Dodaj do ulubionych

Rowerzyści pożegnali kolegę

IP: *.aonet.pl / *.crowley.pl 12.09.04, 21:30
Po pierwsze, chce pozdrowić wszystkich uczestników Masy Krytycznej na
świecie. Uważam, że to co się stało jest po prostu tragedią. Pijacy nie
powinni siadać za kierownicą, a wszyscy inni kierowcy powinni wreszcie uznać
rowerzystów za prawdziwych uczestników ruchu! Wszyscy cykliści wiedzą o czym
mówię.

"UWAGA! MY NIE BLOKUJEMY RUCHU, MY NIM JESTEŚMY!"
Obserwuj wątek
    • Gość: Kowalski Re: Rowerzyści pożegnali kolegę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 07:55
      I tak jak kazdy prawdziwy uczestnik ruchu byli, sa i beda narazeni na wypadki.
      Tego sie nie da uniknac. Niestety.
      A dla pijanych kierowcow i rowezystow nie powinno byc tolerancji.
      • Gość: ad Re: Rowerzyści pożegnali kolegę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 08:16
        po prostu brak sciezek rowerowych
      • Gość: Mati Do Kowalskiego IP: *.aonet.pl / *.crowley.pl 13.09.04, 10:44
        Tak Kowalski, wypadki byly, sa i beda. Nie mozna ich uniknac, ale mozna je
        zawsze probowac ograniczyc. Jesli pijani nie wsiadaliby do samochodu, a
        kierowcy mieliby wiecej tolerancji dla rowerzystow a nie uznawali ich za
        pionki, to byloby mniej wypadkow.

Oczywiscie, ze nie kazdy rowerzysta jest perfekcyjny i niektorzy nie maja
        swiatelek (co jest nielegalne). Jednak Adam Sztejka prowadzil Mase Krytyczna w
        Bydgoszczy ktora promuje rowerzystow i uczy ich kultury i bezpieczenstwa jazdy.
        • Gość: Kowalski Re: Do Kowalskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 12:30
          Wiem co to masa, i brawo za takie przedsiewziecie.
          Ale jesli mowa o pelnoprawnych czlonkach ruchu - nie da sie uniknac wypadkow.
          Temat rzeka - brak sciezek, zastawione sciezki, pijani kierowcy, pijani
          rowerzysci. Dajmy spokoj - z mentalonoscia naszego narodu nie da sie wiele
          zrobic.
          • Gość: Mati Re: Do Kowalskiego IP: *.aonet.pl / *.crowley.pl 13.09.04, 19:56
            Moze i z mentaloscia naszego narodu nie da sie wiele zrobic, ale zawsze trzeba
            probowac. Cuda sie w koncu zdazaja. :)
    • Gość: Piotre Apel Do Wszystkich Kierowców ... IP: *.telsten.com / *.telsten.com 13.09.04, 10:14
      ...

W dniu 9 września 2004 zmarł Adam Sztejka. Przed dwoma tygodniami podczas
      jazdy na rowerze został on potrącony przez pijanego kierowcę w podbydgoskim
      Myślęcinku. Przez 2 tygodnie walczył o życie. Niestety wczoraj zmarł. W
      wieku 25 lat.

Adam był kuzynem mojej Żony i tym samym członkiem mojej rodziny. Nie chcę tu
      wypisywać, że był mi on bliskim człowiekiem, bo tak nie było. Po prostu
      spotykaliśmy się od czasu do czasu na imprezach rodzinnych. Po śmierci jednak
      stał mi się o wiele bliższy niż bym przypuszczał. Cierpienie jego Rodziny,
      Dziewczyny i Przyjaciół trudno opisać. W tej chwili trudno się skupić na
      czymkolwiek, jedyne co mogę zrobić dla Adama, to przy pomocy tego maila
      zaapelować do Wszystkich Kierowców w tym kraju:

NIE SIADAJCIE ZA KIEROWNICĘ PO WYPICIU NAJDROBNIEJSZEJ ILOŚCI ALKOHOLU. JEŻELI
      KTOŚ Z KRĘGU WASZYCH ZNAJOMYCH NOSI SIĘ Z ZAMIAREM PROWADZENIA SAMOCHODU PO
      WYPICIU ALKOHOLU, WYPERSWADUJCIE MU TO! GODZĄC SIĘ NA CZYJEŚ KIEROWANIE
      POJAZDEM PO ALKOHOLU, BIERZECIE ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA POTENCJALNĄ TRAGEDIĘ JAKA
      SPOTKAŁA ADAMA I JEGO RODZINĘ. TWOJE DZIECKO, MATKA, OJCIEC, PRZYJACIEL ,
      ZNAJOMY MOŻE STAĆ SIĘ OFIARĄ TAKIEGO KIEROWCY. NIE SIADAJCIE ZA KÓŁKIEM PO
      ALKOHOLU!!!

Zobaczcie jak Przyjaciele Adama cierpią przez pijanego kierowcę:

kaiem.xip.pl/forum/index.php?sid=23df5412720c4e8738da928d2bd416ba

Proszę Wszystkich, którzy przeczytali ten Apel, aby skopiowali i rozesłali go
      do jak największej ilości osób, aby w ten sposób może jakiś potencjalny pijany
      kierowca zastanowi się przed prowadzeniem samochodu po pijaku.

Piotr Derecki wraz z Żoną Kasią
    • Gość: apel Apel do rowerzystów IP: 82.146.225.* 13.09.04, 11:02
      nie siadajcie na rower po wypicu drbnej ilosci alkoholu,wtedy kireowca przez
      was nieslusznie skazany cierpi!!!!!!!
    • Gość: kierowca na chodniki pajace a nie blokujecie drogi!!!!!!! IP: 82.146.225.* 13.09.04, 11:05
      to porowokujecie takei sytuacje swoją chwiejną jazda!!!!!!
      na kamienne ile razy rowerzystów wiuje na ulicy blokuja samochody powoduja
      zagrozenie na frodze maja obok chdnik z wydzielonym pasem!!!!!
      to wasza wina rowerzysci!!!!!!!

• Gość: Ja Re: na chodniki pajace a nie blokujecie drogi!!!! IP: *.eranet.pl 13.09.04, 15:08
        Na wstepie chcialbym zlozyc kondolencje na rece rodziny i bliskich, straszna
        tragedia!!! :'-(.

A co do "kierowcy" to kolejny dupek z forum ktory chce podpuscic ludzi, zeby na
        niego wyzywali, nie dajcie sie sprowokowac.
        Ja zawsze mowie, ze jaka kultura na codzien taka i na drodze, takze prostak
        bedzie prostakiem i w zyciu codziennym i za kierownica. Ja widze sytuacje z
        dwoch perspektyw (kierowcy samochodu i rowerzysty), dla mnie nie ma problemu
        jechac za rowerzysta nawet i 1km, zamiast go wyprzedzac na grubosc lakieru i
        tym wlasnie powodowac niebezpieczenstwo ruchu drogowego!

Takze bujaj sie "kierowco" frajerze i wszyscy, ktorzy twierdza tak jak ty, poza
        tym rowerem nie mozna jezdzic po chodniku, kolejny minus dla ciebie, nie znasz
        przepisow!!!!

bez powazania dla ciebie Ja.
      • Gość: Mati Do "kierowca" IP: *.aonet.pl / *.crowley.pl 13.09.04, 20:36
        Panie kierowco.
        Po pierwsze, wiele rowerzystow jezdzi "chwiejna jazda" poniewaz nasze polskie
        drogi sa tak zle, ze trzeba wymijac co krok dziury i studzienki.

Po drugie, to wlasnie kierowcy ktorzy nie toleruja rowerzystow (tak jak pan) sa
        najwiekszym zagrozeniem na drodze. Kierowca to nie jest pan i wladca ruchu
        ulicznego. Rowerzysci sa na rowni z samochodami.

Po trzecie, jesli chodzi o te chodniki to prawnie to tez jest problem, bo
        rowerzysta moze uzywac chodnika tylko wtedy kiedy ograniczenie ruchu drogowego
        przekracza 60 km/h a chodnik ma szerokosc minimum 2 m i brak jest wydzielonej
        drogi rowerowej. W polsce o to tez trudno.

Po czwarte, to jak spojrzy sie na niektore drogi rowerowe to wcale sie nie
        dziwie, ze rowerzysci wybieraja mniejsze zlo i decyduja sie jednak na jezdnie.

Po piate, w przypadku Adama wina byla w 100% pijanego kierowcy.

Jesli chodzi o wine ogolnie to na tym swiecie istnieja tak samo pijani
        rowerzysci jak i pijani kierowcy... tu nie chodzi o kierowcow czy rowerzystow.
        Tu chodzi ogolnie o ludzi. Sa rozwazni i nierozwazni. Osoba (znowu jak pan)
        ktora dzieli ludzi na rowerzystow i kierowcow musi byc bardzo ograniczona.
        Szczegolnie, ze wiekszosc rowerzystow jezdzi takze samochodem.
    • Gość: rowerzysta 2004 Do "kierowcy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 13:12
      Czy Ty czytałeś to co napisałeś, np "froga", "chdnik". Taki nietrzeźwy to
      chyba za kierownicę nie siadasz, co? I kto tu jest pajacem?
      • Gość: jola_sztejka Re: Do "kierowcy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 17:05
        nie moge tego czytać!!
        zginął człowiek, młody, zdolny człowiek, taki, który jeszcze wiele w swoim
        życiu chciał i mógł zrobić
        należy do tej części rodziny mojego męża, której nie zdązyłam jeszcze poznać
        osobiście
        z Adamem juz nie stanę oko w oko
        jest we mnie ogromny żal
        i wierzcie mi, ze moja wściekłość nie była by mniejsza gdyby to był jakiś inny
        młody człowiek, czy to rowerzysta z masy czy taki zwykły jak ja jeżdżący
        okazjonalnie
        bo nie ma nic gorszego niż bezsensowana śmierć, tym bardziej gdy dotyczy
        młodowgo człowieka, który robi cos w tym życiu...
        inaczej, gdy rzecz dotyczy pijanego rowerzysty- bo taki ginie na własne życzenie

i wściekłość mnie bierze jak czytam niektóre powyższe dyrdymały, bo że pijani
        kierowcy są i zabijają ludzi, nie znaczy że tzreba sie z tym godzić..
        • Gość: greg I CO DALEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 21:40
          ROBIMY ROWERZYSCI???
          • Gość: Mati Re: I CO DALEJ IP: *.aonet.pl / *.crowley.pl 14.09.04, 10:21
            Tak jak zawsze... Jezdzimy na rowerach. Bywamy na Masach Krytycznych i uczymy
            mlodszych dobrego wychowania na drodze, a kierowcow przyzwyczajamy do rowerow
            poruszajacych sie po miescie. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka