Dodaj do ulubionych

WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ???????

IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.08.01, 10:40
Zajrzałem sobie na forum łódzkie.Tam już zacięrają ręce,że ponoć Włocławek
prowadzi rozmowy na temat odłączenia od kujawsko-pomorskiego i przyłączenia
wraz z Częstochową do Łodzi. Wcześniej pojawiły się takie informacje na forum
toruńskim, ale nie wierzyłem.
Kurna politycy z B. i z T. byli zajęci przez cały czas sobą, wszystkie siły
marnując na wydzieraniu sobie kęsów , a tymczasem...
Jak już zauważyłem na forum łódzkim włocławskie to spory ciężar.Ani B. ani T.
nie są chyba na tyle silnymi ośrodkami by go udźwignąć.
Ciekawe,czy przyłączą nas do Gdańka ? Bydgosko-toruńskie będzie za małe,choć
gospodarczo niewiele stracimy,a statystyki wręcz się poprawią (np. bezrobocie ).
Obserwuj wątek
    • Gość: pepe Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: 213.25.90.* 14.08.01, 10:51
      kto zaciera? ja nie zacieram.
      • Gość: MONK Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.01, 10:56
        Do zmiany liczby i granic wojewodztw konieczna jest uchwalenie nowej ustawy
        (ew. nowelizacja). Porozumienie Lodzi z Wloclawkiem nie ma wiec znaczenia. Czy
        na prawde sadzisz iz w tym roku (wybory parlamentarne) albo w przyszlym (wybory
        do samorzadow), ktos bedzie chcial podejmowac tak niepopularne decyzje jak
        likwidacje wojewodztw?
        Co do samego Wloclawka to ja uwazam go raczej za obciazenie i podobnie bedzie
        traktowany w Lodzi. Co tak na prawde Wloclawek moze miec do zaoferowania (poza
        koszykowka oczywiscie)
        • Gość: włocławe Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 22:14
          np. Doskonałe bliskie miejsca do wypoczynku - mnóstwo lasów, jezior, Wisłę.
          otwarcie filii uczelni łodzkich,
      • hubar Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? 14.08.01, 14:04
        Kto zaciera to zaciera!

pozdrowy z Kołobrzegu
    • Gość: fin Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 14.08.01, 11:01
      Gość portalu: atomski napisał(a):
      > Zajrzałem sobie na forum łódzkie.Tam już zacięrają ręce,że ponoć Włocławek
      > prowadzi rozmowy na temat odłączenia od kujawsko-pomorskiego i przyłączenia
      > wraz z Częstochową do Łodzi.

Spokojnie kolego, kto prowadzi, jakie rozmowy, o czym Ty mówisz?

> włocławskie to spory ciężar.Ani B. ani T.
      > nie są chyba na tyle silnymi ośrodkami by go udźwignąć.

Łódź (bez obrazy, bardzo lubię Łódź) także nie jest bardzo silnym osrodkiem. Polityka rządu doprowadziła do tego, że
      miasta, które straciły status wojewódzkich są pomijane. Myslisz że od Łodzi Włocławek dostałby jakies urzędy czy
      inne konkretne rzeczy? Zapomnij.
      Sam bardzo ubolewam nad słabą pozycją Włocławka w województwie (uważam, że Bydgoszcz powinna "zbliżać"
      się do Włocławka a nie do Torunia). Zresztą o pozycji Włocławka pisalismy już na naszym forum w wątku
      " Dlaczego Wloclawek wypada tak baldo?" równo tydzień temu.
      Pozdrowienia dla Włocławka
      • Gość: atomski Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.08.01, 11:34
        Zajrzyj sobie lepiej na forum łódzkie.Co ci będę konstatował. Oni się cieszą,
        Włocławek też się cieszy,to nam chyba też pozostaje się cieszyć ,buhaaaahaaaa.
        p.s.Za rządów SLD to chyba faktycznie nie grozi nam podział,ale Buzkowi
        (Kuleszy)leżeliśmy na sercu. Chłopak jakby miał jeszcze trochę czasu na pewno
        by nas ugryzł...
        • Gość: fin Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 14.08.01, 12:43
          > Zajrzyj sobie lepiej na forum łódzkie.Co ci będę konstatował.

Własnie zajrzałem i co widzę? Jeden gosć niejaki Albert nakręca całą sprawe, a dyskutujesz z nim tylko Ty kolego
          atomski i praktycznie nikt więcej.

> Włocławek też się cieszy,to nam chyba też pozostaje się cieszyć ,buhaaaahaaaa.

Zajrzyj na forum Włocławka. Tam ten sam Albert (z Łodzi) rozpocząt temat przeniesienia Włocławka do Łódzkiego, ale
          sami Włoclawianie wyraźnie mu napisali, że są przeciw. Bez newr, Włocławek jest z nami.
          • Gość: atomski Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.08.01, 14:47
            Do fina:
            Po to jest forum by dyskutować (jak ktoś wcześniej już zauważył).Wcale nie
            Albert był pierwszy.Wcześniej podobne sygnały pojawiały się na forum toruńskim.
            Gdzie znajduje się forum włocławskie-kolego fin ?????
            Ja ciągle jestem zdania,że nie ma co trzymać na siłę.Pewnie,że jestem nieco
            urażony,że z nami jest im źle,ale jak nie to nie.
            Najśmieszniejsze jest to,że Łodz ma duzo swoich problemów.Teraz się
            cieszą:dokopiemy Warszawie,nasze województwo będzie obszarowo takie wielkie jak
            mazowieckie.Za dwa lata Włocławek będzie więc szukał dalej: może Szczecin ?
            Albo od razu Berlin,to bogate miasto,po co się rozdrabniać ?
            • Gość: atomski Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.08.01, 14:50
              Kurcze ,znowu jakiś burdel z tym serwerem.Moje posty gdzieś na górze...
            • Gość: fin Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 14.08.01, 16:02
              > Po to jest forum by dyskutować (jak ktoś wcześniej już zauważył).

Chodzi mi o to, że jak Albert cos pisze, to nie znaczy że tak jest. Prawie nikt w Łodzi go nie
              poprał i dyskutował tylko z Tobą.

> Gdzie znajduje się forum włocławskie-kolego fin ?????

Jest oczywiscie odnosnik ze strony głównej ale proszę oto link bezposredni:
              https://www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=243

> Ja ciągle jestem zdania,że nie ma co trzymać na siłę.Pewnie,że jestem nieco
              > urażony,że z nami jest im źle,ale jak nie to nie.

Pewnie że nie, dlatego należało puscić Toruń do Gdańska jak chciała większosć Torunian.
              A Włocławek nie chce do Łodzi (jeszcze raz odsyłam na forum Włosławskie).
          • Gość: W-ek Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 22:16
            takiego wała
    • Gość: Pontus Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.swipnet.se 14.08.01, 11:39
      Nie sa zbyt realistyczne rozmowy. Wloclawek nie pasuje do Lodzi, bo
      oznaczaloby´to, z stracilby swoje zaplecze w postaci Rypina i Lipna, ktore sa
      po drugiej stronie Wisly i z pewnoscia nie odeszly do lodzkiego. Ten region
      wyglada dobrze, a problemy Wloclawka sa w kazdym wojeowdztwie, wystarczy
      pogadac z Sieradzem, Piotrkowem i Skierniewicami.
      Szkoda Chojnic, Czluchowa i Wyrzyska. ten ostatni od czasow niemieckich
      zwiazany byl z Bydgoszcza.
      • Gość: Kix Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: 217.113.225.* 14.08.01, 12:03
        A może ważne jest zdanie mieszkańców Włocławka, nie wasze. A obawiam, ze za
        kadencji SLD przeprowadzenie tej zmiany będzie najprostsze. Skąd kandydyje
        Leszek Miller?
    • krotoss Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? 14.08.01, 12:57

> Ciekawe,czy przyłączą nas do Gdańka ? Bydgosko-toruńskie będzie za małe,choć
      > gospodarczo niewiele stracimy,a statystyki wręcz się poprawią (np. bezrobocie )
      > .

Czlowieku zastanow sie co mowisz gdybysmy nie mieli swego wojewodztwa to bylaby
      to gospodarcza katastrofa.Po pierwsze kase wydzielalby nam Gdansk a wtedy
      wiadomo, WZROSLO by BEZROBOCIE bo zlikwidowano by duzo urzedow,niektore firmy tez
      mogly by nie byc zainteresowane obecnoscia swoich filli u nas lub chocby nowe
      wybieraly by z tego wzgledu inne miasta-wojewodzkie.Biznes bardzo patrzy na takie
      rzeczy.Podupadlo by tez lotnisko-ktore mysle jest duza szansa dla naszego
      regionu.Zmalałby popyt na rynku wskotek odejscia bogatych ludzi z miasta-
      urzednikow itp.Mozna by tak wymieniac-skutek dla gospodarki bylby katrastrofalny.

KroTosS
      • Gość: Pontus Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.swipnet.se 14.08.01, 14:15
        Mysle, ze gdyby Leszek Miller bawilby sie w powiekszanie "swojego" wojewodztwa,
        to moze od razu wycofac sie z polityki. Mysle z calym szacunkiem dla Wloclawka,
        najstarszego duzego miasta w naszym regionie, ze Polska ma troche wiecej
        powaznych sparw do rozwiazania niz prznaleznosc wojewodzka Wloclawka.
        Jest to froga do nikad, ale po to jest forum aby o tym deskutowac.
    • Gość: xyz Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.08.01, 14:16
      Czy to nie jest tak,że ostatni wojewoda włocławski jeździł do Łodzi - bo chciał
      przyłaczenia Włocławka do Łodzi??? A czy ten sam pan nie jest obecnie
      wicewojewodą w Łodzi?? Jesli ktoś wie to niech potwierdzi lub nie.
      Czy nie jest to czasami podpuszczanie przez "ELYTY" danego miasta( w tym
      momencie Włocławka)??
      pozdrawiam Włocławek,Łódź
      • Gość: Pontus Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.swipnet.se 14.08.01, 14:52
        Panowie, pomysly w stylu Wloclawek z Lodzia sa pomyslami bardzo teoretycznymi,
        by to wyrazic delikatnie. Wloclawek jest miastem 3-4 razy mniejszym od
        Bydgoszczy. W Lodzkim bylby 7-8 razy mniejszy. Przy ktorej proporcji do stolicy
        wojewodztwa byloby trudniej? Powtarzam jednak, a co z Lipnem i Rypinem, tez do
        Lodzi? Niemozliwe. Wloclawek odciety od Lipna i Rypina? Niemozliwe
    • Gość: madar Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.pct.torun.tpnet.pl 14.08.01, 16:29
      Włocławek może od nas uciec tylko ,gdy zostanie zmniejszona liczba
      województw.Inaczej nie miało by to żadnego sensu -nikomu by to nie
      pomogło.Wiem,że są pomysły aby województw było 7-9(PO,i niestety SLD) -wtedy
      Łódź i Włocławek będą pod Warszawą.No i ok,ale co z nami wtedy będzie?
      • Gość: Pontus Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.swipnet.se 14.08.01, 16:37
        Nie sadze, aby SLD chcialo wykonac polityczne harakiri. Krytykuja reformy i
        zaczna robic wlasne? Ledwo sie regiony ulezaly, a znowu zaczeliby je zmieniac?
        Bzdura. Jezeli chodzi o PO, to moze Plazynski, Tusk i grupa gdanskich liberalow
        ma takie pomysly, ale nie ma sily politycznej.
        Na takie pomysly mam jedna odpowiedz. Chcecie duzych wojewodztw? Stolica duzego
        pomorsko-pomorsko-kujawskiego do Nowego lub Chelmna.
        Wolne zarty.Wszystko sa to propozycje bez sensu

• radca Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? 14.08.01, 16:39
          Moim zdaniem i tak jest za duzo Regionöw.
          no..ale ?

radca
          • Gość: Pontus Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.swipnet.se 14.08.01, 16:44
            Nie zgadzam sie. Przed wojna byla podobna ich liczba. Polska to nie Niemcy,
            pomysly landowe nie sa zdrowe, bo brak jest w Polsce tej tradycji. Poza tym
            landy niemieckie tez sa roznej wielkosci, np. Saara, Brema, Hamburg, Nadrenia-
            Palatynat. W Bawarii istnieja dwa duze miasta, jak frankonska Norymberga i
            bawarskie Monachium, ale nie znosza sie one serdecznie pomimo wspolnej
            krolewskiej przeszlosci.
            Jest dobrze tak jak jest.
            • radca Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? 14.08.01, 16:49
              Pontusie.

Nie znam sie na niemieckich LANDACH.Nie kierowalem sie wzorem niemieckich
              landöw.Czasy przedwojenne tez byly inne.Nie wszystko co bylo przed wojnä
              (lub wojnami) musi pasowac do dzisiejszej rzeczywistosci.

No,ale kazdy ma swoje zdanie.Ktos,kiedys powiedzial:"ile ludzi-tyle racji"

pozdrawiam
              radca
              • Gość: Pontus Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.swipnet.se 14.08.01, 16:51
                No ale w kazdym kraju istnieje cos takiego jak tradycja panstwowa. Ja mowilem o
                polskiej tradycji zaradzania krajem, ktora w postaci wojewodztw i powiatow
                siega sredniowiecza i sie oczywiscie rozwija. Dawne wojewodztwa byly mniejsze.
      • Gość: pepe Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: 213.25.90.* 14.08.01, 17:00
        chyba coś ci się pomyliło. Uważasz, że drugie co do wielkości miasto w Polsce
        nie będzie miastem wojewódzkim przy podziale na 7 woj.? To już absolutne
        political-fiction uprawiasz:)))
    • Gość: pepe Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: 213.25.90.* 14.08.01, 16:51
      Dzieją się rzeczy niesłychane. W ciągu ostatniego tygodnia dowiedziałem się o
      chęciach przyłączenia się do nas od ludzi z Częstochowy i Włocławka. Może pod
      Łodzią są jakieś złoża diamentów, o których raz po raz dowiadują się kolejni
      burmistrzowie. No nic, poczekajmy, kto będzie następny.
      pozdr.
    • Gość: Krzyżak Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.08.01, 17:47
      trudno ,a może wcale nie.Moze bedzie nam lepiej. Patrzę na to jak stary
      kapitalista, myslę ,że dla BiT byłaby to cudowna okazja do wybicia się.
      Co tu duzo kryc Włocławek nas dołował-mam na mysli tylko i wyłącznie gospodarkę.
    • Gość: Kix Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.toya.net.pl 14.08.01, 17:54
      Czy bydgoszczanie zapomnieli, że od kilkunastu lat żyjemy w państwie
      demokratycznym i nie oni będą decydować za innych. Jeżeli jest taka wola
      mieszkańców Włocławka i okolic (a taka naprawdę jest, każdy bywający czasem w
      tym mieście o tym wie), to żadna siła polityczna nie jest w stanie tego
      zablokować. Z tego co wiem, nieoficjalne rozmowy Zarządów Włocławka i Łodzi
      doprowadziły do znacznego zbliżenia stanowisk. Ale o złożeniu oficjalnego
      wniosku zdecyduje Rada Miasta. Wstępne konsultacje z samorządowcami Lipna i
      Rypina przyniosły ich deklaracje, że jezeli we Włocławku zostaną utworzone
      filie wszystkich instytucji wojewódzkich, miejscowości te również pójdą drogą
      Włocławka. We Włocławku zostaną utworzone również filie łodzkich uczelni.
      • Gość: Thomek Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.01, 18:31
        A skąd Łódź i Włocławek(przede wszystkim) wez mą na to pieniądze?
        Bo jeśli tak jak napisałeś mogą decydować sami o sobie to niech też za siebie
        płacą.

Obiecanki, że w Włocławku a tym bardziej w Rypinie i w Lipnie zostaną utworzone
        filie urzędów wojwódzkich można włożyć między bajki.

Jeśli Włocławek chce odjeść nie ma sprawy, niech weźmie też ze sobą Grudziądz.
        Przynajmniej statystyski Nam się poprawią. Region będzie mniejszy, ale za to
        prężniejszy gospodarczo.

• Gość: Kix Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.toya.net.pl 14.08.01, 18:46
          Filie i delegatury będą tylko we Włocławku, tak jest przecież w Skierniewicach,
          Piotrkowie i Sieradzu. Podobno wicewojewoda łodzki ma być z Włocławka.
          • radca Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? 14.08.01, 18:48
            Znowu kociol.

radca
            • Gość: Krzyżak Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.08.01, 21:11
              Thomek jak chcą iść .Z Bogiem.Tak jak napisałeś sami BiT damy sobie razem
              lepiej radę.
              • Gość: atomski Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.01, 21:54
                Niech idą.
                My tu sobie zrobimy księstwo.Takie małe,ze szlabanami,własnymi przepisami,cłem
                na resztę Polski.Trochę na wzór Księstwa Łeby,ale lepsze. Mamy
                demokrację ,nie ? Szybko to przegłosujmy,złóżmy wniosek w Sejmie...
                • Gość: Krzyżak Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.08.01, 22:06

> Niech idą.
                  > My tu sobie zrobimy księstwo.Takie małe,ze szlabanami,własnymi przepisami,cłem
                  > na resztę Polski.Trochę na wzór Księstwa Łeby,ale lepsze. Mamy
                  > demokrację ,nie ? Szybko to przegłosujmy,złóżmy wniosek w Sejmie...

• Gość: Kix Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.toya.net.pl 15.08.01, 19:40
                    Lata w kujpomie to dla Włocławka stracone lata. Czy tak stało się np. w
                    Piotrkowie w łódzkiem? NIe.
                    • Gość: Thomek Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.01, 20:00
                      A coz takiego stało się w Piotrkowie Trybunalskim?
                      • Gość: Dubler Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? Z Bogiem IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 15.08.01, 21:23
                        Nigdy nie byłem zwolennikiem włocławka z Kujpom.Dlatego mówię z Bogiem
                        Twoarzysze.
                        • radca Re: WŁOCŁAWEK - bädzcie z nami 15.08.01, 21:28
                          Ja jestem jednak za ZGODÄ.
                          Jestem przekonany,ze bedziemy jeszcze wspaniale wspölpracowac.

pozdrawiam
                          radca
                          • Gość: Dubler Re: WŁOCŁAWEK - bädzcie z nami IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 15.08.01, 21:37
                            Radco przeciez ja nie mówiłem o niezgodzie tylko o wolnym wyborze Włocławka.
                            W dalszym ciągu uważam ,że Włocławek powinien dołączyć do Łodzi.O ile pomietasz
                            tak było w pierwszej wersji .
                            Jeżeli Ty Radco boisz się tego powiedzieć, powiem to ja.Taki balast jak
                            Włocławek jest nam zbyteczny.Tym bardziej ,że Włocławek wyraża taką wolę.
                            I nie oszukujmy się- B. z T będzie łatwiej piąć się w górę na drabinie
                            gospodarczej.Jeżeli tego Radco nie zauważasz to jesteś zwykłym populistą.
                            • radca Re: WŁOCŁAWEK - bädzcie z nami 15.08.01, 21:48
                              Dublerze.
                              Ty möwisz o balascie.Czy tego nikt nie wiedzial wczesniej ? Czy moze jest to
                              tylko jakas propaganda ? Ktos przeciez podejmowal decyzje,byly negocjacje.
                              No i co ? Znowu klapa ? Na nowo sie dzielic ? Na nowo kroic Polske ?
                              Jedni sä bogaci,inni jeszcze bogatsi,a inni bardzo biedni.Nadeszla moda-
                              tak jak to bywalo nieraz w zyciu: " BOGATY CHCE TRZYMAC Z BOGATYM "
                              Jesli ktos biedny ?-to "moze ....?

Moim zdaniem,jesli juz nastäpil podzial -to röbmy tak,aby ciägnäc razem "ten
                              wözek".

Byl podobny przyklad we Wloszech; bogatszy region chcial sie odläczyc od
                              biedniejszego.Takie przyklady byly röwniez gdzie indziej.

Piszä niektörzy,ze "taka jest wola WLOCLAWKA" ?

radca
    • Gość: mak Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: 217.96.43.* 15.08.01, 21:41
      Zrobic referenda.Wloclawek do Lodzi, Torun do Gdanska. Taki bylby
      prawdopodobnie wynik. Jest demokracja czy nie. Niech wypowiedza sie ludzie,a
      nie politycy.
      • radca Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? 15.08.01, 21:51
        Juz czytalem röwniez na Forum o Släsku i Galicji.
        Przeciez to prowokacje.

radca
        • Gość: mak Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: 217.96.43.* 15.08.01, 21:54
          Jest to dyskusja i tylko dyskusja. Prowokacja to brzmi jak z minionej epoki.
          Jeszcze 10 lat temu byli sami prowokatorzy. Nie kolego ,my tylko dyskutujemy.
          • radca Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? 15.08.01, 22:08
            Möwisz,ze "prowokacja" byla 10 lat temu ?
            Ja znam tamte czasy i nie musisz mi ich przypominac.Lecz jak nazwiesz same
            takie hasla rzucane o rozläczaniu sie ? Podzial,podzial i podzial.
            Ja odrözniam co to jest dyskusja,a co rzucanie hasel i obrzucanie sie
            pretensjami.

radca
      • Gość: Włocławe Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 22:20
        święte słowa
    • Gość: PIT Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.01, 23:00
      Wejdźcie na forum włocławskie i zobaczcie co na ten temat powiadają włocławscy
      internauci. Uważam, że większość włocławian nie chce przenosin do Łodzi. Gdzie
      stolica Kujaw wschodnich ma się znaleźć jak nie w woj. KUJAWSKO-pomorskim ?
    • Gość: PIT Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.01, 23:03
      Poza tym miasto Włocławek to nie wszystko. A co z powiatami byłego woj.
      włocławskiego ? Czy np Aleksandrów Kuj., czy Lipno chce do Łodzi ? Wątpię.
      • Gość: WŁOCŁAWE Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.toya.net.pl 16.08.01, 01:24
        Koledzy z Bydgoszczy! Nie Wasze zdanie się będzie liczyć. A jak sami
        dopisujecie w forum włocławskim to tak jest. Już sondaże w 1998 wskazywały, że
        zwolennicy woj. łódzkiego mają we Włocławku zdecydowaną przewagę. Co do Lipna i
        Aleksandrowa - pójdą z nami. Przecież nie będą musieli jeździć do Łodzi, bo
        delegatury urzędów będą we Włocławku.
    • Gość: PIT Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.01, 08:29
      Jak na razie zauważyłem na forum włocławskim, bydgoskim i toruńskim,że jedynym
      gościem z Włocławka, który agituje za odłączeniem Włocławka od kuj.-pom-u jest
      WŁOCŁAWE. Na forum włocławskim jest więcej rodzimych głosów za pozostawieniem
      W. na Kujawach. Co do wypowiedzi niektórych internautów bydgoskich i toruńskich
      to wydaje mi się, że są oszołomiaste. Włocławek wcale nie jest ciężarem dla
      województwa. Bez niego nasze woj. będzie okaleczone. Co do mitów o bezrobociu w
      byłym woj. włocławskim to porównajcie np z Grudziądzem - 27 % bezrobocia,
      Włocławek i Inowrocław - 20 %, Bydgoszcz i Toruń 12 %. Skończmy wreszcie z
      mitami i stereotypami. Rzeczywistość jest bardziej złożona niż się to niektórym
      wydaje. Od operatywności lokalnych elit zależy rozwiązywanie problemów. Zamiast
      wymądrzać się i patrzeć z góry na Włocławek, pomyślmy lepiej jak włączyć go,
      jak również Grudziądz do NETBiT-u. Tą ostatnią uwagę adresuję do bydgoszczan i
      torunian.
      • Gość: fin Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 16.08.01, 08:52
        Gość portalu: PIT napisał(a):
        > Jak na razie zauważyłem na forum włocławskim, bydgoskim i toruńskim,że jedynym
        > gościem z Włocławka, który agituje za odłączeniem Włocławka od kuj.-pom-u jest
        > WŁOCŁAWE.

No i niestety niejaki Krzyżak wypisuje na ten temat dziwne rzeczy. Kolego z Torunia. Nam w
        Bydgoszczy Włocławek był zawsze bardzo bliski. Znacznie bliższy niż Toruń. I nic się tutaj nie
        zmieniło. Daj sobie więc spokój z agitacją przeciw Włocławkowi.
        Obecnie jest dużo naszej, Bydgoszczan winy, że Włocławek pozostał jakby na uboczu,
        zapomniany przez władze wolewództwa.
        To musi się zmienić.
        Pamiętajmy o tym, że województwo nasze istnieje tylko dzięki Wlocławkowi. Gdy sprawy
        województw się roztrzygały, tylko Włocławek i Inowrocław stały murem za nami. Bez tego, przy
        nieprzychylnej postawie Torunia i Grudziądza (które chciały do Gdańska) województwo nigdy by
        nie powstalo.
        Musimy o tym pamiętać bo Włocławek i Inowrocław to nasi sojusznicy.

> to wydaje mi się, że są oszołomiaste. Włocławek wcale nie jest ciężarem dla
        > województwa. Bez niego nasze woj. będzie okaleczone. Co do mitów o bezrobociu w
        > byłym woj. włocławskim to porównajcie np z Grudziądzem - 27 % bezrobocia,
        > Włocławek i Inowrocław - 20 %, Bydgoszcz i Toruń 12 %. Skończmy wreszcie z
        > mitami i stereotypami.

Otóż to własnie. Przypomnijcie sobie, że podczas porównywania dochodu trzech starych
        województw (włocławskiego, toruńskiego i bydgoskiego) różnice w dochodzie na osobę były
        bardzo niewielkie. Nikt tu dla nikogo nie jest obciążeniem.
        • radca Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? 16.08.01, 11:11
          Ja juz röwniez zaprosilem do NETBiT-u Przyjaciöl z Wloclawka oraz Ciechocinka.
          To dobry pomysl,aby röwniez zaprosic Grudziädz.

Co o tym myslicie ?

radca
      • Gość: WŁOCŁAWE Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.toya.net.pl 16.08.01, 11:37
        Przecież nie jesteś z Włocławka. Traktujecie nas instrumentalnie. Potrzebni Wam
        jesteśmy, jak Wam sie pali grunt pod nogami. Nie będziemy w kujpomie tylko po
        to, aby istniał. To województwo to jest chory człowiek Polski. Poza tym czytaj
        uważnie forum, ile osób Z WŁOCŁAWKA jest za.
    • Gość: Kix Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.toya.net.pl 16.08.01, 11:39
      Przecież można zrobic referendum. Już w 1998 wygrałaby Łódź (tak było w
      pierwotnych planach)
      • Gość: Dubler Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.08.01, 15:57
        No i jak sie macie panowie Fin i Radca po ostatnich wypowiedziach.
        Nic nie szkodzi.......
        • Gość: fin Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 16.08.01, 16:30
          Gość portalu: Dubler napisał(a):
          > No i jak sie macie panowie Fin i Radca po ostatnich wypowiedziach.

Ja bez zmian.
          Kolega WŁOCŁAWE jest rozżalony na nas (i ma dużo racji pisalem o tym w moim poprzednim poscie) tak jak był do tej
          pory.
          A Kix podaje dane, których nie da się sprawdzić. Ja sądzę, że są nieprawdziwe. A potwierdzeniem moich słów jest
          forum Włocławka, gdzie wszyscy!! piszący z Włocławka (a jest ich 3) wypowiadają się za kujpomem.
          Wszyscy wypowiadający się przeciw (Albert, WŁOCŁAWI oraz Kix) mają ten sam adres: toya.net.pl Zajrzałem na
          stronę tej firmy. Prowadzą działalnosć tylko w 4 miastach: Łodzi, Kutnie, Mysłowicach i Przemyślu.
          A więc ci goscie są prawdopodobnie z Łódzi. Gdybym się mylił (w co raczej wątpię) to w najgorszym razie jest
          równowaga (3:3).
          I co kolego Dubler, zgadza się?
          Nic nie szkodzi....... :)))
          • Gość: Dubler Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC kolego Fin IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.08.01, 16:37
            Poczekamy ,zobaczymy. :))
            Ja bym palca nie dał,że tak się jednak stanie.Jest dużo prawdy w tym co pisze
            Wloclawe.To co było do rodzielenia ,zostało rozdzielone.Włocławianie jak mówi
            sie bardzo nie elegancko stanowią masę do głosowania.
            Bo gdybym Ciebie zapytał Finie co takiego dostał Włocławek od BiT.To co byś
            odpowiedział ? :)))
            • Gość: fin Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC kolego Fin IP: *.atr.bydgoszcz.pl 16.08.01, 16:51
              Gość portalu: Dubler napisał(a):
              > Bo gdybym Ciebie zapytał Finie co takiego dostał Włocławek od BiT.To co byś
              > odpowiedział ? :)))

To ja bym Ciebie zapytał : a co dostał T. od B. albo B. od T.?? Nic. Tak się składa, że generalnie nic się nie dostaje.
              Wszystko trzba sobie wywalczyć. Tak jest wszędzie. Włocławek miałby z tym problemy również w Łódzkim (myslę,
              że wynika to ze słabosci ich elit, pisałem o tym w wątku "Dlaczego Wloclawek wypada tak baldo?" i nie chcę się
              powtarzać).
              Inna sprawa, że my, Bydgoszczanie powinnismy patrzeć na Włocławek bardziej przychylnie przy rozdziale np.
              urzędów. Bo to nasi, Bydgoszczy SOJUSZNICY a sojusznika należy szanować.
              • Gość: margot Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC kolego Fin IP: *.pct.torun.tpnet.pl 17.08.01, 16:18
                Trzeba było myśleć o korzystnym dla Włocławka rozdziale urzędów troszeczke
                wcześniej.Teraz to już po ptokach kolego Fin.Toruń o tym pomyslał i dzięki temu
                Włocławek ma chociaż parę urzędów o randze wojewódzkiej.Natomiast od swojego
                rzekomego sojusznika dostał 0(słownie: nic).Wstyd panie bydgoszczanie!
                • Gość: fin Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC kolego Fin IP: *.atr.bydgoszcz.pl 17.08.01, 17:48
                  Gość portalu: margot napisał(a):
                  >Teraz to już po ptokach kolego Fin.Toruń o tym pomyslał i dzięki temu
                  > Włocławek ma chociaż parę urzędów o randze wojewódzkiej

Toruń cos dał Włocławkowi?? Ale się usmiałem. Toruń nie dosć, że nic nie dał, to załatwił likwidację sądu i
                  prokuratury we Włocławku i podporządkowanie ich Toruniowi (pozostały filie toruńskiego sądu i prokuratury).
                  I tu chyba po raz pierwszy Włocławscy poslowie zadziałali i są szanse na odkręcenie sprawy. Oby się udało.

• Gość: margot Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC kolego Fin IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.01, 22:09
                    Uuuuuuuuuuuuuuu!Kolego fin!Ciężkie działo wytoczyliście!
                    Kontratakujecie bezczelnie,ale nie ze mną te numery!
                    Zaiste szaleńczy ten wasz kontratak,pewnie nie macie innego wyjścia
                    -wszak żadnej obrony nie posiadacie na MÓJ ATAK.A może się mylę?
                    TTTak?Proszę bardzo - ostatnia szansa:wskaż te instytucje
                    wojewódzkie,których siedziby (nie filie!) wasze miasto
                    przekazało Włocławkowi.Jeżeli masz z tym problemy(nie dziwię się!),
                    to wskaż jakiekolwiek dobro,którym obdarzyliście owe miasto.
                    O tym co Toruń odebrał Włocławkowi lepiej więcej nie wspominaj,
                    bo przedstawię ci bardzo długą listę tego co twoje miasto odebrało
                    grodowi przy tamie.A odnośnie tego co Włocławek uzyskał dzięki
                    Toruniowi to podam tylko WSHE(dzięki UMK),wojewódzkie instytucje
                    (te podległe samorządowi wojewódzkiemu jak np.ZWMW,czy RBPP
                    - jeżeli popełniłam błąd w skrótach to przepraszam,w każdym razie
                    wymienione przeze mnie instytucje zajmują się melioracjami wodnymi
                    i planowaniem przestrzennym) oraz masę świetnie wykształconych
                    na UMK i ukształtowanych przez Toruń ludzi,odważnie i skutecznie
                    broniących dobra Włocławka(jeśli oczywiście tego chcą i gdy jest
                    sens),czy to we Włocławku,czy w Warszawie,czy jak ja w Toruniu.
                    To co,kapitulujesz kolego fin?
                    PS.Żeby ułatwić ci decyzję,wyjaśnię ci z kim masz doczynienia:
                    rodowita włocławianka,torunianka od lipca 1995,dyplom UMK(dwa fakultety)
                    i Oklahoma University,świetna praca(i płaca)-mogę pilnować spraw
                    Włocławka,absolutna pewność siebie(i bezczelność absolutna w pozytywnym
                    znaczeniu),jadowity język i brak skromności oczywiście.Taka jestem.
                    Aha,bronią palną posługuję się równie dobrze jak nożem kuchennym.
                    Także lepiej poddaj się kolego fin,bo rozgniotę jak robaka!
                    • Gość: Jonek Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC kolego Fin IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 00:04
                      To zabrzmiało jak propozycja... Niestety, Fin chyba się wystraszył.
                    • Gość: Kevin Re: Do "skromnej" Margot IP: *.telia.com 18.08.01, 03:00
                      Skromnosc kolezanke zdradzila. Jestesmy wszyscy rowni, ja przed kolezanka nie bede sie dowartosciowywal
                      na temat meritowi i ukonczonych uczelni. No coz. Oklahoma City slynie raczej ze slynnych eksplozji i
                      niehumanitarnych kar smierci, a nie z uniwersytetu. Wole Harvarda, Columbie i Princeton.
                      Samochwalba kolezanki to brzmi raczej nie pewnoscia siebie, a prowincjonalnoscia. Po Harwardzie bylaby
                      kolezanka skromniejsza, bo wiedzialaby czego nie wie. Po Oklahomie i UMK wydaje sie kolezance, ze wszystko
                      wie. Ta bywa. Jasne jest, ze Torun wchlonal Wloclawek. I nie mam o to pretensji do Torunia, ale raczej pretensje
                      o slabosc do Wloclawka. Wystarczy zobaczyc jak aktywni sa na tym forum. Do taka Polska z cyklu: nie dali nam,
                      zabrali, oszukali, nie dowiezli. Trzeba najpierw samego cos dac.
                      Czyzby kolezanka dobrze sie czula w wojewodztwie pomorskim, jak chcial Pan Minisister Kulesza. Wloclawek i
                      morze. Taki piekny hemingwayowski temat.
                      Do roboty kolezanku. Roszczenia przyjda pozniej. Najpierw dajcie cos z siebie.

• Gość: Krzyżak Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.08.01, 19:52
      Drogi Finie!Przestańcie się licytować kto komu coś dał lub nie.To niepowazne.
      Chyba ,że traktujesz to jako nabijanie postów to co innego.
      • Gość: fin Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 18.08.01, 08:22

Gość portalu: Krzyżak napisał(a):
        > Drogi Finie!Przestańcie się licytować kto komu coś dał lub nie.To niepowazne.

Drogi kolego. Masz dużo racji, że to niepoważne. Ale jak spojrzysz na moje posty, to możesz tam
        przeczytać, że ja dałem się sprowokować dopiero koleżance margot (tak mnie rozbawiła z tym
        dawaniem czegos Włocławkowi przez Toruń że nie wytrzymałem i skrybnąłem o przeniesieniu
        urzędów sądu i prokuratury z W. do T.) A przedtem nie poruszałem tematu w aspekcie Torunia a
        wyłącznie w aspekcie Bydgoszczy. Bo jak już napisałem, uważam, że to my, Bydgoszczanie
        powinnismy wspierać Włocławek. A nie wspieramy, a że Toruń także garnie pod siebie (tak samo
        jak B.) to zupełnie inna sprawa.

A teraz do margot.
        Piszesz w swoim poscie:
        > oraz masę świetnie wykształconych
        > na UMK i ukształtowanych przez Toruń ludzi,odważnie i skutecznie
        > broniących dobra Włocławka(jeśli oczywiście tego chcą i gdy jest
        > sens),czy to we Włocławku,czy w Warszawie,czy jak ja w Toruniu.

Niezłe wodolejstwo. No i gdzie ci ludzie bronią interesów Włocławka?? Przez ostatnie 10 lat
        Włocławek prawie wyłącznie traci. Jedyny przykład, kiedy polityk z Włocławka potrafił ruszyć swoje
        4 litery i próbować zrobić cos dla miasta to własnie odkręcanie sprawy wyprowadzki siedzib sądu i
        prokuratury z Włocławka. Ale to robi poseł Skrzypek z AWS ( nie znam życiorysów Włocławskich
        polityków ale chyba człowiek ten nie miał nic wspólnego z UMK).
        Spójrz jeszcze na swoje posty. Jako kto Ty się wypowiadasz? Może i pochodzisz z Włocławka, ale
        wygląda na to, że czujesz się już Torunianką. Drenaż mózgów: to to, na co Włocławek cierpi
        najbardziej. Z powodu braku szkół wyższych z Włocławka uciekają ludzie na studia do innych
        miast i bardzo wielu już nie wraca. Wygląda na to, że Ty jestes tu klasycznym przykładem.
        A Ty jeszcze sugerujesz, że taki drenaż jest dla Włocławka korzystny. Koleżanko bez żartów.
        Zresztą Bydgoszcz ma podobny problem jak Włocławek. Z kilkunastu moich znajomych, którzy
        wyjechali na studia do Poznania wróciło tylko 2. Uważany za najbogatszego obecnie Polaka, pan
        Kulczyk pochodzi z Bydgoszczy. Tu skończył liceum i wyjechał na studia do Poznania.
        Oczywiscie po studiach został tam i czuje się Poznaniakiem, wspiera UAM i inne instytucje tego
        miasta. O Bydgoszczy zapomniał, tak jak Ty i inni emigranci z Włocławka w nawale pracy i
        dorabiania się w innym miescie zapomną o swoim rodzinnym miescie.
        • Gość: Yahagi Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.kielce.tpsa.pl 18.08.01, 20:39
          Wiecie co ...?? Przczytałem wszystko co w w/w temacie napisano i jestem pod
          wrażeniem. Wy (zarówno w B. jak i T.) macie okrutnie pofixowane ambicje.
          ... I to strasznie; wypowiadam to całkiem poważnie (teraz już sam nie wiem, czy
          adressatem jest ogół, czy raczej reszta mieszkańców T. i B.). Takiego
          zacietrzewienia, krótkowzroczności i pustostanów trudno szukac w relacjach
          Kielce-Radom. A myślałem, że to u nas głupota wspieła się na wyżyny...

Już zacząłem byc pod wrażeniem inicjatywy NETBiT, ale wypowiedzi dotyczące
          Włocławka posadziły mnie na ziemię. Chcecie oddać Włocławek, bo jest mniejszy,
          biedniejszy, ma bezrobocie, i jako ''trzeci'' nie może sie dopchać do koryta ?
          Przeszkadza Wam, zaniża średnie ... tak ?

Jeja... to tak jakby ktoś w 1998 powiedział : Starachowice do Mazowsza, bo ma
          ogromne bezrobocie i 0 (zero) szans na rozwój. Ale całe szczęście w Kielcach
          taki pustaków nie było; Starachowice mają SSEkonomiczną, napływa kapitał,
          bezrobocie spada... miasto - to fakt - rzutem na taśmę - ale znów się rozwija.
          Bo mądrzy ludzie zarówno w Kielcach jak i Starachowicach szukali sposobu
          wyjścia z sytuacji... Chcieli, widzieli taką potrzebę... pewnie że łatwiej było
          machnąć ręką i wypiąć się ...

Dumny jestem z tego, że świętokrzyskie - choć niewielkie - to nikt nie planuje
          z niego uciekać; każdy widocznie czuje się na tyle ważny i potrzebny, że widzi
          swoje miejsce w regionie. Naprawdę bardzo się cieszę, że u nas nie ma takich
          problemów... dopiero teraz (dzięki Wam) to zauważyłem i zacząłem doceniać.

Wy chyba w tym kuj/pom za dużo ''potencjału'' macie. Jeżeli Włocławek chce
          secesji - to nie jest ''jego'' problem. To Wasz problem; to T. i B. nie stworzyły
          odpowiednich warunków do współistnienia. Łódź nie jest miastem bogatym - jest
          tylko baaa...rdzo duża. Ale może tam Włocławek bedzie bardziej ceniony ...??

• krotoss Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? 18.08.01, 20:56
            Yaghi prosze Cie tylko abys nie ocenial Bydgoszczy tak sorowo szczegolnie
            biorac pod uwage ilosc osob wypowiadajacych sie w tym watku-nie wszyscy mysla
            tak samo.

Pozdrawiam Kielce

KroTosS
          • Gość: atomski Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 21:06
            Kochany scyzoryku.Jedno czytanie widać nie wystarczyło do zrozumienia
            problemu.Spróbuj ponownie.Tu nie ma mowy o podobnym dymie jak między Kielcami i
            Radomiem.Zaglądam na Wasze forum często i ten wątek tutaj to pryszcz w
            porównaniu z Waszą zajadłością.
            A teraz streszczenie wątku:
            1.Info o chęci odejścia Włocławka z kuj-pom. Ni z gruchy ni z
            pietruchy.siedzieli do tej pory jak mysz pod miotłą.
            2.Potwierdzenie od Włocławian,że mają nas gdzieś.
            3.Dyskusja, co z tym fantem zrobić.
            Tu też pojawiły się głosy ( w tym moje),że jest demokracja i żeby nie
            zmuszać.Jak chcą odejść, trudno (choć przykro).
            4.Pierwsze głosy,że jednak Włocławianie jakoś nie bardzo do Łodzi.
            5.Wielka konsternacja
            6.Wątek schodzi powoli na boczne tory,dochodzi do kilku bezpośrednich ataków na
            konkretne wypowiedzi (raczej osoby ).Ciągle jest jednak poziom nie do
            osiągnięcia podczas dyskusji Kielczan z Radomianami.
            7.Kolega z Kielc insynuuje ,że :
            Wiecie co ...?? Przczytałem wszystko co w w/w temacie napisano i jestem pod
            wrażeniem. Wy (zarówno w B. jak i T.) macie okrutnie pofixowane ambicje.
            ... I to strasznie; wypowiadam to całkiem poważnie (teraz już sam nie wiem, czy
            adressatem jest ogół, czy raczej reszta mieszkańców T. i B.). Takiego
            zacietrzewienia, krótkowzroczności i pustostanów trudno szukac w relacjach
            Kielce-Radom. A myślałem, że to u nas głupota wspieła się na wyżyny... itd.
          • radca Re.do Yahagi 18.08.01, 22:00
            Przeczytaj wszedzie moje wypowiedzi dotyczäce WLOCLAWKA.Mysle,ze zmienisz
            zdanie.Ja röwniez jestem czlonkiem NETBiT i mam swoje zdanie,ktöre juz wyrazalem
            na Forum.

Napewno nie jest tak,jak zle myslisz.

pozdrawiam Cie
            radca
        • Gość: Pontus Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.swipnet.se 19.08.01, 12:09
          Czesc Finie,
          Podziwaima Ciebie za taktowosc i spokoj, bo p.Margot nie odznacza sie zbytnia
          kultura osobista, a raczej prezentuje dosc bazarowa pewnosc siebie. Takie jest
          jednak prawo tego forum, ze kazdy ma prawo sie wypowiedziec. Dyskusja na tym
          poziomie jest jednak bez sensu. Dyskusja wymaga pewnych zasad kultury. P.Margot
          zapomina, ze trzeba wyczyscic buty zanim sie zostanie wpuszczonym na salony.
          Calkowiecie zgadzam sie z Twoim rozumowaniem i nie pozwolmy, aby taki
          napastliwy ton pseudoobronczyn nie wiadomo skad obnizyl nasz poziom dialogu.
          • Gość: Krzyżak Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.08.01, 20:58
            Pontusie dawno się nie odzywałeś ,ale jak już coś napiszesz to jest to coś
            czarującego. Po trzech tygodniach wątku NetBiT pisać w takim tonie na Margot to
            duży nietakt z Twojej strony.Ciekawe dlaczego chcesz w to wszystko wciągnąć
            Fina? Ostatnio po powołaniu NetBiT odzwyczailiśmy sie od tego rodzju przejawów
            chamstwa na forum. Myślę,że powinieneś przemyśleć swoją wypowiedz i naturalnie
            przeprośić Margot .
            Pozdrawiam.
    • Gość: margot Re: DO KOLEGÓW FIN I KEVIN IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 23:22
      To było pewne jak w banku!Kolega fin zamiast odpowiedzieć na
      konkretne pytanie,czepia się moich odpowiedzi.To już przerabialiśmy,
      kolego fin.Jeśli tak ma wyglądać nasz dialog to ja dziękuję.
      Napewno nic nie stracę jeżeli po raz kolejny ignorancję potraktuję
      ignorancją-taka już z natury jestem.A może kolega fin,po prostu,
      nie rozumie co ja do niego mówię(o przepraszam-piszę).I jeszcze ten
      zarzut lania wody.Kto tu leje wodę kolego fin.Czy ta osoba,
      która z życia i pracy zna specyfikę Włocławka i jego problemy,
      czy też ta,której znajomość kujawskiego grodu opiera się o durne
      stereotypy(z którymi walczę również w Toruniu) i która wymiguje się
      od odpowiedzi na kłopotliwe pytanie.A poza tym,to że mieszkam
      w Toruniu nie znaczy wcale,że Włocławek już mnie nie interesuje.
      Przecież tam nadal mieszkają moi rodzice,siostra,bracia
      i moi przyjaciele!Odnośnie twojej wizji drenażu mózgów - siostra
      i brat wrócili do Włocławka po studiach w Toruniu i nieźle sobie
      żyją.Jak widać,nie zapomnieli o swoim rodzinnym mieście i tu
      się rozwjają.No to,kolego fin,na razie z tobą skończyłam.
      Teraz uprzejmie wróć na początek postu i jeszcze raz go przeczytaj,
      najlepiej głosno,żeby go lepiej zrozumieć.Ja w dalszej części postu
      zajmę się swoim ziomkiem o pseudonimie Kevin.A więc kolego Kevin,
      przyjmij poniższe do wiadomości.Nie jesteśmy równi,ja jestem równiejsza
      (czyt.lepsza od ciebie).Oklahoma University należy do elitarnego grona
      100 najlepszych uniwersytetów w USA(na kilkaset istniejących).
      Poza tym liczy już sobie prawie 100 lat.Wystarczy?Co do UMK
      -spójrz sobie w rankingi("Rzeczpospolita" albo "Wprost").Żeby było
      szybciej-wyjaśniam:należy do piątki najlepszych uniwersytetów w Polsce,
      a w Polsce północnej nie ma sobie równych.Wystarczy?A co ty skończyłeś
      kolego Kevin?Pewnie Harvard,bo pewnie wiesz czego nie wiesz.
      Dobra rada kolego Kevin:zmień się.Najlepiej pójdź na studia.
      Może wtedy zrozumiesz delikatną róznicę między zakłamana
      prowincjonalną skromnością a wielkomiejską potrzebą bycia pewnym
      siebie.Kolega Kevin się nie martwi - ja też przeszłam ten proces.
      Gdy takich jak ja będzie więcej,nikt bezkarnie Włocławkowi w kaszę
      dmuchać nie będzie.Odwagi kolego Kevin!

• Gość: Kevin Re: DO KOLEGi FINA IP: *.telia.com 20.08.01, 00:30
        Nasze forum jest otwarte dla wszystkich, co nie znaczy, ze mamy obowiazek powaznie
        traktowac wszystkie "przypadki". Kolezanka Margot w konwencji z utworow Marii Czubaszek zapomina,
        ze formula, jak slusznie napisal Pontus, bazarowa i tupeciarska po pierwsze nie pasuje do tego
        forum, po wtore swiadczy o niskim poziomie kultury osobistej tejze. Konwencja jej wypowiedzi jest
        malo "uniwersytecka" pasuje raczej do miejsc mniej nobliwych. Dlatego, drogi Finie, pozwolisz, ze nie
        bede tej kolezance udowadnial wyzszosci moich uniwersytetow (wyszlo cos w konwencji Gorkiego), a
        byly ich trzy i to calkiem nobliwe, jak rowniez wywnetrzal na temat dodatkowych meritow
        intelektualnych. Nie obnizajmy wiec lotow tego forum i ignorujmy takie malo kulturalne i nie
        dowartosciowane osobki, ktore wszem i wobec staraja wmowic, ze wlasnie sa dowartosciowane.
        Nie zmienia to oczywiscie potrzeby dyskusji na tematy bydgosko-torunsko-wloclawskie, tym bardziej,
        ze wlasnie podjeto decyzje w Warszawie o przywroceniu sadu okregowego we Wloclawku, ktory
        wczesniej zostal zlikwidowany i wloczony do sadu okregowego w Toruniu.
        Poniewaz wyjezdzam jutro do Portugalii na zasluzone wakacje zegnam sie na dwa tygodnie i
        pozdrawiam w nadziei, ze po powrocie forum bydgoskie bedzie juz w scislej trojce.

• Gość: Cheech Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.wloclawek.dialup.inetia.pl 19.08.01, 00:30
      Ale tu strasznie pieprzycie!
      Na szczęscie (lub i nie) we Włocławku na ten temat prawie nikt nie mówi, a to
      że jeden podżegacz z Łodzi wystepujący pod różnymi ksywkami (Albert, Włocław,
      itd.)zasiał taki zamęt to juz tylko i wyłącznie jego sukces a wasze
      zmartwienie. Ja będąc mieszkańcem Włocławka mam niezly ubaw czytając te wywody,
      nawet udzieliłem parę wypowiedzi na forum, bo strasznie to gdybanie mi sie
      spodobało (oczywiście jako temat rozrywkowy). Mam nawet taką teorię, że ten
      Albercik lub Włocław (jak go zwał tak go zwał) to nikt inny jak sam były
      wojewoda włocławski z AWS-owskiego namaszczenia, niejaki Gulin, któremu kończy
      sie obecnie kontrakt wicewojewody łódzkiego, ale tak mu sie to spodobało, że
      chciałby wrócić na stare śmieci jako pół włocławianin i pół łodzianin w
      charakterze przedstawiciela rządu w Łodzi z filią we Włocławku. Pragnie on
      wykorzystać niezadowolenie mieszkańcow Włocławka z zaistniałej obecnie sytuacji
      polityczno-gospodarczej i spowodować by włocławianie sami zechcieli przyłączyc
      się do Łodzi. I tyle...
      P.S. Temat ten przeija sie przez forum toruńskie, włocławskie, łodzkie i
      bydgoskie. Miłej zabawy, pozdrawiam!
      • Gość: atomski Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.01, 01:20
        Margot- jesteś bardzo w sobie zadufana.
        Żygać się chce od tej Twojej pewności siebie i przechwałek.
        Po co Kevin ma z Tobą dyskutować?
        I tak do Ciebie nic nie dociera.Zupełnie nic.

Cheech- nasz kochany ziomalu, to smutne,że sobie siedzicie "TAM" po cichu i się
        śmiejecie jak o Was dyskutują.Kiedy będą się ważyły Wasze losy w Sejmie też
        będziecie się TAM po cichu ( w rękaw)się śmiali lub płakali ?
        Martwi nas to i przestaje dziwić,no bo jak się martwić o kogoś kto ze
        wszystkiego śmiejesię(bądź płacze) "w rękaw" ?
        Wątek dał więc jednak pewne istotne wnioski:
        1.Włocławianie są niekomunikatywni więc i ich przedstawiciele w Sejmiku też
        nie mają nic do powiedzenia- i stąd problemy.
        2.Lubią jak decyzje podejmuje się za nich.Często są z nich niezadowoleni,ale to
        i tak nie skłania ich do niczego.Czekają,aż lepsza (bądź jakakolwiek)
        propozycja sama do nich przyjdzie.
        • Gość: Cheech Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.wloclawek.dialup.inetia.pl 19.08.01, 10:59
          Węcej luzu stary!
          Ten temat to bajka science-fiction.
          A co do śmiania to nie robię tego "w rękaw" a tylko w monitor :-)))
          Nie masz się co martwić o nas, dalej jesteśmy i będziemy w jednym województwie,
          czy to się komuś podoba czy nie!
          Pozdrawiam.
          • krotoss Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ???????(KONIEC???) 19.08.01, 11:57
            Gość portalu: Cheech napisał(a):

> Nie masz się co martwić o nas, dalej jesteśmy i będziemy w jednym województwie,
            > czy to się komuś podoba czy nie!
            > Pozdrawiam.

Mysle ze powyzszy post moglby juz zakonczyc to gdybanie bo bardzo trafnie okresla
            sytuacje w jakiej sie znajdujemy.

Pozdzdrawiam

KroTosS
          • Gość: Dubler Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.08.01, 12:06
            Gość portalu: Cheech napisał(a):

> Węcej luzu stary!
            > Ten temat to bajka science-fiction.
            > A co do śmiania to nie robię tego "w rękaw" a tylko w monitor :-)))
            > Nie masz się co martwić o nas, dalej jesteśmy i będziemy w jednym województwie,
            > czy to się komuś podoba czy nie!
            >
            Szkoda.

• Gość: Dubler Re: Niewybredne wypowiedzi tow. Pontusa. IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.08.01, 21:09
      Co do kolegi Pontusa to wiedzę ,że tęski za przeszłością.Chodzi ci o klimat
      sprzed trzech tygodni?
      Ciekawe czy Prezes KroToss udzieli Pontusowi reprymendy? Ostatecznie forum
      służy do wypowiadania różnych opinii , nie zawsze podobających sie i posujących
      do każdego intelektu.Margot miała takie prawo>Natomist pisanie o wyczyszczonych
      butach to my już skądś znamy.To czasy PRL-u.
      Pontus zadaj sobie trochę trudu i przeczytaj to 200 postów jeszcze raz. Nam
      mącicieli tu nie potrzeba. Baw się gdzie indziej, manipuluj sobie w swoim
      laptopie (jeśli go masz ), a nie na naszym forum.Towarzyszu Pontus wiem do
      czego zmierzacie.Chcecie nam wszystko zepsuć.O nie!
      • krotoss Re: Niewybredne wypowiedzi tow. Pontusa. 20.08.01, 08:58
        Dodam tylko ze nie jestem od udzielania komukolwiek reprymendy-no chyba ze sam
        z nim polemizuje ale wtedy reprezentuje siebie a nie czlonkow i moge w takim
        wypadku kogos zrypac ale jak na razie za bardzo do tego nie bylem zuszony-na
        szczescie.

KroTosS

• Gość: Dubler Re: Niewybredne wypowiedzi tow. Pontusa. IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 20.08.01, 09:37
          krotoss napisał(a):

> Dodam tylko ze nie jestem od udzielania komukolwiek reprymendy-no chyba ze sam
          > z nim polemizuje ale wtedy reprezentuje siebie a nie czlonkow i moge w takim
          > wypadku kogos zrypac ale jak na razie za bardzo do tego nie bylem zuszony-na
          > szczescie.
          >
          > KroTosS

dzieki Krotossie za czujność na forum.Pozdrawiam.
          >

• Gość: atomski Re: Niewybredne wypowiedzi tow. Pontusa. IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 20.08.01, 09:59
            I tak zupełnie już odeszliśmy od wątku.
            Mamy teraz prywatę.
            Proponuję nie ciągnąć tego tutaj, tylko w innym nowym wątku, co?
    • Gość: margot REFLEKSJE NA KONIEC IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.01, 22:53
      No tak!Stało się to co przewidziałam.Panowie postanowili zakończyć
      ten wątek.Po prostu dali nogę.
      TYPOWE!ILEŻ JA JUŻ TAKICH ZACHOWAŃ ZAOBSERWOWAŁAM!
      Nie myliłam się,że mam do czynienia z słabymi mężczyznami.
      Prawda jest taka panowie,że prawie wszyscy faceci to tchórze - i wy
      do nich należycie.Po prostu boicie się pewnych siebie,ambitnych,
      inteligentnych kobiet.Wiecie,że są groźne dla waszego ego.
      A gdy już okażecie sie słabi w relacjach z nimi,wasz męski instykt
      nakazuje wam ucieczkę pod byle pretekstem i łączenie się w grupę,
      aby zrównoważyć zagrożenie(wszak w przyrodzie istnieć musi równowaga).
      I wtedy tworzycie mity:że głupia,babochłop,bez kultury osobistej
      i naturalnej kobiecie delikatności,itd,itp.
      I unikacie jej jak ognia!
      Weśmy takiego Kevina.Co za żałosny typ!Poszczekał,poszczekał,
      podwinał ogonek i chodu...hahaha -do Portugalii.Akurat!
      Gdyby był (a nie jest) superfacetem po trzech(sic!)uniwersytach
      (jak twierdzi) to by pewnie miał laptopa(bo ja mam i to po "tylko"
      dwóch uczelniach) i nie byłoby problemu,bo telekomunikacja w Portugalii
      działa naprawdę sprawnie.Tylko,że go tam nie będzie!Pewnie jego
      inteligencja uznała,że rzekomy wyjazd do Portugalii to świetny wykręt.
      Biedaczek!
      Następny-Atomski to jest dopiero przykład wysokiej kultury osobistej.
      Już na początku postu o mało co nie zapaskudził wymiocinami klawiatury,
      tak go zabolała moja osoba.Póżniej zarzuca mi,że nic do mnie
      nie dociera i prosto z mostu obraża wszystkich włocławian
      (czyli również mnie),korzystając z idiotycznych stereotypów nazwanych
      przez niego "istotnymi wnioskami".Gdyby przeczytał moje wcześniejsze
      posty,to by wiedział co o tym myślę.No i do kogo tu nic nie dociera!
      Albo taki Pontus.Twierdzi,że obniżam poziom forum.I radzi mi abym
      wyczyściła buty.Przed wejściem do swoistego hydeparku.
      Co za kompromotacja,towarzyszu Pontus.
      PRZY OKAZJI-KOLEGA DUBLER ZASŁUŻYŁ NA PODZIEKOWANIE ZA TO,
      ŻE STANĄŁ W OBRONIE NIEWIASTY:CAŁUJĘ,DZIĘKI CI RYCERZU!
      TAKIE SAMO PODZIĘKOWANIE NALEŻY SIĘ RÓWNIEŻ KOLEDZE
      O TAJEMNICZYM PSEUDONIMIE KRZYŻAK:DZIEKI!ALE NIE CAŁUJĘ BOŚ ZAKONNY!
      TAK CZY INACZEJ PODOBASZ MI SIĘ.
      Kończąc wrócę jeszcze do istot słabych.Kolega fin,bo o nim mowa,
      zdaje sie podjął decyzję o kapitulacji.Nie dziwię się.Szans nie miał!
      Tak mnie wkurzył swoją wizją zbliżenia Bydgoszczy z Włocławkiem.
      Dziękuję za taki sojusz (jako świadoma włocławianka),już to kiedyś
      przerabialiśmy i wystarczy.
      Mojemu rodzinnemu Włocławkowi życzę lepszych,uczciwych sojuszników,
      jeśliby już tacy byliby potrzebni(ale nie ŁÓDŹ!!!).Uważam jednak,
      że nawet bez nich,moje rodzinne miasto ma duże możliwości rozwoju.
      Trzeba je tylko umiejętnie wykorzystać,a wszystko będzie OK!
      No to do roboty!Pozdrawiam!
      PS.Na tym chciałabym zakończyć zarówno wątek jak i całą działalność
      na forum.Znalazłam się tu tylko ze względu na wątek o Włocławku,
      ale muszę przeprosić,że w końcówce musiałam trochę odejść od tematu.
      Taka była potrzeba.
      • Gość: atomski Re: REFLEKSJE NA KONIEC IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 22.08.01, 11:42
        BUEEEEEEE ....
        I stało się....
        ...mówiłem,ale nie chciała słuchać...
        ...bueee...
        ...mam teraz pawia na biurku...

Tak!!!!!!
        Wszyscy mężczyźni uciekli od super inteligentnej,wykształconej włocławianki,co
        to żyje w Toruniu (to się nazywa rozdwojenie jaźni) i bredzi o swym super
        wykształceniu,waląc przy tym prymitywne ortografy.
        Wszyscy przerazili się jej elokwencji i sprytu. Ja to nawet z wrażenia mam
        pawia na biurku, tak mnie ten spryt i inteligencja zemdliły.

Pa !
      • Gość: fin A BABA SWOJE IP: *.atr.bydgoszcz.pl 22.08.01, 11:53
        Gość portalu: margot napisał(a):
        > No tak!Stało się to co przewidziałam.Panowie postanowili zakończyć
        > ten wątek.

Tak, miałem nadzieję, że ten wątek się zakończy. Ale nie dlatego, że nie mam argumentów (spoko, spoko, mam ich pod
        dostatkiem) ale dlatego, że zszedł on na manowce i zamiast rozmowy o Włocawku stał się miejscem przepychanek,
        czy Toruń czy Bydgoszcz są wobec Włocławka "bardziej w porządku". A prawda jest taka, że jak już napisałem i B. i
        T. garną pod siebie ile tylko mogą.
        I myslę, że pozostali (Kevin, Pontus, atomski) również oczekiwali po tym wątku czegos innego a nie kłutni, kto
        jest lepszy (atomski zaproponował to w swoim ostatnim poscie). Ale Ty margot chcesz się koniecznie pokłucić. No
        cóż proszę bardzo.
        Najpierw Twoje "argumenty" he,he:
        > A odnośnie tego co Włocławek uzyskał dzięki
        > Toruniowi to podam, wojewódzkie instytucje
        > (te podległe samorządowi wojewódzkiemu jak np.ZWMW,czy RBPP

Pragnę cię koleżanko uswiadomić, że o znalezieniu się siedzib pewnych instytucji we Włocławku nie decydowali
        urzędnicy z Torunia tylko głosowanie Sejmiku Samorządowego wojewodztwa. I tak własnie przegłosowal Sejmik a w
        nim Bydgoszcz (z racji wielkosci) ma znacznie więcej radnych niż Toruń. Więc nie przypisuj toruńskim urzędnikom
        czegos, na co nie mieli zadnego wpływu.

> Prawda jest taka panowie,że prawie wszyscy faceci to tchórze - i wy
        > do nich należycie.Po prostu boicie się pewnych siebie,ambitnych,
        > inteligentnych kobiet.Wiecie,że są groźne dla waszego ego.

Ekstra, naprawdę kliniczny przypadek wojującej feministki (mam nadzieję, że wojujesz nie tylko w sieci).

> Weśmy takiego Kevina.Co za żałosny typ!Poszczekał,poszczekał,
        > podwinał ogonek i chodu...hahaha -do Portugalii.Akurat!

Chba jednak wyjechł, bo niestety nie widzę go od kilku dni na forum.
        A Twoje przechwałki na temat poziomu wykształcenia są żałosne i nikomu tym nie zaimponujesz. Zapewniam Cię, że
        wielu ludzi z którymi dyskutujesz na tym forum ma znacznie lepsze wyksztalcenie niż Ty.

PS. Podniecona swoim własnym gadulstwem zapomniałas odpowiedzieć na moje argumanyt dotyczące sądu i
        prokuraturu okręgowej wa Włoclawku. Nie skodzi, grunt że Skrzypkowi udalo się sprawę odkrecić.
        • Gość: andre_s Re: A BABA SWOJE ...I CHŁOP TEŻ IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 22:40
          Gość portalu: fin napisał(a):

> Pragnę cię koleżanko uswiadomić, że o znalezieniu się siedzib pewnych instytucj
          > i we Włocławku nie decydowali
          > urzędnicy z Torunia tylko głosowanie Sejmiku Samorządowego wojewodztwa. I tak w
          > łasnie przegłosowal Sejmik a w
          > nim Bydgoszcz (z racji wielkosci) ma znacznie więcej radnych niż Toruń. Więc ni
          > e przypisuj toruńskim urzędnikom
          > czegos, na co nie mieli zadnego wpływu.

Margot chyba miała jednak rację.Brak ci miażdżących argumentów i wypisujesz
          głupoty.Spójrz sobie na uchwalony przez sejmik kontrakt wojewódzki.
          Czyżby bydgoscy radni strzelili gola do własnej bramki?
          A może po prostu ktoś inny tu rządzi.

• Gość: Dubler Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? Nareszcie IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 23.08.01, 22:35
      Nareszcie.
      • Gość: kowal Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? Nareszcie IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.01, 00:26
        Nazywam się Marek Kowalski mieszkam ponoć na Wzgórzu Wolności.Lubię strzelać z
        dupy i rzucać gównem po ścianach.
        Zajrzyjcie na forum sport i wątek : LEGIA TO OSRANA PIZDA.
        • Gość: kowal Re: WŁOCŁAWEK CHCE OD NAS UCIEC ??????? Nareszcie IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.01, 01:32
          A może mam na imię Marcin, a może Mariusz...
          Zapomniałem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka