Dodaj do ulubionych

Do Miszy Michajłowicza

IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.03, 21:48

Hej Misza

Mam do Ciebie kilka małych pytań
Jakbyś mogl mi odpowiedziec co sądzisz
bylbym wdzieczny. Prowadzilem
dyskusje ze znajomymi i nie
moglismy ustalic pewnych rzeczy
bo nie jestesmy Rosjanami.

pytania:

Jaka role pełniła Polska dla ZSRR
w Układzie Warszawskim w porównaniu
do innych członków paktu?

Jak myslisz jaka jest teraz doktryna
polityczna Rosji w stosunku do Polski?

Jakie zadania w polityce zagranicznej
wyznaczyla sobie Rosja w stosunku do Polski?

Jak najczesciej postrzegani sa Polacy
oraz Polska przez zykłych Rosjan?

a teraz hipotetyczne...

Gdyby Polska zmieniła dziś strone
i zaproponowała Rosji ponowne zawiązanie
sojuszu wojskowo-politycznego to
jaka by byla reakcja Rosji?

dzięki

pozdr
Obserwuj wątek
    • marcus_crassus rada 29.05.03, 22:34
      nie kwestionujac autorytetu miszy;)))) jesli chcesz miec o tym
      wiadomosc "stad" i bez znieksztalcania przekazywaniem relacji "przez
      posrednika" - a wiec ze zrodel rosyjskich zapytaj "terry" czy jakos tak (chyba
      nick terra00)-jest rosjaninem,chyba nawet ma kontakt z kadra naukowa gdzies w
      rosji-wpisz to na forum swiat,powinien odpowiedziec...

jakby to powiedziec-sadze ze zdanie miszy bedzie nieco nieobiektywne;)))))

pozdro
      • Gość: ERYK Re: rada IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.03, 23:31
        dzięki za rede, spróbuje może odpowie
        • Gość: Misza Rada & #35 2 IP: 80.80.119.* 30.05.03, 00:07
          Gość portalu: ERYK napisał(a):

> dzięki za rede, spróbuje może odpowie

Zwroc do niego Igor, to napewno odpowie. Mieszka w Estonii, ale jest
          Rosjaninem z pochodzenia. Dobry i bardzo intelligentny facet, ale w
          militariach jest slaby...
    • Gość: Misza Mjusialo byc do "Mihaila Mihajlowicza" :) IP: 80.80.119.* 29.05.03, 23:45
      Gość portalu: ERYK napisał(a):

> Mam do Ciebie kilka małych pytań
      > Jakbyś mogl mi odpowiedziec co sądzisz
      > bylbym wdzieczny. Prowadzilem
      > dyskusje ze znajomymi i nie
      > moglismy ustalic pewnych rzeczy
      > bo nie jestesmy Rosjanami.

Smialo. :))

> Jaka role pełniła Polska dla ZSRR
      > w Układzie Warszawskim w porównaniu
      > do innych członków paktu?

Mysle ze taka sama jak NRD czy Czechoslwoacja. Byliscie buforem, placdarmem
      dla uderzenia na NATO i jednoczesnie przydatkiem energetycznym i wojskowym w
      przypadku wojny.

> Jak myslisz jaka jest teraz doktryna
      > polityczna Rosji w stosunku do Polski?

Jestescie czlonkiem NATO, a wiec mysle ze w sztabie generalnym sa juz od paru
      lat opracowane plany dzialan wojennych na terrytorii POlski (na szczescie
      znamy ten teren nie gorzej niz wy sami ;))
      T jesli chodzi o wojenna doktryne, a o polityke... Nie wiem. Elcyn kmpletnie
      olal POlske w swej polityce. Na razie chyba Putin przyglada sie k POlsce. Jak
      zobaczy sens we wspolpracy to moze uscisli wspolprace, ale szczerze w to
      watpie. Dla Rosji dzis sa inne pryorytety w polityce zagranicznej. WNP, Chiny
      i USA. POtem Niemcy, potem dlugo dlkugo nic, a potem iini panstwa Europy i na
      samym koncu POlska, Czechy itd...
      Dzis wlasmnei zostal podpisany w Rosji uklad Szanchajskiej Organizacji
      WSpolpracy. POdpisana doktryna o wspolnych silach antyterrorystycznych,
      wspolej walce z terroryzmem i narkomafiej itd. Planowane sa prace nad
      stworzeniem wspolnego rynku miedzy 6 panstwami SzOW. Kwatera glowna znajduje
      sie w Pekinie. Utwierdzono dzis rowniez oficjalny emblem paktu - niebeski glob
      na ktorym jest narysowany swiat bez Ameryki :))
      Jak widzicie chlopaki, moja teza o tym ze Rosja zx Chinami coraz bardziej sie
      zblizaja nie jest wcale fantastyczna. Kiedys i wy to zrozumiecie, ale pozno
      bedzie ;)))

> Jakie zadania w polityce zagranicznej
      > wyznaczyla sobie Rosja w stosunku do Polski?

Nie wiem. Oficjalnie o tym nigdy nic nie mowiono. Wiesz tyle co i ja: to ci
      ogulne frazesy ktore powiedzial Putin bedac w POlsce orz gdy Miller
      przyjezdzal do Moskwy. "Wspolpraca, dlugotrwale stosunki i blablabla". To samo
      co mowil ambasadorom Indonezji i SriLanki ;)))

> Jak najczesciej postrzegani sa Polacy
      > oraz Polska przez zykłych Rosjan?

O tym pisalem 2 dluuuugich postow na forum Swiat:

Zobacz oddzielny post troche ponizej :))

> Gdyby Polska zmieniła dziś strone
      > i zaproponowała Rosji ponowne zawiązanie
      > sojuszu wojskowo-politycznego to
      > jaka by byla reakcja Rosji?

pozytywna :)
      A na serio: to jest jak powiedziec "GHdyby dzis USA zostalo partnerem Korei
      Pln, co by bylo ?" :))

POlska musiala by wyjsc z NATO, zaprosic nasze wojska z powrotem do POlski, a
      to jest zbyt niewiarygodne ;))

Pozdr
      Misza
      • Gość: Misza POst o stosunku Rosjan do POlakow IP: 80.80.119.* 29.05.03, 23:55
        Czesc. TO jest akurat kawalek mego starego posta "Rosjnie o POlakach"
        Swoja droga 2 lata temu zalozylem na forum Swiat watek "Rosjanie o POlakach,
        POlacy o Rosajnach" ktory zebral okolo 450 posotow i byl na stronie tyulowej
        GW ! Wowczas to byl rekord ;)) Ja jasne widac zainteresowanie ROsja w POlsce
        jest tysaic razy wieksze niz POlakami w ROsji :)) Mic przeprowadzil nawet
        eksperyment: wszedl na nasz rosyjkski popularny forum gazeta.ru i sprobowal
        zaciac dyskusje o POlsce... 2 posty za dzien...

"...Przyszla moja kolej rozstawiac kropki nad "Ё" :))
        1) Ktos tu wspomnial ze Rosjanie nie interesuja sie POlska... Tak wlasnie
        jest. Ja o tym pisal na tym forum jeszcze rok temu ;-)) A wsrod mlodziezy to
        zainteresowanie dazy do zera w nieskonczonosc - tak sie sklada ze prowadze
        zajecia na Uniwersytecie Rostowskim - wsrod moich studentow (4,5 rok studiow)
        zaden nie mogl wymienic nawet trzech miast w POlsce, nie wie zadnego wybitnego
        POlaka. Ponad polowa nie wiedziala ze w POlsce posluguja sie latinskim
        alfabetem, tylko kilka osob mogli nazwac prezydenta POlski. Nikt (!) nie wie
        o "SOlidarnosci", KAtyniu (myla z "Hatyn" - bialorusska wioska, spalona razem
        z mieszkancami przez faszystow), polskiej kulturze lub nauce... Nie wiele
        wiecej o Polsce znaja moi starsze koledzy - doktorze i profgessorze - ich
        wiedza o POlsce pochodzi z lat 70-tych - Barbara Brylska, Stanislaw Mikulski i
        polskie przyjacielie-studenci z ktorymi studjowali razem w mlodosci w ZSRR...
        Nie chce zeby zle mnie zrozumieli - stosunek do POlski mnie jest agresywny
        czy zly - jest obojetno-pozytywny wsrod starszych Rosjan (nostalgia) i
        obojetno-negatywny wsrod mlodziezy (Wolny Kaukaz i spalenie flagi u ambasady).
        Wszystko to dzieje sie dlatego ze Rosja nie ma w zasadzie zadnych wiezi z
        POlska - ani gospodarczych, ani kulturowych, ani politycznych... I nie widze
        zeby w tym kierunku cos sie sie zmienialo - raczej na odwrot...
        Wiadomosci z Polski sa na tyle rzadkie i malo znaczne (na tle tego co sie
        dzieje u nas i w swiecie) ze nikt na nich nie zwraca wiekszej uwagi. Ja np.
        interesuje sie POlska i czesto kiedy wiem ze w Polsce cos waznego sie
        wydarzylo to musze ogladac wszystkie wiadomosci na wszystkich naszych kanalach
        zeby nie przegapic wiadomosc o POlsce.. I czesto okazauje sie ze jest tylko
        mala wzmianka na jednym z kanalow... Kto na nia zwroci wieksza uwage?..
        Pytanie retoryczne...
        Ale POlacy nie sa tu wyjatkiem. O wydarzeniach w wiekszosci panstw, nie
        wchodzacyh do WNP lub G8, wiekszosc ROsjan prawie nic nie wie. Rosja jest na
        tyle duza ze zwyklemu czlowiekowi nie sposob usledzic o wszystkich sprawach w
        naszym panstwie, a co dopiero o miedzynarodowych sprawach. Zwykle czlowiek
        przychodzi do domu po pracy, wlacza TV, oglada jakis program rozrywkowy, film
        i wiadomosci o 21szej. Polowe najwaznejszych informacji bierze do wiadomosci,
        a reszte zapomina po pieciu minutach... K slowu powiem, ze ja nie wiedzialem
        ze Rosjanka wygrala Miss Universum w tym roku i dowiedzialem sie tego z listu
        od Saszy z POznania (dzieki Sasza! ;-)) Po prostu ja bardziej interesuje sie
        polityka i militarystyka niz sprawami rozrywkowymi. :))"

Taki jest stosunek okolo 90% Rosjan do POlakow. Ale pozostale 10% posiadaja
        dosc spolaryzowane zdanie o POlakach i PoLsce. Mala czesc z nich lubi POlakow
        (jak ja np. ;)). Zwykle to studenci, ktorze studjowali w POlsce, bo oni sa
        potomkami rosyjskich POlakow. Wiekszosc z posostalych ludzi ma wyrazna
        rusofobie, ktora wynika znajczesciez tego ze oni spedzili jakis czas w POlsce
        i doswiadczyli na sobie polska rusofobie. Np. jedna moja kolezanka jest
        absolutnie przekonana ze POlacy sa najwiekszymi rusofobami, bo kiedy
        studjowala w Niemczech, to pewnien POlak-student zawsze jak ja spotykal to
        zaczynal mowic ze ROsjanie sa dzikusami, mongolami i mordercmi... Jakie zdanie
        o POlakach ona mogla "przywiesc" do domu ?
        Dla przykladu przeytocze tu przetlumaczone przez mnie fragnmenty z postow
        dwoch ROsjan z forum www.itogi.ru (odrzu mowie ze to jest wylacznie ich
        zdanie - nie moje) :

"...w dowolnym panstwie swiata lubia smiac sie z glupoty wojskowych. Wyjatkiem
        w tej sytuacji jest tylko POlska. Okazuje sie ze w Katyniu rozstrzelano nie
        zwyklych jencow wojennych (co swoja droga jest przestepstwem Sowietow),
        lecz "kwiat polskiej nacji", "jej intellektualny potencjal" etc. POlacy juz
        otrzymali oficjalne i nieoficjalne przeprosiny, ale oni ciaglie bez przerwy
        naglaszaja ta sprawe, zapominajac zupelnie, ze za kilkanascie lat do tego, w
        samej POlsce zostalo rozstrzelanych lub doprowadzonych do glodnej smierci
        znacznie wiecej naszych jencow z armii Tuchaczewskiego. Za nich w panstwie-
        kurwie (sorry ale tak bylo napisane w oryginale - Misza) nikt i nie zamierza
        przepraszac. Wg. trafnego powiedzenia Churchilla: "POlska jest bolem glowy dla
        calej Europy w ciagu trzech stuleci". Panstwo, stracace swoja niezaleznosc
        dzieki bohaterom-kosciuszkowcom (winny byl "oczywiscie" Suworow), w XX wieku
        traci ja powtornie wlasnie przez swoja kurewska polityke (tutaj sa
        winne "oczywiscie" Hitler i Stalin). Hitler bez watpienia jest monstrum, ale
        jego zolnerze zabijali Zydow oglupieni przez nazistowska propagande, lecz
        POlacy w tym nim skutecznie pomagali po prsotu ze wlasnej "dobrej" woli, o
        czym dzis bardzo nie lubia wspominac. Nasze weterani WWII mowia, ze stosunek
        w "sojuszniczej" POlsce do naszych wojsk na uwolnionych terrytoriach byl
        znacznie gorszy niz we wrogich Niemcach na okupowanych ziemiach. (Jak w
        starym kawale: -"Dlaczego oni sa takie niezadowolone?" -"kurwy, sir"). W
        pewnym momencie na froncie nasze stalinowskie generaly nie zaczeli prowadzic
        nieprzygotowana ofensywe, zeby przyjsc z pomoca bohaterskim warszawskim
        powstancom, tonacym we wlasnej krwi. I Polacy nadal nas za to poprzekaja,
        jakby, chcielismy rekoma Niemcow zniszczyc "kwiat polskiej nacji" (Boze, a kto
        w takim razie byl w Katyni- "superkwiat" ?!), zapominajac, ze o swym
        przygotowaniu do powstaniu oni "zapomnieli" powiadomic radzieckie dowodztwo,
        bo bali sie ze laurami oswobodzicieli W-wy trzeba bedzie dzielic sie z
        nienawistnymi russkimi... No idla relaksu - wszyscy labo prawie wszyscy znamy
        film "4 pancwerni i pies", ale byla jescze ksiazka z takim tytulem i suzetem,
        tylko konczyla sie ona tym ze pierwszym nad Elbie na spotkanie aliantom
        wyjezdza "Rudy", a w pierwszym amerykanskim czolgu , ktory ich spotkal,
        okazuje sie wylacznie polska zaloga. "bardzo smeszno" (oryginalna pisownia -
        Misza). A my tu glupki, spieramy sie czyj wklad do Zwyczestwa nad faszyzmem
        byl wiekszy - ZSRR czy USA? A wszytko okazuje sie zupelnie inaczej - to Wosjko
        POlskie Berlin zdobywalo, a rosyjskie wojsko wtez troche pomagalo :))
        Pozdorwienia wam od Iwana Susanina."

A teraz cytat z odpowiedzi innego forumowicza:

"...wszystkim wiadomo jak Polacy zachowywali sie w stosunku do Zydow. W
        zasadzie problem stosunkow POlski i Rosji plaga glownie na tym, ze POlska nie
        potrafi przestac starac sie za wszelka cene zostac orezem antyrosyjksiej
        polityki w rekach zachodnich panstw. Na razie POlska nie chce odejsc od takiej
        niekonstruktywnej postawy, i wstapienie do NATO to podkresla..."
        • Gość: jarek4 Re: POst o stosunku Rosjan do POlakow IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 02.06.03, 15:27
          Misza duzo prawdy napisales jednak nie moge sie zgodzic z oceną Katynia, biorąc
          pod uwagę to ze zgineli tam w duzej czesci oficerowie polscy to nalezy
          stwierdzic ze byli to ludzie wyedukowani i stwarzali zagrożenie nie poprzez
          siłe militarną a swoje poglądy, mozna powiedziec ze byli "kwiatem"
          społeczeństwa poprzez swoje podejscie do sprawy niepodleglosci polski! i masz
          racje była to okropna zbrodnia!!! co do wojk Tuchaczewskiego to w Polsce nadal
          mało informacji jest na ten temat! niezaleznie od intencji w jakiej wybuchła
          tamta wojna chetnie bym przeczytał cokolwiek o wiezniach sowieckich w berezie.

Mysle ze zainteresowanie sredniego rosjanina sprawami polski jest takie samo
          jak sredniego polaka sprawami rosyjskimi;-)) sam kiedy byłem w moskwie raczej
          nie spotykałem sie z niechecią (oprocz placyku przy pomniku żukowa obok krasnoj
          płośćiadzi, gdzie stali nacjonalisci, jak ich zobaczylem dałem długą), bardzo
          miło wspominam rosjan i pewnie nie raz jeszcze odwiedze Wasz kraj! poprostu mi
          sie podoba! nie chce zeby ktos mnie okreslał jako rusofila bo to nie o to
          chodzi poprostu jest tam duzo do zobacczenia i tak samo lubie rosjan jak
          włochów, autryjakow, czechów!!

Wiesz ja myśle ze rosja prowadzi troszke inna politykę niz ty opisujesz!
          1. jezeli mowisz o zblizeniu z USA to najlepszym partnerem USa w Europie jak
          sie okazuje jest własnie polska i WGB!
          2. Mówiac o pieniadzach duza czesc Waszych przychodów do budzetu to sprzedaz
          surowców dla Europy zach., a troszke tego gazu i ropy przechodzi i przez Polske
          3. Polska wchodzi do UE i jestesmy Państwem granicznym Uni! stad duza zesc
          waszych towarów bedzie przechodziła przez nasz kraj!
          4. Mówiac o przyszlosci i konflikcie globalnym to pewnie nie bedzie on dotyczyl
          USA vs Rossja i Chiny czy tez innej konfiguracji krajów "nowoczesnych"! Moim
          zdaniem to bedzie konflikt o podłozu religinym ISLAM vs ROSJA, USA, tak wiec
          moze sie okazac ze bedziemy siedziec w jednym okopie;-))

jarek4
          • Gość: Misza Re: POst o stosunku Rosjan do POlakow IP: *.ats51.donpac.ru 02.06.03, 16:33
            Gość portalu: jarek4 napisał(a):

> Misza duzo prawdy napisales jednak nie moge sie zgodzic z oceną Katynia,

Zwrociles uwage na slowa ze moje zdanie nie pokywa sie ze zdaniem tego goscia
            ktorego slowa ja tlumaczylem ? ;))

POdalem jego zdanie jako przyklad najbardziej radykalnej w stosunku do Polski
            czesci Rosjan. Takich jak on jest bardzo malo - nie wiecej niz 5% doroslych
            Rosjan.

> pod uwagę to ze zgineli tam w duzej czesci oficerowie polscy to nalezy
            > stwierdzic ze byli to ludzie wyedukowani i stwarzali zagrożenie nie poprzez
            > siłe militarną a swoje poglądy, mozna powiedziec ze byli "kwiatem"
            > społeczeństwa poprzez swoje podejscie do sprawy niepodleglosci polski! i masz
            > racje była to okropna zbrodnia!!!

Ironie tego goscia wzbudzilo to ze kwiatem nacji nazwali nie inteltualow,
            muzykow, pisarzy czy naukowcow, lecz wojskowycg - ktorzy moze i byl;i dobrymi
            oficerami, ale napewno do najlepszej czesci spoleczenstwa nie nalezali - chyba
            ze POlska byla panstwem wytjatkowym :))) Zwykle do wojska ida ludzie majace
            malo wspolnego z sztuka, nauka czy poezja. Oni zajmuja sie tym co potrafia.
            Albo ida do akademii bo na nic innego nie sa zdolni..

> co do wojk Tuchaczewskiego to w Polsce nadal
            > mało informacji jest na ten temat! niezaleznie od intencji w jakiej wybuchła
            > tamta wojna chetnie bym przeczytał cokolwiek o wiezniach sowieckich w berezie.

Wlasnei ten fakt wkurza wielu Rosjan. Zabito lub meczono i wyglodniono przeciez
            pare arzy wiecej sowieckich wiezniow niz oficerow w Katyniu, a jednak POlska
            robi z siebie swieta i bezgrzeszna Maryja, ktora zly "rusek" przelecial...

> Mysle ze zainteresowanie sredniego rosjanina sprawami polski jest takie samo
            > jak sredniego polaka sprawami rosyjskimi;-))

Nie. Znacznie i to znacznie mnajsze. Wlasciwie zainteresowania niema wcale.
            Czzyli nikt nic nie wie o POlsce i nie che nic wiedziec...
            A o zainteresowaniu ROsja ze strony POlakow moze swiadczyc chcoby ilosc postow
            o Rosji/Rosjanach na polskich forach. Zylem 2 lata w POlsce i wiem ze
            zainterewsowanie wsrod Polakow do ROsji jest dosc duze.

> sam kiedy byłem w moskwie raczej
            > nie spotykałem sie z niechecią

Chyba wyraznie mylisz niezainteresowanie z niechecia. ROsjanie maja pozytywny
            stosunek do POlakow i POlski ale ja po prostu nie interesuja sie. To tak jak
            POlacy w stosunku np. do Grekow. Moze ich i lubia, ale nie za bardzo nimi
            interesuja sie ;))

> miło wspominam rosjan i pewnie nie raz jeszcze odwiedze Wasz kraj! poprostu
            mi
            > sie podoba! nie chce zeby ktos mnie okreslał jako rusofila bo to nie o to
            > chodzi poprostu jest tam duzo do zobacczenia i tak samo lubie rosjan jak
            > włochów, autryjakow, czechów!!

Dziekuje za te slowa i zapraszam do Rostowa-nad-Donem. Chetnie pokaze ci nasz
            Kraj Kazacki ;))

> Wiesz ja myśle ze rosja prowadzi troszke inna politykę niz ty opisujesz!
            > 1. jezeli mowisz o zblizeniu z USA to najlepszym partnerem USa w Europie jak
            > sie okazuje jest własnie polska i WGB!

:)) POlska najwiekszym partnerem ?!? Zartujesz chyba. Moze dzis politycznie
            Polska jest blizej do USA niz np. Niemcy, Francja czy Wlochy, ale gospodarczo i
            militarnie to wlasnie oni sa najwiekszymi partnerami.

> 2. Mówiac o pieniadzach duza czesc Waszych przychodów do budzetu to sprzedaz
            > surowców dla Europy zach., a troszke tego gazu i ropy przechodzi i przez
            Polske

Duza ale nie wieksza.

> 3. Polska wchodzi do UE i jestesmy Państwem granicznym Uni! stad duza zesc
            > waszych towarów bedzie przechodziła przez nasz kraj!

Obawiam sie ze teraz juz nie.

> 4. Mówiac o przyszlosci i konflikcie globalnym to pewnie nie bedzie on
            dotyczyl
            > USA vs Rossja i Chiny czy tez innej konfiguracji krajów "nowoczesnych"! Moim
            > zdaniem to bedzie konflikt o podłozu religinym ISLAM vs ROSJA, USA, tak wiec
            > moze sie okazac ze bedziemy siedziec w jednym okopie;-))

Nic z tego. Moje zdanie:
            Rosja+WNP+Chiny+Islam vs USA + NATO+ Japonia+Tajwan

Pozdr
            Misza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka