22.05.11, 01:26
Coraz smutniejsze i coraz dziwniejsze to forum. A szkoda. Drzewiej znacznie lepiej bywało.
Obserwuj wątek
    • frych47 Re: Forum 22.05.11, 07:52
      Bo zobacz, którą masz godzinę, pora do odpoczynku.
    • ababyd Re: Forum 22.05.11, 08:38
      Forum umiera! Rzeczywiście szkoda. Zauważyłem to /nawet odnotowałem/ kilkanaście tygodni temu. Każde miejsce dyskusji - wymiany swych refleksji, jest pożyteczne.
      Ciekawe co jest przyczyną? Ogólna apatia, wycofanie "żołnierzy" poprzedniego włodarza miasta, większa inwigilacja, a może cywilizowanie dyskusji - odpowiedzialność za wypowiadane opinie?
      Uszanowanie dla podejmującego ten wątek - szkoda /jak zwykle/, że dla Anonima, ale ..., taka reguła. Andrzej Adamski
    • tor_nister Re: Forum 22.05.11, 09:22
      wiesz czemu? Sprawa jest prosta. Ludzie dyskutowali, a nie mając nic więcej do powiedzenia albo po męsku przyznawali się do błędu albo milczeli. Teraz byle smarkacz może Ci nawtykać bo nie podzielasz szowinistycznych poglądów.
      A teraz co? Szlachcic nawala się z Arafatem i Arafat ze Szlachcicem w sprawach tak malutkich że nie zasługują nawet na jeden krótki wpis. To już choroba.
      • swiniopas6 Re: Forum 22.05.11, 09:41
        Bo cala Bydgoszcz schodzi na psy. Gdzie ci chlopcy z dawnych lat- chcialoby sie zawyc
        za Slawa Przybylska. Taki mlody heros Rulewski, dzis siedzi w zatoce czerwonych swin
        i wyzera z miski podstawionej prze knechtow komtura. Gdzie Tokarczuk, gdzie ten od mostu- a, prawda, juz gryzie ziemie. No i gdzie moj wlasny heros, Konstanty Dombrowicz, na ktorego czesc napisalem kiedys wierszx- panegiryk. Nawet w nagrode butelki wodki mi nie przyslal. No ale prawda, na psia bude to moje rzucanie perel przed wieprze sie nie zdalo.
    • odziadek Re: Forum 22.05.11, 18:23
      A może forum jest po prostu takie (mniej więcej), jak otaczająca nas rzeczywistość ... i ludzie...?
      Tematy zastępcze królują w naszych mediach. A ci, którzy trochę rozumieją z tego co się wokół nich dzieje ... może cichutko pakują walizki...??
      • dziwny22 Re: Forum 22.05.11, 22:16
        Właśnie o to mi chodzi, żeby opinie na forum nie były odzwierciedleniem banałów jakimi karmią nas media, a już media lokalne /w zasadzie pro-toruńskie, a dokładniej pro-marszałkowskie/ w szczególności. To forum przez lata potrafiło kreować swoje, niezależne opinie, uczestnicy forum zadziwiali mnogością postaw i zainteresowań. Niestety teraz każdy, nawet najważniejszy temat / na przykład sprawa metropolii/ nie wzbudza zainteresowania większości osób piszących na forum. Poza nielicznymi przypadkami- irizar, pit771, panna0 i paru innych, nikt nie stara się wnikać w istotę problemów /np. spalarnia, lotnisko, wspomniana metropolia/, a tylko bezkrytycznie powiela zasłyszane z mediów opinie. Właśnie o to chodzi. żeby zmuszać naszych polityków i naszych decydentów do myślenia innego niż tylko ich własne przekonania, ale jak to zrobić jak powielamy tylko właśnie te przekonania. Ci co nami rządzą tylko dlatego mają tak łatwo, że my im na to pozwalamy. A teraz i to forum im pomaga co mnie osobiście bardzo się nie podoba.
        • ababyd Re: Forum 22.05.11, 22:28
          "dziwny.", bardzo ważny wątek, podrzucaj do ognia. Zapewniam, wielu bardzo ważnych korzysta z nastrojów forum.
          AA
        • irizar Re: Forum 22.05.11, 23:26
          Ja tam zbieram siły przed jesienną kampanią wyborczą :)

Poza tym trudno się powstrzymać od korzystania z uroków naszego pięknego miasta. Zdradzę wam, że zainspirowany fotorelacją jednego z użytkowników innego forum (skyscrapercity.com -polecam zresztą - ogromna ilość informacji o inwestycjach ) wybrałem się przyjrzeć z bliska staremu browarowi w Myślęcinku. Stoi obecnie zrujnowany, ale takie miejsca niesamowicie pobudzają wyobraźnię. Marzy mi się, że kiedyś przejmie to miejsce jakiś dynamiczny inwestor i zrobi tam klimatyczną winiarnię (wino to jedna z moich pasji). Jedną z ogromnych zalet tego starego browaru są piwnice (oryginalnie przeznaczone do leżakowania piwa) oraz lokalizacja w okolicy, gdzie mnóstwo ludzi przyjeżdża wypoczywać. Ja tam jestem cienki bolek, jeżeli chodzi o możliwość inwestowania, ale może jakiś inny bydgoszczanin, któremu powodzi się lepiej, przywróci kiedyś blask temu miejscu.
          P.S. Okolice Bydgoszczy to prawdziwy raj dla rowerzystów. Położenie naszego ukochanego miasta wśród głębokich lasów, rzek i kanałów daje praktycznie nieograniczone możliwości konfiguracji wycieczek rowerowych. Fajnie jest dobrze pisać o Bydgoszczy na forum, ale jeszcze lepiej czerpać radość z jej uroków czy oferty kulturalnej.
          • ababyd Re: Forum 23.05.11, 07:53
            Żeby to wszystko odkryć, trzeba mieć duszę jak Ty. Dzisiaj modą jest konsumowanie i wydalanie.
            Bądź dzielny i zarażaj nas swą wrażliwością.
            ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
            AA
            • irizar Re: Forum 23.05.11, 08:32
              Czas wracać na ziemię. Dzisiaj człowiek się budzi i dowiaduje się, że przyczyną dramatycznego stanu dróg w województwie jest to, że ZDW jest w Bydgoszczy, a utworzenie bliźniaczej instytucji w Toruniu ma być lekarstwem na całe zło. Bezczelność marszałka Całbeckiego nie zna granic. Próbuje szukać przetrwalników dla kilkusetosobowej armii ludzi pracujących dla niego w obliczu spodziewanego kurczenia się kompetencji Urzędu Marszałkowskiego w najbliższych latach. Ucieczka w spółki z jednoczesnym ich ogromnym zadłużeniem daje świetną gwarancję utrzymania biurokratycznej machiny w Toruniu. To są własnie pomysły Platformy Obywatelskiej na rozwój województwa - przenieść wszystko co się da do Torunia. Ciekawe jak zachowają się "bydgoscy" z nazwy przedstawiciele PO w sejmiku. Ta szopka powinna przed wyborami uświadomić ludziom do czego doprowadzić mogą Bydgoszcz dalsze rządy PO.
          • dziwny22 Re: Forum 23.05.11, 15:22
            Co do starego browaru w Myślęcinku to wielu już próbowało coś z tym robić, perypetie dwóch z nich, związane z próbą zakupu i zagospodarowania tych ruin znam z ich opowiadań. Skomplikowane sprawy spadkowe plus konserwator powodują, że obiekt popada w coraz większą ruinę. Niestety nasz kraj to kraj ludzi, których gęby są pełne pełnych frazesów i jednocześnie pełnych niemożności w praktycznej realizacji, często podstawowych spraw. Popatrzmy chociażby na ruiny przy Zawiszy, poczytajmy obietnice przedwyborcze, posłuchajmy toruńskiego marszałka, czy tzw. jego bydgoskich przedstawicieli, a zobaczymy ogromna niemoc, brak konsekwencji w działaniu i masę pustych słów. Wracając do forum to jak już parokrotnie pisałem, najczęściej samo nazwanie lub opisanie jakiegoś problemu jest początkiem drogi nad rozwiązywaniem tego problemu. I, oczywiście moim zdaniem, głównie opisywanie nieprawidłowości w celu rozpoczęcia procesu ich usuwania powinno być podstawowym celem tego forum. Brak kontroli społecznej, oportunizm /ugodowość/ mediów, słabość lokalnych polityków to główne powody marnej kondycji Bydgoszczy i nigdy nie powinniśmy się godzić, aby dalej tak było. A co do win to także i to od dziesiątków już lat jestem ich gorącym zwolennikiem co potwierdzam praktycznie, często pijając wina /w rozsądnych ilościach/ do różnych posiłków, oczywiście zawsze po godzinie 13.00.
    • frych47 Re: Forum 23.05.11, 08:47
      Głosuję na PJN
      Palikot Jest Najważniejszy.
    • odziadek Re: Forum 24.05.11, 15:01
      No i życie dopowiada puentę ...
      Czytamy informacje o nowej wojewódzkiej spółce z siedzibą w wiadomym mieście ... i właściwie już nawet nie chce się tego wszystkiego komentować... Bo właściwie o czym tu pisać? że od 13 lat dzieje się w gruncie rzeczy stale to samo...?
      A politycy i tak nam wytłumaczą, że to przecież wszystko dla dobra REGIONU, że to przecież nie ważne w którym mieście siedziba spółki, że przecież ... itp. itd.
      A ludzie, wcześniej czy później, i tak dziennikarzom oraz politykom uwierzą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka