20.07.14, 08:13
Witam poszukuję osób, które mają wiedzę o niezwykłej chorobie FAWIZM tj. wrodzony niedobór G6PD, Mój mąż tydzie temu trafił z ostrą niedokrwistością (HGB 4, 82) lekarz przyjmujący Go do szpitala po przeprowadzonym wywiadzie stwierdził, iż może to być fawizm (faktycznie dwa tygodnie wcześniej jedliśmy bób, z tym że był on gotowany) do dzisiaj nie mamy potwierdzonej przyczyny niedokrwistości u męża jednak wykluczają (inni lekarze) fawizm, ponieważ są przeciwciała. Problem jest w tym że nikt nie umie mi powiedzieć gdzie mogę zrobić badania na ten niedobór G6PD ( czy to są badnia genetyczne czy inne) żeby wykuczyc lub potwierdzić chorobę, może ktoś z Państwa ma większą widzę na ten temat.
Obserwuj wątek
    • red.bmx Re: Fawizm 20.07.14, 09:28
      Wydaje mi się, że jedyne co mozesz zrobic to udać się na UMK /wdz. lekarski/ i tam spytać.
      Powodzenia!
      • zczarnowa48 Re: Fawizm 20.07.14, 09:51
        no nie wiem czy jest to dobry trop , lekarze w szpitalu nie mają takiej wiedzy również panie w NFZ nie mogły mi pomóc
    • zintegrowany31 Re: Fawizm 20.07.14, 10:35
      Może w prywatnej przychodni USG coś pomogą albo poradzą. Ul. Ku Wiatrakom44
      usg.maciak.com.pl/
    • ag077 Re: Fawizm 23.10.14, 15:11
      Witam u mojego dziecka w tym roku również wykryto fawizm bo bobie ale niestety ledwo się udało bo Hb była 2,7 ;((
      Badania są proste wykonywane w laboratoriach synevo w W-wa przy ul. Dzikiej 4 można zrobić je bez skierowania na swojej koszt 150 zł wysyłane są do Niemiec i po 2 tyg wyniki. Nam się potwierdziło! Badania w kierunku dehydrogenazy glukozo 6 fosforanowej ( GP6D) muszą być wykonane minimum 3 miesiące po ewentualnym przeliczeniu krwi choć nie wiem czy u męża była przetaczania. Pozdrawiam
      • ag077 Re: Fawizm 23.10.14, 15:12
        W każdym mieście gdzie jest medicover i laboratoria synevo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka