Dodaj do ulubionych

BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ?

01.09.04, 17:06
info.onet.pl/973598,11,item.html

" Kraj
PAP, MFi /2004-09-01 13:06:00

Polskie dzieci - szokujące dane PAH

Co trzeci z blisko 4 mln Polaków żyjących poniżej minimum egzystencji to
dziecko, które nie skończyło 14 lat; wiele dzieci jest niedożywionych, a
pomoc organizacji pozarządowych, gmin, stowarzyszeń parafialnych obejmuje
tylko część z nich.

Z badań, przeprowadzonych przez prof. Wielisławę Warzywodę- Kruszyńską
(Instytut Socjologii Uniwersytetu Łódzkiego), wynika, że najwięcej biednych
dzieci jest w województwach: świętokrzyskim warmińsko-mazurskim (w ubóstwie
żyje 40 proc. wszystkich dzieci), podkarpackim, kujawsko-pomorskim, podlaskim
i lubuskim (30-40 proc.).

Zdaniem prof. Warzywody-Kruszyńskiej, "każde z tych województw należy w
całości uznać za enklawy dziecięcej biedy". Według UNICEF, w całej Polsce w
biedzie żyje średnio 15,4 proc. dzieci.

Wicepremier Izabela Jaruga Nowacka zapowiedziała na konferencji, że na
interwencyjny program dożywiania, skierowany do gmin najbardziej dotkniętych
bezrobociem i ubóstwem, rząd przeznaczy w najbliższym czasie 7 mln zł.
Programem tym ma być objętych - jak powiedziała wicepremier - 150 tys.
dzieci. Rząd przeznaczył w tym roku na dożywianie łącznie 60 mln zł.

"W 2005 roku będzie to 300 milionów złotych i szacujemy, że programem
dożywiania objętych będzie 1,5 miliona obywateli" - zapowiedziała wicepremier.

Za pieniądze te wydawane będą posiłki dla dzieci m.in. w szkołach.
Wicepremier dodała, że prawo do posiłku w szkole będą miały dzieci z rodzin,
w których dochód na osobę nie przekracza 474 zł (czyli 150 proc. dochodu,
uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).

Akcję dożywiania dzieci w szkołach prowadzą także m.in. Polska Akcja
Humanitarna i Caritas Polska. W ubiegłym roku szkolnym w ramach prowadzonej
przez PAH akcji "Pajacyk" wydano posiłki 8,5 tys. dzieciom. Na ten cel
przeznaczono 2 mln 100 tys. zł. W tym roku szkolnym przyznano dożywianie dla
2,1 tys. uczniów z 69 szkół (co stanowi 10 proc. wszystkich zgłoszeń), bo -
jak powiedziała szefowa PAH Janina Ochojska - na tyle starczyło pieniędzy.
Koszt jednego posiłku PAH oszacowała średnio na 2,04 zł.

Caritas Polska dożywia 120 tys. osób dziennie, w tym ponad 54 tys. dzieci.
Ponadto organizuje m.in. świetlice profilaktyczno- wychowawcze, gdzie
młodzież otrzymuje pomoc wychowawczą, psychologiczną i co najmniej jeden
posiłek dziennie; Caritas tworzy także szkolne koła Caritas.

Dożywianiem dzieci zajmują się również banki żywności. W Polsce jest ich 16.
W roku 2003 udzieliły one pomocy 1,5 tys. instytucjom, wspierającym około 300
tys. osób, rozdając łącznie ponad 9 tysięcy ton artykułów spożywczych. "

radca
Obserwuj wątek
    • vviosna Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 01.09.04, 22:55
      nie czytam calego postu, ustosunkuje sie wic jeno do pytania zadanego w temacie
      watq: PRACOWAC

pracowac i jeszcze raz pracowac
      bede miala seke, to Wam napisze kilka przykladow osob, ktore zyja na naszym
      garnuszku
      • Gość: michał Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 09:54
        ja szukam pracy w Bydgoszczy juz pół roku! mam małe dziecko.

Co robić?
        • Gość: Marian Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 10:24
          teraz mamy takie czasy,ze ludzie migruja za praca.
          jesli masz zawod na ktory nie ma zapotrzebowania w Bydgoszczy to niestety
          szukasz w innym miescie,lub sie przekwalifikowujesz.
          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 18:44
            Gość portalu: Marian napisał(a):

> teraz mamy takie czasy,ze ludzie migruja za praca.
            > jesli masz zawod na ktory nie ma zapotrzebowania w Bydgoszczy to niestety
            > szukasz w innym miescie,lub sie przekwalifikowujesz.

-a za co sie przekfalifikować i za co utrzymac noclreg w obcym mieście skoro
            pensje sa glodowe a ceny wyśrubowane?
            • dox1 Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 16.05.05, 19:50
              nowy.oszolom.z.radia.maryja napisał:

> Gość portalu: Marian napisał(a):
              >
              > > teraz mamy takie czasy,ze ludzie migruja za praca.
              > > jesli masz zawod na ktory nie ma zapotrzebowania w Bydgoszczy to niestety
              >
              > > szukasz w innym miescie,lub sie przekwalifikowujesz.
              >
              > -a za co sie przekfalifikować i za co utrzymac noclreg w obcym mieście skoro
              > pensje sa glodowe a ceny wyśrubowane?

Ty mozesz sie zwrocic o pomoc w kosciele idioto
          • unsatisfied6 większa bieda 14.09.04, 07:58

> teraz mamy takie czasy,ze ludzie migruja za praca.
            > jesli masz zawod na ktory nie ma zapotrzebowania w Bydgoszczy to niestety
            > szukasz w innym miescie,lub sie przekwalifikowujesz.

mylisz czynnik czasu , na który nie mamy wpływu z innymi czynnikami
            generującymi nędzę , które są definiowalne i które mają wpływ
            na byt społeczneństwa .

mówisz - 'mamy takie czasy' . ja mówię - 'mamy taką władzę' .

walka z biedą przez tych co tę biedę tworzą to tylko większa bieda .
            • bydgosc bedzie jeszcze gorzej 16.05.05, 12:30
              Powiem wiecej. Te dzici, kotre sa niedozywione nie beda sie dobrze uczyc, bo do
              prawidlowej pracy mozgu potrezbne sa nie tylko ksiazki. W zwiazku z tym, skoro
              beda sie uczyc nie tak dobrze jakby mogly czy chcaily, nie pojda na studia ani
              do innych szkol. W zwiazku z tym, nie beda mialy dobrego zawodu (platengo) i
              kolo sie zamyka. Co wiecej, jesli takie glodne dziecko pochodzi do tego z
              rodziny, gdzie na dzieci sie nie zwraca uwagi (zeby nie powiedziec
              patologicznej) to juz jest dopelnienie tragedii. Wszak to wlasnie dzieci sa
              nasza przyszloscia, tego kraju i wszystkich. To jest inwestycja w przyszlosc. To
              jest inwestycja w ludzi (malych), ktorzy sami w siebie nie moga zainwestowac -
              inaczej jest z doroslymi, ci maja jakis wybor. Zadne z ugrupowan politycznych
              (moze sie myle) nie mowi glosno o tym w swoich przedwyborczych spotkaniach - nie
              mowiac juz o ich spelnieniu.
              • radca Re: bedzie jeszcze gorzej 16.05.05, 12:34
                bydgosc napisał:

> Powiem wiecej. Te dzici, kotre sa niedozywione nie beda sie dobrze uczyc, bo
                do
                > prawidlowej pracy mozgu potrezbne sa nie tylko ksiazki. W zwiazku z tym, skoro
                > beda sie uczyc nie tak dobrze jakby mogly czy chcaily, nie pojda na studia ani
                > do innych szkol. W zwiazku z tym, nie beda mialy dobrego zawodu (platengo) i
                > kolo sie zamyka. Co wiecej, jesli takie glodne dziecko pochodzi do tego z
                > rodziny, gdzie na dzieci sie nie zwraca uwagi (zeby nie powiedziec
                > patologicznej) to juz jest dopelnienie tragedii. Wszak to wlasnie dzieci sa
                > nasza przyszloscia, tego kraju i wszystkich. To jest inwestycja w przyszlosc.
                T
                > o
                > jest inwestycja w ludzi (malych), ktorzy sami w siebie nie moga zainwestowac -
                > inaczej jest z doroslymi, ci maja jakis wybor. Zadne z ugrupowan politycznych
                > (moze sie myle) nie mowi glosno o tym w swoich przedwyborczych spotkaniach -
                ni
                > e
                > mowiac juz o ich spelnieniu.

- zgadzam sie z Tobą, politycy nie widza tutaj interesu dla siebie
                Bieda dla politykow to temat wstydliwy i niewygodny

radca
                • Gość: anty-maciej A maciej zachwala Dombrowicza..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 09:31
                  A maciej zachwala Dombrowicza.....
        • vviosna Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 11:02
          male dziecko to ma byc atut, jak rozumiem?

i powiedz mi, przez jaki okres szukaz juz pracy? na ilu rozmowach
          kwalifikacyjnych byles? ile firm odwiedziles oferujac im swoje umiejetnosci?
          i jeszcze: ile wakatow odrzuciles, bo: 'to nie jest to, co chce robic, no bo mi
          sie marzy ciepla posadka w budzetowce'?
          • madziara_pl Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 11:05
            moge oddac swoja prace bo nie chce mi sie dzis isc do roboty ;)
            • unsatisfied6 zdehuamnizowany humanista-typowe czy wyjątkowe 14.09.04, 08:28
              madziara_pl napisała:

> moge oddac swoja prace bo nie chce mi sie dzis isc do roboty ;)

ciebie zawsze stać na dobre poczucie humoru .

jesteś wybitnym przykładem negatywnej selekcji .
              nie tylko brak w tobie , jak pisałaś rozeznania
              w matematyce - ty jesteś przykladem zdehumanizowanego
              humanisty . na ile jesteś typową przedstwicielką
              tego dziwnie wykształconego gatunku , a na ile
              wyjątkiem ?
              • Gość: TS Re: zdehuamnizowany humanista-typowe czy wyjątkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 09:46
                Konczy sie jego kadencja.
        • lokator Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 11:08
          Gość portalu: michał napisał(a):

> ja szukam pracy w Bydgoszczy juz pół roku! mam małe dziecko.
          >
          > Co robić?

Zrezygnować z Neostrady?
          • vviosna Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 11:15
            > Zrezygnować z Neostrady?

glupis. to jest wedka
            • lokator Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 11:23
              vviosna napisała:

> > Zrezygnować z Neostrady?
              >
              > glupis. to jest wedka

Głupiaś. Internet może tak, Neostrada niekoniecznie.
              6 (pół roku) x 59 zł = 354 zł
              Dla bezrobotnego z dzieckiem to dużo czy mało? Trzeba ciąć koszty, a nie przed
              kablówką (pełny pakiet) płakać o biedzie. Drogi są dwie: pracować i ciąć koszty.
              Jak sądzisz, dlaczego nie przyczepiłem się do Twojej propozycji?
              Bo jest słuszna.
              A dlaczego Ty nie zadałaś sobie trudu, żeby przeanalizować moją?
              Sama sobie odpowiedz.
              • Gość: Marian Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 11:31
                bo jest glupia?
                gosc pisze,ze pol roku szuka pracy, ao na sie pyta jak dlugo szuka pracy :-)

z drugiej strony:
                -neostrada to ze dwa miesiace jest od 59 zl,wczesniej byla za 92 najtaniej.
                -poza tym:mogl wpasc do kogokolwiek by to napisac, w ramach pozostawiania
                wlasnie po sobie sladu wszedzie gdzie sie da.

• Gość: Marian Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 11:34
                  po trzecie: to oczywiste,ze skoro Michał ma wyksztalcenie to szuka takiej pracy
                  by byl w stanie utrzymac siebie i rodzine.
                • vviosna Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 11:59

> bo jest glupia?
                  > gosc pisze,ze pol roku szuka pracy, ao na sie pyta jak dlugo szuka pracy :-)
                  >
                  > z drugiej strony:
                  > -neostrada to ze dwa miesiace jest od 59 zl,wczesniej byla za 92 najtaniej.
                  > -poza tym:mogl wpasc do kogokolwiek by to napisac, w ramach pozostawiania
                  > wlasnie po sobie sladu wszedzie gdzie sie da.
                  >

moje pytanie co do okresu poszukiwania bylo jak najbardziej przemyslane; mam
                  kolezanke, ktora od samej obrony 'szuka' pracy (4 miesiace). a polega to na tym,
                  ze zaniosla do kuratorium swoj nr tel i informacje, ze skoczyla studia. oni jej
                  powiedzieli, ze jak sie jakas szkola do nich zglosi, to oni przesla jej papiery.
                  i ona czeka i mowi, ze szuka. wszystkim dookola opowiada, ze szuka. co u ciebie
                  slychac? szukam pracy. a na ile spotkan jstes umowiona w tym tygodniu? o, na
                  wiele: dzis po poludniu ide do mamy, jutro do p.o. tesciowej, pojutrze do heli
                  na wieczor, bedziemy ogladac dirty dancing, pic slodkie wino i uzalac sie na
                  panujace bezrobocie

kolega michal podobnie, wlazl na forum, napisal, ze szuka pracy, nie napisal,
                  jakie ma wyksztalcenie, nie podal na siebie zadnych namiarow, ba! nawet sie nie
                  zalogowal, coby jakis potencjalny pracodawca mogl sie z nim skontaktowac
                  • unsatisfied6 chore poczucie humoru 14.09.04, 08:08
                    vviosna napisała:

>
                    > > bo jest glupia?
                    > > gosc pisze,ze pol roku szuka pracy, ao na sie pyta jak dlugo szuka pracy
                    > :-)
                    > >
                    > > z drugiej strony:
                    > > -neostrada to ze dwa miesiace jest od 59 zl,wczesniej byla za 92 najtanie
                    > j.
                    > > -poza tym:mogl wpasc do kogokolwiek by to napisac, w ramach pozostawiania
                    >
                    > > wlasnie po sobie sladu wszedzie gdzie sie da.
                    > >
                    >
                    > moje pytanie co do okresu poszukiwania bylo jak najbardziej przemyslane; mam
                    > kolezanke, ktora od samej obrony 'szuka' pracy (4 miesiace). a polega to na
                    tym
                    > ,
                    > ze zaniosla do kuratorium swoj nr tel i informacje, ze skoczyla studia. oni
                    jej
                    > powiedzieli, ze jak sie jakas szkola do nich zglosi, to oni przesla jej
                    papiery
                    > .
                    > i ona czeka i mowi, ze szuka. wszystkim dookola opowiada, ze szuka. co u
                    ciebie
                    > slychac? szukam pracy. a na ile spotkan jstes umowiona w tym tygodniu? o, na
                    > wiele: dzis po poludniu ide do mamy, jutro do p.o. tesciowej, pojutrze do heli
                    > na wieczor, bedziemy ogladac dirty dancing, pic slodkie wino i uzalac sie na
                    > panujace bezrobocie
                    >
                    > kolega michal podobnie, wlazl na forum, napisal, ze szuka pracy, nie napisal,
                    > jakie ma wyksztalcenie, nie podal na siebie zadnych namiarow, ba! nawet sie
                    nie
                    > zalogowal, coby jakis potencjalny pracodawca mogl sie z nim skontaktowac
                    >

przecież ty wierutne bzdury piszesz . w przypadku pojedynczego obywatela
                    możesz mieć rację - w przypadku całokształtu piszesz brednie .

widzę , że humor w przypadku tragedii wielu ludzi nie opuszcza
                    forumowiczów . muszą się i tu wypowiadać i swoje idiotyzmy pisać .
                    • vviosna Re: chore poczucie humoru 14.09.04, 08:22
                      nie wszytscy sa w tej samej sytuacji, wiec nie mozna wszystkich golic pod jedno
                      kopyto

a w czym dokladnie widzisz bzdury? i jakie poczucie humoru?
                      opierasm sie na konkretnych przykladach. moze zainteresuje cie tez przyklad
                      faceta, ktory ok pracuje na normalna mowe, a rok jest na zasilku. pytam: a
                      czeemu przez caly rok pan sobie nie znajdzie pracy? a on na to: po co, przeciez
                      mam zasilek!

i tak rok w rok: praca-zasilek, praca-zasilek.
                      • unsatisfied6 reguła czy wyjatek? 14.09.04, 08:40
                        vviosna napisała:

> nie wszytscy sa w tej samej sytuacji, wiec nie mozna wszystkich golic pod
                        jedno
                        >
                        > kopyto
                        >
                        > a w czym dokladnie widzisz bzdury? i jakie poczucie humoru?
                        > opierasm sie na konkretnych przykladach. moze zainteresuje cie tez przyklad
                        > faceta, ktory ok pracuje na normalna mowe, a rok jest na zasilku. pytam: a
                        > czeemu przez caly rok pan sobie nie znajdzie pracy? a on na to: po co,
                        przeciez
                        >
                        > mam zasilek!
                        >
                        > i tak rok w rok: praca-zasilek, praca-zasilek.

piszesz o regule , czy wyjątku ?

ja w swoim doswiadczniu spotkałem się z ludźmi którzy pracowali
                        na czarno za grosze i nie stać ich na opłacnie mieszkań - czy
                        to reguła , czy wyjątek ?

poznałem panią mgr po techologii żywiania - w firmie w Tolkimcku
                        nikt z zatrudnionych nie miał jej kompetencji , a ona pracowała
                        jako sprzataczka w pobliskim hotelu - została zwolniona - reguła
                        czy wyjątek ?

w Elblagu nauczyciel matematyki , pan S. wykształcił w technikum
                        ( nie liceum a techniku zauważ ) kilku przyszłych profesorów matematyki .
                        miał porównywalne osiągnięcia do liceum matematycznego w Gdańsku .
                        ostatnia informacja o tym panu , która do mnie dotarła , to to
                        że został zwolniony - sprzedawał ziemniaki na rynku i nie stać
                        go było na szeroki asortyment warzyw - reguła czy wyjątek ?

kolega ze studiów - 3 olimpiady , najlepsze wyniki na studiach ,
                        znajomość niemieckiego i angielskiego . spotykamy się po latach ,
                        pytam się czy próbował coś na komputerze , a on mówi , że
                        ma tylko Atari i uczy w wiejskiej szkole - reguła czy wyjatek ?
                        • vviosna Re: reguła czy wyjatek? 14.09.04, 19:40
                          ty masz swoje przyklady, ja mam swoje

mierzi mnie jednak gromada ludzi, ktorzy sobie zyja na nasz koszt i jeszcze
                          biadola na panujace bezrobocie
                          a gdy pojawia sie praca to 'nie robim, bo sie narobim' - wklejalam niedawno
                          linka do tego artykulu

cala wies sznureczkiem* po zasilek, a gdy pojawia sie ktos potrzebujacy
                          pracownikow np. przy budowie to - nieee

*nie pisze:'wezykiem', bo to smieszne byajmniej nie jest

i jeszcze jedno: place ok. 30 procent podatkow
                          z tego 20 idzie, powiedzmy, na sluzbe zdrowia, rzad, policje i podatek
                          klimatyczny (bo sama nie wiem, na co jeszcze)
                          pozostale 10 procent idzie na zus i tych wszystkich 'bezrobotnych'
                          i 'niezdolnych do pracy'
                          gdy widze, jaka to suma, to mi sie przewraca w srodku i budzi sie agresja
                          • unsatisfied6 Re: reguła czy wyjatek? 14.09.04, 19:57
                            vviosna napisała:

> ty masz swoje przyklady, ja mam swoje
                            >
                            > mierzi mnie jednak gromada ludzi, ktorzy sobie zyja na nasz koszt i jeszcze
                            > biadola na panujace bezrobocie

bieda panuje nie dlatego , że są bezrobotni , ale dlatego , że jest
                            bezrobocie .

> a gdy pojawia sie praca to 'nie robim, bo sie narobim' - wklejalam niedawno
                            > linka do tego artykulu
                            >
                            > cala wies sznureczkiem* po zasilek, a gdy pojawia sie ktos potrzebujacy
                            > pracownikow np. przy budowie to - nieee
                            >
                            kto napisał taki tandeciarski artykuł ?

nie wie , że na robotach płacą na czarno 3 zł /h , a często i
                            nie płacą ?

>
                            > *nie pisze:'wezykiem', bo to smieszne byajmniej nie jest
                            >
                            > i jeszcze jedno: place ok. 30 procent podatkow
                            > z tego 20 idzie, powiedzmy, na sluzbe zdrowia, rzad, policje i podatek
                            > klimatyczny (bo sama nie wiem, na co jeszcze)
                            > pozostale 10 procent idzie na zus i tych wszystkich 'bezrobotnych'
                            > i 'niezdolnych do pracy'
                            > gdy widze, jaka to suma, to mi sie przewraca w srodku i budzi sie agresja

ci na czarno na budowie jeszcze cię okradają i państwo , bo nie płacą -
                            nie przewraca ci się w środku ?

jakie szczęście , że mamy uczciwych polityków , którzy tak sobie
                            te pensje ustawiają , że państwo na ich podatkach nieźle zarabia .

jakie masz doswiadczenie i staż , że awansowałas na 30% stawkę ?
                            myślałem , że uczysz w szkole - jesteś ministrem ?
                    • Gość: g Re: chore poczucie humoru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 20:26
              • vviosna Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 11:51
                lokator napisał:

> vviosna napisała:
                >
                > > > Zrezygnować z Neostrady?
                > >
                > > glupis. to jest wedka
                >
                > Głupiaś. Internet może tak, Neostrada niekoniecznie.

glupis. sa miejsca, gdzie mozna tylko neostrade. uwierz - sprawdzalam ;)

> Dla bezrobotnego z dzieckiem to dużo czy mało? Trzeba ciąć koszty, a nie przed
                > kablówką (pełny pakiet) płakać o biedzie. Drogi są dwie: pracować i ciąć koszty

internet to najlepszy sposob na znalezienie pracy (oprocz znajomosci, ofkors) -
                w to tez uwierz ;)

> A dlaczego Ty nie zadałaś sobie trudu, żeby przeanalizować moją?
                > Sama sobie odpowiedz.

przeanalizowalam twoja wypowiedz i uznalam ja za glupote. czy powinien tez
                oszczedzac na biletach i nie jezdzic na spotkania z pracodawcami? na znaczkach i
                kopertach i na papierze, na ktorym byc moze wysyla cvki do firm?
                wychodze z zalozenia, ze by znalezc prace - trzeba w nia najpierw zainwestowac:
                internet - zeby znalezc ogloszenia, pozniej je porozsylac mejlowo (pelno jest
                formulerzy, ktore sa jedyna mozliwoscia zgloszenia swojej oferty), porzadne
                ciuchy, zeby zaprezentowac sie potencjalnemu pracodawcy, czasem fotograf - zeby
                dolaczyc zdjecie do podania
                itd, itp, ze nie wspomne o doszkalaniu sie i przekwalifikowywaniu o ktorym
                wspomnial marian - to tez kosztuje

a w miedzyczasie lapac co sie da - skoro ma dziecko, a wieczorami szukac ofert
                zgodnych z wyksztalceniem - online
                • vviosna Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 11:52
                  moze o tym nie wiesz, bo jako dziecko komunizmu przyzwyczajony jestes do tego,
                  ze zaraz po szkole idziesz do pracy - teraz jest inaczej (noo, chyba, ze
                  zainwestujesz w siebie, to stala prace masz jeszcze przed ukonczeniem szkoly i
                  jeszcze dodatkowo do ciebie inni dzwonia z propozycjami, ze sie bidny czlowiek
                  juz cholipka opedzic nie moze i na bidne forum czasu wcale juz nie budziet;))))))))
                  • mylady1 Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 25.02.05, 18:01
                    i wtedy szukasz pół roku.
                • lokator Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 11:58
                  vviosna napisała:

> wychodze z zalozenia, ze by znalezc prace - trzeba w nia najpierw
                  > zainwestowac:

Założenie słuszne, ale ma słaby punkt. Żeby zainwestować, trzeba najpierw mieć
                  pieniądze. Dobrze by też było, aby inwestycje były skuteczne. Ale teoretycznie,
                  owszem, dobrze jesteś przygotowana do szastania banałami.

• vviosna Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 12:00
                    lokator napisał:

> vviosna napisała:
                    >
                    > > wychodze z zalozenia, ze by znalezc prace - trzeba w nia najpierw
                    > > zainwestowac:
                    >
                    > Założenie słuszne, ale ma słaby punkt. Żeby zainwestować, trzeba najpierw mieć
                    > pieniądze. Dobrze by też było, aby inwestycje były skuteczne. Ale teoretycznie,
                    >
                    > owszem, dobrze jesteś przygotowana do szastania banałami.
                    >

on juz zainwestowal - ma neostrade. a ty mu kazesz ja odlaczyc. dlatego, bos
                    glupi i g. wiesz o poszukiwaniu pracy
                    • lokator Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 12:11
                      vviosna napisała:

> lokator napisał:
                      >
                      > > vviosna napisała:
                      > >
                      > > > wychodze z zalozenia, ze by znalezc prace - trzeba w nia najpierw
                      > > > zainwestowac:
                      > >
                      > > Założenie słuszne, ale ma słaby punkt. Żeby zainwestować, trzeba najpierw
                      > mieć
                      > > pieniądze. Dobrze by też było, aby inwestycje były skuteczne. Ale teorety
                      > cznie,
                      > >
                      > > owszem, dobrze jesteś przygotowana do szastania banałami.
                      > >
                      >
                      > on juz zainwestowal - ma neostrade. a ty mu kazesz ja odlaczyc. dlatego, bos
                      > glupi i g. wiesz o poszukiwaniu pracy

No, argumenty masz nie do zbicia. Muszę się, oczywiście wycofać pod ich
                      naporem. Nie wtrącam się więcej. Życzę koledze Michałowi jak najlepiej. Niech
                      sobie następne pół roku szuka pracy przy pomocy Neostrady, pod Twoim boskim
                      przewodnictwem.
                    • Gość: Marian Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 12:12
                      > on juz zainwestowal - ma neostrade. a ty mu kazesz ja odlaczyc. dlatego, bos
                      > glupi i g. wiesz o poszukiwaniu pracy

ja pieprze,mieszkasz teraz z Michałem?
                      • vviosna Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 12:15
                        lokator zalozyl, ze michal pisal od siebie (won z ta neostrada!)
                        reszta dyskusji to pochodne tego stwierdzenia
                        a na samym koncu rownania - kleks w postaci mariana
                        dodam, ze brazowy kleks
                    • lokator Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 12:16
                      vviosna napisała:

> on juz zainwestowal - ma neostrade. a ty mu kazesz ja odlaczyc.

Po 22.00 impuls jest dłuższy. Intenet do szukania pracy można mieć za pół ceny
                      Neostrady. Trzeba tylko zainwestować w modem ;-) czyli 50 zł.
                      Przelicz sobie, albo poproś bardziej rozgarniętą koleżankę. Ktoś bez piany na
                      ustach wyjaśni to Tobie spokojnie, a Ty będziesz mogła wynik zaakceptować, bo
                      nie będzie się Tobie kojarzył z "lokatorem".
                      • vviosna Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 12:22
                        lokator napisał:

> vviosna napisała:
                        >
                        > > on juz zainwestowal - ma neostrade. a ty mu kazesz ja odlaczyc.
                        >
                        >
                        > Po 22.00 impuls jest dłuższy. Intenet do szukania pracy można mieć za pół ceny
                        > Neostrady. Trzeba tylko zainwestować w modem ;-) czyli 50 zł.
                        > Przelicz sobie, albo poproś bardziej rozgarniętą koleżankę. Ktoś bez piany na
                        > ustach wyjaśni to Tobie spokojnie, a Ty będziesz mogła wynik zaakceptować, bo
                        > nie będzie się Tobie kojarzył z "lokatorem".

ustalmy jakies stale:
                        *ile godzin twoim zdaniem wystarczy na znalezienie pracy (przez internet)
                        *ile czasu trwa
                        -wyszukanie
                        -odpowiedz
                        na jedno ogloszenie
                        *ile kosztuje godzina laczenia sie przez modem
                        • vviosna Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 12:27
                          a jesli juz po tej matematyce wyzszej dojdziemy do jakiejs kwoty i okaze sie z
                          twoich wyliczen, ze faktycznie modem wychodzi taniej, to o jakich
                          oszczednosciach mowimy? 5, 10zl?
                          czy to jest argument za likwidacja neostrady?
                          • lokator Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 12:52
                            vviosna napisała:

> a jesli juz po tej matematyce wyzszej dojdziemy do jakiejs kwoty i okaze sie z
                            > twoich wyliczen, ze faktycznie modem wychodzi taniej, to o jakich
                            > oszczednosciach mowimy? 5, 10zl?
                            > czy to jest argument za likwidacja neostrady?

Problem jest innej natury. Tych dziesięciozłotówek zawsze uzbiera się więcej.
                            - 20 zł bo Neostrada, zamiast rzadziej modem
                            - kablówka pełny pakiet, zamiast pięciu programów z anteny
                            - parę gazet za dużo w miesiącu
                            - podjeżdżanie jeden przystanek tramwajem, uczciwie kasując bilet ;-), bo
                            spieszy się na obiad, albo jest zmęczony
                            - telewizor włączony na okrągło, choć nikt nic nie ogląda
                            - wszyscy domownicy mają komórki, choć jest telefon stacjonarny.

Inwestowanie w siebie nie może być bożkiem. Zapożyczanie się w imię
                            inwestowania w siebie ma sens tylko wtedy gdy szukanie pracy zostanie
                            zakończone sukcesem w przewidywalnym terminie. Trzeba dopasować strategię do
                            koniunktury, do możliwości. Ten, komu po każdym miesiącu zostaje na koncie parę
                            złotych, bo nie wie już na co ma wydać, nie zrozumie. Ale dobre rady - jak
                            najbardziej. Szczególnie te są cenne z dodanym słówkiem "głupiś".
                • lokator Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 12:07
                  vviosna napisała:

> glupis. sa miejsca, gdzie mozna tylko neostrade. uwierz - sprawdzalam ;)

Neostrada chodzi, a modem nie chodzi? Coś podobnego?!?

> internet to najlepszy sposob na znalezienie pracy (oprocz znajomosci,
                  > ofkors) -
                  > w to tez uwierz ;)

A zaprzeczyłem?

PS. Uwierz mi, naprawdę, że 2+2=4 ;-)
                  Ty może nie wiesz, ale autobusem można dojechać w wiele miejsc ;-)
                  Daj się przekonać, że cukier można kupić w sklepie spożywczym ;-)

itp. itd.
                  • vviosna Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 12:11
                    proponujesz modem zamiast neostrady za 54 zl??
                    ;))
                    wybacz, ze zakoncze w tym mojmencie polemike, po coz sie spierac z dzieckiem o
                    to, ze sw mikolaj nie istnieje. niech wierzy w glupotki, skoro ma byc przez to
                    szczesliwsze
                    • Gość: Marian Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 12:14
                      59 zl.
                      mozna sie spokojnie obejsc bez internetu przy poszukiwaniu pracy przez internet.
                      chyba,ze michal nie stad i nie ma tu zadnych znajomych,ale mysle ze ty wiesz
                      lepiej?
                      • ted.allrightsreserved Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 12:18

> 59 zl.
                        > mozna sie spokojnie obejsc bez internetu przy poszukiwaniu pracy przez internet
                        > .
                        > chyba,ze michal nie stad i nie ma tu zadnych znajomych,ale mysle ze ty wiesz
                        > lepiej?

20 godzin x 3zl = 60zl (kawiarenka, a modem?)
                        20 godzin to niewiele, kiedy sie naprawde szuka
                        a 2+2 to nadal 4
                        • lokator Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 12:25
                          ted.allrightsreserved napisał:

>
                          > > 59 zl.
                          > > mozna sie spokojnie obejsc bez internetu przy poszukiwaniu pracy przez in
                          > ternet
                          > > .
                          > > chyba,ze michal nie stad i nie ma tu zadnych znajomych,ale mysle ze ty wi
                          > esz
                          > > lepiej?
                          >
                          > 20 godzin x 3zl = 60zl (kawiarenka, a modem?)
                          > 20 godzin to niewiele, kiedy sie naprawde szuka
                          > a 2+2 to nadal 4
                          >

A jaka jest norma? Ile godzin dziennie ma siedzieć w internecie w poszukiwaniu
                          pracy? 4? 8? 12? 16?
                          A może wyszedłby z dzieckiem na spacer?
                          Wasza wizja jest teoretyczna, w praktyce nie istnieje.

• ted.allrightsreserved Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 12:36
                            lokator napisał:

>
                            > A jaka jest norma? Ile godzin dziennie ma siedzieć w internecie w poszukiwaniu
                            > pracy? 4? 8? 12? 16?

az znajdzie

> A może wyszedłby z dzieckiem na spacer?

oczywiscie, ale chyba nie zamiast

> Wasza wizja jest teoretyczna, w praktyce nie istnieje.

w praktyce tak wlasnie sie znajduje prace, sa na to dowody ;))

ps
                            postulat o ograniczaniu kosztow jest sluszny, ale przy kwocie 54zl miesiecznie,
                            niepowazny. tym bardziej, ze to inwestycja a nie konsumpcja.
                        • Gość: Marian Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 12:48
                          > 20 godzin x 3zl = 60zl (kawiarenka, a modem?)
                          > 20 godzin to niewiele, kiedy sie naprawde szuka
                          > a 2+2 to nadal 4

słowo klucz=ZNAJOMI!
                          moga byc i znajomi w kafejce.wtedy tez sie nic nie placi.
                          ZERO!!!
                    • lokator Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 12:22
                      vviosna napisała:

> proponujesz modem zamiast neostrady za 54 zl??
                      > ;))
                      > wybacz, ze zakoncze w tym mojmencie polemike, po coz sie spierac z dzieckiem o
                      > to, ze sw mikolaj nie istnieje. niech wierzy w glupotki, skoro ma byc przez to
                      > szczesliwsze

Jeżeli ktoś nie ma pracy tzn., że ma 0 zł (zero) przychodów. Jest różnica czy
                      będzie się zadłużał w tempie 60 zł na miesiąc, czy w tempie 100 zł na miesiąc.
                      Szukanie pracy siedząc na garnuszku u mamy wypacza w człowieku perspektywę
                      widzenia świata - z jego rzeczywistymi problemami.

PS. Mama daj stówkę, bo muszę w siebie zainwestować.
                      To niekoniecznie o Tobie. To tylko model do analizy.
                      • fool_vypas ja- niestety 02.09.04, 12:42
                        Do lustra w dziub ;(((((((((((((((((
                        • vviosna Re: ja- niestety 02.09.04, 12:44
                          carpe diem
                          • Gość: Marian Re: ja- niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 12:49
                            0x4 nadal sie rowna ZERO!
                            • vviosna Re: ja- niestety 02.09.04, 12:53
                              baba o szydle dziad o mydle

dyskutujemy nt sensownosci likwidacji neo (lokator stara sie takze nas przekonac
                              o wyzszosci ekonomicznej modemu nad stalym laczem) a ty...
                              boszszsz ide podefekowac, to sensowniejsze niz dyskusja z wasza dwojka
                              bardziej tworcze, ze tak powiem ;)))
                              • Gość: Marian Re: ja- niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 12:57
                                a ja uwazam,ze to inwestycja bez ktorej mozna sie obejsc przy poszukiwaniu
                                pracy,jesli sie pochodzi z tego miasta.

wtedy wynik koncowy jest duzo korzystniejszy
                                bo zamiast 2=2=4 mamy 0x4=0

tak proste jak to,ze lokator to lokator a marian to nie lokator.
                                • Gość: ania Re: ja- niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 13:10
                                  jedyna praca, jaką spotkała moja siostra, szukając jej 5 miesiecy we wspaniałej
                                  Bydzi, było TESCO za 580,- zł netto (10-12 h)

Ja po studiach wyjade stad na pewno.
                                  • Gość: Marian Re: ja- niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 13:15
                                    Gość portalu: ania napisał(a):

> jedyna praca, jaką spotkała moja siostra, szukając jej 5 miesiecy we
                                    wspaniałej
                                    >
                                    > Bydzi, było TESCO za 580,- zł netto (10-12 h)
                                    >
                                    > Ja po studiach wyjade stad na pewno.

dokladnie.o tym mowie. mozna sie bawic hobbystycznie w prace jak sie siedzi
                                    komus na garnuszku.bez sensu jednak zadzierac wtedy nosa skoro jest sie dymanym
                                    na calego.za 500-600 zł miesiecznie pasac komus dupe zamiast sobie.

• lokator Re: ja- niestety 02.09.04, 13:25

> jedyna praca, jaką spotkała moja siostra, szukając jej 5 miesiecy we
                                    wspaniałej
                                    >
                                    > Bydzi, było TESCO za 580,- zł netto (10-12 h)
                                    >
                                    > Ja po studiach wyjade stad na pewno.

Jeżeli w Bydgoszczy nie ma pracy to, tym bardziej, trzeba zainwestować w bilety
                                    kolejowe, a nie MZK. No i neostrada wtedy też jest zbędna.
                                    Dlaczego nie udzielicie takiej rady: zainwestuj w mikrofalówkę, szybciej
                                    będziesz robił sobie obiad - będziesz miał więcej czasu na szukanie pracy?
                                    Logicznie poprawne - życiowo do dupy.
                                    Amerykańskiego sloganu o inwestowanie w siebie nie można przykładać do
                                    wszystkiego nie bacząc na proporcje. Młodzi Amerykanie inwestują w siebie.
                                    Biorą kredyt, żeby studiować na, dajmy na to, Harvardzie. W połowie studiów
                                    wiedzą już gdzie będą pracować, a tym samym spłacać kredyt. A wiosna się
                                    upiera, że gość ma, w najgorszym przypadku, w nieskończoność ładować kasę w
                                    neostradę, bo MOŻE znajdzie pracę przez internet.
                                    Ludzie!!!
                                    • vviosna Re: ja- niestety 02.09.04, 13:29
                                      jeden strzal w s samo sedno ;)
                                      4rafia sie - uwierz
                                      spadam, adios!
                                    • Gość: Marian Re: ja- niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 13:29
                                      mozna zupelnie nic nie inwestowac :-)
                                      ani w modem

ani w neostrade

ani w bilety MZK

ani w bilety PKP

...i znalezc prace Wawie czy Honolulu :-)

0x4=0

• Gość: Marian Re: ja- niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 13:31
                                        > ...i znalezc prace Wawie czy Honolulu :-)

w Bydgoszczy raczej nie,bo mało firm tutaj wie co to internet,a jeszcze mniej
                                        jak go uzywac :-)
                                      • vviosna Re: ja- niestety 02.09.04, 22:39

> mozna zupelnie nic nie inwestowac :-)
                                        > ani w modem
                                        >
                                        >
                                        >
                                        >
                                        >
                                        > ani w neostrade
                                        >
                                        >
                                        >
                                        >
                                        >
                                        >
                                        > ani w bilety MZK
                                        >
                                        >
                                        >
                                        >
                                        >
                                        >
                                        > ani w bilety PKP
                                        >
                                        >
                                        >
                                        >
                                        >
                                        > ...i znalezc prace Wawie czy Honolulu :-)
                                        >
                                        > 0x4=0
                                        >

daj-nam-przy-klad! daj-nam-przy-klad!
                                        • Gość: Marian [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 08:48
                                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                          • vviosna [...] 03.09.04, 09:17
                                        • Gość: Skandal! Re: ja- niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 09:21
                                          Skandal!
                                    • vviosna Re: ja- niestety 14.09.04, 00:53
                                      lokator napisał:

> Jeżeli w Bydgoszczy nie ma pracy to, tym bardziej, trzeba zainwestować w
                                      bilety
                                      >
                                      > kolejowe, a nie MZK. No i neostrada wtedy też jest zbędna.

a skad ogloszenie? to, zeby pozniej pojechac

> Dlaczego nie udzielicie takiej rady: zainwestuj w mikrofalówkę, szybciej
                                      > będziesz robił sobie obiad - będziesz miał więcej czasu na szukanie pracy?

poniewaz:

> Logicznie poprawne - życiowo do dupy.

> Amerykańskiego sloganu o inwestowanie w siebie nie można przykładać do
                                      > wszystkiego nie bacząc na proporcje.

dlatego tez doradzam inwestowanie w internet. a skoro jego ta inwestycja
                                      kosztuje juz jedynie 50 zl/m-c, to tym bardziej
                                      tym mu doradzaszrezygnacje z neo mowiac: zalozenie neo jest za drogie dla
                                      bezrobotnego. ale on ju ja MA. dlatego nie musi jej zakladac, tylko oplacac
                                      abonament
                                      i jakos go na to stac, mimo, ze jest bezrobotny
                                      nie sadzisz chyba, ze jego dziecko (ci) chodza glodne, botata ma neostrade
                                      chciales mu wlozyc szpileczke czepiajac sie tego, z ma neo. i teraz recami,-
                                      nogami bronisz swej durnej tezy, ktora ma uwiarygodnic zwyklą zlosliwosc

Młodzi Amerykanie inwestują w siebie.
                                      > Biorą kredyt, żeby studiować na, dajmy na to, Harvardzie. W połowie studiów
                                      > wiedzą już gdzie będą pracować, a tym samym spłacać kredyt. A wiosna się
                                      > upiera, że gość ma, w najgorszym przypadku, w nieskończoność ładować kasę w
                                      > neostradę, bo MOŻE znajdzie pracę przez internet.

to jakie ty wyjscie proponujesz dla niego? piwo i telewizor, bo i tak przeciez
                                      pracy nie znajdzie?

pisze teraz, bo nie zauawazylam
                              • lokator Re: ja- niestety 02.09.04, 13:28
                                vviosna napisała:

> baba o szydle dziad o mydle
                                >
                                > dyskutujemy nt sensownosci likwidacji neo (lokator stara sie takze nas
                                > przekonac o wyzszosci ekonomicznej modemu nad stalym laczem)

Warto może by było wspomnieć, że właściciel neostrady jest bezrobotnym. Mam
                                nedzieję, że ten aspekt opuściłaś przypadkem lub dla uproszczenia wywodu.
                                • Gość: Marian Re: ja- niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 13:34
                                  poza tym do poprawnego dzialania modemu i neostrady pewnie w wiekszosci
                                  wypadkow wypadaloby zainwestowac w...

... komputer :-)
                                  • lokator Re: 02.09.04, 13:54

> poza tym do poprawnego dzialania modemu i neostrady pewnie w wiekszosci
                                    > wypadkow wypadaloby zainwestowac w...
                                    >
                                    >
                                    >
                                    >
                                    >
                                    >
                                    >
                                    >
                                    >
                                    >
                                    >
                                    >
                                    >
                                    >
                                    >
                                    >
                                    >
                                    >
                                    >
                                    >
                                    > ... komputer :-)

Brawo Marian!
                                    • ted.allrightsreserved Re: 02.09.04, 15:54
                                      brawo, brawo
                                      michalowi, ktoremu zaproponowaliscie likwidacje noestrady dla oszczednosci z
                                      pewnoscia do napisania na forum komputer nie byl potrzebny ;))))
                                      jest tyle innych mozliwosci

a najtaniej usiasc i plakac
                                      • lokator Re: 02.09.04, 16:02

> brawo, brawo
                                        > michalowi, ktoremu zaproponowaliscie likwidacje noestrady dla oszczednosci z
                                        > pewnoscia do napisania na forum komputer nie byl potrzebny ;))))
                                        > jest tyle innych mozliwosci

Na likwidację neostrady i tak jest za późno - roczna umowa. Ale nie chodziło
                                        bynajmniej o likwidację dostępu do internetu.

> a najtaniej usiasc i plakac

Tylko usiąść. Płakanie zużywa zasoby energetyczne.
                                      • Gość: Marian Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 16:20

> brawo, brawo
                                        > michalowi, ktoremu zaproponowaliscie likwidacje noestrady dla oszczednosci z
                                        > pewnoscia do napisania na forum komputer nie byl potrzebny ;))))
                                        > jest tyle innych mozliwosci
                                        >
                                        > a najtaniej usiasc i plakac

moj tok myslenia jest zupelnie inny od toku lokatora i wiedzie zupelnie innymi
                                        sciezkami do-w zwiazku z tym-zupelnie innych wnioskow.
                                        moze jak wrocisz na poczatek i jeszcze raz poczytasz, to zauwazysz roznice.

• Gość: Marian Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 16:22
                                          zapomnialem dodac,ze komputer wymaga inwestycji w prąd.
                                          • ted.allrightsreserved Re: 02.09.04, 18:28

> zapomnialem dodac,ze komputer wymaga inwestycji w prąd.

a biurko, krzeslo, no i lokal przede wszystkim
                                            oj, drogo.
                                            masz michal przechlapane.
                                            • fool_vypas Re: 02.09.04, 18:35

>
                                              > > zapomnialem dodac,ze komputer wymaga inwestycji w prąd.
                                              >
                                              > a biurko, krzeslo, no i lokal przede wszystkim
                                              > oj, drogo.
                                              > masz michal przechlapane.
                                              Chyba,że ze mną :do lustra w dziub...pora calvadosowa taka...
                                              >
                                          • vviosna Re: 02.09.04, 22:37

> zapomnialem dodac,ze komputer wymaga inwestycji w prąd.

ekhem, a prad skad - z wiadra? najpierw trza zainwestowac w instalacje
                                            elektryczna ;)
                                            • Gość: Marian Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 08:31
                                              > ekhem, a prad skad - z wiadra? najpierw trza zainwestowac w instalacje
                                              > elektryczna ;)

hmmm,ale czy kloszard moze miec znajmosci w kafejce internetowej?
                                • vviosna Re: ja- niestety 14.09.04, 00:53
                                  lokator napisał:

> Warto może by było wspomnieć, że właściciel neostrady jest bezrobotnym. Mam
                                  > nedzieję, że ten aspekt opuściłaś przypadkem lub dla uproszczenia wywodu.

ten aspekt mial dla mnie podstawowe znaczenie w momecie, gdy wytykalam ci
                                  glupote
                      • oy2345xxx jak dbac o biednych i bezrobotnych w miescie? 10.02.06, 14:01
                        Nie ma zero, tylko ma zasilek - wiec zyje na moj koszt. Ale jak chcesz dbac o
                        biednych i bezrobotnych w miescie?
                        • tomek_a_tomek Re: jak dbac o biednych i bezrobotnych w miescie? 01.03.06, 13:47
                          Mozna po prostu robic im jakies kursy.
                          • sprintus Re: jak dbac o biednych i bezrobotnych w miescie? 06.04.06, 07:55
                            Kursy bezrobotnym?????
                      • b_weirdo Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 22.02.06, 09:00
                        > Jeżeli ktoś nie ma pracy tzn., że ma 0 zł (zero) przychodów. Jest różnica czy
                        > będzie się zadłużał w tempie 60 zł na miesiąc, czy w tempie 100 zł na
                        miesiąc.

O ile bedzie jej szukal.
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 18:49
      pracy naprawde nie ma chyba ze dorywczo na czarno i jescze w charakterze
      akwizytora..nie każdy ma zdolości do wciskania klientowi kitu...mam znajomych
      po studiach którzy też nie maja pracy albo pracuja w zawodach urągającyh ich
      statusowi magistra (min.fizyczna praca na budowie)a trzeba dodać jeszcze
      nieuczciwych pracodawców ktrych jest na pęczki..ja pracuje u ojca ma to
      szczeście
      • Gość: vigla A moze wyjedzmy wszyscy za granice????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 18:49
        A moze wyjedzmy wszyscy za granice?????
    • rhemek Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 02.09.04, 23:09
      Nie wiem jak to wyglada w bydzi.
      Ale np w wawie bez znajomosci szansa na znalezienie pracy platnej wiecej niz
      1000 zl jest zerowa. Ci ktorzy wiedza jak drogie jest w wawie utrzymanie
      rozumieja ze to mniej niz w bydzi 500zl. zeby znalesc cos lepszego trzeba miec
      znajomosci...
      Na warmii jeszcze gorzej. Ale ludzie jakos sobie radza. Najwazniejsz eto sie
      nigdy nie poddawac.
      • grom3 Jak temu zaradzic 03.09.04, 01:16
        O ile jestescie zainteresowani wyjechac z Polski zlozcie podanie o pobyt staly
        w Kanadzie,pracy jak na razie jest pod dostatkiem.Ostatnio wielu ludzi z Polski
        ktorym to doradzilem sa juz w Kanadzie.Nawet goscilem osobe ze Stanow ktora
        robi tam doktorat juz tez otrzymal pobyt staly bardzo szybko.Ale decyzja nalezy
        do was.
        • Gość: Marian Re: Jak temu zaradzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 08:45
          proporcje na rynku pracy w Polsce zostały zachwiane.popyt-podaż. brak popytu na
          pracownikow=bezrobocie 20%. bezrobotni szukajac pracy zgadzaja sie na coraz
          bardziej debilne warunki.rozpasanie pracodawcow rosnie.co ciekawe ozywienie
          gospodarcze jakos nie znalazlo swojego odzwierciedlenia w tym zakresie.
          sa trzy rozwiazania:
          1.wyjechac- ma to taka zalete,ze zmniejszy sie liczba potencjalnych szukajacych
          tutaj i szybciej sytuacja wroci do normy(?),ma tez wade-z kraju wyjada najlepsi.
          2.otworzyc swoja firme.
          3.zrobic cos z tymi pierdolonymi ZUS-ami ktore kosztuja pracodawce drugie tyle.
          • grom3 Re: Jak temu zaradzic 03.09.04, 10:11
            Marian co do warunkow oferowanych przez pracodawcow,zgadzam sie z toba dochodza
            do mnie sluchy o podlym traktowaniu pracownikow.Jestem zdziwiony wysokimi
            pensjami jakie otrzymoja prezesi spolek przy udziale panstwa.Moim zdaniem jest
            za mala incjatywa ludzi ktorzy otwieraja swoje busnesy,trzeba i warto probowac
            wiem ze macie wiele dobrych pomyslow wprowadzajcie je w zycie.Co do skladek
            zusu moge ciebie zapewnic tutaj w Kanadzie zdzieraja z nas jak z zywego,nie
            oferujac w zamian nic.Owszem wyjedzie z Polski wielu dobrych ale takze i
            zlych,w USA i Kanadzie spotkasz roznych ludzi.W Toronto i okolicy glownie we
            wlasnych busnesach dominuja ludzie z Pomorza,jestesmy dosc zwarta grupa.Zawsze
            sie smieje Dworcowa i przylegle ulice rzadzi busnesami tutaj.Co do biedy mysle
            ze jeszcze jej nie widzieliscie,bylem kilka razy na wyspach Karaibskich owszem
            hotele w sklepach kapie zloto jak wyjdziesz 300metrow bieda jak Polska w 15
            wieku,to samo Indie kraje ameryki lacinskiej przestalem jezdzic widzac ta biede
            nie moglem jesc.W Ameryce Lacinskiej meble robia w srodku domu szersze od drzwi
            aby zlodzieje nie mogli ich wyniesc,biedni mieszkaja w kartonach beczkach
            gliniankach mozesz mi wiezyc obraz nedzy i rozpaczy nie wspomne ilu ludzi na
            twoich oczach umiera z glodu.Tutaj w Kanadzie tez spotkasz bezdomnych ale sa to
            ludzie ktorym pracowac sie nie chce poprostu lubia zyc na ulicy na czyjsc koszt.
            • zinekk Jest bieda poniewaz... 03.09.04, 20:52
              ...ludzie zamiast pracowac pisuja na forum bydgoskim. Mam nadzieje ze nie
              pracujecie w Zachemie lub KAPEC-u bo to byłaby tragedia.

:)))

zinekk-nie pracujacy
              • grom3 Re: Jest bieda poniewaz... 03.09.04, 21:26
                Zinekk ja pracuje od 6 rano do polnocy 7 dni w tygodniu,troche mam odpoczynku w
                pracy rzadowej,oprocz tego 2 busnesy i zawszae mowie byle do
                emerytury.Zalamalem sie jak sasiad moj pochodzi z Poznania przyprowadzili sie z
                Montrealu do Toronto,jest z zona na emeryturze nigdy ich w domu nie ma
                narzekaja ze nie maja czasu na nic.
                • zinekk Re: Jest bieda poniewaz... 03.09.04, 21:38
                  Prawda jest taka: im ktos wiecej pracuje, tym bardziej moze zorganizowac sobie
                  czas. Najbardziej zajęci ludzie maja czas na troche oddechu. Pamietam pewne
                  kilka miesiecy-robiłem sniadanie 2 godziny.. Czas przepływał mi przez palce.
              • hamletto Re: Jest bieda poniewaz... 03.09.04, 22:27
                zinekk napisał:

> ...ludzie zamiast pracowac pisuja na forum bydgoskim. Mam nadzieje ze nie
                > pracujecie w Zachemie lub KAPEC-u bo to byłaby tragedia.
                >
                >
                > :)))
                >
                >
                >
                > zinekk-nie pracujacy
                ej, Cyganie,tak by warto ruszyć z wami...taborami...a Cyganie jadą
                daleeej....dalejjj...
                • Gość: leszek Re: Jest bieda poniewaz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 23:11
                  byle dalej od Bydgoszczy....
                  • szambonurek Nie narzekam tylko biorę sprawy w swoje ręce 04.09.04, 09:19
                    Przekwalifikowałem się. Kiedyś zbierałem butelki na stadionach. Teraz ten
                    interes podupadł. Lubiłem latem wieczorem czesać okolice plaż i jezior.Butelki,
                    puszki , ale czasem trafił się plecak, ręcznik, złoty kolczyk nawet. Teraz
                    zmieniła się pora roku.Chodzę po blokach.Zbieram tylko puszki.Wyciągam dość
                    dobrze.3,60 za 1kg puszek. Dodam,że na 1kg wchodzą 53 puszki.Tu upraszam,żeby
                    puszki zostawiać osobno.Może być bez zgniatania.Nie dorobiłem się jeszcze
                    własnego transportu i noszę w plecaku,ale nie narzekam.Miasto jest duże i jest
                    dużo bloków.Jakoś wiąrzę koniec z końcem.I dziękuję,że moje słowa zostaną
                    przekazane dalej, bo to grzeczne tak wysłuchać i napisać.Antoni.
                    • Gość: ja Re: Nie narzekam tylko biorę sprawy w swoje ręce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 09:01
                      Nie smiej sie z biednych.
                    • relatywista Re: Nie narzekam tylko biorę sprawy w swoje ręce 10.03.06, 10:03
                      szambonurek napisał:

> Przekwalifikowałem się. Kiedyś zbierałem butelki na stadionach.

Kpisz? Czy naprawde?
                • trendy4 Re: Jest bieda poniewaz... 16.08.05, 08:29
                  Tu nie o cyganow chodzi, lecz o skorumpowanych politykow, gdzie afery dominuja
              • Gość: Marian Re: Jest bieda poniewaz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 09:32
                > ...ludzie zamiast pracowac pisuja na forum bydgoskim. Mam nadzieje ze nie
                > pracujecie w Zachemie lub KAPEC-u bo to byłaby tragedia.

rozwiazanie:
                dwa komputery,choć może być i jeden-internet aż tak bardzo nie obciąża
                procesora.
                jeden liczy za ciebie,a ty...
                :-)
                i pieniążki lecą.
                rok temu np. robiłem animację nad którą komp 2,5GHz głowił się trzy doby :-)
                • Gość: Marian Re: Jest bieda poniewaz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 09:36
                  aaa zeby dobrnac do setki dodam,ze paradoksalnie-im czesciej Marian na
                  forum,tym ciezej pracuje (jego komputer) :-)
              • Gość: Niezle! Re: Jest bieda poniewaz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 13:50
                Niezle!
              • btz_fan Re: Jest bieda poniewaz... 28.03.06, 08:23
                zinekk napisał:

> ...ludzie zamiast pracowac pisuja na forum bydgoskim.

:-)
          • fool_vypas Re: Jak temu zaradzic? 04.09.04, 09:36

zrobic cos z tymi pierdolonymi ZUS-ami

Marian, mam pytanie, co to są "te p********e ZUs-y"

1.Zespoły Ustawicznych Stresów
            2.Zespoły Urojeń Symultanicznych
            3.Zdrowe Układy Społeczne
            ?
            Pozdrawiam spod lustra w dziub
            • Gość: Marian Re: Jak temu zaradzic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 09:38
              fool_vypas napisał:

>
              >
              > zrobic cos z tymi pierdolonymi ZUS-ami
              >
              > Marian, mam pytanie, co to są "te p********e ZUs-y"
              >
              > 1.Zespoły Ustawicznych Stresów
              > 2.Zespoły Urojeń Symultanicznych
              > 3.Zdrowe Układy Społeczne
              > ?
              > Pozdrawiam spod lustra w dziub

probuj dalej,to nie jest takie trudne.
              co to dziub?
              • fool_vypas Re: Jak temu zaradzic? 04.09.04, 09:42

> fool_vypas napisał:
                >
                > > Gość portalu: Marian napisał(a):
                > >
                > >
                > > zrobic cos z tymi pierdolonymi ZUS-ami
                > >
                > > Marian, mam pytanie, co to są "te p********e ZUs-y"
                > >
                > > 1.Zespoły Ustawicznych Stresów
                > > 2.Zespoły Urojeń Symultanicznych
                > > 3.Zdrowe Układy Społeczne
                > > ?
                > > Pozdrawiam spod lustra w dziub
                >
                >
                > probuj dalej,to nie jest takie trudne.
                > co to dziub?

Nic z tego.Nie umiem animować na tylu megaherzach.Oddaję Tobie palmę
                pierwszeństwa na tym froncie.Dziub jak sama nazwa wskazuje, to druga strona
                lustra.Oczekuję za Twoją inwencję twórczą.
            • Gość: tt Re: Jak temu zaradzic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 17:57
              zus jest konieczny do swiadczen, ale moze nie az taki.
    • ted.allrightsreserved Re: ja- niestety 03.09.04, 11:16
      zadzwon chlopcze do mamy, ma dla ciebie wiadomosc
      • Gość: Marian Re: ja- niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 11:42
        tedziu,tedziu,ty i te twoje gierki.
        • vviosna Re: ja- niestety 03.09.04, 12:23
          juz sprawdziles?
      • fordoniak1 Re: ja- niestety 20.03.06, 10:51
        Nie zartuj sobie.
    • Gość: teneryfa [...] IP: 61.11.26.* 03.09.04, 12:26
      • ted.allrightsreserved adminku! bawimy sie dalej? 03.09.04, 12:53
        Gość portalu: teneryfa napisał(a):

> Ty wulgarna świnio,znowu cię wycięli.
        > Hamuj się trochę prostaku.

cienutka prowokacja, tchorzu

---
        ted.allrightsreserved 03.09.2004 10:59 odpowiedz na list odpowiedz cytując

arkadiuszu [...], ja pana przestrzegam, ze w koncu moja cierpliwosc sie
        skonczy
        kiedy bede chcial gdziekolwiek wciagnac, a nie sadze abym chcial, pania agate
        tomaszewska, to zrobie to jawnie. nie bede sie ukrywaj jak ty za anonimowym nickiem.

ted.allrightsreserved 03.09.2004 10:54 odpowiedz na list odpowiedz cytując

arkadiuszu [...], najlepszy architekcie w miescie, czy bylbys tak laskaw i
        zalatwial swoje paranoje bez mojego udzialu
        pozdrawiam, z gory dziekuje

---
        autocenzura, wycialem wulgaryzm w postaci nazwiska krewnego admina ;)))
        • ted.allrightsreserved Re: adminku! bawimy sie dalej? 03.09.04, 13:19
          a teraz masz pewnie wazna narade i nie masz czasu, rozumiem
          taki admin to ma przechlapane

moze poznasz mnie ze swoja zona? tak bym chcial wejsc do twojej rodziny ;)))
          buzi
          • Gość: Mozesz wspomoc PAH Mozesz wspomoc PAH! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 15:36
            Mozesz wspomoc PAH!
        • Gość: Ted® co poczac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 13:20
          to nie prawda ze chodze roztrzesiony.czasem tylko bywam po prostu wulgarny.
          chyba nie nadaje sie w tak kulturalne miejsce. do swin mi trzeba.

ale wisi mi to.
          to wasze negatywne emocje.
          • Gość: janas Rozliczac afery w Bydgoszczy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 12:07
            Rozliczac afery w Bydgoszczy.
        • ted.allrightsreserved Re: adminku! bawimy sie dalej? 03.09.04, 13:21

> Gość portalu: teneryfa napisał(a):
          >
          > > Ty wulgarna świnio,znowu cię wycięli.
          > > Hamuj się trochę prostaku.
          >
          > cienutka prowokacja, tchorzu
          >
          > ---
          > ted.allrightsreserved 03.09.2004 10:59 odpowiedz na list odpowiedz cytując
          >
          > arkadiuszu [...], ja pana przestrzegam, ze w koncu moja cierpliwosc sie
          > skonczy
          > kiedy bede chcial gdziekolwiek wciagnac, a nie sadze abym chcial, pania agate
          > [...], to zrobie to jawnie. nie bede sie ukrywaj jak ty za anonimowym nic
          > kiem.
          >
          > ted.allrightsreserved 03.09.2004 10:54 odpowiedz na list odpowiedz cytując
          >
          > arkadiuszu [...], najlepszy architekcie w miescie, czy bylbys tak laskaw i
          > zalatwial swoje paranoje bez mojego udzialu
          > pozdrawiam, z gory dziekuje
          >
          > ---
          > autocenzura, wycialem wulgaryzm w postaci nazwiska krewnego admina ;)))
          >
          >
          ups, korekta autocenzury, sory
          • Gość: ? ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 08:40
            ?
    • Gość: teneryfa Taedusz! IP: 61.11.26.* 03.09.04, 12:49
      wez cos na uspokojenie bo przyjdzie pan policjant i zalozy bransoletki
      • Gość: Ted® Re: Taedusz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 12:59
        wisi mi to
        to wasze negatywne emocje
        • Gość: teneryfa [...] IP: 61.11.26.* 03.09.04, 13:12
          • Gość: Ted® [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 13:23
            • ted.allrightsreserved Re: Taedusz! 03.09.04, 13:29

>
              > ale zabawa :-)

noo, smieszny z ciebie gosc
              a jaki odwazny, uffff
              walisz juz glowka w monitor?
              • Gość: Ted® Re: Taedusz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 13:33
                nie.
                a ty?
                przyzwyczajaj sie :-)
              • Gość: mac Re: Taedusz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 13:38
                jaka ta bydzia mała - dwóch ludzi sobie pisze na forum i od razu każdy zgaduje,
                kto jest kto, podaj swe nazwiska, talefony...

żałosne.
                • ted.allrightsreserved Re: Taedusz! 03.09.04, 14:01
                  Gość portalu: mac napisał(a):

> jaka ta bydzia mała - dwóch ludzi sobie pisze na forum i od razu każdy zgaduje,
                  >
                  > kto jest kto, podaj swe nazwiska, talefony...
                  >
                  > żałosne.

ano, zalosne
                  to frustracja. to forum to dobre miejsce na odreagowanie
                  bezpiecznie bo anonimowo. admin wybiorczo zajety, wiec mozna pofolgowac swoim
                  negatywnym emocjom.
                  ja mu wybaczam, bo to chory, znerwicowany, czlowiek.
                  ale adminowi za wybiorczosc, w imie sprawiedliwosci ludowej, nie
                • fool_vypas Re: Taedusz! 03.09.04, 15:59
                  Gość portalu: mac napisał(a):

> jaka ta bydzia mała - dwóch ludzi sobie pisze na forum i od razu każdy
                  zgaduje,
                  >
                  > kto jest kto, podaj swe nazwiska, talefony...
                  >
                  > żałosne.
                  Ciocia Kowalska śp w niebie , a forum na ziemi- a ja - do lustra w dziub. Ale
                  ciocia Kowalska śp w niebie to dobra dusza forum. Naprawdę.Nie ma się więc czym
                  przejmować.
                  • fool_vypas chudszy 04.09.04, 11:08
                    fool_vypas napisał:

> Gość portalu: mac napisał(a):
                    >
                    > > jaka ta bydzia mała - dwóch ludzi sobie pisze na forum i od razu każdy
                    > zgaduje,
                    > >
                    > > kto jest kto, podaj swe nazwiska, talefony...
                    > >
                    > > żałosne.
                    > Ciocia Kowalska śp w niebie , a forum na ziemi- a ja - do lustra w dziub. Ale
                    > ciocia Kowalska śp w niebie to dobra dusza forum. Naprawdę.Nie ma się więc
                    czym
                    >
                    > przejmować.
                    przejmować to się może każdy chudszy.taka bieda.
                    • Gość: jan Re: chudszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.04, 10:24
                      pracowac

jan
                      • grom3 Budujemy domek Bozy 07.09.04, 03:08
                        Mysle ze biedy by nie bylo w Polsce jak byscie nie budowali tyle kosciolow ,w
                        kazdym kosciele policzcie ile siedzi zlodzieji,pieniadze znikaja z obiegu mysle
                        ladne miliardy.
                        • unsatisfied6 Re: Budujemy domek Bozy 14.09.04, 08:10
                          grom3 napisał:

> Mysle ze biedy by nie bylo w Polsce jak byscie nie budowali tyle kosciolow ,w
                          > kazdym kosciele policzcie ile siedzi zlodzieji,pieniadze znikaja z obiegu
                          mysle
                          >
                          > ladne miliardy.

tysz racja .
                          • radca wiecej inwestycji 27.12.04, 22:42
                            i miejsc pracy

radca
                            • radca Re: wiecej inwestycji 31.01.05, 19:22
                              i wiecej aktywnosci ze strony odpowiednich urzedow

radca
    • Gość: ania Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 08:25
      popieram PAH
      • radca Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 01.02.05, 15:30

> popieram PAH

- ja tez :)

radca
        • radca ubóstwo w naszym regionie 01.02.05, 15:32
          " POMOC. Co ósmy rodak żyje na skraju egzystencji

Polska bieda do zbadania

Ponad 330 tysięcy mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego żyje w
          rodzinach, które korzystają z pomocy społecznej. Problemu ubóstwa i nędzy w
          naszym regionie nikt nie bada.

To dane z połowy ubiegłego roku. Nowsze, za trzeci kwartał ubiegłego roku
          mówią, że zasiłki okresowe przyznano ponad 28 tysiącom osób, a stałe - 10
          tysiącom. W szkołach dożywiano prawie 68,5 tysiąca uczniów.
          Pewne jest, że na koniec roku statystyki pokażą jeszcze większą liczbę
          podopiecznych. Choćby z powodu rządowego programu dożywiania, który zaczął się
          w listopadzie.
          Raport, którego nie ma
          Podobno w najnowszym raporcie Główny Urząd Statystyczny stwierdził, że
          prawie 5 milionów Polaków żyje w skrajnym ubóstwie. Tak napisał
          wczoraj "Dziennik Polski", podała PAP w przeglądzie prasy. Jak w tym
          opracowaniu wypadło województwo kujawsko-pomorskie?
          Biuro prasowe GUS w sprawie raportu robi wielkie oczy. Dziennikarze o to
          pytają, ale w ostatnim czasie żadne opracowanie na ten temat nie powstało.
          Najnowsze dostępne wyniki badań, pochodzą z czerwca i ą sytuację
          gospodarstw domowych w 2003 roku. Autorzy raportu potwierdzają, że od roku
          ciągle wzrasta w Polsce obszar biedy. Wtedy (2003 r.) skrajne ubóstwo (na
          poziomie minimum egzystencji) obejmowało prawie 12 proc. mieszkańców. Mniej
          więcej co ósmego Polaka. Poniżej ustawowej granicy biedy, określonej w ustawie
          o pomocy społecznej, żyło ponad 19 proc. mieszkańców.
          W IV kwartale 2003 minimum egzystencji dla 4-osobowej rodziny wynosiło 964
          zł. Wychodzi 7 złotych na osobę dziennie. To są dane GUS. Ustawowa granica
          biedy wynosiła wtedy 1229 zł.
          Instytut Pracy i Spraw Socjalnych wyliczył natomiast, że dla 4-osobowej
          rodziny, w 2003 roku minimum egzystencji wynosiło (średnio) 1236 zł
          miesięcznie.
          Wycinek problemu
          Nie ma badań, które pokazałyby ogrom biedy, czy wręcz skrajnej nędzy, w
          regionie kujawsko-pomorskim. Na przełomie wieków problemowi przyjrzeli się
          socjolodzy z UMK. Nikt po nich nie podjął wątku. Nie ma pieniędzy.
          Maleńki wycinek problemu - na wsi, w małym miasteczku, usiłują zgłębić
          studenci z Katedry Pedagogiki Społecznej Akademii Bydgoskiej w pracach
          magisterskich. Ile można zrobić za 1500 złotych rocznie przeznaczonych na
          badania? Tyle właśnie student dostanie.
          Tymczasem badania innych ośrodków naukowych pokazują, że w województwo
          kujawsko-pomorskie należy do tych, w których bieda dotyka zwłaszcza dzieci i
          młodzież. Szczególne im odbiera szansę na lepszą edukację. Szansę na inne,
          lepsze życie.

Jolanta Zielazna
          Gazeta Pomorska 1 Lutego 2005 "
    • Gość: waldi Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 16:38
      oszczedzac.
      • radca Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 01.02.05, 17:47
        Gość portalu: waldi napisał(a):

> oszczedzac.

- wielu nawet nie wychodzi na zero,jak i rowniez bardzo wielu jest strasznie
        zadluzonych

bezdomni i bezrobotni.... oto obraz dzisiejszej POLSKI.

radca
        • radca Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 05.02.05, 20:50
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=20283814

- tworzyc miejsca pracy

radca
    • Gość: To tylko ja Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.tvgawex.pl 06.02.05, 12:23
      Kiedyś moja dobra koleżanka, płakała miw słuchawkę, że nie ma na lekarza dla
      swojego dziecka! Prawie bym uwierzył, gdybym nie wiedział, że ma fajnego
      Escorta, a mąz drugie auto. Kolega mówi, że nie ma na zycie, a pali ze dwie
      paczki fajek po 5,00, bo jest zestresowany. To oni sa biedni, czy
      nie???????????????????????????? ??????????????????????????????? ???
      • radca Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 06.02.05, 12:32
        Gość portalu: To tylko ja napisał(a):

> Kiedyś moja dobra koleżanka, płakała miw słuchawkę, że nie ma na lekarza dla
        > swojego dziecka! Prawie bym uwierzył, gdybym nie wiedział, że ma fajnego
        > Escorta, a mąz drugie auto. Kolega mówi, że nie ma na zycie, a pali ze dwie
        > paczki fajek po 5,00, bo jest zestresowany. To oni sa biedni, czy
        > nie???????????????????????????? ??????????????????????????????? ???

- nie, oni nie sa biedni.......biedny to taki, ktory gloduje - bo nie ma nawet
        na chleb. Widzi glodne dzieci i nie jest w stanie podac im " chleba
        powszedniego " . Nie jest w stanie nakarmic swoje - glodujace dzieci.

to jest BIEDA

radca
        • Gość: Adziu Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.tvgawex.pl 07.02.05, 19:51
          A Ty znasz takich????????????Gdzie ich spotkać?
          • radca Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 07.02.05, 21:09
            Gość portalu: Adziu napisał(a):

> A Ty znasz takich????????????Gdzie ich spotkać?

- znam

radca
            • radca Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 24.02.05, 18:45
              TWORZYC NOWE MIEJSCA PRACY

radca
              • radca Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 10.04.05, 18:58
                wieksza aktywnosc w tworzeniu miejsc pracy

radca
                • Gość: natka z takimi skorumpowanymi wladzami??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 23:02
                  z takimi skorumpowanymi wladzami???
                  Z Obremskim? Piotrowska? Dombrowiczem?
                  Gruszka?
    • Gość: ajk a PAH jest w Bydgoszczy czy w calej Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 16:39
      a PAH jest w Bydgoszczy czy w calej Polsce?
      • radca Re: a PAH jest w Bydgoszczy czy w calej Polsce? 18.04.05, 19:54
        Gość portalu: ajk napisał(a):

> a PAH jest w Bydgoszczy czy w calej Polsce?

- PAH jest w Toruniu

radca
    • Gość: www Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 19:51
      dawac za darmo mozna w nieskonczonosc.
    • Gość: Takijeden. Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 19.04.05, 05:51
      Nie boyta sie; to przed wyborami ta dyskusja o biedzie. Po wyborach (a będzie
      ich dużo)- ci, którzy tak dużo gadają szybko zapomną. Co robic? -
      Na "szczytach" znacznie więcej pracowac, i przestac kraśc.
      • Gość: hiro Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.05, 22:53
        nie kradnij!!!
    • Gość: magda Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 11:40
      wspolczuc i pomagac!
      • Gość: ksero Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.05, 23:23
        bieda jest przez takich
        ludzi, jak ty
        kombinatorow i cwaniakow.
        • radca Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 06.06.05, 13:22
          " Super Express uważa

Super Express uważa
          2005-06-05

Głód: co robić?

Gdy ludzie głodują, hańbą okrywa się cały kraj i każdy z nas z osobna.
          Wyniszczeni przez niedożywienie obywatele jak Józef Jurkowski, o którym piszemy
          dziś, fatalnie świadczą o państwie i jego instytucjach. O rzekomo lewicowym
          rządzie, o władzach lokalnych. O urzędnikach opieki społecznej, która ma
          przecież nieść ratunek słabym i bezbronnym. Nie oszukujmy się jednak, na tym
          nie koniec. Cień pada również na księży w parafiach i na nas wszystkich,
          zwykłych obywateli.

Skoro razem dopuszczamy do tego skandalu, razem musimy wiele zmienić. Musimy
          wybrać Sejm, a z nim sprawny rząd, który zacznie wreszcie pracować na rzecz
          obywateli. Polska przeznacza więcej niż wiele innych krajów na tzw. transfery
          społeczne, czyli wspieranie potrzebujących. Idzie na to aż kilkanaście procent
          narodowego bogactwa co roku.

To jest dość pieniędzy, aby nikt w granicach Rzeczpospolitej nie musiał chodzić
          głodny. Trzeba tylko środki rozdzielać z głową, naprawdę potrzebującym. Resztę
          załatwi ludzka dobroć, wrażliwość i sąsiedzka oraz parafialna solidarność.

autor: Mariusz Ziomecki "

- marny jest los milionow ludzi .... i taki mial byc Ten nasz kraj
          kapitalistyczny ? Taka miala byc nasza cena za wolnosc i demokracje ?

a gdzie tutaj czlowieczenstwo ?

radca
          • kopiarka Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 07.06.05, 01:48
            > - marny jest los milionow ludzi .... i taki mial byc Ten nasz kraj
            > kapitalistyczny ? Taka miala byc nasza cena za wolnosc i demokracje ?
            >
            > a gdzie tutaj czlowieczenstwo ?
            >
            > radca

ty to potrafisz zadawac pytania ... nie myslales o studiowaniu filozofii?
            Odpowiedz na pytania:
            1. nie
            2. nie
            3. nie wiem
            • Gość: wszaszlyk Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.dip.t-dialin.net 08.06.05, 20:02
              ...........i bedzie bal na 100 par u Lecha Walesy,
              bedzie mogl Lechu podziekowac Kwasniewskiemu i Jaruzelskiemu
              za okragly stol, ktory kreci sie do dzisiaj.
              Juz czas go zatrzymac.
              Dzisiaj widac do czego ten uklad z komunistami doprowadzil.
    • Gość: aww zastrzelic sie albo wyprowadzic. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 14:50
      zastrzelic sie albo wyprowadzic.
      • radca Re: zastrzelic sie albo wyprowadzic. 01.08.05, 18:58
        Gość portalu: aww napisał(a):

> zastrzelic sie albo wyprowadzic.

- poprostu przebudowac ten nasz kraj... i zwalczac biede

radca
    • Gość: vvv Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 15:11
      leczyc ludzi.
    • hulk27 Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 01.08.05, 19:44
      dobrze by bylo isc do roboty
    • Gość: hym Nic nie zrobisz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 15:02
      Nic nie zrobisz.
      Oka nie wyjmiesz.
      • radca Re: Nic nie zrobisz. 14.08.05, 15:05
        Gość portalu: hym napisał(a):

> Nic nie zrobisz.
        > Oka nie wyjmiesz.

- jakiego oka ?
        nie bardzo zrozumialem :}

radca
        • Gość: Kserkses Re: Nic nie zrobisz. IP: *.man.bydgoszcz.pl 16.08.05, 08:57
          Jak zwykle niewiele rozumiesz. To metafora taka...

Kserkses
          • madziafaka Re: Nic nie zrobisz. 16.08.05, 12:07
            No ale ja też z tym okiem to niewiele...
    • Gość: EX BZDURA NIC SIE NIE DA ZMIENIC!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 09:18
      BZDURA NIC SIE NIE DA ZMIENIC!!!!!
    • Gość: PAH Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 17:28
      Pomóc!!!!
    • Gość: ed Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 08:36
      Walczyc. Pomagac PAH.
    • pumper.nikiel Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? 09.09.05, 11:42
      Spieprzaj dziadu!!!
    • Gość: Glosowac dalej na Glosowac dalej na aferzystow z SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 13:48
      Glosowac dalej na aferzystow z SLD
    • Gość: pah Re: BIEDA ludzie..... BIEDA ..... - co robic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 08:59
      Pomagac, mozesz?
    • Gość: www Radca niestety bardzo czesto ma racje, to jeden z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 14:17
      Radca niestety bardzo czesto ma racje, to jeden z niewielu wywazonych glosow w
      tym miescie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka