Dodaj do ulubionych

BH vs Mi17 :-)

18.06.18, 07:47

aviation24.pl/index.php/component/k2/item/4123-pentagon-twierdzi-ze-black-hawki-sa-slabsze-niz-mi-17
Pzdr
Obserwuj wątek
    • marek_boa Re: BH vs Mi17 :-) 18.06.18, 15:05
      Trochę pogmatwane i nie do końca oddające to co się tam dzieje! Mi-17 nie tyle są wycofywane z Afgańskiego lotnictwa ile po prostu Afganistan musiał zrezygnować pod naciskiem Amerykanów ( w końcu oni za nie zapłacili) za Rosyjski serwis tych śmigłowców - i się po prostu wykruszają! Co ciekawe nie dotyczy to śmigłowców Mi-17 i Mi-24W przekazanych przez Indie ,które są normalnie przez Rosjan remontowane i latają! Obecnie o ile mnie wiadomo Afganistan prowadzi dwu etapowe rozmowy z RF:
      - pierwsza dotyczy przekazania za darmo stojących "na chronieniu" Mi-24W i Mi-24P (z tym ,że pozostaje kwestia kto by zapłacił za remont tych maszyn - RF się nie kwapi ale chodzą słuchy ,że może Hindusi!)
      - druga dotyczy zakupu nowych Mi-35M ( i tu znowu kwestia finansowania - rozpatrywany jest kredyt)
      A na koniec ciekawostka - w ubiegłym tygodniu Amerykanie przekazali Afgańskiemu lotnistwu dwa swoje......Mi-17!
    • amunicyjny1 Re: BH vs Mi17 :-) 19.06.18, 10:34
      patmate napisał:

>
      > aviation24.pl/index.php/component/k2/item/4123-pentagon-twierdzi-ze-black-hawki-sa-slabsze-niz-mi-17
      > Pzdr

Mi 17 i pochodne są bardzo udanymi maszynami.Być gorszymi od nich to nie hańba,one są po prostu bardzo dobre i tyle
      • marek_boa Re: BH vs Mi17 :-) 19.06.18, 14:25
        W dodatku rekordzista pod względem ilości wyprodukowanych i używanych na świecie dwusilnikowych maszyn!
        -Pozdrawiam!
        • amunicyjny1 Re: BH vs Mi17 :-) 03.07.18, 12:03
          Zgodnie z informacjami opublikowanymi przez Komendę Główną Policji wartość kontraktu na 2 śmigłowce S-70i Black Hawk to 142,66 mln

70 baniek za takiego golasa to chyba sporo
          • maxikasek Re: BH vs Mi17 :-) 03.07.18, 21:07
            To nie tylko śmigłowce, ale serwis, szkolenie załóg (w tym dwóch instruktorów) , mechaników, wyposażenie bazy. NO i cena będzie wyższa- bo te 142 mln to cena netto. Do tego 23% VAT.
            • amunicyjny1 Re: BH vs Mi17 :-) 04.07.18, 12:48
              maxikasek 03.07.18, 21:07
              To nie tylko śmigłowce, ale serwis, szkolenie załóg (w tym dwóch instruktorów) , mechaników, wyposażenie bazy. NO i cena będzie wyższa- bo te 142 mln to cena netto. Do tego 23% VAT.

To ile za samego pustaka 50 mln?
              • maxikasek Re: BH vs Mi17 :-) 04.07.18, 19:44
                "To ile za samego pustaka 50 mln?"
                Tego nie ujawniono- tak jak tego jakie wyposażenie ma mieć.
                • amunicyjny1 Re: BH vs Mi17 :-) 04.07.18, 20:03
                  maxikasek napisał:

> "To ile za samego pustaka 50 mln?"
                  > Tego nie ujawniono- tak jak tego jakie wyposażenie ma mieć.

A w co ma być wyposażony policyjny śmigłowiec.Nie mieszkamy w Kolumbii

Zwykłych jedno silnikowców do patrolowania dróg, była by setka za forsę
                  • maxikasek Re: BH vs Mi17 :-) 05.07.18, 18:57
                    "A w co ma być wyposażony policyjny śmigłowiec.Nie mieszkamy w Kolumbii "
                    To ma być taksówka AT, więc choćby wyciągarkę, belkę do montażu liny desantowej.
    • stary_chinczyk Re: BH vs Mi17 :-) 03.07.18, 21:54
      Odkrycie Ameryki to nie jest. BH to mniejszy i slabszy smiglowiec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka