Dodaj do ulubionych

Osiedle Leśne

04.09.13, 19:46
Od niedawna mieszkam na tym ładnym osiedlu, gdzie przeniosłem się z innego miasta. Może zainteresuje Was moje świeże spojrzenie. Dwie rzeczy rzuciły mi się od razu w oczy.
Niewymienione krawężniki i chodniki oraz ilość sklepów z alkoholem.
Nawet jeśli wokół odnowionych elewacji chodnik jest odnowiony, to już stan dróg wewnętrznych dojazdowych do bloków (w tym krawężników i chodników) jest opłakany. Nawet plac okalający tzw. „blaszak” prosi się o ożywienie. Na środku widziałbym małą fontannę, a zamiast okalającego skwer szerokiego asfaltu, pamiętającego czasy Gomułki - ładną kolorową kostkę.
Sprawa sklepów z wódką. Naliczyłem ich 6. W dawnym moim mieście na osiedlu porównywalnym wielkością z Leśnym sklep monopolowy był jeden (w „Stokrotce”). Owszem, przed laty były zakusy, żeby zwiększyć ich ilość, w tym celu różni wysłannicy przedsiębiorców zbierali podpisy od mieszkańców, ale widocznie nie zebrano wystarczającej ilości, bo dodatkowych sklepów z alkoholem nie utworzono.
A tu, np. na 11 Listopada, są 2 prawie naprzeciwko siebie – z tego jeden czynny na okrągło. A przy tym drugim (za rogiem) tuż przy wejściu do Rady Osiedla w samo południe można spotkać napakowanych jegomości raczących się bez skrępowania piwem. Dziwne… Nawet jak jest zapotrzebowanie, to wiadomo, że takie przybytki ściągają różne męty, sprzyjają zaczepianiu przechodniów, pijackim hałasom itd.
Widocznie mieszkańcom Osiedla to nie przeszkadza (albo się przyzwyczaili).
Obserwuj wątek
    • bydofan Re: Osiedle Leśne 05.09.13, 09:22
      No os. Leśnym mieszkają głównie emeryci stąd jest ono dość harakterystyczne. Jest to spokojne os. z niewyremontowanymi krawężnikami i wymarłymi placami zabaw. Od jakiegoś czasu widzę wymianę pokoleniową więc coraz więcej tam się dzieje.
      • samo.sedno Re: Osiedle Leśne 09.09.13, 21:18
        Ja bym wolał, żeby za wiele się nie działo
    • syn_biskupa Re: Osiedle Leśne 05.09.13, 09:36
      samo.sedno napisał:

> Sprawa sklepów z wódką. Naliczyłem ich 6.

Bo to było kiedyś osiedle wojskowe, za to nie ma tutaj żadnych kościołów.
      • samo.sedno Re: Osiedle Leśne 09.09.13, 21:20
        No tak, ale jest za trasa na Gdansk przy cmentarzu. A juz myslalem ze dopiero na Bielawach!
    • johnyflaszka Re: Osiedle Leśne 05.09.13, 11:21
      Masz za to czyste powietrze, blisko Myślęcinek i stadion Zawiszy.
      • kibic.zalogowany Re: Osiedle Leśne 05.09.13, 15:30
        johnyflaszka napisał:

> Masz za to czyste powietrze, blisko Myślęcinek i stadion Zawiszy.

Masz blisko stadion koszalińskiej zawiszy, a więc masz wysoki współczynnik prawdopodobieństwa dostania w sobotę po pysku od pijanej chołoty w barwach niebiesko czarnych!
        A dziwisz się dlaczego są porozwalane krawężniki i chodniki...??? odpowiedż jest banalnie prosta... bo stadionowe bydło koszalińskiego klubu używa tego do swojej walki z policją!
        • frych47 Re: Osiedle Leśne 05.09.13, 15:55
          kibic.zalogowany napisał:

> Masz blisko stadion koszalińskiej zawiszy,

I trochę dalej do wileńskiego umk
      • samo.sedno Re: Osiedle Leśne 09.09.13, 21:21
        johnyflaszka napisał:

> Masz za to czyste powietrze, blisko Myślęcinek i stadion Zawiszy.

Wolalbym bez tego ostatniego
    • naubyd Re: Osiedle Leśne 06.09.13, 07:09
      kibole muszą miec gdzie kupowac flaszki
      • nachlany_wolak Re: Osiedle Leśne 06.09.13, 12:23
        Policz punkty sprzedaży na twoim Miedzyniu i wtedy odzywaj się domorosły pedagogu.
        • syrenka1000 Re: Osiedle Leśne 06.09.13, 18:47
          nachlany_wolak napisał:

> Policz punkty sprzedaży na twoim Miedzyniu i wtedy odzywaj się domorosły pedago
          > gu.

Będziesz musiał przyhamować bo twój premier szykuje dla ciebie niespodziankę.
          wyborcza.biz/biznes/1,100896,14560939,Premier_Tusk__od_przyszlego_roku_zdrozeje_wodka__Akcyza.html#BoxSlotII3img
        • samo.sedno Re: Osiedle Leśne 09.09.13, 21:17
          O przepraszam, naliczyłem już 8
      • samo.sedno Re: Osiedle Leśne 09.09.13, 21:22
        A racja, i jeszcze pelno Aptek...
    • intervention Re: Ja bym to Leśne... 09.09.13, 14:16
      wysadził w powietrze i zbudował od nowa.
      • tupolej154 Re: Ja bym to Leśne... 09.09.13, 14:28
        intervention napisał:

> wysadził w powietrze i zbudował od nowa.

Niemcy właśnie tak robią z dedeerami ale ich na to stać.
    • kizesbydg Re: Osiedle Leśne 10.09.13, 18:11
      Zdecydowanie Fordon. Nowsze bloki,nowsza infrastruktura i zero tras przelotowych więc cisza i świeże powietrze. Też kiedyś myślałem o leśnym ale wygrał Fordon i nie zamieniłbym go na inne osiedle. Polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka