Dodaj do ulubionych

Bydgoszcz to dziura...

31.08.04, 15:21
...sławny detektyw rzekł...
Czy gdybyście mogli... wybralibyście inne miejsce życia w Polsce niż nasze
miasto?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marian Re: Bydgoszcz to dziura... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 15:25
      Sopot
    • zinekk Re: Bydgoszcz to dziura... 31.08.04, 15:25
      Tak, w Kcyni. W małym miasteczku. Takie małe społecznosci lubia obgadywac,
      wszyscy o wszystkich wiedza. Ale ja od zarania miałem to, co o mnnie inni mysla
      bardzo schowane. siedziałbym w kamienicy przy rynku.Codzien wychodził po
      bułeczki do GS-u. Kupował Orange z jakiejs dziwnej firmy i mleko z Golubia-
      Dobrzynia. Czas by płynał.. A wieczorami kochałbym sie z Moją przy wichrze
      wiatru i gdy lałby deszcz.

• trond Re: Bydgoszcz to dziura... 31.08.04, 16:20
        zinekk napisał:

> Tak, w Kcyni. W małym miasteczku. Takie małe społecznosci lubia obgadywac,
        > wszyscy o wszystkich wiedza. Ale ja od zarania miałem to, co o mnnie inni
        mysla
        >
        > bardzo schowane. siedziałbym w kamienicy przy rynku.Codzien wychodził po
        > bułeczki do GS-u. Kupował Orange z jakiejs dziwnej firmy i mleko z Golubia-
        > Dobrzynia. Czas by płynał.. A wieczorami kochałbym sie z Moją przy wichrze
        > wiatru i gdy lałby deszcz.

a jakbyś latał po poziomki to z czym?
        • zinekk Re: Bydgoszcz to dziura... 31.08.04, 16:23
          Z kwartką na wodę.
          • trond Re: Bydgoszcz to dziura... 31.08.04, 16:27
            zinekk napisał:

> Z kwartką na wodę.

czasy się zmieniają, tequilla, myśmy latali z brzytwą ;)
            • elodia Re: Bydgoszcz to dziura... 31.08.04, 16:29
              :)))
    • lewskiy Re: Bydgoszcz to dziura... 31.08.04, 15:39
      Gdybym mógł wybierać to wybrałbym Poznań i Kraków - głównie dlatego że są to
      duże miasta gdzie łatwiej o pracę i wyższe zarobki.Czy Bydgoszcz to dziura ?? -
      To wszystko zależy od mieszkańców , od ich tożsamości z miastem - spora grupa
      Bydgoszczan to ludzie którzy tu tylko mieszkają , pracują , robią zakupy itp. ,
      którzy w ogóle nie dostrzegają nic więcej niż wystawa sklepowa czy promocja w
      markecie.Gdy właśnie byłem w Poznaniu czy Krakowie to zjawiskiem tam normalnym
      jest to że ludzie wieczorami spacerują całymi rodzinami po Centrum , a u nas
      życie na ulicach kończy się z chwilą zamknięcia sklepów.Odpychający wręcz stan
      kamienic , krzywe chodniki , podejrzane towarzystwa po bramach czy wreszcie
      brak oferty kulturalnej jedynego teatru albo opery to wszystko decyduje że
      każdy zaszywa się przed telewizorem w swoim "M-ileś" i spędza czas przed
      telewizorem.Bydgoszcz głównie jest spostrzegana jako dziura choćby dlatego że
      dla turysty nie ma tu nic atrakcyjnego co by jednoznacznie kojarzyło się z
      Bydgoszczą (choćby rzeźba "POTOP") i co by każdy turysta chętnie zobaczył.
      Czy detektyw R. jest sławny ??
      • zinekk Re: Bydgoszcz to dziura... 31.08.04, 15:45
        Detektyw R. jest przede wszystkim medialny i lubi kamery i dziennikarzy.
      • elodia Re: Bydgoszcz to dziura... 31.08.04, 15:55
        Jak na Polskę sławny i dość skuteczny (jak masz forsę)...
        Podoba mi się to co napisałeś... normalka - ludziom się zawsze podoba gdy mają
        wspólne zdanie:)))
        Ja zakochałam się w Krakowie ale w takim jak Ty mówisz... spacery, mnóstwo
        kulturalnych atrakcji, nocne melancholie w dobrych (nieagresywnych) knajpkach,
        mój ukochany Stary Teatr no i... sama nie wiem... Jakaś Magia? Czakram? Czy
        tylko to, że tam zawsze jest coś ciekawego o każdej porze doby... Bo chyba nie
        w pyszniastym obżarstwie u Stasi?
        A podejrzanego towarzystwa po bramach u nas jakby... coraz więcej...?!
        • zinekk Re: Bydgoszcz to dziura... 31.08.04, 15:59
          Masz racje z tym podejrzanym towarzystwem w bramach.Ja znam wszystkie kryjówki
          na Gdańskiej. Ile razy tam jabcoka sie piło... stare kamienice maja do siebie
          to, ze ludziom tam zamieszkałym w krew nie moze wejsc zamykanie drzwi..

Hmm... ale to stare czasy, licealno-studenckie.Teraz jestem grzeczny i potulny
          jak baranek. Tylko w oczach widac jakies tam przezycia. Pozdrawiam Elodio i sie
          odezwe.
          • vviosna Re: Bydgoszcz to dziura... 31.08.04, 18:37
            :)))))))))))))))))

btw
            szczawno zdroj
            • grom3 Re: Bydgoszcz to dziura... 01.09.04, 02:14
              Moze i dziura ale piekna i ciasna nie ma lepszego w swiecie miasta
        • elodia Re: Bydgoszcz to dziura... 31.08.04, 16:03
          ... Zinnek, ale i do Krakowa nie chcę... za daleko do Ciebie:))) Aaaaaach... z
          kim bym sobie tak fajnie pogadała o wszystkim i niczym...
          Kudłata śpi jak zabita... a tu takie słońce!
          • zinekk Re: Bydgoszcz to dziura... 31.08.04, 16:06
            Trzeba Grilla zrobic wkrótce, ale najpierw musze zrobic porzadek w pracy.. Ona
            znów spi na słoncu? To futro ja chyba rzeczywiscie chłodzi. Pozdrawiam i męza
            też.
          • elodia Re: Bydgoszcz to dziura... 31.08.04, 16:06
            grzeczny i potulnyyyyyyy oooooooooooooooooooooooooooooo, no aa tak właściwie to
            racja, ja tez jestem grzeczna i potulna:))))))
            Maupa jestem, nawet mi sie nie chce numeru do ciebie wypukać;)
            • elodia Re: Bydgoszcz to dziura... 31.08.04, 16:11
              Zinekk... my mamy cos z deklem Gadać przez forum <hahaha>??!!
              Choć pierwszy post był do Lewskiy;)
              Mojego niet, w pracy jeszcze... Buzioki dla Ciebie i I.:))))
              • lewskiy Re: Bydgoszcz to dziura... 31.08.04, 16:52
                Generalnie jednak nie jest aż tak źle - W Bydgoszczy z dawnej świetności coś
                pozostało głównie w architekturze no i mnogości zieleni.Wierzcie mi ale krewni
                z innego miasta zazdroszczą nam że mamy tyle właśnie parków z przyzwoitym
                drzewostanem.Miasto przetrwało niezniszczone w trakcie wojny (jeżeli nie liczyć
                spalonego teatru) - mamy więc orzyginalny układ ulic z miare oryginalnymi
                kamienicami.Gdyby było inaczej to dziś na Starym Rynku stałyby bloki...
                (okropność !!!).Bydgoszcz wyglądałaby wówczas jak Piła albo Legnica.
    • Gość: JesiennyPan dziura ze wszystkimi wadami małego miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 17:10
      dziura ze wszystkimi wadami średniego miasta
      jak i wieloma wadamia miasta dużego

beznadzieja

wybór:
      albo jeszcze większa dziura
      albo CITY Berlin, Hamburg, Amsterdam, Paryż (na pewno nie Warszawa)
      • elodia Re:Lewskiy 31.08.04, 17:33
        Ale dlaczego nie ma u nas na rynku takich dobrych (ogólnożyczliwych) imprez, no
        i kaskada...
        Obiło mi sie o uszy, że właściciel płaci by nie zasłaniać bo... to mu się
        opłaca:((( Ta ohyda psuje wiele!! I nikt sobie z nim nie radzi?
        Dlaczego nocą nie ma gdzie pójść z kuzynką z Puław?
        Co z teatrem? Jeden zlikwidowali a drugi... Toć w Poznaniu, Gdańsku, ba!
        Toruniu jest lepiej...
        A reszta? Od czego zależy? Że w Krakowie na rynku obojętnie jaka impreza - jak
        komuś się nie widzi to... wychodzi, reszta się bawi a u nas...
        Są pijani i tam i tu... czemu tylko tu tyle agresji... Taki Festiwal muzyki
        żydowskiej jakby tu był to... nie wiem... A tam jest wielu, którym się to nie
        widzi i... nic do powiedzenia nie mają...
        Może ta "dziura" jest w nas Bydgoszczanach?
        • lewskiy Re:Elodia 31.08.04, 19:26
          Kaskada ?? - No tak zapomniałem - jednak sztuka socrealizmu psuje cały urok.Do
          Kaskady najlepiej to chyba wynająć chłopców od Bin Ladena żeby coś się z
          tym "stało" skoro miasto nie ma pomysłu na to aby usunąć to "arcydzieło" i
          postawić coś bardziej pasującego.I niech wreszcie coś zrobią z tym krzywym
          chodnikiem na Mostowej.Chyba masz racje ze dziura jest w nas ,
          Bydgoszczanach.Kiedyś się nad tym zastanawiałem dlaczego tak jest i doszedłem
          do ciekawego wniosku: Nie wystarczy wpis w dowodzie że się mieszka w
          Bydgoszczy, z Bydgoszczą trzeba się utożsamiać .Nie mam na myśli zachowań typu
          stadionowego ale właśnie postawy że to wszystko co w Bydgoszczy począwszy od
          Starego Rynku a kończąc na czymś takim nieznaczącym jak ławka w parku jest
          symbolem , nieodłącznym elementem tego miasta.Swój największy rozwój Bydgoszcz
          przeżywała w XIX wieku , w mieście osiedlali się ludzie którzy do I wojny
          zdążyli tutaj się zakorzenić.Dwie wojny XX wieku spowodowały dość znaczne
          przetasowanie ludności.Niektórzy z różnych przyczyn opuścili Bydgoszcz na
          zawsze , a na ich miejsce napłyneli ludzie którym niekiedy trudno było się
          zaadoptować do życia w Bydgoszczy.
          Nie wiem z czego to wynika że w Bydgoszczy nie ma takich dobrych imprez - można
          odnieść wrażenie ze dużo zależy od wydziału promocji UM - to oni powinni
          organizować takie imprezy dla ludzi.Zresztą co tutaj mówić o zwykłych ludziach
          skoro każda kolejna kadencja to tylko problem przetrwania "władców"
          nietroszczących się zupełnie o Bydgoszcz
          • Gość: Marian hy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 21:39
            lewskiy,a pomnik koszykarzy cie nie razi?
            co z tego ze kaskada zostanie zabudowana,jak pomik zostanie?

po wtore, dobrych imprez nie ma,bo lud tu prosty i robotniczy mieszka.
            prosci wybrancy ludu organizuja wiec proste imprezy dla prostego ludu,a nawet
            jak trafi sie cos godnego,niekomercyjnego, to frekfencja jest tak niska,lud
            ospaly, ze nikt tu wracac nie chce.
            otworzcie w tym miescie kilka kierunkow artystycznych,co by lud w nastepnych
            pokoleniach nabral oglady i wrazliwosci na sztuke,zobaczycie jak sie zrobi
            ciekawie.
            • trond Re: hy 31.08.04, 21:42
              Gość portalu: Marian napisał(a):

> lewskiy,a pomnik koszykarzy cie nie razi?
              > co z tego ze kaskada zostanie zabudowana,jak pomik zostanie?
              >
              > po wtore, dobrych imprez nie ma,bo lud tu prosty i robotniczy mieszka.
              > prosci wybrancy ludu organizuja wiec proste imprezy dla prostego ludu,a nawet
              > jak trafi sie cos godnego,niekomercyjnego, to frekfencja jest tak niska,lud
              > ospaly, ze nikt tu wracac nie chce.
              > otworzcie w tym miescie kilka kierunkow artystycznych,co by lud w nastepnych
              > pokoleniach nabral oglady i wrazliwosci na sztuke,zobaczycie jak sie zrobi
              > ciekawie.
              SWIĘTE SŁOWA
    • czwarty.wymiar Re: Bydgoszcz to dziura... 31.08.04, 19:07
      Niedawno przeglądałem anglojęzyczny przewodnik po Polsce - o Bydgoszczy nie
      było w nim ani słowa...
      • trond Re: Bydgoszcz to dziura... 31.08.04, 19:25
        chciałbym mieszkać na zamku Książ. moja sypialnia zamiast ścian miałaby akwaria
        morskie.niewiele, ale i tak nie mogę tego zrealizować.
    • koszalek_opalek Re: Bydgoszcz to dziura... 31.08.04, 21:43
      Ale to moja dziura rodzinna i nie chcę, żeby ktoś mi ją zatykał:))))
      • Gość: Marian Re: Bydgoszcz to dziura... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 22:00
        bydgoszcz ma swoje zalety.
      • Gość: waca Re: Bydgoszcz to dziura... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 22:17
        detektyw Rutkowski tak sobie powiedział, że Bydgoszcz to pipidówa i tyle.

A tu okazuje się, że uderzył w słaby punkt: Rada Miasta Brzydgoszczy
        protestuje, ślą jakieś listy (podobnie jak do biskupa przeciw AM i UMK!)

Trafił w słaby punkt? Jakies kompleksy?
        To może stąd ta gigantomania o najwiekszym ośrodku bankowym, sportowym
        operowym, przemysłowym , naukowym... w Polsce?

To może dlatego TV3 celowo od lat dyskredytuje Toruń w przekazie, swego
        głównego i najbliższego regionalnego rywala?

Może bez tej gigantomanii balon "wielkości" by pękł?
        • Gość: Marian Re: Bydgoszcz to dziura... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 22:24
          > Trafił w słaby punkt? Jakies kompleksy?
          -ambicje
          To może stąd ta gigantomania o najwiekszym ośrodku bankowym, sportowym
          > operowym, przemysłowym , naukowym... w Polsce?

a nie wiem,ale rzeczywiscie w polowie lat 90-tych bydgoszcz zmiala najwiecej
          bankow na jednego mieszkanca w polsce i uchodzila za miasto bankow i silny
          osrodek finasowy.byc moze pozostale historie tez maja meytoryczne przeslanki?

>To może dlatego TV3 celowo od lat dyskredytuje Toruń w przekazie, swego
          > głównego i najbliższego regionalnego rywala?

jaka szkoda ze co madrzejsi bydgoszczanie nie ofladaja programu bydgoskiego
          osrodka TV :-)
          ja nie ogladam.

• Gość: Leszek Re: Bydgoszcz to dziura... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 22:28
            O co walczą torunianie? O TV3?

Żaden porzadny Bydgoszczanin tego chłamu nie ogląda. Rzeczywiście są
            stronniczy, ale przy okazji - ciężko strawni.

Ile można słuchać o tym, że jest już ciepła woda na Kapuściskach?
            • Gość: Marian Re: Bydgoszcz to dziura... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 22:38
              O!
              mowia o cieplej wodzie?
              to moze zaczne ogladac :-)

torunianie! zrobmy interes: my zrobimy z UMK zamiejscowy oddzial AM, a damy wam
              za to calusienki osrodek TVP3 Bydgoszcz!
              • Gość: mac Re: Bydgoszcz to dziura... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 22:40
                to nasze biedne TV3 to wstyd proponować nawet Torunianom.
                • trond Re: Bydgoszcz to dziura... 31.08.04, 22:53
                  konflikty między miastami, wytykanie , wyszydzanie- kojarzy mi się z
                  powiedzeniem : przygania kocioł garnkowi, a sam... kombiwar.p.s.brak słów
                  • grom3 Re: Bydgoszcz to dziura... 01.09.04, 02:17
                    Moze i dziura piekna i ciasna nie ma lepszego w swiecie miasta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka