gregy22 23.12.12, 12:52 To miasto niestety umiera , jak cały kraj. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
farcry555 Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Brusk... 23.12.12, 13:20 "Osobę, która w dużej mierze przyczyniła się do upadku Zachemu, nagrodził pan stanowiskiem wiceprezesa w spółce EC. Ale w końcu od czego ma się wpływowych kolegów, prawda? " A może ta osoba miała zrobić z Zachemem to co zrobiła. i za dobrze wykonane zadanie otrzymała ciepłą posadkę ? Wicie,rozumicie...taka nagroda od Partii za zaangażowanie . Takie w głowie mi się myśli kolebią, bo w "przypadki" już dawno nie wierzę. Nie, żebym komuś coś zarzucał, ale jakieś ABW czy CBA powinno kilka rzeczy w sprawie Ciech/Zachem sprawdzić. Tak dla higieny, żeby ludzie nie gadali. Życzę byłym pracownikom, mimo wszystko Zdrowych i Wesołych Świąt, choć w tych okolicznościach to trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Brusk... 23.12.12, 13:23 Także otrzymałem ten list. Zanim nabrałem sił, aby rzucić okiem na "płynące z prezydenckiego serca" treści, zauważyłem go w wiadrze do odpadów. Rozumiem Autorkę listu, ma Pani rację, to list dla wyalienowanego "bydgoskiego salonu". Pani Zofio, smutek na twarzach bydgoszczan, stany depresyjne, lęk przed przyszłością oraz samozadowolenie kreatorów naszej rzeczywistości widać od długiego czasu. Bydgoszczanie mieli nadzieję w ostatnich wyborach. Jak jest? Tylko Bydgoszczy żal, "...ale zawsze wiem co to jest nadzieja." /StP/, czego Pani, sobie oraz smutnym bydgoszczanom życzę. W końcu Boże Narodzenie to czas nadziei, a Pani piękne świadectwo może poruszy serce Adresata krzyku Bydgoszczanki, z którą identyfikuje się wielu z nas. Życzę Wybrańcom bydgoszczan głębokiej refleksji. ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ Andrzej Adamski Odpowiedz Link Zgłoś
wir62 Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 13:42 Nigdy nie myślałem,że przyjdzie mi zgodzić się z wypowiedzią p.A.A.Tym razem zgadzam się w pełni z jego wpisem,z szacunkiem pozdrawiam i życzę Pogodnych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 19:45 Hm? Ja wierzę w cuda. Widzisz stało się chyba coś takiego. Jestem przekonany, że większość z nas, myślących życzliwie o Bydgoszczy, ma bardzo zbliżone poglądy. Moim problemem jest zapewne to, że nie potrafię precyzować swych myśli Waszym, nowoczesnym językiem. Przepraszam i proszę o wyrozumiałość. Życzę wszystkim radości Bożego Narodzenia - w końcu to nie święta zimy, czas zabawy bez uzasadnienia,.. . Życzę także naszym Wybrańcom, aby wrócili na łono naszego królewskiego miasta ze stanu wyalienowania się. ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ Andrzej Adamski Odpowiedz Link Zgłoś
szczam.napis No tak - cudem jest zatrudnienie ciebie 26.12.12, 23:53 za publiczną kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny22 Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 15:44 Obawiam się, że serca tego adresata nic co publiczne nie poruszy. Niestety pan prezydent pomimo tylu zapewnień i nawet niezłego startu potem szybko wrócił w koleiny partyjnej rutyny i robi to co jego partyjni przełożeni mu każą robic. Najlepszym przykładem na prawdziwość moich słów jest sprawa spalarni śmieci, czy brak konkretnych działań całego zarządy miasta w porozumieniu z najpopularniejszym polskim politykiem, panem Sikorskim, w sprawie budowy S5. Nawet boi się ust w tej kwestii otworzyć. To samo dotyczy forsowanej ostatnio idei wspólnego z Toruniem obszaru funkcjonalnego. Te i inne dzialania dowodzą, że pan Bruski może i ma dobre zamiary, ale czyny świadczą przeciwko niemu, a to czyny sie liczą, a nie zamiary. Dlatego też życzenia kierowane do bydgoszczan w takiej formie i treści uważam za kiepski żart. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 19:54 Sprawa jest bardziej złożona. Życzmy sobie, w tym szczególnie Prezydentowi Bydgoszczy oraz Radnym, abyśmy czas Bożego Narodzenia przeznaczyli na odkurzenie ludzkich norm, które zawsze wypływają z MIŁOŚCI - to znaczy z myślenia i działania dla innych. ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ Andrzej Adamski Odpowiedz Link Zgłoś
liloop Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 16:47 A kto Panie Andrzeju był szansą dla Bydgoszczy? Bo ja takiej osoby na liście wyborczej nie widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 16:59 liloop napisał: > A kto Panie Andrzeju był szansą dla Bydgoszczy? Bo ja takiej osoby na liście wy > borczej nie widziałem. Pan Andrzej miał na myśli zapewne wicemarszałka. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 20:09 Dziękuję Szanowny "frychu" za próbę zgłębiania moich myśli, ale nie trafiłeś. Bruski był nadzieją bydgoszczan / nie mówię jak głosowałem/, młody, bydgoszczanin z urodzenia /nie jest to konieczne, ale wielu wyborców liczyło na to/, opowiadający ładne przedwyborcze słówka /np, że nie pozbędzie się KPECu/,.. . Jak mogłem mieć na myśli kogoś kto nie był na liście - tak "liloop" precyzuje swą myśl. Swoją drogą, jeśli masz na myśli wicemarszałka kuj-pom, Pana Edwarda Hartwicha, chętnie oddałbym głos - cenię sobie Jego patrzenie na świat, Bydgoszcz, region. Proszę mnie dobrze zrozumieć, szanuję ludzi tego systemu wartości, nie oceniając niczego, gdyż nie posiadam wiedzy pełnej, a gazetowa... . Życzę Wszystkim radości z Bożego Narodzenia. ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ Andrzej Adamski Odpowiedz Link Zgłoś
stanczyk1511 Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 26.12.12, 23:23 Szanowny Andrzeju, nie psuj dobrego wrażenia, jakie zrobiłeś na wstępie. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 27.12.12, 11:38 Szanowny "stanczyku....", przecież wiesz już dawno, że celem nie jest robienie wrażenia. Chyba, że coś zmieniło się? Pozdrawiam, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
szczam.napis Ani dobre wrażenie, ani prawda nie są twoimi 27.12.12, 22:22 atutami. W związku z tym rodzi się pytanie - jak to się stało że dostałeś robotę za PUBLICZNE pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
wir62 Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 13:36 Nic dodać ni ująć,ten list (niby za 6 groszy)jest wielkim nieporozumieniem i obrazą dla mieszkańców naszego miasta.Odrobina pokory i przyzwoitości przydała by się panie Prezydencie. Odpowiedz Link Zgłoś
lancer77 Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 13:45 A śmieliście się z dombrowiczowskiej kartki z aniołkami (które w tym roku nie zdobia już Starego Miasta), na której składał życzenia. Jak widać, mogło być gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
adi233 Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 13:47 Głosujcie dalej na PO, RP i SLD to zrobią wam dobrze, a potem narzekacie. Jakoś tak dziwnie się składa, że w PL było dobrze za rządów PiS, ale teraz jest najważniejsze aby ponownie nie rządziła Kaczka. Choć jestem z lewicy (nie tej kawiorowej z SLD i RP) to już 10 kat temu przestrzegałem, że za PO będzie to wszystko wyglądać tak jak teraz. Ale w końcu to światowi ludzie i dobrze wyglądają w TV Odpowiedz Link Zgłoś
thomas-3 Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 14:35 adi233 napisał: Jakoś > tak dziwnie się składa, że w PL było dobrze za rządów PiS, ale teraz jest najw > ażniejsze aby ponownie nie rządziła Kaczka. Mozesz napisac konkretnie co zrobil PiS dla Bydgoszczy, co robi teraz nawet bedac w opozycji, co zrobil dla Polski i jego mieszkancow. Wybor miedzy PiS i PO jest wyborem miedzy dzuma i cholera i to kazdy doskonale wie. Odpowiedz Link Zgłoś
local_patriot Szanowni mieszkańcy Bydgoszczy 23.12.12, 13:53 Rozumiem Wasze rozgoryczenie tym listem i postępowaniem władz, ale jedno Wam powiem. Pan prezydent (podobnie prezydent RP) nie jest żadną władzą. Wykonuje on polecenia swoich partyjnych koleżków. W przypadku Bydgoszczy Pan Bruski wykonuje polecenia Pana Olszewskiego. Do niego miejcie pretensję, a nie do wpuszczonego w maliny prezydenta. A wg tych tzw pseudo liberałów, którzy są teraz przy władzy, to pretensję przede wszystkim powinniście mieć sami do siebie. Za wasze marne wykształcenie, brak w swoich umysłach chęci zrobienia bliźniego swego w banbuko. Nie umiecie tego, więc inny robią to za Was. Pomódlcie się lepiej za nich, bo ich czas zbliża się prędko. Jednak pomódlcie się za Was samych, co ja czynie. Pozdrawiam bezrobotnych z Zachemu. Odpowiedz Link Zgłoś
lancer77 Re: Szanowni mieszkańcy Bydgoszczy 23.12.12, 13:59 local_patriot napisała: > Rozumiem Wasze rozgoryczenie tym listem i postępowaniem władz, ale jedno Wam po > wiem. Pan prezydent (podobnie prezydent RP) nie jest żadną władzą. Wykonuje on > polecenia swoich partyjnych koleżków. Jesienią 2010 roku ostrzegałem, by nie głosować na kandydatów partyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
johnyflaszka Re: Szanowni mieszkańcy Bydgoszczy 23.12.12, 14:39 lancer77 napisał: > Jesienią 2010 roku ostrzegałem, by nie głosować na kandydatów partyjnych. Głosowałem na bydgoszczanina a nie na żadnego spadochroniarza. Odpowiedz Link Zgłoś
stanczyk1511 Re: Szanowni mieszkańcy Bydgoszczy 26.12.12, 23:41 Masz rację "lokalny patioto", ale tylko w przypadku prezydenta RP. Ten rzeczywiście jest pudrowaną i kosztowną marionetką. W przypadku władzy samorządowej tak nie jest. Prezydent miasta - jeśli zechce i potrafi - może być autentycznym kreatorem pomyślności swojego miasta i jego mieszkańców. Jeśli tego nie robi, jest po prostu fujarą do kwadratu. Zrzucanie winy na Olszewskich, Sikorskich, Lenzów itp "osobistości" to tylko naiwne szukanie wytłumaczenia tej idiotycznej, w końcu, sytuacji. Głosowałem na Bruskiego, bo jak wielu wyborców "miałem nadzieję". Zaufanie zawiedziono, i już w tej chwili nikt mnie nie przekona do osoby obecnego Pana Prezydenta. Szkoda czczego gadania. Trzeba odczekać te dwa lata do końca kadencji i w międzyczasie szukać / tak, już teraz zacząć szukać /w miejscowych , autonomicznych środowiskach i stowarzyszeniach odpowiedniego kandydata. List od Włodarza też otrzymałem. Odczucia z jego lektury takie same jak u większości forumowiczów - nie tylko w kontekście sprawy Zachemu. Wylądował na śmietniku - bo tyle był wart. Szkoda tylko kolejnych, fatalnie wydanych, publicznych pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
thomas-3 Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Brusk... 23.12.12, 13:59 No coz Panie Prezydencie, zasluzyl Pan sobie na taka odpowiedz. Nie mozna byc prezydentem miasta, bez wiezi ze swoimi wyborcami, bez wsluchiwania sie i reagowania na ich problemy. Jezeli za "kontakt" z mieszkancami Bydgoszczy, uwaza Pan wyslanie kartki z zyczeniami swiatecznymi, to jest to duzy blad a w obecnej sytuacji duzy nietakt. Pana decyzje obieraja kurs na konfrontacje z bydgoszczanami, dokladnie tak samo jak to czynil Pana porzednik Dombrowicz. Nie mozna wbrew mieszkancow budowac spalarni smieci dla Torunia za bydgoskie pieniadze a nastepnie "grozic" podwyzka oplat komunalnych dla zebrania wkladu na przyszlosciowe inwestycje. Nie mozna byc obojetnym na marginalizacje miasta, na utrate nastepnych zakladow pracy, nie mozna nie widziec ze Bydgoszcz traci swoje kolejne szanse na rozwoj i tworzenie perpektyw dla mieszkancow tego miasta. Dlaczego nie jest Pan jako prezydent miasta aktywny w przeciwdzialaniu niekorzystnym zjawiskom gospodarczym i spolecznym, dlaczego Pan nie interweniowal w Warszawie w ministerstwie, Ciechu itp. Nawet jezeli Pana dzialanie bylyby bezowocne, to mieszkancy miasta, pracownicy Zachemu, Formetu itp. umieli by Pana troske i zaangazowanie napewno docenic. Pan nie reaguje na to co sie dzieje w Bydgoszczy z S5, portem lotniczym, itp. Pan tylko spokojnie czeka i uwaza aby sie nie narazic nikomu w Toruniu lub w Warszawie. Niech Pan zobaczy jak walcza o swoje miasto inni prezydenci miast, jak chociazby Inowroclawia, Czestochowy czy Torunia, Pan sie zgadza na wszystko i jest wiecznie zadowolony, tylko z czego?. Czy nie zauwaza Pan wzrastajacej bez przerwy krytyki Pana postawy i poczynan, ciaglej zmiany swojego zdania i porzucenia planu przywrocenia Bydgoszczy naleznej jej rangi i znaczenia. Nie jest dla nikogo tajemnica, ze w ostatnim czasie porzucil Pan plany odbudowy pozycji Bydgoszczy, planujac daleko idaca wspolprace z Toruniem, na naturalnie torunskich zasadach. Przed dwoma laty obudzil Pan nadzieje Bydgoszczan na powrot do normalnosci, na zmiane tego niekorzystnego dla miasta trendu, na stworzenie mieszkancom godziwych perspektyw zycia, ale to byly tylko plonne nadzieje. Pan chowa "glowe w piasek" i podaza skompromitowana droga swojego poprzednika Dombrowicza. Zycze Panu z okazji Swiat Bozego Narodzenia, ockniecia sie ze stanu letargu i wsluchania sie w glosy mieszkancow Bydgoszczy, bo glosow wyborcow ma Pan coraz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
880marek Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 15:59 Pani Zofia, z artykułu wnioskuje że z mężem straciła pracę i zainkasuje 2 x50 tys. i jest wściekła, a co ma powiedzieć normalny człowiek który zostanie zwolniony 31 i nie dostanie ani grosza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
d4d_bydg Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 19:43 znam kilku zachemowców i uwuierz mi - woleli by mieć pracę niż dostać tą kasę ... a tak przy okazji to kwota brutto - pewnie cię to ucieszy bo czemu ktoś ma miec lepiej niż ty Odpowiedz Link Zgłoś
pavlik007 Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 27.12.12, 12:41 d4d_bydg napisał: > znam kilku zachemowców i uwuierz mi - woleli by mieć pracę niż dostać tą kasę . > .. a tak przy okazji to kwota brutto - pewnie cię to ucieszy bo czemu ktoś ma m > iec lepiej niż ty to oczywiste ze raczej kazdy wolalaby utrzymac swoja posade, ale faktem jest, ze nie kazdy moze liczyc na takie wsparcie, jakie otrzymaja zachemowcy - www.bydgoszcz.pl/miasto/aktualnosci/aktualnosci-2012-pazdziernik-grudzien/Program_wsparcia_dla_zwalnianych_pracownik_w_Z_Ch__Zachem_SA.aspx#1 Odpowiedz Link Zgłoś
2puchatek Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 19:46 Akurat znam przypadek Pani Zofii. 2 lata temu została przekazana z Zachemu wraz z innymi pracownikami jej działu do innej spółki ciechowskiej świadczącej usługi na rzecz Zachemu. Nikt nikogo nie pytał o zdanie, przeniesienie było przymusowe. Teraz wszyscy dostali wypowiedzenia ze względu na upadek Zachemu. Ale ponieważ nie zostali zwolnieniu z Zachemu tylko z innej spółki ciechowskiej, nie dostaną dodatkowych odpraw. Odprawy dostanie tylko ok. 600 osób z Zachemu, a osoby z zwalniane z innych spółek z powodu upadku Zachemu nie dostaną dodatkowych pieniędzy. Nie zostaną też objęci dodatkowymi programami oferowanymi dla zwalnianych pracowników Zachemu. Szacuje się, że upadek Zachemu spowoduje zwolnienie w sumie ok. 2000 ludzi w Bydgoszczy, więc ok. 1400 osób nie dostanie żadnych dodatkowych świadczeń! Odpowiedz Link Zgłoś
zupa775 Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Brusk... 23.12.12, 14:11 p. Zofio proszę mi pokazać polityka który nie jest w sobie zakochany? ale ma pani rację. Odpowiedz Link Zgłoś
trz1920only Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Brusk... 23.12.12, 14:36 Bruski nic nie robi. Polonii obiecal lepszy stadion, mialy byc inwestycje, wiecej pracy i w ogole miodzik a jak jest? Stadion Polonii zaraz sie rozsypie, zero inwestycji, zaklady padaja, wieksze oplaty, drozsze bilety mzk, coraz wiecej patologii na ulicach (z pewna grupa nawet pan prezydent trzyma i popiera na trybunach bo sie ich boi) Nastepnej kadencji juz napewno nie bedzie i bardzo dobrze bo nie potrzeba nam prezydenta ktory klamie przed wyborami zeby tylko dostac glosy. Bruski i Chmara panom juz dziekujemy... Odpowiedz Link Zgłoś
panasonic08 Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Brusk... 23.12.12, 15:07 Bardzo dobrze że ktoś napisał tan list! Zgadzam się że jedyne co nasz prezydent robi, to doi mieszkańców z kasy podnosząc ceny czego się da od wody czy kanalizacji przez parkowanie na komunikacji miejskiej kończąc. Tramwaje kiedy ludzie rano jadą do pracy kursują co pół godziny i wieczorami także. W dzień między szczytem co 20 minut. Co ja jako mieszkaniec Bydgoszczy mam za to że tu mieszkam i płacę podatki które tu zostają? Właściwie nic. Wszystko coraz droższe bo kryzys. Nie ma żadnego kryzysu-to jest chory wymysł władzy w Polsce, który wykorzystują też pracodawcy. Więc tak właściwie jakiekolwiek inwestycje w mieście to nie pańska zasługa tylko pana poprzedników. Pan tylko robi wielkie oszczędności kosztem nas mieszkańców nie dając nic w zamian nie wspomnę już o obietnicach przedwyborczych. Życzę Panu Wesołych Świąt przy syto zastawionym stole na który mnie nie stać. Dyrektorzy spółek miejskich dostali po 2,5 tyś. premii bo im się należało.Widocznie jeszcze za mało zarabiają. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzp57 Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Brusk... 23.12.12, 15:16 Cóż, nieudacznictwo zabrało głos. Wszyscy winni tylko nie Wy. A ZACHEM? W Bydgoszczy były kiedyś ZNTK. Dziadostwo na całego. Przyszedł ambitny człowiek i zrobił z tej firmy wizytówkę Bydgoszczy. Można? Można, tylko trzeba chcieć. A Wy tylko narzekać potraficie. Poprawcie się w Nowym Roku! Odpowiedz Link Zgłoś
dziedekl Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 21:40 Zapytaj sie za czyje pieniądze ZNTK jest ta wizytówka Bydgoszczy.Za domek jednorodzinny prezesa to nawet by nie dostał 10 złotych polskich kredytu a nastepni? Prezesowie? Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 22:38 O ile sobie przypominam, to upadające ZNTK w Bydgoszczy wykupiło 7 ludzi składając się na 160 tysięcy zł, czyli cenę średniego mieszkania w tamtym czasie. Państwo pozbyło się kłopotu i jak sądzono, bankruta. Jeśli było inaczej, to proszę mnie poprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
pracyniemawtoruniu Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 15:16 Proszę Pani, ja sie z Panią nie zgodzę. To że Zachem padnie, było wiadomo już 10lat temu, kiedy większość firm w kraju się restrukturyzowało, a Zachem miał to w du.... bo kilkadziesiąt związków zawodowych na to się nie zgadzało. Gdyby wtedy zakład zreformowano, dziś przynosił by zyski. Tutaj Bruski nie ma nic do gadania, bo Zachem czyli Ciech to prywatna firma. Jeden zakład upada, kolejny powstaje. Tak jest wszędzie. Jeżeli szuka Pani pracy to powiem gdzie obecnie można jej szukać. Jabil (zatrudnił już w tym roku 700 osób, a kolejne 250 przyjmie w kolejnym) czyli więcej niż CAŁY ZACHEM!!!!! Teleplan zatrudni w przyszłym roku ponad 200 osób. Atos zatrudni 350 osób. Pesa 220osób. Tyco: 50osób Alcatel Lucent: ponad 100 etatów Firma telemarketowa (byl kilka dni temu art na gazeta.pl) zatrudni w Bydgoszczy 100osób. W ciągu 2 lat galerie Makrum i Kujawska zatrudnią 2000 osób. Powstająca obecnie Castorama, centrum fitnes (na fordonskiej obok sklejki) , hotel na Jagiellońskiej koło Chopina to kolejne 150etatów. Agencje pracy tymczasowej mają obecnie dla nas ponad 320 etatów. PROSZĘ NIE PANIKOWAĆ, NIE MARUDZIĆ, BO I TAK JESTEŚMY W KOMFORTOWEJ SYTUACJI. W POWIECIE LIPNOWSKIM KOŁO TORUNIA BEZROBOCIE WYNOSI OKOLO 50%. W Bydgoszczy pod tym względem mamy raj. Proszę szukać pracy tam gdzie napisałem. Odprawa z Zachemu sprarczy Pani i Pani partnerowi spokojnie na rok. Przez ten czas na 100000000000% znajdzie Pani pracę. Trzymam kciuki. Wesołych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzp57 Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 15:19 Tylko czy do tych nieudacvzników to dotrze? Odpowiedz Link Zgłoś
johnyflaszka Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 15:30 Nie pisz, że będzie tylko pisz gdzie jest bo tramwaj do Fordonu też piszą, że będzie ale czekamy już kupę lat i ta sama śpiewka szczególnie przed wyborami zawsze przypominają mi, że będzie a jedna pani nawet metro chciala budować. Odpowiedz Link Zgłoś
880marek Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 15:41 Pani Zofia zapomniała dodać, że przez cały Zachem w tym pracowników i związki zawodowe cierpi całe miasto. To Zachem miał nas całą Bydgoszcz w głębokim poważaniu przez ostatnie 10 lat. To Zachem, osoby które nim rządziły i związki zawodowe jak był czas na restrukturyzację nie chcieli żadnych zmian. A teraz jak już wszystko przejedli i większość sprzedali to wszyscy źli tylko oni tacy biedni z 50 tys. w kieszeni. Ci wszyscy ludzie chociaż też mi ich szkoda dostali to na co sami pracowali przez ostatnie wiele lat. Odpowiedz Link Zgłoś
pracyniemawtoruniu Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 15:43 W firmach które wymieniłem zatrudnienie cały czas trwa. Ja pracuje w Jabilu od kilku lat, i codziennie w poniedziałki (bo wtedy są rektutacje) do pracy przychodzi około 15-20 nowych pracowników. Firma ta obecnie zatrudnia ponad 1500 osób i nigdy nie korzystała z pomocy Urzędu Pracy. W Bydgoszczy jest sporo roboty. Przestańcie już płakać nad tym Zachemem. Szkoda firmy, ale tak samo było szkoda Rometu, Kujawiaka czy innych. Swiat się zmiania, są nowe technologie, i one są lokowane w Bydgoszczy. Pod tym względem wyprzedzamy nawet Wrocław (Jabil, Teleplan, Tyco, Alcatel-Lucent, Atos. A Pesa za 10lat będzie znana na całym świecie. A zatrudnienie wzrośnie o 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
fajny.mysz Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 15:54 czlowieku ty chyba nie wiesz co piszesz... PESA.. byłes tam? pracowałeś?? za 1000 zł zapierdzielasz w swiatek piatek niedziele jak beduin... do tego jak nie przyjdziesz w swieto narodowe NP 11 listopada do pracy to jestes na 1 miejscu do zwolnienia bo masz byc oddany firmie a nie rodzinie .. za 1000 zł.... moze oddaj swoje stanowisko tej pani a sam idz do pesy ... poza tym.. jak sie skonczy kontrakt to 3/4 załogi leci na bruk.. bo po co trzymac .. do tego umowy smieciowe albo na czas okreslony... wiec nawet TV na raty nie wezmiesz... zamien sie z tą panią pujdz do jednej z tych firm i wtedy pisz ... do pesy sie dostac nie jest łatwo ... a utzrymac sie tam jeszcze trudniej... poza tym chciałbym zobaczyc jak zatrudnią w PESIE kobiete z zachemu ktora pewnie nie wie co to pilnik czy wiertarka... ja jako szlifierz narzędziowy i operator frezarki CNC z wykształceniem srednim technicznym(mechanik nr1) i kilkuletnim doswiadczeniem złozyłem w PESIE cefałke ... i zadnego odzewu nie bylo a moze jestem dla nich za bardzo doswiadczony i boją sie ze za duzo bede wymagał.. Odpowiedz Link Zgłoś
pracyniemawtoruniu Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 16:16 chcesz mi powiedzieć że umowa na czas określony to umowa śmieciowa? Ja taką miałem 3lata temu i dostałem kredyt na mieszkanie za 270.000zł. 1000zł w Pesie powiadasz.... buahahahahahaha Nie chce mi się tego nawet komentować bo większej bzdury dawno nie słyszałem. Obecnie przy kontraktach jakie ma Pesa nikt nie zostanie zwolniony do 2019r, o ile na to nie zasłuży np chlaniem czy inna dyscyplinarką. Po za tym ta Pani może iść do innych firm o których pisałem. W Jabilu np najniższa pensja którą proponują człowiekowi z ulicy na najgorsze stanowisko to 2000zł brutto. Ale do tego masz śniadania i obiady za 3zł. Odpowiedz Link Zgłoś
borytucholskie Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 27.12.12, 21:22 zięć pracuje w Pesie ma około 1500-2000 na rękę(z nadgodzinami), wiecznie nadgodziny,praca także w świątek i piątek, odmowy niemile widziane łącznie z karą w postaci braku premii,umowa na czas określony, są działy że mają więcej ale to tylko dla swoich,brak stabilizacji bo jak nie będzie pracy lecisz na bruk, w banku stwierdzili że umowa na czas określony ich nie satysfakcjonuje i nie ma zdolności kredytowej na pożyczkę hipoteczną... także miodu nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzp57 Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 18:07 Jesteś niekonsekwentny. Piszesz, że jakieś podłe 1000zł a potem, że pracę w PESIE trudno dostać. Widać wielu odpowiada to 1000zł Odpowiedz Link Zgłoś
dziedekl Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 24.12.12, 10:46 Widzę że nie potrafisz myśleć.Powiedz mi jak w PESIE jest tak dobrze to czemu ciągle potrzebują pracowników?Jak by było dobrze to ludzie nie zwalniali się.W Pesie by pracował cała Bydgoszcz.Śmiejesz się z 1000 złotych tak jest przy normalnym czasie pracy.Popracuj 300 tak trzysta godzin to zarobisz więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Dieta cud. 23.12.12, 15:43 Jedyna skuteczna dieta na odchudzanie - jeść mniej. Jedyna dobra recepta na bogactwo - lepiej pracować. Bydgoszczanie tracą pracę bo nie potrafią dbać o pomyślność swoich firm. Jeżeli by potrafili firmy by nie upadały, nawet gdyby miastem rządził orangutan. Miejsca pracy tworzy biznes a nie polityka. W biznesie rządzą prezesi i dyrektorzy a nie prezydenci miast. Firmy tworzą ludzie a nie politycy. Pomyślcie piewcy super prezydenta, który rzekomo po Bruskim zrobi z Bydgoszczy drugi Frankfurt am Main: - w Warszawie rządzi znienawidzona i nieudaczna PO z prawdopodobnie żydówką zwaną bufetową. Pomyślcie: - przy tak złym godnym potępienia i niepolskim i niekatolickim zarządzie Warszawa ma parametry ekonomoiczne, bogactwa mieszkańców, etc. porównywalne z najlepszymi miastami zachodu. Czy to zasługa tej Prezydent czy też mieszkańców Warszawy i roli tego miasta na mapie Polski i Europy Wschodniej? Inna sprawa, że za Lecha Kaczyńskiego Wawa była zabetonowana, inwestycje zatrzymano i służby szukały żyda i złodzieja - ale to potwierdza jedynie weneryczność pisowskiego myślenia o przedsiębiorcach. Patrz minister Polaczek w rządzie kaczyńskiego i dwuletnia obsuwa z A1. To nie wina Buruskiego, że miasto jest biedne. Gdy firma jest biedna i grozi jej pułapka zadłużenia budżet się bilansuje i nie buduje się stadionów pracowniczych. Zachem upadł - ale w mojej firmie w procesie rekrutacji osoby posiadające w rodzinie dwóch zatrudnionych w Zachemie nie miały pierwszeństwa przed tymi posiadającymi jednego. A że tak było w Zachemie przeczytałem na I stronie Gazety Wyborczej. Ta Pani straciła Pracę i jej mąż też Stracił Pracę. Ja bym nie zatrudnił żony w tej samej firmie właśnie z takiego powodu, żeby rodziny nie uzależniać od jednego pracodawcy. Dlaczego Bruski ma być winny tego że ktoś nie był wystarczająco przezorny i zaradny życiowo? Co ma zrobić Bruski - wprowadzić dopłatę do miejsc pracy dla prawdziwych Bydgoszczan? Może ma kupować gliniane kogutki z Miejskiej Chemicznej Spółdzielni Pracy Akumulator Etatów dla Byłych Pracowników Zachemu, którzy nie chcą zmienić adresu zatrudnienia? Kto wówczas zapłaci za te darmowe obiadki? Ci którzy pracują lepiej i potrafią zarabiać pieniądze mają płacić na utrzymanie nierentownych firm, a Bruski ma być tym poborcą? Ten system już był ale Rulewski, Michnik, Kuroń i wielu innych go obaliło, a Premier Kaczyński był aktywny na innym odcinku. Komuno wróć? Żal mi Bruskiego. Nie znam gościa ale irytują mnie zawodzenia i populistyczne hasełka, które są obrazą dla logiki. Konia z rzędem temu który wie jak zrobić by chociaż Bydgoszcz w tym biednym kraju była bogata i dostatnia i to bez wysiłku pracy, zmyślności, inteligencji i przedsiębiorczości jej mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Dieta cud. 23.12.12, 16:18 Próbujesz udowodnić, że polityka nie ma wpływu na gospodarkę tylko biznes a kto ustala ceny energii a kto ustala podatki i płacę minimalną a kto stwarza warunki i zachęty dla biznesu, dlaczego wolą w Warszawie a nie u nas? Udowadniasz, że prezydent miasta jest nam do niczego nie potrzebny, że to nie jego działka. Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Dieta cud. 23.12.12, 16:36 Ty naprawdę nie wiesz dlaczego wybierają Warszawę, ostatnio coraz rzadziej? Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar im gorzej tym lepiej. 23.12.12, 20:28 mówimy o mikroekonomii w skali samorządu Panie Frych. Prezydent miasta nie ma wpływu na większość wskazanych przez Ciebie faktorów gospodarowania. BTW, cieszy mnie, że poruszyłeś kwestię płacy minimalnej - otóż ona nie służy nikomu a już na pewno nie szukającym pracę. Z danych rzeczywistych wiadomo, że im wyższa płaca minimalna tym wyższe bezrobocie. Pracodawcy wolą kupić niemiecki automat niż zatrudnić dodatkowego Polaka. Ale to nie Bruski - to także nasza opozycja, która woli szczuć ludzi niż wspierać rząd w niepopularnych decyzjach. Dzięki czemu tkwimy w klinczu, decyzyjnym pacie i przejadamy ostatnie rezerwy i potrzebne reformy wprowadzimy nieprzygotowani i z musu. Łatwiej jest powiedzieć że Tusk jest wrogiem narodu niż poprzeć rząd w uelastycznieniu czasu pracy lub w walce z deficytem. frych47 napisał: > Próbujesz udowodnić, że polityka nie ma wpływu na gospodarkę tylko biznes a kto > ustala ceny energii a kto ustala podatki i płacę minimalną a kto stwarza warun > ki i zachęty dla biznesu, dlaczego wolą w Warszawie a nie u nas? Udowadniasz, ż > e prezydent miasta jest nam do niczego nie potrzebny, że to nie jego działka. Odpowiedz Link Zgłoś
880marek Re: Dieta cud. 23.12.12, 16:20 friedmar: nie Bruski da Zachemowi z kasy miasta jeszcze za 300 mln zł i dalej niech się bawią w małych chemików, w lesie na Zachemie, a jak im się skończą pieniądze do dołożymy im za kilka lat więcej. A my mieszkańcy Bydgoszczy zęby w ścianę, kciuki mocno ściśnięte i liczmy na to, że jednak wyprowadzą zakład na prostą. Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Dieta cud. 23.12.12, 16:24 Byli mocniejsi co chcieli ratować stocznie gdańską z ojdyrem na czele co zbierał cegiełki i nie dali rady. Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Upadł Cegielski a szukają do pracy w Poznaniu? 23.12.12, 20:38 Chyba największą wyrwą w Poznaniu był koniec Cegielskiego. Wielkie komunistyczne faktorie coraz gorzej sobie radzą nie przez polityków tylko przez niskie zaangażowanie pracowników i brak umiejętności dostosowania. Życzę najlepiej dotkniętym bezrobociem - ale to że ktoś pracował w Zachemie nie czyni go bezrobotnym bardziej. Nie jest świętą krową ani zbawcą narodu. Liczę że Bruski wymusi na CIECHU outplacement i programy szkoleń kwalifikacyjnych. Być może te odprawy nie zostaną przejedzone i zostaną wykorzystane na jakieś formy samozatrudnienia? frych47 napisał: > Byli mocniejsi co chcieli ratować stocznie gdańską z ojdyrem na czele co zbiera > ł cegiełki i nie dali rady. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny22 Re: Dieta cud. 23.12.12, 16:38 A ja na tą całą twoją pisaninę /friedmar/ zapytam: dlaczego torunianie nie buduja spalarni za swoje pieniądze dla bydgoszczan i nie chcą odbierać od nas naszych śmieci? Czyży to był zły interes, który tak popiera obecny prezydent miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
jovanna34 Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Brusk... 23.12.12, 15:53 ja ten list wyrzucilam w smieci po przeczytaniu pierwszego zdania. czasu mi szkoda na takie brednie... Odpowiedz Link Zgłoś
880marek Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 16:02 jovanna34 napisała: > ja ten list wyrzucilam w smieci po przeczytaniu pierwszego zdania. > czasu mi szkoda na takie brednie... to już jestem w stanie bardziej zrozumieć niż żale Pani Zofii bo normalny człowiek nie ma się czasu podrapać i jak chce to taka czy inną pracę sobie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
aksum78 Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 16:20 osobiscie zal mi Pani Zofii. zycze jej jak najlepiej. a wpisy na forum, zenada w wiekszosci. mentalnosc neoliberala z postkomuchem wychodzi na calego. zwykly czlowiek osmielil sie skrytykowac "pewnego" siebie prezydenta. on ma wizje, plany, a tu taki zonk. z okazji Nowego Roku np. komunikacja miejska drozeje. a co.... abstrachujac od wywodow, czemu kobieta stracila prace, i pewnie z jej winy. to prawda jest brutalna. Polska to biedny kraj, gdzie pracy dobrze oplacanje jest na lekarstwo. kadra zarzdzajaca ma mentalnosc, zarzadzcy z plantacji bawelny. jedynie w latach 2004-2008, pracownik zaczal byc doceniany. Gdy znaczna czesc rodakow zaczela wyjezdzac z Polski do pracy za granice. Pamietam przerazenie w oczach "przedsiebiorcow" i to pytanie kto bedzie chcial pracowac za 1300zl, jak w Anglii, Irlandii zarobi tyle w tydzien? Kryzys uratowal zafrasowane pysie polskich pracodawcow. Zwalniajac ich z myslenia,przestawienia mentalnosci i podejscia do pracownika. Reasumujac pozdrawiam Pania Zofie i jej rodzine. Zycze mimo wszystko Wesolych Swiat i gratuluje odwagi. A Panu Burskiemu zycze otwarcia oczu i sluchanie tego co ludzie mowia na ulicy. Moze sie obudzi? Oczywiscie zartowalem............ Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Brusk... 23.12.12, 16:27 Szanowna Pani Zofio. Naprawdę współczuję, że straciła Pani pracę i jest to straszne. Tylko żeby do końca być w pełni obiektywnym to dlaczego Pani nie napisała, że każdy ze zwalnianych otrzyma po 50 tys. odprawy. Czyli razem z mężem otrzymacie Państwo jakieś 100 tys. Za te pieniądze można samemu rozpocząć jakąś własną działalność. Niestety my jako społeczeństwo te starszego pokolenia jest przyzwyczajone do tego, że praca była, jest i powinna być. Rzeczywistość dzisiaj jest bardziej brutalna. Proszę moich słów nie odczytywać jako obrona Pana Prezydenta. Dla mnie ten list to jedna wielka żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
880marek Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 16:38 Zofia jest na maxa wkurzona bo liczyła, że razem z mężem wezmą 200 tys., a dostali 100 tys. więc na kimś trzeba się wyżyć:) Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 16:45 880marek napisał(a): > Zofia jest na maxa wkurzona bo liczyła, że razem z mężem wezmą 200 tys., a dost > ali 100 tys. więc na kimś trzeba się wyżyć:) 100 ale chyba brutto bo spora sumka z tego wróci z powrotem do państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 17:10 podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/113176,zwalniany_pracownik_zaplaci_pit_od_odprawy.html Odpowiedz Link Zgłoś
2puchatek Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 19:58 Wyżej napisałam szczegółowo, dlaczego Pani Zofia nie dostanie żadnej odprawy, mimo, że kilkadziesiąt lat przepracowała w Zachemie. Bo na ostatnie 2 lata została przeniesiona do innej spółki ciechowskiej, z której jest zwalniana z powodu upadku Zachemu bez odprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
pracyniemawtoruniu Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 16:39 Za 100.000 zł można też spłacić 1/3 lub 1/2 kredytu mieszkaniowego. Albo spokojnie zyć przez 2lata (4166zł miesiecznie) szukając jakiejś roboty. Inni tracą pracę i nie dostają na odchodne nawet 1zł. Pani razem z partnerem dostanie 100.000zł. To spory zastrzyk gotówki. Tym bardziej że w Bydgoszczy praca jest! Odpowiedz Link Zgłoś
kumuruski Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 17:28 Pan, drogi Panie, jest przypadkiem szczególnym, bo sądząc po merytorycznej zawartości Pańskich wpisów, ma Pan grupę inwalidzką z przyczyn niepełnosprawności intelektualnej - pracodawca nie płaci za Pana ZUS-u, a nawet otrzymuje dotacje. Inna jest natomiast sytuacja osób w pełni sprawnych, a juz bardzo zła tych, którzy mają ponad 50 lat. Więc nawet ta niemała odprawa nie jest w stanie zapewnić bezpieczeństwa rodzinom 50+, choć z rok pozwoli przeżyc. Bruski i jego zaprzyjaźniony wiceprezydent Chmara - to symptomy bydgoskiej mizerii: tej władczej, tej partyjno-politycznej i wreszcie tej administracyjno-organizacyjnej. Spójrzcie na nich: dwie wypielęgnowane, wykremowane, zawsze zadowolone z siebie facjaty, w garniturach z kieszeniami wypchanymi pieniędzmi. Z używanym zasobem słów nie przekraczającym 100, zaczerpniętym z "Małego słownika funkcjonariusza PO". Przez działania ich i ich partyjnych kolegów w kraju i regionie, Kujawsko-Pomorskie wlecze sie w ogonie wszystkich polskich województw pod kazdym niemal względem. Od takich ludzi mielibyśmy oczekiwać zrozumienia i pomocy? Sorry, ale mnie na to żaden prezydencki list nie nabierze. Odpowiedz Link Zgłoś
pracyniemawtoruniu Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 17:47 :) Zapraszam do Jabila. Tam ludzie +50 są bardzo mile widziani. Odpowiedz Link Zgłoś
d4d_bydg Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Brusk... 23.12.12, 19:27 Szkoda naszej kasy z podatków że poszły na papier, druk i rozniesienie tych listów. Ten z mojej skrzynki od razu powedrował do śmietnika (bez czytania). Zachemowcy trzymajcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
mayag Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Brusk... 23.12.12, 19:37 Głosowałem na Pana Bruskiego , bo miałem dość arogancji Dombrowicza. I spodziewałem się czegoś lepszego po obecnym Prezydencie. W Bydgoszczy ciągle likwidowane są miejsca pracy. To jest zatrważające !!!! Jestem bardzo zawiedziony.... Odpowiedz Link Zgłoś
obi-1 Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Brusk... 23.12.12, 20:16 Jak p.Bruski dba o Bydgoszcz i jak jest postrzegana pokazała TVN24 (23-12-2012) gdzie reporter jako stolice KP wskazał Toruń. Odpowiedz Link Zgłoś
red.bmx Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 24.12.12, 10:47 obi-1 napisał: > Jak p.Bruski dba o Bydgoszcz i jak jest postrzegana pokazała TVN24 (23-12-2012) > gdzie reporter jako stolice KP wskazał Toruń. A co miał wskazać? Nakło, Żnin czy Koropnowo? Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Brusk... 23.12.12, 20:37 Bardzo ważny wątek spowodowany krzykiem bólu Pani Zofii, która jest zapewne krzykiem wielu bydgoszczan. Bardzo dziękuję Pani Zofio. Mam nadzieję, że ten głos - głos wielu - spowoduje troszeczkę drapania w sumieniu wielkich naszego miasta, a może wielkich ojczyzny naszej. "Bóg się rodzi......" - wracajmy do ludzkich zachowań, ludzkich decyzji, ludzkich wyborów, do etyki, moralności, ..., do widzenia drugiego człowieka. Pani Zofio, ja wierzę ciągle, że doczekamy się normalności, czego Pani, sobie oraz wszystkim życzę. ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ Andrzej Adamski P.S. Podziwiam optymizm niektórych Autorów - obyście mieli rację. Odpowiedz Link Zgłoś
880marek Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 23.12.12, 21:09 właśnie wraca normalność bo Bydgoszcz już dawno powinna zostać uwolniona od tego bankruta. a dla wszystkich broniących tego układu w Zachemie to mam dobą radę, zapytajcie ile Ci ludzie tam zarabiali i nie chodzi mi o tych zwykłych pracowników tylko, właśnie o takich jak Pani Zofia. To był chory układ w którym tacy ludzie zarabiali po 6 tys. brutto i rękami i nogami się trzymali stołków. Co od miesiąca w Zachemie jest bagno? A skoro było tak źle to dlaczego Pani i partner tak mocno trzymaliście się tych stołków? Ten cały list to propaganda w biały dzień. Popatrzcie, na tych ludzi którzy rzeczywiści ciężko pracują i nie mają czasu na takie brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
szczam.napis Tobie chyba barszcz do głowy uderzył, albo 26.12.12, 23:48 strułeś się kadzidłem. Odpowiedz Link Zgłoś
cinel Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Brusk... 23.12.12, 21:44 wybory wygrał najgorsz kandydat (gorszy mógłby być tylko kosma złotowski) szkoda, że Prezydent Jasiakiewicz ( najlepszy do tej pory gospodarz naszego miasta) przegrał. Ostatni punkt programu - poszerzenie strefy płatnego parkowania stanowi kilka tysiecy głosów dla przeciwnika Bruskiego. Poszerzona strefa dobije ul. Długą, Magdzińskiego czu Podwale. Kibice Polonii też dołożą swą cegiełkę dla innego kandydata niż pan Bruski Pozdrawiam normalnych Bydgoszczan Odpowiedz Link Zgłoś
xax Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Brusk... 23.12.12, 21:44 Ja was ludzi już nie rozumiem, narzekacie tylko na władzę że za wszystko odpowiedzialny jest prezydent hmm chociażby za upadek Zachemu za to że ludzie tracą pracę. Tak na prawdę zastanówcie się czy macie rację. Ja nie narzekam bo wziąłem sprawy w swoje ręce po tym jak pozostawiłem ponad 20 lat w KPEC gdzie zwolnili mnie po wypadku w pracy. ZUS dał mi rentę potem zabrał, żona zostawiła mi dziecko poszła sobie z innym. A teraz jest super a to dlatego że coś robię i nie narzekam tak jak wy. I nie obchodzi mnie kto rządzi w kraju czy w mieście ważne żeby był spokój i były inwestycje ułatwiające życie. Mnie tylko zastanawia dlaczego nie macie pretensji do siebie czyżbyście byli idealni bez wad hmmmm wiem że najłatwiej krytykować i tak na prawdę to tylko potraficie. Odpowiedz Link Zgłoś
buraczyk Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Brusk... 23.12.12, 21:58 Bruski najbardziej przypomina mi zachowaniem Jerzego Urbana z czasów kiedy był rzecznikiem rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
buttheadslayer Gł≥osumy nadsl na partyjnego aparatczyka!!! 23.12.12, 22:20 To nigdy nie zobaczymy Bydgoszczy niezależnej, z S5 i bez trolluńskiego pasożyta. Przyznaję się z głębokim wstydem, że ja też zagłosowałem na Bruskiego i pluk? sobie teraz z tego powodu w brodę. Facet okazałe się żałosną miernotą, która jedynie potrafi czekać na polecenia swoich przełożonych z Wawki i polubickiej wioski. Myślałem, że KonDom "wyznaczył lokalne minimum funkcji" prezydenta, ale jak porównam go z Bruskim to okazuje się, że poza równie debilnym grymasem udającym uśmiech to KonDom coś po sobie zostawił: Wyspa Młyńska, Most Akademickil tramwaj do dworca czy być może zaczątek linii do Fordonu. A Bruski? Wielkie Gó... plus nachalne pchanie się w trolluńską spalarnię za bydgoskie pieniądze. W normalnym zakładzie pracy takie ścierwiaste dokonania zostałyby "nagrodzone" dyscyplunarją a ten mierny buchalterzyna przymierza się do kolejnej kadencji. Proponuję referendum mieszkańców w sprawie odwołanie tej popłuczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
tlss Re: Gł≥osumy nadsl na partyjnego aparatczyk 23.12.12, 22:36 Kolejne podwyżki przed nami. Zapłacimy drogo za spalarnię na której zarobią ci co mieli zarobić. Bruski zamiast spuścić na drzewo tą inwestycję która nie ma ekonomicznego uzasadnienia ochoczo ją przyklepał. Dlatego jako zakłamanie przyjmuje jego ciągłe odwoływanie się do zasad ekonomii i dbałości o budżet miasta. Spalarnia nas zadłuży na lata i będzie generował ciągłe koszty. I my a nie on za to zapłacimy. Odpowiedz Link Zgłoś
katapulta5 Bruski do dymisji. 23.12.12, 22:41 Po tym co się stało z Zachemem Bruski powinien podać się do dymisji. Odpowiedz Link Zgłoś
lenovo200 Re: Bruski do dymisji. 23.12.12, 22:47 Komentarz redakcji Współczujemy pracownikom Zachemu. Jednak w ostatnich latach upadło w Bydgoszczy dziesiątki małych i dużych zakładów produkcyjnych. Pracę straciło tysiące ludzi. Większość z nich nie dostała żadnych odpraw czy dodatkowych świadczeń. Czy tak władze wyobrażają sobie solidaryzm społeczny? Widać duży może więcej… Życie Bydgoszczy Odpowiedz Link Zgłoś
piotrus.zibi Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Brusk... 23.12.12, 23:28 jaka mocna odpowiedz? ta pani powiedziala tylko prawde (badz aż!!!). republika kolesi rozwija sie zgodnie z planem. juz nie mozna znalezc pracy jezeli nie ma sie plecow. u nas to norma, ze najgorszych partaczy, leni i nieudacznikow sie nagradza bo ........... oni maja wplywowych kolegow. i tak tosie kreci. cala europa jest pod wrazeniem jak mozna rozpier....ć gigantyczny zaklad w tak krotkim czasie. nikt w unii tak nie potrafi. bo nigdzie w unii nie ma takich matołów jak u nas. ale najwazniejsze to miec kolesi, niewazne czy maja odpowiednie kwalifikacje, doswiadczenie itd. w normalnym kraju tacy ludzie ida siedziec za malwersacje tylko nie u nas? a dlaczego, ano dla tego, ze w Polsce prawo tworzy parlament, a w parlamencie siedza sami bandyci wiec trudno oczekiwac, iz stworza prawo ktore ich zamknie o wiezienia Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Bru 24.12.12, 04:46 Za klawiaturę to można różne rzeczy pisać, ale z tymi bandytami to lekko przesadziłeś. Tylko kto będzie się bawił w dochodzenie kto to pisał. Jest jedna prosta zasada, gówna nie rusza się. Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Rozumiem list bo tylko 100 000 dostali. 24.12.12, 08:14 Pani straciła pracę z mężem i dostaną razem 100 000 zł odprawy. To dramat. Bardzo współczuję tej pani ale 50 000 odprawy to naprawdę świetny start na nowe życie. Wielu Bydgoszczan ma pretensje do losu że nie mieli cioci w Zachemie - wówczas dostaliby tam ciepłą rodzinną posadkę ze świetnymi zabezpieczeniami w razie upadłości. Ile dziesiąt tysięcy dostanie kasjerka w Biedronce na Dworcowej, a absolwentka Europeistyki, która pakuje perfumy w Focusie. Ile dziesiąt tysięcy dostanie ochroniarz po politologii? Nic nie dostaną bo nie mieli cioci w zachemie, nie moga płakać nad swoim losem bohaterskiego narodu, ba nawet nie pójdą spalić oponki pod oknem Bruskiego bo im nie wypada bo wiedzą że w kapitalizmie każdy sam odpowiada za swoje wybory. Rolą Brusksiego nie jest stać ze związkowcami pod jakimś zakładem i opowiadać brednie o kolesiach w Inowrocławiu jak to robi lokalny pis. Zachem wypłaci pracownikom dodatkowe środki, ponad przewidziane w ustawie, tak by łączna wartość świadczeń osiągnęła 50 tysięcy złotych na osobę - informuje Mariusz Babula, rzecznik prasowy Ciechu. Jest jednak jeden warunek, aby skorzystać z tych środków. - Zachem wypłaci dodatkowe odprawy pracownikom, z którymi umowy o pracę zostaną rozwiązane do końca tego roku. Dodatkowe środki pokryją różnicę pomiędzy świadczeniem wynikającym z odpowiednich przepisów, a kwotą 50 tysięcy złotych przewidzianą w porozumieniu - wyjaśnia Babula. Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100896,13082328,Zwalniani_z_Zachemu_dostana_po_50_tysiecy_zlotych.html#ixzz2Fx0RI44C Odpowiedz Link Zgłoś
d4d_bydg Re: Rozumiem list bo tylko 100 000 dostali. 24.12.12, 10:23 Jakbyś przeczytał dyskusję powyżej a zwłaszcza jeden z wpisów dowiedział byś się że ta pani nie dostanie 50 tys. brutto odprawy bo z jej działu utworzono 2 lata temu spółkę więc odprawa nie będzie jej dotyczyła, to samo będzie dotyczyło wielu pracowników którzy zostaną zwolnieni ze spółek świadczących usługi na rzecz Zachemu. Odprawy dostana osoby które zostaną zwolnione do konca roku a że część pracowników będzie zwolniona za kilka miesięcy i wtedy nic nie dostaną. Branza chemiczna a zwłaszcza ciężka synteza chemiczna to specyficzna branża nie ma tu miejsca na produkcję w garażu otwierając własna firmę chemiczną. Na zaistniałą sytuację trzeba popatrzeć szerzej - miasto ewidentnie straci na upadku Zachemu nie tylko z bezposrednio paconych podatków ale też z tego co nie wydadzą zachemowcy w sklepach w mieście. A jak będzie dziura w dochodach miasta to zgadnijcie gdzie sie sięgnie? ... znowu do naszych kieszeni Odpowiedz Link Zgłoś
akrytas Friedmar, coś sie Tobie ostatnio pogorszyło... 25.12.12, 01:25 Friedmar, sorry, ale piszesz głupoty że aż przykro czytać. Z uporem maniaka piszesz o tych 100 tys. Może zamiast wypisywać w kółko to samo i czytać tylko swoje własne posty przeczytał byś choć raz to, co piszą inni. 2puchatek wyjaśniła już dawno o co tu chodzi, a Ty ciągle swoje. Podobne głupoty wypisujesz w sprawie inwestycji. Pewnie, że miejsca pracy tworzy biznes. Ale tworzy je tylko tam, gdzie politycy stworzą dla biznesu odpowiednie warunki. Brak odpowiednich dróg, ciągłe kłamstwa PO w sprawie S5 to są te warunki, które są tworzone u nas. Jakie warunki dla rozwoju, taki rozwój. A sam Bruski - niestety, wielki zawód. Co prawda w porównaniu z KD to i tak postęp, ale z pewnością wszyscy liczyliśmy na dużo więcej. Ostatni wyczyn p.Bruskiego, czyli podniesienie obciążeń dla bydgoszczan, bo trzeba odkładać pieniądze na budowę spalarni dla Torunia, to szczyt głupoty. A co do Zachemu. Zgadzam się, że winę za upadłość firmy ponoszą również sami pracownicy. W końcu to oni wybierali na szefów związków zawodowych ludzi, którzy pozwalali na nierealizowanie przez Ciech umowy prywatyzacyjnej. Bo Zachem upadł z powodu braku inwestycji. Inwestycji, które obiecywał Ciech wtedy, gdy kupował Zachem. Inwestycji przede wszystkim w kompleks TDI, by powiększyć skalę produkcji jakieś 3 razy. Taka skala była konieczna do uzyskania trwałej rentowności. Tych obiecanych inwestycji nie było i w takiej sytuacji upadek firmy był tylko kwestią czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
korespodent Mocna odpowiedź na list prezydenta Rafała Brusk... 24.12.12, 11:18 Jaki Król "Donald", taki paź "Rafal" !!!! liczą sie kolesie i interes partii. Człowiek, obywtel, to O dla nich. Takich listów, apeli, i innych prósb o godność człowieka z mojej wiedzy pełna szuflada. Ale to tylko szuflada !!!! Odpowiedz Link Zgłoś