Dodaj do ulubionych

Najlepszy granat reczny?USA vs ZSRR

20.06.03, 20:46
Biroac pod uwage dyskusje na tym forum zaczne klejny bardzo "ciekawy" watek.
Kto ma lepsze granaty? USA czy moze ZSRR? Pod uwage mozna brac ergonomie,
zasieg rzutu, liczbe odlamkow (z dokladnoscia do 4), trajektorie rzutu i
inne. Ja jestem oczywiscie za granatami USA, a Wy?
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik A który? 20.06.03, 20:53
      M1 Pineaple (USA) był całkiem niezłym granatem obronnym. Natomiast do
      niszczenia czołgów najlepszy był Mołotow.
      • Gość: Speedy Re: A który? IP: *.3w.pl 20.06.03, 23:01
        wielki_czarownik napisał:

> M1 Pineaple (USA) był całkiem niezłym granatem obronnym. Natomiast do
        > niszczenia czołgów najlepszy był Mołotow.

Jak chodzi ci o butelki z benzyną to amerykanskie podobają mi sie bardziej.
        Co do granatów recznych obronnych i zaczepnych to z tych współczesnych
        bardziej mi sie podobają amerykanskie. Sa mniejsze i bardziej ergonomiczne.
        Rosjanie natomiast dosyc dlugo robili reczne granaty ppanc. ktore w innych
        krajach juz wyszly z uzycia. I dlatego te rosyjskie sa wzglednie nowoczesne,
        przebijają ze 100 mm. Czy raczej były nowoczesne, teraz to juz chyba i w Rosji
        o takich samobójców trudno zeby tym rzucac...
        • wielki_czarownik Parametry granatów ręcznych 21.06.03, 10:30
          Typ /kraj / średni zasięg rzutu (w metrach) / promień rażenia
          Obronne
          F1 / ZSRR / 35-45 / 200
          Mk2 / USA / 25-30 / 180
          M-50 / Jugosławia / 35 / 200
          OF-M54 / Francja / 30-35 / 100
          Lemon / Anglia / 25-30 / 250
          Zaczepne
          RG-42 / ZSRR / 40 / 15-20
          Mk3A1 / USA / 30 / 5-10
          Jak widać nawet w dziedzine granatów ręcznych rosjanie stali wyżej.
          • being28 Re: Parametry granatów ręcznych 21.06.03, 11:17
            Parametry granatow sciagniete ze "starej" encyklopedii? I oczywiscie
            rosyjskim, ciezszym granatem mozna rzucic dalej niz amerykanskim lzejszym:) Bo
            rosyjskie to zawsze bylo/jest lepsze:)
            • wielki_czarownik Re: Parametry granatów ręcznych 21.06.03, 11:26
              1. Parametry ściągnięte z opracowania WSOInż z roku 1997.
              2. F1 można dalej rzucać bo ma bardziej ergonomiczny kształt.
              • being28 Re: Parametry granatów ręcznych 21.06.03, 11:28
                Ja mam gruba Encyklopiedie z PRLu z takimi roznymi fajnymi tabelkami, zreszta
                powstala ona w latach 50-tych, a potem drukowali ja co kilka lat.

Nie sadzisz, ze wszelka ergonomia nie ma w tym przypadku sensu? Moze bardziej
                chodzi o sile miotajacego? Po prostu w CCCP byli silniejsi?
                • wielki_czarownik Re: Parametry granatów ręcznych 21.06.03, 11:36
                  Siła? Być może. Ale weź pod uwagę, że np szwabskim tłuczkiem rzucałeś niczym
                  olimpijczyk, więc ergonomia też coś ma do rzeczy. Ponadto być może chodzi tu o
                  rozłożenie ciężaru w granacie? Ten USA miał większy ładunek wybuchowy (jak
                  każdy natowski). I wszystkie natowskie miały mniejszy zasięg. Może to od tego??
                  • being28 Re: Parametry granatów ręcznych 21.06.03, 11:41
                    Z germanskim granatem to pewnie mozna wcisnac jakas teorie zwiazana z raczke
                    (jakies magazynowanie energii, wiekszy moment obrotowy i inne bzdury), ale z
                    reszta to tak jakby czarny kamien latal daleko, a szary blizej ( o tej samej
                    masie). Chodzi oczywsice o zasieg rzutu i nie wierze w roznice np. 10m. Metr
                    albo dwa tak, ale wiecej to juz chyba bajka.
                    • Gość: Speedy Re: Parametry granatów ręcznych IP: *.3w.pl 21.06.03, 23:59
                      100% racji. Ja jeszcze dodam ze ten drugi podawany parametr, ten niby "promien
                      razenia" jest również nieprawdziwy. To jest tzw. odleglosc bezpieczna, czyli
                      taka powyzej której nic sie nikomu nie ma prawa stać, parametr wykorzystywany
                      przy projektowaniu poligonów, terenów ćwiczeń itp. Absolutnie nie znaczy to ze
                      granat F1 zabije wszystkich w promieniu 200 m. Rzeczywisty promien razenia
                      takich granatów jest rzędu 20 m, a ponieważ mowimy o takich bardziej
                      starożytnych konstrukcjach, rownież i ten parametr ma charakter statystyczny,
                      tzn. mozna sie spodziewac znacznych różnic we fragmentacji skorupy nawet
                      pomiedzy takimi samymi granatami z tej samej serii prod.
                      • wielki_czarownik Re: Parametry granatów ręcznych 22.06.03, 10:32
                        1. Co do zasięgu rzutu to nie wiem jak to sprawdzano.
                        2. Co do zasięgu odłamków, to jest to liczba jak najbardziej prawdziwa - tak
                        się podaje zasięg rażenia każdej amunicji. Nie znaczy to, iż granat zabija
                        wszystko w promieniu 200 m. Tak samo jak nie znaczy, że każdy pocisk z WKM
                        wystrzelony na 2500 m trafi w cel. Po prostu on będzie miał odpwiednią siłę, by
                        razić cel znajdujący się na tej odległości.
                        • Gość: Speedy Re: Parametry granatów ręcznych IP: *.3w.pl 22.06.03, 11:43

> 1. Co do zasięgu rzutu to nie wiem jak to sprawdzano.
                          > 2. Co do zasięgu odłamków, to jest to liczba jak najbardziej prawdziwa - tak
                          > się podaje zasięg rażenia każdej amunicji. Nie znaczy to, iż granat zabija
                          > wszystko w promieniu 200 m. Tak samo jak nie znaczy, że każdy pocisk z WKM
                          > wystrzelony na 2500 m trafi w cel. Po prostu on będzie miał odpwiednią siłę,
                          by
                          >
                          > razić cel znajdujący się na tej odległości.
                        • Gość: Speedy Re: Parametry granatów ręcznych IP: *.3w.pl 22.06.03, 11:54
                          Hej
                          (sorry cos mi sie kliknęło)

> 1. Co do zasięgu rzutu to nie wiem jak to sprawdzano.

Ano wlasnie, przypuszczam ze po prostu kilku ludzi tym rzucalo i potem sie
                          wyciagalo srednią. Co ciekawe, mozna by sie spodziewac zawyżenia wyników w
                          strone Amerykanów, ktorzy od dziecka grają w bejsbol (sorry nie pamietam jak
                          to sie pisze :( ) i rzucają tam tymi pileczkami caly czas.

> 2. Co do zasięgu odłamków, to jest to liczba jak najbardziej prawdziwa - tak
                          > się podaje zasięg rażenia każdej amunicji.

No jednak zwykle nie. Zwykle podaje sie taką odleglosc w której
                          prawdopodobieństwo rażenia celu wynosi "ileś" np. 50, 80 czy 100%. We
                          współczesnych granatach, o wymuszonej fragmentacji czyli wytwarzających
                          odlamki o okreslonej masie mozna to jako tako policzyc i powiedziec ze np. w
                          promieniu 5 albo 10 m granat jest zabójczy a z 25 czy 30 m calkiem niegroźny.
                          W tych starszych, gdzie skorupa odlewana byla po prostu z zeliwa, fragmentacja
                          miala charakter naturalny czyli w duzym stopniu statystyczny. I dlatego te 200
                          m, zeby uwzglednic sytuacje gdy np.zdarzy sie ze granat wytworzy powiedzmy
                          jeden "odłamek" z 1/3 swojej masy, choc jest to malo prawdopodobne to jednak
                          mozliwe.
                          • wielki_czarownik Re: Parametry granatów ręcznych 22.06.03, 13:18
                            Ad2. To jest racja, ale nie da się w żaden sposób sprawdzić (bo i jak), czy
                            granat będzie dla kogoś zabójczy na 100 m, czy na 200m. Dlatego pisze się, że
                            zasięg rażenia wynosi 200 m i to oznacza zasięg maksymalny. Wiadomo zaś, że
                            często zasięg skuteczny to będzie 5-10 metrów, bo w tej odległosci będzie kilka
                            celów (wrogów) któzy dostaną większość odłamków i zasłonią innych. Tak samo
                            jest z bombami - niby promiń rażenia 500 metrów, ale faktycznie to 100-150
                            metrów max (i to na otwartej przestrzeni).
                            • Gość: and Re: Parametry granatów ręcznych IP: 192.9.200.* 23.06.03, 14:05
                              Sądzę, że parametry granatów pochodzą najczęściej z instrukcji. A w każdym
                              kraju mogą być stosowane różne sposoby ich "pisania" (np. dotyczące zasad
                              użycia granatów). Właściwie jedyne sensowne dane mogłoby przynieść porównanie
                              efektów użycia różnych granatów w ramch działań tego samego pododdziału. Ale
                              takie dane byłyby chyba mało reprezentatywne.

Pozdrawiam
    • Gość: J. T. Radosny Rgppanc - to jest ciekawsze..... IP: *.local.pl / 172.16.202.* 21.06.03, 13:26
      Granat ręczny to granat ręczny.Liczy się "łapa" i oko miotacza.Mnie bardziej
      interesuje porównanie dzisiejszych ręcznych granatników ppanc, szczególnie na
      linii Rosja - USA (Zachód ogólnie).Przyznam, ze ja sie w mojej wiedzy
      zatrzymałem gdzieś na poziomie Rpg7, względnie Rpg21 i byłbym wdzieczny za
      jakieś świeższe informacje.Pzdr i dzieki za informacje
      • wielki_czarownik Mam trochę danych, ale to są dane od pindosów ;) 21.06.03, 13:59
        Nazwa / kraj / zasięg max. (metry) / przebijalność w mm RHA
        LAW 80 / GB / 500 / 600+ /
        SPG-9 / ZSRR / 1960 / 400
        M-20 / USA / 100 / 250
        RPG-18 / ZSRR / 200 / 375
        RPG-7 / ZSRR / 300 /330
        M2 Carl Gustav / Szwecja / 450 / 450
        B-300 / Izrael / 400 / 400+
        SEP DARD 120 / Francja / 600 / 500+
        Dane dotyczą zasięgu i przebijalności przy użyciu podstawowej amunicji. Dane
        dotyczące nowszych typów powiniennem mieć w przyszłym tygodniu (ale nie
        obiecuję). Ponieważ są to dane z wydawnictw amerykańskich więc nie ma
        najnowszych granatników rosyjskich i chińskich, ani naszej nowej amunicji do
        Rpg-7 (ponoć przebijalność 400 - 450+)
        • Gość: J. T. Radosny Re: Mam trochę danych, ale to są dane od pindosów IP: *.local.pl / 172.16.202.* 21.06.03, 14:11

> Nazwa / kraj / zasięg max. (metry) / przebijalność w mm RHA
          > LAW 80 / GB / 500 / 600+ /
          > SPG-9 / ZSRR / 1960 / 400
          > M-20 / USA / 100 / 250
          > RPG-18 / ZSRR / 200 / 375
          > RPG-7 / ZSRR / 300 /330
          > M2 Carl Gustav / Szwecja / 450 / 450
          > B-300 / Izrael / 400 / 400+
          > SEP DARD 120 / Francja / 600 / 500+
          > Dane dotyczą zasięgu i przebijalności przy użyciu podstawowej amunicji. Dane
          > dotyczące nowszych typów powiniennem mieć w przyszłym tygodniu (ale nie
          > obiecuję). Ponieważ są to dane z wydawnictw amerykańskich więc nie ma
          > najnowszych granatników rosyjskich i chińskich, ani naszej nowej amunicji do
          > Rpg-7 (ponoć przebijalność 400 - 450+)

Dzięks.Jestem w sumie bardzo ciekaw właśnie tych naj, najnowszych ale i to
          dobre.W przypadku rosyjskiego SPG-9 nie ma przypadkiem pomyłki (zasięg)?.Prawie
          2000 m?Cóż to za potwór?Pzdr
          • Gość: J. T. Radosny SPG-9 IP: *.local.pl / 172.16.202.* 21.06.03, 14:29
            Gość portalu: J. T. Radosny napisał(a):

> wielki_czarownik napisał:
            >
            > > Nazwa / kraj / zasięg max. (metry) / przebijalność w mm RHA
            > > LAW 80 / GB / 500 / 600+ /
            > > SPG-9 / ZSRR / 1960 / 400
            > > M-20 / USA / 100 / 250
            > > RPG-18 / ZSRR / 200 / 375
            > > RPG-7 / ZSRR / 300 /330
            > > M2 Carl Gustav / Szwecja / 450 / 450
            > > B-300 / Izrael / 400 / 400+
            > > SEP DARD 120 / Francja / 600 / 500+
            > > Dane dotyczą zasięgu i przebijalności przy użyciu podstawowej amunicji. Da
            > ne
            > > dotyczące nowszych typów powiniennem mieć w przyszłym tygodniu (ale nie
            > > obiecuję). Ponieważ są to dane z wydawnictw amerykańskich więc nie ma
            > > najnowszych granatników rosyjskich i chińskich, ani naszej nowej amunicji
            > do
            > > Rpg-7 (ponoć przebijalność 400 - 450+)
            >
            > Dzięks.Jestem w sumie bardzo ciekaw właśnie tych naj, najnowszych ale i to
            > dobre.W przypadku rosyjskiego SPG-9 nie ma przypadkiem pomyłki
            (zasięg)?.Prawie
            >
            > 2000 m?Cóż to za potwór?Pzdr

oki.Już wiem.Ale tego granatnika raczej nie można nazwać ręcznym.Ciężkie i
            wielkie bydle:
            server.toolbuyers.com/~hakat/zmech/granatnik.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka