Dodaj do ulubionych

UFO nad Iranem ;)))))))

21.02.05, 22:10
www.iranian.ws/iran_news/publish/article_5192.shtml
www.worldnetdaily.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=38250
www.indiadaily.com/editorial/12-26a-04.asp
jak sadzicie - znamy w ogole jakikolwiek oficjalny projekt US ktory moglby wywolac podobne raporty??

wg mnie dotyczas znane UCAV i UAV odpadaja - na pewno nie moglyby byc tak okreslane (swiecenie).

ktos ma jakies koncepcje???
Obserwuj wątek
    • Gość: Mamlas Re: UFO nad Iranem ;))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 22:22
      Heheh,ufoludki chyba upodobały sobie Zatokę Perską,ufolodzy często mówią o
      incydencie nad Bahrajnem w latach '90 kiedy to ichni F-16 starł sie z UFO. I
      przegrał. Ale że to arabski pilot to sie nie dziwię ;-)))

A z innej beczki to myślę,że Amerykanie szykują nam olbrzymią niespodziankę:
      Jako eskorta dla B-2 i F-117 polecą pierwsze operacyjne Raptory! I m.in.
      dlatego te przygotowania do ataku trwają tak długo.
      Pozdrawiam :-)
      • marcus_crassus hmm..to nie wyjasnia jednak tego o czym pisza 21.02.05, 22:41
        nie sadze z tymi raptorami.zreszta nie wiem czy by sie nadaly i do czego mialyby sluzyc.ja raczej widze bardziej zagrozenie ze strony obrony naziemnej niz sil lotniczych - a wiec uzycie f-22 byloby nieco bez sensu.w dalszym ciagu jednak nawet gdyby f-22 juz byly gotowe nie ma wyjasnienia dla "swiecacych obiektow".to co lata nad iranem to musi byc jakas nowa technologia ktorej jeszcze nie widzielismy.

osobiscie zauwazylem kilka ciekawych informacji - podawane przez reuters wiec wiarygodne.

w ostatnim roku mielismy informacje o UFO w meksyku (no coz - granica blisko) oraz byl ogloszony alarm w silach lotniczych portugalii bo cos caly czas nad nimi latalo (nie przechwycono) - dla mnie ta portugalia wyglada na testowanie systemow radarowych.

to analogiczne do fali UFO nad europa zachodnia po pierwszej wojnie w zatoce.wtedy chyba testowali f-117 albo jakas podobna konstrukcje z grupy black projects.ale wtedy UFO bylo trojkatne i przypominalo bardzo f-117 (choc w szczegolach sie roznilo)

dzis obserwujemy cos nowego.ciekawe co szykuja stany.
        • Gość: Mamlas Re: hmm..to nie wyjasnia jednak tego o czym pisza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 22:46
          Raptory pódą tam z prostego powodu: Wysłanie do eskorty F-15C kompletnie mija
          sie z celem,bo jak już pójdą Eagle to trzeba posłać Prowlery, Wild Weasele itd.
          Czyli efekt zaskoczenia zerowy. A B-2 samych puścić nie można bo po pierwszej
          eksplozji irańczycy wściekle poderwą w powietrze wszystko,co mają. I nie daj
          boże jak jakiś Tomcat albo Fulcrum przypadkowo natknie sie na Spirita...
          Nie ma wyjścia,początek służby F-22 bedzie "gorący"...

Za to absolutnie nie sądze,by Amerykanie wysłali tam jakąś Aurorę albo co.
          Jeśli te doniesienia są prawdziwe,to musi być "misja zwiadowcza" prawdziwych
          przedstawicieli obcej cywilizacji. Ale w tym temacie ekspertem niestety nie
          jestem ;-)
          Pozdrawiam
          • marcus_crassus Re: hmm..to nie wyjasnia jednak tego o czym pisza 21.02.05, 23:08
            no nie no - w marsjan nad iranem to ja nie wierze.chyba ze zainteresowali sie tez ropa naftowa ;)))

pierwsza fala nalotow UFO nad iran miala miejsce w marcu-kwietniu.akurat sie zbieglo z powstaniem muktady al-sadra w iraku.iran najpierw zaczal wspierac sadrystow.potem ufo przedefilowaly nad teheranem a w bagdadzie ustrzelono jakiegos iranskiego dyplomate i iran sie uciszyl.

potem byl jakis czas w miare spokojny.od grudnia zas znow kosmici przybyli nad iran :)))))

aurora oczywiscie nie wchodzi w gre bo to calkowicie inny projekt.

jedno jest pewne.nad iranem cos lata.i nie sa to kosmici ani swiety mikolaj.nie jest to tez zaden do tej pory samolot US.
            • marcus_crassus "zaden znany do tej pory" 21.02.05, 23:09

• marcus_crassus ps-ciekawostka 21.02.05, 23:02
        podobno w momencie lub tuz po przelocie UFO nad obiektem nuklearnym w natanze w zakladzie doszlo do eksplozji (mialo to miec miejsce w grudniu).

kilka dni temu znow stalo sie cos dziwnego.w rejonie Dajlam doszlo do silnego wybuchu.po pierwszych komentarzach mowiono o zaobserwowanym w rejonie "UFO" ;)),pozniej pojawila sie wersja ze to wlasny samolot ktory zrzucil zbiorniki (co za bzdura - zbiorniki eksplodowaly??).potem zmieniono wersje ze byl to wlasny samolot i nie zrzucil zbiornikow ale zostal przypadkowo ostrzelany przez wlasna obrone przeciwlotnicza ;))) (nie dziwota - wersja ze zbiornikami byla zupelnie lipna) ;))

koncowa wersja okazala sie jeszcze inna (poniewaz okazalo sie ze wybuch/wybuchy byly zbyt silne).otoz koncowa wersja brzmi tak ze byl to zaplanowany wybuch w ramach prac przy budowie zapory.
    • Gość: Berkut Re: UFO nad Iranem ;))))))) IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 21.02.05, 23:49
      Może niedługo będą o tym mowić w strefie 11 ;)

pozdro
      • marcus_crassus nie wiem czy w strefie 11 21.02.05, 23:58
        ale szef iranskiego wywiadu mowi bardzo jasno o swiecacych obiektach i ich zwiazkach z USA ;)))

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050217/swiat/swiat_a_9.html
        ps-ja rozumiem berkut ze nie kazdy ma takie cudenka bo inni woleli sobie topole zrobic ale wicie - rozumicie.to sie nazywa myslenie ;))
        • Gość: Berkut Re: nie wiem czy w strefie 11 IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 22.02.05, 00:10
          > ps-ja rozumiem berkut ze nie kazdy ma takie cudenka bo inni woleli sobie
          topole
          > zrobic ale wicie - rozumicie.to sie nazywa myslenie ;))

Wiesz ale ja sie nie podniecam UFO latającymi światełkami itp duperelami ,
          które to są dobrym tematem do rozmów w strefie 11 albo w ksiązkach Igora
          Witkowskiego, Ktory to twierdził że już podczas II wojny swiatowej Niemcy
          latali na antygrawitacyjnych spodkach ;) Oczywiscie to już pewnie jakaś
          supernowoczesna, supertajna technologia USA z napędem fotonowym turbolaserami
          itp. Tak jak ten HAARP ktorym też się kiedyś podniecałeś :)

pozdro
          • marcus_crassus zaczynam sie o ciebie bac :/ 22.02.05, 00:28
            zaczynasz kwestionowac juz nawet fakty.o UFO nad iranem wypowiada sie sam szef wywiadu iranskiego a ty mowisz ze to dobry temat do strefy 11.telewizja iranska puscila 15 minutowy material z przelotu tego czegos nad teheranem a ty nadal nic.bylo o tym w reuters i cnn.na dodatek samoloty iranskie juz kilkakrotnie podrywaly sie do przechwycenia tych obiektow.sa to informacje w pelni wiarygodne bo pochodza wprost z oficjalnych komunikatow sil iranskich.

jak to dla ciebie powod do wyglupow to ci serdecznie wspolczuje ale chyba dysproporcja klasy technologii jaka mamy ogladac tutaj i jaka mozemy ogladac w wydaniu twojej ulubionej rosji rzucila ci sie na mozg.

to przykre.

ps-co do haarpa-zerknij sobie na cykl awarii energetycznych na calym swiecie ktore mialy miejsce od 08.2003 do 10.2004 roku i ktore to awarie wystepowaly niemalze w odstepie tygodniowym na calym swiecie.od kanady poprzed danie i londyn.

a potem pociesz sie ze rosja ma nowe bezuzyteczne topole :)
            • marcus_crassus 10.2003 oczywiscie 22.02.05, 00:29

• Gość: Berkut Re: zaczynam sie o ciebie bac :/ IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 22.02.05, 00:44
              Tia ta dysproporcja rzuciła mnie na kolana. Cały czas nie moge sie podnieśc ;)

> ps-co do haarpa-zerknij sobie na cykl awarii energetycznych na calym swiecie
              kt
              > ore mialy miejsce od 08.2003 do 10.2004 roku i ktore to awarie wystepowaly
              niem
              > alze w odstepie tygodniowym na calym swiecie.od kanady poprzed danie i londyn.
              >

No i co z tego. Kilka dni temu spalił mi się zasilacz w kompie to też pewnie
              działanie supertajnej broni HAARP. Tsunami było efektem testu kolejnej
              supertajnej broni USA itp. Marcus czasami potrafisz mnie rozbawić hehe ;)
              • Gość: Mamlas Re: zaczynam sie o ciebie bac :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 03:38
                Oj wypraszam sobie,tsunami było sprawką Busha!!!! ;-)))
              • marcus_crassus Re: zaczynam sie o ciebie bac :/ 22.02.05, 07:41
                nie wiem co ma z tym wspolnego tsunami.jak tsunami zaczna powtarzac sie w odstepach tygodniowych przez 2 miesiace to mowiac szczerze nabiore podejrzen.

jak jak ktos typuje 6 w totka raz to jest przypadek.jak ktos prawidlowo typuje w totka raz za razem to jest podejrzane.a co do haarpa.na razie na pewno wywoluje zorze polarne :))

www.teberia.pl/news.php?id=1495
                • Gość: Berkut Re: zaczynam sie o ciebie bac :/ IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 22.02.05, 09:57
                  jak jak ktos typuje 6 w totka raz to jest przypadek.jak ktos prawidlowo typuje
                  > w totka raz za razem to jest podejrzane.a co do haarpa.na razie na pewno
                  wywolu
                  > je zorze polarne :))

Ech mi tam wystarczy raz ;)

www.haarp.alaska.edu/

A to jest oficjalna strona o HAARP. Tutaj naukowcy zajmujący sie tym
                  eksperymentem bardzo chętnie odpowiadają na wszelkie pytania dotyczące tego
                  kompleksu ;)

pozdro
                  • marcus_crassus Re: zaczynam sie o ciebie bac :/ 22.02.05, 10:27
                    nie wklejam dlatego zadnych nowych artykulow o haarpie oprocz wtedy jednego z "polski zbrojnej" o ile sie nie myle.chyba jest to pismo na tyle powazne ze jest godne zacytowania???

ten watek zas jest nie o haarpie (to co napisalem tylko mialo sklonic cie do myslenia - sam nie uwazam tego za wskazowke na tyle powazna ze warta napisania watku) ale o "UFO" nad iranem

ufo nad iranem sie pojawiaja i jak widzisz jest to potwierdzone zarowno w raportach sil powietrznych jak i wypowiedziach iranskich oficjeli.

przypominam ze ufo to polski NOL a wiec obiekt latajacy ktorego tozsamosci nie ustalono.ta sprawa jest jak najbardziej powazna i jest faktem.twoje zas komentarze sa nieco bezsensowne i nie za bardzo rozumiem do czego zmierzasz.

kwestionujesz pojawianie sie tych obiektow??kwestionujesz fakty.

masz lepsza teorie to sie nia podziel.
    • ufonauta Re: UFO nad Iranem ;))))))) 22.02.05, 00:04
      A niech to, te patałachy musiały się zdemaskować ...
      • Gość: Zulu. Re: UFO nad Iranem ;))))))) IP: *.fornfyndet.se 22.02.05, 20:43
        Kiedys pisalem o tym projekcie ciagnacym sie 60lat.Wysmiano mnie.Dlatego sobie
        piszcie albo wroccie do tamtych stron.Obecnie zaistniala powazna sytuacja i
        prawdopodobnie zostanie wykorzystane.Stad budowanie przyjazni na powrot w
        europie.Faktycznie sytuacja sie nadaje chyba sie juz nikt nie bedzie bawil w
        nowy iraq.A tak bedzie gdybanie dalej.Pzdr.Zulu
        • marcus_crassus czesc zulu :))) 22.02.05, 21:34
          zobaczymy.ogladalem pare zdjec z tymi obiektami nad iranem.rzeczywiscie dziwne.tzn klasyczne ufo - male swiecace punkty przemieszczajace sie po niebie.nie udalo mi sie zdobyc 15 minutowego filmu jak ufo latalo sobie nad teheranem.podobno jednoczesnie takie obiekty pojawily sie nad kilkunastoma miastami iranu.

mam wrazenie ze USA nie chce atakowac.ale chce nastraszyc iran - "mamy cos o czym sie wam nie snilo - albo spasujecie albo zaatakujemy tak ze nawet nie bedziecie wiedzieli co sie dzieje".czytalem tez pare raportow sil powietrznych - podobno obiekty widywano zarowno bardzo wysoko jak i blyskawicznie latajace nad pustynia.nie moge zareczyc ale mam wrazenie ze w jednym z tych raportow byla mowa ze pilot scigal ten obiekt - on nagle znizyl wysokosc z wysokiej nad bardzo niska i wyladowal na pustyni.po to zeby blyskawicznie wystartowac i oddalic sie za horyzont.

to wyglada na demonstracje i chyba US licza ze iran sie sam wycofa.ale to jak poker.druga strona musi zalozyc ze US moze blefowac.

to moze byc cos co efektywnie wyglada ale jest zupelnie nieprzydatne bojowo.cos na zasadzie pokazania dzikusom czegos co robi duzo huku i blysku ale nie ma zadnego efektu niszczacego.to co ogladamy tez moze byc wszystkim.od nowych pojazdow (samolotow???) bojowych po jakies efekty typu tworzenie iluzji.nie przekonuje mnie jedna rzecz - jesli USA maja taka bron po co by ja ukrywali.od 60 lat trzymac bron i wyglupiac sie w konstrukcje f-16 etc???po co???po co taka iluzja??

osobiscie mam wrazenie ze to jakies pojazdy moze i wykorzystujace jakies "black" technologie ale z jakiegos wzlgedu niemozliwe do zastosowania bojowego.

zreszta zulu zobaczymy.a moze iran nie zechce "sprawdzac" kart USA i nie zobaczymy :)))
          • Gość: Mamlas hahahaha,ja nie moge,ale bzdury ;-)))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 21:56
            > mam wrazenie ze USA nie chce atakowac.ale chce nastraszyc iran - "mamy cos o
            cz
            > ym sie wam nie snilo - albo spasujecie albo zaatakujemy tak ze nawet nie
            bedzie
            > cie wiedzieli co sie dzieje".

i bez UFO Amerykanie mogą tak zdruzgotać Irańczyków że ci nie bedą
            wiedzieć,gdzie jest podłoga a gdzie sufit ;-))) I mułłowie doskonale o tym
            wiedzą. Do tego wystarczą "najzwyklejsze" B-2 i F-117,albo jeszcze bardziej
            zwykłe izraelskie F-15I / F-16I.
            Teoria o straszeniu Irańczyków by ci dobrowolnie zrezygnowali z atomu to -
            wybacz- mrzonka. Irańczyków nie trzeba straszyć,nie trzeba im mówić "co będzie
            jak..." ,ich obrona przeciwlotnicza jest tak prymitywna w stosunku do
            mozliwości IAF/USAF że mozna poprostu...walnąć!!! Rozumiałbym jeszcze takie
            gierki gdyby chodziło o Rosję,a nawet Chiny (bądź np. Francję gdyby historia
            weszła w jakiś gigantyczny zakręt). Ale Iran? Człowieku! Szkoda zachodu! Można
            go zbombardować i to spacerkiem,a potem z uśmiechem na twarzy ogłosić to w
            CNN :-)
            Pozdrawiam
            • marcus_crassus to nie chodzi ze "moze rozwalic" 22.02.05, 22:34
              moze rozwalic to i moze rozwalic.sek w tym ze USA nie ustabilizowalo swojej sytuacji w iraku.

powod dla ktorego USA nie uderzylo jeszcze na iran to nie problem ktory lezy w iranie ani w USA.co z tego ze moga zdruzgotac iranczykow jesli szyici z iraku moga sie wsciec i zarzadac wycofania wojsk US z iraku po takim ataku???to szyici i to z bliskimi kontaktami w iranie.

ty bys zbombardowal i bys sie cieszyl ze "mogles to zrobic".mam pytanie czy mialbys rownie prosta koncepcje co zrobic kolejnego dnia z 15 milionami szyitow w iraku ktorzy wrzeszczeliby na ulicach zeby US wyszlo z iraku.

no chyba ze wydanie 200 mld dolarow na wprowadzenie swoich zolnierzy do iraku mozna tak sobie wywalic w bloto jednym bombardowankiem.
              • marcus_crassus "zażadac" 22.02.05, 22:35

• Gość: Mamlas Re: to nie chodzi ze "moze rozwalic" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 23:00
                ale nie trzeba "straszyć" żadnym UFO! Wystarczy kilka razy naruszyć przestrzeń
                powietzrną Iranu zwykłym Hornetem :-)
                • marcus_crassus i jaki bedzie tego moral???? 22.02.05, 23:27
                  "zbombardujemy was".a iranczycy nadal doskonale zdaja sobie sprawe z 60% szyitow w iraku.czy iranczycy nie wiedza bez tego naruszenia ze US moze ich zbombardowac??wiedza.wiec co to naruszenie da???ze USA jest w stanie to zrobic???to tez wiedza.uklad kart pozostaje identyczny.

ale jak pokaze sie im "mamy cos o czym wam sie nie snilo" to sie zaczna zastanawiac.
                  • Gość: Mamlas Re: i jaki bedzie tego moral???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 01:14
                    Nieprawda. Ja myśle,że Irańczycy doskonale wiedzą,że USA mogą uderzyć. I nie
                    pobudzą irackich szyitów do jakiegoś wielkiego odwetu bo zdają sobie sprawę,że
                    ten zraniony gigant pt. Stany Zjednoczone może wpaść po czymś takim w
                    desperację i dokonać totalnej inwazji,z pozbawieniem Iranu państwowości
                    włącznie. Gdyby USA nie mogły uderzyć to by i też nie straszyły,a Iran by sie
                    tych gróźb nie bał.
                    Pozdrwaiam
                    • skyddad 'Witaj marcus_crassus 23.02.05, 12:11
                      Tak rozumuje kazdy,ale to jest na krotkla mete.Gdyby kiedykolwiek uzyto i
                      stracono jeden egzemplarz nigdy by juz niemiano w reku tego atutu.Byc moze
                      sprawa z bronia jadrowa jest tak wazna ze narazie sie uzywa do demonstracji
                      sily lub przekonania ze nie warto.
                      Pisalem ze Diski wspolczesne seri TG Alfa sa wielozadaniowymi
                      pojazdami.Glownie sluzy do podejmowania personelu do zadan specjalnych.
                      Prawdopodobnie jest najmniejszym obecnie produkowanym pojazdem tego typu.
                      Nie planiuje sie ich uzywania w lini pierwszej wlasnie ze wzgledu na mozliwosc
                      utraty i przechwycenie tej prostej technologi a jak zarazem genialnej.
                      W polowie lat 90-tych byl pokaz oficjalny 'N.Y. disku Y-Silver Bug, dla malej
                      grupy ludzi.Przeszlo bez echa.CHoc disk byl konstrukcja 40letnia.
                      Iran ma doswiadczenie pewne z diskami seri Y-Silver Bug.Byl bliski kontakt
                      zpojazdem stojacym w wiejskiej miescowosci,ku zdumieniu osoby ktora to widziala
                      i sie oparla o disk ze kieruja nim ludzie i rozmawiaja po niemiecku.To historia
                      jeszcze z lat 60tych.-
                      Przeczytajcie sobie ksiazke pt "Zaginione Tajemnice Technologi III Rzeszy"
                      napisana przez Gary Hyland.To wiele sie Wam rozjasni.Sam osobiscie kiedys
                      mialem okazje widziec i to zbliska ,ale z ukrycia.A na niebosklonie
                      uszkodzonego ktory byl eskortowany do granicy panstwa przez dwa Vigeny.Ten to
                      byl olbrzym dlugoisci okolo 50m i w ksztalcie cylindra.Tysiace ludzi widzialo i
                      nigdy nie bylo notki w prasie.Tylko Radary lotniska Sturup i Kastrup
                      zarejestrowaly.Kastrup wstrzymal loty na kilkanscie minut aby moc temu
                      zepsutemu pojazdowi sie przekaraskac przez dunskie powietrze na atlantytk.To
                      bylo 1991 roku.
                      Pamietam widok byl imponujacy,olbrzymi cylinder z poswiata wirujacy i lekko
                      warczacy bardzo niskimi tonami wzbudzal nawet pamike wsrod ludzi,wygladalo ze
                      sie cos dymilo.To byly chwile ale tego sie nie zapomni do konca zycia.
                      Pzdr.Sky-Zulu
                      P.S Chcecie cos przeczytac to jest moja powiesc napisana w roku 2003 dla
                      forumowiczow z Auto -Moto byly wakacje ludzie sie nudzili w pracy ja mialem
                      czas to im zafundowalem taka zabawe.
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=7024410&v=2&s=0
                      • Gość: Berkut Re: 'Witaj marcus_crassus IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 23.02.05, 12:26
                        Przeczytajcie sobie ksiazke pt "Zaginione Tajemnice Technologi III Rzeszy"
                        napisana przez Gary Hyland.To wiele sie Wam rozjasni.Sam osobiscie kiedys
                        mialem okazje widziec i to zbliska ,ale z ukrycia.A na niebosklonie
                        uszkodzonego ktory byl eskortowany do granicy panstwa przez dwa Vigeny.Ten to
                        byl olbrzym dlugoisci okolo 50m i w ksztalcie cylindra.Tysiace ludzi widzialo i
                        nigdy nie bylo notki w prasie.Tylko Radary lotniska Sturup i Kastrup
                        zarejestrowaly.Kastrup wstrzymal loty na kilkanscie minut aby moc temu
                        zepsutemu pojazdowi sie przekaraskac przez dunskie powietrze na atlantytk.To
                        bylo 1991 roku.

Tia u mnie nawet jeden stoi w garażu :) przywiozłem go z antarktydy z tajnej
                        niemieckiej bazy hehe ;)

pozdro
                        • skyddad Re: 'Witaj Berkucie 23.02.05, 13:15
                          Patrzac na twoj IP no to juz wiem skad go masz.Widocznie za mlodu zes na szaber
                          do Olbrzyma lazil.Tam jest wiele do odkrycia i zabrania,ale to lezy w wiekszoci
                          w starej kopalni ktora jest polaczona z Riese sztolnia,ale zatopiona.To co
                          obecnie sie poszukiwacze mnecza bylo kamuflazem prowadzacym do nikad.Chyba mam
                          racje gdyz uplynelo 60lat jak opuszczono i od tamnej pory sie nie posunieto na
                          nawet pol kilometra tak aby cos niecos wyjasnilo po co to sluzylo.
                          gdybys przeczytal moja powiesc zaczynajac od najstarszego drzewka to bys cofnal
                          sie wczasie i zajrzal tam do Ksiaza,Lubiaza i wnetrza Olbrzyma.
                          Pz<dr.Sky-Zulu
                          • global_government USA sie same wykoncza tymi wojnami... 25.02.05, 14:24
                            ...bo praw ekonomii nikt nie obejdzie...
                            • skyddad Re: USA sie same wykoncza tymi wojnami... 25.02.05, 19:02
                              Z tego co ja wiem na kazdej wojnie napedza sie wlasnie ekonmomie.Po to sa
                              robione wojny.Pzdr.Sky.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka