Dodaj do ulubionych

Brakuje 3 dywizji

IP: *.crowley.pl 22.03.03, 15:23
Sprawdziłem listę jednostek US Army w operacji, jest tam kilka, o któryhc ani
słowa w doniesieniach z frontu:
1. 1st Cavalry - 17.000 ludzi,
2. 1st Armored - 17.000 ludzi,
3. 4rd Infantry - 15.000 ludzi
To jednoski o w sumie większym potencjale niż: 3rd infatry nacierajaca od
półudnia dolina Euftratu i Tygrysu.
Ciekawe gdzie są?
Obserwuj wątek
    • Gość: Szef Re: Brakuje 3 dywizji IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 22.03.03, 16:15
      Możesz podać linka.

Wczoraj coś mówili w TV (nie pamiętam gdzie) że poprzez zdobycie Basry
      Amerykanie chcą rozszerzyć front przed nadejściem nowych sił. Jeśli te
      jednostki czekają w odwodzie to trzeba przyznać że koalicja ma ciekawą
      taktyke : wysłać poważne siły , a gdy te już zrobią swoje (czyli zmiększą
      defensywe) wejdą nowe , świerzutkie i zaraz będą koło Badgadu.
      • mako75 Re: Brakuje 3 dywizji 22.03.03, 16:27
        Gość portalu: Szef napisał(a):

> Możesz podać linka.
        >
        > Wczoraj coś mówili w TV (nie pamiętam gdzie) że poprzez zdobycie Basry
        > Amerykanie chcą rozszerzyć front przed nadejściem nowych sił. Jeśli te
        > jednostki czekają w odwodzie to trzeba przyznać że koalicja ma ciekawą
        > taktyke : wysłać poważne siły , a gdy te już zrobią swoje (czyli zmiększą
        > defensywe) wejdą nowe , świerzutkie i zaraz będą koło Badgadu.

Tak chyba właśnie będzie....trzecia dojdzie do bagdadu i tam poczeka na reszte
        sił i na brytyjczyków spod Basry....Wtedy dopiero pomyślą o bagdadzie.

P.S

he he he ciekawie powiedział T.Franks na konferencji:
        dziennikarz: Czy wie pan gdzie przebywa Saddam??
        T.F: nie wiem, ale mysle że niedługo przestanie przebywac gdziekolwiek...

Pozdrawiam
        • Gość: L33 Re: Brakuje 3 dywizji IP: *.visp.energis.pl 22.03.03, 19:30
          Czołem,
          Cały czas szukam tych dywizji,
          Dowiedziałem się, że 4rd Infantry jest uważana za najnowocześniejszą jednostkę
          świata. Natarcie od południa prowadzi 3rd Infantry. Nie ma informacji o tych 3
          dywizjach, tak jakby siedziały gdzieś cicho?
          Czuję, że bedzie jakiś głęboki manewr oskrzydlający... Może idą szerokim
          manewrem równolegle do granicy saudyjskiej i wyjdą na Bagdad od zachodu.
          Zgadzałoby się, wyszłyby wtedy ze skrzydła na głowne siły gwardii
          republikańskiej. Ale cholera wie ... żeby zatrzymac amerykanów w dolinie
          Eufratu, muszą użyć irakijczycy oddziałów gwardii, te są na zachód od Bagdadu,
          jeśli wejdą w widły Eufratu, to głębokim mannewrem wzdłuż granicy saudyjskiej
          możnaby zamknąć je wychodząc na tyły, ale taki manewr to kilkaset kilometrów
          marszu ...
          • maniek182 Re: Brakuje 3 dywizji 23.03.03, 17:28
            Temu są to Dywizja KAwalerii,Pancerna i Piechoty z Bradleyami....Jeżeli zaczęły manewr jeszcze przd wojną to już mogą czekać na rozkaz...
    • Gość: Szef Re: Brakuje 3 dywizji IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 22.03.03, 21:01
      4 Inf.Div. miała zaatakować od strony Turcji i mimo braku decyzji sprzęt
      znajdował się na statkach na Morzu Śródziemnym , obecnie konwój płynie już do
      Kuwejtu gdzie powinien dotrzeć za jakieś 7-10 dni.
      • Gość: L33 Re: Brakuje 3 dywizji IP: *.visp.energis.pl 23.03.03, 10:40
        Wciąz pozostaje 1st cavalry i 1st Armored.
        7 dni powiadasz, cholera ...
        Chyba Turcja nie będzie ulubionym sojusznikiem USA.
        Po wojnie powinni cofnąć im wszelkie przywileje, wycofać kapitał i fundusze.
        Zawiedli ich w takiej chwili.
        • mako75 Re: Brakuje 3 dywizji 23.03.03, 11:30
          Gość portalu: L33 napisał(a):

> Wciąz pozostaje 1st cavalry i 1st Armored.
          > 7 dni powiadasz, cholera ...
          > Chyba Turcja nie będzie ulubionym sojusznikiem USA.
          > Po wojnie powinni cofnąć im wszelkie przywileje, wycofać kapitał i fundusze.
          > Zawiedli ich w takiej chwili.

Hm....niedawno podawali coś o 1 dyw. marines znajdującej sie koło Najaf..to już
          160km...od Bagdadu...
          Wygląda na to że 1 dyw. mineła od południowego zachodu 3 dyw?????
          Pozdrawiam
          • Gość: L33 Re: Brakuje 3 dywizji IP: *.visp.energis.pl 23.03.03, 12:56
            Czytałem na CNN o tym.
            Strasznie musi brakowac Koalicji tej 4st Infantry.
            Z tego ci się zorientowałem w skłąd związku operacyjnego, który miał atakowac o
            strony Turcji wchodzić miały te 3 dywizje, a w zasadzie 2,5: 4st Infantry, 1 st
            Cavalry oraz 3rd Armored.
            Będą dopiero za kilka dnmi w Kuwejcie.
            Cholera, ale dostaną po dupie Turcy od USA po wojnie.
            • mako75 Re: Brakuje 3 dywizji 23.03.03, 14:09

> Czytałem na CNN o tym.
              > Strasznie musi brakowac Koalicji tej 4st Infantry.
              > Z tego ci się zorientowałem w skłąd związku operacyjnego, który miał atakowac
              o
              >
              > strony Turcji wchodzić miały te 3 dywizje, a w zasadzie 2,5: 4st Infantry, 1
              st
              >
              > Cavalry oraz 3rd Armored.
              > Będą dopiero za kilka dnmi w Kuwejcie.
              > Cholera, ale dostaną po dupie Turcy od USA po wojnie.

Być może troche brakowac będzie tego północnego frontu. jednakże na południowym
              froncie przebywają te siły które tam miały byc, więc o braku tam jednostek nie
              mozna mówić.

co do turków...faktycznie będzie im ciężko z pomocą od USA...a dodatkowo
              amerykanie mogą im teraz zagrać kartą kurdyjską.

Pozdrawiam
              • Gość: L33 Re: Brakuje 3 dywizji IP: *.visp.energis.pl 23.03.03, 15:04
                > Być może troche brakowac będzie tego północnego frontu. jednakże na
                > południowym
                > froncie przebywają te siły które tam miały byc, więc o braku tam jednostek
                > nie mozna mówić.
                Niby racja. Nie mniej jednak może byc mało na uzyskanie szybkiego zwycięstwa.
                Na razieidzie dobrze, chyba nawet lepiej niż przypuszczano, zaszli w 72 godziny
                dalej niż 1 wojnie. Ale jeszcze nie trafili prawdopodobnie na głowne siły
                iraku. Obawiam się, że będzi ebrakowac przewagi gdy irakijczycy przesuną z
                północy gwardię.

> co do turków...faktycznie będzie im ciężko z pomocą od USA...a dodatkowo
                > amerykanie mogą im teraz zagrać kartą kurdyjską.

Fakt, co to za sojusznik, jak zawiódł w taki momencie, Amerykanie byliby juz w
                Bagdadzie, gdyby mogli pójśc z północy ... Szkoda tego frontu północnego.

• mako75 Hipotetycznie... 23.03.03, 15:13
                  A gdyby przerzucić na pólnoc całe 82 i 101 i razem z kurdami otworzyć jednak
                  drugi front????
                  W końcu nie trzeba ruszać aż od Turcji bo północna część jest praktycznie
                  kontrolowana przez kurdów.
                  To zmusiłoby jednak do utrzymywania pewnych sił na północy...a jednostki
                  amerykańskie doszły by do Bagdadu w momencie rozładowania 4 dyw. w Kuwejcie lub
                  w porcie basry i mogłyby uzupełnić lukę po wysłaniu 82 i 101...ale to tylko tak
                  hipotetycznie

Pozdrawiam
                  • Gość: L33 Re: Hipotetycznie... IP: *.visp.energis.pl 23.03.03, 17:00
                    Pewnie tak będzie, w CNN podali, że chcą przerzucić droga powietrzną do
                    północnego iraku. Ale co zmechanizowana dywizja to zmechanizowana, to zupełnie
                    inna siła.
                    • maniek182 Re: Hipotetycznie... 23.03.03, 17:36
                      Turcy wlezli do Kurdystanu zeby im sie niezachcialo na suwerennosc...Jakby wpuscili amerykancow to moze bylyby spiecia....Wlasnie podali na tvn24 ze na poplnocy u kursow juz sily specjalne baraszkuja...
                      • Gość: L33 Re: Hipotetycznie... IP: *.visp.energis.pl 23.03.03, 19:57
                        Muszą coś zrobić, żeby rozciągnąć siły irackie.
                        W sumie jestem pod wrażeniem. Klasyczny blitzkrig.
                        Amerykanie gnają na łaeb na szyje do Bagdadu.
                        • mako75 Re: Hipotetycznie... 23.03.03, 23:22

> Muszą coś zrobić, żeby rozciągnąć siły irackie.
                          > W sumie jestem pod wrażeniem. Klasyczny blitzkrig.
                          > Amerykanie gnają na łaeb na szyje do Bagdadu.

Słyszałem wypowiedź brytyjskiego oficera, że takie bylo założenie....Jak
                          najszybciej do bagdadu, ośrodki oporu po drodze izolować (poza Umm Qasr)To
                          stwarza pewne problemy ale i tak prędkość mają niesamowita.

Pozdrawiam
                          • maniek182 Re: Hipotetycznie... 24.03.03, 00:13
                            Mogę się założyć, że najpóźniej we wtorek rano naszego czasu Jankesi będą pod Bagdadem..
                            • mako75 Re: Hipotetycznie... 24.03.03, 00:19
                              maniek182 napisał:

> Mogę się założyć, że najpóźniej we wtorek rano naszego czasu Jankesi będą pod
                              >B agdadem..

Własnie niedawno słyszałem czy tez czytałem ze przewiduje sie dotarcie
                              pierwszych oddziałów marines juz w poniedziałek.

Pozdrawiam
                              • Gość: L33 Re: Hipotetycznie... IP: *.crowley.pl 24.03.03, 09:00
                                Nie podzie tak szybko pod Bagadadem.
                                Tam są główne siły irackie. Będzie mocno brakowac 4rd Infantry od Północy.
                                Zmiotą irkaijczyków ale raczej zajmie to kilka dni.
                                • joseph.007 Re: Hipotetycznie... 24.03.03, 11:41
                                  Pytanie tylko co dalej? W końcu do tych miast jakoś trzeba będzie wejść...
                                  • Gość: L33 Re: Hipotetycznie... IP: *.crowley.pl 24.03.03, 13:54
                                    Zablokować,
                                    Odciąć prąd,
                                    Odciąć wodę,
                                    Zorganizować rząd - lokalne organy władzy na prowincji,
                                    Przejąc władzę,
                                    2 -3 miesiace
            • Gość: xyz Re: Brakuje 3 dywizji IP: *.crowley.pl 24.03.03, 12:54
              Amerykanie za bardzo ukladali sie z Kurdami i za to zostali ukarani przez
              Turcje. Jeszcze troche zaczekamy a bedzie krutka wojenka Kurdowie kontra
              Turcjai Iran niewazne jak bardzo USA bedzie popierac Kurdow
              • Gość: L33 Re: Brakuje 3 dywizji IP: *.crowley.pl 24.03.03, 13:55
                Nie sądze.
                Kurdom starczy federacja.
                Mają już dość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka