Dodaj do ulubionych

Gdzie w Polsce najczęściej chorujemy na raka

07.03.12, 12:45
Krzepiące. Niech warszawka jeszcze więcej kasy obetnie, to szybciej wyzdychamy. To też miara zamożności ludzi - tylu by nie umierało gdyby było stać na gabinet prywatny i łapę.
Obserwuj wątek
    • turpin Fałszywy alarm, prawdziwa wierszówka 07.03.12, 14:07
      Ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe standaryzowane do wieku przypuszczalnie nie zmienia się w jakiś radykalny sposób. Ten niby to alarmujący 'wzrost zachorowalności' to głównie efekt dwóch czynników:

- zwiększonej wykrywalności (w tym licznych nowotworów, które by nie zabiły - najlepszym przykładem jest epidemiologia raka prostaty);

- starzenia się społeczeństwa, lub mówiąc inaczej - większej szansy na dożycie sędziwego wieku, kiedy to nowotwory są znacznie częstsze.
      • oldnick5 @turpin 07.03.12, 14:21
        Dzięki za zdrowy rozsądek :-)
        A co o przyczynach prognozowanego wzrostu zachorowań mówią sami autorzy prognozy w swoim raporcie? A?
        Stanisław Remuszko
        www.remuszko.pl
    • malgo-to-ja Re: Gdzie w Polsce najczęściej chorujemy na raka 07.03.12, 14:21
      i tutaj się nie zgodzę. Sama chorowałam na ziarnicę (nowotwór złośliwy węzłów chłonnych), leczyłam się w Centrum Onkologii w Warszawie i mogę powiedzieć, że całe leczenie wyniosło mnie 0zł. Przyjmują wszystkich, ludzie przyjeżdżają z całej Polski i przez dwa lata (raka wykryto w styczniu 2010r.) nie słyszałam o jakiejkolwiek udzielonej łapówce w tym szpitalu. Po własnych doświadczeniach oraz znajomych uważam, że w warszawskich szpitalach zanika choroba łapówkarstwa w przeciwieństwie do np. Lublina - gdzie bez koperty faktycznie trudno coś załatwić.
    • art.usa Na raka płuc umierają najczęściej na Mazurach. 07.03.12, 14:29
      Na Mazurach gdzie kraina 1000 jezior i zdrowych lasów?
      Czy może właśnie to zdrowe to wcale nie zdrowe.
      Albo wyjeżdżają na Mazury by sobie umrzeć?
      Może tam palą jak szaleni?

Albo niema kliniki ratujących chorych ludzi,
      czyli chory jest tam skazany na ciężką śmierć.

(Województwo Warmińsko Mazurskie, nawet lotniska tam nie mają,
      a krowy tam jeszcze bez majtek chodzą)
      • jamnnik Re: Na raka płuc umierają najczęściej na Mazurach 07.03.12, 16:04
        masz nieco nieaktualne informacje

www.youtube.com/watch?v=ALHBLnflm0U
        • art.usa Re: Na Mazurach na rybach się pali papieroski. 07.03.12, 18:43
          Wiesz mi, znam takiego z Woryt Wiśnie, pali na rybach dziennie dwie paczki.
          Jednego co odszedł za Łuktę, Edmunda Jedamskiego, podobny przypadek.
          Jak kaszlał nad jeziorem, to słychać go było w okręgu kilometra nad jeziorem.
          Ale palić nie przestał, aż go z domu wynieśli znaczy się za Łuktę.

jamnnik napisał:

> masz nieco nieaktualne informacje
          >
          > www.youtube.com/watch?v=ALHBLnflm0U

Boże, twuj film jest okropny.
          Ja osobiście lubię i szanuję zwierzęta na równi z ludźmi,
          takie sprawy są mi niezrozumiałe.
    • ryanmdusa Gdzie w Polsce najczęściej chorujemy na raka 07.03.12, 16:19
      "Warszawka" niczego nie obcina, sama nie ma i podobnie jak reszta kraju jest na "zasilku" z UE, ok. 80 mld. Euro rocznie, ktory wczesniej czy pozniej skonczy sie, z tego co widac to raczej wczesniej niz pozniej. Wtedy dopiero zobaczymy prawdziwy obraz i obciecia roznych programow pomocy, miedzy innymi leczenia. Zatem nie krytykujmy, tylko wezmy sie do pracy. Kraje ktore maja dobra opieke medyczna nie dostaja jej w prezencie. "Wszystkim nalezy sie wszystko" jest tylko idiotycznym chwytem reklamowym bylego ministra zdrowia, na ktorym czas i gorzala wyraznie zrobily swoje, niczym wiecej.
    • bidia Czyżby to efekt jedzonka Zdrowej Soli z Anwilu? 07.03.12, 20:12
      min 10 lat jedzenia odpadów chemicznych.

Właśnie w TVP Wiadomości 19.30 podały ze sól drogowa i spożywcza to ta sama sól - pokazując przykład kopalni soli w Kłodawie i analizy próbek wydobywanej soli. Więc wszystko OK - myślą ze mają debili przed TV?

Tyle ze to nie to samo co sól odpadowa z Anwilu......
    • fanfaroni Gdzie w Polsce najczęściej chorujemy na raka 07.03.12, 20:47
      Przyczyna może leży też tu:
      bydgoszcz.gazeta.pl/kapusciska/1,112596,11253253,Wzywaja_do_wycofania_sie_z_budowy_spalarni_smieci.html
      benzen jest na liście związków rakotwórczych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka