tutejszy80 13.08.12, 07:37 Trasa Uniwersytecka oraz Most Noblistów. Nazwy pasują do siebie idealnie! Nie można dopuścić do tego aby ten most nazwano inaczej !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
komix1 Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 13.08.12, 08:58 Tak. wspaniała trasa. trzy pasy w każdą stronę. Szkoda, że zapomniano o pieszych i rowerzystach (brak chodników i ścieżki rowerowej). www.picshot.pl/pfiles/143020/TU_DDR.JPG Czerwony - tak mogło by być. Niebieski kolor - tak będzie Odpowiedz Link Zgłoś
farcry555 Re: Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 13.08.12, 09:09 Czy to znaczy ( ten niebieski ) , że niepotrzebnie budowano ( niebieska ) i wywalano tyle kasy ? Nie znam sie na infrastrukturze i inżynierii, ale z Twoich rysunków wynika, że ta inwestycja jest bez sensu ? Pytam poważnie, bez żadnych podtekstów i złośliwości pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
komix1 Re: Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 13.08.12, 09:36 Kolor czerwony - tak mogłaby wyglądać droga dla rowerów Kolor niebieski - tak będzie wyglądała droga dla rowerów (i pieszych). Po prostu projektant nie przewidział chodnika i drogi dla rowerów wzdłuż Trasy Uniwersyteckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
farcry555 Re: Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 13.08.12, 09:52 dzieki....sam jestem zapalonym rowerzysta i też mnie to tkneło ( brak ścieżki); w cywilizowanych krajach takie ścieżki to standart... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
m_j_1977_byd Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 13.08.12, 09:33 Ciekawe, kogo zachwyca szybkość robót, napewno nie Chińczyków, którzy takie mosty budują w kilka tygodni, a w dwa lata postawili od zera największe lotnisko na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
tylko_fakty Re: Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 13.08.12, 10:36 czy szybkość realizacji powala - NIE, ale odnosząc się do innych remontów w mieście, szczególnie tych za Dombrowicza (Focha, most na Gdańskiej) to TAK, brak chodnika i scieżki dla rowerzystów, to uchybienie w sztuce czy błąd projektanta? Mnie jeszcze zastanawia czy postawione w korycie Brdy (widoczne na zdjęciach) przegrody to tylko element tymczasowy do chwilowych podpór (w projekcie takich wynalazków nie ma) Nie podoba mi się też to ,że jedna z podpór (widac na zdjęciach oraz w projekcie) wchodzi w koryto rzeki, zabiera też nabrzeżny ciąg spacerowy - ale może się mylę to proszę o sprostowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 13.08.12, 10:46 tylko_fakty napisał: > brak chodnika i scieżki dla rowerzystów, to uchybienie w sztuce czy błąd projek > tanta? A może oszczędności Ratusza bo i tramwaju też nie przewidziano. Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu po co droga dla rowerow? 13.08.12, 18:44 wypadki musza byc, inaczej domy pogrzebowe nie zarobia. Przy projektowaniu trzeba pomyslec o wszytskich i tez tak zrobiono. Piesi beda chodzic prawym pasem, a domy pogrzebowe zarabica. Sprawa prosta jak drut. Odpowiedz Link Zgłoś
u-widz tempo ok, ale inne wpadki 13.08.12, 11:04 Tempo ok. Pogoda odpowiada, a prace prowadzone są praktycznie non stop. Brak ścieżki rowerowej - duży minus, wszak można byłoby ją podłączyć ze ścieżką nad Brdą; na nowej kładce tramwajowej pomyślano o ścieżce, ale nie jest ona połączona z innymi (od biedy ze ścieżką nad kanałem, ale generalnie kończy się na Dworcowej, mam nadzieję, że jednak są plany, by ją przedłużyć do ścieżki na Zygmunta Augusta), A wracając do mostu, to jadąc dzisiaj Jagiellońską zastanawiałem się, że jest on tak nisko, że chyba będzie problem z tramwajami. Przewody biegną znacznie wyżej. Znajomy mi opowiadał, że faktycznie jest z tym chyba problem, ale jest cisza informacyjna w tej sprawie. Ciekawe, czy za chwilę nie będzie pogłębiania torów (szczególnie praktyczne rozwiązanie w czasie intensywnych opadów)? Może ktoś coś wie w tej sprawie, czy to tylko plotki? Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: tempo ok, ale inne wpadki 13.08.12, 11:13 u-widz napisał: > A wracając do mostu, to jadąc dzisiaj Jagiellońską zastanawiałem się, że jest o > n tak nisko, że chyba będzie problem z tramwajami. Przewody biegną znacznie wyż > ej. Znajomy mi opowiadał, że faktycznie jest z tym chyba problem, Nie powinno być problemu, kiedyś była propozycja kupowania wąskich rowerów to teraz będziemy kupować niskie tramwaje. Odpowiedz Link Zgłoś
justanotherguy Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 13.08.12, 13:02 Dzięki za artykuł i bardzo fajne zdjęcia, ale czy nie moglibyście w przyszłości zamieszczać ich w większej rozdzielczości i nie ograniczać kopiowania? Zrzucanie ekranu jest pracochłonne. Ja rozumiem, że pan fotograf musiał się pofatygować na szczyt pylonu, ale nie bądźmy egoistami. Odpowiedz Link Zgłoś
byd76 Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 13.08.12, 19:26 czemu wsrod tylu zdjeci nie ma zadnego z widokiem w strone "eksluzywnego" osiedla Arkadii? pewnie z wysokosci trasy uniwersyteckiej bedzie bardzo ladny widok w okna apartamentow ..... Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 14.08.12, 09:17 Dla mnie te wysokie pylony w otoczeni niskiej zabudowy to troche styl "makabryla"........ Tempo budowy normalne.....tak sie teraz buduje....Najpierw 5 lat przetargow a dopiero pozniej rok budowy...... Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Trasa Uniwersytecka coraz bliżej finału 14.08.12, 10:14 emeryt21 napisał: > Tempo budowy normalne.....tak sie teraz buduje....Najpierw 5 lat przetargow a d > opiero pozniej rok budowy...... Są pieniądze to ludzie pracują nie ma kasy to robota stoi, patrz autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś