Gość: Kaziu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 17:44 Kto powiedział "A geodytą być, to szczyńście"? Dodatkowo, proszę przypomnieć mi imię tego profesora. Odpowiedź na kamann@gazeta.pl. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zbyszek Z Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.zebyd.com.pl 29.07.04, 07:44 jestem absolwentem tej szkoły z roku 1970. Nie pamiętam czyje to powiedzenie ? ale mam zagadkę. Kto z wykładowców był najlepszym obserwatorem mrówek i mrowiska? Kto kazał pisać dziewczynom "pisz [pod samo ramo"? Kto mówił ty blado twarz? a kto mówił "panie łepku panie głupku" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej 71 Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.man.bydgoszcz.pl 18.12.05, 19:33 Jestem absolwentem 1971.Pisz pod samo ramo - słynny prof. menager od książek Kijek, blada twarz - dr Dżul( ty kobieto) a panie łepku( u nas panie strażaku- z uwagi na złote guziki przy marynarce - papciu. A kto to był - zapnij marynarkę mimo że było się w swetrz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aNDRZEJ 71 Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.man.bydgoszcz.pl 18.12.05, 19:40 A kto pamięta Balbinę, Wandę czy Helmuta, a Adama- a w ogóle gdzie są absolwenci 1971 r ? Pomysł przesledzenia karier absolwentów naszej szkoły podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Z Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.zebyd.com.pl 29.07.04, 07:45 jestem absolwentem tej szkoły z roku 1970. Nie pamiętam czyje to powiedzenie ? ale mam zagadkę. Kto z wykładowców był najlepszym obserwatorem mrówek i mrowiska? Kto kazał pisać dziewczynom "pisz [pod samo ramo"? Kto mówił ty blado twarz? a kto mówił "panie łepku panie głupku" ? serdecznie wszyskich pozdrawiam Zbychu Z Odpowiedz Link Zgłoś
kamann Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy 31.07.04, 13:42 Ja jestem z rocznika, który zdawał ostatnią maturę w starym stylu (1964), a wydaje mi się, że tym profesorem był Ślusarski, albo Jaster. Ponieważ myślę, że więcej osób włączy się w tę zabawę, to wymieńmy nasze odpowiedzi na skrzynce! Moja kamann@gazeta.pl. A byłoby cenne, aby podjąć temat sukcesów naszych absolwentów w dalszej karierze zawodowej. Co o tym myślisz? Kaziu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidia Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.carlnfd1.nsw.optusnet.com.au 01.08.04, 12:27 Niestety jakos nic mi sie nie kojarzy i nie umiem odpowiedziec na poprzednie pytania, ale z wielka przyjemnoscia przylacze sie do zabawy .Oto moje pytanie : kto do dziewczat zwracal sie per "dobra kobieto" wzglednie "dobra .... i tu imie dziewczyny" ??? Darzylam Go szczera sympatia ,- nie uchodzil za slicznote , ale za to jaka osobowosc i ogrom wiedzy. Duzo serdecznosci Lidka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaziu Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 23:50 Masz rację Lidko. To był wspaniały facet, doktor leśnictwa i weterynarii (chyba dobrze pamiętam), tylko ta szybkość przekazywania wiedzy zmanierowała mój charakter pisma (chociaż na studiach ta maniera była cenne). Jego ksywa "JOLL", a nazwisko Dębski. Do zobaczenia. A jeżeli chodzi o poprzednie to w moim ułatwieniem będzie chyba to, że w naszym roczniku miał ksywę "Ś I N U S". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidia Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.carlnfd1.nsw.optusnet.com.au 10.08.04, 12:17 Kaziu - wielkie brawa - odpowiedz prawidlowa, nadstawiaj piers do odznaczenia "Zlota Lata " ( L z kreseczka oczywiscie) - to moja prywatna fundacja zreszta :-))) Mialam to wielkie szczescie , ze przez jeden rok w Technikum doktor Jozef Debski byl nawet moim wychowawca - mowie Ci byl cudny ! Jezeli chodzi jednak o Twoje pytanie to prosze o dalsze ulatwienia. Cos mi swita , ale nie pelnym blaskiem wiec jeszcze sie wstrzymuje z odpowiedzia.A moze ktos mi pomoze ? Pozdrawiam Lidka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaziu Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 10:47 Lidziu, bardzo przepraszam za długie oczekiwanie na kontakt, ale lepiej póżniej, niż wcale. Dziękuję za uznanie, ale ja myślę, ze pomimo nielicznych dziwnych fanaberii naszych nauczycieli, to mielismy ich na wysokim poziomie. Do dziś wspominam, często KOWBOJA. On najbardziej wpłynął na dalsze moje życie. Był dla mnie naprawdę wielkim autorytetem i nie dlatego, że tylko raz miałem u niego ocenę dobrą, ale że umiał przekazać wiele wartości życiowych, nam młodym.Ułatwienie to to, że po latach nieobecności dziewcząt w szkole (chyba czterech po Wańdzie Nojmann) jego córka została przyjęta do 1-szej klasy! Pozdrowienia Kaziu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidia Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.carlnfd2.nsw.optusnet.com.au 16.09.06, 12:44 Kaziu - teraz to ja pokornie przepraszam ,- dlugoscia mego niebytu chyba pobilam rekord :-))...... niechlubny zreszta :-( Zgadzam sie z Toba calkowicie , ze nasza belfrada to klasa .... i ponad poziomy :-) Jezeli chodzi o Kowboja to wydaje mi sie , ze chyba nie mowimy o tym samym profesorze . Moj Kowboj (Piatkiewicz ), od jezyka polskiego, byl starszym, podstawnym z brzuszkiem, siwiutenkim panem, zawsze nienagannie ubranym ( garnitur z kamizeleczka - na butach getry zapinane na multum guziczkow - taki typowy profesor z minionej epoki :-))- wiec ta jego corka cos mi jakos nie pasuje. Wiem , ze edukowaly sie u nas corki prof. Tarkowskiego i Kijka . Serdecznosci Lidka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pala Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.pools.arcor-ip.net 08.12.05, 21:12 Serwus Orly Geodezji. Wolali na mnie Pala( L z kreseczka)Matura 67, a mogla byc 66.Hallo Lidka, Pomoge w rozwiazaniu zagadki.SINUS to taki troche wiekszy Patyczek czyli.. Prof. Kijek -Matematyk, hoby Handel ksiazkami. A prof J. Debskiego pseudo "Dzull" kochali chyba wszyscy. Swietnie ciskal kreda i zawsze trafial Tego co mu pszeszkadzal.Pamietacie Jego slynny dowcip o "OSRAMOWCE" nie chodzi tu firme od oswietlenia.A pamietacie "Papuasa" .KOWBOJA nie kojarze.Jeden z Naszych- Kolega Marian M. chce to wszystko spisac. Piszcie poki skleroza nie atakuje. Super buda. szkoda ze czasu nie mozna cofnac. Pozdrawiam Wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidia Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.carlnfd2.nsw.optusnet.com.au 16.09.06, 14:02 Witaj Orle ,- Pala nie pamietam Cie , bo jestem hmm..... no wiesz ... wczesniej urodzona :-)) dzieki za prof. Kijka. Uczyl mnie tylko jeden rok , a potem matematycznie edukowala mnie Marynika ( prof. Karlsowa ) z czego bylam wielce zadowolona , bo szalenie podobal mi sie Jej czerwony kubraczek :-)) A na serio to byla naprawde bardzo dobrym pedagogiem i przy Jej pomocy okrutnie rozkochalam sie w Jej przedmiocie :-) Kochany "Dzull" - opowiadac o Nim moznaby godzinami. Pamietam , kiedy byl naszym wychowawca doprowadzil mnie kiedys do skrajnej wscieklizny , oczywiscie na sama siebie.A bylo to tak .... w niedziele byla wywiadowka , a w poniedzialek pierwsza lekcja byla wlasnie z naszym kochanym wychowawca ,- komu by przeszlo do glowy sie uczyc , jak bylo wiadomo ze zawsze omawialo sie nasze wzloty i upadki. A tu po sprawdzeniu obecnosci profesor stanal przy mnie, wzial mi moj zeszyt i patrzac gleboko w oczy i najmilszym glosem powiedzial: Dobra Lidio - jak podasz mi w calosci i bezblednie tylko temat ostatniej lekcji dostaniesz ocene b.dobra , w przeciwnym wypadku bedzie dwoja ! No i .... byla dwoja , bo uprzednio nawet nie zerkanelam do kajecika :-( Usiadlam zlamana i sponiewierana , kapnely mi lzy rozpaczy, ze tak latwo pozbawilam sie dobrej oceny przez moja bezdenna glupote.Profesor widzac moja bezgraniczna rozpacz powiedzial , ze teraz to juz pewny jest wykucia tego tematu przeze mnie na blache i jeszcze za wbicie w moj leb tej wiedzy przyjde kiedys i poloze z wdziecznosci za to kwiatki na Jego grobie.....momentalnie mi przeszlo .....i uwielbialam Go dalej ! Na marginesie.... przedmiot to byla "Encyklopedia rolnictwa " a temat tasiemiec..... wyszczegolnienie podstawowych chorob trzody chlewnej. Wykulam oczywiscie coby nie zabisowac wpadke i nawet kiedys tam zupelnie przypadkowo przydalo mi sie w dorywczych dysputach z rolnikiem kiedy bylam w terenie. Niestety slynnego dowcipu o "osramowce" nie pamietam :-( Moze mam juz dziury w mozgu ? Bylabym Ci wdzieczna za grzecznosciowe przypomnienie. "Papuaz" jest mi bliski , choc dosc przymglony ,- moze podpowiesz ? O "Kowboju" napisalam troche wiecej w liscie do Kazia. Pozdrowiam serdecznie cala brac skoczybruzdow Lidka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podrywaczka Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.man.bydgoszcz.pl 13.09.05, 23:45 Też kończylam 1964, ale VI LO;w geodezyjnym byli fajni faceci,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.i.pppool.de 11.10.05, 08:14 Hallo, w 1963 bylam w Techniikum Geodezyjnym na studniowce z milym kolega Adamem. Znalismy sie z wioslarstwa. Ciekawe jak ulozyly sie Jego losy...jakos nigdy dotad nie udalo nam sie spotkac. Pozdrawiam. Teresa PS. Tez konczylam VI LO w 1964. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidia Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.carlnfd2.nsw.optusnet.com.au 16.09.06, 14:08 ... i dziewczyny tez !!!!! Wiadomo geodetki !!!! hi, hi :-))))) Z geodezyjnym pozdrowieniem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.n.intelink.pl 15.09.06, 16:40 aaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleks Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.satfilm.net.pl 28.02.07, 21:12 Jestem z rocznika 1965 (matura)Mój adres- alextade@wp.pl Pozdrowienia dla koleżanek i kolegów- wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: włodek radoła Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 14:31 matura w roku 1965 - najwazniejsza była chyba jednak pani Góralowa do której niektórzy koledzy musieli niestety udawać się "po papiery" gdy tak zadecydował dytektor. Poszukuję kontaktu z kolegami (kolezanek w tym roczniku jeszcze nie było). Poza Zbyszkiem Jasińskim i nieżyjącym Wojtkiem Laskowskim (studiowaliśmy razem w AGH Kraków) straciłem kontakt z innymi w dniu rozdania świadectw maturalnych. Proszę o kontakt - włodek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidia Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.carlnfd4.nsw.optusnet.com.au 10.04.07, 10:57 Witam serdecznie wszystkie skoczybruzdy bez wzgledu na plec :-))) Nie bylo mnie tu chyba ze sto lat hi,hi - tak sobie patrze i patrze ..... no i widze tylko tak prawie "mlodziencze" roczniki maturalne naszych orlow :-)) Orlice jakos sie zaparly i milcza ! Prawda , ze damskie szeregi byly zawsze mniejszosciowe, ale za to ...z najwyzszej polki !:-)) A teraz grzecznie pytam gdzie sie pochowaly dinozaury ? Wylazcie ze swoich jaskin i odezwijcie sie ! mam na mysli roczniki 1960 ( matura )i troszeczke w dol. Pozdrawiam cieplo Lidka Odpowiedz Link Zgłoś
1967ryszard Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy 12.04.07, 10:03 Witam po raz pierwszy i to od razu Wszystkich, którzy na forum już sie bawią a także tych, którzy niebawem sie pojawią (przeprzszam nie miało być do rymu).Wprawdzie nie jestem taki dinozaur z jakim chciała by podyskutawać Lidia ale ale matura 67 to nie najgorszy wynik, jeżeli jeszcze pamietam, że mature robiłem. Tak się składa, że za miesiąc bedzie 40 lat i tą drogą składam wszystkim współuczestnikom tamtej niedoli :-)) serdeczne życzenia aby pamięć wspolnie spędzonych dni w naszj BUDZIE wywoływała u nich uśmiech na twarzy i ciepłe wspomnienia. O niewielu kolegach mam informacje: Robert jest w Australii, Roman w pięknej Piwnicznej a Bogdan w Gdańsku, Waldek chyba w Inowrocławiu a Zbyszek pewnie w Szczecinie. Tadka spotkałem tylko raz na pogrzebie jego brata w Warszawie,a z Józkiem miałem okazję przeżywać w Warszwie relacje student-wykładowca. A GDZIE CAŁA RESZTA I CO ROBI? Co z Wieśkiem, z którym spędzłem piękne czerwcowe(67) dni na działkach udając, że przygotowujemy sie do egzaminów na studia? Gdzie sie podziewa Rysiek,który szacunek do swoich włosów wyzej cenił niz dziwactwa regulaminu szkolnego? Czy Ludwik, z którym konkurowałem w róznych zawodach pływackich bywa jeszcze na basenie. A co ze Zbyszkiem, z którym byłem chyba najbardziej zaprzyjaźniony i jego imiennikiem, który o ile pamietam rozpoczął studia matematyczne w Toruniu. Odpowiedz Link Zgłoś
1967ryszard Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy 12.04.07, 10:14 Tak nagle skończyłem ale to przez nieuwagę (drżaca ręka, starczy wzrok :-)) O ile pamiętam było nas pewnie z 70 osób- tyle ciekawych historii (Pały nie pamięta m, może nie ta klasa a może to 66). A dziewczyny. W tamtych latach jedną z pierwszych była OLA( chyba w drugiej klasie) bywałem nawet z nią na randkach. Łza sie w oku kręci. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andybyd Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.chello.pl 21.04.07, 01:58 Tadziu jeżeli to Ty, to chyba pamiętasz jak na ćwiczeniach polowych na os. Leśnym, my przyszli geodeci, uganialiśmy się za przyszłymi pielęgniarkami ;-) Gdzie mieszkasz i co porabiasz? Ja utrzymuję kontakt (bezpośredni)z Andrzejem Szymańskim, a od niedawna (e-mail'owy)z Cześkiem Gałką. Pozdrawiam Ciebie i wszystkich absolwentów TG, którzy tu się pojawią. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: włodek radoła Re: Technikum Geodezyjne w Bydgoszczy IP: *.eranet.pl 08.05.07, 16:53 drogie Koleżanki i Koledzy - brak w "zgaduj zgaduli" pytania kto to był "Papuas".Dinozaury napewno o tym doskonale wiedzą- lecz czy wiedzą kto to był "Apaj" - Jego słynne powiedzonko to "trudno u cha cha" . A może wspólnie zabawimy się w zgadywanki - podoba mi również się pomysł o tworzeniu informacji o dalszych naszych losach i karierach zawodowych - wszak mieliśmy ddoskonałych wychowawców i nauczycieli. Chodziłem np.do jednej klasy z Edkiem Obiałą , który jest archiektem słynnm na cały świat ( m.in.projekt obieków olimpijskich w Sydney). Sądzę, że wszyscy z nas mamy coś po tylu latach do powiedzenia.Pozdrawiam wszystkich absolwentów naszej wspaniałej "budy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andybyd Nasza klasa - zaproszenie IP: *.chello.pl 18.12.07, 00:26 Zapraszam koleżanki i kolegów na stronę: nasza-klasa.pl/school/71747 Odpowiedz Link Zgłoś