Dodaj do ulubionych

idole naszych dzieci

18.03.04, 08:28
wejdziesz do ich pokoju a tam postery ich idoli . wisi
Wisniewski , gdzie indziej Gołota gdzie indziej jakiś
mitrz "strong man" .

lata temu odbył się zjadzd absolwentów technikum mechanicznego .
dyrektor mówi - zaprosiliśmy wojewodę , biskupa itd itd czy
o kimś zapomnielismy ?
pytam czy zaproszono pana Iwańca , a dyrektor pyta się
kto to . odpowiadam , że jeden z największych matematyków w świecie
i absolwent tej szkoły . o nim się wie w stanach
a w jego rodzimym miescie nic , a w szkole do której uczęszczła pytają
się , kto to .
pytam , czy zaproszono sprzedawcę ziemniaków na rynku,
który pracował w szkole jako matematyk i zwolniono
go ( może mu brakło kursów pedagogicznych ) . jakby
nie było spośród jego uczniów pięciu zostało profesorami
matematyki . nie wiem czy to prawda , czy tylko pogłoski.
usłyszałem , że Iwaniec mial w podstawówce 3 i nie interesował
się matematyką . jest dwóch Iwańców ( jak Kaczyńscy ) i
dwóch wielkich u nas jednak nic o nich nie wiemy .
Obserwuj wątek
    • Gość: Maria Re: idole naszych dzieci IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 18.03.04, 09:48
      Temu pokoleniu wmówiono, że liczy się tylko sukces, nieważne jaką drogą
      osiągnięty. Kanonem są angielskie podręczniki pozytywnego myślenia, które
      przekonują o własnej wartości i mobilizują do osiągnięcia sukcesu (to ostatnie
      słowo należałoby pisać tłustym drukiem – jako znak czasów). Uświadamiają, że to
      nic złego nosić rozmiar 42, zostawić męża (z pewnością był chamem i brutalem),
      czy wygryźć koleżankę z pracy (widocznie jej sprytu zabrakło). Przekonują, że
      poczucie winy i smutek to emocje przestarzałe, niemodne i burzące nasz spokój.
      Dzisiaj obowiązuje zasada, by niczego w życiu nie żałować. A wyśmienitym
      dodatkiem jest ten wszechobecny uśmiech jak z reklamy. Namnożyło się zatem
      programów o samoakceptacji, o tym, że cieszyć się można ze wszystkiego, a życie
      bywa zabawne do utraty zębów (ze śmiechu, rzecz jasna). W gazetach naczytają się
      o tym, co sprawia radość gwiazdom, a z nich należy brać przykład. Czasem
      wyszczerzanie ząbków toruje drogę do wielkiego świata... Czasem niczego poza
      wyszczerzaniem od nich nie wymagają...
      Życie współczesnego pokolenia to różowe okulary i wyszczerzone białe ząbki. Ale
      nikt nie przypomina im, że ząbki kiedyś wypadną, a kolorowe szkiełka znacznie
      zmieniają obraz świata. Oby się nie zdziwili widząc, jak on naprawdę wygląda...
      • wsn Re: idole naszych dzieci 18.03.04, 10:03
        Gość portalu: Maria napisał(a):
        > nikt nie przypomina im, że ząbki kiedyś wypadną, a kolorowe szkiełka znacznie
        > zmieniają obraz świata.

ale dla tych ludzi nie bedzie to koniec swiata, poniewaz

> Namnożyło się zatem programów o samoakceptacji, o tym, że cieszyć się można ze
        wszystkiego, a życie
        > bywa zabawne do utraty zębów (ze śmiechu, rzecz jasna).

i o to wlasnie chodzi, by majac rozmiar 42 (a powody bywaja przerozne, kochana
        tolerancjna mario), nie majac zebow (j.w.) czy majac zeza - akceptowac samego
        siebie, usmiechac sie do swiata, a nie siedziec z zalamanymi rekami czy plakac w
        poduszke z powodu piegow na nosie czy rudycj wlosow. bo rude - tez jest piekne.
        --
        Wiadomość nie została wysłana. Powód: blokada antyspamowa. W celu wyjaśnienia
        proszę się skontaktować z administratorem: forum@agora.pl.
        Za pół roku będęmagistrem
        • Gość: Maria Re: idole naszych dzieci IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 19.03.04, 00:05
          wsn napisała:

> Gość portalu: Maria napisał(a):
          > > nikt nie przypomina im, że ząbki kiedyś wypadną, a kolorowe szkiełka znacz
          > nie
          > > zmieniają obraz świata.
          >
          > ale dla tych ludzi nie bedzie to koniec swiata, poniewaz

A tu uważam, że się mylisz – nasz świat nie jest rajem i nie widzę powodu, by
          udawać aniołów. Nie jesteśmy idealni, choć czasem się za takich uważamy. A
          zadowolonej minie nierzadko towarzyszy pogarda dla tych zmartwionych, którym nie
          jest do śmiechu. Uprzejmość wobec odpowiednich ludzi (czytaj przydatnych do
          poszerzania uśmiechu) łączy się z chamstwem wobec zgarbionych staruszek i
          czterdziesto(pięćdziesięcio)latków bez perspektyw (pewnie sami są temu winni).
          Czyżby "ktoś płakał, by ktoś mógł się śmiać"? – Qczi, nie masz nic na ten temat
          do powiedzenia?

> > Namnożyło się zatem programów o samoakceptacji, o tym, że cieszyć się możn
          > a ze
          > wszystkiego, a życie
          > > bywa zabawne do utraty zębów (ze śmiechu, rzecz jasna).
          >
          > i o to wlasnie chodzi, by majac rozmiar 42 (a powody bywaja przerozne, kochana
          > tolerancjna mario), nie majac zebow (j.w.) czy majac zeza - akceptowac samego
          > siebie, usmiechac sie do swiata, a nie siedziec z zalamanymi rekami czy plakac
          > w
          > poduszke z powodu piegow na nosie czy rudycj wlosow. bo rude - tez jest piekne.

Racja, powody bywają różne (faktycznie nieprecyzyjnie się wyraziłam), miałam na
          myśli grubasów na skutek obżarstwa. Tolerancja jest to wyrozumiałość dla błędów,
          nie zaś przyzwolenie dla zła. Akceptuję rudych, zezowatych, bezzębnych... tak
          mnie wychowano, bez poradników. Natomiast nie toleruję pychy, buty, chamstwa,
          cwaniactwa, poniżania, cynizmu... i nieuzasadnionego samouwielbienia w myśl
          zasady 'jestem jaki(a) jestem', i tu aż mnie korci aby ukazać parę przykładów
          Twojego zachowania – ech, odpuszczę Ci Qczi...
    • unsatisfied6 dziwne 18.03.04, 17:06
      ktoś pomysli , ze to niemożliwe . jak to ? technikum mechaniczne
      produkujące profesorów matematyki i to jednego sposród tych
      najlepszych ( z 3 w szkole pdst z pewnoscią nie miał
      takich aspiracji , bo zostać matematykiem ) .
      dziwne . uczył ich ktoś bez kursów pedagogicznych
      i nie w liceuem a miał lepsze wyniki niż ci
      z kursami i pracujący z wyselekcjonowaną
      młodzieżą w liceach matematycznych .

dziwnym jest , że ten człowiek sprzedawał
      ziemniaki . dziwynym jest , że w tej
      szkole nie ma żadnej wzmianki o jej wielkim
      absolwencie i dziwnym jest to , że szkoła nie
      kontynuje tego , co ktoś kompetentnie potrafił
      stworzyć .

nie dziwi mnie natomiast to , że dzieciaki
      wieszają w domu postery Michała Wisniewskiego .
      przygladają się nam i co widzą ?
      • Gość: zonc Re: dziwne IP: *.awacom.pl 18.03.04, 22:23
        hmmm a ja mam tylko żużlowców ale na kalendarzu i żaden z nich nie jest moim
        idolem, wisi też olisabebebebebe ale to braciszek powiesił. Ja idola nie mam,
        nie lubię czeko- kogoś naśladować jak ktoś chce może mnie poudawać ;-) Nie
        potrafie się z nikim utożsamić, na pewno taką osobą nie zostanie muzyk (nawet
        Benington czy Glaca ;-)) piłkarz czy żużlowiec... to będzie człowiek wielki
        lecz nie koniecznie sławny
        • unsatisfied6 czy ? 18.03.04, 22:29
          czy myślisz że dziwi mnie , co dzieciaki wieszają na scianach ?
          a ich starzy jakich wybierają idoli ? spójrz na scenę
          polityczną .
          • Gość: zonc Re: czy ? IP: *.awacom.pl 18.03.04, 22:58
            nikogo nie dziwi, w końcu mamy 25 % lepperków
        • Gość: Maria Re: dziwne IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 19.03.04, 00:25
          To nie jest dziwne. Zonc, Ty po prostu jesteś normalny – zdrowe korzenie, to
          zdrowe owoce.

"Obecnie kładzie się większy nacisk na wiedzę człowieka niż na jego charakter.
          Młodym ludziom daje się raczej wykształcenie niż wychowanie" /Ilia Erenburg/
    • genuine44 Re: idole naszych dzieci 19.03.04, 02:07
      Czego Ty chcesz? Chcialbys byc zadowolony? W kraju w ktorym ludzie z jednej
      strony wybieraja Leppera a z drugiej dokonujac jeszcze lepszego wyboru
      uczestnika BigBrothera na posla czy senatora? Ludzie sami tworza sobie cyrk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka