Dodaj do ulubionych

Czy im nie jest zimno>?

18.01.12, 07:41
Ja bym zamarzł bez porządnej czapki, szalika i kaptura.....

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/28/Generation_III_Extended_Cold_Weather_Clothing_System.jpg/800px-Generation_III_Extended_Cold_Weather_Clothing_System.jpg
Obserwuj wątek
    • adam_al Re: Czy im nie jest zimno>? 18.01.12, 08:01
      > Ja bym zamarzł bez porządnej czapki, szalika i kaptura.....
      No i jeszcze z tyłu powinna biec mama z termosem

Rozwinięcie tematu - nawet jest Twoje zdjęcie, w czasach odzieży termoaktywnej i Goretexu nie musi być grubo by było ciepło.
      www.adsinc.com/solutions/clothing-programs/gen-iii-ecwcs/
      • wkkr Re: Czy im nie jest zimno>? 18.01.12, 09:56
        adam_al napisał:

> > Ja bym zamarzł bez porządnej czapki, szalika i kaptura.....
        > No i jeszcze z tyłu powinna biec mama z termosem
        =======
        Tak... tak... Pojedzie w zimą w góry tak rozgogolony jak oni. Przy silnym wietrze i -15 stopniach nie przetrwał byś jednej doby.
        • adam_al Re: Czy im nie jest zimno>? 18.01.12, 10:57
          > Tak... tak... Pojedzie w zimą w góry tak rozgogolony jak oni. Przy silnym wietr
          > ze i -15 stopniach nie przetrwał byś jednej doby.

Uczepiłeś się jednego zdjęcia, a czy akurat Ci żołnierze zostali desantowani ze śmigłowca na krótką akcję czy na dwutygodniowy surwiwal? Zresztą całkiem fajna pogoda w tej konkretnej sytuacji, może być -1. Dałem Ci linka do strony, gdzie opisany jest ten system odzieży. Akurat chłopcy pozujący do pięknej foty mają dekolty, ale mogą sobie rozwinąć kołnierze itd. Sam ten system ma stopniowanie do extrem weather. Masz m.in zintegrowany z bluzą kaptur pod hełm - więc nie zmarznie główka.
          Jeżeli chodzi o rzeczoną US Army to do dyspozycji masz również odzież typowo górską czy arktyczną włącznie z ochronną maską na twarz, w której żołnierz wygląda groźniej niż Hannibal Lecter.
          • wkkr Uczepiłem się, bo 18.01.12, 13:10
            fotka jest niewiarygodna.
            To nie są żołnierze przygotowania do walki w zimie.
            Temp. -1 przy wietrze i 100% wilgotności może być gorsza do zniesienia niz -15 w ciszy i słońcu z niską wilgotnością.
            • ignorant11 Re: Uczepiłem się, bo 18.01.12, 13:22
              wkkr napisał:

> fotka jest niewiarygodna.
              > To nie są żołnierze przygotowania do walki w zimie.
              > Temp. -1 przy wietrze i 100% wilgotności może być gorsza do zniesienia niz -15
              > w ciszy i słońcu z niską wilgotnością.

No tak bo temperatura odczuwalna.., ale to nie jest zdjecie z autentycznej akcji zima na Alasce
      • wkkr Re: Czy im nie jest zimno>? 18.01.12, 10:07
        adam_al napisał:
        > Rozwinięcie tematu - nawet jest Twoje zdjęcie, w czasach odzieży termoaktywnej
        > i Goretexu nie musi być grubo by było ciepło.
        =================================
        A gdzie powyżej barków oni mają tę odzież termoaktywną?
        Goratexu też tam nie uświadczysz.
        Głowa wraz z szyją nie jest chroniona a przez głowę właśnie traci sie 30% ciepła.
        Powtórzę:
        Przy silnym wietrze i -15 stopniach nie przetrwali by nawet doby.
    • ignorant11 Re: Czy im nie jest zimno>? 18.01.12, 13:00

Sława!

Inny przykład:
      www.musto.pl/technologies.php
      Odziezy włąsnie na wiatr i tez niskie temperatury, ludzie w tym pływaja na Antarktyde

Forum Słowiańskie
      gg 1728585
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka