Dodaj do ulubionych

Widzialem "Pasje" Gibsona

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.04, 21:58
Jestem pod wrazenie.
A lepiej powiedziec: zszokowany...
To film ukazujacy nasza prawdziwa nature, nasze okrucienstwo.
I nawet jezeli to TYLKO wizja szalonego sekciarza, jakim jest Gibson,
To poraza.
Obiecuje, ze po obejrzeniu bedziecie pod jego wplywem.
To najlepszy film tego dziesieciolecia.
Obserwuj wątek
    • zinekk Re: Widzialem "Pasje" Gibsona 24.02.04, 22:20
      Wierze Ci.Choc znam tylko z opowiadań .Z niecierpliwoscia czekam na premiere.
      • elodia Re: Widzialem "Pasje" Gibsona 25.02.04, 00:24
        Taak ale jeszcze trzeba brać pod uwagę, że ta wizja jest oparta na Biblii -
        tyle, że bardzo wybiórczo- z każdej z czterech Ewangelii pan G. wziął to co mu
        odpowiadało. A Ewangelie cóż, różnią się zasadniczo, dwie napisane wcześniej są
        bardziej oziębłe do rzymian bo... tego im brakło - wprowadzać nową wiarę
        pisząc - rzymianie (nasi zaborcy) zabili Syna Bożego, przed prześladowaniem to
        ich i tak nie uchroniło. A następne dwie... bardziej oziębłe do Żydów to czas
        kłótni wielkich z synagogą ż. - toteż im dołożyli wybielając Piłata, który i
        tak kilka lat pośmierci Jezusa został odwołany za... nadgorliwość i wyjątkowe
        okrucieństwo - zaborcy się bali, że dalsze jego władanie wywoła bunt!
        Trzeba jedna przyznać, że poza Ewangeliami pan G. nic nie dodał od siebie -
        ot, ilustracja wybiórcza tych czterech ksiąg! Ponoć niesamowicie realistyczna
        (znam tylko baaaaardzo dokładne streszczenie - co do słówka i scenki) jest
        właśnie tym elementem zapalnym... bo Żydzi - oczywiście faktu, że Maryja i
        Jezus są Żydami nikt już nie bierze pod uwagę! Zresztą kiedyś jakiś wizjoner od
        siedmiu boleści napisał mi - Maryja i Jezus byli niebieskoocy i blond włosy
        mieli a byli pochodzenia....... germańskiego - cóż tacy historyczni dyletanci w
        dodatku nawiedzeni też się trafiają i nawet ich ten film pewnie zgorszy - Matka
        Boska czarnowłosa i jeszcze Żydówka (i zagrana przez Żydówkę)...
        Myślę jednak, że dobrze, że taki film powstał... oglądają ludzie drogę
        krzyżową, w której Jezus po ukrzyżowaniu wygląda ładnie i zdrowo i... nie
        dociera do nich co on dla nas zrobił i po co....
        • zinekk Re: Widzialem "Pasje" Gibsona 25.02.04, 00:53
          Witam Elodio!! W tym sęk,ze filmu jeszcze u nas nie ma,ja słyszałem ze
          swietny,Ty mówisz,ze hollywoodzki.Przekonamy sie na pewno jak obejrzymy w
          kinach.Pozdr.:))
          • elodia Re: Widzialem "Pasje" Gibsona 25.02.04, 01:51
            Dostałeś kiedyś w ucho na sucho? gdzie ja TO powiedziałam? Powiedziałam raczej -
            reżyserski ale zgodny z Biblią, o żadnym Holly... tam nie było mowy!
            • zinekk Re: Widzialem "Pasje" Gibsona 25.02.04, 02:02
              Interpretacja literek na ekranie. No i wiadomo,dlaczego czasami net robi takie
              spustoszenie.Kazdy lietki czyta po swojemu.I to jest w necie cos,co jest mało
              pozytywne.A Pasje pójde zobaczyc na pewno.Zreszta wiele osób mysle.W Gibsona
              wierze.
              • elodia Re: Widzialem "Pasje" Gibsona 05.03.04, 00:52
                Pożyjemy, zobaczymy ale to samo słowo, zdarzenie na inny obraz można
                przetłumaczyć... Rashomon Kurosawy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka