kaza12 14.01.11, 14:06 Do zachodniej pierzei popłyniemy wodolotem --bo wszystkie jezdnie i chodniki są w rozsypce. A może architekci ruszą swoim światłym rozumem i zejdą na ziemne ,i pomyślą jak zapełnić miejską kasę ???.............. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
u-widz nie mogę 14.01.11, 14:22 Finanse Miasta się walą, dziury w asfalcie, budżecie, a tu kolejne dyrdymały o zachodniej pierzei. Litości. Jak już Stowarzyszenie chce się promować, to ten pomysł jest kiepski. Lasery, cuda, wianki. Postawmy 5 choinek, oświetlmy je i tak przez cały rok. Będzie oryginalnie i taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk299 Re: nie mogę 14.01.11, 21:06 Dokładnie tak. Stary Rynek to ostatnia rzecz która trzeba upiększać w Bydgoszczy. Jest bardzo fajny , wystarczy elewacje odnowić. Jest tyle innych potrzeb - Dworcowa, stan ulic, kamienice na Bocianowie! Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Kolejny pomysł na Stary Rynek: fontanna i lasery 14.01.11, 14:27 Pani Architekt, proszę dać spokój Bydgoszczy. Czy budzą się kolejne demony? Swe pomysły proszę realizować na tzw kartofliskach, gdzie, jeśli będą niezłe /w co wątpię/, może powstać nowe San Fr.... . Bydgoszcz ma prawie 700. lat i stringi są Jej niepotrzebne. Andrzej Adamski Odpowiedz Link Zgłoś
skadjatoznam Kolejny pomysł na Stary Rynek: fontanna i lasery 14.01.11, 14:31 dokladnie jak mowia przedmowcy, kasa miasta sie wali, dziury w jezdniach ogromne, chodnikow nie ma, brud i smrod, a tu laserow sie zachciewa, czemu to sluzy, czy przy okazji takich projektow jest jakas kasa do wyciagniecia z miasta? moze ktos, kto ma wglad w ten burdel zdradzi nam czemu sluza tego typu projekty? ------------ Odpowiedz Link Zgłoś
akrytas Swietny pomysł, mam tylko ... 14.01.11, 14:36 Świetny pomysł, mam tylko nadzieję, że Stowarzyszenie Architektów tym razem na WŁASNY koszt przeprowadzi konkurs i z własnych pieniędzy wypłaci nagrody. No bo chyba nie chcą wyciągać kolejnego 0,5 mln na swoje wypociny z kasy miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
volvo7000 Re: Po cholerę? 14.01.11, 15:21 Po jaką cholerę chcą znów odbudowywać zachodnią pierzeję i majstrować przy rynku?! Niech zadbają o detale i fajne kolorowe oświetlenie kamienic. To jest potrzeba 3 albo i 4 rzędu! Już lepiej dołożyć kasę do aquaparku. Dziwne, bo w tej sytuacji nie mamy grubych milionów na modernizację zniszczonych dróg, a przygotowujemy się do przebudowy Starego Rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
akrytas Re: Po cholerę? 14.01.11, 16:02 volvo7000 napisał: > Po jaką cholerę chcą znów odbudowywać zachodnią pierzeję i majstrować przy rynku?! Nie sądzę, żeby chcieli cokolwiek odbudowywać. To konkurs dla samego konkursu. Panowie architekci chcą zgarnąć kasę za pierwsze miejsce, drugie miejsce (po kilkaset tysięcy) oraz wyróżnienia (po kilkadziesiąt tysiący). I tyle. A zapłacić według nich za te nagrody i fanaberie powinniśmy my, z podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: Po cholerę? 16.01.11, 03:41 > Po jaką cholerę chcą znów odbudowywać zachodnią pierzeję i majstrować przy rynku?! Ale jeszcze niedawno byłeś zwolennikiem, albo należałeś do obozu, którego wódz przewidywał postawienie na Starym Rynku szklanego pudełka rodem z koszmarnych snów jaraczy gandzi. > Niech zadbają o detale i fajne kolorowe oświetlenie kamienic. > To jest potrzeba 3 albo i 4 rzędu! I o to chodzi, żeby wyeksponować to, co mamy do zaoferowania, a nie to, co powodowałoby dreszcze obrzydzenia u przyjezdnych. > Już lepiej dołożyć kasę do aquaparku. Dziwne, bo w tej sytuacji nie mamy grubych milionów na modernizację zniszczonych dróg, a przygotowujemy się do przebudow > y Starego Rynku... A mieliśmy? Odpowiedz Link Zgłoś
volvo7000 Re: Po cholerę? 16.01.11, 12:07 ramboost napisał: > Ale jeszcze niedawno byłeś zwolennikiem, albo należałeś do obozu, którego wódz > przewidywał postawienie na Starym Rynku szklanego pudełka rodem z koszmarnych s > nów jaraczy gandzi. Musiałeś mnie z kimś pomylić. Od poczatku byłem przeciwny postawieniu szklanego klocka na Starym Rynku i wogóle odbudowie zachodniej pierzei. Bo to tak jakby kobieta kupowała sobie drogi pierścionek za tysiące złotych żeby lepiej wyglądać, jednocześnie chodząc w starych brudnych i zniszczonych kozakach. Odpowiedz Link Zgłoś
znakomix Re: Kolejny pomysł na Stary Rynek: fontanna i las 14.01.11, 17:46 Takie rozwiązania nie powstają z dnia na dzień. Dlatego właśnie trzeba myśleć o przyszłym rozwiązaniu problemu zagospodarowania Starego Rynku i innych kwartałów. Jeżeli w wyniku takich prac powstanie coś co duża część Bydgoszczan zaakceptuje, to wtedy będziemy szukać pieniędzy na konkretną realizację. Takie myślenie doraźne bo brak teraz pieniędzy, bo dzisiaj dziury bo historyczna nieistniejąca pierzeja odbija nam się czkawką od 60 lat. Trzeba myśleć perspektywicznie, a nie doraźnie tak jak jest większość wypowiedzi na tym forum. Bydgoszcz nie będzie już postrzegana jako miasto historyczne mimo że takim jest, zadbali o to sami mieszkańcy Bydgoszczy pod koniec XIX. Zadbajmy o to co pozostało i stawiajmy na to za co jesteśmy w Polsce i nie tylko chwaleni, balans pomiędzy tym co historycznego mamy, a tym co wybudujemy. Panowie Architekci z SAP poświęćcie swój czas i pokażcie swoją artystyczną duszę "wyżywając" się na kwartale Bydgoskiego Starego Rynku :) Odpowiedz Link Zgłoś
zdrajca1 Re: Kolejny pomysł na Stary Rynek: fontanna i las 14.01.11, 19:01 znakomix napisał: > Takie myślenie doraźne bo brak teraz pieniędzy, bo dzisiaj dziury bo historyczn > a nieistniejąca pierzeja odbija nam się czkawką od 60 lat. Trzeba myśleć persp > ektywicznie, a nie doraźnie tak jak jest większość wypowiedzi na tym forum. Masz chłopie rację- czkawką się odbija,że na piękną, historyczną fonntannę pieniądze są zbierane przez społeczników.Dobrze ,że KonDom nie zdążył zabudować 'historycznie" Placu Teatralnego wspaniałym Centrum Marketowo-Kongresowym. Brak nieistniejącej pierzei to nie największa czkawka tego miasta od 60 lat. Zamiast bajdurzć o Starym Rynku zajmijmy się Gdańską, która jest w znacznie gorszej ,reprezentacyjnej kondycji. Odpowiedz Link Zgłoś
zbydzio SPA ? 14.01.11, 18:12 Co Pan/Pani redaktor ma na myśli pisząc skrót SPA ? Bo skrót od Stowarzyszenia Architektów Polskich to chyba SAP ? No chyba że chodzi o ten plan jakuzzi przed ratuszem Odpowiedz Link Zgłoś
obi-1 Kolejny pomysł na Stary Rynek: fontanna i lasery 14.01.11, 21:49 Proponuje pomnik dziękczynny Donalda Wspaniałegoza wielkie zasługi dla miasta, szczególnie za S5 Odpowiedz Link Zgłoś
george47easy Re: Kolejny pomysł na Stary Rynek: fontanna i las 15.01.11, 13:02 A ja proponuje pomnik wyższy od tego w Świebodzinie dla eksprezydenta Dombrowicza za " wielkie zasługi dla miasta Torunia ". Rydzyk już ten pomysł poparł. Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: Kolejny pomysł na Stary Rynek: fontanna i las 16.01.11, 03:44 george47easy napisał: > A ja proponuje pomnik wyższy od tego w Świebodzinie dla eksprezydenta Dombrowi > cza za " wielkie zasługi dla miasta Torunia ". Rydzyk już ten pomysł poparł. Coś w tym jest. Czkawka będzie się odbijać długo, oj, długo... Odpowiedz Link Zgłoś
ndjamena Ja bym chętnie 14.01.11, 22:50 dopłaciła, by ta Kaskada bis nie powstała, fontanna zresztą tez niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
jachta100 Re: Ja bym chętnie 16.01.11, 07:18 Brać się za ulice i kamienice.Rynek poprawić wówczas gdy miasto zacznie znacznie zwiększać swoje dochody! Przyciągnąć i pozyskać skutecznie kapitał.Tworzyć nowe miejsca pracy i wziąć się wreszcie w Urzędzie Miasta do solidnej pracy! Skończyć z gdybaniem.Realia i fakty oraz konkrety przyniosą oczekiwane efekty.Dość biadolenia.Prof.Kotarbiński co poniektórym włodarzom wmieście nisko się kłania.Tak więc jak??????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
maszkarony Brak słów. 14.01.11, 23:52 Ci ludzie urodzili się w krainie Oz. Łaźnię miejską dla ludu. Od tego są baseny lub wspaniale nadający się do tego plac i fontanna przed Filharmonią Pomorska. Tam widzę ultra nowoczesne oświetlone wodotryski. Lepiej już zostawcie Rynek takim jakim jest, bo przecież dla Was jest najważniejsza wygoda i bezpieczeństwo Waszych zadków i w Waszych brykach. Odpowiedz Link Zgłoś
salzbeer Re: Brak słów. 15.01.11, 06:07 Zgłaszają się kolejni chętni do wykonania "solidnej-nikomu niepotrzebnej roboty". Mam nadzieję ,że Bruski pogoni amatorów łatwego zarobku. Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: Brak słów. 16.01.11, 04:09 salzbeer napisał: > Zgłaszają się kolejni chętni do wykonania "solidnej-nikomu niepotrzebnej roboty > ". > Mam nadzieję ,że Bruski pogoni amatorów łatwego zarobku. Właśnie, a co jest złego w obecnym wyglądzie Starego Rynku? Ja się wychowałem na Tym rynku, nie pamiętam innego (bo kościół znałem tylko z opowiadań), więc ten akurat najbardziej mi odpowiada. Ot, taki konflikt pokoleń... Natomiast szklanemu pudełku mówię zdecydowane: NIE Bydgoszcz ma swój styl, który powstał na przełomie XIX i XX wieku. Zachowanie Bydgoszczy w stylu "Małego Berlina" może być największym naszym atutem w skali kraju. Czy jest gdzieś miasto, które może nam dorównać w stylu "Belle époque"? Zachowajmy wygląd Starego Rynku dla przyszłych pokoleń, wyjaśniając, dlaczego nie ma tam kościoła. Ja to wiem. Turyści też powinni zrozumieć. Do tego potrzeba nam przewodników turystycznych z prawdziwego zdarzenia, nie takich fiutów, jakich można niestety spotkać w małych miastach ościennych. BYDGOSZCZ powinna się rozwijać w oparciu o historię, niekoniecznie kierując się sugestiami osób zainteresowanych finansowo, BYDGOSZCZ ma tradycje secesyjne i TO właśnie jest kierunek, który trzeba pielęgnować. Bo w skali całej Europy nie ma takiego drugiego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
zupa775 Kolejny pomysł na Stary Rynek: fontanna i lasery 15.01.11, 11:01 Pomysł do bani kasa miejska pusta, zanim może się da zrealizować, będą nowe wybory może przyjdzie nowa ekipa do Ratusza i wyrzuci pomysł do kosza. Tak jak poprzedni, o kto zapłaci no, kto my podatnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
yogibaboo104 Re: Kolejny pomysł na Stary Rynek: fontanna i las 15.01.11, 11:10 Zmienił się tyłek a ta fontanna to próba palca tej bezużytecznej organizacji. Czy aby prosto i bez problemów wchodzi tam gdzie jego obecne miejsce przez następne 4 lata. Co za ludzie, zero kręgosłupa. Pogonić tych dziadów miotłami i wywieźć na taczkach na sponsorowany przez Dombrowicza wodolot. Odpowiedz Link Zgłoś
1-wolne Kolejny pomysł na Stary Rynek: fontanna i lasery 15.01.11, 12:01 Pomysł jest lepszy (szczegolnie dla tych ktorzy koniecznie chcą zagracić Stary Rynek) od poprzedniego. Bydgoszcz obecnie ma jednak pilniejsze potrzeby niz fontanny: kiepskie ulice, brak parkingow,mosty, ulica Dworcowa itd. można wymieniać dużo. Dlatego tą inwestycje należy odłożyć na pożniej. Odpowiedz Link Zgłoś
zaki123 Kolejny pomysł na Stary Rynek: fontanna i lasery 15.01.11, 13:01 NO w koncu ktoś pomyślał żeby jakoś upiększyć tą wioske to najbrzydsze miasto swiata a stary rynek to kupa kocich łbów i srających gołębi. to miasto w ogole to kpina. Może ktoś w koncu posprzata psie kupy? Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Kolejny pomysł na Stary Rynek: fontanna i las 15.01.11, 23:12 Czy dalej tam u was straszy architekt Myga? Bo cos mi sie widzi, ze jaki Myga takie projekty... Odpowiedz Link Zgłoś
znakomix Re: Kolejny pomysł na Stary Rynek: fontanna i las 16.01.11, 02:39 No cóż po takim wpisie nie zostaje Tobie nic innego jak kupić sobie bilet w jedną stronę przeciwną do Bydgoszczy. Pytanie tylko czy Cię stać na powrót do swojej miejsca urodzenia - nikt tutaj na prawdę Cię na siłę nie trzyma. Możemy zrobić zrzutkę na Twój wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
panna0 Re: Kolejny pomysł na Stary Rynek: fontanna i las 16.01.11, 20:32 zaki123 - do budy PSIE !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Kolejny pomysł na Stary Rynek: fontanna i lasery 16.01.11, 14:14 Uprzejmie proszę o spokój i próbę zrozumienia. Znamy stan miejskiej kasy, znamy stan kultury miasta, znamy stan ducha Bydgoszczy. Nie róbmy nerwowych ruchów, powściągnijmy emocje, poddajmy się refleksji. Bardzo proszę. Jan Paweł II wyniesiony na ołtarze. Papież Polak, odwiedził Bydgoszcz, w której jakby, od ponad 70.lat czekało uświęcone miejsce dla Bożej chwały, przez odtworzenie, w sercu miasta świątyni /w gruncie rzeczy małego kościółka/, pod wezwaniem Jego Imienia. Niemieccy okupanci, komuniści, poprzedni Prezydent Bydgoszczy, usiłowali zabudować to wyjątkowe miejsce PROTEZĄ. Nie mieli siły, bo miejsce to jest przeznaczone od setek lat dla Boga. Bydgoszczanie upominają się o przywrócenie charakteru temu miejscu dziesiątki lat. Niech kiedyś stanie tu Kościół Akademicki miasta Bydgoszczy, pod wezwaniem Jana Pawła II, z zadaniem zgłębiania i wdrażania w życie nauki Papieża Polaka. To jeden z kluczy do normalności. MEMORIAŁ w tej sprawie ciągle wzbogacany jest przez nowych Sygnatariuszy. Zachęcamy do dołączenia się. Wiem, że dziury w drogach, liszaje na kamienicach, przedszkola, zdrowie,... . Nie budujmy dzisiaj /czekamy dopiero 70.lat/, ale decyzje, rezerwacja terenu, plany, dokumentacja, przeznaczenie /funkcja sakralna, sala koncertowa, miejsce akademickich sporów, punkt widokowy, bydgoskie zbiory JPII, muzealne, miejsce dla numizmatyków, lokale z klasą, pensjonaciki,..., życie miasta/, przywrócenie Bydgoszczy duszy, spełnienie testamentu Andrzeja Szwalbego, Jerzego Sulimy-Kamińskiego, prof Kabacińskiego, Sebastiana Malinowskiego,... , są bezkosztowe - powiedzmy minimalne koszty. Wydano, zmarnowano, na ten cel wiele więcej jak potrzeba na etap decyzyjny, analityczny, studyjny. Drodzy Forumowicze, proszę, spokojnie. Bydgoszcz ma być sobą, ma być metropolią, ma być nowoczesna, bezpieczna, rozrywkowa, kulturalna, ale bez korzenie nic się nie uda. ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ Andrzej Adamski Odpowiedz Link Zgłoś
yuuu11 Re: Kolejny pomysł na Stary Rynek: fontanna i las 16.01.11, 21:26 Pomysły Pani architekt z SAP sa oderwane od realiów, ale takze oderwane od opinii środowiska architektonicznego, Nikt jej nie upoważnił do takich wypowiedzi, nie ma legitymacji srodowiska architektów. Niestety, od dawna SARP czytaj szefowa, reprezentująca mniejszość architektów tego miasta kombinuje jak się przebić bez żadnego dorobku projektowego. Ten pomysł to pudło, karykatura architektury. Szkoda, że SARP poprzez swą szefową chce zdominowac środowisko narchitektów. Przypominam, że prawdziwym reprezentantem środowiska jest Izba Architektów, której członkowie w wiekszości bojkotowali szalone pomysły Nadarchitekta Dombrowicza i jego przydupasów z UM. I nie brali udziału w jego szalonych konkursach podporzadkowania centrum facetowi produkującemu ciastka. Odpowiedz Link Zgłoś
margosa Kolejny pomysł na Stary Rynek: fontanna i lasery 18.01.11, 15:09 Fontanna i lasery? STARY rynek starym pozostać powinien. To ma być miejsce urokliwe, przepełnione historią a nie kolejną "Kaskadą". Jestem stanowczo na nie! Odpowiedz Link Zgłoś
dsp3006 Fontanna i lasery ??? 21.01.11, 20:24 A niech oni się - ci wszyscy architekci - odczepią od Starego Rynku razem ze swoimi fontannami i laserami. Mało jest w Bydgoszczy miejsc, nad którymi trzeba naprawdę popracować? A weźcie się choćby za osiedla z wielkiej płyty, spróbujcie to ucywilizować, poprawić estetykę na ile się da, tak jak to zrobiono w bywszym NRD. A dworzec PKP i okolice? Jak się razem weźmiemy, to z tego może powstać całkiem spora lista. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Fontanna i lasery ??? 21.01.11, 20:50 Kapitalny głos, szkoda że anonimowy. Nie znaczy, że "dsp.." jest identycznego poglądu jak ja na temat SR, ale Jego głos jest godny pochylenia czoła, co czynię. ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ, a to nie tylko Stare Miasto. Andrzej Adamski Odpowiedz Link Zgłoś
witwe46 Kolejny pomysł na Stary Rynek: fontanna i lasery 22.01.11, 14:23 Najpiękniejszy mój kochany STARY RYNEK----powinien wyglądać tak,jak przed II WOJNĄ ŚWIATOWĄ. Odpowiedz Link Zgłoś