Gość: nieo IP: *.hipernet.ras.pl 09.05.04, 14:11 Jakieś przecieki na tegoroczną maturę z polaka??Piszcie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: €uropejka Re: Matura 2004!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.04, 14:26 Nic z tego! Do ksiazek, sio! :-)) A w ogole - powodzenia na maturze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieo Re: Matura 2004!!!! IP: *.hipernet.ras.pl 09.05.04, 14:28 Ja juz wszystko umiem tylko tak chcialem sie sprawdzic... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyttong Re: Matura 2004!!!! IP: 213.77.40.* 09.05.04, 14:34 • (nie) PEWNE TEMATY adi_mail 07.05.2004 18:26 odpowiedz na list Wszelkie wiedomości i propozycje związane z maturą z polskiego i historii w kujawsko-pomorskim chętnie przyjmę . Moje źródło podaje takie tematy: 1. "Jedyny sposób , aby ludzie byli razem, to zesłać im dżumę"- ustosunkuj się w oparciu o literaturę i teksty kultury. 2. Portret mentalny Polaka w dniu wejścia do UE. Wykożystaj znajomość literatury oraz własne informacje. 3. "Cel uświęca środki?". Ustosunkuj się do pytania w odniesieniu do wybranych utworów literackich i życia współczesnego. CO WY NA TO Życzę wszystkim powodzenia i czekam na odpowiedz innych maturzystów i ich propozycje. adi_mail@NOSPAM.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Matura 2004!!!! IP: *.speed.planet.nl 09.05.04, 19:05 W trakcie matury wykoRZystaj wszystkie dostepne slowniki ortograficzne ! A poza tym powodzenia dla wszystkich tegorocznych maturzystow !!! Odpowiedz Link Zgłoś
vviosna Re: Matura 2004!!!! 09.05.04, 19:33 a ja 3mam kciuki za mojego podopiecznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
pryk5 Re: Matura 2004!!!! 10.05.04, 11:49 Tematy wybierane są kilka dni przed maturą ale jest ich około 40 dopiero w przeddzień wybierane są tematy konkretne czyli te które będa o 9:00 . Z tego co udało nam się dowiedzieć zmieniono cała procedure rozsyłania pytań i podobno o 23 dopiero tematy są pakowane a rozsyłane do szkół przez kurerów o godzinie 8:30 . Skąd może być przeciek - jedynie z komisji która wybiera pytania, dlatego moze być tak dużo przecieków ponieważ jeden z nich się pewnie trafi - Dlaczego czekamy do 23 - własnie dlatego ze wtedy jest najbardziej prawdopodobny przeciek ze względu na możliwość podpatrzenia przez kogoś pytań . Jeszcze raz ostrzegam nie podawajcie tematów na forum . Odpowiedz Link Zgłoś
re-volt Re: Matura 2004!!!! 10.05.04, 12:01 Prawie pewne... 1. "Wieś nie jest tak prosta jakby się zdawało" (Stefan Żeromski). Odwołując się do wybranych przykładów przedstaw różne sposoby widzenia wsi w literaturze. 2. Camus twierdził, że "samo wdzieranie się na szczyt starczy, by wypełnić serce człowieka". Wybierz i zaprezentuj tych bohaterów literackich, którzy podjęli trud zmagania się z losem. 3. "Najwyższa to doskonałość umieć zażywać szczerze swego istnienia". Rozważ ponadczasowość słów Montaigne'a odwołując się do utworów pisarzy różnych epok. 4. Zinterpretuj wiersz Stanisława Barańczaka "Widokówka z tego świata" jako poetycką refleksję o kruchości ludzkiego bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
re-volt Re: Matura 2004!!!! 10.05.04, 12:10 Gość portalu: nieo napisał(a): > Jakieś przecieki na tegoroczną maturę z polaka??Piszcie!!!! jeden udało mi sie zdobyc... nie wiem na ile jest prawdopodobny, ale przynajmniej coś... Zadanie nr1. Streść poniższy tekst i w kilku zdaniach opisz co ziomal Mickiewicz przekazuje nam w tych kilku rymowanych słowach. INfOkacja liTFo! OJTSchYZNo mOjA! tY jesTeS jak zDROfIe; ILe Cie TsheBa cENIC, TeN tyLKO Sie dofIE, Kto cIe StrAcIl. DZIs pIekNOsc tFA F caLeJ OZdObiE fidze I OpiSoojE, BO TeskniE pO toBIE. Odpowiedz Link Zgłoś
re-volt Re: Matura 2004!!!! 10.05.04, 12:27 Gość portalu: nieo napisał(a): > Jakieś przecieki na tegoroczną maturę z polaka??Piszcie!!!! niestety to juz wszystko co mogę dla Was zrobić... 1. "I'm not a girl, not yet a woman" - odnieś się do słów Britney Spears na przykładzie utworów literackich różnych epok. 2. Twoje refleksje nad fenomenem telefonii komórkowej w literaturze starożytnej i średniowieczu. 3. Motyw murzyna w literaturze staropolskiej. 4. Analiza i interpretacja tekstu jednego z wybranych utworów zespołu muzycznego "Metallica". 5. Osama Bin Laden - romantyk czy pozytywista? Odpowiedz Link Zgłoś
l_jane Z cyklu - Maturzysto, usmiechnij się ;) 10.05.04, 17:15 Cytuję z mojego Żródła ;p TEMATY MATURY 2004 POLSKI (pewniaki): 1. "Jestem za a nawet przeciw" - zinterpretuj słowa wielkiego Polaka: Lecha Wałęsy w odniesieniu do znanych Ci utworów literackich. 2. Andrzej Lepper - romantyk czy pozytywista? Uzasadnij swój wybór z wykorzystaniem "Chłopów" Reymonta. 3. Pudzianowski - Herkules naszych czasów. Odnieś jego osiągniecia (dźwiganie ciężarówki na barana, podnoszenie walizek wypełnionych bardzo ciężką kupą, rzut fortepianem na odległość) do osiagniec mitycznego Herkulesa. 4. "Mydło lubi zabawę..." Twoje przemyślenia na temat homoseksualizmu w literaturze polskiej i światowej. 5. "A ona najebana tańczyła na stole a my napierdoleni o żesz kurwa ja pierdole" - wykorzystując ten znany cytat opisz bogactwo języka polskiego w całej swojej okazałości. Przedstaw także inne znane cytaty popierające tezę : "[...] iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają Boszszszzzzzz ;) Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
vviosna Re: Z cyklu - Maturzysto, usmiechnij się ;) 10.05.04, 17:34 ja slyszalam, ze jako czwarty temat dadza ktorys z wierszy naglego ataku spawacza do interpretacji ;)) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
re-volt Re: Z cyklu - Maturzysto, usmiechnij się ;) 10.05.04, 19:12 l_jane napisała: > Cytuję z mojego Żródła ;p > > TEMATY MATURY 2004 POLSKI (pewniaki): > > 1. "Jestem za a nawet przeciw" - zinterpretuj słowa wielkiego Polaka: > Lecha Wałęsy w odniesieniu do znanych Ci utworów literackich. > > 2. Andrzej Lepper - romantyk czy pozytywista? Uzasadnij swój wybór z > wykorzystaniem "Chłopów" Reymonta. > > 3. Pudzianowski - Herkules naszych czasów. Odnieś jego osiągniecia > (dźwiganie ciężarówki na barana, podnoszenie walizek wypełnionych > bardzo ciężką kupą, rzut fortepianem na odległość) do osiagniec > mitycznego Herkulesa. > > 4. "Mydło lubi zabawę..." Twoje przemyślenia na temat homoseksualizmu > w literaturze polskiej i światowej. > > 5. "A ona najebana tańczyła na stole a my napierdoleni o żesz kurwa ja > pierdole" - wykorzystując ten znany cytat opisz bogactwo języka > polskiego w całej swojej okazałości. Przedstaw także inne znane cytaty > popierające tezę : "[...] iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają > > Boszszszzzzzz > > > Powodzenia! A Ty LJ który temat byś wybrała, jeśli łaska...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LJane Re: Z cyklu - Maturzysto, usmiechnij się ;) IP: *.telsten.com 10.05.04, 19:21 W dobie lepperomanii odrzuciłabym z pewnością 2. (mam w zwyczaju "pod prąd" ;)" 4. odpada - instynkt samozachowawczy, powiedzmy - pani prof. Kowalska, wspaniała kobieta, ale nie należała do AŻ tak tolerancyjnych ;) 5. hmmm dawałby pole do popisu, ale najprawdopodobniej wybrałabym jednak 1. Wiesz, zrywy narodowowyzwoleńcze etc. ;p Odpowiedz Link Zgłoś
vviosna Re: Z cyklu - Maturzysto, usmiechnij się ;) 10.05.04, 21:23 a ja - trojeczke, bo lubie mitologie Odpowiedz Link Zgłoś