Dodaj do ulubionych

Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału

13.08.12, 07:37
Trasa Uniwersytecka oraz Most Noblistów. Nazwy pasują do siebie idealnie!

Nie można dopuścić do tego aby ten most nazwano inaczej !!!
Obserwuj wątek
    • komix1 Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 13.08.12, 08:58
      Tak. wspaniała trasa. trzy pasy w każdą stronę. Szkoda, że zapomniano o pieszych i rowerzystach (brak chodników i ścieżki rowerowej).

www.picshot.pl/pfiles/143020/TU_DDR.JPG
      Czerwony - tak mogło by być.
      Niebieski kolor - tak będzie
      • farcry555 Re: Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 13.08.12, 09:09
        Czy to znaczy ( ten niebieski ) , że niepotrzebnie budowano ( niebieska ) i wywalano tyle kasy ? Nie znam sie na infrastrukturze i inżynierii, ale z Twoich rysunków wynika, że ta inwestycja jest bez sensu ? Pytam poważnie, bez żadnych podtekstów i złośliwości
        pozdrawiam
        • komix1 Re: Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 13.08.12, 09:36
          Kolor czerwony - tak mogłaby wyglądać droga dla rowerów
          Kolor niebieski - tak będzie wyglądała droga dla rowerów (i pieszych). Po prostu projektant nie przewidział chodnika i drogi dla rowerów wzdłuż Trasy Uniwersyteckiej.
          • farcry555 Re: Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 13.08.12, 09:52
            dzieki....sam jestem zapalonym rowerzysta i też mnie to tkneło ( brak ścieżki); w cywilizowanych krajach takie ścieżki to standart...
            pozdr
    • m_j_1977_byd Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 13.08.12, 09:33
      Ciekawe, kogo zachwyca szybkość robót, napewno nie Chińczyków, którzy takie mosty budują w kilka tygodni, a w dwa lata postawili od zera największe lotnisko na świecie.
    • tylko_fakty Re: Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 13.08.12, 10:36
      czy szybkość realizacji powala - NIE, ale odnosząc się do innych remontów w mieście, szczególnie tych za Dombrowicza (Focha, most na Gdańskiej) to TAK,
      brak chodnika i scieżki dla rowerzystów, to uchybienie w sztuce czy błąd projektanta?
      Mnie jeszcze zastanawia czy postawione w korycie Brdy (widoczne na zdjęciach) przegrody to tylko element tymczasowy do chwilowych podpór (w projekcie takich wynalazków nie ma)
      Nie podoba mi się też to ,że jedna z podpór (widac na zdjęciach oraz w projekcie) wchodzi w koryto rzeki, zabiera też nabrzeżny ciąg spacerowy - ale może się mylę to proszę o sprostowanie.
      • frych47 Re: Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 13.08.12, 10:46
        tylko_fakty napisał:

> brak chodnika i scieżki dla rowerzystów, to uchybienie w sztuce czy błąd projek
        > tanta?

A może oszczędności Ratusza bo i tramwaju też nie przewidziano.
        • hetmanwiechu po co droga dla rowerow? 13.08.12, 18:44
          wypadki musza byc, inaczej domy pogrzebowe nie zarobia. Przy projektowaniu trzeba pomyslec o wszytskich i tez tak zrobiono. Piesi beda chodzic prawym pasem, a domy pogrzebowe zarabica. Sprawa prosta jak drut.
    • u-widz tempo ok, ale inne wpadki 13.08.12, 11:04
      Tempo ok. Pogoda odpowiada, a prace prowadzone są praktycznie non stop.

Brak ścieżki rowerowej - duży minus, wszak można byłoby ją podłączyć ze ścieżką nad Brdą; na nowej kładce tramwajowej pomyślano o ścieżce, ale nie jest ona połączona z innymi (od biedy ze ścieżką nad kanałem, ale generalnie kończy się na Dworcowej, mam nadzieję, że jednak są plany, by ją przedłużyć do ścieżki na Zygmunta Augusta),

A wracając do mostu, to jadąc dzisiaj Jagiellońską zastanawiałem się, że jest on tak nisko, że chyba będzie problem z tramwajami. Przewody biegną znacznie wyżej. Znajomy mi opowiadał, że faktycznie jest z tym chyba problem, ale jest cisza informacyjna w tej sprawie. Ciekawe, czy za chwilę nie będzie pogłębiania torów (szczególnie praktyczne rozwiązanie w czasie intensywnych opadów)? Może ktoś coś wie w tej sprawie, czy to tylko plotki?
      • frych47 Re: tempo ok, ale inne wpadki 13.08.12, 11:13
        u-widz napisał:

> A wracając do mostu, to jadąc dzisiaj Jagiellońską zastanawiałem się, że jest o
        > n tak nisko, że chyba będzie problem z tramwajami. Przewody biegną znacznie wyż
        > ej. Znajomy mi opowiadał, że faktycznie jest z tym chyba problem,

Nie powinno być problemu, kiedyś była propozycja kupowania wąskich rowerów to teraz będziemy kupować niskie tramwaje.
    • justanotherguy Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 13.08.12, 13:02
      Dzięki za artykuł i bardzo fajne zdjęcia, ale czy nie moglibyście w przyszłości zamieszczać ich w większej rozdzielczości i nie ograniczać kopiowania? Zrzucanie ekranu jest pracochłonne. Ja rozumiem, że pan fotograf musiał się pofatygować na szczyt pylonu, ale nie bądźmy egoistami.
    • byd76 Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 13.08.12, 19:26
      czemu wsrod tylu zdjeci nie ma zadnego z widokiem w strone "eksluzywnego" osiedla Arkadii? pewnie z wysokosci trasy uniwersyteckiej bedzie bardzo ladny widok w okna apartamentow .....
    • emeryt21 Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 14.08.12, 09:17
      Dla mnie te wysokie pylony w otoczeni niskiej zabudowy to troche styl "makabryla"........
      Tempo budowy normalne.....tak sie teraz buduje....Najpierw 5 lat przetargow a dopiero pozniej rok budowy......
      • frych47 Re: Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 14.08.12, 10:14
        emeryt21 napisał:

> Tempo budowy normalne.....tak sie teraz buduje....Najpierw 5 lat przetargow a d
        > opiero pozniej rok budowy......

Są pieniądze to ludzie pracują nie ma kasy to robota stoi, patrz autostrady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka