Dodaj do ulubionych

Brda wolna od toksyn przyciągnie turystów?

19.10.10, 19:24
Osobiście nie zauważam poprawy czystości rzeki. Rozumiem, że na to potrzeba trochę czasu.
Mam nadzieję, że faktycznie rzeka stanie się klarowna i nie będzie śmierdzieć :)
Więcej w temacie tutaj.
Obserwuj wątek
    • sa.rco Tylko część Brdy... 19.10.10, 19:53
      Bagrowanie Brdy może i jest sensowne, ale tylko wówczas gdy poza Bydgoszczą nastąpiłyby takie same procesy. Co z tego, że Bydgoszczanie wydali pieniądze, część dołożyła Unia, a zanieczyszczenia nanoszą prądy wodne od nowa na wybagrowaną część w mieście? Wydaje mi się, że finansowanie projektu powinno nastąpić z funduszy województwa, a nie obciążać mieszkańców oraz powinno obejmować większą część brdy, nie tylko samo miasto. Dodatkowo, mam pytanie, jaki wpływ ma bagrowanie na jakość wody w moim kranie, przecież wodę oczyszczają dwie stacje w Bydgoszczy, wyposażone w odpowiednią technologię uzdatniania za wielkie miliony.
      Jak zwykle....
      • kiwi_pl Re: Tylko część Brdy... 19.10.10, 21:56
        Jak się czyta takie posty, to opadają nie tylko łapy ale gacie i cała reszta. Czy Ty człowieku wiesz wogóle którędy płynie Brda? Czego wymagasz, że będą ją bagrować od Tucholi? Byłeś kiedyś wogóle nad Brdą np na Jachcicach? Tam woda zawsze była czysta. Teraz coraz czystsza jest także w mieście. Polecam wycieczkę do centrum, a nie siedzenie z dupą w fotelu i ciągłe stękanie na forum.
        • sa.rco Re: Tylko część Brdy... 19.10.10, 22:34
          Po pierwsze, uważam za stratę czasu odpisywanie na taki post. Po drugie, anonimowość na forum nie upoważnia do obrażania kogokolwiek. Jeśli coś ci się nie podoba, masz inne zdanie nie komentuj tego, a jeśli musisz odpisz z kulturą. Skoro tobie jej brak, nie ma sensu prowadzić dalszej dyskusji.
          Nie wiesz jakie były obawy, poczytaj o nich.
          www.forumbydgoszczy.pl/viewtopic.php?t=52
          • volvo7000 Re: Tylko część Brdy... 19.10.10, 23:03
            Tak jak napisał kolega kiwi - Brda do Śródmieścia jest bardzo czysta. Bagrowanie od mostów kolejowych do Brdyujścia wystarczy.
            Musi jednak być przeprowadzone dość starannie. Oczywiście należy pozamykać wcześniej wszystkie wyloty ściekowe (niby to zrobiono).
            Więcej tutaj.
    • bigcharles Brda wolna od toksyn przyciągnie turystów? 19.10.10, 22:45
      Jestem ciekaw czy wodorosty znikną z Brdy, ostatnio przy wyspie młyńskiej było ich pełno a niby tam już coś wybierali.
    • dziwny22 Re: Brda wolna od toksyn przyciągnie turystów? 19.10.10, 23:02
      To, że czyszczą to bardzo dobrze, ale mnie /jako dziwaka/ najbardziej "spodobały się w tym artykule słowa: "...Małgorzata Massel z działu public relations MWiK". Te słowa powinny dać wiele do myślenia bydgoszczanom na temat ceny wody i ścieków w mieście.
    • mondokane Re: Brda wolna od toksyn przyciągnie turystów? 19.10.10, 23:20
      > Osobiście nie zauważam poprawy czystości rzeki. Rozumiem, że na to potrzeba tro
      > chę czasu

No i wizyty u okulisty... Ja pamietam Brde sprzed 10-20 lat i roznica jest kolosalna.

Oczyszczenie Brdy to wielka sprawa. Fajnie, ze to zrobiono, gratulacje dla tych, ktorzy tego dokonali! Miasto na pewno zyska - w koncu duzych miast w Polsce, gdzie przez centrum przeplywa czysta rzeka to chyba nie ma...
    • karun Re: Brda wolna od toksyn przyciągnie turystów? 20.10.10, 07:46
      piszą o spacerach nad brdą , tylko po czym mam spacerować jak bulwary są dalekow polu od kilku miesiecy, znajac zycie K.D. nagle przyspieszy prace i bedzie ze jak ladnie na wybory wszystko zrobil...
    • zbyszekr49 Brda wolna od toksyn przyciągnie turystów? 20.10.10, 10:31
      Pani Joanno Czy pisząc ten artykuł pofatygowała się pani nad rzekę czy tylko odwiedziła ją w okolicach ulicy Mostowej? Pamiętam artykuły przed bagrowaniem rzeki Czy nie było mowy o oczyszczeniu całego koryta do piasku? Tak pisaliście Pisze pani o 12 km rzeki czyli mierząc ten odcinek to na pewno od Jachcic do toru regatowego Proszę spojrzeć z mostu na ulicy Bernardyńskiej na pokłady mułu na przeciw przystani Prosze się przejechać na odcinek o hali Łuczniczka w kierunku Tesco We wrześniu smród był niesamowity Wody na 30 cm do połowy rzeki Dalej to samo przy Tesco Następnie za torem kartingowym w pobliżu wyspy Gdzie ten piasek? Znam te miejsca sprzed 20 lat było tam wszędzie 2 metry i głębiej Jestem wędkarzem i byłem pełen nadzieji, ze naprawdę zostanie Brda oczyszczona Co zrobiono za te grube miliony? Nie wiem jak wygląda rzeka w okolicy tzw, mostu francuzkiego w lewo i prawo, bo nie byłem tam dawno Były tamjeszcze w lipcu pokłady toksycznego mułu Nawet ryby się stamtąd wyniosły, a było ich zawsze tam zatrzęsienie Prosze więc o sprostowanie nad rzeką informacji, które pani podaje w artykule Rzeka Brda to nie tylko Centrum miasta Miała być oczyszczona na 12 km tak pani napisała Prawda? Czy znów Nas mieszkańców oszukano?
      • bigcharles Re: Brda wolna od toksyn przyciągnie turystów? 20.10.10, 13:49
        Chyba nas oszukano bo ja tam nie widzę piasku a wodorosty a przy wyspie młyńskiej miało tak tętnić a z mostu widać same krzaki w wodzie.
    • u-widz bagrowanie miałoby większy sens, 20.10.10, 10:51
      gdyby zrobiono je tak, jak zapowiadano tj. na całym, wskazanym odcinku rzeki. niestety, wbrew temu co zapowiadano na łamach m.in. GW bagrowanie było FRAGMENTARYCZNE. Oczywiście osadu jest mniej, ale z jednej części rzeki może przemieszczać się do drugiej.
      Powstaje zatem pytanie, dlaczego roboty wykonano inaczej niż zapowiadano? Czy tak miało być i zapowiedzi były błędne, czy też udpuszczono wykonawcy, by mniej się namęczył.
      Nakłady finansowe były ogromne, a rezultat ? Mnie nie przekonuje, bo znaczna poprawa jakości wody była rozpoznawalna jeszcze przed bagrowaniem, a spodziewałem się, że po tym procesie rzeka będzie jeszcze bardziej wolna od nagromadzonych osadów i roślin.
    • eladan Brda wolna od toksyn przyciągnie turystów? 20.10.10, 14:21
      Moje 3 grosze.
      Przed uruchomieniem bydgoskich oczyszczalni miejski odcinek Brdy był rozpoznawalny po zapachu. "Pachniały" m.in. ścieki z gazowni,rzeźni, browarów no i oczywiście komunalne czyli nasze - mieszkańców. Razem było tego nawet powyżej 100 tys. m3 na dobę. Po uporządkowaniu sposobu ich odprowadzania pozostał problem stożków nasypowych przy dawnych wylotach. I bagrowanie ma ten problem usunąć. Oczywiście pozostaje kwestia pozostałych naturalnych osadów deponowanych w korycie rzeki, chociażby na wysokości toru kartingowego. Ale to już gestia administratora cieku, który jest też drogą wodną. Natomiast kwestia osadów nanoszonych z "góry". Ma rację jeden z forumowiczów, że z uwagi na charakter tej rzeki + Zbiornik Koronow, który wyłapuje większość transportowanych nurtem zawiesin, pisanie o nanoszeniu "szkodliwych" osadów jest nieporozumieniem. Z kolei zarastanie dna Brdy roślinnością - to jeden z dowodów na to, że wyeliminowanie zrzutu ścieków poprawiło warunki świetlne i stworzyło dogodne warunki do ich rozwoju. Trochę to uciążliwe dla wodniaków, ale przyroda taka czasami bywa . Propnuję zaakceptować ten fakt i mieć z satysfakcję z przywrócenia naturalnej równowagi. W końcu wszyscy (chyba) tego chcieliśmy.
      pozdrawiam
      • znakomix Re: Brda wolna od toksyn przyciągnie turystów? 26.10.10, 11:07
        Dorzucę jeszcze że spacerujac po wyspie młyńskiej stając nad międzywodziem obserwowałem pływające tam miedzy innymi małe trocie - nie znam się na rybach ale sprawdziłem - ryba lubiąca rzeki czyste o charakterze górskim .
    • nie-bydgoszcz Brda wolna od toksyn przyciągnie turystów? 21.10.10, 10:59
      Toksyny? Można je znaleźć na działkach w Kruszynie i w Dąbrówce Nowej - gmina Sicienko. Tam zwieziono masy ziemne z kanału i Brdy - wstrzymano ten proceder na polecenie WIOŚ. Pisała o tym Gazeta Regionalna Powiat.
    • poczuj_roznice Brda wolna od toksyn przyciągnie turystów? 21.10.10, 13:35
      nad czystą Brdą jeszcze chetniej będa siadalii wędkarze i rzucali kamieniami w użytkowników rzeki:PP
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka