semeon
17.04.11, 22:39
W piątek wpadła mi w ręce broszura, kolorowa, ładnie wydana, 8 stron tekstu z wykresami i mapkami, wydana przez Stowarzyszenie Metropolia Bydgoska i będąca rodzajem manifestu tej organizacji skierowanym do mieszkańców METROPOLII BYDGOSKIEJ. W pełni zgadzam się ze wszystkim co zapisano na owych ośmiu stronach broszury. Zdecydowanie popieram taki sposób działania. Jednak owa broszura to kropla w morzu potrzeb, które są niezbędne do uświadomienia mieszkańcom terenów Metropolii Bydgoskiej o czekających ich zagrożeniach w przypadku przeforsowania przez polityków dziwacznej idei "dwu-miasta" z Toruniem. W ciągu dwóch dni pokazałem tekst tej broszury 15 osobom znajomym i z rodziny i tylko jedna z tych osób zdawała sobie i to bardzo ogólnie, sprawę co nas czeka w przypadku metropolii z Toruniem. Pozostałe 14 osób po przeczytaniu tekstu i krótkiej dyskusji jednoznacznie stwierdziło, że oczywiście są wyłącznie za Metropolią Bydgoską, a do tej pory nie zdawało sobie sprawy o co w ogóle chodzi z tą metropolią. Myślę, że w podobnej nieświadomości żyje ponad połowa bydgoszczan i pozostałych potencjalnych mieszkańców MB. Nasuwa się prosty wniosek - należy tekst, zawarty w owej broszurze, maksymalnie rozpropagować. Jak doskonale wiemy na, tak zwane, bydgoskie media nie mamy co liczyć, gdyż są one uzależnione od toruńskiego marszałka oraz mocno związane z toruńską opcją polityczną posiadająca władzę w województwie, a do tego większość zatrudnionych w nich redaktorów pochodzi z Torunia lub kończyło UMK i na ich obiektywizm nie mamy co liczyć Dlatego proponuję zamieścić w lokalnych gazetach płatne ogłoszenia z tekstami z omawianej broszury, a w radiu PiK i TVB /B?/ wykupić płatne audycje wzorem audycji wyborczych. Rozumiem, że będzie to kosztowało dlatego też proponuję założyć specjalne konto bankowe do tego celu i zaapelować do przyszłych mieszkańców Metropolii Bydgoskiej o dobrowolne wpłaty na ten i podobne cele. Proszę Was /SMB/ o dynamiczne działanie oraz, dodatkowo, o rozpowszechnianie hasła dotyczącego lokalnego referendum w sprawie metropolii. Jesienią są wybory łatwo będzie to referendum przy okazji zorganizować