Dodaj do ulubionych

Sierra Leone

16.01.10, 13:35
Przegladalem ostatnio dane dotyczace odbudowywanej armii tego
panstwa.Poza standardami na tamta okolice zaciekawilo mnie ze maja
tam Skoty(kilka,dla jednostek specjalnych-swoja drga ktos wie co to
za jednostki?).Ale leszpe bylo to ze ponoc trafilo tam 40 polskich T-
72(przy czy zaznaczono ze to raczej plotka).Slyszeliscie cos o tym?
Tak w ogole m ktos dane ilo z Polski i gdzie sprzedano czolgow
rodziny T-72 tak za PRL jak i po 1989,tak nowych jak i uzywanych?
Czy czolgi T-72 w polskiej armii to maszyny wszystkie wyprodukowane
u nas,czy jakies kupiono gotowe z ZSRR?
P.S.Armie roznych panstewek afrykanskich to naprawde ciekawe
wypadki,takiego mixu sprzetu nie ma nigdzie indziej na swiecie,nie
mowiac juz ze mozna by z czesci tych maszyn zrobic niezle muzeum,w
koncu niezbyt juz czesto spotyka sie w linii BTR-152 czy nawet T-34:)
Obserwuj wątek
    • marek_boa Re: Sierra Leone 16.01.10, 14:29
      Browiec część T-72 najpierw była kupiona w ZSRR a dopiero później rozpoczęto
      produkcję licencyjną! Myślę ,że krótsza by była lista państw do ,których Polska
      tych czołgów nie sprzedała niż odwrotnie - oczywiście chodzi mi o użytkowników
      tych wozów!
      -Pozdrawiam!
      • browiec1 Re: Sierra Leone 16.01.10, 15:36
        A z tym sierra leone cos slyszales? Co do T-72-a jak sie
        przedstawialy proporcje:zakupione w ZSRR a produkowane w kraju?I ile
        wszystkich T-72,uzywanych i nowych,bez podzialu na
        panstwa,wyeksportowano z Polski?
        • marek_boa Re: Sierra Leone 18.01.10, 07:43
          Znaczy się Browiec wcale nie Zadałeś łatwego pytania!:) Co do ilości
          wyprodukowanych w Polsce czołgów T-72 (wszystkich typów) to liczba jest dość
          okrągła - 1500 sztuk! Z tego o ile się orientuję na potrzeby własne - 753 sztuki
          a reszta na eksport! W ZSRR zakupiono ogółem 20 sztuk T-72 (19 T-72 + 1 T-72M)!
          -Pozdrawiam!
          • browiec1 Re: Sierra Leone 18.01.10, 18:10
            Czyli wyszlo mniej wiecej po polowie:))
            Ale dalej nie wiem czy trafiles kiedys na info zeby nasze czolgi
            trafily do Sierra leone?
            • marek_boa Re: Sierra Leone 18.01.10, 21:18
              Jak na razie nie!
              -Pozdrawiam!
              • browiec1 Re: Sierra Leone 18.01.10, 22:27
                Mnie sie udalo tylko tyle znalezc ze SL wszedzie wystepuje jako
                uzytkownik tych czolgow,ale bez onformacji skad one pochodza.
                • marek_boa Re: Sierra Leone 19.01.10, 11:30
                  Prawdopodobieństwo ,że są to czołgi wyprodukowane w Polsce jest raczej nie
                  wielkie Browiec! Z tego co się orientuję to Polskiej produkcji T-72 były
                  eksportowane do Iraku i do Iranu! O sprzedaży wycofanych T-72 z armii niestety
                  nic nie wiem!
                  -Pozdrawiam!
                  • browiec1 Re: Sierra Leone 19.01.10, 15:09
                    Do Iranu soprzedawalismy T-72?W jakim okresie?
                    • bibolek1234 Re: Sierra Leone 19.01.10, 15:18
                      maja t-72m1 mielismy im sprzedac partie czolgow tego typu ale
                      amerykanie zablokowali transakcje jesli mnie pamiec nie myli chyba
                      czesi wskoczyli na nasze miejsce
                      • browiec1 Re: Sierra Leone 19.01.10, 15:27
                        Tyle to ja wiem(kiedys rozmawialismy tu tez ze ktorys z
                        wiceministrow powiedzial iz ponoc chcieli u nas nawet T-55
                        kupic),tylko mnie wlasnie zastanawia czy polskie T-72 do Iranu
                        dotarly.
                        • bibolek1234 Re: Sierra Leone 19.01.10, 15:42
                          doczytalem ze na poczatku lat 90 poszla setka t-55 i t-72 bez
                          wyszczegolnienia czego ile posredniczyl izraelczyk za zdrade stanu
                          ow izraelczyk dostal 16 lat nawiasem mowiac ale to pewnie wiesz
                          • browiec1 Re: Sierra Leone 19.01.10, 15:50
                            O iozraelczyku nie wiedzialem,z ta serka to by sie moglo zgadzac,ale
                            nie wiem czy nie dotyczyloby jedynie T-55.Zaczekamy,moze marek cos
                            napisze ciekawegio w tej kwestii.
                        • marek_boa Re: Sierra Leone 19.01.10, 17:35
                          Z tego co pamiętam to zrealizowano dostawę chyba kole 80 sztuk - cały kontrakt
                          opiewał chyba na 150?!
                          -Pozdrawiam!
                      • marek_boa Re: Sierra Leone 19.01.10, 17:33
                        Amerykanie pośrednio zablokowali transakcję nie do Iranu tylko do Syrii i
                        chodziło o 300 sztuk T-72M1 ,które LEGALNIE sprzedali tam Czesi - czołgi do
                        Syrii popłynęły na Polskich statkach! Do kontraktu właśnie przez Amerykanów
                        Polska nie przystąpiła! Później jeszcze były jakieś hocki-klocki z tym
                        dostarczeniem tych czołgów bo o ile pamiętam to ,któryś tam statek z kolei
                        Niemiecka fregata wróciła nawet z morza Śródziemnego do (chyba?) Hamburga ale
                        cały kontrakt był całkowicie legalny i statek popłynął z powrotem i jeszcze
                        Niemcy musieli Czechom jakieś tamn odszkodowanie zapłacić!
                        -Pozdrawiam!
                        • browiec1 Re: Sierra Leone 19.01.10, 20:07
                          czyli jak rozumiem najpierw Stany na nas naciskaly,zrezygnowalismy z
                          dostarczenia czolgow ale na czechow nie naciskali i oni
                          zarobili.Tak? czesi sprzedali czolgi nowe czy cos z zapasow?
                          • marek_boa Re: Sierra Leone 19.01.10, 22:07
                            Znaczy się Browiec to było w tedy gdy prezydentem został pewien elektryk co to
                            wygłosił pamiętne przemówienie do pracowników Łabęd brzmiące mniej więcej tak
                            "Nie róbcie czołgów tylko róbcie siatkie" (chodziło o ogrodzeniową) a było to po
                            tym jak wrócił z wizyty w Izraelu! Amerykanie naciskali aby zrobić
                            restrukturyzację zakładu na produkcję cywilną no i kontrakt poszedł się
                            j...bać! Czechom proponowano to samo ale cwane Pepiki powiedziały krótko -
                            "dacie forsę to będziemy robić co innego a jak nie do walcie się na ryj" (no coś
                            w tym stylu) no i kontrakt wzięli! Wymóg był ,że mają być nowe i w tym Nasi
                            Czescy bracia mieli drobny problem - nawet chcieli ponoć kupić trochę od nas aby
                            wywiązać się z kontraktu no ale z oczywistych względów nic z tego nie wyszło!
                            Kontrakt wypełnili i kupka kaski wpadła!
                            -Pozdrawiam!
                            • browiec1 Re: Sierra Leone 19.01.10, 23:02
                              No ale przeciez Labedy nie zostaly ostatecznie producentem
                              siatki,wiec restrukturyzacja byla chyba tylko zaslona dymna,a prawda
                              byla prostsza-Amerykjanie i Izrael powiedzieli Lechowi co by czolgow
                              do Syrii nie pchcnela Polska.Na szczescie dla czechow ich prezydent
                              nie byl tam wtedy z wizyta;) Tylko czy wtedy prezydent mogl zabronic
                              zakladowi podjecia mozliwego dla nie go do realizacji kontraktu?
                              Czesi gdzie tluki swoje czolgi?
                              • marek_boa Re: Sierra Leone 20.01.10, 08:20
                                Się mnie wydaje ,że u Rumcajsa!:) Czyli w Novym Jicinie!
                                -Pozdrawiam!
                                • browiec1 Re: Sierra Leone 20.01.10, 22:59
                                  A ten zaklad jakie mial moce produkcyjne? Wychodzi na to ze mniejsze
                                  jak nasz?
                                  • marek_boa Re: Sierra Leone 21.01.10, 08:09
                                    Bo to prawda Browiec! Główna produkcja T-72 za czasów Czechosłowacji odbywała
                                    się w zakładach TEES Rudy Martin na terenie późniejszej Słowacji!
                                    -Pozdrawiam!
                                    • browiec1 Re: Sierra Leone 21.01.10, 22:29
                                      czyli za czechoslowacji byly tam dwa zaklady produkujace T-72?I jak
                                      pytalem-wiesz ile w tamtym okresie moglo powstawac czolgow u nas(np.
                                      miesiecznie) a ile w zakladach czeskich?
                                      • marek_boa Re: Sierra Leone 22.01.10, 08:13
                                        Za czasów Czechosłowacji był jeden zakład produkcji czołgów! Ten ,który obecnie
                                        znajduje się na terenie Słowacji czyli w Rudy Martin! Ilości wyprodukowanych tam
                                        czołgów T-72 niestety nie pamiętam Browiec a monografię T-72 gdzieś mi wcięło!:(
                                        -Pozdrawiam!
                                        • browiec1 Re: Sierra Leone 25.01.10, 15:58
                                          To ten z Czechach to jakis zaklad remontowy ktory uzyskal mozliwosci
                                          produkcji czy jak? I mnie nie chodzilo nawet o ilosci
                                          wyprodukowanych maszyn,tylko jak wygladala mniej wiecej mozliwosc
                                          produkcji T-72 przez zaklady w Polsce a jak w czechoslowacji, i
                                          pozniej po rozpadzie kraju.
                                          • marek_boa Re: Sierra Leone 25.01.10, 16:25
                                            Znaczy się Browiec troszki namieszałem - przepraszam! Kontrakt na czołgi do
                                            Syrii był realizowany jeszcze przez Czechosłowację a nie same Czechy! Zakład
                                            produkcyjny po rozpadzie pozostał na Słowacji(Rudy Martin) a w Czechach tylko
                                            zakłady remontowe!
                                            - Niestety co do wydajności Czechosłowackich zakładów to nie mam danych - w
                                            Polsce o ile mnie pamięć nie myli szczytowe możliwości produkcyjne to było 20
                                            sztuk T-72 na miesiąc(ale pewny nie jestem)!
                                            -Pozdrawiam!
                                            • browiec1 Re: Sierra Leone 25.01.10, 16:29
                                              No to teraz wszystko nabiera sensu:)
                    • marek_boa Re: Sierra Leone 19.01.10, 17:29
                      Kontrakt został podpisany w latach 90-tych i o ile dobrze pamiętam to Polska do
                      końca z kontraktu się nie wywiązała i trzeba było zapłacić karę i to słoną!
                      -Pozdrawiam!
                      • marek_boa Re: Sierra Leone 29.01.10, 14:32
                        No to się dokopałem w obydwu kwestiach Browiec!:)
                        - Do Sierra Leone w 1995 roku Polska sprzedała 2 (słownie i pisemnie DWIE
                        sztuki) czołgów T-72! Czołgi w wersjach T-72B i T-72BK zostały przez Polskę
                        odkupione wcześniej od Ukrainy!
                        - Do Iranu Polska miała podpisany kontrakt na sprzedaż 180 czołgów T-72! W 1994
                        roku dostarczono 34 sztuki a w 1995 roku 70 sztuk - czyli łącznie 104 sztuki -
                        karę zapłacono za niedostarczenie 76 sztuk!
                        -Pozdrawiam!
                        • browiec1 Re: Sierra Leone 29.01.10, 17:22
                          Dzieki:) To by sie zgadzalo,bo w jakichs bardziej specjalitycznych
                          portalach wykazywano na ich stanie wlasnie 2(bez kraju pochodzneia)
                          a nie 20 czolgow:)) Teraz sie wszystko zgadza.Ale wlasciwie czemu te
                          czolgi odkupiono od Ukrainy jak u nas ich od metra?
                          P.S.To wlasciwie czemu tak naprawde tych pozostalych 76 czolgow do
                          Iranu nie dostarczono?
                          • marek_boa Re: Sierra Leone 29.01.10, 19:35
                            Browiec w Polskiej Armii nie tylko od metra ale też NIGDY NIE BYŁO ANI JEDNEGO
                            takiego czołgu!:) Ano to już Ci wcześniej pisałem kto to wtedy był prezydentem i
                            co powiedział po powrocie z Izraela?!
                            -Pozdrawiam!
                            • browiec1 Re: Sierra Leone 29.01.10, 22:20
                              No to wiem,ale T-72 bylo w cholere.Nawet ich produkowac nie
                              musieli,dwa czolgi to z palcem w odbycie by sie znalazly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka