Dodaj do ulubionych

SP 39, rocznik 62

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 23:20
Jesli komus cos mowia nazwiska: Arkuszewski, Boelitz, Burak, Ceglarski,
Pasko, Labedzki, Markowski, Smolinska, Jundzill, Kus, bracia Kosillowie,
Guenther, Oparkowski, Chrosniak, Swiatczynska, Makowski, Planeta (czyt.
puaneta), Schinke, Mierzwinska, Kujawa, Grzesiak, wiecej nie pamietam -
odezwijcie sie. Z chlopakami po lekcjach gralismy w pilke kolo kosciola, na
przerwach bijatyki z "trojarzami" (sorki dla kolegow z SP Nr 3). Piotrek Kus
na bramce, Kosillowie w ataku. Na rowerach udawalismy Gluecklicha i Maugera.
W klasach 1-3 (a) wychowawczynia byla Irena Suchomska, pozniej p. Korycka.
Kolodziejczyk od muzyki, Kaja - geografia(?), Omnieczynska -
j.polski...Dajcie znac.
Obserwuj wątek
    • Gość: zjk Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.gda.pl 30.01.04, 00:11
      Panią Korycką mogę pozdrowić (jeśli taka wola nadawcy), bo to moja mama.

Uczyła w 39-tej do roku 1980, kiedy przeszła na emeryturę.

Niestety - nie ręczę, że pozna po inicjałach.

Pozdrawiam

Z. Korycki
    • Gość: M Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.w80-15.abo.wanadoo.fr 30.01.04, 23:09
      Nazwisko Smolinska mi cos mowi, czy miala naimie Wieslawa (Wiesia) ?
      Granie w pilke pszy tym kosciele czerwonym niepamietam ale bitwy miedzy 3 i 39
      TAK.
      Ja bylem w SP.
      • Gość: M Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.w80-15.abo.wanadoo.fr 30.01.04, 23:20
        W SP 3
    • Gość: MMM Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.w81-249.abo.wanadoo.fr 22.02.04, 19:10
      A wiec ???
    • Gość: bowi Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 27.02.04, 12:59
      • Gość: bogdantroja2 Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 27.02.04, 13:05
        Pozdrowienia od ucznia S.P.nr 3 rocznik 1962
        • Gość: M Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.w81-249.abo.wanadoo.fr 28.02.04, 20:08
          Pozdrawiam ruwniez
          • Gość: Jan Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 02.06.04, 22:27
            Jestem rocznik 56. Po 4 klasie w 39 przeniesiony zostałem do 3/ rejonizacja -
            mieszkałem na ul. Warszawskiej /. Wtedy musiałem walczyć po drugiej stronie.
            Pamiętam Markiewicza, Kajową, dyr. Kakareko, Daszutową, moją wychowawczynia
            była Pani Mróz i tą panią od muzyki, chyba Siemienczuk - starsza pani, a potem
            młoda - znała CZ. Niemena chyba ze studiów. Domowym w szkole był Pan Ugorek,
            który w niej mieszkał. Pamietam też zawody Białego Misia - to była zabawa.
            Pozdrawiam Jan z Gdańska
          • Gość: M Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.w83-194.abo.wanadoo.fr 30.09.04, 21:22
            Moze bylismy w tej samej klasie ?
            • maja71 Re: SP 39, rocznik 62 30.09.04, 21:45
              chodziłam do klasy Oleny Walickiej,kończyłam jako VII B...pozdrawiam.
            • maja71 Re: SP 39, rocznik 62 30.09.04, 22:28
              Przepraszam,jako VIIIB,rzecz jasna...pozdrawiam.
    • Gość: Jan z Gdańska Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 02.06.04, 22:33
      Witam! Znałem Andrzeja /56 - chyba wołali na niego Bryle/ i Romana Kujawę.
      Mieszkali na ul. Warszawskiej. To były urwisy przedniej marki. Kiedy kończyłeś
      39. Jan
    • Gość: Leszek Re: SP 39, rocznik 62 IP: 5.5R* / *.kodak.com 04.06.04, 23:30
      Witam!

Andrzej Kujawa chodzil ze mna do jednej klasy, potem Andrzeja ijego brata
      Romana przenisli do trojki..

Pozdrowienia
      • Gość: Jan z Gdańska Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 06.06.04, 13:51
        Witam! Leszku -potwierdź mnie - młodszy to chyba Andrzej- Bryle. Starszy to
        Roman. Mieli dwie siostry znacznie młodsze. Mieszkali naprzeciw kościoła
        Ewangelickiego na ul. Warszawaskiej. Dziękuję za pocztę, jak odpowiesz to podam
        mój adres e-mail. Jan z Gdańska, Pozdrawiam
        • Gość: zjk Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.telis.gda.pl 06.06.04, 20:45
          Czy miałeś biologię z moją mamą Zofią Korycką?? Uczyła w 39-tej do roku 1980
          lub 1981. Potem przeszła na emeryturę.

Pozdrawiam

Zbyszek K. Z Gdańska
          • Gość: Jan z gdanska Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 08.06.04, 20:37
            Witam! Nie pamietam Pani Koryckiej. Ja kończyłem szkołę nr 3 w 71r. ale
            pierwsze 4 klasy chodziłem do 39. Urzędowa decyzja rozerwała klasę. Oczywiscie
            były spotkania na przerwach - plac szkolny jest do dzisiaj. Mieszkałem na ul.
            Warszawskiej 15 i w czasie dużej przerwy chodziłem do domku na śniadanka.
            Pamiętam dobrze kościelnego córkę Marysię Machowicz i jej brata Józia, który
            mieszka dalej nad punktem katachetycznym na Placu Piastowskim.
            • Gość: zjk Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.telis.gda.pl 08.06.04, 20:50
              Jeśli kończyłeś w roku 1971 to oczywiście nie możesz pamiętatać. bo jeszcze
              wtedy nie uczyła w szkole podstawowej. Zatem przepraszam - nie było pytania.

Pozdrawiam

Zbyszek (też z Gdańska)
              • Gość: Jan z Gdańska Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 09.06.04, 08:12
                Witam! Napisz kiedy końvczyłeś. Może dzisiaj wieczorem na GG porozmawiamy, Jan
                z Pozdrowieniami,
                • Gość: zjk Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.telis.gda.pl 09.06.04, 18:31
                  Kończyłem w roku 1969, ale szkołę nr 62 (na Błoniu) . W 39 uczyła moja mama - o
                  czym pisałem. Przez wiele lat zajmowała się klasami sportowymi (pływakami).
                  Sama uczyła biologii. 1969-73 chodziłem do II-ki (na Nowodworskiej), a po
                  maturze wyjechałem na studia do Sopotu i zostałem w Gdańsku. Teraz mieszkam na
                  Niedźwiedniku (jesteś już Gdańszczaninem, to pewnie wiesz gdzie to jest).

Teraz muszę wyjść, zatem powrócę w przedłużonym weekendzie. Na GG możemy
                  pogadać, ale muszę poprosić moją córkę, żeby mnie w tym przeszkoliła

Pozdrawiam.

zbyszek z Gdańska
    • Gość: miraculix Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.04, 23:29
      To nie do wiary...
      ...ale ja tez chodzilem kiedys do tej klasy, Mirku. Byla to klasa o profilu
      sportowym z plywaniem (dwa do trzech razy w tygodniu na "Aste" o siodmej rano -
      katastrofa). Piotra Kusia, Darka Pasko, Darka Heydaka, Andrzeja Guenthera i
      innych pamietam jakby to bylo dzisiaj. Innych naturalnie tez - z dziewczyn
      najlepiej Kasie Mierzwinska i Bozene Tomczyk, bo mielismy wspolna droge ze
      szkoly do domu. A Darka Schinke ze wzgledu na posture. ;-)) Pania Suchomska
      pamietam tez - nastepnych wychowawczyn nie, bo w polowie czwartej klasy sie
      przeprowadzilismy i zmienilem szkole. Prawie codzienne granie w pilke kolo
      kosciola na Pl. Piastowskim i spoznianie sie do domu o min. 2 godziny pamietam
      najlepiej...
      Ciebie Mirku nie kojarze, ale sprobuje sobie przypomniec.
      Ciekawy jestem niesamowicie, co sie u tych wszystkich ludzi dzieje i jak
      wygladaja dzisiaj - moze zaaranzujemy jakies spotkanie czy cos takiego - ja mam
      wszystkich w pamieci takich, jakich ich ostatni raz widzialem (w roku panskim
      1973).
      Pozdrawiam serdecznie...
    • Gość: miraculix Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.dip.t-dialin.net 15.09.04, 00:45
      Jakos dlugo nie odpowiadasz, Mirku... A ja juz sobie przypomnialem.
      Pozdrawiam
      • pkurzaj Re: SP 39, rocznik 62 20.09.04, 19:43
        Przepraszam bardzo. Ja też chodziłem do tej klasy i też się przeprowadziłem w
        1974. Co za zbieg okoliczności. Czyżby miraculix to ja? :)) Przypomnij się
        trochę miraculix, gdzie mieszkałeś?
        Pozdrawiam
        • Gość: miraculix Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.dip.t-dialin.net 11.12.04, 00:45
          Hmmmm - napisalem w moim poscie, ze przeprowadzilem sie w czwartej klasie -
          czyli w roku panskim 1973 (a dokladnie w marcu 1973). Tak wiec domniemanie
          podwojnej osobowosci odpada... Mieszkalem na Dworcowej, miedzy sklepem
          papierniczym a rowerowym.
          Pozdrawiam
    • Gość: Lezek Re: SP 39, rocznik 62 IP: 5.5R* / *.kodak.com 21.09.04, 23:24
      dla Jana z gdanska

Tak Andrzej Kujawa byl mlodszy, Roman byl starszy i mieszkali na prxeciwko
      Koscola ewangielickiego, ja chodzilem zawsze do klasy B, wychowawczynia byla
      Gulik od Biologi

pozdrowienia
    • Gość: Dennis Re: SP 39, rocznik 62 IP: *.ipt.aol.com 30.09.04, 13:27
      Bardzo mi milo po tylu latach wspomniec o Szkole Podstawowej 39. Bardz chetnie
      nawiaze korespondencje z Kolezankami i Kolegami z mojej Klasy, moim wychowawca
      byl Pan Kolodziejczyk ,szkole podstawowa ukonczylam w 1962 roku.Nie pamietam
      juz duzo nazwisk ,pamietam tylko;Daniela Wielewska,Kazimierz Gorski, Danuta
      Laskowska,byli jeszcze blizniacy Andrzej i Ryszard.Geografi uczyla
      p.Strzelecka,histori p.Strojnowska.matematyki i spiewu p.Kolodziejczyk jeszcze
      byl pan Wisniewski, dyrektorem szkoly byl Pan Siehen.I oczywiscie nie zapomne
      Pani Kaji ktora prowadzila rowniez hrcerstwo.Mirka W nie moge sobie przypomniec
      widocznie byl w innej klasie ja bylam w klasie Pana Kolodzieczyka.Wybieram sie
      niedlugo do Bydgoszczy w odwiedziny do mojej mamy i mam nadzieje ze starczy mi
      troche czasu odwiedzic szkole PS39 poprostu zobaczyc czy jeszcze funkcjonuje.
      • maja71 Re: SP 39, rocznik 62 30.09.04, 20:24
        rozpoczęłam podstawówkę dużo później ,niż Ty,bo w 1977-zerówka,wych.Pani
        Daszuta.Większości wymienionych przez Ciebie nazwisk nie znam,jedynie pamiętam
        p.Kaja.Rzeczywiście,zajmowała się harcerstwem-także "za moich czasów".
        Do SP39 codziła też moja mama i też miała zajęcia z p.Kaja...wielopokoleniowy
        nauczyciel...pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka