Dodaj do ulubionych

Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycholo...

IP: 83.175.85.* 18.09.04, 13:36
Pomysl wspanialy!!! Bydgoszcz potrzebuje takich inicjatyw. Gratuluje!
Obserwuj wątek
    • Gość: uchavk Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.rambler.com.pl 19.09.04, 00:25
      przy psychologii z Poznania to jesteście ,,Malutkie". zastawie to co jest ....
      i dajcie sobie spokój panie Romanie. Macie problem by zebrać grupkę na studia
      podyplomowe a tu takie sławy w Bydgoszczy! To Centrum zostawcie na sprawy
      społeczne!!!!
      • Gość: A bedzie centrum p Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 09:38
        A bedzie centrum psychatryczne?
      • Gość: alfa Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 10:19
        Nie od razu Kraków zbudowano
      • Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 16:02
        oczywiście, że przy Poznaniu oraz W-wie bydgoska psychologia jest "malutka",
        ale - co pewnie wyda Ci sie dziwne - i tak większa od kilku "mikroskopijnych"
        (używając Twojej terminologii) psychologii z "olbrzymich" uniwersytetów (patrz
        UMCS, UŁ, UO, UKSW). Polecam aktualny ranking psychologii opracowany przez
        Politykę.
        "Macie problem by zebrać grupkę na studia
        > podyplomowe a tu takie sławy w Bydgoszczy" - studia psychologiczne odbywają
        się jedynie w systemie pięcioletnim magisterskim (także w Poznaniu); w br. na 1
        miejsce na "malutką" bydgoską psychologię zdawało ponad 11 kandydatów
        (oczywiście w Poznaniu więcej,ale 11/1 to chyba nie jest brak
        chętnych?...).Podyplomówki w Bydgoszczy dotyczyły przede wszystkim logopedii
        (zapewniam Cię, że nie jest to samo co psychologia)
        "sławy w Bydgoszczy" - już mieliśmy okazję gościć w trakcie konferencji
        lewinowskiej (no chyba, że nazwiska Raven, Wright, Pepitone, Zaleski, A. Nowak,
        Strelau, Wojciszke i wiele innych) nic Ci nie mówią:)...
        • Gość: Alek Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.04, 01:59
          No tak, fajnie, że bydgoska psychologia się rozwija, ale nie wiem, czy we
          wlasciwym kierunku. Ani nie ma Bydgoszczy specjalistow z zakresu historii
          psychologii, ani specjalistow z zakresu psychologii spolecznej. Podkupcie prof.
          Stachowskiego (historyczna) albo kogos dobrego ze spolecznej (np. Wojciszkego
          czy Dolinskiego) to wtedy bedzie to mialo sens. A w obecnej sytucaji to bez
          sensu...
          • Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 18:37
            rzeczywiście Alek masz rację, że z samodzielnymi pracownikami naukowymi z
            zakresu psychologii to jest straszny problem w Polsce. Niestety, źródłem
            większości problemów kadrowych są szkoły prywatne (w Warszawie, Sopocie i
            Wrocławiu), które kuszą przyzwoitym wynagrodzeniem. W tej sytuacji, pewnie się
            zgodzisz,że ściągnięcie prof.z psychologii do Bydgoszczy staje się problemem
            raczej nie do rozwiązania. Poza tym, renomowanych psychologów społecznych w
            Polsce można policzyć na palcach jednej ręki. Jeśli chodzi o dobrych historyków
            psychologii to mamy ich w Polsce jeszcze mniej. W tej chwili można mówić
            jedynie o wspomnianym przez Ciebie Prof. Stachowskim (rzeczywiście
            świetnym "fachowcu") i prof.Rzepie. Zauważ, że w wielu ośrodkach mających
            psychologię te specjalności, o których wspomniałeś są "problemem" ze względu na
            brak dobrze przygotowanej kadry.pzodro
            • Gość: Alek Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.04, 19:37
              No tak, oczywiscie masz racje. Ale wez pod uwage, że w Bydgoszczy udalo Wam sie
              stworzyc psychologie wlasciwie z niczego, bo na miejscu chyba nie mieliscie
              zadnego profesora. (Jesli sie myle, to mnie popraw). Moze wiec udaloby wam sie
              jednak kogos ze spolecznej sciagnac. Sam chyba wiesz, ze jesli na swiecie sie
              mowi "polska psychologia" to mysli sie albo o spolecznej albo o roznicach
              indywidualnych. Moim zdaniem swietnych polskich psychologow spolecznych wcale
              nie jest tak malo jak sugerujesz - liczacych sie w swiecie (tj. publikujacych
              obecnie w najlepszych swiatowych pismach) jest z dziesieciu (Wojciszke,
              Dolinski, Nowak, Sedek, Kofta, Lewicka, Wieczorkowska, Karyłowski i pewnie
              ktos, kogo teraz nie pamietam). Poza tym jest spore grono mniej znanych, ale
              bardzo dobrych. Moze wiec kogos z nich udaloby wam sie sciagnac.
              Mi jednak chodzilo o to, ze jesli nie macie ani historyka psychologii, ani
              nikogo znanego (znanego nawet, a nie wybitnego) z psychologii spolecznej, to
              Centrum Lewina nie jest dobrym pomyslem. Zrobcie lepiej w Bydgoszczy centrum
              czego, w czym jestescie mocni (np. psychologii rozwoju z prof. Trempałą czy
              psychologii rehablitacji z prof. Kowalikiem).

To, ze Lewin urodzil sie w poblizu Bydgoszczy to na prawde za malo...

Pozdrawiam.
              Alek
              • Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 20:17
                no cóż, po części nie sposób się z Tobą nie zgodzić, chociaż... Mogę się mylić,
                ale wydaję mi się, że jeśli chodzi o początki psychologii, to prof. J. Trempała
                i prof.B. Kaja byli ludźmi związanymi od samego startu z bydgoską psychologią.
                Aczkolwiek masz rację, że stworzenie psychologii w Bydgoszczy, w dodatku na
                ówczesnej WSP, było faktem niecodziennym (powiedziałbym, że precedensowym:-))
                Jeśli chodzi o kadrę psychologów społecznych, to mogę się zgodzić jedynie
                częściowo jeśli chodzi o wymienionych przez Ciebie samodzielnych z
                psych.społecznej. Problem polega jednak w moim odczuciu na tym, czy jest w
                ogóle możliwe dla władz AB ściągnięcie kogoś z VIPów? Wątpię, żeby Prof.
                Wojciszke zrezygnował z stanowiska dyr. Instytutu Psychologii PAN a reszta
                zrezygnowała z dobrze płatnych etatów "na miejscu" na SWPSie czy też WSFiZ.
                Jedyna nadzieja w tych mniej znanych, którzy dobrze rokują naukowo - tutaj masz
                w pełni rację.
                Ponadto wydaję mi się, że prof. Kowalik zalicza się do grona tych prof.
                psychologii, którzy niekoniecznie są tak medialni, jak Czapiński i reszta, ale
                dobrze orientują się w zagadnieniach z psychologii społecznej.
                Poza tym, jest jedna - najistotniejsza w moim odczuciu - kwestia. Otóż
                działalność naukowa K. Lewina to zagadnienia społeczne przede wszystkim, ale
                nie tylko. To pewien punkt widzenia na psychologię i naukę jako taką. Nie
                przeszkadza to w tym, aby podwaliny pod centrum lewinowskie kładli specjaliści
                niekoniecznie kojarzeni ze społeczną. Zapewne dobrze orientujesz się, że wśród
                kontynuatorów myśli lewina są nie tylko psycholodzy społeczni, ale specjaliści
                z psychologii rehabilitacji, osobowości, rozwoju itp. Warto chodziaż wspomnież
                w tym miejscu o B. Wright, która brała udział w konferencji lewinowskiej.
                Tak więc, fakt, że Lewin urodził się w Mogilnie mógł równiez wykorzystać UAM
                (mniej więcej taka sama odległość do Mogilna). Zrobił to Instytut Psychologii
                AB i uważam, że bardzo dobrze, że wykorzystał w ten sposób okazję do rozwoju.
                Oby stała sie ona faktem, chociaż na pewno nie będzie łatwo. pozdro
                • Gość: Alek Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.04, 22:39
                  No jasne, że masz racje z prof. Trempałą (choc nie wiem, czy w momencie
                  powstawania bydgoskiej psychologii był juz dr hab). Prof. Kaja nie jest mi
                  znaną postacią - przepraszam, ale nie wiem, czy to problem mojej niewiedzy, czy
                  tez niewielkiej aktywnosci naukowej tej osoby...
                  Przeszukałem w wyszukiwarce publikacje prof. Kowalika. Tu nie chodzi o
                  medialność (zauważ, że w 10-ce psychologów społecznych nie wymieniłem prof.
                  Czapińskiego), ale prof. Kowalik nie może byc traktowany jako psycholog
                  społeczny.

Co do Lewina masz rację podwójną. Po pierwsze: brawo dla Bydgoszczy,
                  że "zagospodarowała" Lewina wyprzedzając Poznań. Po drugie, to nie musi być
                  psychologia społeczna. (Ale trzeba to jasno powiedziec, zamiast udawac, że
                  będzie!)
                  Faktem jest jednak, że Lewin to przede wszystkim psychologia społeczna a
                  Bydgoszcz w tym elemencie jest chyba (obok Łodzi i UKSW) w Polsce najsłabsza.
                  (Nie gniewaj się za tę opinię; ogólnie mam o Waszej psychologii zupełnie niezłe
                  zdanie).

Tak więc, powodzenia!

• Gość: Alek Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.04, 22:45
                    PS
                    Piszesz, że możesz się zgodzić "jedynie częsciowo" w kwestii listy wymienionych
                    przeze mnie psychologów społecznych. Czy uważasz, że ktoś na tej liście nie
                    powinien się znaleźć, czy też, że kogoś pominąłem. Jako początkujący psycholog
                    społeczny ciekaw jestem Twojej opinii w tej kwestii.
                    • Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.04, 20:00
                      Cóż... to jest tak, że absolutnie nie podważam profesjonalizmu naukowego żadnej
                      z tych osób. Zgadzam sie z Tobą, że są to dobrzy naukowcy. RZecz w tym, nie
                      zawsze zgadzam się z ich podejściem do nauki i zagadnień społecznych (a
                      właściwie zagadnień z zakresu psychologii społecznej). JAk zapewne się
                      orientujesz wielu z nich preferuje "amerykański styl uprawiania psychologii
                      społecznej" nie do końca przeze mnie akceptowany, czy też lepiej sie
                      wyrażając "doceniany". Za mało w nim humanistyki a za wiele statystyki.
                      Aczkolwiek chciałbym podkreślić, że w zasadzie każda z tych osób byłaby
                      istotnym wzmocnieniem każdego Instytutu Psychologii w Polsce.pzodro
                      • Gość: Alek Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.04, 20:35
                        A jesli tak, to rozumiem...
                  • Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.04, 20:08
                    Prof. Kaja zajmuję się psychologią wychowawczą i być może jest stosunkowo mało
                    znana dla Ciebie ze względu na silny związek z pedagogiką. Trudno mi
                    powiedzieć, czy Prof. Trempała był juz samodzielnym w owych czasach powstania
                    IP AB - wydaję mi się, że tak.
                    Co do Prof. Kowalika, to mogę się zgodzić z Tobą tylko częściowo. Rzeczywiście
                    popularność Prof. Kowalikowi przyniosły przede wszystkim publikacje z obszaru
                    psychologii rehabilitacji, aczkolwiek pamiętaj, że prof. Kowalik ma na swoim
                    koncie szereg ciekawych publikacji właśnie z zakresu społecznej (dotyczących
                    rozwiazywania problemów społecznych, patologii społecznych, komunikacji
                    interpersonalnej itp., czy też społecznej psychologii klinicznej). Poza tym,
                    przez szereg lat, jeśli dobrze się orientuję, pracując na UAM prowadził właśnie
                    tamtejszą psychologię społeczną.
                    Co do kondycji psychologii społecznej w Bydgoszczy... no cóż, masz rację, że
                    nie jest w tej chwili najlepiej i że daleko nam do UW, czy też SWPS w tym
                    obszarze. Mam nadzieję, że z czasem się to jakoś wykrystalizuje i ruszy do
                    przodu. Może pomoże w tym "duch lewina":-)))pozdro
                    • Gość: Alek Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.04, 20:31
                      Mogę się mylić, ale mam wrażenie, że na UAMie społeczną wykładał (i nadal
                      wykłada) prof. Domachowski. Prof. Kowalik zajmował się tam psychologią
                      rehabilitacji i takim właśnie zakładem kierował. (Jest zresztą w tym
                      znakomity!). Zgadzam się, ze mozna mówić, że jest fachowcem w społecznej
                      psychologii klinicznej (ale jednak nie w "klasycznej" psychologii). Zreszta to
                      detal.
                      Co do prof. Kaji - no cóż, nie moje "rejony" funkcjonowania intelektualnego.
                      Pozdrawiam
                      Alek
    • Gość: b Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: 141.83.25.* 19.09.04, 11:19
      Co to sa "badania psychologiczne poswiecone Kurtowi Lewinowi"? Chodzi o
      zbadanie psychiki Lewina? Troche za pozno, bo juz nie zyje. Czy tez chodzi o
      utworzenie nowego muzeum? Muzeow w AB jest juz dosyc. Moze by zrobic cos na
      miare czasu a nie grzebac w starych papierach?
      • Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 15:51
        gdybyś chociaż ogólnie orientował się w dorobku psychologii, to z pewnością
        wiedziałbyś, że badania psychologiczne poświęcone K. Lewinowi, to badania
        przede wszystkim poświęcone "psychologicznej teorii pola" - opisywanej w niemal
        każdym podręczniku dotyczącym psychologii (nawet dla niepsychologów). Gdyby nie
        brak zorientowania w temacie wiedziałbyć z pewnością, że teoria pola
        wykorzystywana jest w wielu współczesnych badaniach psychologicznych na świecie
        (o dziwo niedoceniana cały czas w środowisku polskich psychologów);mógłbym
        jeszcze długo wymieniać przykłady Twojej niekompetencji, ale wydaję mi się, że
        tylko te wystarczą, żebyś powstrzymał się przed zabieraniem głosu w sprawach, o
        których nie masz pojęcia.pozdro
        • Gość: acha! Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 16:16
          acha!
        • Gość: Alek Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.04, 12:11
          Nie złośc sie pomidor, niestety dla większości ludzi psychologia to Freud, a
          prawdziwi naukowcy, prekursorzy prawdziwej (naukowej) psychologii, jak Lewin,
          Wundt, Heider czy Piaget znani sa tylko psychologom... Może nadajcie imię Kurta
          Lewina Instytutowi Psychologii w Bydgoszczy? To tez jest sposób na edukację
          społeczeństwa. Może wtedy mniej będziesz miał tu debilnych postów w
          rodzaju: "Lewin, czy Rywin?", albo świadczących o całkowitej ignorancji: "Kurt
          Lewin?"
          Pozdrawiam z Wrocławia,
          trzymaj się!
          • Gość: pomidor Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.04, 19:55
            witaj; zgadzam się z Tobą w kwestii znajomości K. LEwina w środowisku
            pozapsychologicznym. Rzeczywiście czymś dziwnym byłoby oczekiwać, że osoby nie
            zajmujące się psychologią będą orientowały się w niezbyt popularnym "Lewinie".
            Mają do tego w pełni prawo. Z tym, że jeśli ja nie znam się na ekonomii to
            staram się nie tworzyć złudnego i fałszywego wrażenia, że jestem specjalistą w
            tej dziedzinie. Stąd moja reakcja na niektóre posty.
            Pozdrawiam serdecznie.
            I jeszcze jedno pytanko, jak w chwili obecnej "funkcjonuje" psychologia
            wrocławska - słyszałem, że ostatnio całkiem nieźle?
            • Gość: Alek Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.04, 20:26
              Masz racje, żaden z nas nie zna się na ekonomii i o tym po prostu wiemy. Z
              psychologią niestety jest jak z piłką nożną - wszyscy myślą, że się na niej
              znają.
              Wrocławska psychologia ma sie bardzo dobrze, dlatego, że jako wrocławską
              psychologię mozna traktować łącznie Instytut Psychologii Uniwersytetu
              Wrocławskiego i Wydział Zamiejscowy Szkoły Wyzszej Psychologii Społecznej.
              Chyba w obu miejscach najsilniejsza jest właśnie psychologia społeczna (na
              uniwersytecie prof. Andrzej Szmajke, w swpsie profesorowie Doliński i
              Dymkowski). We wrocławskim swpsie naucza też prof. Łukaszewski,
              ale "przypisany" jest do wydziału zamiejscowego w Sopocie.
      • Gość: magda Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 22:45
        KURT LEWIN?
    • Gość: Malgosia Gratulacje IP: *.man.bydgoszcz.pl 20.09.04, 02:35
      W koncu moze sie rusza nasze uczelnie z tradycjami (badz co badz). A moze tak
      otworzyc TURYSTYKE, HOTELARSTWO i dzienne i zaoczne - po co ja i moi koledzy
      mamy placic haracz prywatne juczelni - wole te kase dac AB
    • Gość: student Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 07:58
      fajnie
      ale byłoby mi również miło, by obok zbiorów dzieł Lewina były zeszłoroczne i
      aktualne naukowe pisma psychologiczne
      no, ale to prestiżu instytutowi nie przyniesie... i w gazetach też nie bedzie
      się czym pochwalić... bo to powinna być oczywistość...
      • Gość: joj Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 18:48
        a moze to nie Lewin, lecz Rywin?
        • Gość: maciej Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 26.09.04, 22:10
          Niektorzy czytaja tylko brukowce stad takie skojarzenia!!!
    • leszek21 Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho 26.09.04, 19:05
      Ciekawe kiedy ktoś z Torunia stwierdzi że "Bydgoszcz ukradła nam centrum badań
      psychologicznych".
      • Gość: edi Re: Akademia Bydgoska tworzy centrum badań psycho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 19:38
        ostrzegam przed Leszkiem - oszołomem!
        Wszystko, co pisze jest kłamstwem. Proponowałem zawieszenie broni, ale widze,
        ze uwielbia wprost pławić sie w złośliwościach, oszczerstwach...

Teraz ten leszek-alfa-ja-leon zmienił taktykę - pisze prymitywne tematy
        ośmieszając Torunian:
        - że Torun ma sie starac o studio TV katolickiej
        - że Torun ma miec wystrzelonego satelitę...

Podszywa sie nawet pode mnie na forum Wyborczej. Dyskusja z nim staje sie
        pasmem jakichś sado-masochistycznych zachowań, w których gustuje. Koncze
        wymianę korespondencji z leszkiem-leonem-ja-alfą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka