Dodaj do ulubionych

bita smietana z dodatkami

02.12.08, 13:23
witam
mam w planach zrobic tort ale chcialabym go jakos urozmaicic tym
razem. zwykle robie z bita smietana ale teraz pomyslalam ze dodam do
niej troche syropu owocowego. no i w zwiazku z tym mam pytanie czy
smietana sie nei zwazy lub opadnie lub w jakis inny sposob zepsuje?
czy moge pod koniec ubijania po prostu dodac troche tego syropu i
bedzie ok? boje sie eksperymentowac bo nei chce popsuc. nie bede
miala czasu robic drugi raz.
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m Re: bita smietana z dodatkami IP: *.pools.arcor-ip.net 02.12.08, 17:43
      w sprawie syropu nie poradze, bo nigdy nie robilam, natomiast czesto dodaje do
      bitej smietany sproszkowana w palcach kawe rozpuszczalna (ktora normalnie jest w
      granulkach). robie zo po 3/4 czasu ubijania, kiedy dodaje cukier z wanilia.
      zawsze sie udaje.
    • Gość: Marek Myślę że można IP: *.cust.tele2.de 02.12.08, 19:25
      Ja zwykle używam żelatyny żeby "ustabilizować" bitą śmietanę (jak ma wytrzymać kilka dni na cieście) - i to właśnie w taki sposób, że rozpuszczam w soku (cytrynowym) i dodaje pod koniec ubijania. Tak że myślę że syrop też można pod koniec ubijania dodać.

Ale:
      Powoli. Małymi porcjami, po trochu. Bo jak wlejesz za dużo cieczy za jednym razem, to cała śmietana zrobi się płynna i potem już nie da się ubić.
    • alinka_li Re: bita smietana z dodatkami 02.12.08, 20:45
      A może zrób czekoladową bitą śmietanę? Trzeba rozpuścić czekoladę w podgrzanej
      śmietance kremówce, po ostygnięciu wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień
      ubić, można dodać śmietan fixy dla trwałości. I to wszystko, a efekt pyszny:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka