Dodaj do ulubionych

Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny ZIT

09.01.13, 20:35
mac.gov.pl/wp-content/uploads/2011/12/BK.pdf
najważniejsze dla nas:

Unii Europejskiej na lata 2014-2020 narzędzie - Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych (ZIT). Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, zgodnie z zapisami Założeń Umowy Partnerstwa, proponuje wykorzystanie Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych w pierwszym rzędzie na obszarach funkcjonalnych 18 miast wojewódzkich (uwzględniając pary miast Bydgoszcz i Toruń oraz Gorzów i Zielona Góra). Jest to zgodne z zapisami Krajowej Strategii Rozwoju Regionalnego 2010-2020, która określa Wzmacnianie funkcji metropolitalnych ośrodków wojewódzkich oraz integracja ich obszarów funkcjonalnych jako jeden z celów nowej polityki regionalnej do roku 2020.

Związki ZIT, niezależnie od wyboru ich formy, będą pełnić funkcję wspólnej reprezentacji obszarów funkcjonalnych miast wobec władz krajowych i regionalnych, a także zostaną powołane w celu uzgadniania i rozstrzygania spraw rozwojowych oraz administrowania wspólną infrastrukturą. W przypadku województw z dwoma miastami wojewódzkimi (Zielona Góra i Gorzów Wielkopolski; Bydgoszcz i Toruń) powoływane będą partnerstwa po jednym na parę stolic.
Zakłada się, że ciałem wykonawczym Związku ZIT jest Zarząd Związku ZIT, którego przewodniczącym jest prezydent miasta wojewódzkiego, realizującego konkretny ZIT, który również zapewnia obsługę administracyjną Związku. W przypadku województw z dwoma miastami wojewódzkimi (Zielona Góra i Gorzów Wielkopolski; Bydgoszcz i Toruń) przewodnictwo będzie pełnione rotacyjnie.
Obserwuj wątek
    • naubyd Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 09.01.13, 21:57
      przewodnictwo będzie pełnione rotacyjnie.
      Ku...aaaaaa! I leżymy na całego. 190 tysięczne miasto będzie rządzić 360 tysięcznym. To jaja jakieś są panie ministrze.
      • lenovo200 Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 09.01.13, 22:09
        Bydgoski Hydepark - www.facebook.com/groups/402687799813879/
        • semeon Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 09.01.13, 23:16
          Tylko dzisiaj PO w senacie przywróciło fundusz kościelny, a teraz czytam, że na siłę wpycha Bydgoszcz w łapy żarłocznego Torunia. I tak każdego dnia wymyślają coś co jest przeciw społeczeństwo, a to społeczeństwo ich popiera. To jakaś zbiorowa paranoja. To się nie może ostać. Bydgoszczanom pozostaje tylko jedno - bunt przeciw aktualnej władzy. Nie dość, że inwestycji u nas 3 razy mniej niż w powiatowym Toruniu to jeszcze PO chce nas wepchnąć na stałe w awantury z tymi megalomanami. O co chodzi? Kto to rozgrywa? Kto za tym stoi? Przecież nie "warszawskie urzędniki" bo oni nie maja pojęcia o relacjach panujących w tym "regionie". Znowu paru kolesi przy władzy robi co chce nie patrząc na realia i nie licząc się z ludźmi i faktami. Kolejny raz apeluję: "BYDGOSZCZANIE OBUDŹCIE SIĘ"

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2012/09/dziwna-obojetnosc-bydgoszczan.html
          • naubyd Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 09.01.13, 23:52
            a masz pomysł kogo wybrać? Przecież nie oszołomów od Kościoła i histerii smoleńskiej.
      • joachimzwielkim Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 10.01.13, 10:02
        naubyd napisał:
        > przewodnictwo będzie pełnione rotacyjnie.
        > Ku...aaaaaa! I leżymy na całego. 190 tysięczne miasto będzie rządzić 360 tysięc
        > znym. To jaja jakieś są panie ministrze.

Po pierwsze: nie 190, a 205-tysięczne.
        Po drugie: starsze będzie rządzić młodszym.
        • naubyd Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 10.01.13, 10:41
          191 tysięcy z haczykiem kolego. Nie czytaj wiki tylko dane z wydziału Urzędu Miasta. Przyzwyczaiłeś sie do tych 205 jak my kiedyś do 400 :). Nawet z zameldowanymi na stałe nie przekraczacie 200 kolego

odnośnik. Zapewniam Cię, że bydgoszczanie tej strony nie redagują.
          • joachimzwielkim Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 13.01.13, 22:37
            205 tys. podaje GUS, a nie wikipedia.
        • naubyd Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 10.01.13, 10:46
          starsze? Biorąc pod uwagę wiek obu miast to tak jak rodzeństwo rok po roku. Bydgoszcz 1346 a Toruń? Nie wiem ale pewnie coś koło 120o z haczykiem tak?
        • janeknadaje Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 10.01.13, 11:22
          Toruń jest starym i ładnym miastem, ale ludzie w nim mieszkający są wyjątkowo fałszywi i perfidni, czego dowodów codzienne życie wspólnej koegzystencji dostarcza nam aż nadto, dlatego w żadne układanki nie można z nimi wchodzić, bo cię wy....bez mydła. Tego można być pewnym.
          • tupolej154 Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 10.01.13, 16:06
            janeknadaje napisał:

dlatego w żadne układanki nie można z nimi wchodzić, bo cię
            > wy....bez mydła. Tego można być pewnym.

Janek dobrze nadajesz.
        • tupolej154 Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 10.01.13, 16:09
          joachimzwielkim napisał:

> naubyd napisał:
          > > przewodnictwo będzie pełnione rotacyjnie.
          > > Ku...aaaaaa! I leżymy na całego. 190 tysięczne miasto będzie rządzić 360
          > tysięc
          > > znym. To jaja jakieś są panie ministrze.
          >
          > Po pierwsze: nie 190, a 205-tysięczne.
          > Po drugie: starsze będzie rządzić młodszym.

Jak ulał pasuje stolica w Krakowie.
        • jurand22 Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 12.01.13, 16:42
          koles nie kłam ,masz ,czytaj,i sie ucz i nie pisz wiecej kłamstw

www.bip.torun.pl/cms.php?Kod=101
    • legato333 Re: Nic się nie zmienia. 09.01.13, 23:12
      Trolle z trollunia postępują ciągle według tego samego schematu. Przylepili się do Bydgoszczy niczym gó... i krzyczą: "Płyniemy!!!!".
      • martinka444 Re: Nic się nie zmienia. 10.01.13, 00:03
        Zaiste genialny plan gęsiego króla i jego nadwornych przydupasów ratowania podupadłego, zadłużonego grajdołka kosztem całego Regionu.
        • elamaniek Re: Nic się nie zmienia. 10.01.13, 01:24
          Wypada mieć tylko nadzieję, że Prezydent Bruski i Rada Miasta Bydgoszczy nigdy nie pójdzie na taki chory układ z toruńskimi złodziejami i oszustami, najlepszymi na świecie faryzeuszami. Drugi raz tego samego błędu, zaufaniu na słowo honoru toruńskim hipokrytom, nie można już popełnić.
          • semeon Re: Nic się nie zmienia. 10.01.13, 01:38
            Niestety pójdą, gdyż dla nich liczy się przede wszystkim interes partyjny i ich własny interes, a dopiero na końcu interes bydgoszczan. Jak wybraliście / ja nie/ tak macie.

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2012/09/dziwna-obojetnosc-bydgoszczan.html
            • lancer77 Re: Nic się nie zmienia. 10.01.13, 20:16
              semeon napisał:
              > Niestety pójdą, gdyż dla nich liczy się przede wszystkim interes partyjny i ich
              > własny interes, a dopiero na końcu interes bydgoszczan. Jak wybraliście / ja
              > nie/ tak macie.

A mówiłem, że jeszcze zatęsknią za Dombrowiczem...
              w PO wszystko idzie po układzie i hierarchii, prezydent miasta jest sterowany z góry i nawet słowem się nie odezwie, jeśli narusza to interes partii.

wpolityce.pl/artykuly/44465-dlaczego-gronkiewicz-waltz-zrezygnowala-z-likwidacji-nocnych-kursow-metra-wladza-sie-cofa-dopiero-wtedy-gdy-protestuje-kregoslup-platformy
              • thomas-3 Re: Nic się nie zmienia. 10.01.13, 20:38
                lancer77 napisał:

> A mówiłem, że jeszcze zatęsknią za Dombrowiczem...

Nie rob sobie zartow z tego forum. O Dombrowiczu i jego "zaslugach" w marginalizacji Bydgoszczy, wie juz nawet kazdy uczen szkoly podstawowej. Dombrowicz byl pierwszym "wyrwanym chwastem" a w kolejce sa inni i nie ulega wytpliwosci, ze przede wszystkim z rzadzacej PO.
              • frych47 Re: Nic się nie zmienia. 11.01.13, 09:04
                lancer77 napisał:

> A mówiłem, że jeszcze zatęsknią za Dombrowiczem...

Tu się nie przeklina na tym forum.
    • naubyd Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 09.01.13, 23:57
      Teraz już nie tylko będą decydować o tym co u nas nie ma byc zrobione ale także o tym co ma byc zrobione.

Warszawka nie zna zupełnie proporcji i siły miast. Mogą sobie zrównywać Gorzów z Zielonką ale tu. Kpina w twarz w jasny dzień. To że razem mogę zrozumieć ale na równych prawach? Jaja.
    • irizar Będzie gorąco. Trybunał konstytucyjny? 10.01.13, 09:10
      Jak zwykle zachęcam do przeczytania całego dokumentu. To jest na razie propozycja ministra z PO, której realizacja wymaga m.in. zmian w ustawie o JST. Propozycje Boniego zmierzają już na pierwszy rzut oka do dyskryminacji kilku gmin ograniczając im swobodę korzystania z tworzonych narzędzi stymulujących rozwój. Moim zdaniem to nie jest zgodne z konstytucją. Po pierwsze jest obecnie spore pole do popisu dla parlamentarzystów, żeby nie dopuścić do powstania takiego bubla prawnego. Jeżeli do tego dojdzie, to istnieje Trybunał Konstytucyjny, który może mieć inne zdanie w tej sprawie.
      Po trzecie samo zaistnienie takich pomysłów powinno dać sporo do myślenia bydgoszczanom, którzy głosowali na PO.

Co by się stało gdyby PO wprowadziło pakiet swobodnych zachęt bez tworzenia dodatkowych ograniczeń dla Bydgoszczy, Torunia, ZGóry czy Gorzowa? Przecież to nie oznaczałoby, że wspomniane gminy nie skorzystają z możliwości współpracy o ile uznają ją za korzystną. Dążenie do tworzenia takich ograniczeń przez PO to jest działanie na szkodę regionu kujawsko-pomorskiego. Właśnie taka polityka robienia czegoś na siłę sprowadziła nas do poziomu warmińsko-mazurskiego bis. Pisanie w Białej Księdze o pseudo swobodzie i oddolności tworzenia ZIT-ów przy jednoczesnym narzucaniu Bydgoszczy i Toruniowi warunków (czego nie przewiduje się dla innych gmin) to rodzaj jakiejś politycznej schizofrenii
      panującej w tej partii. To jest po prostu wstyd dla bydgoszczan, którzy popierali to badziewie.
      • kojak007 Re: Będzie gorąco. Trybunał konstytucyjny? 10.01.13, 09:54
        wiesz co mnie zastanawia? co stoi za takim pomysłem, tzn w przypadku kuj-pom i lubuskiego tworzenia jednego OF.

UE daje możliwość stworzenia w Polsce do 20 OF (tak twierdzi ministra Bieńkowska) - a zatem w czym jest problem, aby stworzyć w Polsce 18 OF zamiast 16? Dlaczego na siłę "łączą" BDG z TOR i GW z ZG? Przecież te dwa ostatnie miasta nawet na papierze nie są powiązane funkcjonalnie, co próbuje w przypadku nas "udowadniać" marszałek. Co stoi za tak idiotycznym pomysłem, przecież to będzie rodzić same problemy. Dlaczego jeśli chce się przeznaczyć na kuj-pom (ponoć) 60 mln euro, to nie można ich podzielić (mniej więcej, biorąc pod uwagę wielkość samych rdzeni) 38 do 22? I te 38 mln euro Bydgoszcz bez konfliktów mogłaby spożytkować w spokoju z naturalnymi jej satelitami, a tak będzie bit city bis, czyli wielka ściema uzasadniająca chore myślenie toruńskich polityków o istnieniu dupolu.

MAiC olało bydgoszczan w konsultacjach, mimo że powszechnie wiadomo, że najwięcej napłynęło od nas uwag. Uważam, że czas ponownie się zmobilizować i bombardować listami z uwagami to ministerstwo, jak i posłów z regionu. Nie interesuje mnie to, że kobiaki, pawełki i inne sprzedadzą się toruńskim peowcom - ale tak w bambuko się nie można dać robić "wszystko musi być oddolnie" (w domyśle "i tak wam nie dajemy wolności, musicie być dupolem już, tu i teraz").

Co Bruski, co rada miasta?
      • naubyd Re: Będzie gorąco. Trybunał konstytucyjny? 10.01.13, 10:44
        Ale kto o tym wie by reagować. Zero w bydgoskiej prasie.

Irizar, proszę napisz artykuł do mm*****bydgoszcz......pl może kilka tysięcy to przeczyta.
        • irizar Re: Będzie gorąco. Trybunał konstytucyjny? 10.01.13, 12:47
          naubyd napisał:

> Ale kto o tym wie by reagować. Zero w bydgoskiej prasie.
          >
          > Irizar, proszę napisz artykuł do mm*****bydgoszcz......pl może kilka tysięcy to
          > przeczyta.

Na MM Bydgoszcz pisałem kiedyś ,ale potwornie mi ten portal zamula, w związku z czym sobie odpuściłem. Jest planowana inna akcja. Ale wracając do meritum sprawy zafundowanej nam przez Boniego, trudno oprzeć się wrażeniu , że podczas gdy inne regiony swobodnie się rozwijają jak na wolny kraj przystało, my pozostajemy niezmiennie pod okupacją , która co rusz przyjmuje nowe formy. Obecnie mamy mieć "swobodną" możliwość tworzenia ZIT-u, pod jednym drobnym warunkiem, mianowicie że w ramach tej swobody wybierzemy jedno z goy określone rozwiązanie. Jak w kawale: może pan wybrać dowolny kolor pod warunkiem , że będzie to czarny.

Tak na poważnie to jest skandal. Mam nadzieję, że jak to w okresach okupacji bywało, wykształcą się zupełnie nowe formy walki z okupantem. Oby jedną z konsekwencji tej "okupacji" była coraz lepsza konsolidacja wszystkich bydgoskich środowisk politycznych lub wytworzenie całkowicie nowej siły samorządowej, spajanej wyłącznie troską o rozwój miasta bez względu na sympatie polityczne. Od pewnego czasu twierdzę, że istnieje konieczność samodzielnego startu w wyborach samorządowych skonsolidowanych , probydgoskich środowisk. Myślę, że tak wyraźne lekceważenie przez rząd PO praw Bydgoszczy do wybierania własnej ścieżki rozwoju mogą tylko jeszcze mocniej uświadomić ludziom, że nie mamy co liczyć na partie polityczne. Trzeba wziąć sprawy w swoje ręce. Do tego potrzeba niewiele. Pewnego zaplecza finansowego /może by się znalazło/ i czytelnej decyzji środowiska z odpowiednim wyprzedzeniem. Ja proponowałem rozpocząć przygotowania już jesienią 2012. Póki co rząd nie patrząc na to, że kuj-pom stacza się w każdym możliwym rankingu dalej planuje kolejne formy okupacji Bydgoszczy. Widocznie nie zasługujemy na poważne traktowanie, bo nie jesteśmy w stanie stworzyć własnych lojalnych elit, które nasze potrzeby choćby na początek wyartykułują. Zobaczymy jak na plany Boniego zawarte w Białej Księdze zareaguje szef bydgoskiej PO, a jednocześnie prezydent Bydgoszczy, oraz bydgoscy parlamentarzyści. Jeżeli oni nie będą reagować, to z pewnością bydgoszczanie ponownie pokażą swoją aktywność przy najbliższej okazji. Już ostatnio kilkakrotnie to pokazali. Nie da się zamieść tego pod dywan. Ludzie chcą takiego samego traktowania jak każda inna gmina, która będzie mogła tworzyć z dowolnymi partnerami ZIT-y. My, bydgoszczanie nie czujemy się gorsi, z tego powodu, że minister Boni próbuje nas ubezwłasnowolnić.
          • saudarkar Re: Będzie gorąco. Trybunał konstytucyjny? 10.01.13, 13:04
            co tam chłopaczki :D jeszcze pół roku temu jak wam pisałem że właśnie tak będzie to się puszyliście i że to niemożliwe że nie będzie Wioskopolii Bydgoskiej :P
            Będziemy mieć 2 stolice z realną władzą w Toruniu ( bo urząd wojewody też ma być osłabiony na rzecz UM ;) ) Także bądźcie grzeczni bo wam obetniemy dotacje :)))))))))
            • irizar Re: Będzie gorąco. Trybunał konstytucyjny? 10.01.13, 14:10
              saudarkar napisał(a):

> co tam chłopaczki :D jeszcze pół roku temu jak wam pisałem że właśnie tak będzi
              > e to się puszyliście i że to niemożliwe że nie będzie Wioskopolii Bydgoskiej :P
              >
              > Będziemy mieć 2 stolice z realną władzą w Toruniu ( bo urząd wojewody też ma by
              > ć osłabiony na rzecz UM ;) ) Także bądźcie grzeczni bo wam obetniemy dotacje :)
              > ))))))))

Tak. To jest możliwy scenariusz. Masz rację. Dziwię się tylko, że tak cieszy ciebie ta władza, skoro jej efekty są opłakane w skutkach. Proponuję szklankę zimnej wody dla ochłonięcia. Pamiętaj. Pycha poprzedza upadek (Prz 16,18).
            • jurand22 Re: Będzie gorąco. Trybunał konstytucyjny? 12.01.13, 16:55
              ale z czego ty sie cieszysz bosy antku,inne miasto ze wstydu by sie spaliło a wy nie,,bydgoszcz na was sika,a wy mówicie ze deszcz pada i trzymacie sie bdgoszczy jak tylko mozna,,,,no ale innego wyjscia nie macie,co dzisiaj znaczy miasteczko mniejsze od sosnowca,ale z najwiekszym zadłuzeniem w polsce,,,,,,,troche ambicji wam potrzeba i dobrych manier,#nie wchodzi sie do domu do którego ciebie nie zapraszają nie lubią#
          • dziwny22 Re: Będzie gorąco. Trybunał konstytucyjny? 10.01.13, 14:22
            ...wytworzenie calkowicie nowej siły samorządowej....

Tez to proponowałem jesienią 2012 roku na spotkaniu z liderami MB. Głośno i mocno o tym mówiłem. Twierdziłem także, iz czas ucieka i trzeba to robić natychmiast. Trzeba zbierać zbierać siły i środki, ogłosić chęć startu w najbliższych wyborach i rozpocząć już teraz prawdziwa kampanie wyborczą. Kampanię, która będzie miała na celu zahamowanie dlaszego upadu Bydgoszczy, przejęcia władzy w mieście i rządów dla rzeczywistego dobra mieszkańców miasta, a nie dla politycznych karier i dobra "matki" partii.
      • johnyflaszka Re: Będzie gorąco. Trybunał konstytucyjny? 10.01.13, 11:50
        Premier do Boniego,
        Boni znasz jakieś cyfry,
        Boni: no
        premier: No to zostaniesz ministrem cyfryzacji.
        • irizar Re: Będzie gorąco. Trybunał konstytucyjny? 10.01.13, 12:24
          johnyflaszka napisał:

> Premier do Boniego,
          > Boni znasz jakieś cyfry,
          > Boni: no
          > premier: No to zostaniesz ministrem cyfryzacji.

zazdroszczę ci nie słabnącego poczucia humoru :)
      • dziwny22 Re: Będzie gorąco. Trybunał konstytucyjny? 10.01.13, 14:10
        Sprawa jest bardzo prosta. Toruńscy politycy mają spore przełożenie u odpowiednich ministrów /patrz poseł Mężydło, Wenderlich, Lenz/ i bez ograniczeń to wykorzystują dla korzyści ich środowiska. Natomiast bydgoscy "politycy" /patrz pani Piotrowska, Kozłowska, pan Kobiak, Olszewski/ bojąc się o swoje miejsce na przyszłych listach wyborczych nie zrobią niczego wbrew toruńskim kolegom, którzy te listy ukladają. W normalnym kraju niemożliwa bylaby taka sytuacja, żeby dwukrotnie mniejsze miasto rządziło tym większym i przyznawało sobie 3 razy tyle kasy co niby "partnerom". Niestety u nas jest to możliwe i to juz od wielu lat i nikogo to nie nie dziwi, a nawet nie zastanawia. I jak tutaj nie być dziwnym, jak tak mało wokół normalności?
        • saudarkar Re: Będzie gorąco. Trybunał konstytucyjny? 10.01.13, 14:22
          moj tekst nie jest objawem pychy tylko lekkiej satysfakcji bo tym jak obrzucaliście błotem każdego kto pisał inaczej niż dyktowało to chciejstwo bydgoszczan na tym forum :p
          • dziwny22 Re: Będzie gorąco. Trybunał konstytucyjny? 10.01.13, 14:26
            Pisać należy zgodnie z faktami, a nie zgodnie z chciejstwem. A twoje formy wypowiedzi i sposób argumentacji są zazwyczaj tak mierne, że nie zasługują na reakcje. Tym razem napisałeś wyjątkowo "łagodniej" dlatego też reaguję.
      • hassleader Re: Będzie gorąco. Trybunał konstytucyjny? 11.01.13, 06:30
        irizar napisał:

> Pisanie w Białej Księdze o pseudo swobodzie i oddolności tworzenia ZIT-ów przy
        > jednoczesnym narzucaniu Bydgoszczy i Toruniowi warunków (czego nie przewiduje
        > się dla innych gmin) to rodzaj jakiejś politycznej schizofrenii
        > panującej w tej partii.

Jak zwykle zgadzam się z twoją wypowiedzią w 100%, ale najlepsze jest na końcu:

> To jest po prostu wstyd dla bydgoszczan, którzy popierali to badziewie.

Miałem kiedys kolegę, u którego emocje objawiały sie bardzo rzadko. Ale objawem totalnego zdenerwowania, który zazwyczaj ludzie okazują klnąc, rzucając przedmiotami, czy strzelając do innych, u tego kolegi było lekkie drganie palca wskazujacego. Naprawdę nic więcej.
        Jak znam ciebie, to powyższa wypowiedź jest właśnie takim "lekko drgającym palcem wskazującym". Na miejscu Bruskiego i jego klegów bym się zastanowił. Podziwiam cię za panowanie nad sobą, bo jedni napiszą: "wstyd dla popierających", a inni w tym samym stanie emocji strzelają do ludzi.
      • hassleader Re: Będzie gorąco. Trybunał konstytucyjny? 11.01.13, 06:30
        irizar napisał:

> Pisanie w Białej Księdze o pseudo swobodzie i oddolności tworzenia ZIT-ów przy
        > jednoczesnym narzucaniu Bydgoszczy i Toruniowi warunków (czego nie przewiduje
        > się dla innych gmin) to rodzaj jakiejś politycznej schizofrenii
        > panującej w tej partii.

Jak zwykle zgadzam się z twoją wypowiedzią w 100%, ale najlepsze jest na końcu:

> To jest po prostu wstyd dla bydgoszczan, którzy popierali to badziewie.

Miałem kiedys kolegę, u którego emocje objawiały sie bardzo rzadko. Ale objawem totalnego zdenerwowania, który zazwyczaj ludzie okazują klnąc, rzucając przedmiotami, czy strzelając do innych, u tego kolegi było lekkie drganie palca wskazujacego. Naprawdę nic więcej.
        Jak znam ciebie, to powyższa wypowiedź jest właśnie takim "lekko drgającym palcem wskazującym". Na miejscu Bruskiego i jego klegów bym się zastanowił. Podziwiam cię za panowanie nad sobą, bo jedni napiszą: "wstyd dla popierających", a inni w tym samym stanie emocji strzelają do ludzi.
    • clarissa.vaughan W 2014 nie będzie w Bydgoszczy PZPO. 10.01.13, 11:39
      Wybory przyspieszone będą w czerwcu razem z tymi do europarlamentu bo nie mają kasy.Jeżeli Bruski pozostanie w szeregach PZPO to raczej szans na ponowny wybór nie ma.
      • johnyflaszka Re: W 2014 nie będzie w Bydgoszczy PZPO. 10.01.13, 12:55
        www.facebook.com/events/186083651533464
    • odziadek jak nie drzwiami to oknem, jak nie oknem to komine 10.01.13, 14:41
      Wysiłki na rzecz:
      - pogłębiania wszechstronnej współpracy,
      - zacieśniania braterskich więzi,
      - intensyfikowania wzajemnych relacji,
      - integrowania i zbliżania,
      będą podejmowane niestrudzenie. W imię dziejowej konieczności. Do skutku.

• thomas-3 Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 10.01.13, 15:18
      Projekt Ministerstwa Aministracji i Cyfryzacji nie stanowi dla mnie zadnej niespodzianki. Juz wielokrotnie pisalem, ze brak aktywnosci przede wszystkim prezydenta miasta a takze "bydgoskich" politykow, musi i bedzie mialo dlasze negatywne konsekwencje dla przyszlosci miasta. Nie wydaje mi sie normalnym, ze partia i rzad Tuska otrzymuja w sondazach od mieszkancow Bydgoszczy, poparcie na poziomie 35,5% w sytuacji nieustannego marginalizowania Bydgoszczy. Projekt ministra Boniego, zawiera dokladnie wszystkie zyczenia Calbeckiego, ktory zawsze optowal za dwu biegunowoscia Bydgoszczy i Torunia na rownych zasadach. Osobna sprawa jest kompletne zignorowanie spolecznego glosu bydgoszczan i organizacji spolecznych w prowadzonych przez to ministerstwo "konsultacjach". Mamy tutaj do czynienia z jawnym pogwalceniem zasady demokratycznego sprawowaania wladzy w wykonaniu PO. Bydgoszcz otrzymala kolejny cios, godzacy w jej egzystencje i prowadzacy do dalszego upadku roli i znaczenia miasta w mysl koncepcji torunskich politykow. Czy bydgoszczanie obudza sie w koncu z letargu i zaczna upominac sie o swoje prawa? - osobiscie w to watpie.
      • saudarkar Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 10.01.13, 15:32
        ja też w to wątpie...;p
        zaczynamy wszyscy powoli rozumieć, że to jedyne wyjście z racji naszych ambicji zarówno po jednej i drugiej stronie...jesteśmy za dużym miastem ( w swej średniej wielkości ) azebyście nas sobie podporzadkowali. Partnerstwo to jest to do czego będziemy dążyć.
        I wybierzcie za rok lepszych polityków żeby potem nie winić nas za to że my mamy lepszych.
        • tupolej154 Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 10.01.13, 15:37
          saudarkar napisał(a):

Partnerstwo to jest to do
          > czego będziemy dążyć.

Partnerstwo partnerstwem ale kasę dzielicie i rządzicie wy, tak?
          • saudarkar Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 10.01.13, 15:42
            no ktoś musi ją dzielić...wy w zamian za to macie prestiż posiadania urzędu wojewódzkiego oraz niemalże wszystkie instytucje pod neigo podlegające - które dają wam zatrudnienie itp.
            Potem możecie się śmiać że ta różnica musi dojeżdzać do was do pracy...
            szukajcie plusów ;]
            • tupolej154 Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 10.01.13, 15:52
              saudarkar napisał(a):

> szukajcie plusów ;]

Jak szukam to widzę tylko plusy ujemne.
            • tupolej154 Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 10.01.13, 16:34
              saudarkar napisał(a):

> no ktoś musi ją dzielić..

Czyli potrzebne wam tylko zaplecze ludnościowe bo jesteście takim małym niesamodzielnym grajdołkiem.
            • hassleader Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 11.01.13, 06:33
              Przemawia przez ciebie tysiącletnia tradycja w żerowaniu na innych.
              A w zawodach ze sku...syństwa to zajęlibyście bezapelacyjnie pierwsze miejsce.
    • tupolej154 Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 10.01.13, 15:29
      A czy Toruń bez Bydgoszczy nie może sobie funkcjonować? Do czego znowu oni nas potrzebują te nieudołki.
      • tupolej154 Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 10.01.13, 15:33
        Już na początku nas potrzebowali bo by tego województwa nie było i nie mieli by kasy wojewódzkiej.
        • chton Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 13.01.13, 13:04
          1)A czy Toruń bez Bydgoszczy nie może sobie funkcjonować? Do czego znowu oni nas potrzebują te nieudołki.
          2)Już na początku nas potrzebowali bo by tego województwa nie było i nie mieli by kasy wojewódzkiej
          Odpowiadasz sam sobie czy zapomniałeś się przelogować?
    • thomas-3 Musi byc reakcja bydgoszczan na ten skandal 10.01.13, 20:04
      Wobec juz oczywistych, kolejnych antybydgoskich posuniec i projektow rzadu Tuska, koniecznym jest opracowanie nowej strategii dzialania przez politykow bydgoskich, pro bydgoskie organizacje spoleczne jak miedzy innymi Stowarzyszenie Metropolia Bydgoska czy TMMB. Do najwazniejszych nalezy:
      - przygotowanie do wyborow kandydytow, ktorzy reprezentowac beda interesy Bydgoszczy i jej mieszkancow i przedstawienie ich programu bydgoszczanom,
      - wyrazenie zmasowanego sprzeciwu przeciwko postanowieniom projektu Ministerstwa, likwidujaca mozliwosc oddolnego budowania oszarow funkcjonalnych w odniesieniu tylko do dwoch wojewodztw, w tym naturalnie KujPom.
      - stworzenie spolecznego nacisku na przedstawicieli bydgoskich samorzadow i bydgoskich politykow w celu oprotestowania tego skandalicznego projektu.

Pozostawienie tego projektu bez zadnej reakcji ze strony mieszkancow miasta, jest przyzwoleniem na dalszy upadek Bydgoszczy.
    • hassleader Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 11.01.13, 06:36
      Może w końcu powiesz, o co ci chodzi, palancie? Smrodzisz i wyzywasz wszystkich od łysych. Akurat ja nie jestem łysy, i co mi zrobisz, POpaprańcu?
    • hassleader Re: Będzie bydgosko-toruński obszar funkcjonalny 11.01.13, 21:45
      Ja chyba już kiedyś ci pisałem, że gó... cię to powinno obchodzić, o której piszę posty? Czy to był jakis twój inny nick?
    • hassleader Re: Musi byc reakcja bydgoszczan na ten skandal 12.01.13, 02:16
      belphegor-pisu napisał(a):

> Bogu dzięki łysy, my mamy w Bydgoszczy ciebie i ty nas wszystkich na tym forum
      > potrafisz zastąpić. Proponuję z wstrzymaniem się od nacisków na obecne władze i
      > poczekać aż władze obejmie PiS ze swym czołowym leaderem kosmą leniem-złotowsk
      > im.

Wybór między PO a PiSem jest jak wybór między dżumą, a cholerą. A ty jesteś sraczką. Zwyczajną, ordynarną sraczką.
    • bymen ZIT to nie obszar funkcjonalny - czytajcie uważnie 12.01.13, 15:35
      Zintegrowane Inwestycje Terytorialne mają zachęcać to tworzenia związków, na ten cel mają być wydzielone środki z RPO.
      Głupie jest tylko to,że wymyslono nam korzystanie z ZITu z Toruniem. No i ta rotacyjność w PROWADZENIU PROJEKTÓW.

Bydgoszcz może ale NIE MUSI W TYM UCZESTNICZYĆ !!!!
      Czytajmy teksty do końca, do wspólnej metropolii jeszcze daleka droga i jak to jest ujete w dokumencie ma być oddolnie.

Panie i Panowie jest to dopiero propozycja
      • dziwny22 Re: ZIT to nie obszar funkcjonalny - czytajcie uw 12.01.13, 16:13
        Zawsze wszystko od czegoś sie zaczyna i wtedy trzeba energicznie reagować bo potem jest przeważnie za późno.
    • naubyd Ludzie, to proste 12.01.13, 18:10
      Jeśli będzie trzeba dzielić te same pieniądze na 16 to oczywista oczywistość, że duże miasta dostaną więcej niż przy podziale na 18. To całkiem logiczne i nie dziwię się Warszawce ITP. Dziwię się za to naszym, bo osobno mielibyśmy na oba miasta zdecydowanie więcej kasy. Ale tu chodzi nie o kase a o przypie...nie Bydgoszczy
      • semeon Re: Ludzie, to proste 13.01.13, 00:54
        Masz rację. Przy podziale na 18 to każe miasto dostanie 1/18 środków, a przy podziale na 16 to Bydgoszcz łącznie z Toruniem dostaną 1/16 środków. Jak tego lokalni "politycy" nie mogą zrozumieć?

dziwnabydgoszcz.blogspot.com
        • johnyflaszka Re: Ludzie, to proste 13.01.13, 08:49
          semeon napisał:

> Masz rację. Przy podziale na 18 to każe miasto dostanie 1/18 środków,

A dlaczego na 18 bo to jest robione pod Toruń, że jest osiemnasty? A dlaczego nie na 8?
          • facetzpomorza Re: Ludzie, to proste 13.01.13, 12:45
            johnyflaszka napisał: >
            > A dlaczego na 18 bo to jest robione pod Toruń, że jest osiemnasty? A dlaczego n
            > ie na 8?
            >

gdyby było dzielone na osiem - Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk , Katowice, Szczecin .. oj, nasza wiecznie skrzywdzona nie załapałaby sie ;)
            • johnyflaszka Re: Ludzie, to proste 13.01.13, 13:08
              facetzpomorza napisał:

> johnyflaszka napisał: >
              > > A dlaczego na 18 bo to jest robione pod Toruń, że jest osiemnasty? A dlac
              > zego n
              > > ie na 8?
              > >
              >
              > gdyby było dzielone na osiem - Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk
              > , Katowice, Szczecin .. oj, nasza wiecznie skrzywdzona nie załapałaby sie ;)

Wiem, że rachunki to nie jest mocna strona dla ciebie.
              • szczam.napis Nie karm trolla, troll jest samowystarczalny. 13.01.13, 13:32
                Jak go ignorujemy to się przelogowuje i dyskutuje sam ze sobą.
                • hassleader Re: Nie karm trolla, troll jest samowystarczalny. 13.01.13, 14:09
                  Dokładnie tak jest. Debil smrodzi, a jak nikt mu nie odpowiada, to sie przelogowuje. Ale to przecież kretyn jest.
              • facetzpomorza Re: Ludzie, to proste 13.01.13, 21:33
                johnyflaszka napisał:
                >
                > Wiem, że rachunki to nie jest mocna strona dla ciebie.

a ty jesteś geniuszem matematycznym, myslisz , ze wieksze szanse na metropolie ma bydgoszcz niz np. Katowice? no tak , to jest własnie ta wasza matematyka - bydgoszcz ma 350 tys, Katowice 308 tys. wiec Katowice nie maja szans ma metropolię, brawo geniusze ;)
                • naubyd Re: Ludzie, to proste 13.01.13, 23:29
                  rozumujesz jak ociosany kołek. Tyle Ci powiem.
                • belphegor-pisu Re: Ludzie, to proste 13.01.13, 23:39
                  Gratuluję trzeźwości spojrzenia, tak nie częstego na tym pisowskim forum.
                  • puchu.1 Zadnej rotacji!!! 14.01.13, 11:03
                    Mysle ,ze do tego sztucznego twor w zadnym wypadku nie wolno dopuscic.Mieszkancy
                    Bydgoszczy chyba maja tez cos do powiedzenia ?Nikt z nas nie chce byc przez kolejne lata
                    dojony .zastanawiam sie tylko ,czy weto prezydenta Burskiego wystarczy aby ten zwiazek
                    NIE CHCIANY nie powstal.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka