy nie zastosować przekleństw na ka, ha i pe. :)))))

Jesteś pewna, że na ha? A może na cha?
    • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 01.09.09, 14:03
      Rzadko zdarza się, by znany i renomowany zespół wydawał koncert w
      naszym regionie. Dlatego jeszcze raz polecam wspomniany mimo prób
      zniszczenia tego wątku pzrez różne zenkowe śmigła.
      • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 01.09.09, 16:02
        stachkonwa napisał:

> Rzadko zdarza się, by znany i renomowany zespół wydawał koncert w
        > naszym regionie.

Koncerty to się gra, a nie wydaje. Wydać można co najwyżej płytę z nagraniem z koncertu. Pojąłeś?

> Dlatego jeszcze raz polecam wspomniany mimo prób
        > zniszczenia tego wątku pzrez różne zenkowe śmigła.

Zacznij od siebie - przestań zabagniać każdy wątek swoimi "mądrościami" lub tzw."recenzjami".
        • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 10:48
          przestań zabagniać każdy wątek swoimi "mądrościami" lub tzw
          > ."recenzjami".

Tak się nabzdyczyłeś, że zapomniałeś o jednej prostej rzeczy-
          czasy cenzury dawno minęły. A ten wątek to akurat ty
          zabagniłeś "wychowawco od siedmiu czyraaków", że zacytuję pewnego
          polskiego poetę (niech to będzie dla ciebie zagadka, kogo).
          • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 11:39
            stachkonwa napisał:

> Tak się nabzdyczyłeś, że zapomniałeś o jednej prostej rzeczy-
            > czasy cenzury dawno minęły.

Specjalistą od nabzdyczania się to jesteś ty. Nikt cię nie prześcignie.

> A ten wątek to akurat ty
            > zabagniłeś "wychowawco od siedmiu czyraaków", że zacytuję pewnego
            > polskiego poetę (niech to będzie dla ciebie zagadka, kogo).

Dobrze, że piszesz o wychowaniu. Niektórym osobom jest ono bardzo potrzebne.
            A ty rozszyfrowałeś zagadkę, jakie to są trzy funkcje harmoniczne na których oparta jest muzyka disco polo? Może przejrzyj jedną z książek o muzyce:)
            • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 14:45

"Dobrze, że piszesz o wychowaniu. Niektórym osobom jest ono bardzo
              potrzebne. "

Miłe, że uprawiasz samokrytykę. W tej sytuacji wybaczam, że nie
              wiesz, o jakiego POLSKIEGO poetę chodzi
              • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 15:40
                A ty wiesz o jakie akordy chodzi? Czy powiesz, że takie nie istnieją?
                Poezję to można znaleźć w książkach (nie pomyl z freskami). Ale gdzie ty te akordy znajdziesz?
                • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 19:29
                  Szukaj tej poezji, szukaj. Powodzenia. A o moją znajomośc akordów
                  się nie martw.
                  • prawdziwyzenek Re: Ukrainians live in Czeremcha 02.09.09, 20:15
                    Ależ ja ci mogę podpowiedzieć: T, S, D.
                    Czy coś ci to mówi?
    • black_mandragora Re: Uczestnikom i obserwatorom wątku dedykuję .... 02.09.09, 14:12
      ...piosenkę z najnowszej płyty The Ukrainians „Diaspora”.
      Jeśli pozwolisz Stachu to polecam również tę płytę.

www.youtube.com/watch?v=qEenfJk2sDo
      Czy ktoś z Państwa był na koncercie The Ukrainians i mógłby podzielić się wrażeniami?
      Kiedyś, będąc na Ukrainie rozmawiałam na temat tego zespołu. Są tam, to zrozumiałe bardzo dobrze odbierani. Słyszałam opinię, że ukraiński, który słyszymy jest trochę dziwny... Jak to powiedział młody koleżka: My często nie rozumiemy co oni śpiewają...Ale co tam muzyka jest super!

A dla pana - „prawdziwyzenek” - specjalna dedykacja, bardziej odpowiadająca klasycznym gustom.
      Szczupła blondynka o zniewalającym głosie i najlepsza (to tylko moja skromna opinia) z wydanych dotychczas realizaji Stabat Mater Pergolesiego.

www.youtube.com/watch?v=QYsjwKuC-Wg
      Z pozdrowieniami.
      • stachkonwa Re: Uczestnikom i obserwatorom wątku dedykuję ... 02.09.09, 14:43
        Znam tę płytę. Co do akcentu to przecież wiesz, skąd tenże się
        wziął. Miłego dnia
        • black_mandragora Re: Uczestnikom i obserwatorom wątku dedykuję ... 03.09.09, 12:28
          stachkonwa napisał:

> Znam tę płytę. Co do akcentu to przecież wiesz, skąd tenże się
          > wziął. Miłego dnia

Wiem i wiedziałam, oczywiście .... ale zadziała magia muzycznej sugestii!
          I tak w wielkiej naiwności połączonej z jeszcze większym brakiem kompetencji uległam wrażeniu, które przerodziło się w pewność, że mam do czynienia z ukrainską mową w doskonałej postaci. :)

Wyobraź sobie - moje rozczarowanie było wielkie - ale zmotywowało do dalszych poszukiwań. Ich efektem stało się odkrycie wykonawców propagujących nurt muzyki "autentycznej".
          Na uwagę zasługuje na pewno grupa wokalna Drevo śpiewająca zebrane podczas etnograficznych wypraw tradycyjne ukraińskie pieśni, przekazywane z pokolenia na pokolenie, czasami nawet od ponad tysiąclecia. Wykonują je z zachowaniem pierwotnej siły i surowego piękna.
          Muzyka jest oszałamiająco piękna. Przybliża tradycję Ukrainy, ale i - może to zabrzmi patetycznie, ale tak właśnie jest - wyraża ducha słowiańszczyzny.
          Dzięki takim spotkaniom odkrywamy coś, co tkwi głęboko, pogrzebane pod stosem narzuconych przez cywilizację rozbuchanej konsumpcji łatwych, płytkich wzorców zachowań, pragnień, wrażliwości.

Pozdrawiam.
      • prawdziwyzenek Re: Uczestnikom i obserwatorom wątku dedykuję ... 02.09.09, 15:00
        black_mandragora napisał:

> A dla pana - „prawdziwyzenek” - specjalna dedykacja, bardziej odpow
        > iadająca klasycznym gustom.
        > Szczupła blondynka o zniewalającym głosie i najlepsza (to tylko moja skromna op
        > inia) z wydanych dotychczas realizaji Stabat Mater Pergolesiego.
        > Z pozdrowieniami.

Dziękuję i pozdrawiam również.
        Polecam także wersję z Katią Ricciarelli.
        Tekst linka
        • ultramontanist1 Re: Uczestnikom i obserwatorom wątku dedykuję ... 02.09.09, 18:02
          "Czarna mandragora" (rzadkosc sama w sobie), wychodzi z siebie by w dobrym
          swietle ukazac owych "Ukrainians".
          Posluchalem-ci ja tez podlinkowanego przez niego YouToBe.
          Hmm...
          Ow ukrainski folklor "laczacy tradycje brytyjskiego Indie-Rocka z punkowym
          pazurem" jak to barwnie opisal "mandragora" jest na moj gust zbyt wylewny.
          Wylewny na tyle, ze zatapia muzyke sama i rytm. Ponadto przypuszczam, iz nie
          tylko mnie taki nadmiar skoncentrowanego folkloru ukrainskiego, razi juz chocby
          ze wzgledu na nie uregulowana historie pomiedzy naszymi krajami. Nie tak dawno,
          ot, niby z glupia frant, przyjezdza do Polski - "grupa rowerzystow" ukrainskich
          by sobie przejechac szlakiem "Bandery".
          Tak!
          Tego samego Bandery, szefa UPA, odpowiedzialnego za najbardziej chore morderstwa
          na polskiej ludnosci cywilnej, jakie tylko chory mozg mogl wymyslic, jak chocby
          rozrywanie zywcem ludzi przywiazanych do drzew. Nie przepuszczano nikomu,
          zadnemu Polakowi, nawet gdy to byly malenkie dzieci!
          To tez "folklor".
          I to jaki!
          A teraz wyobrazmy sobie rowerzystow np., oficjalnie przejezdzajacych Polske
          "Szlakiem miejsc pobytu Hitlera".
          A gdybym to ja chcial sobie przejechac przez Ukraine szlakiem mordercy
          Ukraincow? A jakze robiac sobie zdjecia i publicystyke z trasy? A przy okazji
          przejazdu rozdawalbym muzyke z polskim folkorem.
          Ze sie nie potrzebnie zagalopowalem w polityke przy okazji Indie-Rocka? To
          dlaczego ja zamiast "Indie-Rocka z punkowym pazurem" slysze tu tylko folklor z
          cala ta jaskinia dawnego kozackiego okrucienstwa?
          • stachkonwa Re: Uczestnikom i obserwatorom wątku dedykuję ... 02.09.09, 19:28
            Zapewniam cię, że the Ukrainians nie jeździli szlakiem mordowania
            Polaków i nie rozdawali swoich płyt ofiarom ukraińskich modrerców.
            To uznany rockowy zespół załozony przez ukraińskich emigrantów,
            wywodzący się z grupy The Wedding Present, cieszący się dużym
            uznaniem w Wielkiej Brytanii, grający nie tylko ukraińskie, ale
            także polskie folkowe piosenki oraz "rockowe standardy"
            typu "Anarchy in te UK". Z polskich grup taki mir miał niegdyś w
            Norwegii (niestety, tylko tam) De Press, dzięki któremu taka np.
            Brygada Kryzys oraz Dezerter zaistniały swoimi płytami na Zachodzie.
            Oczywiście rozumiem Twój punkt widzenia, parę piosenek wyraźnie
            nacjonalistycznych też nagrali (chociaż głównie przed 1989 rokiem
            zostały one napisane, więc to trochę wyjaśnia), ale sam w sobie
            fakt, że znany i ceniony zespół koncertuje w naszym regionie, a
            potem publikuje nagranie tego koncertu jest znaczący. Poza tym
            sądzę, że chyba trzeba jakoś w końcu zacąc zasypywac te okopy...
            Znam jednego Łemka, który z kolei za bardzo nie lubi polskiej mowy,
            gdyż pamięta to, co z jego rodziną zrobiono swego czasu. Ale ze mną
            się porozumiewa doskonale. Po polsku.
          • black_mandragora Re: Uczestnikom i obserwatorom wątku dedykuję ... 03.09.09, 13:32
            Rozumiem i szanuję Pański punkt widzenia.
            Ale może zgodzimy się w jednym - nie uda się zbudować dobrych, otwartych na przyszłość relacji z Ukrainą, jeśli nie wysłuchamy innej wizji historii, tej w której jest miejsce na fakty, których nie lubimy, o których nie chcemy pamiętać.
            Pozwoli Pan, że nie będę odnosiła się do pogmatwanej przeszłości i stosunków Polsko-Ukraińskich. To jest temat na długą rozmowę.
            Ale może spróbujmy tak - sierpniowa, gwiździsta noc i spotkanie przy ognisku... cicho i spokojnie wokoło. Kiedy już słowa kleić się przestają ktoś zanuci piosenkę.

Ile jest pieśni, które my, Polacy, umielibyśmy wspólnie zaśpiewać przy ognisku?
            Ja słyszę taką: hej, hej sokoły...
            Polska-Ukraina. Myślę, że zawdzięczamy sobie nawzajem dużo więcej niż chcielibyśmy przyznać.

Z pozdrowieniami przesyłam piękną polską pieśń w wykonaniu Kapeli Brodów (grupa wykonująca starodawne pieśni ludowe i sakralne z obszaru Pierwszej Rzeczpospolitej z zachowaniem oryginalnej maniery wykonawczej)
            www.youtube.com/watch?v=ibrB1b7ZfcE&feature=related
            Z góry przepraszam za jakość ale lepszego nagrania nie udało mi się odnaleźć.
            • ultramontanist1 Re: Uczestnikom i obserwatorom wątku dedykuję ... 03.09.09, 21:28
              Jezeli ta odpowiedz jest do mnie (bo jest "podpieta" pod innym nickiem i stad
              moja ambiwalencja), to dziekuje za elegancje wypowiedzi ("...Rozumiem i szanuje
              Panski punkt widzenia"), jak i za pozdrowienia z zalaczona piesnia (gdzie
              poczulem sie wrecz zazenowany okazana uprzejmoscia - "...przepraszam za jakosc
              (...) nagrania et c.").
              Zgodze sie napewno ze stwierdzeniem Pani, ze "...przeszlosc i stosunki
              polsko-ukrainskie" sa pogmatwane.
              Sluszna jest tez uwaga iz, to jest temat "na dluga rozmowe".
              Kazdy z nas bedac w ogolnej masie Polakiem ma wlasne przezycia, nosi historie
              wlasnej rodziny i chce, w imie wlasnej godnosci, pamietac o krzywdach
              niezasluzonych, ktore spotkaly jego rodzine.
              Nastepcy moga w koncu wybaczyc to i owo ale chca by pamiec przetrwala bo to
              posluzy do budowania nowych relacji tylko, ze juz na innych podstawach.
              Tych pare slow to tylko napomknienie jak latwo wywolac wilka z lasu i nawet przy
              tak, zdawaloby sie, przypadkowej koincydencji zdarzen jak Festival Kultury
              ukrainskiej - kolarski Raid Ukraincow - tworzenie w Polsce jakiegos szlaku,
              morderczego zwyrodnialca Bandery.
              ...
              Klaniam sie nisko.
              • black_mandragora Re: Uczestnikom i obserwatorom wątku dedykuję ... 04.09.09, 09:39
                Dziękuję. Do następnego spotkania w labiryntach forum. :)
    • stachkonwa Zenek-zajrzyj na pocztę 02.09.09, 20:52
      jutro około 17.00 jeśli możesz zajrzyj na gazetową pocztę. Dawno już
      obajzłamaliśmy regulamin forum, poza tym nie mam ochoty więcej się z
      Tobą obrzucac różnymi rzeczami. To juz jest beznadziejnie nudne. W
      każdym razie nie zamienię z Tobą juz więcej słowa na tym forum i
      Tobie też to radzę chyba, żew kwestiach, w któryc się zgadzamy.Dajmy
      spokój innym. Pozdrawiam serdecznie bez ironii. Stach
      • prawdziwyzenek Re: Zenek-zajrzyj na pocztę 02.09.09, 21:37
        Serio czy znowu żartujesz?
        • nick_llatarnika Re: Zenek-zajrzyj na pocztę 02.09.09, 22:51
          Kłamie. Mi dwukrotnie obiecał, że wpisze mnie na listę niewidocznych i nie
          będzie widział moich postów. Raz nawet jako bromden1 wysłał jakiś ugodowy mail z
          załączonym plikiem o podejrzanym rozszerzeniu, więc wywaliłem ten plik na pysk
          nawet nie otwierając, he he he

Z tego, co pamiętam, to i Azp kiedyś coś na forum wspomniał, że dostał od konvy
          jakiegoś ugodowego maila..
          • stachkonwa Re: Zenek-zajrzyj na pocztę 03.09.09, 12:07
            Jeden z twoich nicków rzeczywiście nie wyświetla mi się albo
            wyświetla na szaro zależy od tego, jak go ustawię. Prz twojej
            skłonności do nieustannego zmieniania nicków musiałbym kilka razy
            dziennie majstrowac w ustawieniach swojego loginu. Nie zauwazyłeś
            też, że z azp od dłuższego czasu prawie nie zamieniam słowa. Twoja
            spostrzegawczośc marna jest ostatnio.
        • stachkonwa Re: Zenek-zajrzyj na pocztę 03.09.09, 12:21
          Spróbuj znaleźc tę wiadomośc w wizytówce, ponieważ poczta nie chodzi
          (wiadomości wracają)
          • prawdziwyzenek Re: Stachu-zajrzyj na pocztę 03.09.09, 14:13
            Wiadomości wracały, bo moja poczta gazetowa nie była aktywna.
            Zajrzyj teraz na swoją pocztę.
            • stachkonwa Re: Stachu-zajrzyj na pocztę 03.09.09, 15:37
              zajrzałem, odpowiedziałem, pozdrawiam
    • gimmli33 Re: Ukrainians live in Czeremcha 04.09.09, 17:17
      Jest do zciągnięcia z netu za darmo, nigdzie nie publikowany
      film z tego koncertu zespołu The Ukrainians zerejestrowany podczas
      Międzynarodowych Spotkań Folkowych "Z wiejskiego podwórza"w
      Czeremsze w roku 2007 podaję linki, dla niezorientowanych:
      dvd)
      rapidshare.com/files/189399101/UKR_LICZ_2007.part01.exe
      rapidshare.com/files/189433501/UKR_LICZ_2007.part02.rar
      rapidshare.com/files/189433543/UKR_LICZ_2007.part03.rar
      rapidshare.com/files/189433560/UKR_LICZ_2007.part04.rar
      rapidshare.com/files/189433659/UKR_LICZ_2007.part05.rar
      rapidshare.com/files/189441875/UKR_LICZ_2007.part06.rar
      rapidshare.com/files/189470205/UKR_LICZ_2007.part07.rar
      rapidshare.com/files/189390757/UKR_LICZ_2007.part08.rar
      rapidshare.com/files/189390752/UKR_LICZ_2007.part09.rar
      rapidshare.com/files/189390761/UKR_LICZ_2007.part10.rar
      rapidshare.com/files/189390743/UKR_LICZ_2007.part11.rar
      rapidshare.com/files/189470210/UKR_LICZ_2007.part12.rar
      rapidshare.com/files/189397657/UKR_LICZ_2007.part13.rar

w razie kłopotów podaję mojego maila gimmli33@o2.pl
      • gimmli33 Re: Ukrainians live in Czeremcha 05.09.09, 14:57
        Jest do zciągnięcia z netu za darmo, film z tego koncertu zespołu The
        Ukrainians
        podaję linki, dla niezorientowanych:
        dvd)
        http:\\rapidshare.com/files/189399101/UKR_LICZ_2007.part01.exe
        http:\\rapidshare.com/files/189433501/UKR_LICZ_2007.part02.rar
        http:\\rapidshare.com/files/189433543/UKR_LICZ_2007.part03.rar
        http:\\rapidshare.com/files/189433560/UKR_LICZ_2007.part04.rar
        http:\\rapidshare.com/files/189433659/UKR_LICZ_2007.part05.rar
        http:\\rapidshare.com/files/189441875/UKR_LICZ_2007.part06.rar
        http:\\rapidshare.com/files/189470205/UKR_LICZ_2007.part07.rar
        http:\\rapidshare.com/files/189390757/UKR_LICZ_2007.part08.rar
        http:\\rapidshare.com/files/189390752/UKR_LICZ_2007.part09.rar
        http:\\rapidshare.com/files/189390761/UKR_LICZ_2007.part10.rar
        http:\\rapidshare.com/files/189390743/UKR_LICZ_2007.part11.rar
        http:\\rapidshare.com/files/189470210/UKR_LICZ_2007.part12.rar
        http:\\rapidshare.com/files/189397657/UKR_LICZ_2007.part13.rar
        P.S. Nie napisałem że jest to zapis całego koncertu(bez bisów) ok. 50 min-dźwięk
        wysokiej jakości nagrywany przez ekipę z radia a zdjęcia z pięciu kamer.
        Polecam. Kopie tego koncertu posiadają tylko członkowie zespołu i
        organizatorzy.
        :)
      • stachkonwa Re: Ukrainians live in Czeremcha 05.09.09, 16:32
        A ja uważam, że jeśli wykonawca wydaje płytę i stara sie ją
        sprzedac, to trzeba jego wolę uszanowac. Inaczej trudno nie byc
        posądzonym o kradzież.
    • romanpidlaszuk.1 The Ukrainians in Czeremcha- VIDEO 05.09.09, 06:59
      www.youtube.com/watch?v=VFTiTO63Tqg&feature=related
      • romanpidlaszuk.1 The Ukrainians- Wstawajte Kozaky!- VIDEO 05.09.09, 07:01
        www.youtube.com/watch?v=wu726gLSZwQ&feature=PlayList&p=6DFB45A42BB015AA&index=0&playnext=1
    • romanpidlaszuk.1 Re: Ukrainians live in Czeremcha 09.09.09, 04:58
      koncert w Czeremsze z roku 2005 opublikowany w roku 2007. Nie dośc,
      że miejscowy, to w dodatku piekna okładka, a i nagranie świetne.
      Nikt jakoś o tym w regionie nie pisał, wuięc sam postanowiłem
      napisac. Polecam gorąco.

Dzieki!
      • prawdziwyzenek Widzisz Stachu, 09.09.09, 19:47
        Twój "niewinny wpis" doprowadził prawie do wojny:) ukraińsko- białorusko - rosyjsko - niemiecko - polskiej:)
        Na szczęście tylko na forum.
        • stachkonwa Re: Widzisz Stachu, 09.09.09, 23:58
          prawdziwyzenek napisał:

> Twój
          "niewinny wpis" doprowadził
          prawie do wojn
          > y:) ukraińsko- białorusko - rosyjsko - niemiecko - polskiej:)

Szczerze powiem, że nie miałem świadomosci iż aż taki konflikt
          wywołac potrafię. Sam siebie zadziwiłem...
          > Na szczęście tylko na forum.
          • shiva772 Re: Widzisz Stachu, 11.09.09, 22:39
            Ale dzięki temu ja sobie kupiłam dwie płyty The Ukrainians i
            poznałam lepiej uczestnika ruchu o nazwie Antykompeter ;)
            A Haydamaki słyszeliście ???? Nieco inna kategoria ale można śmiało
            posłuchać.
            • stachkonwa Re: Widzisz Stachu, 12.09.09, 13:21
              > Ale dzięki temu ja sobie kupiłam dwie płyty The Ukrainians

Miło mi, że ktoś odebral tyen wątek zgodnie z jego intencją.
    • romanpidlaszuk.1 Z Rizdwom Chrystowym i Nowym 2010 Rokom! 07.01.10, 17:23

forum.gazeta.pl/forum/w,40728,105334460,105334460,Z_Rizdwom_Chrystowym_i_Nowym_2010_Rokom_.html

5
      • stachkonwa Re: Z Rizdwom Chrystowym i Nowym 2010 Rokom! 07.01.10, 17:38
        Życzę Wam, bracia w wierze (chociaż niekoniecznie w wyzaniu, ale to
        bez znaczenia) wszystkiego najlepszego, wszelkiej pomyślności i
        corocznego poczucia dumy, ze znów dokonało się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka