Dodaj do ulubionych

zatrzymanie dowodu osobistego

IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.04.04, 19:17
jutro mam zamiar zlozyc wniosek o nowy dowod ale chcialabym zatrzymac moj
panienski. wiecie moze co nalezy zrobic? bardzo bym nie chciala go stracic :/
Obserwuj wątek
    • basia Re: zatrzymanie dowodu osobistego 14.04.04, 19:28
      zgubić najprościej.
    • Gość: x Re: zatrzymanie dowodu osobistego IP: 212.122.215.* 14.04.04, 19:31
      powiedz ze Ci ukradli
      • ivica Re: zatrzymanie dowodu osobistego 14.04.04, 20:24
        nie jest to najrozsadniejsze rozwiazanie gdyz trzeba ten fakt zglosic na Policje i zaplacic okolo 20-40 zl (nie pamietam dokladnie ile) za znaczki skarbowe na zgloszeniu kradziezy.
        • Gość: glina Re: zatrzymanie dowodu osobistego IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 16.04.04, 20:10
          ivica napisał:

> [...] i zaplacic okolo 20-40 zl (nie pamietam dokladnie ile) za znaczki
          skarbowe na
          > zgloszeniu kradziezy.

sorki ivico. skad tyle bzdur u Ciebie? az nieprawdopodobne! przy zgloszeniu
          kradziezy NIC sie nie placi. ech... znaczki skarbowe:-))))) skad Ty to wzielas:-
          )))).moze na prima aprilis:-))))
          • cygne Re: zatrzymanie dowodu osobistego 16.04.04, 20:42
            Gość portalu: glina napisał(a):

> ivica napisał:
            >
            > > [...] i zaplacic okolo 20-40 zl (nie pamietam dokladnie ile) za znaczki
            > skarbowe na
            > > zgloszeniu kradziezy.
            >
            >
            > sorki ivico. skad tyle bzdur u Ciebie? az nieprawdopodobne! przy zgloszeniu
            > kradziezy NIC sie nie placi. ech... znaczki skarbowe:-))))) skad Ty to
            wzielas:
            > -
            > )))).moze na prima aprilis:-))))

Zaraz, zaraz. Zgłoszenia kradzieży (zgubienia) dowodu trzeba przede wszytskim
            dokonac w urzedzie ewidencji, czy jak to sie teraz nazywa.
            Tam pani ten fakt wciaga do specjanego kajetu i od tej chwili gdyby nawet ktoś
            na nasz dowod dokonal jakiejs operacji - nie ponosimy odpowiedzialności.
            Tak mnie poinstrułował pan policjant, ze zgłoszenie tylko na komisariacie tego
            nie gwarantuje.
            No i wypelna sie wniosek o wystawienie nowego i wtedy sie płaci.
            Bynajmniej tak bylo 4 lata temu:)
            Na policji nie, być moze Ivica taki bieg sprawy mial na myśli, tylko dokonal
            skrotu myslowego, nie przypuszczając, ze ktoś sie doczepi:)
            Jest pod specjalnym obstrzałem, musi uważac co i jak pisze:-))
            • #kasia Re: zatrzymanie dowodu osobistego 16.04.04, 20:51
              " Jest pod specjalnym obstrzałem, musi uważac co i jak pisze:-)) "

zgadza sie i ma wielbiciela geja, ktory chce sie z nim spotkac :)
            • Gość: glina Re: zatrzymanie dowodu osobistego IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 16.04.04, 20:58
              > Zaraz, zaraz. Zgłoszenia kradzieży (zgubienia) dowodu trzeba przede wszytskim
              > dokonac w urzedzie ewidencji, czy jak to sie teraz nazywa.

zaraz, zaraz:-)))) zgloszenia kradziezy, powtorze, kradziezy - a wiec
              popelnienia przestepstwa dokonuje sie "na policji". a zagubienie dokumentu to
              cos innego.

> Tam pani ten fakt wciaga do specjanego kajetu i od tej chwili gdyby nawet
              ktoś
              > na nasz dowod dokonal jakiejs operacji - nie ponosimy odpowiedzialności.

nawet jak nie "wciagnie do specjalnego rejestru" / a nie wciaga:-)))/ to nie
              ponosimy odpowiedzialnosci - jesli to nie my sie posluzymy tym dowodem, tylko
              zlodziej.

> Tak mnie poinstrułował pan policjant, ze zgłoszenie tylko na komisariacie
              tego nie gwarantuje.

bzdurny policjant. sorki ze tak pisze - jako glina.

> No i wypelna sie wniosek o wystawienie nowego i wtedy sie płaci.

tak, placi sie, ale za nowe dokumenty. a nie za fakt zgloszenia kradziez.

> Bynajmniej tak bylo 4 lata temu:)

tak jest i teraz.

> Na policji nie, być moze Ivica taki bieg sprawy mial na myśli, tylko dokonal
              > skrotu myslowego, nie przypuszczając, ze ktoś sie doczepi:)

nie wiem, czy ivica, to "on", czy "ona". odpowiadajac nie mozna uzywac skrotow
              myslowych, ktore gmatwaja sytuacje.

> Jest pod specjalnym obstrzałem, musi uważac co i jak pisze:-))

nie wiem, czy "ivica" jest pod specjalnym obstrzalem. kazdy musi uwazac co p
              [isze.

• vviosna Re: zatrzymanie dowodu osobistego 16.04.04, 21:11
                (...)

drogi glino - ivica jest po prostu kretynem, a cygne bzdury przez niego
                wypisywane tutaj tlumaczy skrotem myslowym. ma racje, z tym, ze zapomina cygus
                dodac, ze ivica proces myslenia skraca do zera (slownie - 0)

ps
                od kiedy to trzeba znaczkow skarbowych za zgloszenie kradziezy i skad mu to
                przyszlo do glowy - nie mam pojecia... ;)
                usmialam sie po ivicowych pomyslach, no coz ;))

pss
                glino - pozdrawiam gstynin, stamtad wlasnie pochodzi moja serdeczna
                przyjaciolka Majeczka, ktora niestety bardziej ukochala londyn niz bydzie i...
                nie wiem, kiedy ja zobacze. a gostynin lubie ze wzgledu na nia :)
                pozdro!
                • Gość: glina Re: zatrzymanie dowodu osobistego IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 16.04.04, 21:19
                  > glino - pozdrawiam gstynin, stamtad wlasnie pochodzi moja serdeczna
                  > przyjaciolka Majeczka, ktora niestety bardziej ukochala londyn niz bydzie
                  i...
                  > nie wiem, kiedy ja zobacze. a gostynin lubie ze wzgledu na nia :)

ech:-))))) szkoda, ze wyjechala:-)))))
                  • vviosna Re: zatrzymanie dowodu osobistego 16.04.04, 21:29
                    mnie to mowisz... kolezanki mi sie rozjechaly po swiecie... ;((((
                    a z Majeczka mam teraz kontakt wylaczie mejlowy...
                    a moze ja znasz? ma nazwisko na Ś., studiwala matematyke na ab, ma24 lata
                    (konczy w pazdzierniku)
                    • Gość: glina Re: zatrzymanie dowodu osobistego IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 16.04.04, 21:49
                      vviosna napisała:

> mnie to mowisz... kolezanki mi sie rozjechaly po swiecie... ;((((
                      > a z Majeczka mam teraz kontakt wylaczie mejlowy...
                      > a moze ja znasz? ma nazwisko na Ś., studiwala matematyke na ab, ma24 lata
                      > (konczy w pazdzierniku)

he he. te lata:-)))) mowilaby do mnie dziadku, drogi dziadku:-))))))
                      ale pozdrawiam serdecznie gostyninianke:-))))
                      • vviosna Re: zatrzymanie dowodu osobistego 16.04.04, 21:54
                        > ale pozdrawiam serdecznie gostyninianke:-))))

ja bydgoszczanka, a Majuche... ach, zebym mogla ja zobacyc w realu, a ona we
                        wrzesniu wyjechala...:(
                        pozdro!
                        jednak w gostyninie sami fajni ludzie chyba!
                        • Gość: glina Re: zatrzymanie dowodu osobistego IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 16.04.04, 22:06
                          vviosna napisała:

> > ale pozdrawiam serdecznie gostyninianke:-))))
                          >
                          > ja bydgoszczanka, a Majuche... ach, zebym mogla ja zobacyc w realu, a ona we
                          > wrzesniu wyjechala...:(
                          > pozdro!
                          > jednak w gostyninie sami fajni ludzie chyba!

caluski:-))))
              • cygne Re: zatrzymanie dowodu osobistego 16.04.04, 21:14

> > Zaraz, zaraz. Zgłoszenia kradzieży (zgubienia) dowodu trzeba przede wszyts
                > kim
                > > dokonac w urzedzie ewidencji, czy jak to sie teraz nazywa.
                >
                >
                > zaraz, zaraz:-)))) zgloszenia kradziezy, powtorze, kradziezy - a wiec
                > popelnienia przestepstwa dokonuje sie "na policji". a zagubienie dokumentu to
                > cos innego.
                >
                > > Tam pani ten fakt wciaga do specjanego kajetu i od tej chwili gdyby nawet
                > ktoś
                > > na nasz dowod dokonal jakiejs operacji - nie ponosimy odpowiedzialności.
                >
                > nawet jak nie "wciagnie do specjalnego rejestru" / a nie wciaga:-)))/ to nie
                > ponosimy odpowiedzialnosci - jesli to nie my sie posluzymy tym dowodem, tylko
                > zlodziej.

Ja dowod zgubilam,poszłam na policję po informacje co w takim przypadku nalezy
                zrobić, bo znajomy mial wiele problemow w podobnym przypadku.
                No i co pan policjant powiedzial napisalam poprzednio.
                W urzędzie poprosiłam o jakowes zaświadczenie, że taki fakt zgłosilam,
                ale pani oznajmila, ze jestem zanotowana jako osoba, ktora utracila dowod itp
                Dopiero jak donioslam fotografie i wypelnilam wniosek dostalam odpowiedni
                swistek:))
                Czy zawsze jest mozliwośc udowodnienia co zrobil własciciel, a co złodziej, lub
                znalazca dowodu? Wiem, że znajomy mial wiele klopotow, nawet po długim czasie
                przysyłano mu jakies rachunki, później tłumaczenie itd. Jak jest czarno na
                bialym od kiedy sie nie jest posiadaczem dowodu wówczas sprawa jasna, pani w
                urzedzie powiedziala nawet, ze różni dochodzący w takich sprawach u nich sie
                informują kiedy fakt zgubienia został zgłoszony. Tak było w moim przypadku.

pozdrawiam glinę
                - zdyscyplinowana obywatelka:))
                • Gość: glina Re: zatrzymanie dowodu osobistego IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 16.04.04, 21:22
                  > Ja dowod zgubilam,poszłam na policję po informacje co w takim przypadku
                  nalezy
                  > zrobić, bo znajomy mial wiele problemow w podobnym przypadku.
                  > No i co pan policjant powiedzial napisalam poprzednio.
                  > W urzędzie poprosiłam o jakowes zaświadczenie, że taki fakt zgłosilam,
                  > ale pani oznajmila, ze jestem zanotowana jako osoba, ktora utracila dowod itp
                  > Dopiero jak donioslam fotografie i wypelnilam wniosek dostalam odpowiedni
                  > swistek:))
                  > Czy zawsze jest mozliwośc udowodnienia co zrobil własciciel, a co złodziej,
                  lub
                  >
                  > znalazca dowodu? Wiem, że znajomy mial wiele klopotow, nawet po długim czasie
                  > przysyłano mu jakies rachunki, później tłumaczenie itd. Jak jest czarno na
                  > bialym od kiedy sie nie jest posiadaczem dowodu wówczas sprawa jasna, pani w
                  > urzedzie powiedziala nawet, ze różni dochodzący w takich sprawach u nich sie
                  > informują kiedy fakt zgubienia został zgłoszony. Tak było w moim przypadku.
                  >
                  > pozdrawiam glinę
                  > - zdyscyplinowana obywatelka:))

powiem Ci tak. w naszym kraju jest cos takiego jak domniemanie niewinnosci. i
                  powiem Ci szczerze - bez wzgledu na to, czy Ty zglosisz fakt zagubienia
                  dokumentu w urzedzie, czy go nie zglosisz, dzialania policji beda podobne. i
                  tak sprawdza, czy nie popelnilas Ty przestepstwa/wykroczneia/ a gdybys miala
                  probl;emy - wal na priv'a. postaram sie pomoc

glina
            • vviosna Re: zatrzymanie dowodu osobistego 16.04.04, 21:13
              cygne:
              >Bynajmniej tak bylo 4 lata temu:)

PRZYNAJMNIEJ nie bynajmniej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              zacznij w koncu uzywac slow zgodnie z ich znaczeniem!
              swoja droga - jak sie to 'bynajmniej' rozplenilo, kurcze...
            • vviosna Re: zatrzymanie dowodu osobistego 16.04.04, 21:25
              "Zaraz, zaraz. Zgłoszenia kradzieży (zgubienia) dowodu trzeba przede wszytskim
              dokonac w urzedzie ewidencji, czy jak to sie teraz nazywa.
              Tam pani ten fakt wciaga do specjanego kajetu i od tej chwili gdyby nawet ktoś
              na nasz dowod dokonal jakiejs operacji - nie ponosimy odpowiedzialności.
              Tak mnie poinstrułował pan policjant, ze zgłoszenie tylko na komisariacie tego
              nie gwarantuje.
              No i wypelna sie wniosek o wystawienie nowego i wtedy sie płaci.
              Bynajmniej tak bylo 4 lata temu:)
              Na policji nie, być moze Ivica taki bieg sprawy mial na myśli, tylko dokonal
              skrotu myslowego, nie przypuszczając, ze ktoś sie doczepi:)
              Jest pod specjalnym obstrzałem, musi uważac co i jak pisze:-)) "

bzdura.
              wlada to tak:
              *orientujesz sie, ze ktos ci ukradl dowod osobisty.
              *natychmiast zglaszasz sie na policje (jesli sie nie pospieszyz, moga np wziac
              na twoje konto komorke czy kredyt czy co sie da)
              *policjant spisuje okolicznosci zdarzenia, zadaje ci kilka pytan, prosi o dane
              osobowe, normalna notatka
              *nie pamietam juz, czy daj ci zaswiadczenie o zgloszeniu o kradziezy, nie
              jestem pewna ale jakis papierek moze dostaniesz
              *bez zadnych znaczkow!!!
              *jesli w miedzyczasie 'ukradziony' dowod znajdziesz pod lozkiem, w innej torbie
              czy kurtce - masz obowiazek zameldowac sie z nim na policji, poniewaz w
              momencie zlozenia zgloszenia o zaginieciu - kradziez to tez przeciez
              zaginiecie - dowodu traci on calkowicie wartosc prawna
              *jesli po jakims czasie jednak nie uda sie znalezc dowodu , nie wiem dokladnie,
              jaki to okres, bodajze 3 miesiace - masz obowiazek wyrobic sobie nowy dowod
              *idziesz do urzedu miasta po wniosek o przyznanie dowodu (nie wiem wlasnie, nie
              pamietam, czy musisz miec zaswiadczenie z policji), wypelniasz go, oddajesz
              pokwitowanie wniesienia oplaty za dowod osobisty (cos okolo 30 zl, ale nie
              pamietam, ile dokladnie), dodajesz uprzednio zrobione zdjecie dowodowe (10-20
              zl) i bierzesz kwitek niezbedny do odebrania dowodu

koszt: ok 50 l za cala impreze
              oprocz tego chodzenia a chodzenia
              ale za to policjanci sa mili i podczas skladania 'zeznan' czestuja herbatka,
              papieroskami i cukierkami ;)
              pozdro!
              • Gość: Madziara Re: zatrzymanie dowodu osobistego IP: *.man.bydgoszcz.pl 16.04.04, 21:31
                kiedyś mój facet zgubił portfel z dowodem, prawo jazdy itp - wystarczyło
                zgłosić tylko na policję - dostał jakiś papierek i wsio

po kilku tygodniach wezwali go na komendę, bo złapali kolesia na Śląsku
                używającego jego prawa jazdy, a najlepsze jest to, że po jakimś czasie mój
                facet znalazł portfel pod łóżkiem u siebie w pokoju :))

pozdrowienia dla polskiej policji!
              • cygne Re: zatrzymanie dowodu osobistego 16.04.04, 21:34
                vviosna napisała:

> bzdura.
                > wlada to tak:

Moze sie w końcu odzwyczaisz i przestaniesz pisac co ja robie, jak robie, co
                myślę, co uważam itd?!!
                Napisalam jak sprawa sie miala w MOIM przypadku 4 lata temu w miescie Toruniu
                i to JA wiem jak to było, a nie ty.
                • vviosna Re: zatrzymanie dowodu osobistego 16.04.04, 21:52
                  cygne napisała:

> Moze sie w końcu odzwyczaisz i przestaniesz pisac co ja robie, jak robie, co
                  > myślę, co uważam itd?!!
                  > Napisalam jak sprawa sie miala w MOIM przypadku 4 lata temu w miescie Toruniu
                  > i to JA wiem jak to było, a nie ty.

bzdury piszesz, do tego nieskladnie, uzywajac wyrazow niezgodnie z ich
                  znaczeniem, to musze dementowac twoje rewelacje pokroju 'znaczki skarbowe za
                  zgloszenie kradziezy' LOL ;)))))))
                  • cygne Re: zatrzymanie dowodu osobistego 16.04.04, 22:06
                    vviosna napisała:

> cygne napisała:
                    >
                    > > Moze sie w końcu odzwyczaisz i przestaniesz pisac co ja robie, jak robie,
                    > co
                    > > myślę, co uważam itd?!!
                    > > Napisalam jak sprawa sie miala w MOIM przypadku 4 lata temu w miescie Toru
                    > niu
                    > > i to JA wiem jak to było, a nie ty.
                    >
                    > bzdury piszesz, do tego nieskladnie, uzywajac wyrazow niezgodnie z ich
                    > znaczeniem,

to musze dementowac twoje rewelacje pokroju 'znaczki skarbowe za
                    > zgloszenie kradziezy' LOL ;)))))))

no to nie musisz, bo to nie byly moje rewelacje
                    moze lepiej naucz sie czytac zamiast przejmowac sie za bardzo moja osobą
                    • vviosna Re: zatrzymanie dowodu osobistego 16.04.04, 23:47
                      cygne napisała:
                      > no to nie musisz, bo to nie byly moje rewelacje
                      > moze lepiej naucz sie czytac zamiast przejmowac sie za bardzo moja osobą

ale raczylas tlumaczyc ich slusznosc, vide - "Ivica taki bieg sprawy mial na
                      myśli, tylko dokonal skrotu myslowego, nie przypuszczając, ze ktoś sie doczepi:)"
                      • ivica Re: zatrzymanie dowodu osobistego 17.04.04, 08:27
                        glupia qczi czy ty wiesz co to zart??
                • vviosna Re: zatrzymanie dowodu osobistego 16.04.04, 23:42
                  cygne napisała:
                  (...)przypadku 4 lata temu w miescie Toruniu

kobito, torun to MIASTO, nie musisz pisac 'w miescie toruniu', to
                  pretensjonalne, dziwna maniera urzednikow, ktora nieoczytana i nieobyta cygne
                  podlapala myslac, ze doda wagi i splendoru swoim postom... dziiiiza...
                  • cygne Re: zatrzymanie dowodu osobistego 17.04.04, 00:08
                    vviosna napisała:

> cygne napisała:
                    > (...)przypadku 4 lata temu w miescie Toruniu
                    >
                    > kobito, torun to MIASTO, nie musisz pisac 'w miescie toruniu', to
                    > pretensjonalne, dziwna maniera urzednikow, ktora nieoczytana i nieobyta cygne
                    > podlapala myslac, ze doda wagi i splendoru swoim postom... dziiiiza...

no jesli ty nie wiesz dlaczego ja napisalam przekornie ' w miescie Toruniu',
                    sugerując, ze to (hahaha) 'dla splendoru' to naprawde niewarta jestes zadnej
                    uwagi. PROSTACZKA jesteś i tyle.
                    • vviosna Re: zatrzymanie dowodu osobistego 17.04.04, 00:44
                      cygne napisała:
                      > no jesli ty nie wiesz dlaczego ja napisalam przekornie ' w miescie Toruniu',
                      > sugerując, ze to (hahaha) 'dla splendoru' to naprawde niewarta jestes zadnej
                      > uwagi. PROSTACZKA jesteś i tyle.

no wlasnie nie za bardzo wiem, dlaczego piszesz 'miasto torun', to cos jak
                      'maslo maslane' - malo przekorne, nieprawdaz? i te twoje 'bynajmniej' nie tam,
                      gdzie trzeba. przekora czy ignorancja? taka zem prostaczka, ktorą mierżą te
                      twoje aspiracje inteligenckie, te nieudolne proby, ktore nie maja szans
                      powodzenia, niepoparte elementarna wiedza czy obyciem...
              • Gość: glina Re: zatrzymanie dowodu osobistego IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 16.04.04, 21:38
                vviosna napisała:

> "Zaraz, zaraz. Zgłoszenia kradzieży (zgubienia) dowodu trzeba przede
                wszytskim
                > Tam pani ten fakt wciaga do specjanego kajetu i od tej chwili gdyby nawet
                ktoś
                > Tak mnie poinstrułował pan policjant, ze zgłoszenie tylko na komisariacie
                tego
                > nie gwarantuje.
                > Jest pod specjalnym obstrzałem, musi uważac co i jak pisze:-)) "
                >
                > bzdura.
                > wlada to tak:
                > *orientujesz sie, ze ktos ci ukradl dowod osobisty.
                > *natychmiast zglaszasz sie na policje (jesli sie nie pospieszyz, moga np
                wziac
                > na twoje konto komorke czy kredyt czy co sie da)
                > *policjant spisuje okolicznosci zdarzenia, zadaje ci kilka pytan, prosi o
                dane
                > osobowe, normalna notatka
                > *nie pamietam juz, czy daj ci zaswiadczenie o zgloszeniu o kradziezy, nie
                > jestem pewna ale jakis papierek moze dostaniesz
                > *bez zadnych znaczkow!!!
                > *jesli w miedzyczasie 'ukradziony' dowod znajdziesz pod lozkiem, w innej
                torbie
                >
                > czy kurtce - masz obowiazek zameldowac sie z nim na policji, poniewaz w
                > momencie zlozenia zgloszenia o zaginieciu - kradziez to tez przeciez
                > zaginiecie - dowodu traci on calkowicie wartosc prawna
                > *jesli po jakims czasie jednak nie uda sie znalezc dowodu , nie wiem
                dokladnie,
                >
                > jaki to okres, bodajze 3 miesiace - masz obowiazek wyrobic sobie nowy dowod
                > *idziesz do urzedu miasta po wniosek o przyznanie dowodu (nie wiem wlasnie,
                nie
                >
                > pamietam, czy musisz miec zaswiadczenie z policji), wypelniasz go, oddajesz
                > pokwitowanie wniesienia oplaty za dowod osobisty (cos okolo 30 zl, ale nie
                > pamietam, ile dokladnie), dodajesz uprzednio zrobione zdjecie dowodowe (10-20
                > zl) i bierzesz kwitek niezbedny do odebrania dowodu
                >
                > koszt: ok 50 l za cala impreze
                > oprocz tego chodzenia a chodzenia
                > ale za to policjanci sa mili i podczas skladania 'zeznan' czestuja herbatka,
                > papieroskami i cukierkami ;)
                > pozdro!
                >

sorki wiosno, ale nie moge sie polapac, gdzie Ty piszesz, a gdzie opdowiadasz.
                nie dziw sie, wszak glina jestem. kolejny kawal masz o policjantach wiec:-)))
                to jest tak - dlaczego policjanci chodza w patrolu po czterech? - bo jeden umie
                czytac, drugi pisac. a.... dwóch..... kolejnych, to ochrona naukowców. .i tym
                milym akcentem:-))))
                • vviosna Re: zatrzymanie dowodu osobistego 16.04.04, 21:46
                  ;)))

pozdrawiam ;))
                  kawal przedni, chociaz w obecnych czasach juz niezbyt chyba aktualny ;)
                  wczoraj mialam przyjemnosc rozmawiac z przemilym strozem prawa - inteligentny,
                  blyskawicznie kojarzacy fakty, umiejacy sie porozumiewac bez slow 'glina'
                  pozdro!
                  • vviosna Re: zatrzymanie dowodu osobistego 16.04.04, 21:56
                    vviosna napisała:
                    > blyskawicznie kojarzacy fakty, umiejacy sie porozumiewac bez slow

tzn nie, ze czytal w myslach, ale dokladnie wiedzial, o czym mowie po kilku
                    polslowkach :)
                  • Gość: glina Re: zatrzymanie dowodu osobistego IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 16.04.04, 21:58
                    vviosna napisała:

> ;)))
                    >
                    > pozdrawiam ;))
                    > kawal przedni, chociaz w obecnych czasach juz niezbyt chyba aktualny ;)
                    > wczoraj mialam przyjemnosc rozmawiac z przemilym strozem prawa -
                    inteligentny,
                    > blyskawicznie kojarzacy fakty, umiejacy sie porozumiewac bez slow 'glina'
                    > pozdro!

wiosna, wiosna, a wiosna ach to Ty......
                    Lato, Lato, Lato, echze Ty.....

i Marek Grechuta:-))))
                    • vviosna Re: zatrzymanie dowodu osobistego 16.04.04, 23:43
                      :)
                      lubisz Marka Grechute?
                      'bo wazne sa tylko te dni, ktorych jeszcze nie znamy' - sliczne
                      pozdrawiam!
                • cygne Re: zatrzymanie dowodu osobistego 16.04.04, 21:48

> sorki wiosno, ale nie moge sie polapac, gdzie Ty piszesz, a gdzie
                  opdowiadasz.
                  > nie dziw sie, wszak glina jestem. kolejny kawal masz o policjantach wiec:-)))
                  > to jest tak - dlaczego policjanci chodza w patrolu po czterech? - bo jeden
                  umie
                  >
                  > czytac, drugi pisac. a.... dwóch..... kolejnych, to ochrona naukowców. .i tym
                  > milym akcentem:-))))

Nie przejmuj sie glino, forumowiczka wiosna ma talent do odstraszania ludzi, z
                  Twoja zdolnościa rozumienia jest wszystko okej
                  miło sie gawędzilo, i tym milym akcentem ...
                  zapraszamy ponownie:-)))
                  • vviosna Re: zatrzymanie dowodu osobistego 16.04.04, 21:50
                    cygne napisała:
                    > Nie przejmuj sie glino, forumowiczka wiosna ma talent do odstraszania ludzi,

kiepski widac mam talent, skoro ty cygi jakos sie tu jeszcze pojawiasz ;)
              • ivica Re: zatrzymanie dowodu osobistego 17.04.04, 08:25
                vviosna napisała:

> "Zaraz, zaraz. Zgłoszenia kradzieży (zgubienia) dowodu trzeba przede wszytskim
                > Tam pani ten fakt wciaga do specjanego kajetu i od tej chwili gdyby nawet ktoś
                > Tak mnie poinstrułował pan policjant, ze zgłoszenie tylko na komisariacie tego
                > nie gwarantuje.
                > Jest pod specjalnym obstrzałem, musi uważac co i jak pisze:-)) "
                >
                > bzdura.
                > wlada to tak:
                > *orientujesz sie, ze ktos ci ukradl dowod osobisty.
                > *natychmiast zglaszasz sie na policje (jesli sie nie pospieszyz, moga np wziac
                > na twoje konto komorke czy kredyt czy co sie da)
                > *policjant spisuje okolicznosci zdarzenia, zadaje ci kilka pytan, prosi o dane
                > osobowe, normalna notatka

do tej pory sie zgadza... jednakze nastepnymi slowami policjanta z komisariatu w Fordonie bylo powiadomienie mnie iz musze isc na Poczte zakupic znaczkow skarbowych za okreslona kwote, wrocic do nich z tymi znaczkami i wtedy dopiero zgloszenie utracie Prawa Jazdy zostanie zgloszone. TAk wiec z tego co twierdzisz glino, policjant ktory ze mna rozmawiam byl niekompetentny??

> *nie pamietam juz, czy daj ci zaswiadczenie o zgloszeniu o kradziezy, nie
                > jestem pewna ale jakis papierek moze dostaniesz
                > *bez zadnych znaczkow!!!
                > *jesli w miedzyczasie 'ukradziony' dowod znajdziesz pod lozkiem, w innej torbie
                >
                > czy kurtce - masz obowiazek zameldowac sie z nim na policji, poniewaz w
                > momencie zlozenia zgloszenia o zaginieciu - kradziez to tez przeciez
                > zaginiecie - dowodu traci on calkowicie wartosc prawna
                > *jesli po jakims czasie jednak nie uda sie znalezc dowodu , nie wiem dokladnie,
                >
                > jaki to okres, bodajze 3 miesiace - masz obowiazek wyrobic sobie nowy dowod
                > *idziesz do urzedu miasta po wniosek o przyznanie dowodu (nie wiem wlasnie, nie
                >
                > pamietam, czy musisz miec zaswiadczenie z policji), wypelniasz go, oddajesz
                > pokwitowanie wniesienia oplaty za dowod osobisty (cos okolo 30 zl, ale nie
                > pamietam, ile dokladnie), dodajesz uprzednio zrobione zdjecie dowodowe (10-20
                > zl) i bierzesz kwitek niezbedny do odebrania dowodu
                >
                > koszt: ok 50 l za cala impreze
                > oprocz tego chodzenia a chodzenia
                > ale za to policjanci sa mili i podczas skladania 'zeznan' czestuja herbatka,
                > papieroskami i cukierkami ;)
                > pozdro!
                >
          • ivica Re: zatrzymanie dowodu osobistego 17.04.04, 08:16
            z doswiadczenia... z doswiadczenia... Chyba ze znaczki skarbowe wymaga jedynie Komisariat w Fordonie :)))
    • ivica Re: zatrzymanie dowodu osobistego 14.04.04, 20:23
      stary dowod osobisty mozna zatrzymac. Jest w nim tylko ucinany dolny rog by nie mozna sie nim poslugiwac w przyszlosci
      • Gość: ania Re: zatrzymanie dowodu osobistego IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.04.04, 21:01
        dzieki :) i musze im powiedziec ze chce zatrzymac czy sami zwracaja?
        • ivica Re: zatrzymanie dowodu osobistego 15.04.04, 08:47
          sami ci powinni zaproponowac, ale w razie czego mow iz chcialabys zatrzymac
    • Gość: Madziara legitymacja IP: *.man.bydgoszcz.pl 14.04.04, 21:12
      a ja muszę zgubić legitymację - zaraz kończę studia a przynajmniej do końca
      października chcę jeździć na bilety ulgowe :)))
      • vviosna Re: legitymacja 14.04.04, 22:34
        ;)
        nie musisz gubic, mozesz ja chyba za3mac do czasu uplyniecia waznosci. dowiem
        sie jednak dokladnie i Ci napisze
        pzdr

a za zgubienie dowodu nie trzeba placic, wystarczy, ze Ci ukradna. masz wowczas
        obowiazek powiadomic o tym policje.
        • Gość: Madziara Re: legitymacja IP: *.man.bydgoszcz.pl 14.04.04, 22:36
          niestety legitymację oddaje się ponoć z obiegówką
          i przy odbiorze dyplomu

ale z drugiej - obrona w lipcu, dyplom może dopiero w grudniu :)) cosik
          wykombinuję
          • vviosna Re: legitymacja 15.04.04, 10:07
            ale to w sumie przechlapane, ta wiedza, ze juz za kilka miesiecy nie bedzie sie
            wesolym studentem... jeszcze by czlowiek pobalowal w akademcu, jak kiedys, ale
            nie ma czasu... poza tym wygodnictwo nie pozwala na takie wygiby, co kiedys...
            uh ;) niedlugo moja jedyna rozrywka stanie sie forum... e, zartowalam,
            hihih ;DDDDDDDDD
        • Gość: glina Re: legitymacja IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 16.04.04, 21:46
          vviosna napisała:

> a za zgubienie dowodu nie trzeba placic, wystarczy, ze Ci ukradna. masz
          wowczas
          > obowiazek powiadomic o tym policje.

ech wiosno. a z czego wynika ten OBOWIAZEK? ja ci powiem, to Ty decydujesz, czy
          zglosic kradziesz policji, czy nie. to nie jest obowiazek. mozesz zglosic, ale
          nie musisz. ale jesli zglosisz, policja ma OBOWIAZEK prowadzic dochodzenie. ale
          przeciez to sa dwie rozne sprawy.

• vviosna Re: legitymacja 16.04.04, 21:48
            > ech wiosno. a z czego wynika ten OBOWIAZEK? ja ci powiem, to Ty decydujesz,
            czy
            >
            > zglosic kradziesz policji, czy nie. to nie jest obowiazek.

ano, masz racje glupote palnelm
            masz obowiazek, bo jesli tego nie uczynisz, nie wydaza ci kolejnego dowodu ;)
            pzdr
            • Gość: glina Re: legitymacja IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 16.04.04, 22:01
              vviosna napisała:

> > ech wiosno. a z czego wynika ten OBOWIAZEK? ja ci powiem, to Ty decydujesz
              > ,
              > czy
              > >
              > > zglosic kradziesz policji, czy nie. to nie jest obowiazek.
              >
              > ano, masz racje glupote palnelm
              > masz obowiazek, bo jesli tego nie uczynisz, nie wydaza ci kolejnego dowodu ;)
              > pzdr

kocham wiosne, bo wowczas jest pieknie. i Marek Grechuta o tym spiewal, a skoro
              tys wiosna, to musisz byc kobieta. a kobiety wiosna sa piekne
              • vviosna Re: legitymacja 16.04.04, 23:46
                > tys wiosna, to musisz byc kobieta. a kobiety wiosna sa piekne

bezbledna dedukcja, Panie Policjancie! jam kobita, choc niektorzy twierdza, ze
                poki co - dziewuszysko jedynie ;))
                dodam, ze wiosną takze mezczyzni jacys tacy bardziej promienni, szarmanccy, po
                prostu miodzio!
    • Gość: Ted® Re: zatrzymanie dowodu osobistego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.04, 01:04
      USTAWA
      z dnia 10 kwietnia 1974 r.
      o ewidencji ludności i dowodach osobistych.

Art. 42. 1. Osoba, która utraciła dowód osobisty, jest obowiązana niezwłocznie
      zawiadomić o tym najbliższy organ gminy. Organ ten wydaje zaświadczenie o
      utracie dowodu osobistego, ważne do czasu wydania nowego dokumentu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka