Dodaj do ulubionych

Jeszcze o NDRach

08.04.18, 18:25
www.youtube.com/watch?v=kV5rwSKwT0U
Tyle było opowieści, że ndry sa zdolne do kontroli akwenu jedynie na 20-30nm.

Gdy w tym materiale jest dokładnie powiedziane, że NDRy są spiete lub spinane z ZEWNTERZNYM rozpoznaniem. I dokładnie takim jakie przewidziałem: statki morskie i powietrzne polskiej i sojuszniczych bander.

Przypomne,że zasieg ponad 100nm daje kontrole całego Bałtyku Południowego.
Obserwuj wątek
    • bmc3i Re: Jeszcze o NDRach 09.04.18, 01:09
      ignorant11 napisał:

> www.youtube.com/watch?v=kV5rwSKwT0U
      > Tyle było opowieści, że ndry sa zdolne do kontroli akwenu jedynie na 20-30nm.
      >
      > Gdy w tym materiale jest dokładnie powiedziane, że NDRy są spiete lub spinane z
      > ZEWNTERZNYM rozpoznaniem. I dokładnie takim jakie przewidziałem: statki morski
      > e i powietrzne polskiej i sojuszniczych bander.
      >

Mylisz się. W tym video jest powiedziane jedynie ze "będzie im zapewnione rozpoznanie zewnetrzne". NSM-ymamy już pewno z 10 lat. To ile tych systemów zapewniono do tej pory? Wystarczy resursu pocisków do tego momentu?
      • ignorant11 Re: Jeszcze o NDRach 10.04.18, 08:46
        bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
        >
        > > www.youtube.com/watch?v=kV5rwSKwT0U
        > > Tyle było opowieści, że ndry sa zdolne do kontroli akwenu jedynie na 20-3
        > 0nm.
        > >
        > > Gdy w tym materiale jest dokładnie powiedziane, że NDRy są spiete lub spi
        > nane z
        > > ZEWNTERZNYM rozpoznaniem. I dokładnie takim jakie przewidziałem: statki
        > morski
        > > e i powietrzne polskiej i sojuszniczych bander.
        > >
        >
        > Mylisz się. W tym video jest powiedziane jedynie ze "będzie im zapewnione rozpo
        > znanie zewnetrzne".

A skąd wiesz, że nie jest?

NSM-ymamy już pewno z 10 lat. To ile tych systemów zapewnio
        > no do tej pory? Wystarczy resursu pocisków do tego momentu?

???? A wystarczy rezursu do ich uzycia, czyli do wojny???
        • bmc3i Re: Jeszcze o NDRach 10.04.18, 17:33
          ignorant11 napisał:

> bmc3i napisał:
          >

> NSM-ymamy już pewno z 10 lat. To ile tych systemów zapewnio
          > > no do tej pory? Wystarczy resursu pocisków do tego momentu?
          >
          >
          > ???? A wystarczy rezursu do ich uzycia, czyli do wojny???
          >
          >
          >

To była ironia jakbyś nie wyczuwał. Jeszcze do nie dawna nikt w monie i nawet qw mediach zajmujacych sie obroną, nawet nie mowil o potrzebie zapewnienia rozpoznania. Wszyscy byli zachłysnięci wspqanialoscią NSM i dajacym nam zasieg razenia celów na 200 km.
          Ja sam zostalem wysmiany na tym forum, gdy wiele lat temu pisalem o potrzebie zapewnienia nia rozpoznania satelitarnego. Najwazneijsze ówczesne i dzisiejsze nicki forumowe pisaly wowczas ze tak jest namono potrzebne jak dziura w moście.
          • ignorant11 Re: Jeszcze o NDRach 10.04.18, 20:05
            bmc3i napisał:

>
            > To była ironia jakbyś nie wyczuwał. Jeszcze do nie dawna nikt w monie i nawet q
            > w mediach zajmujacych sie obroną, nawet nie mowil o potrzebie zapewnienia rozpo
            > znania. Wszyscy byli zachłysnięci wspqanialoscią NSM i dajacym nam zasieg razen
            > ia celów na 200 km.
            > Ja sam zostalem wysmiany na tym forum, gdy wiele lat temu pisalem o potrzebie z
            > apewnienia nia rozpoznania satelitarnego. Najwazneijsze ówczesne i dzisiejsze n
            > icki forumowe pisaly wowczas ze tak jest namono potrzebne jak dziura w moście.
            >
            Ale do kogo ta miowa??? Sam kilkakrotnie uczyłem Was czym jest horyzont i jaka jest odległośc do niego. I mowiłem jak zwiekszyć zasieg rozpoznania. I jestem przekonany ze kazdy nawet podoficer musi sobie zdawać z tego sprawozdanie. OCXZYWISCIE nie jes6tem przekonani czy rozmaici pseudopsychiatrzy tez to wiedza, co powinien wiedziec nawet starenik jachtowy...
    • ignorant11 NDR vs OP 15.04.18, 16:02
      Koszt pełnego dywizjonu z 50 rakietam to ca 1G zł

A koszt OPa to min 400M$ czyli min 1.2 Gzł plus rakiety.

Jak widac niue jest to drastyczna róznica.

Ale NDR posiadajacy wiele pojazdów rozproszonych po terenie zdaje się celem trudniejszym do zniszczenia, łatwiej też uzupełni pociski i szyciej się przemieści.

Zasieg 100nm pozwala na kontrole całego Bałtyku Południowego z polskiego wybrzeża.

Zatem do kontroli Bałtyku Południowego NDRy powinny wystarczyć. Natomiast na Bałtyk Centralny potrzebowalibysmy czegoś więcej, moze własnie OPy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka