12komar
21.07.14, 12:57
czy Pan tu jeszcze zagląda?
Przeczytałem gdzieś w sieci, że napisał Pan do prezydenta w sprawie - najogólniej rzecz biorąc - bydgoskiej tożsamości. Nie znam się na niej, jako człowiek z zewnątrz patrzę na Bydgoszcz "zewnętrznie". Trudno mi uchwycić jej duszę. Widzę miasto, patrzę na ludzi, ale to za mało, by wejść "do środka". Nie wiem więc, czy zachodnia pierzeja powinna powrócić, czy nie. To nie moja kompetencja. Ale faktem jest, że w tej sprawie nic się nie dzieje. Prezydent na początku roku zapowiadał wielką dyskusję na ten temat, popartą banerami, ale jak to zwykle bywa - spełzło na niczym. Nie ma dyskusji, nie ma banerów, nie ma nic.
Dobrze więc że Pan przynajmniej próbuje wywołać dyskusję, bez względu na jej wynik. To przynajmniej próba jakiegoś ruchu, bo od jakiegoś czasu okrutny marazm jakiś nastał. Ludzie się pochowali, dyskutanci zamilkli, plaża jakaś się zrobiła. To nie tylko kwestia pogody, ale "klimatu w ogóle".
Podejrzewam, że im bliżej jesieni, tym pomysłów, obiecanek i obietnic, genialnych planów i rozwiązań będzie co niemiara, a potem znów zapewne wróci plaża. No, chyba że tym razem bydgoszczanie wybiorą jak należy. Pod warunkiem że będzie spośród kogo i że wygra rzeczywiście najlepszy.
To tak parę słów, po długim milczeniu.
No więc jak, zagląda tu Pan?