04.10.11, 22:13
Drogie Mamy,mój 2,5letni synek ma od urodzenia stwierdzonego wodniaka w prawym jąderku.Miał już 3 razy robione usg i wodniak niestety się nie wchłonął i chirurg z Jurasza zalecił zabieg usunięcia w narkozie,na zabieg czeka się ok5miesięcy w Juraszu.Najbardziej przeraża mnie sama narkoza u tak małego dziecka.Może macie jakieś doświadczenie w tym schorzeniu,a jak tak to u jakiego lekarza konsultowałyście,a może nie trzeba usuwać,pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • andzina Re: Wodniak 05.10.11, 16:17
      witaj,

nie pomogę w kwestii wodniaka, ale mój synek miał zabieg nacinania stulejki jak był w podobnym wieku, również w narkozie. nie pozwolił sobie zrobić wkłucia, więc najpierw został uśpiony lekami wziewnymi i długo jeszcze pamiętał "maskę pilota". zabieg był w bizielu i wszystko było ok, a narkoza nie taka straszna, choć oczywiście miałam nerwy jak Ty. popołudniu po zabiegu wyszliśmy do domu. w juraszu leżeliśmy z małym na inne schorzenie i dość dobrze wspominam zarówno lekarzy jak i szpital. powodzenia i głowa do góry :)
    • gosiam25 Re: Wodniak 11.10.11, 15:49
      mój mały ma dwa latka i jak dobrze pójdzie jedziemy w poniedziałek na usunięcie wodniaka do Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Lekarz mówił nam że jak się nie wchłonął do tej pory to trzeba usunąć, bo to może mieć wpływ na jąderko ponieważ wodniak powoduje ze w mosznie jest większa temperatura niż temperatura ciała. Więc nie masz co szukać lekarza który powie ci ze się wchłonie tylko póki mały jest synek trzeba robić. A narkozy też się boję mimo że mój synek w wieku 9 mc miał już operacje to i tak mam stresa.
      • barbra1263 Re: Wodniak 16.10.11, 23:00
        Dzięki za informację i radę daj znać jak już będziecie po i powodzenia.
        • gosiam25 Re: Wodniak 20.10.11, 14:43
          cześć. My już jesteśmy po operacji, operację mieliśmy we wtorek. Mały ma rozpuszczalne szwy wiec nie będzie trzeba je zdejmować więc mniej stresu dla dziecka. wszystko bez komplikacji.
          • barbra1263 Re: Wodniak 20.10.11, 21:37
            Dzięki za info i cieszę się,że jesteście po wszystkim,a może masz jakieś wskazówki przed zabiegiem na co np zwrócić uwagę przed zabiegiem,pozdrawiam
            • gosiam25 Re: Wodniak 21.10.11, 18:51
              nie bardzo rozumiem twojego pytania, na co zwrócić uwagę przed zabiegiem? Chodzi o wodniaka czy jak się przygotować do zabiegu. Taki zabieg nie trwa długo, często przy wodniaku występuje przepuklina pachwinowa i u nas ona była, okazało się to dopiero podczas operacji. Po operacji w tym samym dniu wypuszczają do domu, jeśli dziecko dobrze się czuje, nie ma szwów ale nie wiem jak robią to w innym szpitalu.
              • barbra1263 Re: Wodniak 21.10.11, 21:02
                Hej,chodziło mi jak przygotować się do narkozy o czym wart uprzedzić lekarza,bo słyszałam,że niektóre dzieci maja uczulenie na narkozę,o trudno stwierdzić jak dziecko będzie miało pierwszy raz,a przepuklinę jak się okaże,że ma to od razu operują?z góry dziękuję za odpowiedż
                • gosiam25 Re: Wodniak 22.10.11, 22:56
                  cześć chyba nie da się przygotować do narkozy, jak dziecko nie jest alergikiem to na pewno nie jest uczulone, z resztą anestezjolodzy znają się i wszystkiego ciebie wypytają. Tak od razu przepuklinę operują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka