Dodaj do ulubionych

Andrzej Szwalbe

22.04.14, 22:40
Co prawda forum już "nie istnieje", ale jeśli ja zaglądam, to może ktoś jeszcze także?
W związku z tym, że ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ, a Andrzej Szwalbe nie ma sobie równych, ośmielam się zamieścić ZACHĘTĘ do wzięcia udziału w wartościowym spotkaniu z Romualdem Twardowskim, kompozytorem, pedagogiem, wielką osobowością.
Koncercik i spotkanie odbędzie się w Ostromecku dnia 30 IV br o godz 18.oo.
Do dyspozycji będą pałace Nowy i Stary, gabinet Andrzeja Szwalbego, kolekcja instrumentów, no i pączek.
Wstęp wolny - zachęcam, przybądźcie z bliskimi, znajomymi, tym bardziej, ze wiosna w Ostromecku dopełnia pięknych wrażeń.
Naród istnieje "z kultury" i "dla kultury", to słowa wypowiedziane w UNESCO przez Jana Pawła II, który w dniu ostromeckiego spotkania będzie już kanonizowanym.
Zachęcam całym sercem, podzielcie się tą informacją - proszę.
ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
Andrzej Adamski

P.S.
Organizatorem jest Stowarzyszenie im. Andrzeja Szwalbego, Dziedzictwo.
Obserwuj wątek
    • naubyd Re: Andrzej Szwalbe 22.04.14, 23:08
      Odpisuję byś drogi Andrzeju wiedział, ze ktoś czyta. :)
      • ababyd Re: Andrzej Szwalbe 23.04.14, 13:04
        Dzięki "naubydzie" - mam nadzieję, że będziesz. Namów bliskich, znajomych - to może być niezapomniany wieczór, inny jak nurt rzeczywistości.
        Pozdrawiam, AA.
      • 12komar Re: Andrzej Szwalbe 23.04.14, 13:16
        Ja też czasami zaglądam, ale ostatnio z rzadka. Choć chętnie wziąłbym udział w spotkaniu (nie tylko dlatego że strasznie lubię pączki), niestety nie wezmę z przyczyn obiektywnych i niektórym znanych;)
        Co do "kanałowego kalendarza" o którym pisał Pan w innym wątku, niestety mój przyjazd do Bydgoszczy został odłożony "od calendas graecas". Miałem pierwotnie plan na koniec czerwca, ale wygląda na to, że nie dam rady. Więc kiedy? Bóg jeden raczy wiedzieć. Nie jestem pewien czy w tym roku w ogóle. Chciałbym, ale... Zobaczymy.
        • ababyd Re: Andrzej Szwalbe 23.04.14, 20:31
          Nieraz myślę sobie o Bydgoszczy bez Andrzeja Szwalbego. Byłaby to mieścina, którą Inowrocław, Grudziądz,..., Toruń, biłyby o głowę. Mamy za co rozkrzewiać idee Szwalbego.
          Skorzystajmy z ostromeckiej okazji.
          ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
          AA
          p.s.
          "kanałowy kalendarz" - jeśli nie będzie godnego przeznaczenia - czeka.
          • 12komar Re: Andrzej Szwalbe 23.04.14, 21:15
            Wizjonerstwo i konsekwentne dążenie do celu - tego mi w obecnej Bydgoszczy trochę brakuje. A na tym powinien się opierać prawdziwy rozwój.

• ababyd Re: Andrzej Szwalbe 23.04.14, 22:18
              Nie ujmując nikomu - strzał w dziesiątkę, bez słowa "trochę".
              ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
              Pozdrawiam, AA.
    • ababyd Re: Andrzej Szwalbe 26.04.14, 09:41
      Andrzej Szwalbe to jeden z najpoważniejszych "kluczy" do normalnego myślenia o królewskiej Bydgoszczy.
      30 IV br, godz. 18.oo, Ostromecko.
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      AA
      • kucyk_trojanski Re: Andrzej Szwalbe 26.04.14, 16:06
        Mozna i nalezy dobrze pisac o Andrzeju Szwalbe,szczegolnie w kontekscie bydgoskiej kultury,ale po co go osmradzac kadzidlem...
        • ababyd Re: Andrzej Szwalbe 26.04.14, 20:49
          "kucyku..", nie tylko w kontekście kultury. Andrzej Szwalbe to inicjator Filharmonii, Opery, bwa, uniwersytetu, BTN, Ostromecka, kolekcji gobelinów, starych instrumentów, orędownik przywrócenia Bydgoszczy historycznych obiektów - w tym pierzei Starego Rynku,... . On mówił o metropolitarności, o wielkim znaczeniu Bydgoszczy. To wielka postać, bydgoszczanin z wyboru, który oddając się cały Bydgoszczy mawiał, że "Bydgoszcz to wielkie, silne, z wielkimi barami /nie mylić z barami mlecznymi/, kolejarskie miasto, ale z małą głową? Rozumiesz? Zapewne trudno "kucykowi", ale wytęż się.
          Ciekawe skąd Ci do głowy przyszło kadzidło /zapach jest kwestią gustu oraz symboliki/? Przyjedź do Ostromecka - łykniemy trochę dużego formatu. Przyda się nam. Zachęć Twych bliskich, znajomych - warto. Wstęp wolny.
          ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
          AA
          • 12komar Re: Andrzej Szwalbe 26.04.14, 22:06
            Panie Andrzeju, jako człowiek nie pierwszej młodości, lubię wszelkie muzea, więc chciałbym zapytać: gdzie w Bydgoszczy można oglądnąć gobeliny? Jak wpadnę, chętnie zaglądnę.
            • ababyd Re: Andrzej Szwalbe 27.04.14, 17:22
              Gobeliny są eksponowane w Filharmonii - dla niej były wykonywane. To bydgoski skarb, szkoda, że trochę je zaniedbano.
              No cóż Bydgoszcz niewiele uczy się od Andrzeja Szwalbego.
              Pozdrawiam, AA.
          • kucyk_trojanski Re: Andrzej Szwalbe 27.04.14, 11:18
            ababyd napisał:

> "kucyku..", nie tylko w kontekście kultury. Andrzej Szwalbe to inicjator..."
            i tu wymieniasz ze dwadziescia rzeczy stricte kulturalnych,no to w koncu,jakie ma on zaslugi
            "niekulturalne"? He,no jakie?
            Znalem Go osobiscie...
            A w Ostromecku bylem 100 razy i sie nalykalem... i sie wytezylem
            • ababyd Re: Andrzej Szwalbe 27.04.14, 17:26
              Naród istnieje" z kultury" i "dla kultury" - JPII w UNESCO. Rozumiesz? Owocowanie kultury jest wszędzie - braku kultury także.
              Przybądź 101. raz, podziel się swymi refleksjami ze znajomości z Andrzejem Szwalbe - zachęcam.
              Liczę na Ciebie, AA.
              • kucyk_trojanski Re: Andrzej Szwalbe 28.04.14, 13:10
                A jak sie ma Szwalbe do JPII?
                • ababyd Re: Andrzej Szwalbe 28.04.14, 21:18
                  Dwóch gigantów - każdy w swej dziedzinie.
                  Skorzystaj, nie będziesz żałował.
                  AA
          • 12komar Re: Andrzej Szwalbe 27.04.14, 16:04
            A widzi Pan, Panie Andrzeju, nie odpowiedział mi Pan, więc musiałem sam sobie odpowiedzieć;)
            Zapytałem wujka googla i okazało się, że galeria gobelinów znajduje się w Filharmonii. Prawdę mówiąc, byłem raz w niej na koncercie, ale o galerię nie zahaczyłem. A szkoda.
            • ababyd Re: Andrzej Szwalbe 27.04.14, 17:30
              Przepraszam, ale przeżywałem JPII. Kolekcja gobelinów stanowi ozdobę wnętrz, bardziej jak ekspozycja. Podobnie jest z popiersiami twórców muzyki.
              Radujmy się, AA.
              • 12komar Re: Andrzej Szwalbe 27.04.14, 19:18
                Nie ma za co przepraszać, za to przeżywać dzisiaj było co.
                • ababyd Re: Andrzej Szwalbe 27.04.14, 21:02
                  Dzięki za wyrozumiałość - dodam, że Szwalbe zgromadził poważną kolekcję instrumentów starych /losy? - części/, unikalną kolekcję nut /losy?/, kolekcję płyt - wysprzedawano po 1zł. Ile w tym prawdy, ale prawdopodobne?
                  Taka jest troska Bydgoszczy o dobro wspólne, o stare latarnie, hydranty, kamienne płyty chodnikowe, bruki, o zbiory "Muzeum Solidarności",... - żale przy okazji.
                  ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
                  Serdeczności, AA.
        • pan_ziutek Re: Andrzej Szwalbe 27.04.14, 08:59
          www.facebook.com/photo.php?fbid=241737066030600&set=o.247500868631738&type=1&theater
          • ababyd Re: Andrzej Szwalbe 27.04.14, 17:31
            "panie ziutek" - zachęcam, środa, 18.oo, Ostromecko.
            AA
    • ababyd Re: Andrzej Szwalbe 01.05.14, 09:32
      Bydgoszczanie od ujadania!
      Wielu z nas może mieć wyrzuty sumienia!
      Bydgoszcz nie jest godna Andrzeja Szwalbego, ale "Miłość wszystko przetrzyma".
      Szkoda, że było trochę wolnych krzeseł, choć "szwalbowych pączków" było w sam raz - tacy jesteśmy.
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      aa
    • ski272 Re: Andrzej Szwalbe 01.05.14, 23:38
      Po pierwsze, AA pewnie znowu coś bierze, jak wynika z jego wpisu. Po drugie - dzisiaj każde miasto wojewódzkie ma filharmonię i operę, a filharmonię nawet Wejherowo. Żadna łaska. AA pewnie jako koleś kryje Szwalbego, który był członkiem egzekutywy komitetu wojewódzkiego PZPR. Rozumiem, że AA zebrało się na wspomnienia o wspólnych pochodach pierwszomajowych AA i Szwalbego. Dzisiaj są takie czasy, że różne komuchy z Rometu chcą się uwiarygodnić i promują komuchów z egzekutywy KW w Bydgoszczy, ale to zwykłe łajdactwo. Członkowie KW PZPR to zwykli polityczni przestępcy i powinni politycznie wisieć po prostu.
      • ababyd Re: Andrzej Szwalbe 02.05.14, 11:04
        "ski272", kogo bierze to bierze.
        Czasy zawsze tworzą ludzie, Szwalbe, komuniści, Ty,....., i ja także.
        Podzielam Twój pogląd dotyczący "komuchów" - jak piszesz, ale szkoda, że nie rozumiesz o czym mowa.
        Przeczytaj "Życie na przełomie" - tam jest także o sprawach, które poruszają Ciebie. Szwalbe, jak myślę, troszczył się o swe sumienie?
        Możesz pisać co chcesz, zapewne w części masz rację, ale stań w PRAWDZIE, nie pomawiaj, nie oczerniaj, spróbuj być uczciwy w swych ocenach.
        Chyba, że Twa miara ma być uniwersalna?
        Jeszcze jedno, łatwo szczekać zza literek i cyferek, szanowny anonimowy bohaterze.
        ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
        Andrzej Adamski
    • ski272 Re: Andrzej Szwalbe 03.05.14, 21:27
      Szwalbe jest jednym z byłych aparatczyków PZPR, niestety, ale przynajmniej ma jakiś życiorys. Taki Zemke bis. To, co wybudował w Bydgoszczy, mają też inne miasta. A jaki życiorys ma AA? Dlaczego AA nie chce przyznać się, że pracował w pewnym urzędzie i jaki udział w załatwieniu mu tam pracy miał Tadeusz Rydzyk, zarządca basenu w Toruniu?
      A co co prochów, to lepiej nadal zażywaj, może pamięć o sobie będziesz miał lepszą.
      • ababyd Re: Andrzej Szwalbe 03.05.14, 22:29
        Człowiek ma prawo być durniem. Martwię się o Ciebie!
        AA
      • hassleader Re: Andrzej Szwalbe 04.05.14, 04:21
        ski272 napisał:

> Szwalbe jest jednym z byłych aparatczyków PZPR, niestety, ale przynajmniej ma j
        > akiś życiorys. Taki Zemke bis.

Przestań pieprzyć. Szwalbe był idealistą i tylko dzięki niemu powstała Filharmonia Pomorska. Ilu takich idealistów zapisywało się do PZPR, aby zrobić coś dla miasta, czy muzeów, czy ludzi? W jego wypadku przynależność partyjna nie ma znaczenia. Czasem musiał gdzieś przypucować, aby osiągnąć cel. Jego celem było utworzenie dzielnicy muzycznej. I tego dokonał.

> To, co wybudował w Bydgoszczy, mają też inne miasta.

Ty musisz być jakimś prowokatorem, bo po pierwsze; nie każde miasto ma filharmonię, raczej mało które ma, więc twój głos, to głos typowo trolluński, a po drugie; mamy w FP jedną z najlepszych akustyk sali w Europie, a może i na świecie. Więc tym bardziej odstosunkuj się, zazdrośniku.

A jeśli chcesz nazwać FP pomnikiem aparatczyka Szwalbego, to ja mówię: Nazywaj go jak chcesz, ale i tak do pięt mi nigdy nie dorośniesz. Nawet w najśmielszych snach.

--
        Gdzie w Toruniu można znaleźć dobrą pracę?
        Odpowiedź: W Bydgoszczy.
        • hassleader Re: Andrzej Szwalbe 04.05.14, 04:24
          hassleader napisał:

> ale i tak do pięt mi nigdy nie dorośniesz.

Miało być:
          ale i tak do pięt MU nigdy nie dorośniesz.
          Zresztą... co za różnica.
          • ababyd Re: Andrzej Szwalbe 04.05.14, 08:16
            Masz rację - co za różnica?
            Warto zgłębiać drogę życiową Andrzeja Szwalbego - innych także. Warto porównywać, warto uczyć się na błędach innych, a dobre działania, idee, nieść dalej - edukować siebie i innych.
            Andrzej Szwalbe nie jest lukrowanym wzorcem, ale świetnym przykładem do analiz technologi działań dla dobra wspólnoty.
            Warto odkrywać prawdę o Nim.
            ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
            AA
        • ababyd Re: Andrzej Szwalbe 04.05.14, 08:06
          Szacunek "hassleader" za wpis.
          Ów "ski..." stosuje zasady jakby On, albo Jego przodkowie "służyli" w wydziałach dezinformacji - to taka klasyka słabeuszy.
          Andrzej Szwalbe nie jest święty - można przeczytać np w "Życiu na przełomie", ale to wielki, skromny, porządny człowiek, zasługujący - bez wątpienia - na honorowe obywatelstwo królewskiej Bydgoszczy.
          AA
          • hassleader Re: Andrzej Szwalbe 05.05.14, 02:55
            ababyd napisał:

> Szacunek "hassleader" za wpis.

Z wzajemnością.
            Znam dokonania Szwalbego, i nie pozwolę go oczerniać przez nędznych prowokatorów i życiowych nieudaczników probujących poniżaniem innych podbudowywać swoje EGO taplające się w błocie własnych niepowodzeń.
        • belphegor-pisu Re: Andrzej Szwalbe 04.05.14, 17:02
          hassleader napisał:
          > A jeśli chcesz nazwać FP pomnikiem aparatczyka Szwalbego, to ja mówię: Nazywaj
          > go jak chcesz, ale i tak do pięt mi nigdy nie dorośniesz. Nawet w najśmielszych
          > snach.
          >
          Swietny wpis. Dawno takiej głupoty w twoim wykonaniu nie widziałem.
          • hassleader Re: Andrzej Szwalbe 05.05.14, 02:33
            Mój najgłupszy wpis i tak jest o lata świetlne inteligentniejszy od twojego najmądrzejszego, wręcz "genitalnego", wpisu, trollu.
            PS. Czyli ski272 to twój nowy nick? Trzeba dopisać do kolekcji.

--
            belphegor-pisu 12.03.13, 14:40
            Dla mnie woda mineralna jest w 100 % tańsza od twojej, bo piję zwykłą kranówę przepuszczoną przez filtr firmy Brita. (Które są rozdawane za darmo. przyp. hassleader)
            • belphegor-pisu Re: Andrzej Szwalbe 05.05.14, 10:52
              Twoje nicki łatwo zidentyfikować na podstawie godzin wpisywania i chwalenie się "biegłą znajomścią" języków obcych. Zaden inny portier nocny się tu nie produkuje.
              • hassleader Re: Andrzej Szwalbe 05.05.14, 17:50
                belphegor-pisu napisał:

> Twoje nicki łatwo zidentyfikować na podstawie godzin wpisywania i chwalenie się
                > "biegłą znajomścią" języków obcych.
                Twojego niemieckiego to nikt nie przebije.

> Zaden inny portier nocny się tu nie produkuje.

No cóż, ja widzę tylko jedną możliwość udowodnienia ci, że nie jestem portierem nocnym. Sam się o to prosisz.
              • hassleader Re: Andrzej Szwalbe 05.05.14, 17:58
                belphegor-pisu napisał:

> Twoje nicki łatwo...

dawid.be to też ty? Jeeezu.
          • hassleader Re: Andrzej Szwalbe 05.05.14, 03:06
            Jest wiele przykładów ludzi, którzy dla ratowania czy tworzenia dorobku narodowego współpracowali z komunistycznymi władzami, vide Stanisław Lorentz, czy Karol Estreicher. I co?, ich nalezy potępić, bo współpracowali z komunistami? A to, że obaj odzyskali wiele mienia zagrabionego przez Niemców podczas II wojny światowej, to nic?

Niektórzy prowokatorzy piszą swoje posty z Niemiec, które do dzisiaj nie oddały nam wielu skarbów narodowych. Zrobiłbyś coś dla Polski i udzielał się w petycjach o odzyskanie takiego np. "Pontyfikatu płockiego", zrabowanego przez Niemców w 1940 roku z biblioteki diecezjalnej w Płocku, a znajdującego się dziś w zbiorach Bawarskiej Biblioteki Państwowej w Monachium, zamiast wygłupiać się na forum, czy wybierać na wycieczkę w góry z synami tych, którzy te dobra rabowali.

Tym się zainteresuj, a nie wydzielaniem żółci.
            Wskazówka:
            kolekcje.mkidn.gov.pl/katalog-strat-wojennych
            I proszę cię, nie pisz więcej, że głupoty piszę, bo sam sobie wystawiasz opinię.
    • ski272 Re: Andrzej Szwalbe 03.05.14, 23:43
      Jaki życiorys ma AA? Dlaczego AA nie chce przyznać się, że pracował w pewnym urzędzie i jaki udział w załatwieniu mu tam pracy miał Tadeusz Rydzyk, zarządca basenu w Toruniu? Ile ma życiorysów? I kto to jest na prawdę AA?
      A co co prochów, to lepiej nadal zażywaj, może pamięć o sobie będziesz miał lepszą.
      • ababyd Re: Andrzej Szwalbe 04.05.14, 08:25
        Życzę najlepiej smutnemu przypadkowi chowającemu się za literki i cyferki - klasyka dla pomawiających, oczerniających.
        Nigdy nie miałem i nie mam niczego do ukrycia /potrudź się i poczytaj fora/. Nigdy nie pracowałem w konspiracji - śpię spokojnie.
        Co do dra o. Tadeusza Rydzyka mam od początku największy szacunek, miałem okazję poznać tego wielkiego Redemptorystę oraz kibicuję wszystkim Jego dziełom - zdarza się różnica ocen poza religijnych, ale spór jest ludzką sprawą.
        Chciałbyś zgłębić wiedzę na zadawane przez Ciebie pytania - zdobądź się na odwagę, usiądźmy, porozmawiajmy.
        Zdaje się jednak, że masz inny cel, klasyka ... .
    • ski272 Re: Andrzej Szwalbe 05.05.14, 19:28
      "Jest wiele przykładów ludzi, którzy dla ratowania czy tworzenia dorobku narodowego współpracowali z komunistycznymi władzami, vide Stanisław Lorentz, czy Karol Estreicher. I co?, ich nalezy potępić, bo współpracowali z komunistami?" - argument nie z tej bajki, bo żaden z nich nie był z własnej woli członkiem egzekutywy PZPR, a w PRL w ramach reżimu funkcjonował każdy, bo nie było innej opcji. Z komunistycznymi władzami współpracowała nawet pewna katechetka w ramach PRON.
      Drugie:
      Czego wstydzi się, albo co chce ukryć anonimowy znad kanału, gdy kolejny raz robi w swoje wielkie gacie na pytanie, w jakich okolicznościach dostał pracę w urzędzie wojewódzkim w Bydgoszczy i jaki w jego zatrudnieniu miało środowisko pierwszego basenowego z Torunia, niejakiego Rydzyka? I kolejny raz tchórzliwie unika odpowiedzi, bełkocząc, że się swoje pracy nie wstydzi. A listy płac przechowuje się w archiwach bardzo, bardzo długo, bo to wymóg ustawowy.
      • hassleader Re: Andrzej Szwalbe 05.05.14, 19:55
        ski272 napisał:

> żaden z nich nie był z własnej woli członkiem egzek
        > utywy PZPR, a w PRL w ramach reżimu funkcjonował każdy, bo nie było innej opcji

Skoro każdy, bo nie było innej opcji, to czego się czepiasz Szwalbego? Sam sobie odpowiedziałeś.
      • ababyd Re: Andrzej Szwalbe 05.05.14, 21:54
        Chętnie, po raz kolejny, opowiem Tobie wszystko /nie odpowiem, a opowiem - rozumiesz?/ - tylko komu i gdzie porozmawiamy?
        Andrzej Adamski
        P.S.
        Gdybyś był mądrym "...272" spróbowałbyś szukać pozytywów dla Bydgoszczy, ale Ty masz inne zadanie. Twój kłopot! Każdy zachowuje się jak umie - to chyba już dawno zrozumiałeś?
    • tassar Re: Andrzej Szwalbe 10.05.14, 15:16
      miałbym prośbe nie tylko do p.Adamskiego-: do ogłoszeń parafialnych dot. cudów ,kanonizacji i innych mitów religijnych ,jest stosowna tablica przy parafii.to jest forum o Bydgoszczy.
      I zadne ale,czy inne fochy.Nie prowadzimy tu indoktrynacji religijnej.Ja osobiście preferuje sex ,i nie wychylam sie z tym na forum,bo to MOJA sprawa i są od tego inne strony.
      Przypominam Panie ababyd że tzw. chrzescijaństwo zabiło wiecej ludzi niż wszystkie dotychczasowe wojny.Majac w d...e V przykazanie.Czyz nie?
      Pańska porażająca niewiedza w tym temacie ,nie musi się ukrywac za brakiem oczytania i emanacja religijną,bo to tylko wstyd,żeby wykształcony i DOROSŁY człowiek preferował bajki i legendy w których aż roi się od zabójstw ,gwałtow,kazirodztwa kłamstwa i złodziejstwa.
      Jeśli się Pan czujesz obrażony,lub uważasz Pan ,ze ucierpiały na tym pańskie tzw. wartosci chrześcijańskie (kto to wymyślił?!),to uprzejmie Pana informuje -że ja też jestem zbulwersowany tym ,że chrześcijanom wszystko wolno ,ale mnie nie-bo co?Ja też mam swoje niezbywalne wartości ,które tacy jak Pan "nawiedzeni" burzą co i rusz,wtryniając mi jakieś bajki i odwołując sie potem do jakichś Ustaw o WC które bez mojej zgody i pytana utworzyli na własny użytek.WC kojarzy mnie sie tylko z jednym.I PAN WIESZ Z CZYM.
      PS: dla pańkiej informacji-nadal konstytucyjnie jesteśmy państwem świeckim.
      Kościół ma być w kosciołach.Amen.
      • bydgoszczanin_z_lesnej Re: Andrzej Szwalbe 10.05.14, 15:27
        tassar napisał:

> Jeśli się Pan czujesz obrażony,lub uważasz Pan ,ze ucierpiały na tym pańskie tz
        > w. wartosci chrześcijańskie (kto to wymyślił?!),to uprzejmie Pana informuje -że
        > ja też jestem zbulwersowany tym ,że chrześcijanom wszystko wolno ,ale mnie nie
        > -bo co?Ja też mam swoje niezbywalne wartości ,które tacy jak Pan "nawiedzeni"
        > burzą co i rusz,wtryniając mi jakieś bajki i odwołując sie potem do jakichś Ust
        > aw o WC które bez mojej zgody i pytana utworzyli na własny użytek.WC kojarzy mn
        > ie sie tylko z jednym.I PAN WIESZ Z CZYM.
        > PS: dla pańkiej informacji-nadal konstytucyjnie jesteśmy państwem świeckim.
        > Kościół ma być w kosciołach.Amen.

A ja mam prośbę. Jak ci się nie podoba to WYPAD Klocku!
        • tassar Re: Andrzej Szwalbe 10.05.14, 15:40
          A to co? Nastepny moher?Jaki prostak...no burak pospolity. Nie podoba mnie sie i juz.
          Spróbuj mi zabronić.
          • bydgoszczanin_z_lesnej Re: Andrzej Szwalbe 10.05.14, 17:45
            tassar napisał:

> A to co? Nastepny moher?Jaki prostak...no burak pospolity. Nie podoba mnie sie
            > i juz.
            > Spróbuj mi zabronić.

dostaniesz raz z liscia i pojdziesz sam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka