onajestnona 16.11.09, 09:41 Dziwi mnie jedno,dla czego zarząd przyczepił się tylko pani Kardas,kiedy cała załoga trenerów także używa niekonwencjonalnych słów???i wypadki też były ,ale o tym nie mówione.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nietrener Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 11:11 A jednak jest sprawiedliwość na tym świecie :) Miałam niewątpliwość "przyjemność" spotkania Pani Kardas... Historie możnaby pisać. Zawsze byłam na treningach mojego dziecka, bo akurat ćwiczyło u kogoś innego. Niemniej przyglądałam się pracy Pani Kardas i niestety potwierdzam w całej rozciągłości, że podejścia pedagogicznego nie ma wcale. I nie można robić wszystkiego za każdą cenę. Słowa do podopiecznych typu: "ty głupia jesteś, brakuje tobie piątej klepki" nie zważając na to kto tego słucha. Nie ma Pani Kardas respektu przed nikim. Nawet nie dyscyplinuje ją rodzic na trybunie. Byłam u Pana Sapieha rozmawiałam o Pani Kardas wiele lat temu no cóż ta Pani to kura znosząca złote jajka trudno takiej kury się pozbyć. No tak, ale kto potem naprawi skrzywione postawy dzieci, które nauczone zostają, że dorosły może ich poniżać w każdej sytuacji, bo ma władzę... Przed posłaniem dziecka do szkoły sportowej (ostatecznie z tego zrezygnowałam) rozmawiałam z mężem z Panią Pedagog z SP nr 15 i po tej rozmowie właśnie taka decyzja. Trener ma być przyjacielem zawsze nawet wtedy, kiedy dziecko spada z formą, kiedy mu nie wychodzi. Niestety Pani Kardas "liczy" się z tymi, którzy realizują jej plan... A szkoda gadać. Cieszę się, że ktoś w końcu nie wytrzymał :) Odpowiedz Link Zgłoś
rodzic.3 Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 12:18 Proszę sobie przypomnieć ile razy Pani sama tak mówiła do swojej córki, a potem udawać "święte" oburzenie. To nie jest kwestia przypadkowych paru niewłaściwych słów wypowiedzianych przez trenerkę. To jest sprawa pozbywania się ludzi kompetentnych. To sprawa rozdziału finansów nie tam gzie mi się towarzysko podoba tylko tam gdzie jest to merytorycznie uzasadnione. Zawsze oddam swoje dziecko tam gdzie będzie ono fachowo prowadzone obojętnie czy to jest akrobatyka, przedmioty ścisłe czy humanistyczme. Jako rodzice nie możemy pozwolić na to aby trwoniono czas naszych dzieci i nasze pieniądze. Dzieciaki mają prawo do tego aby były prowadzone profesjonalnie i my musimy im to zapewnić. Odpowiedz Link Zgłoś
zenek33-to-ja Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 17:07 Niestety Pani Kardas "liczy" się z tymi, którzy realizują jej > plan... A szkoda gadać. Cieszę się, że ktoś w końcu nie wytrzymał :) Szanowna osobo, głupot na forach nie wypisuj - zapamiętaj bo to ważne, jeżeli dziecko nie ma talentu a rodzic pcha je na siłę w sport, muzykę czy sztukę to sam jest sobie winny, że jest jak jest! Nie obrażaj się nie gniewaj na trenera a później na forach głupot nie wypisuj. Dzieci przeciętne powinny chodzić do zwykłych szkół, chadzać na pływanie, na dodatkowy angielski, na koncert a nie do szkoły sportowej. Tam jest miejsce tylko dla tych, którzy chcą osiągnąć wynik sportowy a nie bawić się w rekreację. Re: Dziecko nie realizuje planów i popada w niełaskę trenera - to oczywiste i normalne, trener trenuje dzieci na Zawiszy po to aby osiągały sukcesy - one, ich rodzice, trener, miasto, kraj - klub sportowy to nie przedszkole! Więc Pani mamo lub Panie tato skoro Twojemu dziecku zabrakło wytrwałości a Tobie "rodzicowi" determinacji do realizacji zamierzonego przez siebie celu czyli wychowanie SPORTOWCA. To przecież Twój wybór padł na "Szkołę sportową" - wybór nie trafiony jak mniemam więc teraz nie marudź nie zrzucaj winy na trenerkę tylko bierz swoje dziecko za rękę, idź z nim na spacer do parku, na koncert a nie na salę! Sport to szkoła życia, sport to kuźnia charakteru i dla dziecka i dla rodzica! Odpowiedz Link Zgłoś
takjeden Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 21:52 Czytanie ze zrozumieniem to bardzo trudna sztuka. Panie zenek przeczytaj Pan, że sytuacja dotyczy dziecka trenowanego przez p. Kardas czyli należącego do grupy najlepszych z najlepszych. Nie wypisuj więc głupot na forach. Popytaj może w środowisku akrobatyków o co dokładnie chodzi a potem przeproś. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kochamsport Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 23:05 Sport to szkoła życia, sport to kuźnia > charakteru i dla dziecka i dla rodzica! Owszem szkoła, a nie tresura!!!!!!!!Czego dziecko może nauczyć się od takiego trenera? Że jak chcę być w czymś dobry, to każdy może mnie obrażać, ubliżać mi...oby mnie wyszkolić? Czy Ciebie dopingują wyzwiska, krytyka? Może lubisz być obrażany...to pewnie w dziećiństwie trenowałeś u Kardasowej...i tak Ci zostało... Odpowiedz Link Zgłoś
listek01 Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 17.11.09, 12:19 A myslisz że bez dyscypliny da się cos osiągnąć ?? Ty jakas dziwna jesteś MUSI BYC SZACUNEK I RESPEKT a nie hahaha "bezstresowe wychowanie" i potem masz nauczyciela ze śmietnikiem na głowie :/ poza tym zrozum to tumanie w nerwach ludzi mówią różne rzeczy ;/;/;/ a Ty na sportowca się nie nadajesz ponieważ trzeba mieć nie tylko talent ale także silną psychikę Odpowiedz Link Zgłoś
dibov10 Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 21.11.09, 12:59 Po pańskiej wypowiedzi mniemam że to właśnie Panskie dziecko jest niezbyt utalentowane i jeżel nie miało ono przyjemności a raczej NIEprzyjemności trenowania z Kardas to niech pan sie lepiej nie wypowiada!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rozencwajg Jesta na to rada. Obojetnosc. 16.11.09, 18:41 Obojętni nie krzyczą, nie denerwują sie. Na pewno można takich znależc. Kto to widzial uzywac takie okrutne słowa jak "głupia jestes" albo "piątej klepki ci brakuje". Dobry trener siedzi z kawą w reku, i monotonnym glosem instruuje. Jezeli sie zapala to tylko zeby pochwalic za byle co. Precz z trenerami którzy podchodzą do swych zadan emocjonalnie. Ale usuniecie pani K. nie rozwjązuje wiekszego problemu. Co robic z tymi dziecmi które nawet chwalone, nie zdobywaja uznania ani medali, nie wygrywaja konkursów ani wzorowych ocen. Przeciez one widzą, że nawet chwalone przez trenera czy nauczyciela, są słabsze, wolniejsze słowem gorsze. Wiec apeluje, żeby nie robic dzieciem (tym gorszym) przykrosci, i dawac złote medale wszystkim, i szóstki wszystim. I jak ktos bardzo chce byc lekarzem to tez mu dac dyplom. (Wymóg nauki moze miec opłakane skutki. Rozczarowani młodzi ludzie, którym nikt nigdy złego słowa nie powiedzial nagle dowiaduja sie ze nie mogą byc pediatra albo neurochirurgiem bo nie potrafia sie czegos nayczyc) Odpowiedz Link Zgłoś
kochamsport Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 22:56 ałkowicie zgadzam się. Ty głupia jesteś to i tak jedno z najdelikatniejszych epitetów. Pani Kardas nie szanuje swoich podopiecznych ale i też rodziców...Wszyscy muszą tańczyć jak pani Kardas chce... Odpowiedz Link Zgłoś
listek01 Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 17.11.09, 12:12 No może jesteś głupia hehe słuchaj życie jest brutalne i nikt nie mówił że bedzie łatwo i jesli rzeczywiście kochasz sport to wiesz że aby osiągnaść wyniki trzeba trenować harować trenować i harować !!! i tak samo nauczyciel w szkole do ucznia któremu 100 raz powtarza że "uje" się nie kreskuje powie "głupia jesteś czy po polsku nie rozumiesz" ?? Odpowiedz Link Zgłoś
karoxakro Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 20.11.09, 00:16 "nietrenerze" Jestem wzburzona twoją wypowiedzią. Nie wiedziałam że są ludzie tak ślepi, bezduszni i arogantcy. Jak może pani pisać, że trenerka M.Kardas jest "kurą znoszącą złote jajka, której trudno się pozbyc"? Pracuję z panią trener przez kilka i dzięki niej czuję się na sali jak w domu. Kocham to co robię, a atmosfera na sali jeszcze bardziej zachęca mnie do dalszych treningów. ona mianowicie likwiduje wszystkie moje stresy powstae w szkole. Skoro siedzi pani na trybunach, to czemu pani nie widzi, jak bardzo trenerka poświęca się dla tego wszystkiego, co robi? Dla tego, żeby dzieci rodziców siedzących na trybunach odnosiły sukcesy i w przyszłości były mistrzami Polski, a nawet świata? Jestem zawodniczką pani trener od kilku lat, nie kilkunasty, zaledwie kilku i już jestem mistrzynią polski w kl.II, a teraz trenerka nastawia nasz zespół na zwycięstwo na tegorocznych Mistrzostwach Świata. Zapewne nie była pani nigdy na krajowych lub miedzynarodowych zawodach w akrobatyce sportowej, ponieważ nie ma pani zielonego pojęcia, jacy są inni, NAJLEPSI TRENEROWIE z całej Polski a nawet świata. Ja miałam już zaszczyt uczestniczyć w takich zawodach, a nawet uczestniczyć w treningach NALJEPSZYCH (wszystko to możliwe było oczywiście dzięki p. Kardas). Gdyby Ci trenerzy byli obojętni, to ich zawodnicy do nieczego by nie dochodzili. Tymczasem oni wiedzą, kiedy należy krzyknąć (czasem nawet aby uchronić od niebezpieczeństwa, no bo kiedy dziecko najbardziej się usztywni - kiedy trener zacznie śmiać się razem z nim i z chichotem zacznie robić element, czy kiedy po krzyku zapadnie cisza i każdy skupi się na tym, co ma robić?), a kiedy spokojnie zwrócić uwagę. Trenerka zawsze nam powtarza: na niektórych trzeba krzyknąć, aby odzyskali trzeźwość umysłu, ale gdybym krzyknęła na <nazwisko>, to na drugi dzień nie przyszedłby/przyszłaby na salę. Uważam, że trenerka ma ogromne doświadczenie w tym, co robi i trzeba traktować ją z wielkim szacunkiem. Wypowiedzi takie jak "nietrenera" są kompletnie nie na miejscu i osobiście śmiać mi się z nich chce. Bo czy to nie jest żałosne, kiedy przypadkowa osoba rzuca takimi okropnymi słowami, obraża pracę kobiety będącą NAJLEPSZĄ w swoim fachu i tkwiącą w nim od dziesiątek lat? Odpowiedz Link Zgłoś
rodzic.3 Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 12:22 Jakie układy towarzysko - finansowe łączą członków zarządu sekcji, wybranych nauczycieli i dyrekcję szkoły? Czy prawdą jest, że zatrudniony w sekcji trener jest jednocześnie zdrowy i chory? Zdrowy na tyle aby codziennie przez wiele godzin pracować jako "wolontariusz" trener. "wolontariusz" - bo wszyscy rodzice mówią, że gratyfikacja jest ukryta. Chory na tyle aby korzystać z urlopu zdrowotnego. Czy prawdą jest, że jeden z trenerów do swojego awansu zawodowego wykorzystał osiągnięcia starszych kolegów? Czy prawdą jest, że rodzina n-li ma firmy budowlane biorące udział w przetargach na usługi dla klubu. …. pytań jest więcej Gdy nie wiadomo o co chodzi, na pewno chodzi o złotówki. Myślę, że kontrola finansowa może pokazać jakimi ścieżkami płyną nasze pieniądze i sympatie tej grupy ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
cztelnik Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 12:42 Moje dziecko ćwiczy na Zawiszy już 5 rok. Szanuje wszstkich trenerów, ale jestem oburzona jak można odsunąć od dzieci trenera najwższej klasy, trenera dla którego nie jest ważne czy wyjdzie pół godziny wcześniej czy później. Pani Kardas w swoją pracę i wyszkolenie dzieci wkładała całe swoje serce, profesjonalizm i efekty widać na zawodach! Proszę rodziców, by nie wykorzystywali swoich wpływów i nie dążyli do wyrzucenia Pani Kardas "za wszelką cenę"! Monika Matuszak Odpowiedz Link Zgłoś
sonqo a potem twoje dziecko będzie traktować ludzi jak 16.11.09, 17:34 szmaty, żeby był skukces :) taka prawda Odpowiedz Link Zgłoś
cztelnik Re: a potem twoje dziecko będzie traktować ludzi 17.11.09, 11:57 chyba Twoje Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof-pi Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 13:59 Metody są podobne. Dwa lata temu ten sam prezes sekcji, trener, wychowawczyni klasy, była dyrektor szkoły i dyrektor sportowy szkoły chcieli usunąć mojego syna z sekcji. Kilku z nich ma wyższe wykształcenie pedagogiczne. Syn miał 9 lat. Czy chcielibyście posłuchać wtedy jego płaczu? Metody są podobne... Odpowiedz Link Zgłoś
kkosmi Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 16:53 Mirosława i Andrzej Kardasowie to jedni z czołowych trenerów akrobatyki sportowej. Jako wieloletni sędzia związkowy i międzynarodowy PZAS, miałam okazję obserwować zawodników "Zawiszy" Bydgoszcz na niemalże wszystkich ogólnopolskich zawodach oraz imprezach zagranicznych. Pani Mirka jest trenerem wymagajacym i napewno potrafi być stanowcza a nawet podnieść głos, ale nie widziałam w swojej karierze sędziowskiej trenera, któremu nie zdażyłoby się krzyknąć na zawodnika. Znam wielu zagranicznych trenerów i ekspertów, gdyż z ramienia Europejskiej Unii Gimnastycznej pełniłam w latach 2002 - 2008 funkcję Dyrektora technicznego Europejskich Campów akrobatycznych, na które zjezdżała młodziż wraz z trenerami z całej Europy. Najlepiej można poznać zachowania spędzając z trenerm i zawodnikami kilka dni, a tym bardziej w warunkach startowych, mocno stresujących. Taką możliwość dał mi wyjazd, w charakterze kierownika ekipy, z naszą reprezentacją na tegoroczne Mistrzostwa Europy do Portugalii. Po tygodniowym pobycie trenerce Kardas mogę tylko pogratulować osiągniętych rezultatów, a jeśli chodzi ocenę jej zachowań to od podróży po treningi i dni startowe wykazała, że jest trenerem dbającym nie tylko o wynik sportowy, ale również bardzo opiekuńczym i dbającym pod każdym względem o dobro zawodników i to nie tylko klubowych. Ze sportowym pozdrowieniem Wiesława Milewska działacz PZAS,wieloletni Sędzia międzynarodowy członek Komitetu Technicznego Światowej Federacji Gimnastycznej Odpowiedz Link Zgłoś
zenek33-to-ja Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 17:15 Klub jest po to aby zabezpieczyć warunki, Trener aby trenować! a Dzieci uzdolnione sportowo posyła się do klubu i szkoły sportowej aby były sportowcami. Sport to reżim, konsekwencja i egzekwowanie wyników, bez tego nie byłoby zwycięzców, rekordów, medali. Są osoby - wybitni sportowcy którzy sukces maja zakodowany w psychice są też tacy wielcy sportowcy w których tę wiarę w sukces należy zaszczepić i jest na to wiele sposobów tak wiele jak wielu jest sportowców bop każdy z nich jest inny. Znam Panię Kardas i wiem, że do pobłażliwych trenerów nie należy i tego od niej wymagać należy. BRAWO PANI MIRKO! Odpowiedz Link Zgłoś
takjeden Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 22:02 Proszę się podpisać. Będą plusy dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
listek01 Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 17.11.09, 12:14 Proszę się podpisać będziesz następny (...) Odpowiedz Link Zgłoś
zenek33-to-ja Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 17:22 a jeszcze jedno mam też nadziej, że moje dziecko też się do Pani grupy dostanie bo po to trenuje aby wejść na te najwyższe dźwięki ale z tego co ludzie mówią to ponoć macie Państwo te grupę ograniczoną do tych dzieci które już u Was są :( a co z moim dzieckiem co z innymi dziećmi z naszej grupy które chcą trenować z najlepszymi? Niech się lepiej ten Zarząd i osobiście dyrektor Spiehs zajmą tym jak Państwa Kardasów utrzymać aby w tym naszym klubie chcieli jak najdłużej trenować. Ach wiele by pisać ale szkoda słów ... Odpowiedz Link Zgłoś
takjeden Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 22:01 > a jeszcze jedno mam też nadziej, że moje dziecko też się do Pani grupy > dostanie bo po to trenuje aby wejść na te najwyższe dźwięki Z całego serca tego życzę. Potem dowie się Pan ile rzeczy musi Pan poświęcić dla świetlanej kariery Pana dziecka, potem dziecko (jeśli to jest córka) dowie się jaką ma grubą dupę i że źre jak świnia, potem otrze się o anoreksję. Dowie się Pan, że wżyciu najważniejszy jest sport, nauka i rodzina się nie liczy. Jak nie będzie ćwiczyć to na starość będzie grabiła liście. A na koniec dowie się Pan że dziecko do niczego się nie nadaje. To jest poziom pani. K. Pozdrawiam i proszę się zastanowić nad dodatkowym angielskim i lekcjami muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
listek01 Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 17.11.09, 12:26 No hmm nie lepiej żeby dziecko się dostało na gimnastykę i i po roku ćwiczeń już nie miało możliwości na osiągniecie wyższego poziomu ponieważ trenerzy zamiast się zajmować sercem uczniami wolą się poświęcać innym rozrywkom. za miliony nie pozwoliłabym by moje dziecko było wychowankiem gimnastyków ponieważ przekrwione często i gęsto oczy trenerów nie są przekonujące o dobrej opiece (...) i oni również bardzo często krzyczą na swoich podopiecznych oczywiście nie mówimy o sytuacji po tej aferze hehe ZAWISZA JEST TERAZ OAZA SPOKOJU DOBRYCH MANIER i KOCHAJĄCEJ SIĘ ZAŁOGI ufff .... Odpowiedz Link Zgłoś
beata150472 Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 17.11.09, 18:01 Popieram to co poprzednik napisał Moje dziecko trenowało u p. Kardas i teraz żałuje mimo wielu sukcesów będac w kadrze narodowej . To co piszą o poniżaniu ,obelgach i ty podobne to prawda a jak dziecko jest juz niepotrzebne to się go pozbywa jak zuzytą zabawkę Odpowiedz Link Zgłoś
futetka Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 17:24 Mam przyjemność znać Trenerkę Kardas od wielu lat. Sama byłam zawodniczką i wiem że niestety pobłażliwy trener taki co to tylko chwali i "głaszcze" swoich podopiecznych niestety nie odnosi sukcesów. Odnosi je tylko ten co dużo wymaga. Ostatni raz z panią Mirką spotkałam się na zawodach w Portugalii. I tak oddanego trenera wspierającego swoich zawodników nie widziałam. Trenerka Kardas wspólnie prowadziła rozgrzewki dla całej reprezentacji co miało pomóc im w lepszym zgraniu i dopingu sobie nawzajem. Kiedy jej zawodnicy startowali w skupieniu obserwowała ich występ a przed samym startem i po nim dodawała im otuchy i odwagi. Czy tak zachowuje się "Zły" trener? Chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ikbyk Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 17:28 Współczuję pozostałym trenerom gimnastyki i akrobatyki sportowj/sporty o większym stopniu ryzyka/,pracującym w ogromnym stresie w obawie przed jakąkolwiek kontuzją swoich wychowanków, aby uchronić się przed sytuacją jaka spotkała p. M.Kardas. Myślę ,że trenerzy winni raczej liczyć na wsparcie i pomoc władz B.K.S.G.'' Zawisza '', a nie totalne osądzanie poniżanie i podważanie ich fachowości. Jestem przekonany , że w tej sytuacji podanie się kierownictwa i zarządu B.K.S.G. "Zawisza " do dymisji może uratować dobre imię tego klubu obserwator Odpowiedz Link Zgłoś
sonqo o ja p..... co to za mama Bruna :))) 16.11.09, 17:31 "Partner nie złapał go i leciał głową w dół na matę. Okropnie się bałam, ale trenerka podbiegła i złapała go" matrix, normalnie trenerka z matrixa :)) Odpowiedz Link Zgłoś
listek01 Re: o ja p..... co to za mama Bruna :))) 17.11.09, 12:30 o losie ... człowieku ... trener zawsze stoi obok i nie musiał byc MATRIXEM żeby złapac dziecko zobacz sobie na zdjęcie przy tytule artykułu ehh ale mogłeś nie wiedzieć ... Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny_edek Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 18:01 Trenerka z Klasą - tak należałoby ocenić pracę pani Mirosławy Kardas. Śledzę uważnie Jej pracę szkoleniową od wielu lat i mogę wypowiedzieć się jedynie w samych superlatywach. To kobieta niezwykła, pełna poświęcenia i determinacji dla powierzonych Jej dzieci. Imponuje zaangażowaniem, uporem, konsekwencją w dążeniu do wyznaczonego celu, jakim jest osiągnięcie mistrzostwa sportowego.Kształtuje te cechy u swoich wychowanków, bo przecież prawdziwy sportowiec to człowiek wytrwały, silny, odważny i systematyczny. Potknięcia - ?? u kazdego sie zdarzają, bowiem errare humanum est - [ bładzenie jest rzecza ludzką], ale tych jest niewiele. Pani Miroslawa Kardas brała udział w licznych akcjach charytatywnych i poprzez prowadzenie pięknych pokazów, z dużym wdziękiem propagowala tę niezwykłą dyscyplinę sportu. Kierownictwo sekcji akrobatów - opamiętajcie się, jest jeszcze czas na zgodę i pojednanie, żeby dzieci znad Brdy zdobywały kolejne medale na mistrzostwach Europy i świata, a w tym na najbliższych - w Portugalii. A może należy się zastanowić nad zmianą Zarządu - a nie uzdolnionej Trenerki? Ed Odpowiedz Link Zgłoś
beata150472 Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 17.11.09, 18:08 Witam Piszac takie rzeczy powinna pani zasiegnąc opini u źródła na temat złych poczynań pani Kardas. Ztego co wiem było wiele skarg a nawet była ukarana wpisem do akt za złe traktowanie swoich podopiecznych Odpowiedz Link Zgłoś
askawahdgfug Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 18:31 ehh pół godziny pisałam wypowiedź i wkoncu wszystko wykasowałam. Tyle bym chciała powiedziec na ten temat ale ogranicze sie do najwazniejszego... Trenowałam u Pani Kardas 10 lat. Wiele razy przez nią płakałam, wiele razy usłyszałam niemiłe słowa. Ale trenerka potrafiła również przyjść, przeprosic za to że sie uniosła, przytulić, porozmawiać, zadzwonić do domu z pytaniem jak się czuję i co myśle o zmianie w układzie... Zawsze była wymagająca, umie krytykować ale pochwał też nie szczędzi. Miała duży wkład w moje wychowanie bo wlasciwie dorastałam na sali gimnastycznej. Pracowała tam od 20 lat i wszystkie sukcesy ogólnopolskie i miedzynarodowe to zasługa jej i męża! Nie rozumiem jak po tylu latach mogli potraktować ją jak śmiecia i pożegnać w takiej atmosferze?! Nie jest święta, ale to było całe jej życie, poświęcała się temu całkowicie. Jesli mieli ją zwolnic to mogli załatwić to z klasą... Przykro mi jak o tym czytam. Odpowiedz Link Zgłoś
krociech Rodzice. Z chorej ambicji 16.11.09, 19:07 wysyłają dziecko na akrobatykę, a potem mają pretensje do trenera, że dziecko złamało rękę. Proponuję połamać ręce rodzicom w ramach kary za chorą ambicję. Odpowiedz Link Zgłoś
takjeden Re: Rodzice. Z chorej ambicji 16.11.09, 21:40 Rodzice wysyłają dziecko dlatego,że ma talent i doskonale radzi sobie z trudnymi ćwiczeniami. Potem z przerażeniem dowiadują się, że ich dziecko uległo wypadkowi z winy trenera - gdzie tu chora ambicja. Proszę sobie wyobrazić, że zdenerwowany nauczyciel popchnął Pana dziecko, które upadło i złamało rękę. Czy dochodzenie swoich praw będzie Pana chorą ambicją. Pozdrawiam i życzę, żeby nie spotkała Pana taka sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Rodzice. Z chorej ambicji 16.11.09, 22:08 takijeden, a skad rodzicie wiedza o tym, ze dziecko jest utalentowane? Bo zrobilo dwa fikolki? Sport wyczynowy nie jest towarzystwem wzajemnej adoracji. To ciezka praca i czesto wiele rozczarowan i porazek z ktorymi trzeba sobie umiec radzic niezaleznie od wieku. Dlatego nie mozna dzieciom opowiadac bzdur i traktowac ich jak odkorowanych idiotow. Jesli rodzice uznali, ze dziecko nadaje sie do uprawiania sportu wyczynowego, to niech takze zaakceptuja wszystkie strony jego uprawiania; te trudne takze. To wlasnie one ksztaltuja charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
takjeden Re: Rodzice. Z chorej ambicji 16.11.09, 22:29 > a skad rodzicie wiedza o tym, ze dziecko jest utalentowane? \ od samej Pani Kardas!! > Bo zrobilo dwa fikolki? fikołki można pić, robi się przewroty, fiflaki przejścia w przód, tył itp. > Sport wyczynowy nie jest towarzystwem wzajemnej adoracji. To ciezka > praca i czesto wiele rozczarowan i porazek z ktorymi trzeba sobie > umiec radzic niezaleznie od wieku. Dlatego nie mozna dzieciom > opowiadac bzdur i traktowac ich jak odkorowanych idiotow. > Jesli rodzice uznali, ze dziecko nadaje sie do uprawiania sportu > wyczynowego, to niech takze zaakceptuja wszystkie strony jego > uprawiania; te trudne takze. To wlasnie one ksztaltuja charakter. Proszę zakceptować to w przypadku swojego dziecka!!! Czym innym jest wypadek podczas treningu (wiem to z własnego doświadczenia ponieważ moje dziecko też kiedyś złamało rękę podczas treningu co prawda w zupełnie innej dyscyplinie) a co innego jest wypadek spowodowany złośliwością trenera. Proszę przeczytać uważnie artykuł. Czy można karać dziecko z to że nie może wykonać jakiegoś elementu łamiąc mu nogę, rękę czy może palec. A może złamać mu kręgosłup, żeby dureń nie przychodził już więcej na treningi. Odpowiedz Link Zgłoś
zenek33-to-ja Re: Rodzice. Z chorej ambicji 16.11.09, 22:51 Re Takijede Czlowieku co ty bredzisz? Albo jestes rodzicem jakiegos dziecka, ktore sobie krzywde zrobilo na sali albo jestes co byc moze zagorzalym wrogiem Kardasowej czyli trenerem bez sukcesow! w obu przypadkach wspolczuuje! Kto komu zlamal specjalnie reke? Takie rzeczy trzeba by udowodnic! To chyba jednak Ty trenowales w zyciu za duzo i Tobie cos sie nadwyrezylo! Nikt nikomu reki nie zlamie specjalnie specjalnie bo musialby byc psychopata! Odpowiedz Link Zgłoś
zenek33-to-ja Re: Rodzice. Z chorej ambicji 16.11.09, 22:52 Re Takijede Czlowieku co ty bredzisz? Albo jestes rodzicem jakiegos dziecka, ktore sobie krzywde zrobilo na sali albo jestes co byc moze zagorzalym wrogiem Kardasowej czyli trenerem bez sukcesow! w obu przypadkach wspolczuje! Kto komu zlamal specjalnie reke? Takie rzeczy trzeba by udowodnic! To chyba jednak Ty trenowales w zyciu za duzo i Tobie cos sie nadwyrezylo! Nikt nikomu reki nie zlamie specjalnie specjalnie bo musialby byc psychopata! Odpowiedz Link Zgłoś
kochamsport Re: Rodzice. Z chorej ambicji 16.11.09, 22:59 A może on wie coś więcej niż Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
listek01 Re: Rodzice. Z chorej ambicji 17.11.09, 12:48 Napewno wie więcej niż Ty Odpowiedz Link Zgłoś
takjeden Re: Rodzice. Z chorej ambicji 16.11.09, 23:43 > Albo jestes rodzicem jakiegos dziecka, ktore sobie > krzywde zrobilo na sali nie > jestes co byc moze zagorzalym wrogiem Kardasowej nie > czyli trenerem bez sukcesow! nie jestem obecnie związany ze sportem > w obu przypadkach wspolczuje ja Tobie też >Kto komu zlamal specjalnie reke? Niestety ale sprawę znam chyba lepiej od Ciebie sądząc po Twoich postach. Popytaj będziesz wiedział więcej niż z tego stronniczego artykułu. >Takie rzeczy trzeba by udowodnic! Udowodnienie tego skończyłoby się prokuratorem dla p. Mirki >To chyba jednak Ty trenowales w zyciu za duzo i Tobie cos sie nadwyrezylo! Trenowałem dużo ale na brak zdrowego rozsądu nie narzekam > Nikt nikomu reki nie zlamie > specjalnie specjalnie bo musialby byc psychopata! Musiałby być. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof-pi Re: Rodzice. Z chorej ambicji 16.11.09, 23:45 Pani córce, jak wnoszę z poprzednich postów, zdarzył się wypadek. Złamała rękę. Jest to bardzo przykre, jeśli moje dziecko spotyka jakakolwiek krzywda – fizyczna czy psychiczna. Osobiście pani współczuję. Nie chcielibyśmy z żoną być w podobnej sytuacji. W tej dyscyplinie kontakt fizyczny trenera z dzieckiem jest niezbędny. Nadinterpretacja zachowania trenerki może mieć tu miejsce. Dziecko zszokowane bólem i ogromnie zestresowane zrzuci winę na cały świat i osobę odpowiedzialną za nią. Pani w pierwszym odruchu ma prawo postąpić podobnie. Jednak powinniśmy różnić się od dziecka doświadczeniem, wiedzą, umiejętnościami i racjonalną oceną rzeczywistości. Czy wolno nam, pomimo jakże przykrego wypadku podpowiadać, że trenerzy chcą >złamać rękę >złamać kręgosłup Czy mamy się potem kierować chęcią zemsty, rewanżu i myślami typu - „Nie spocznę, dopóki nie usuną ich z sekcji”. Czy można z tego powodu niszczyć człowieka i dorobek jego życia? To jest po prostu nienawiść. Odpowiedz Link Zgłoś
takjeden Re: Rodzice. Z chorej ambicji 16.11.09, 23:56 Przepraszam ale jestem mężczyzną. Moj syn złamał rękę podczas treningu nie z winy trenera (nie trenował zresztą akrobatyki). Nie mamy pretensji do trenera. Po całeym zajściu zresztą nie zniechęcił się i trenuje dalej. Jednak sytuacja opisana w artykule jest nieco inna, znam ją trochę bardziej szczegółowo niż została tam opisana. Brakuje też chyba wypowiedzi drugiej strony - ale wtedy artykuł nie był by tak sensacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof-pi Re: Rodzice. Z chorej ambicji 17.11.09, 09:18 rozumiem, dziękuję za wyjaśnienie Odpowiedz Link Zgłoś
listek01 Re: Rodzice. Z chorej ambicji 17.11.09, 12:33 W każdym sporcie zdarzają się wypadki i kontuzje jesli chcemy tego uniknąć proponuję szachy ... a przez takie chore dochodzenie swoich praw na chwile obecną Polska nie leży w czołówce Odpowiedz Link Zgłoś
kochamsport Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 22:50 Owszem wypadki były i będą...ale tej pani po prostu nerwy puszczają...Kobieta była wściekła, że dziecku nie wychodził element i w szale puściła linki lonży...Czy tak zachowuje się profesjonalny trener????????Czy normalny rodzic po takim wypadku zostawi dziecko pod "opieką" takiego trenera??????? Ta pani kłamie, że udzieliła pierwszej pomocy i zadzwoniła po pogotowie!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
prymek29 Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 23:08 nauczycielke matmy ze sredniej szkoly tez wszyscy nienawidzili taka siekiera byla, wyzwiska przy wszystkich typu"ty matematyczny debilku" tez sie zdazaly- i co ktos popelnil samobojstwo przez to? z perspektywy dzisiejszej najw szacun dla tej Pani i jako jedyna potrafila zmusic i wyegzekwowac wiedze! cioty z tych dzieciakow chcecie wychowywac? na nagrodach i smakolykach to sie zwierzeta szkoli! wiekszosc rosyjskich trenerow odnoszacych sukcesy tez zamordyzm stosowalo, slynnego trenera naszych siatkarzy tez nazywano "katem" a juz o Marku Piotrowkim kickbokserze nie wspomne! niestety zeby byl wynik to wszystko inne na bok-inaczej pozostaja LZS i sport w myslecinku typu rolki,rower bieganie albo sport factory-obudzcie sie wy nieudacznicy zyciowi probujacy swoje marzenia i niespelnione ambicje z dziecinstwa przelewac na swoje dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
kochamsport Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 23:15 To zapisz dziecko albo siebie do rosyjskiego czy chińskiego trenera...Życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
prymek29 Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 23:27 kochamsport?chyba ten wiejski?sam mam corke trenujaca balet od kilku lat i myslalem dla niej rowniez o gimnastyce na Zawce-ale jesli takie jest podejscie klubu do trenerow dzieki ktorym ten klub jeszcze nie zniknal z mapy to podziekuje raczej! pilka mierna od 2 dekad, boks tez juz zniszczyli tylko tych lekkoatletow jeszcze dzieki prezesowi trzymaja-ale kto to oglada?murzyni sie w pl nie rodza zeby byly super wyniki np w bieganiu:) Odpowiedz Link Zgłoś
listek01 Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 17.11.09, 12:51 jej czytac nie umiesz ??? napisane jest, że nie zadzwoniła po pogotowie i bardzo żałuje bo popełniła błąd ale nie zostawiła dziewczynki samej ;/ a mąż wezwał rodziców ;/ czytac się naucz a nie bierzesz udział w rozmowach dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
beata150472 Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 17.11.09, 18:39 Popieram to co pan pisze ta kobieta nie potrafi asekurowac bo to robi jej mąż i robi to bardzo dobrze to jest profesjonalista Pani Kardas asekurowała moją córkę i tez o mały włos nie doszło by do wypadku.Tylko maiła szczescie że jej partner zawsze ją łapał nie patrzac na to że on może doznać kontuzji Odpowiedz Link Zgłoś
listek01 Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 17.11.09, 20:57 No to o co chodzi Pani Beatko ?? proszę nie zapominać że ten partner był podopiecznym pani Kardas czyli brał przykład z "mistrza" czyli brawa dla niego, że czego się przy pani Kardas nauczył odciążając swoją trenerkę od ciągłego łapania pani córki :)) Odpowiedz Link Zgłoś
beata150472 Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 17.11.09, 21:14 Itu się pan myli bo własnie to nie był zawodnik pani Kardas a trenerka nie potrafi asekurować , jak już to predzej może nauczył się od pana Andrzeja bo to on jest profesjonalistą w tym co robi. Odpowiedz Link Zgłoś
onajestnona Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 18.11.09, 07:47 Każdemu nerwy puszczają,ale nie przesadzaj,bo to nie pierwszemu dzieciakowi nie wychodził element,ale jakoś nie słyszałam zęby jeszcze komuś"specjalnie"pościła linkę,no i widać że jednak są większość rodziców które ufają i mało tego walczą o swoją trenerkę:) i tu was wszystkich "życzliwych"boli:):)Takie jak wy będą gadać i wszystko rozgrzebywać,żeby maskować swoje błędy....Patrząc na takich ,mam wrażenie że człowiek nie pochodzi od małpy,tylko od kury..:) Odpowiedz Link Zgłoś
amarant.4 Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 23:12 Z Panią Mirosławą współpracuję jako choreograf od kilku lat. Obserwowałam jej metody pracy i niczego złego nie mogę powiedzieć. Jest pracowita, kompetentna, zaangażowana. Szanuje pracę osób, z którymi współpracuje. Dotyczy to również powierzonych jej zawodników. Współpracowałyśmy w systuacjach stresowych, takich jak przygotowania medalowych zespołów - trójki żeńskiej (Agnieszka Brzozowska, Emilia Rudnicka, Roksana Radłowska) do Mistrzostw Europy oraz dwójki mieszanej (Bruno Wałaszewski, Marta Szumacher) do Mistrzostw Świata w Glasgow i nigdy nie byłam świadkiem przekroczenia trenerskich zasad ze strony Pani Mirki. Jeżeli czasem podniosła głos, oznaczało to troskę o bezpieczeństwo samych zawodników. Jest to sport dla wybranych, w którym liczy się nie tylko talent i dyscyplina, ale i zrozumienie poleceń. Pozwala to uniknąc ewentualnych kontuzji, których w porównaniu do innych dyscyplin sportu wyczynowego jest niewiele. Decyzja Zarządu jest kuriozalna i prowadzi do wyeliminowania bydgoskiej akrobatyki sportowej z rywalizacji o kolejne medale w Polsce i na świecie. Mariola Głowacka-Antoniewicz Odpowiedz Link Zgłoś
kochamsport Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 23:28 Pani Kardas powinna się cieszyć, że po tym wypadku pozwolono jej trenować dzieci. Gdyby sprawą zajęła się prokuratura, to ta pani na pewno straciłaby prawo do wykonywania zawodu trenera. To jest straszne, że pani Mirka nie ma w sobie ani trochę pokory i wdzięczności... Odpowiedz Link Zgłoś
onajestnona Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 18.11.09, 06:51 Szkoda że nie zajęła się prokuratura...wszystkie brudy Zawiszy wyszło by na jaw,i za wypadek nie tylko odpowiedzialna jest trenerka no i prezes i dyrektor też....:) może i dlatego "umiejętnie" nie dopuścili do tego ,bo widzieli o tym:):) Nie jest tak kochamsport??????? Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny_floras Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 16.11.09, 23:41 Moja corka trenuje w BKSG Zawisza od kilku miesiecy. Trenowala na popoludniowej zmianie z Paniami: Magda, Kasią, Panią Kardas i ostatnio z Pania Ela. Dostala propozycje trenowania u Pani Kardas. Nie wiedzielismy co zrobic bo godziny treningu pozne, grupa znacznie zaawansowana. Pytalismy wszystkie dotychczasowe trenerki co powinnysmy zrobic, jak oceniaja corke czy ma szanse i czy jest jakies ryzyko co bedzie jak nie podola? Kazda z tych Pan powiedziala: nie zastanawiajcie sie mozecie dajc corke w ciemno bo najlepsza trenerka na Zawiszy!!! To chyba najlepszy komentarz do tego calego zamieszania. Wiec pytam zatem o co w tym wszystkim chodzi? Kto i dlaczego akurat teraz zagial na kogos parol? Kto i dlaczego wywolal burze w szklance wody? Czy ktos jest w stanie racjonalnie wytlumaczyc co sie tak naprawde dzieje sie w klubie? Odpowiedz Link Zgłoś
beata150472 Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 17.11.09, 18:47 Jezeli chce pani zasięgnąc opini prosze zadzwonić do szkoły nr 15 to jest tam wiele skarg na panią Kardas no i w zarządzie firmy zostala ukarana sa na to dokumenty Odpowiedz Link Zgłoś
onajestnona Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 18.11.09, 07:19 A po co zadzwonić do szkoły,kiedy sama szkoła nie cieszy się dobrą opinią:):)Po drugie,wypowiedzi profesjonalistów i szanowanych ludzi na temat p.M.Kardas mówi samo za siebie..:)Wątpię żeby mieli taką samą opinie o innych trenerach Zawiszy:):) tak więc,rodzicom które słyną z "profesjonalizmu" pisanie skarg radze ,lepiej jest nie odzywać się i wydać się głupim,niż odzywać się i rozwiać wszelkie wątpliwości..;););) Odpowiedz Link Zgłoś
beata150472 Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 18.11.09, 08:39 TO DZIWNE ŻE WSZYSCY SĄ BE!!!!!!!!!TYLKO TRENERKA JEST TA DOBRA SKORO DUŻO ZAISTNIAŁA TAKA SYTUACJA TO COS JEST NA RZECZY. NAGANA WPISANA DO AKT NA KTÓRĄ TRENERKA MOGŁA SIE ODWOŁAĆ TO PRZYJEŁA BEZ WINY TO ONA NIE BYŁA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
prymek29 Re: ta baba jest oblakana 17.11.09, 00:53 jakas zyciowa ciamajda ktora mysli ze ma siano i za nie wszystko sobie zalatwi nawet beztalencie swojego potomka w swojej frustracji wykupi:) Odpowiedz Link Zgłoś
listek01 Re: ta baba jest oblakana 17.11.09, 13:57 wybitniemadry napisała: > wywalic na zbita morde wybitnie mi ciebie żal prostaku Odpowiedz Link Zgłoś
ikbyk Re: ta baba jest oblakana 17.11.09, 15:27 podejdżmy do problemu rozważnie aby nie wylać Dziecka z kąpieli . Proponuję też aby zarząd klubu zapoznał się w trosce o bezpieczeństwo dzieci z art. 224 Kodeksu Pracy i zainstalował alkomat nad gabinetem kierownictwa ZATROSKANY Odpowiedz Link Zgłoś
karoxakro Re: ta baba jest oblakana 20.11.09, 23:29 taak ... ta wypowiedź świadczy szczególnie o twojej wybitnej mądrości o.0 xDD Odpowiedz Link Zgłoś
zenek33-to-ja Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 17.11.09, 08:47 onajestnona napisała: > Dziwi mnie jedno,dla czego zarząd przyczepił się tylko pani Kardas, kiedy cała > załoga trenerów także używa niekonwencjonalnych słów??? i wypadki też były ,ale > o tym nie mówione.... TA CALA SPRAWA TO JAKIS AMOK - w tym klubie to chyba naprawde scieraja sie albo ogromne interesy (jak na klub) albo jest to wynik wzajemnych pomowien i walka o wpływy albo wzgledy tylko czyje??? Rokuje z zachowan, ze jest to walka o kase - bo raczej o dobro dzieci tutaj nie chodzi. Tam trzeba solidnej zewnetrznej kontroli w tym tez i finansowej bo moze problem lezy zwyczajnie w pieniazkach? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpil Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 17.11.09, 13:01 Mirosławę i Andrzeja Kardasów znam od ponad 40-lat; przeciwko Andrzejowi walczyłem w dwójkach męskich, Mirkę pamiętam jako zawodniczkę. Pamiętam ich jako trenerów w KKS „Pionier” Szczecin, doskonale pamiętam ich trenerską pracę i przyczyny szukania nowego klubu, znam ich historię przejścia do Bydgoszczy. Zawsze przyświecała im jedna idea – rozwój i doskonalenie akrobatyki sportowej. Tam gdzie pracowali szły za nimi wyniki sportowe – dobre i wyróżniające. Są oni czołowymi trenerami akrobatyki sportowej w Polsce, znają doskonale arkana pracy w tym trudnym dziale sportu gimnastycznego. Jako wieloletni trener, sędzia związkowy i międzynarodowy PZAS mogę skreślić kilka słów na ich temat ( tu M Kardas ). Chcę zaznaczyć, że interpretację zaistniałego wypadku znam jednostronnie i z artykułu prasowego. Wniosek jest jeden – bez względu na realizację kalendarza imprez i zawodów do których się przygotowuje, na pierwszym miejscu jest zdrowie i bezpieczeństwo zawodnika. Jest to zasada, która obowiązuje we wszystkich dziedzinach różnej działalności, a jednak wypadki – przypadki się zdarzają… Tu występuje ryzyko ćwiczeń w dyscyplinach sportu które w swoim podmiocie to ryzyko podejmują ! Jeżeli Zarząd klubu prowadzi działalność w zakresie sportu gimnastycznego to ON również ponosi odpowiedzialność cywilną za ogólną pracę w sekcji sportowej. Tej sprawy nie można traktować jednostronnie. Należy również postawić pytanie czy sprzęt do asekuracji ( lonża, liny, materace asekuracyjne, podłoże ) były sprawne, czy trener był zdrowy, czy było dobre oświetlenie. Jeżeli w dotychczasowej działalności klub szczycił się wynikami i sukcesami, to w momencie zaistniałego wypadku powinien być SPRAWIEDLIWYM PRYNCYPAŁEM i znać swoje miejsce w szeregu i nie podejmować pochopnych decyzji. W tym miejscu muszę zaznaczyć, że sekcja gimnastyczna i akrobatyczna w KS „Zawisza” Bydgoszcz posiada jedne z lepszych warunków treningowych i bytowych w Polsce; znam ten obiekt od jego powstania i muszę stwierdzić - to jest obiekt wzorowy, tu kierownictwo sekcji wywiązało się doskonale. A uwagi rodziców i byłych zawodników, że trenerka czasami krzyczy i „zmusza” do dobrego – mistrzowskiego wykonania ćwiczenia - należy „włożyć między wiersze”… Działalność sportowa jest inna niż wychowanie fizyczne w szkole; tu trzeba zachować realia opieki i dozoru pedagogicznej i poszukać złotego środka – to jest największa sztuka w sporcie dzieci i młodzieży. Trzeba znaleźć miejsce na kształtowanie psychiki startowej, wiary w sukces i wiary w siebie i swoje możliwości ( to jest na porządku dziennym w procesie szkolenia sportowego w czołowych państwach sportu gimnastycznego ). (bardzo trafna ocena wg.RKR - wpis:„zenek33_to_ja”16.11.godz. 17,15) Pani Mirka jest szkoleniowcem bardzo wymagającym i stanowczym, na zajęciach ma dyscyplinę i zachowany porządek. W różnych dyscyplinach sportu i w szkole, trenerzy i nauczyciele również podnoszą głos i co... należy ich zwalniać ? Byłem wielokrotnie na zawodach z trenerką Mirosławą i jej zachowanie były wzorowe i dobre, dbała o swoich i innych zawodników; jej dozór daleko wybiegał poza typowe obowiązki trenerskie. Jak wspomniałem jestem sędzią i praktycznie od 30-lat sędziuję wszystkie imprezy ogólnopolskie i mam najlepszy obraz trenerki M.K. na zawodach, jak się opiekuje zawodnikami, jak przeżywa ich start i cieszy się z nimi dobrymi wynikami. Jej postawa i zachowanie może być przykładem dla innych. Działacz PZAS, wieloletni sędzia międzynarodowy i związkowy akrobatyki sportowej Roman K. Rafiński Odpowiedz Link Zgłoś
listek01 Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 17.11.09, 13:49 Z Zawiszą mam kontakt od wielu lat i nie z jednym trenerów za równo akrobatyki jak i gimnastyki miałam do czynienia. siedząc na trybunach często się słyszy wrzask któregoś z trenerów "ty debilu - Ty idioto ile razy mam ci powtarzać... - Ty ośle ". Wydawało mi się to oczywiste. Ta afera jest przerażająca ponieważ jak już piszemy całą prawde to napiszmy jaki był powód zwolnienia p. Kardas ! Skąd się wzięły negatywne pisma rodziców dzieci które zostały odrzucone =/ Czy to jest normalne ?? i tu się kłania chora ambicja rodziców =/ Co do wypadku kwietniowego ... jak mozecie pisac że to było specjalnie skoro MATKA DZIEWCZYNKI OKAZAŁA ZROZUMIENIE WNIOSKUJĘ TO Z TEGO, ŻE SPRAWA NIE ZOSTAŁA SKIEROWANA DO KURATORA ?!TAK to był błąd, że karetka była bardzo późno wezwana ... ale BYŁAM ŚWIADKIEM kiedy pan dyrektor wezwał do siebie trnerów a sala pełna dzieci została bez niczyjej opieki !! dzieciaki szalały skały wariowały i dzieki bogu nikomu nic sie nie stało i to było zachowanie godne pedagogów ?!?!?! spójrzmy prawdzie w oczy trenerzy nie mają ( nie mówimy to o wszystkich) żeby spojrzeć w twarz p.Kardas i powiedzieć jaki mają problem tylko mącą miedzy ludźmi i jak przekupki plotkują. znam kilkoro rodziców grupy p.Kardas są oni po porostu zaszokowani, tym, że muszą walczyć o trenera dla swoich dzieci . to wszystko to jeden wielki absurd ale myślę, że sprawa będzie na tyle rozgłośnio-na że sąd wojskowy juz nikomu w niczym nie pomoże. Wypadki były i będą nie odstającą częścią każdego sportu i upadki zdarzały się także wśród wychowanków innych trenerów. Najgorsze jest to, ze poniżacie kogoś kto na to nie zasłużył ponieważ w swojej dziedzinie pani Kardas jest bardzo kompetentna i co z tego, ze krzyknie ?1 nie można było załatwić tego w inny sposób ? po ludzku podjeść i wyjaśnić co i jak powiedzieć, że nie podoba mi się sposób pani mówienia i proszę to zmienić i wszystko =/ trochę chyba co niektórych poniosło ... Odpowiedz Link Zgłoś
asia111111 Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 17.11.09, 22:30 jeżei chodzi o kwietniowy wypadek to KARETKA nie została wezwana!! więc jak coś piszesz to bądź pewny/a swojej wiedzy!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszy.mamusia Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 17.11.09, 15:49 Witam Byłam wieloletnią zawodniczką nigdy nie trenowałam u Pani M. Kardas choć znam ją osobiście i jako działacz pracujący dalej w Polskiej Akrobatyce jestem w stanie ocenić postawę trenerki. Wiele kontuzji, których się nabawiłam przez 16 lat uprawiania tego spotu wynikało z czystego przypadku jednak są też takie kontuzje, które wynikają z niesłuchania zawodnika przez trenera. Ktoś się zdziwi jak usłyszy krzyk trenera ty idioto co robisz!!!!! krzyk ten często może mieć i ma zabarwienie ochronne. Trener obserwujący co robi zawodnik i jak kardynalne popełnia błędy, które nie wynikają z braku umiejętność (nigdy taki fachowiec jak Pani Mirka nie będzie wymagał od dzieci rzeczy niemożliwych), tylko z nie słuchania trenera obawia się właśnie o stan zdrowia danego zawodnika. Niech sobie państwo wyobrażą że jesteśmy przy nauce slta. Zawodnik wykonujący salto samodzielnie uczy się już tylko perfekcyjnego wykonania. W momencie gdy trener widzi jak zawodnik zabiera się za slto i np nie grupuje lub rozluźnia się i grozi mu kontuzja po tak wykonanym elemencie napotka na gniew i krzyk trenera. To tak jak mówisz do dziecka nie dotykaj bo żelazko jest gorące i jako rodzic wiesz już i darzysz dziecko zaufaniem że go nie dotknie i widzisz jak kilka dni później dziecko idzie do gorącego żelazka co robisz? Spokojnym tonem mówisz XXXXX nie dotykaj czy krzyczysz zwracając uwagę na swoją osobę nie dotykaj gorące ile razy można ci mówić. Jak często jest to normalne zachowanie. Proszę sobie wyobrazić że ten trener uczący dzieci bierze odpowiedzialność na siebie za to co się dzieje z zawodnikiem. Nie bądźmy niesprawiedliwi. To jest sport trudny i niebezpieczny od dzieci się nie wymaga więcej niż można wytrenować jest to bardzo ciężka dyscyplina i ciężka praca jest do włożenia zanim przyjdą efekty, czasem ciężka praca i dyscyplina na zajęciach a także bezpardonowość trenera jest nie do zaakceptowania przez rodziców którzy kochają swoje dzieci.Czasem można mieć talent i brak charakteru a czasem można mieć charakter i wypracować talent. Dzieci zawsze są oczkiem w głowie rodziców. Cytowane wypowiedzi masz gruby tyłek żresz jak świnia itd często rodzic nie słyszy uwag trenerów mówionych zawodnikom których upomina się trzymaj wagę i nie tyj bo będzie ciężko zrobić te elementy aż w końcu masz gruby tyłek słyszy rodzic i patrzy wokół wiele dzieci grubszych ona zgrabna co ten trener chce. trener dopasowuje wagę do specyfiki sportu ludzie albo się na to godzimy albo nie. Jak wymagać i egzekwować. Ciężko jest mówić o specyfice tego sportu jak się go nie zna. Każdy sukces jest okupiony ciężką pracą nie zrozumiałą dla obserwatorów. Nie oceniajmy zbyt pochopnie Pani Trener która może być porywcza w swoich wypowiedziach ale robi to z troski o zawodnika i jego wynik, tak jak rodzic krzyczy i karci dziecko z troski o wynik jakim będzie człowiekiem. W specjalne złamanie ręki nie uwierzę za długo znam panią Trener. W to że była zdenerwowana sytuacją i odesłała zawodniczkę do szatni wzywając rodziców jak najbardziej tak. Zaniedbanie nie wezwała karetki przyznała się, ale czy konieczność wezwania karetki była? Wszyscy popełniają błędy trener to też człowiek. My rodzice tez czasem popełniamy błędy dajmy szansę też i trenerom za którymi stoją sukcesy i niesamowite osiągnięcia. pozdrawiam była zawodniczka Odpowiedz Link Zgłoś
beata150472 Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 17.11.09, 17:53 Witam Z całym szacunkiem do wszystkich wypowiedzi.Kazdy ma prawo do wypowiedzenia swojej opini na temat pani Kardas , czy to są dobre czy złe wypowiedzi,lecz ublizanie na forum uwazam za prostackie . Wracając do setna sprawy uważam iż wypowiedzi ludzi na temat sukcesów pani Kardas są nieobiektywne,poniewaz na ten sukces składa się praca zawodników , przygotowanie przez trenerów tj. Maria Szwed,Ela Barej , Krzysztof Czaja.Czemu się o nich zapomina. A co do metod trenowania Pani Kardas to jest wiele do życzenia to prawda co się pisze o ublizaniu , biciu , ponizaniu dzieci bo sama była świadkiem nie raz takich sytuacji.Profesjonalista tak jak piszą nie dopuściłby do sytuacji aby dzieci asekurowały dzieci przy elementach a trener był zajęty czymś innym.W tym czsie stał się wypadek i dziecko złamało rekę. Profesjonalista tak by się nie zachował i nie pozwolił aby dzieci się asekurowały nie mając pojecia jak to robić. mozna by wiele pisać A co do osiągniecia sukcesów nie trzeba tyrać dzieci aby ich mobilizowac do rywalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
onajestnona Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 18.11.09, 06:42 Profesjonalista tak jak > piszą nie dopuściłby do sytuacji aby dzieci asekurowały dzieci przy > elementach a trener był zajęty czymś innym.W tym czsie stał się > wypadek i dziecko złamało rękę..... No właśnie ...U pani Eli dwie osoby złamały rękę:)Jedna z dziewczynek kiedy złamała rękę tez trenerka zostawiła i wyszła ...też była zajęta czymś innym-zachowanie profesjonalistki:):) Odpowiedz Link Zgłoś
karoxakro Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 20.11.09, 08:16 "Z CAŁYM SZACUNKIEM", ale pani wypowiedz jest dla mnie czymś abstrakcyjnym. Normalne jest, kiedy dzieci wzajemnie się asekurują. Tworzymy zespoły. To pomaga nam pokonać własne słabości i wreszcie zrobić coś z mniejszą pomocą, aż w końcu robić to zupełnie samemu. Ja BARDZO LUBIĘ, kiedy asekuruje mnie któraś z koleżanek. Mam do nich pełne zaufanie, a tego też uczą nas trenerzy, w szczególności trenerka MIROSŁAWA KARDAS, którą gorąco pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pilut4 Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 17.11.09, 18:26 Uważam, że Państwo Kardas są doskonałymi, bardzo wymagającymi trenerami. O akrobatyce sportowej zaczęto mówić w naszym mieście po sukcesach medalowych ich podopiecznych. Każdy rodzic marzył wówczas, aby dziecko mogło pracować z tymi najlepszymi fachowcami. Sport wymaga ogromnego wysiłku, pracy i dyscypliny. Wiedzą o tym przede wszystkim rodzice dzieci, decydując się na zapisanie swoich pociech do sekcji. Szanowni Rodzice, zawsze jest wybór, można dziecko przenieść do innego trenera, zachęcić pociechę do uprawiania innego sportu. Dlaczego Państwo chcecie wyeliminować najlepszych fachowców. Nie bądźcie Państwo jak przysłowiowy "pies ogrodnika". Odpuśćcie proszę i dajcie im szansę przygotowania dzieci do mistrzostw świata.Przecież wszystkie dzieci są nasze. Pozdrawiam Violetta Odpowiedz Link Zgłoś
asia111111 Re: Zarząd ćwiczy trenera. Ma pracować za darmo 17.11.09, 22:36 Chyba pani pomyliła rangę zawodów!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś