Dodaj do ulubionych

Będą kary za odjazdy przed czasem

08.12.09, 17:58
A może by tak wreszcie wdrożyc nowych ludzi inteligentnych niż te światła? Z
tą ceną może byc tak jak z przetargiem na tramwaj do Fordonu że poszukali
tylko jednego oferenta i to najdroższego.Aż się prosi o dokładną kontrolę
zewnętrzną w ZDMiKM.I to nie ze strony naszego prezydenta tylko całkiem z
zewnątrz.
Obserwuj wątek
    • panasonic08 Będą kary za odjazdy przed czasem 08.12.09, 18:02
      Panie Nalazek,Panie Grzegorzewski>Nie dalej jak 3 tygodnie temu odbyły się
      chyba 4 spotkania z motorniczymi w sprawie wprowadzenia korekt do rozkładów
      jazdy oraz w sprawie sygnalizacji dla tramwajów.Kto z Jaśnie szanownych Panów
      przybył na te spotkania???Żaden z Was.Przenieśliście się na Toruńską i do
      zajezdni tramwajowej linią 6 są 4 przystanki lub 20minut
      spacerkiem.Pokazaliście totalną ignorancję wobec Nas prowadzących pojazdy
      szynowe.Pewnie baliście się,że zakraczemy Was problemami nie do rozwiązania
      przez ZDMiKP.Na ostatnich spotkaniach z kierownictwem bez niestety ZDMiKP
      pokazaliśmy jakie są wyśrubowane czasy przejazdów m.in. na linii 1 i
      3.Przerwy na pętlach są tak krótkie,że stojąc na przystanku Fordońska-Kabel
      powinienem odjeżdżać 3-ką z pętli Wyścigowa i tak przez 8-10 godzin pracy.I
      zamiast kończyć tą prace z uśmiechem i zadowoleniem ,wracamy do domów
      zestresowani,zmęczeni nie mając czasu na rodzinę!!!Więc do cholery jakim
      prawem pytam odpowiada pan Panie Grzegorzewski,że nasilicie kontrole i
      będziecie karać Nas za brak synchronizacji albo za to ,że nie czekałem za
      autobusem,którego po prostu z przystanku nie widać?To co ZDMiKP chce zrobić,to
      jest zdaniem mojego prawnika mobbing i zmuszanie nas prowadzących tramwaje do
      NIEPRZEPISOWEJ JAZDY.Najpierw weźcie się za rozkłady i sygnalizacje dla
      tramów(kilkanaście dni temu grzebano na R.Fordońskim i efekt:tramwaje 4i8
      czekają 2 cykle na światło+inne jadące na wprost i stoi tam nawet 5
      składów!!!)a później straszcie MZK karami!!!My nie pozwolimy na to,żeby rypać
      kola na okrągło bez przerw na końcówkach.Jesteśmy ludźmi i chcemy pracować
      spokojnie bez stresu,a nie jak rajdowcy
      F1.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • julia-1000 Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 08.12.09, 22:42
        ooo
        to może tu mój apel do motorniczych coś da
        błagam.. wysadzajcie ludzi bliżej przystanków autobusowych, tym bardziej gdy
        godzina odjazdu autobusu wybija...

PS większość pasażerów jednak zdaje sobie sprawę, ze to nie wina motorniczych ,
        a sygnalizacji świetlnej
        raz na Fordońskiej w trójeczce stałam ponad 6 minut na czerwonym.. to nie jest
        normalne
        • johny.byd Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 00:06
          Droga Julio. Niestety motorniczowie nie mogą spełnić tej prośby. Jeśli na pętli
          jest miejsce do wysadzenia pasażerów na prostym torze, to pod groźbą kary muszą
          jechać tam dalej. Praktycznie na Wyścigowej nie ma końcowego przystanku!
    • andy125 Będą kary za odjazdy przed czasem 08.12.09, 18:06
      Nikogo nie bede obrazal,bo to nie jest w moim stylu. Ale poza dziennikarstwem
      jest tysiace innych zawodow,w Bydgoszczy,Krakowie i na swiecie.Dlaczego musze
      to czytac,osobiscie jest mi wstyd...
    • panasonic08 Będą kary za odjazdy przed czasem 08.12.09, 18:19
      Pan Grzegorzewski,pan Nalazek nie raczyli pojawić się na żadnym
      spotkaniu,które odbyły się 3 tygodnie temu w sprawie poprawy rozkładów jazdy i
      sygnalizacji.NIKT z ZDMiKP nie raczył przyjść okazując w ten sposób totalną
      arogancję wobec Nas prowadzących tramwaje.W związku z tym niech teraz pan
      Grzegorzewski nie straszy nas kontrolami i karami.Według prawnika jest to już
      mobbing i zmuszanie motorniczych do nieprzepisowej i agresywnej jazdy!!!Więc
      najpierw Panocku weźcie się za rozkłady jazdy i sygnalizacje a potem
      wymagajcie.Do WC nie ma czasu,zrobić kawę czy herbatę nie ma czasu,nawet karty
      drogowej nie ma czasu wypisać bo jeździmy jak debile na okrągło po 8-10
      godzin.My jesteśmy ludźmi i mamy rodziny do których po pracy chcemy wracać z
      uśmiechem i zadowoleni,że zrobiliśmy dla naszych pasażerów wszystko aby byli
      zadowoleni.Bo na chwilę obecną tak nie jest.Wracamy zmęczeni,zestresowani i
      nie mamy czasu na rodziny...Mam nadzieję,że nasze kierownictwo w tych
      kwestiach nam pomoże.A pasażerów prosimy o wyrozumiałość bo nikt nie robi tego
      celowo wyjeżdżając z Wyścigowej o planie.Pozdrawiam.
    • bigcharles Będą kary za odjazdy przed czasem 08.12.09, 19:11
      Jestem pewien że w Bydgoszczy działa źle sygnalizacja świetlna i dla
      transportu MZK jak i prywatne samochody.
      • bydgoszczak40 Przeciez ZDMiKP ustawia czas na tablicach 08.12.09, 19:31
        Niech panowie z ZDMiKP sie wezma za ustawianie poprawnego czasu bo przez 2 tyg.
        motorniczy zglaszali to i nikomu sie nie spieszylo. Chyba logiczne jest ze
        tramwaj pojedzie punktualnie a nie ze zle dzialajaca tablica ktora co pare dni
        fiksuje i ma przerwy w dzialaniu.Sami niech sie pokaraja.
    • ladams Będą kary za odjazdy przed czasem 08.12.09, 19:37
      Moim zdaniem do ZDMiKP powinien wkroczyc prokurator.Kto robi Rozklad Jazdy?Kto
      ustawia sygnalizacje swietlna?Kto kara MZK za opoznienia?
    • ladams Będą kary za odjazdy przed czasem 08.12.09, 19:39
      Panowie inzynierowie Co ma piernik do wiatraka? (chodzi o buspasy na 3-Maj ,na
      Kujawskiej,itd. ) Czy tam jezdza tramwaje.Nie wiecie jak juz odpowiadac na
      pytania?
    • ladams Będą kary za odjazdy przed czasem 08.12.09, 19:47
      Panie Nalazek mam pytanie do Pana.Dlaczego na R. Fordonskim jak odjedzie z
      przystanku jedynka lub trojka w kierunku Wyscigowej to dlaczego nie wzbudzi
      sie sygnalizacja dla czworki lub osemki w kierunku na most.Kiedys bylo
      normalnie.Moze dlatego ze co 10 minut jedzie czworka,a co piec minut trojka?
      Czworka nie dostanie cyklu to za chwile przyjedzie jedynka zaraz potem osemka
      i trojka i opoznienie gotowe.Dlaczego przy ul. Perlowej zostalo zamontowane
      wzbudzenie? Przyjezdzam na styk a swiatla nie ma i kolejne dwie minuty w
      plecy.Dlaczego na czworce w weekend przerwa na posilek trwa rowne 15
      minut?Przyjezdzam opoznoiny o piec minut i co mi zostaje na posilek a w miedzy
      czasie podjezdzanie pod przystanek. Odpowie mi Pan na te pytania?
    • przechodzacy_przez_rzeke Na rondzie Fordońskim... 08.12.09, 20:32
      tramwaje czekają, aż inne je wpuszczą na przystanek, później czekają na "swoje
      światła". Np. 4 albo 8 czeka na swoje światła, blokując 1 albo 3. Tu jedynym
      rozwiązaniem byłoby stworzenie dwóch przystanków w kierunku Fordońskiej i
      Mostu Pomorskiego. Problem - mało miejsca, a właściwie brak (można najwyżej
      zabrać kawałek terenu Pasamonu).

BTW nie rozumiem, jaki jest sens buspasów na Wyszyńskiego. Korki na niej będą
      się zaczynać w środku Lasu Gdańskiego. Ja bym proponował inne rozwiązanie -
      przenieść 65 i 68 na Gajową.
      Na JP2 w kierunku R. Toruńskiego też nie ma sensu, korki są tylko na wysokości
      poniżej zjazdu z Wyżyn. A kierowcy i tak potrafią nieźle cwaniaczyć i wbić się
      z prawoskrętu na pas w kierunku mostu. Można by to najwyżej usankcjonować i
      wydłużyć ten pas przez Rondo Toruńskie.
      • ka_zet Re: Na rondzie Fordońskim... 08.12.09, 23:00
        przechodzacy_przez_rzeke napisał:
        >
        > BTW nie rozumiem, jaki jest sens buspasów na Wyszyńskiego. Korki na niej będą
        > się zaczynać w środku Lasu Gdańskiego.

No przecież nie buspas w postaci zabrania któregoś z istniejących pasów, tylko
        dobudowania nowego. Gdzie jak gdzie, ale na Wyszyńskiego miejsce na to jest.

> Ja bym proponował inne rozwiązanie -
        > przenieść 65 i 68 na Gajową.

Bez sensu zupełnie. 65 ewentualnie na Skłodowskiej, ale to przy większych
        korektach układu.
    • abydos71 Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 08.12.09, 20:40
      Ten wywiad to rozmowa niekompetentnego dziennikarzyny z jeszcze
      bardziej niekompetentnymi urzędasami z ZDMiKP .To troche jak rozmowa
      ślepych o kolorach.Ci panowie chyba wogóle nie wiedzą o czym
      mówią.Najbardziej bezczelna odpowiedź dotyczyła terminu wdrożenia
      inteligentnej sygnalizacji - Nie prędko - i za taką odpowiedź
      ci panowie dwaj biorą co miesiąc niemałą gażę.Za co ??? - za to że
      nas mieszkańców mają w dupie.
      Wiele racji jest w wypowiedziach - jak przypuszczam - kierowców i
      motorniczych MZK.Może jak was olano to może wy powinniście się
      wybrać do ZDMiKP ??? I przyrżnąć takiemu przygłupowi jednemu z
      drugim łomem przez biurko ???
    • julia-1000 Będą kary za odjazdy przed czasem 08.12.09, 22:38
      to może jeszcze kto się weźmie za motorniczych, co by ludzi bez sensu nie
      wieźli na początek torowiska tylko wysadzali bliżej przystanków autobusowych
      wtedy i autobusy będą mogły bardziej punktualnie odjeżdżać..
      ciekawe ilu ludzi musi się jeszcze potknąć o krzywy chodnik, połamać nogi,
      żeby motorniczy łaskawie zrozumieli że to węzeł przesiadkowy a nie park na
      długie spacery wzdłuż torowiska
      • johny.byd Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 00:17
        Odpowiedziałem pani już wyżej, ale jeszcze raz napiszę: na Wyścigowej nie ma
        przystanku końcowego. Według ZDMiKP ludzie mogą wysiąść z tramwaju tylko na
        prostym torze. A jeśli nie ma miejsca to na łuku ma stać z ludźmi w środku i
        czekać aż się zwolni miejsce na prostym torze. To są słowa pana naczelnika
        ZDmIKP. Więc pretensje do baronów z ZDMiKP. :)
        • volvo7000 Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 00:33
          johny.byd napisał:
          > Według ZDMiKP ludzie mogą wysiąść z tramwaju tylko na
          > prostym torze. Więc pretensje do baronów z ZDMiKP.

ODP. Szkoda że w tym przypadku nie zasłaniacie się bezpieczeństwem pasazera. Bo
          jak macie na Fordonskiej jechać 50 km/h to nagle dla was bezpieczeństwo
          najwazniejsze.
          Na łuku zewnętrznym nie widzisz czy nadal ludzie wysiadaja czy juz nie i mozesz
          kogos przytrzasnąc drzwiami. Poza tym na wjeździe na pętlę nie ma tam peronu
          więc ludzie muszą wysiadac na trawnik lub wypadac z tramwaju. Ciekawe kto im
          później wypłaci odszkodowanie.
          • johny.byd Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 00:45
            Na łuku zewnętrznym widzę czy ktoś wysiada czy nie. Poza tym pisałem dlaczego
            najczęściej tramwaje jadą właśnie DALEJ. Chciałeś być złośliwy ale ci nie
            wyszło. Wyobrażasz sobie, że tramwaj pełny ludzi stoi na łuku u czeka aż za 2-3
            min. odjedzie inny tramwaj? Ludzie rozwalą drzwi, a wyjdą sami. Kiedy ostatni
            raz widziałeś, że ktoś tam wypadł z tramwaju? Jak tramwaje będą jeździć 50 km na
            Fordońskiej to jako jeden z pierwszych będziesz pisać, że jeżdżą
            niebezpiecznie... Jednego się zadowoli innego nie.
            • volvo7000 Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 08:15
              johny.byd napisał:
              > Na łuku zewnętrznym widzę czy ktoś wysiada czy nie

ODP. Ciekawe z której strony :D
            • mc_pele Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 10:01
              johny.byd napisał:

Jak tramwaje będą jeździć 50 km n
              > a
              > Fordońskiej to jako jeden z pierwszych będziesz pisać, że jeżdżą
              > niebezpiecznie... Jednego się zadowoli innego nie.

Zgadzam się z Volvo7000 - niektórzy to jakby specjalnie chcieli się
              spóźniać na Wyścigową - jeśli ktoś jedzie po wydzielonym prostym
              nowym torowisku bez żadnych skrzyżowań z drogami, bez żadnych
              przejść dla pieszych i co ważne bez pieszych przekraczających tory
              nielegalnie takich jak odcinki między Gajową a K Wielkiego, między
              Galerią a Kablem 20-25 km/h to ewidentnie jest coś nie tak -
              przecież są w mieście odcinki przeznaczone do takiej właśnie jazdy i
              miasto zainwestowało sporo w remont Fordońskiej właśnie po to żeby
              jeździć po takich odcinkach jeździć 50 km/h. Kojarzysz trochę
              niższego siwego raczej szczupłego motorowego który w poniedziałek
              jeździł na trójce na 230+231? On jakoś nigdy przy nowych rozkładach
              nie ma opóźnień, nie szarżuje ale wie gdzie można się bezpiecznie
              rozpędzić i wykorzystuje w pełni wszystkie takie miejsca, zapewne
              nie ma problemu z tym żeby zaparzyć herbatę, skorzystać z toalety
              czy wypisać kartę, ostatnio miałem przyjemność jechać z Nim w
              poniedziałek coś koło 17.00 w kierunku Wyścigowej - na Wrocławskiej
              zgodnie z rozkładem, pod Galerią dogonił wcześniejszą kolejność
              której motorowy zresztą nie bardzo chyba przejmował się swoim
              opóźnieniem bo między Galerią i Kablem kulał się 30 km/h przy okazji
              spowalniając jeszcze Nas, nie przeszkodziło to jednak temu że
              wjeżdżając na Wyścigową przed Nami były jeszcze dwa składy -
              spóźnialski powolniak i jeszcze jeden który za chwilę miał ruszać w
              kierunku Wilczaka- prawidłowo jadący motorowy na pewno miał
              odpowiednią ilość czasu na pętli, trzeba jednak umieć jechać - może
              jakieś korepetycje u Pana prowadzącego w poniedziałek po południu
              230+231 ( ewentualnie 229+230, nie mam pamięci do liczb )? Żaden z
              współpasażerów nie wyrażał żadnbych zastrzeżeń co do jazdy tego
              Motorowego, wręcz przeciwnie, na Wyścigowej kilka osób nawet głośno
              skomentowało że "jak tramwajarze chcą to potrafią jechać"
              • intervention Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 12:50
                Faktycznie nie masz pamięci do liczb:P Nie ma składu 229 230 jest
                229 252. A tramwaj 230 od dawna już nieistnieje :)
                • mc_pele Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 17:10
                  intervention napisał:

> Faktycznie nie masz pamięci do liczb:P Nie ma składu 229 230 jest
                  > 229 252. A tramwaj 230 od dawna już nieistnieje :)

hehe, czułem że warto zapisać numer tramwaju prowadzonego przez
                  wujątkowo dobrze jeżdżącego motorowego ale nie chciało mi się szukać
                  telefonu który akurat pechowo znalazł się w plecaku pod stertą
                  zakupów, próbowałem zapamiętać ten numer i bardzo dobrze go
                  pamiętałem aż do rozpoczęcia imprezy na którą zmierzałem, dziś w
                  głowie zostało mi tylko to 230 a skoro piszesz że tego tramwaju już
                  dawno nie ma to widać na pewno nie było to 230 :)

do ludzi mam o wiele lepszą pamięć więc chociaż na zdolnego
                  motorowego rzuciłem tylko okiem na Wrocławskiej to podam jego
                  rysopis :)

wiek 40-50, szczupła budowa ciała, wzrost około 170 cm, włosy białe,
                  ciemna karnacja, znaków szczególnych brak, charakterystyczna
                  umiejętność bezpiecznego a jednocześnie dynamicznego spełniającego
                  wszystkie wymagania rozkładu jazdy i pasażerów prowadzenia tramwaju,
                  pilnie poszukiwany w celu sklonowania i obsadzenia wszystkich
                  tramwajów których prowadzący odczuwają paniczny strach przed
                  rozpędzeniem swojego wozu do prędkości powyżej 30 km/h ;)
                  • mc_pele Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 17:18
                    mc_pele napisał:

> intervention napisał:
                    >
                    > > Faktycznie nie masz pamięci do liczb:P Nie ma składu 229 230
                    jest
                    > > 229 252. A tramwaj 230 od dawna już nieistnieje :)
                    >
                    > hehe, czułem że warto zapisać numer tramwaju prowadzonego przez
                    > wujątkowo dobrze jeżdżącego motorowego ale nie chciało mi się
                    szukać
                    > telefonu który akurat pechowo znalazł się w plecaku pod stertą
                    > zakupów, próbowałem zapamiętać ten numer i bardzo dobrze go
                    > pamiętałem aż do rozpoczęcia imprezy na którą zmierzałem, dziś w
                    > głowie zostało mi tylko to 230 a skoro piszesz że tego tramwaju
                    już
                    > dawno nie ma to widać na pewno nie było to 230 :)
                    >
                    > do ludzi mam o wiele lepszą pamięć więc chociaż na zdolnego
                    > motorowego rzuciłem tylko okiem na Wrocławskiej to podam jego
                    > rysopis :)
                    >
                    > wiek 40-50, szczupła budowa ciała, wzrost około 170 cm, włosy
                    białe,
                    > ciemna karnacja, znaków szczególnych brak, charakterystyczna
                    > umiejętność bezpiecznego a jednocześnie dynamicznego spełniającego
                    > wszystkie wymagania rozkładu jazdy i pasażerów prowadzenia
                    tramwaju,
                    > pilnie poszukiwany w celu sklonowania i obsadzenia wszystkich
                    > tramwajów których prowadzący odczuwają paniczny strach przed
                    > rozpędzeniem swojego wozu do prędkości powyżej 30 km/h ;)
                    >
                    >
                    • mc_pele Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 17:21
                      coś teraz czuję że to mogło być raczej 320. Tak, 320 no chyba że
                      takiego wagonu też nie ma, w takim przypadku poddaję się :D
                      • intervention Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 17:52
                        Skład 320 321 oczywiscie kursuje :)
                        www.phototrans.eu/14,323763,0,Konstal_805Na_320.html
                        • mc_pele Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 18:26
                          "mój 320" raczej był z reklamą, jeśli 320 nadal jeździ z pięknym
                          fabrycznym malowaniem to znowu pudło :D Pozostaje opis motorowego :)
              • johny.byd Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 13:59
                Nigdzie nie broniłem kolegów za powolną jazdę. Tam gdzie można mogliby jechać
                szybciej...mnie też czasem szlag trafia jak jadę z takim 30 km/h po Fordońskiej.
                Ale to jak z kierowcami - jedni jeżdżą szybko i żywiołowo, inni ścigają się ze
                ślimakami. Nic na to nie poradzę.
                • mc_pele Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 16:59
                  johny.byd napisał:

> Nigdzie nie broniłem kolegów za powolną jazdę. Tam gdzie można
                  mogliby jechać
                  > szybciej...mnie też czasem szlag trafia jak jadę z takim 30 km/h
                  po Fordońskiej
                  > .
                  > Ale to jak z kierowcami - jedni jeżdżą szybko i żywiołowo, inni
                  ścigają się ze
                  > ślimakami. Nic na to nie poradzę.

Rozumiem, w takiej sytuacji jednak należy też zrozumieć ZDMiKP - pod
                  kogo układać rozkład - normalnych motorowych czy tych którzy przy
                  prędkości 30 km/h dostają biegunki a powyżej 45 km/h mdleją? Przy
                  takiej trójce na przykład gdzie zdecydowana większość trasy to
                  wydzielone torowiska różnica między czasami przejazdów może być
                  spora, nie ma szans na to żeby przy częstotliwości 7,5 minuty jadący
                  normalnie motorniczy nie dogonił bojącego się jak ognia pedała
                  przyspieszacza kolegi/koleżanki. Niektórzy jednak powinni się ostro
                  wziąć w garść bo jak nawet na prostym, nowym, wydzielonym torowisku
                  między galerią a kablem kulają się 25 km/h mając opóźnienie to nie
                  ma sensu budować linii do Fordonu przy tak zatrważającej liczbie
                  zamulaczy bo przy takich odległościach to za Chiny coraz mniej
                  ludowe nikt nie będzie w stanie ułożyć normalnego rozkładu jazdy a
                  czas przejazdu nie tylko przegrywał będzie z czasem przejazdu
                  autobusu na takim odcinku ale nawet obecnego systemu A+T. Co do
                  rozkładu jazdy obowiązującego od listopada to skoro piszesz że
                  rzeczywiście jeździsz normalnie a nie dajesz rady się wyrobić to
                  myślę że należy przyjrzeć się bliżej sprawie - spróbuję zarzucić
                  temat w Klubie Miłośników, na pewno nie byłoby dla Nas problemem
                  poświęcenie troche czasu na porównanie założeń nowego rozkładu jazdy
                  do możliwości przejazdowych normalnie jeżdżących motorowych, jeśli
                  okaże się że rzeczywiście jest z tym problem to na pewno przyda się
                  Wam także opinia trzeciej strony bardzo zainteresowanej tym aby
                  komunikacja w Bydgoszczy działała jak najsprawniej, jeśli jednak
                  okaże się że rozkład ułozony jest dobrze to pewnie potwierdzenie
                  tego faktu przyda się ZDMiKP
      • ladams Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 14:35
        No i sama nie wiesz co piszesz.Wlasnie wypuszczanie pasazerow tam gdzie jest
        blizej do autobusu powoduje wyginanie sobie nog.Jezeli Ja tam wypuszcze
        pasazerow i ktorys ze "spoleczenstwa" zlamie noge w najlepszym razie skreci to
        kto za to odpowie?Motorniczy ze nie wypuscil pasazerow na normalnym przystanku.
    • przejezdzajacyprzezmiasto Będą kary za odjazdy przed czasem 08.12.09, 23:00
      A pamiętacie jak na R.Fordońskim była wyłączona sygnalizacja podczas remontu
      R.Toruńskiego? Ruch był płynny. Korki, jeśli były, to znacznie mniejsze i
      jakoś to się kręciło. Ale majstry od świateł wiedzą lepiej...
    • harry.b4 Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 09:43
      Prosze sprawdzic linie numer 68, w niedziele, jezdze czesto w
      okolicach godziny 13-14 w strone wyżyn, wsiadam przy UKW i czesto
      zdarza sie ze autobus przyjezdza 1-2 minuty przed czasem, tym
      dziwniejsze jest to ze nie ma wtedy korkow na ulicy sulkowskiego, a
      petla jest zaledwie 3 porzystanki wczesniej. Czy ktos to moze
      wyjasnic?
      pozdrawiam
      • mc_pele Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 09:48
        Wyjaśnienie masz na rozkładzie jazdy - tolerancja +-3 minuty -
        autobus jadąc 1-2 minuty przed czasem mieści się w limicie czyli
        jedzie zgodnie z przepisami
        • johny.byd Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 14:02
          No już nie przesadzajcie z tą 1 minutą bądź 2 minutami. Jak pisał kolega wyżej -
          tolerancja +- 3 min. Jak przypasują światła na skrzyżowaniach to jest 1-2 minuty
          szybciej. Często zdarza się też, że po prostu pasażer ma inną godzinę, i już ma
          pretensje, że autobus nie jeździ według zegarka danego pasażera, a według
          swojego jaki ma na pulpicie w autobusie.
    • ladams Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 14:46
      Ostatnio pojawilo sie nowe ograniczenie predkosci.Od Zajezdni Tramwajowej do
      ul. Spornej i na odwrot 20km/h. A spojrzcie na czas "przelotu" Smiechu warte-w
      sumie nie to juz sie plakac chce.
    • panasonic08 Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 16:22
      DZIŚ ŚRODA 9 grudnia.
      Po pierwsze wg nowego wykazu ograniczeń przybyło ich bardzo dużo.Najgorzej
      będzie miała linia nr 6.Około 70% trasy to jazda z prędkością 20km/h.Dopiero
      ludzi jeżdżących np.z Centrum na Łęgnowo szlag trafi,o prowadzących tramwaje
      już nie wspomnę.Po drugie chyba nasze wpisy coś dały,bo dziś rano na
      R.Fordońskim byli obecni:kierowniczka z nadzoru Ruchu MZK i ktoś z
      ZDMiKP.Sprawdzali jak działa sygnalizacja dla tramwaju i robili zdjęcia
      sznurka tramów oczekujących na przejazd.Staly 4 składy.Mam zdjęcie ale nie
      bardzo wiem jak je tu zamieścić na forum.Chciałbym podziękować kierownictwu
      MZK bo w końcu wzięli nasze prośby do serca i zaczęli działać-mam nadzieję,że
      z pozytywnym skutkiem.A co do pani z nickiem...1000chyba.Jeśli na Wyścigowej
      stoi tramwaj w obrębie zwrotnicy ,to motorniczemu nie wolno najeżdżać na
      urządzenie na sieci,które przekłada zwrotnicę wjazdowa na przystanki.Dlatego
      czasem tramwaj staje na luku w znacznej odległości od zwrotnicy aby nie
      wykoleić tramwaju stojącego przed nim.Jeszcze jedna podpowiedz dla
      pasażerów.Nie trzeba jechać aż do pętli ponieważ od niedawna autobusy linii 72
      i 74 zatrzymują się też przy Fordońska-Kabel w kier.Fordonu.Pozdrawiam
      wszystkich Forumowiczów.
      • julia-1000 Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 20:44
        ale 70-ka na którą ja się przesiadam niestety nie...
        i szlag mnie trafia, kiedy stoję sobie na czerwonym na Fordońskim kilka minut, a
        potem motorniczy wiezie mnie "na przystanek"
        a 70 na Mariampol ucieka mi sprzed nosa
        i mam do wyboru albo ponad kilometrowy spacerek do domku, ale 15 minut czekania
        na kolejny
        bardzo dziękuję za takie system przesiadkowy A+T
        i za synchronizację.. kiedy 70 rano wjeżdża na Wyścigową a 3 właśni odjeżdża..

a jeśli nie odjeżdża to motorniczy dzwoni jak szalony i ludzie o nierówne płyty
        chodnika ciągle się potykają..
        nikomu nie życzę.. ale nie raz widziałam upadki ludzi w tym miejscu..
        tylko czekać aż ktoś sobie głowę rozwali..
        i skoro już tak marudzę ;)
        wkurza mnie brak alternatywy od bałtyckiej do ronda Jagiellonów
        jak jest awaria to pozostaje spacerek do pracy i niezłe spóźnienie
      • morus1000 Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 20:49
        panasonic08 a mógłbyś opisać wszystko na forum Bydgoskiego Klubu Miłośników
        Komunikacji Miejskiej (BKMKM)bo oni z pewnością by pomogli:
        forum.komunikacja.bydgoszcz.pl/
        • panasonic08 Re: Będą kary za odjazdy przed czasem 10.12.09, 09:13
          Też jestem milosnikiem komunikacji ale moja dzialka to Towarzystwo Milośników
          Miasta Bydgoszczy-sekcja komunikacji miejskiej.Pozdrawiam
    • regis69 Będą kary za odjazdy przed czasem 09.12.09, 22:45
      Jeżeli ZDMiKP dbał o wygodę pasażerów połączył by 70 z 94
      (18autobusów) i 72 z 93(13autobusów)które jeźdiły by odrębnymi
      trasami na Dworzec PKP i Zygmunta Augusta.Nie było by problemów z AT
      i przesiadkami.Przy odrobinie pomysłowości linia 74 mogła by
      kursować na Kapuściska.Ale lepiej "skroić" pasażerów z kasy.
    • patamat Będą kary za odjazdy przed czasem 10.12.09, 17:18
      Jeżdżenie tramwajem i układania rozkładu jazdy dla tramwajów
      przypomina zabawę kostką rubika. Ilość ruchów jest bardzo
      ograniczona a pewne operacje skutkują natychmiastowym pogorszeniem
      całości. Tramwaj jest szybkim i bezpiecznym środkiem transportu ale
      ma zasadniczą wadę - nie da się wyprzedzać.
      Drodzy Pasażerowie - wysłuchajcie nas! Rozkłady jazdy układa
      instytucja nazwana ZDMiKP. MZK tylko realizuje zlecone przewozy.
      Najczęściej to jednak motorniczowie i kierowcy obwiniani są za
      niegogodności w podrózy. Podam kilka przykładów, na które (ze
      zrozumiałych względów) nie zawsze zwracacie Państwo uwagę:
      1. "dlaczego tramwaj nie podjeżdża na przystanek" - kłopot dotyczy
      Wyścigowej, rond Toruńskiego, Fordońskiego, Jagiellonów i kilku
      innych przystanków. To nie złośliwość motorniczych a troska o
      bezpieczeństwo - w pewnych miejscach na sieci trakcyjnej
      zainstalowane są urządzenia sterowania ruchem, urządzenia
      odpowiedzialne za utrzymywanie napięcia w sieci - zatrzymanie
      tramwaju za blisko lub za daleko (niezachowanie właściwych odstępów)
      spowodować może wypadek lub wstrzymanie ruchu.
      2 "dlaczego tramwaj mi uciekł" - pomijamy oczywiście różnice w
      ustawieniach zegarków. Sytuacja - motorniczy widzi dobiegającego
      pasażera, ale zamyka drzwi i odjeżdża: w godzinach szczytu są
      sytuacje, kiedy na głównych przystankach praktycznie bez przerwy
      ktoś dobiega. W pewnym momencie trzeba niestety drzwi zamknąć i
      pojechać. Ktoś musi być tym ostatnim kto zdążył. Nie bądźmy
      egoistami - nie pojadę ja, ale pojedzie 100 innych pasażerów.
      Sytuacja komplikuje się na skrzyżowaniach sterowanych sygnalizacją
      świetlną - tramwaj na ruszenie ma 3-5 sekund. Tyle pali się światło
      dla tramwaju. Następne zapali się (a może i nie, bo sygnalizacje
      często zapominają o opóźnionym tramwaju) za 3-4 minuty. To spowoduje
      korek tramwajowy i opóźnienie tramwaju. Pamiętajmy, że w wagonie
      siedzą pasażerowie, którzy też się spieszą, którzy mają nastepne
      przesiadki (a nawet autobusy dalekobieżne czy pociągi) - zdążyć chce
      nie tylko dobiegający.
      3. "dlaczego ten tramwaj jedzie tak wolno/tak szybko" - ograniczenia
      prędkości - niby jasna sprawa. Ale nie ma dnia, żeby pasażerowie nie
      denerwowali się na motorniczych zjeżdżających 10km/h z Kapuścisk czy
      Łęgnowa. Takie są przepisy. Trudno. Dlaczego tramwaj jechał wolno na
      Fordońskiej - motorniczy z daleka obserwuje drogę i zauważył, że
      zezwolenie na przejazd przez skrzyżowanie dostanie za 1,5-2 min. Po
      co się spieszyć - można jechać wolniej i ekonomiczniej. Inna sprawa
      to rozkład jazdy. On czasem wymusza szybszą czy wolniejszą jazdę.
      4. "dlaczego tramwaj nie czekał na przesiadkę na Wyścigowej" -
      tramwaj nie może się wyprzedzać - na pętli na Wyścigowej są 2 tory,
      na Wilczaku już tylko jeden. Wyobraźmy sobie, że "trójka" czeka na
      Wyścigowej na pasażerów dobiegających. Bardzo dobrze, niech czeka.
      Za chwilę jednak podjeżdża kolejny autobus - też czeka. Mijają trzy
      minuty, tramwaj jest całkowicie pełen, rusza opóźniony. Na Rondzie
      Fordońskim przed opóźnioną trójkę wjeżdża planowo jadąca "ósemka".
      Tramwaje na Wilczaku nie mają możliwości wyminięcia się. W efekcie
      cierpią także pasażerowie oczekujący na powrotny kurs z Wilczaka
      (trójka będzie blokowana przez ósemkę) a może i pasażerowie kolejnej
      trójki (pętla na Wilczaku będzie pełna i tramwaj następny musi
      czekać na wcześniejszym przystanku).
      W przypadku Wyścigowej dobrym rozwiązaniem byłoby ustawienie zegara
      odliczającego czas do zapalenia się zielonego światła przy
      przejeździe przez Wyścigową. Rozumiem bowiem jak denerwuje
      obserwowanie tramwaju, który "uciekł" pasażerom z pętli a 2 minuty
      czeka na światło.
      Sytuacji w ruchu jest nieskończona ilość. Pamiętajmy nie tylko o
      sobie ale i o innych pasażerach. Kiedyś wisiały takie nalepki, teraz
      też warto o tym pamiętać "Wzajemna życzliwość (i zrozumienie)
      łagodzi trudy dojazdów"
      Bezpiecznej podróży!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka